urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Joo, minulle ainakin sanottiin, että 1600 kaloria päivässä on hyvä. Sitä ei ole onneksi niin paljon painotettu kuin sitä ruoan laatua. Ja laatuun olen nyt yrittänyt panostaa.

 

Minulla napsahti ihan samalla tavalla radi. Paasto oli rajalla ja muut arvot priimaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en ole laskenut kaloreita, eikä niitä ole (onneksi) erikseen korostettukaan missään vaiheessa mun radin seurantaa. Tottapuhuakseni en ymmärrä, kuinka ihmiset kykenee kaloreita seuraamaan ylipäätään, jos syövät mitään muuta kuin kokonaisia pakkauksia pakattuja eineksiä; hedelmien ja vihannesten koot ja ravintoarvot vaihtelee, ja se tuleeko ruokaa laittaessa käytettyä ruokalusikallinen vai pari rasvaa, ei todellakaan oo ainakaan mun silmällä arvioitavissa. Lisäksi oon käsittänyt, ettei pakkausmerkintöjenkään ilmoittamat ravintoarvot ja kalorimäärät pidä täysin paikkaansa, just siksi että ruuan ravintoarvoissa voi olla luontaista vaihtelua (eli ovat vaan arvioita/suuntaa antavia, tiedä sitten). Kaikki kunnioitus kyllä niille, jotka kaloreita jaksavat/osaavat/joutuvat laskemaan, minusta ei ihan heti siihen hommaan oisi!

 

Ehkä tota kalorimäärää voi pitää semmosena suuntaa antavana apuvälineenä, etenkin sitten jos ei sokeriarvot pysy kurissa pelkällä ylimääräisen herkuttelun pudottamisella tms.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En mäkään ole laskenut kalorimääriä. Olen noudattanut suunnilleen sitä ohjeistusta, jonka sain db-hoitajalta. Nyt loppuvaiheessa syönyt vapaammin, kun ei ole vaikuttanut syömiset sokeriarvoihin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raskausaikana aluksi laskin kaloreita (mulle annettiin kalorimääräksi noin 1800), mutta kun sokeriylityksiä ei tullut, niin en jaksanut pidempään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo en todellakaan laske mitenkään aktiivisesti kaloreita minäkään. Ikuisuusjojolaihduttajana ja aikoinaan asioihin perehtyneenä tiedän suunnilleen jo ulkoa kalorimäärät ja mitä kannattaa syödä ja mitä ei. :lol: Varmaan tuo 1600 tuli siitä, että bmi ennen raskautta oli 33 ja kaikki jokapaikassa hoki sitä, ettei saa tulla kun maks 8 kiloa painoa. Noooo, 5kg on tähän mennessä tullut niin tuosta ei ole enää sanottu mitään. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kaloreiden laskemista kommentoineille! Hyvä, jos niitä ei liikaa painoteta. Ruokavalio sinänsä vaikuttaa varsin maalaisjärkiseltä eikä mitenkään mahdottomalta toteuttaa. Aika paljon samoja elementtejä kuin mun normiruokavaliossa. Herkkujen kanssa on kesän aikana kuri höltynyt, eli niiden osalta ainakin pitää nyt jatkossa sitten olla tarkempi.

 

Tavallaan odotan jo, että saan sen mittarin, niin ei tarvitse arpoa, syönkö "oikein" vai en. Kun ei sitä kai oikein muuten voi mistään päätellä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli ennen raskautta BMI 35 :D mut joo ohjeistukset vaihtelee. Mulle tuli koko raskausdessa 6 kiloa ja kyllähän se paino oli äitiyspolilla kuitenkin esillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kai mäkin hyppään mukaan. Mulla todettiin siis Radi jo jokunen viikko sitten ehkä viikolla 14. Rasituksessa paasto oli just rajalla ja muuten arvot alittui hyvin. Nyt kun oon mittaillut niin selvästi ongelma on paastot. Ne on joko juuri alle tai hiukan yli. Yhtään jos illalla syö makeampaa niin heti menee yli. Muuten syödä voi mitä vaan ja tunnin arvot on olleet alle rajan. Myöhäisiltapalaa mäkin ajattelisin et auttais, mut itelle se on melkein mahdoton toteuttaa. Mä kun yleensä hipsii nukkumaan esikoisen aikaan kun ei jaksa enää valvoa. :D

