urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Eikö nuo liuskaa ja neula oo kaikille (tarvitseville) ilmasia hoitotarvikejakelussa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Helsingissä noita liuskoja saa sen verran, mitä lähetteessä lukee, eli ruokavaliohoitoinen raskausdiabeetikko saa tasan 24 liuskaa / 4 viikkoa (4 paastoarvoa joka toinen viikko, 8 mittauksen vuorokausikäyrä joka toinen viikko). Jos hoitaja määrää enemmän mittauksia, saa tietysti isomman määrän liuskoja. Ihan mittausseurantapaperissa lukee, mistä saa ostaa itse lisää liuskoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neuvolantäti sanoi mulle liuskoista ja lanseteista, että niitä ei täällä laskeskella vaan voi käyttää just sen mitä tarvii ja seurata niin tarkkaan kun tahtoo (itse tykkään aina uudet ruokalajit mitata ettei tuu syötyä tietämättään sopimattomuuksia). Lupasi jopa, että voin hyvin ottaa mieheltä/siskoltakin pari arvoa, toisella kun on samat ruuat kuin mulla, toisella taas samat riskitekijät. Mutta oletan että ilmaiset liuskat ja lansetit rajoittuu kyllä ihan tähän raskausaikaan tietenkin. Näin Jyväskylässä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä saa neuvolasta liuskoja ja lansetteja. Mutta taitaa käydä hakemassa ne diabeteshoitajan kaapista.

 

Mulla oli nyt neuvolaan mennessä kaikki arvot kohdallaan ja saan harventaa mittauksia. Kolme paastoa viikossa ja kerran kahdessa viikossa 6 mittauksen käyrä. Jos arvoissa heittoa, yhteys neuvolaan ja sitten tiheämpi mittaus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin sai äitiysneuvolasta niin paljon kun halusi, mut kun lapsen synnyttyä kävin kysymässä niitä, niin ei enää ä-neuvolasta annettu. Ois pitänyt hakea yleisestä hoitotarvikejakelusta, mutten jaksanut. (Enkä tiedä oisko sieltäkään saanut ilman diagnoosia, kun en siis ollut enää raskausdiabeetikko silloin.)

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oho, onpas tyyriitä nuo liuskat! Meillä saa myös ihan vapaasti niitä käyttää eikä määriä tarkkailla, mikä on ihan hyvä kun keväällä kylmempinä päivinä oli tosi vaikea saada verta tulemaan ja yhteen mittaukseen meni pari liuskaa.

 

 

Painoarvioista oli taannoin juttua, kun meille povattiin 4kg vauvaa vaikka veriarvot on pysyneet kuosissa. Nyt saatiin uusi arvio paremmilla laitteilla ja kokeneemmalla lääkärillä ja painoarvio meneekin just keskikäyrälle. Eli pienetkin mittauserot saattaa tosiaan heittoa aiheuttaa. Noh, parin viikon sisällä pitäisi selvitä minkäkokoinen vauva todellisuudessa on :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Painoarvioista voisin minäkin laittaa oman kokemukseni :) Meille siis veikattiin laskettuna aikana 3700g painoa mikä pojan painoksi menee keskikäyrällä. Rv 40+6 kävin yliaikaiskontrollissa ja ultran mukaan painoa tuolloin 4200g. Synnytys käynnistettiin ja rv 41 syntynyt poikamme painoi lopulta 3970g. Ei siis tullut sokerivauvaa ja vauvan paastoarvot seurannassa hyvät :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea Iridessa! Hyvä, kun vauva olikin ihan tavallisen kokoinen poika ja sokeritkin vielä kunnossa.

 

Varmasti huojentaa mieltä Polaris, kun kasvu meneekin keskikäyrällä.

