urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Lääkäri ei mulle sanonu mitään, mutta luin omakannasta käynnin lausunnon.mulla kaikki kotimittaukset ollu hyviä. Mittaukset teki opiskelija, et mietin oisko mitannut väärin. Mitenkähän paha asia se nyt sit on kun vartalon mitta hieman isohko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea Polaris ja mukavaa, kun kokoarvio meni noin päin pieleen ja sokeritkin olivat kunnossa.

 

Jellona, mulla oli esikoisen raskaudessa tosi iso sf-mitta sinne noin 35-viikolle asti (34 cm, 35+3). Sitten mitta ei enää noussutkaan vaan alkoi laskea, kun lapsi laskeutui alemmas. Mä luulen, että kun en viimeksi RaDi-diagnoosia saanut, mulla oli lapsivettä ihan liikaa (kun söin liikaa sokeria). Siksi maha oli iso ja pinkeä, vaikka lapsi oli keskimääräisen kokoinen (3660 g, 41+2). 

 
Olisivat varmasti Heltsu maininneet, jos vartalon mitta olisi ollut selvästi muita isompi. Muutaman päivän heitoilla ei ole merkitystä. Musta myös tuntuu, että RaDi itsessään lisää vähän grammoja kokoarvioon, kun millinkin erolla mittauksissa on merkitystä.
 
Mä kävin tänään synnytystapa-arviossa edellisen kiirellisen sektion takia. Painoarvio 36+2 oli 2800 grammaa, kuukaudessa oli tullut siis vauvalle kilo lisää. Lasketun ajan painoksi lääkäri veikkasi 3,5 kg eli aika lähelle esikoisen painoa menisi. Hyvä niin, kun olen ollut vähän huolissani vauvan kasvusta, kun mulle ei itselleni ole tullut yhtään painoa diagnoosin jälkeen (aluksi paino laski pari kiloa, sitten olen saanut pidettyä samoissa). 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sf-mitat olivat viikolla 27+2 29cm ja viikolla 29+3 32,5cm. Eli oli vielä noussut pykälää ylemmäksi jälkimmäisellä viikolla. Itse en olisi ollut kovin hädissäni ellei terkka olisi reagoinut niin vahvasti ja kysellyt, että miltä nyt tuntuu yms. Tietysti tässä ajattelee, että mitä kamalaa on tapahtumassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla sf-mitta on ollut koko raskauden ajan korkeahko - käyrien sisällä, mutta keski- ja yläkäyrän välissä. Silti kaikissa kokoarvioissa on povattu korkeintaan keskikokoista vauvaa. Saa nähdä mikä on sitten lopputulos, kunhan tää nyytti päättää syntyä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toistaiseksi oon aika hyvin saanut pidettyä herkuttelut kurissa, vaikken ehkä muuten oikein radi-ohjeiden mukaisesti syökään (viljatuotteita lähinnä vain satunnaisten hapankorppujen muodossa, tärkkelyspitoista tavaraa kans hyyyvin vähän). Muutaman kerran oon jonkin puikkojätskin syönyt sosiaalisen paineen alla, ja kerran juustokakun palasen. :D Kuukauden sisään on luvassa kuitenkin yhdet polttarit ja yhdet häät, niissä en aio herkutteluista tinkiä (vaikken nyt myöskään ihan kauheita mässätä).

 

Herkutteluhetkinä oon saattanut vetää esim. mustikka-banaani-smoothien (ilman sokeria) tai lusikallisen maapähkinävoita ja puoli lasia maitoa. Kummasti on auttanut herkkujen välttelyssä se ajatusketju, että herkut = isompi vauva = isompi repeämisriski. Tiedän kuitenkin, ettei nyt ihan noin yks yhteen voi/pitäisi ajatella. Jos ois ollut kuumempi kesä, niin en usko että oisin malttanut jätskistä pysyä näinkään hyvin erossa (mun suuri heikkous suklaan ohella).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en oikeastaan ole edes radi-ruokavalioon siirtynyt, lähinnä olen yrittänyt säännöllistää ruokarytmiäni. Olen siis reilun viikon mittaillut, niin monta ateriaa kuin olen kätevästi kyennyt eli myös ravintoloissa. Me ollaan miehen kanssa kummatkin kesälomalla ja kaveri on ollut kylässä yms. eli ollaan käyty ravintoloissa ja grillailtu Sokeripitoisia herkkuja en ole juuri syönyt, parit jätskit jälkkäriksi. Mun kotimittauksissahan ei ole yhtään tullut ylityksiä (paitsi yksi rajalla ekana mittauspäivänä) ja mulla on äitipolikäynti ensi tiistaina. Menen sinne ruokapäiväkirjan kanssa ja kuuntelen saarnat tarpeen vaatiessa. Toki olisin siirtynyt tiukempaan ruokavalioon, jos niitä ylityksiä olisi tullut! Päätin nyt olla heti alkuun ottamatta hirveät stressit, ekat päivät ottivat jo tarpeeksi aivoon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla sf-mitta on ollut koko raskauden ajan korkeahko - käyrien sisällä, mutta keski- ja yläkäyrän välissä. Silti kaikissa kokoarvioissa on povattu korkeintaan keskikokoista vauvaa. Saa nähdä mikä on sitten lopputulos, kunhan tää nyytti päättää syntyä. :)