 

Esikoisen raskaudessa mulla oli kanssa mut muistelisin et silloin paasto ei ollut ongelma. Ylityksiä tuli jokusia silloin, mutta en syönytkään kyllä tarkasti vaan oikeestaan mitä mieli teki. Esikoinen syntyi 41+4 ja painoi 3880g et eipä juuri ollutkaan vaikutusta. Paino mulla nousi tällöin reilu 20kg eikä kukaan sanonut mitään. Alku bmi oli 27 niinkuin nytkin. Mutta mitään ruokavaliotakaan en kyllä saanut vaan vain kehotuksen mitata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei mulle ole mainittu kaloreiden laskemisesta mitään, annettiin vaan se ruokavalio ja mittausohjeet. Suullisena ohjeena sain neuvolan terveydenhoitajalta turhat sokerit pois eli tyyliin tuoremehuja se korosti. Alkuun mittaustulokset olivat tosi hyviä, mutta nyt huomaan, että ne ovat korkeampia, vaikka syön samoin kuin ennen. Taitaa se sokeraineenvaihdunta hidastua tässä vaiheessa raskautta (24+1). Vähän kyllä jännittää kuinka paljon joutuu loppuu kohden säätämään syömisiä, jotta arvot pysyvät kunnossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tuun tänne hakemaan vertaistukea. Tiistaina oli rasituskoe. Tänään kävin Omakanta-palvelusta katsomassa tulokset ja 1h arvo ylittyi, ollen 11,1 :dash2:  Huomenna mulla on neuvolaan aika asian tiimoilta, eli sitten olen toivottavasti viisaampi jatkon suhteen. Nyt tuntuu olevan shokki, järkytys ja ärsytys päällä. Ja pää täynnä kysymyksiä ja huolenaiheita, että miten nyt toimitaan. Huolettaa, kun paino on noussut tähän 23+3 viikolle mennessä jo 7kg, kun esikoista odottaessa oli tähän mennessä tullut vain 2kg. Sf-mittakin oli viime neuvolassa yläkäyrällä. Onneksi rakenneultrassa kolme viikkoa sitten sikiön koko arvioitiin raskausviikkoja vastaavaksi. Muuten olisin varmaan vielä huolestuneempi. Mutta kuitenkin tuo painon nousu huolettaa ja se miten paljon olen syönyt kaikkia herkkuja ja miten paljon haluan syödä herkkuja ja miten on muka koko ajan nälkä! :o  :unsure:  Tää on siis mun toinen raskaus. Esikoista odottaessa sokerit oli ok tasolla, eli radi on mulle ihan vieras juttu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pahoittelut radi-diagnoosista, bee! Sullakin varmasti lähdetään alkuunsa ihan seurailee kotimittauksin arvoja, ja toki herkut kannattaa jättää pois. Valtaosalle meistä radilaisista ihan tuo kotiseuranta ja ruokavalion viilaus ilmeisesti riittää, eli ei oo automaattisesti luvassa mitään ongelmien vyyhteä. Mulla kans ennen diagnoosia oli kausi, että teki kamalasti mieli herkkuja (ja niitä tuli toki sitten välillä syötyäkin), mutta herkuista luopuminen on ainakin omalla kohdalla onneksi auttanut myös siihen herkkujen himoon. Kun herkut tiputti ruokavaliosta, niin painon nousu aikalailla pysähtyi pitkäksi aikaa ja on senkin jälkeen pysynyt tosi tasaisena. Muutenkin oma ateriarytmi ja ruokavalio on terveempään päin kääntynyt, eli ihan hyvääkin on tästä kurjuudesta seurannut.