 

Mä olen vähän kateellinen teille, joiden neuvolasta mittausliuskoja saa enemmän kuin pakolliset. Olisi kiva mittailla välillä useammin, jos tulee syötyä ohjeista poikkeavasti. Mä söin puolet juhannuksesta mitä sattuu, mutta lauantaina ja maanantaina mitatut paastoarvot olivat ihan mallikkaat. Muuten en sitten mittaillut, kun festariolosuhteissa käsien pesu kunnolla jo voi olla vähän haastavaa, ja vielä pitäisi saada joku pisara puristettua viileistä käsistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en kyllä ole edes syönyt ohjeiden mukaan, koska ohjeet on syvältä. Välillä myös herkuttelen, mutta koska paasto on hyvä ja käyräpäivinä ainakaan herkuttelu ei oo aiheuttanu mitään nousuja, niin olen vapaasti herkutellutkin.

 

Meillä on ennestään kaksi käyrien sisälle mahtuvaa lasta ja samaa kaavaa olen noudattanut syömisissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä sama kuin merkinkantajalla. Syön niin kuin ennenkin ja arvot on olleet hyviä. Viimeisimmän kokoarvion mukaan meille olisi tulossa ihan keskikokoinen vauva, joten ei ainakaan näyttäisi, että radi on mulla vaikuttanut kasvuun. Nyt viikkoja on kasassa 35+6.

Edited by maam

Share this post


Link to post
Share on other sites

En mäkään pilkulleen sitä dieettiä noudata, koska esim. se leivän määrä on valtava suhteessa kaikkeen muuhun. Syön myös hedelmiä ja marjoja ainakin tuplamäärän. Lähinnä kai tarkoitin suosituksien noudattamisella hiilihydraattien kokonaismäärää, rasvan laatua ja sokerin välttämistä. Toisaalta paino ei ole noussut vieläkään ollenkaan diagnoosin jälkeen, muttei ole onneksi enää laskenutkaan (nyt +8 kg raskauden alkuun ja -2 kg diagnoosista). Herkkuja olen kyllä syönyt, mutta paljon pienempinä annoksina kuin ennen. Esimerkiksi irtokarkkeja olen syönyt harvoin ja enimmillään 50 grammaa kerralla. Näiden jälkeen ei sokeriarvo ole lähelläkään rajaa, mutta tavallisiin ruuanjälkeisiin mittauksiin nähden kumminkin korkeammalla (yleensä ruuan jälkeen n. 5,5 mmol/l, herkkujen jälkeen voi olla yli 6 mmol/l). Mä joudun nyt pitämään ruokapäiväkirjaa, koska muuten söisin ihan liian vähän, kun maha on tottunut vähän vähempään syömiseen ja vauva painaa vatsalaukkua niin, ettei tee mieli syödä paljon kerralla senkään takia. Jos merkitsen vasta illalla päivän syömiset ylös, joudun syömään älyttömästi iltapalaa, ettei tule kauheasti miinuskaloreita.

 