Nyt kun tyttö on syntynyt, niin kerrottakoon, että isohkosta sf-mitasta huolimatta neiti oli ihan keskikokoinen, 3300 grammaa. Vartalon mittasuhteet ovat myös normaalit, joten ainakaan omalla kohdallani ruokavaliohoitoinen radi ei vaikuttanut kasvuun. Myös synnytyksen jälkeiset vauvan sokeriarvot olivat ihan esimerkillisiä, eivätkä vaadi enää seurantaa. Kotimittauksissa mulla ei omissa arvoissa ollut ylityksiä ja rasituksessa ainoa koholla ollut arvo oli paasto.

 

Tsemppiä kaikille loppuodotukseen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä lupaan nyt tästä hetkestä noudattaa kiltisti radi dieettiä ja max 1800kcal /vrk aina siihen saakka että vauva syntyy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä on loman ensimmäinen viikko mennyt ihan hanurilleen. Nyt lupaan tsempata. Paino ei ole onneksi noussut, vaikka on tullut syötyä karkkia liikaa. Ihme kyllä sokeriarvot ovat olleet priimaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saako tänne liittyä mukaan?

 

Mulla oli tänään rasitus, ja äsken tuli soitto, että paastoarvo oli juuri alle sallitun, mutta 1h oli koholla. Edellisessä raskaudessa paastoarvo oli koholla, joten vähän tätä ounastelin jo ennen rasitusta. Huoh. Ensi viikolla saan ohjeistukset ja sokerimittarin kotiin. Yritän tosin tässä välissä kaivaa edellisen raskauden paperit esille, jos sieltä löytyisi jotain apuja taas itselle. Tosin siitä on jo niin monta vuotta aikaa, että suosituksetkin on varmaan muuttuneet.

 

Osaisitteko siis kertoa, mitkä ohjeet (pääpiirteittäin) on nykyisellä käytännöllä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Untu, toki saa liittyä mukaan ja pahoittelut radista.

 

Kaipaatko siis ruokavaliota? Mun mielestä siinä painotettiin hyviä täysjyväviljoja, kasviksia ja sokeroimattomia juttuja. Mulle neuvolassa annettiin vaan ohjeeksi mitata, syödä säännöllisesti ja vältellä lisättyä sokeria eli tuoremehuja, jugurtteja yms.

 

Eilen kävin äitiyspolilla diabeteshoitajan vastaanotolla, kotimittaukset ovat olleet ihan hyviä, joten jatkan edelleen mittailuja ja syödä saan toistaiseksi kuten ennenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, ruokavalio-ohjeita kaipailin.

 

Mulla on itselläni gluteeniton ruokavalio, minkä myötä olen jättänyt esim.pastat ja leivät jo oikeastaan kokonaan pois ruokavaliosta. Mutenkin syön todella paljon kasviksia ja marjoja, hedelmiä kohtuullisesti. Välillä mietin miten ihmeessä saan taas karsittua, kun muutenkin on karsittu ruokavalio. Edellisellä kerralla kävi niin, että jouduin lisäämään hiilareiden määrää, jotta arvot saatiin kuriin. Saas nähdä mitä nyt keksitään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä siinä ruokavaliossa on yllättävän paljon hiilareita ja eilenkin mulle se diabeteshoitaja monta kertaa sanoi, että kannattaa iltapala vaihtaa vaikka leipään. Ei sitä leipää nyt määräänsä enempää jaksaisi syödä! Mua ahdisti se ruokavalio aluksi ihan hemmetisti, mutta nyt kun ne arvot ovat olleet hyviä ja omia syömistottumuksia ei ole tarvinnut hirveästi muuttaa, niin ei stressaa enää niin paljon. Tällä hetkellä. Herkut olen karsinut jo tähän mennessä todella minimiin, joten niissäkään ei ole tarvittaessa mitään karsittavaa. Toivottavasti ne osaa sulle Untu neuvolassa antaa hyviä vinkkejä gluteenittomalle ruokavaliolle. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paljon onnea tytöstä maam! Ja hienoa kuulla, että paino ja sokerit olivat kunnossa.