 

Vaikka alussa radi ahdistaakin varmaan jokaista, niin ei se missään nimessä tarkoita maailman loppua! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mäkin tuun tänne norkoilee. Vielä ei oo tässä raskaudessa nuija lyöny, mut muuta kautta multa otettiin paastot ja ne oli 5,6 :( Eli sokerirasitusta odottaessa. Mittari mulla onkin ja ostin just uusia liuskoja, viimeks kun aamulla mittasin oli 4.4 eli lyhyemmällä paastolla arvot vielä ihan fine, niinku viime raskaudessakin oli. Ne alko tekemään kuperkeikkaa joskus 32 viikolla, siihen asti pysy ruokavaliolla hienosti ja kikkailtua sain ne ruokavaliolla sen jälkeenkin. Toivottavasti nyt sama, en tiedä miks mut en millään huolis lääkitystä. Mulla kun on paasto-arvo normaalistikin aina korkea, aamunkoittoilmiöksikin sitä vissiin sanotaan, niin en koe olevani mitenkään sairas, vaikka tuo paastoarvo aina kosahtaakin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allma kiitos vastauksestasi :) Tosi hyvin kirjoitit!

 

Kävin nyt aamulla neuvolassa ja juuri noin lähdetään liikkeelle, eli ruokavalion säätämistä ja kotimittauksia. Maanantaina käyn hakemassa diabeteshoitovälinejakelusta mittarin ja sitten alkaa mittailut. Kuulema riittää että 2-3 päivänä viikossa mittailee sokereita, mutta saa mitata useamminkin. Ajattelen, että varsinkin aluksi voi olla hyödyllistä mitata useammin, niin oppii huomaamaan miten syömiset vaikuttaa.

 

Se tuli mulle uutena tietona, että raskausdiabetes saattaa vaikuttaa myöhempään kakkostyypin diabeteksen puhkeamiseen ja että raskauden jälkeen mun sokereita seurataan vielä jälkitarkastuksessa sekä lapsen ollessa 1v ja 4v. Ihan hyvä asiahan tuo on, että seurataan.

Se tuli myös uutena tietona, että vauvan synnyttyä nopea kotiutuminen sairaalasta ei ole mahdollista, vaan pari-kolme päivää ainakin vauva on sokeriseurannassa. Ehdin jo toivoa nopeaa kotiutumista tämän toisen kanssa, mutta pitää nyt jo asennoitua siihen että ollaan sairaalassa se pari-kolme päivää. Nopeastihan se aika onneksi menee.

 

Terkka ei sanonut oikein mitään, kun sanoin että painonnousu huolettaa. Jospa minullekin kävisi kuten Allmalle, että painonnousu pysähtyy kun jättää herkut pois.

Raskausaikana liikkuminen on mulla jäänyt aika vähälle, mutta nyt tuntuu, että sain lisää motivaatiota liikkumiseen. Kunhan tästä nyt vaivaavasta flunssasta pääsen, niin lupaan alkaa liikkua enemmän!

 

Vieläkin tää radi-diagnoosi keljuttaa, mutta tosiaan eihän tämä mikään maailman loppu ole :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pahoittelut uusille radilaisille.

 

Minulla on ollut tosi paljon myös kiinni hoitohenkilökunnasta, että miten otan tämän diagnoosin. Minulla sattuu olemaan sellainen lääkäri siellä äitiyspolin puolella, joka syyllistää pienestäkin herkuttelusta. Joo pitäisihän se herkuttelu periaatteessa lopettaa kokonaan, mutta olen vaan sen tyyppinen ihminen, että jos minulle puhutaan kuin idiootille niin en tasan tee niinkuin käsketään. Sain itse nyt viimekerralla kuulla, että äidin raskaudenaikainen diabetes saattaa aiheuttaa lapselle diabeteksen vaikka äiti ei olisikaan lihonut raskauden aikana yhtään ja sokeriarvot olisivat pysyneet kurissa. Tulee niin lannistinut olo. Eli teet niin tai näin niin vauvan on mahdollisesti jo tuomittu diabetekseen? Ei hirveästi lohduta tai saa pysymään dietissä kun teet niin tai näin niin teet kuitenkin väärin.

 

Pääkaupunkiseudulla äidit joutuvat lopun elämää käymään sokerirasituksissa, jos raskausdiabetes on kerran todettu. Olikohan se niin, että vuoden päästä jos radi oli ruokavaliohoitoinen ja 16 viikon päästä jos oli lääkityksellä. Tämän jälkeen sitten noin kolmen vuoden välein, jos muistan oikein.