Mullakin vauva näyttäisi olevan keskikäyrällä tai vähän alle sen 31+6 ultran perusteella. Koska edellinen synnytys meni kiireelliseen sektioon, kävin nyt lantion mittauksessakin eilen 34+2. Saa nähdä, mitkä mitat ovat, ja mihin synnytystapaan päädytään sitten arviokäynnillä 36+2. Juuri tuon edellisen synnytyksen pysähtymisen takia toivon, ettei tämä kasvaisi grammaakaan isommaksi, kun haluaisin alatiesynnytystä kumminkin yrittää. Viimeksi lapsi oli kyllä virhetarjonnassa (+ muitakin hankaloittavia tekijöitä).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle napsahti radi-diagnoosi eilisen sokerirasituksen perusteella (rv 16+3), kaikki kolme arvoa olivat yli suositusten! Tänään kävin hakemassa kotiseurantaan mittarin ja ohjeet/ruokavalion. Lähete lähti myös äitiyspolille ja sinne on ilmeisesti parin viikon sisällä odotettavissa aika. Eilen oli kyllä todella kurja ja epäonnistunut olo ja pelotti, että joudun heti pistelemään insuliinia. Tänään olen kahdesta ruokailusta ottanut lukemat ja ne ovat olleet ihan normaalit ja ruokailut olivat samaa kuin olen ennenkin syönyt. Kysymys kuuluukin, onko täällä muita, joilla kaikki kolme arvoa ovat olleet yli viitteiden rasituksessa? Voivatko mun kotimittaukset olla normaaleja, vaikka rasitus ei mennyt mitenkään raja-arvoja hipoen vaan ylitystä oli hieman enemmän?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pahoittelut diagnoosista andra. Käypä hoito -suosituksen mukaan noin kolmasosalle niistä, joilla kaikki kolme arvoa ovat koholla, pitää myöhemmin aloittaa insuliinihoito. Joten sulla on kumminkin suuremmat mahdollisuudet selvitä ilman insuliinia noista kolmesta arvosta huolimatta. Sokerinsietokyky heikkenee raskauden jälkimmäisellä puoliskolla, joten insuliinin voi joutua aloittamaan myöhemmässä vaiheessa, vaikka aluksi saisi ruokavaliolla pidettyä lukemat hyvinä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pahoittelut täältäkin andra! Mulla ylityksiä oli rasituksessa kaksi, mutta kolmaskin (paasto) jäi ihan hilkun päähän rajasta. Etenki 2h arvo oli mulla ihan reippaasti koholla, oli jopa 1h arvoa korkeampi. Kotimittauksia oon tehnyt nyt reilun kuukauden, eikä oo ongelmia ollut arvoissa, mitä alussa hetkittäin säikyttivät mataluudellaan (mutta tämäkin on alun jälkeen lähtenyt tasoittumaan). Arvot olleet pääosin n.4-6,5 väliltä. Mulla nousi jossain n. rv 30 tuntumissa paastoarvo puolella numerolla (alussa oli 3.5-4.2, nyt pari vk ollu 4.5-4.7), mutta aterian jälkeisissä arvoissa ei vielä ole suurempia pomppuja tullut. Sen oon kylläkin huomannut, että sama ruoka eri päivänä voi nostaa verensokeria eri verran, liekö sitten määrissä ollut jotain eroja joita ei silmämääräisesti osaa arvioida.

 

Ruokailujaan saattaa tietenkin joutua tarkkailemaan/muuttamaan että arvot pysyy kunnossa ruokavaliolla. Ite oon aika kylmästi jättänyt suositukset omaan arvoonsa ja syönyt vähemmän hiilihydraatteja (mut toisaalta enemmän rasvaa) kuin ohjeistetaan. Kasviksia oon lisännyt aika reippaasti, vaikka niitä söin jo ennestäänkin, ja ateriarytmin oon pyrkinyt pitämään säännöllisenä, mikä on ehkä itselle se suurin muutos. Meidän neuvolassa yleisenä ohjeistuksena on, että jos muutaman viikon kotimittauksissa ei ole ylityksiä, voi mittauskertoja/päiviä vähentää satunnaisiksi. Neuvolan tädin kanssa sovittiin kuitenkin, että koska mulla ollut kaksi ylitystä rasituksessa, niin jatketaan hyvistä mittaustuloksista huolimatta mittailua parina päivänä viikossa (4krt/pv tällöin). Eli toistaiseksi nuo isommat ylitykset rasituksessa on aiheuttaneet vain vähän tarkemman seurannan.