 

Tervetuloa joukkoon Untu, vaikkei tänne mukavaa ole tullakaan. Ruokavalio kyllä asettuu nopeasti uomiinsa, kun huomaa, mikä itselle sopii. Kannattaa tosiaan kiinnittää huomiota lisättyyn sokeriin ja kovaan rasvaan. Jos ne ovat kunnossa, tuskin tarvitsee mitään ruveta muuttamaan.

 

Mä olen aika lailla noudattanut niitä ruokavaliosuosituksia hiilihydraattien kokonaismäärän suhteen (n. 40 E%), mutta leivän sijasta saan kyllä hiilihydraatteja myös maitotuotteista, marjoista ja hedelmistä. Mullakin sokerit ovat pysyneet erinomaisina ja painoarviot ovat olleet keskikäyrällä, niin olen uskaltanut syödä enemmän hedelmiä. Herkkuja olen arjessa vähentänyt todella paljon aikaisempaan verrattuna, vaikkakin lipsumista on nyt lomaillessa tapahtunut aiempaa enemmän. Toki urheilun jälkeen voi niitäkin aika rohkeasti syödä. Olen myös yrittänyt ne vuorokausimittaukset sijoittaa sellaisille päiville, kun tulee enemmän herkuteltua. Mä olen kyllä syönyt vähän liian vähän, kun olen pitänyt kalorit noin 2300:ssa ja paino ei ole noussut ollenkaan toukokuun jälkeen. Käypähoito-suosituksen mukaan hyvä energiamäärä ylipainoiselle olisi 1600-1800 kcal ja normaalipainoiselle 1800-2000 kcal päivässä, mitkä ainakin mulle olivat liian vähän, kun painon ei kumminkaan laskeakaan pitäisi ( http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50068). Mäkin siis kuuluisin tuohon 1600-1800 kcal ryhmään, vaikkei kovin monta kiloa ylipainoa raskauden alussa ollutkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Terveisiä kokoarviosta ja diabeteshoitajan käynniltä. Sokerit ovat vähän heitelleet viime aikoina ja sf-mitta huitelee yläkäyrän yläpuolella, mutta vauva oli tänään viikolla 35+4 noin 2500g ja kaikki vauvan mitat menee keskikäyrällä tai jopa sen alla. Sain hoitajalla ja lääkäriltä vinkit jatkoon, jotta voidaan jatkaa ruokavaliohoidolla. Iso sf-mitta ei siis ainakaan nyt vielä tarkoittanut isoa sokerivauvaa. Olen helpottunut. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blah tänne tungen. Kävin alkuraskauden rasituksessa ja siel oli tosi hyvät tulokset. Tokalla kerralla sit oli 4.8 10.5 ja 5.5 ja tunnistaha se sit napsahti. Sapettaa -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harmi htbm, että tänne jouduit. Se hetki kun saa diagnoosin on niin hanurista, vaikka mistään kuolemanvakavasta ei ole kysymys. Itsekin vain itkin sen ensimmäisen päivän kun olin itselleni niin vihainen ja pettynyt. Onneksi itsellä raskaus kohta takana ja sitten saa taas syödä vähän vapaammin. :D

Edited by Jellona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pahoittelut htbm, kyllä se radi-diagnoosi ainakin mua ne ekat päivät harmitti ihan vietävän paljon.

 

Mun kotimittaukset on olleet ihan hyviä, pari paastoylitystä, jotka johtuu taatusti liian pitkästä ruokailuvälistä. Muutaman kerran on myös se tunnin arvo ylittynyt, mutta silloin on tullut syötyä pitsaa tai jotain muuta pikaruokaa. Olen nyt käynyt kerran äitiyspolilla diabeteshoitajalla ja toisen kerran oli hänen kanssaan soittoaika. Seuraavaksi on n. 6 viikon päästä lääkäriaika ja ultrataan vauvaa.