 

Anteeksi tämä ei ollut nyt yhtään tsemppaavaa tekstiä. Olen itse vain jo niin kypsä tähän radiin, että ei tosikaan. Toivon vain, että vauva syntyisi ja voisi jättää tiukan ruokavalion taakse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ No eikös tuo nyt ole ihan kakkaa. Ei todellakaan ole mikään automaatio että lapselle tulisi diabetes, tai edes äidille vastaisuudessa, vaikka kohonnut riski onkin. Inhottavaa syyllistämistä. Ja se miten ketäkin voi herkutella ei tosiaan oo mistään virallisperseellisista ruokavaliosuosituksista kiinni, vaan siitä enemmänkin miten ne omat sokerit nousee mistäkin. Mä pystyin kakkosen odotusaikan melko huoletta syömään esimerkiksi jäätelöä, ilman että sokerit nousi enkä todellakaan potenut siitä mitään syyllisyyttä. Sitä paitsi tein ihmiskokeita, sauna ja kuuma suihku kun laskee sokeriarvoja, niin saunan yhteydessä voin välillä nauttia jotain makeaa ja arvot oli ihan fine. Näin mulla :)

 

Mulla ei oo tarkkailtu sokeriarvoja kertaakaan viime raskauden jälkeen. Edes synnytyksen jälkeen. En tiedä sitten olisiko pitänyt olla itse aktiivinen, kuopus on nyt kaksi. Paastoja on otettukin muutaman kerran muusta syystä ja ei raskaana olevalle nehän oli viitearvojen sisässä eli samoja lukuja mitä näin raskaanakin.

 

Mulla laski viime raskaudessa paino jonkin verran. Viimeisessä neuvolassa olin siis kevyempi kuin ensimmäisessä, vaikken kovin merkittävästi. En sen jälkeen oo tainnukkaan olla niin hoikassa kunnossa :P

 

Tsemppiä kaikille radiin kyllästyneille. Onneksi se on heti synnytyksen jälkeen taakse jäänyttä elämää, vaikkei se varmaan vielä lohdutakaan :give_heart: .

Edited by tossavainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuonne aikaisempaan ruokavaliojuttuihin, niin en itse viimeksi laskenu mitenkään kaloreita. Perunan ja pastan vaihdoin kasviksiin ja vihanneksiin, rasvoina käytin niitä ah niin pahoja kovia rasvoja ja leivät vaihdoin ruisproteiniipaloihin ja minuuttimuffinseihin, sokerijugun tilalle partaäijää jne. Hyväkarppasin ja sopi mun verensokereille. Tiedän kyllä et kaikille ei käy, yks samaan aikaan vauvaa odottanut ei voinut syödä ollenkaan rasvaa, hänellä nousi verensokeri niistä, mutta hänelle taas hiilihydraatit kävi muuten pääsääntöisesti. On se hassua miten erilailla voi eri ihmisillä ihmiskroppa pelata vaikka molemmilla ns. sama sairaus. Mittailujen perään siis itse peräänkuulutan. Tiedä miten päin peppua ois omatkin sokerit olleet jos en ois mittaillu paljon ja vaan kytänny ruokavalio-ohjeita, varmaan oisin joutunu insuliineille :( Saa nähdä miten nyt käy, aika pitkä aika olla kyllä ruokavaliolla :/ Ja hienosti edellispäiväsen tiukistelupäätöksen jälkeen oon mussuttanu tänään kaikkea kakkaa mitä vaan voi ihminen syödä. Hyvä hyvä hyvä :dash2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo siis täyttä paskaa koko touhu. Anteeksi kielenkäyttöni. :D Käsitin, että ei sinne sokerirasituksiin kukaan tule hakemaan vaan itse pitää olla aktiivinen.