 

Mulla oli kans heti radista kuultuani tosi onneton ja epäonnistunut olo, mutta se helpotti pikkuhiljaa kyllä. Ja vaikka alussa tuntui että insuliinit olisi vielä piste iin päälle noissa epäonnistumisen fiiliksissä, niin ajan kanssa olo on senkin osalta kääntynyt niin, että insuliineillakin pyritään varmistamaan vauvan ja äidin mahdollisimman turvallinen elo sitten kuitenkin. Radi on siinä mielessä kiitollinen diagnoosi, että sille voi toisaalta itse tehdä aktiivisesti jotain (ts. muuttaa syömisiään jos on tarpeen, seurata verensokereita jne), mutta toisaalta jos omat toimenpiteet ei yksinkertaisesti riitä, tilannetta on mahdollista korjata ja pitää kurissa myös lääkityksellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Musta Helmi ja Allma!

 

Mun pitääkin tutustua noihin käypä hoito -suosituksiin jossain vaiheessa, päätin nyt kuitenkin ensisijaisesti vaan mittailla kuten ohjeistettiin ja odottaa sitä äitiyspolin aikaa. Stressaan sitten taas uudestaan, mikäli tarvetta ilmenee. Tässä yön pohdittuani ei enää onneksi tunnu yhtä pahalta kuin eilen ja terveyden kannaltahan tämä on hyvää seurantaa. Mä saan neuvolasta mittaliuskoja ihan niin paljon kuin haluan, pyydän vaan käynnillä tai soitan, niin vievät neuvontaan odottamaan. Tämän takia päätin nyt mittailla ainakin aluksi enemmänkin noita ruokailuja, mitä suositus oli, koska haluan tietää miten eri ruoka-aineet vaikuttavat sokereihin.

 

Mulla oli lievää ylipainoa ennen raskautta (bmi 28) ja olen ollut todella tarkka syömisissäni koko raskauden ja painoa ei ole tullut oikeastaan yhtään. Ihan alusta asti paino on heitellyt parin kilon marginaalissa, riippuen vähän turvotuksista yms. mutta samoissa raameissa on koko ajan oltu. Olen toki syönyt karkkeja ja herkkuja ylipäätään, mutta todella maltillisesti, eikä tosiaan joka päivä. Koirien kanssa olen koko raskauden ajan tehnyt 2-3 lenkkiä päivässä ja työkään ei ole istumista. Olinkin jotenkin tämän takia todella pettynyt radi-diagnoosista, kun ei voi vaan helposti toteuttaa terkan neuvoa turhat sokerit pois ja iltaisin puolen tunnin lenkki, kun kummatkin on jo tehty. Ainut selkeä, jonka itsekin tiedostin, on ateriarytmi, se pitää säännöllistää ehdottomasti! Ehkäpä tämä tästä, kun alkupettymyksestä on päästy :)

 

Ai niin, rasituksessa mun arvot olivat 5,8-10,9-9,0.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tsemppiä andra!

 

Mähän olin myös diagnoosin saatuani ihan maani myynyt - olen epäonnistunut ihmisenä ja ennen kaikkea äitinä, olen lyönyt viimeisen naulan omaan arkkuuni ja pilannut lapsen tulevaisuuden. Kyllä se olo ajan myötä helpotti, kun luin ja opiskelin aiheesta. Totesin, etten olisi itse voinut oikeastaan vaikuttaa tilanteeseen ja kaikki on hoidettavissa. Parempi näin, että ongelma tuli ilmi kuin se, että tietämättään tekisi hallaa omalle ja lapsen terveydelle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos maam!

 

Eiköhän tämä tästä, kunhan vaan muistaa mittailla, odotan kyllä sitä äippäpolin käyntiä ja mitä mieltä he ovat näistä arvoista :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pikainen huikkaus, että meille luvattu vähintään 4kg (isoin arvio 4,4kg viikko ennen syntymää) prinsessa olikin 3690g sitten lopulta. Olin aluksi aivan varma, että kuulin painon väärin, kun kätilö ponnistusvaiheessa vielä tuumasi että iso on :D

 

Muoks. Mitään sokeriongelmaakaan ei vauvalla ollut. Mulla siis rasituksessa molemmat 1h ja 2h arvot reippaasti koholla, kotona sitten kaksi ylitystä tuli koko loppuaikana ja mittasin joka toinen pvä paaston + aterioiden jälkeen eli tooooooosi monta kertaa

Edited by Polaris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polaris, onnea prisessasta! Aika hurja että ponnistusvaiheessa vielä veikattiin isoksi.