 

23+0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis miul tuli tää diagnoosi jo viime viikolla ja vast ensviikol neuvola aika et saan kuunnella sen tarinointii sit tästä ja saan mittarin yms. Oon mittaillu nyt välil mei äitin mittarilla ja miun arvot on ollu sitä 4.8 esim. Mehulasin ja karkkikourallisen jälkee. Et en usko et tää ainakaa mikää paha radi on :D mut seuraillaan sitten, onha se aina hyvä ja paras vauvan kannalta ja saapaha piettyy painooki kurissa ruokavalion kanssa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täälläkin olisi uusi lukija liittymässä mukaan!

 

Toinen raskaus menossa, nyt viikkoja 29+5 ja radi todettiin kolme viikkoa sitten. Rasituksessa paastoarvo oli juuri rajalla, 1 h arvo selvästi yli ja 2 h arvo ok.

Nyt kotimittauksissa ruokailujen jälkeiset arvot pysyneet hyvinä ja sietävät pientä herkutteluakin satunnaisesti. Ongelmaksi alkaa muodostua rajoja hipovat paastoarvot melkein joka aamuna.

Kaipailisinkin nyt kaikki vinkit kehiin, kuinka paastoarvoja saisi hieman alennettua. Hyviä iltapala ehdotuksia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tervetuloa lyllis tänne epäonnisten joukkoon. :D

 

Valitettavasti en osaa auttaa tuossa paastoarvo-ongelmassa sillä minun ongelma on ollut täysin päinvastainen. :( Paastoarvot priimaa, mutta syömisen jälkeen menee joskus arvot ihan päin hanuria, vaikkei söisi mitään kiellettyä. Huomenna taas mittaan pitkin päivää ja jännittää jo etukäteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen käynyt lueskelemassa mutten oo saanut aikaiseksi kirjoitettua ketjuun aiemmin mitään. Eli siis yksi radilainen täälläkin, mulla napsahti paastoarvossa ylitys ekassa rasituksessa viikolla 16+jotain. Mulle db-hoitaja sanoi ensikäynnillä, että monet äidit syövät vielä pienen iltapalan ihan ennen nukkumaanmenoa tai tyyliin yöllä herätessään veskiin nappaavat vähän pähkinöitä tai jotain muuta pientä. Mä syön yleensä sen radiohjeistuksen mukaisen iltapalan ysin maissa (teetä kupillinen, 1-2 ruisleipäpalaa + juustoa + salaattia ja muuta kasvista sekä rahkaa) ja sit vielä 23-00 välillä leivän just ennen kuin valun sänkyyn. Näin ollen paastoaika ei ole kauhean pitkä, kun aamupalan useimmiten syön jo 8 maissa. Arvot olleet 4.6-4.8. 

 

Db-hoitaja sanoi, että monilla ne ruoanjälkeiset arvot saattaa nousta jogurtista tai maidosta mutta että rahka tai viili sopis paremmin. Olen sit ajatellut sen niin, että se rahka myös paremmin pitäis ne aamupaastoarvot kurissa mutta en siis todellakaan tiedä pitääkö se paikkaansa. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkin liityn seuraan. Eilen olin rasituksessa ja tänään sain kuulla, että paastoarvo oli juuri rajalla, eli diagnoosi napsahti nyt sitten mullekin. Molemmat muut arvot olivat reippaasti rajojen sisäpuolella, eli kovin huolissani en kyllä osaa olla... Paino on noussut koko raskausajan tosi maltillisesti ja sf-mitta oli ekassa mittauksessa ala- ja keskikäyrän välissä. Nyt siis viikolla 25+6.

 

Mittarin ja ohjeet saan vasta lähes parin viikon päästä, mutta nyt pitäisi kai jo perehtyä ruokavalio- ja liikuntasuosituksiin. Luin ketjua vähän taaksepäin ja täällä oli puhetta kaloreiden seuraamisesta. Kuuluuko se asiaan? En ole koskaan harrastanut sitä ja jotenkin ei yhtään innostaisi nytkään, vaikka olenkin toki valmis tekemään tarvittavat muutokset, jotta vauvalla ois kaikki hyvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.