 

Toivon kovasti että tulisi itsellekin ihan normikokoinen lapsi. Kaikki kauhistelee mun mahan kokoa (useimmat kyllä ihan hyvällä) ja aika paljon on viimeisellä kolmanneksella saanut kuulla "sä varmaan synnytät ihan pian"-kommentteja, jopa neuvolan tädiltä (ei oma) ja entiseltä kätilöltä. :D Voin kertoa että vähän jännittää seuraava neuvolakäynti taas, kun pääsee kuukauden jälkeen mitattavaksi ja syynättäväksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polaris, onnea prinsesta ja kiva kuulla, ettei tämä automaattisesti tarkoita suurta vauvaa. Tosin en itse ajatellutkaan niin, yritän nyt suhtautua jotenkin ns. järkevästi tähän radiin.

 

Mulla on nyt paino viikossa tippunut 0,5 kg, vaikka olen syönyt oikeastaan samoin kuin ennenkin, heitteleehän se painokin normaalistikin eli varmaan myös raskaana. Olen mittaillut joka päivä ainakin kolme kertaa paaston ja tunnin arvon. Ainoastaan yksi tunnin arvo on ollut 8,6 ja muuta aivan normaaleja. Paastoarvot ovat pari kertaa olleet 3,5. Osaako joku sanoa, onko se jo liian alhainen arvo? Aloitin myös samantien ruokapäiväkirjan pidon, jotta voin katsoa miten mikäkin ruoka vaikuttaa arvoihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

andra, mulla on kans parissa mittauksessa ollut paasto sen 3,5. Ainaki mun mittarin käyttöohjeessa tais olla että 3.3 ja alle on hypoglykemia. Olo itsellä ollut mittaustuloksesta huolimatta ihan hyvä, joten oon yrittänyt olla panikoimatta noista.

 

Kerran mittasin aamiaisen jälkeiseksi tunnin arvoksi tuon 3.5. Vahvasti epäilin tulosta joten poikkeuksellisesti mittasin heti perään toisesta sormesta -> sain arvoksi 4.6. Olin just tullut koiran kanssa lenkkeilemästä, eli tämä saattoi toki vaikuttaa, mutta noi arvot saattaa ymmärtääkseni etenki tuolla matalammassa päässä heittää. (Jostain oon käsittänyt, että laitteet ois kalibroitu näyttämään tarkimmin lähellä noita sallittujen arvojen ylärajoja, tiiä sitte onko mitään perää.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin 36+6 äippäpolilla, oli kokoarvio, sillä hetkellä 3100g, syntymäpainoksi arvioitiin 3600g. Lääkärin lausunnossa luki: keskikäyrällä kasvaa.vartalon mitta hieman kookkaahkona kasvaa. Onko muilla ollu vartalon mitassa jotain.johtuuko nyt radista

Edited by Heltsu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mukava kuulla, että radista huolimatta on tullut ihan normaalin kokoisia vauvoja. Itseä pelottaa kun sf-mitta huitelee jossain omissa sfääreissään ja terkka pitää asiaa hyvin poikkeuksellisena. Menen noin kuukauden päästä kokoarvioon ja diabeteshoitajan puheille. Pelottaa. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heltsu, mä olin 31+5 ultrassa ja lääkäri sanoi, että meidän vauvalla kaikki mitat isoja. Huolestuttavampaa olisi jos vain vartalon mitta olisi iso. Johtuisi radista. Mahdollisesti makrosominen.

 

Meillä esikoinen oli 3990g ja kuopus 4395g. En ole ajatellutkaan saavani alle 4 kiloista vauvaa, vaikka ei radia olisikaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.