 

Itse en tosiaan ymmärrä sen minun lääkärin logiikkaa. Minulla oli yhtenä päivänä heitellyt arvot jonkun verran ja niistä sitten puhuttiin vastaanotolla, koska lääkäri oli halunnut nähdä minun kirjanpidon. Sanoin, että itse uskon sen heittelyn syyksi sen, että olin syönyt huonon päivällisen (pelkkää mysliä). Lääkäri sitten kysyi, että olenko syönyt herkkuja. Sanoin, että olin syönyt viikko ennen tuota mittauspäivää jäätelöä. Siitä ne heittelyt kuulemma johtui eikä siitä myslistä. Mitä ihmettä?! Aiemmin diabeteshoitaja sanoi, että myslistä se varmaan johtui kun se on niin huonoa hiilaria diabeetikoille. Mistään viikko aiemmin syödyistä jäätelöistä ei ollut edes kiinnostunut.

 

Tiistaina pitäisi taas mennä tuon lääkärin vastaanotolle puhumaan radista ja minun sekä vauvan koosta (vauva kasvaa isosta sf-mitasta huolimatta keskikäyrällä ja itsellä tullut painoa raskauden aikana todella vähän). Oli jo viimeksi ihan siinä ja siinä, että määrääkö insuliinia. Ei ole kuulemma mitenkään outoa alkaa pistämään insuliinia vaikka viikolla 41+. En kestä sitä lääkäriä. :girl_prepare_fish:

Edited by Jellona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen aikana mulla oli myös radi ja ei me oltu ainakaan missään sokeriseurannassa syntymän jälkeen. Salissa sai pullolla lisämaitoa, mut siinä oli ne seuraamiset. Et en usko etteikö aikaisin voisi kotiutua. Siitä itsekin haaveilen ja hotelliin pääsystä. Ja kyselen kyllä asiasta laitoksella niin usein et päästään. :D viimeksikin oltais haluttu mut esikoisen tulehdusarvot nousi hiukan. Synnytys pitkittyi ja lapsivesi oli vihreää, et sillä perusteli miks ei päästy hotelliin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Lisämaito liittyi siis radiin? Onko yleinenkin käytäntö ja mikä on peruste? (Ja sori jos kyselen tyhmiä, mulla vasta tiistaina opastus neuvolassa...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laitetaan nyt tännekin ylös, että kävin polilla taas näyttämässä sokeriarvojen kirjanpitoa ja samalla tehtiin ultralla kokoarvio. Lääkärin mielestä satunnaiset pienet ylitykset eivät haittaa ja vauva kasvaa keskikäyrän alapuolella ollen nyt noin 3300g. Ei siis tullut sokerivauvaa meille, vaikka asialla muistettiin minua välillä pelotella. Ja siis söin herkkujakin välillä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiira, lisämaito ei ole automaatio. Vauvan sokeriarvoja seurataan syntymän jälkeen. Käsittääkseni sen takia, että jos vauva on tottunut korkeisiin sokereihin mahassa, niin voi ne syntymän jälkeen laskea liian alas. Tällöin annetaan lisämaitoa, jos äidin oma maito ei ole noussut.

 

Meidän pojalla sokerit oli ok, mutta sai lisämaitoa, sen takia, että oli keltainen (joutui valohoitoon) ja mun oma maito ei noussut.

 

Jellona, hieno kuulla. Meillähän poika arvioitiin kokoajan isommaksi ja 10 päivää ennen laskettua aikaa oli "muka" 4kg. Tosiasiassa oli 11 päivää myöhemmin syntyessään sen 4030g.

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kontrolliaika lähenee ja nyt on sokerit alkanu menee päi peetä. Tunnin mittauksella 8.3. Onneks ei ollu mittauspäivä :grin: huomen taijanki mittailla sit ja merkkailla ylös. Mälsäähä tää on ja nyt vähä jännittää et mite neiti on kasvanu ja ruvetaaks sitä seurailemaan. Viimeks tosiaan vastas kahta viikkoo isompaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos lisäselvennyksestä rain! Kuulostaa järkeenkäypältä, ja hyvä että vauvan tilannetta seurataan sitten syntymän jälkeen.

 

Kävin aamulla opastuksessa ja sain mittarin. Näkisin, että eniten parannettavaa mulla olisi välipaloissa. Pitää alkaa huolehtia töihin joka päiväksi kunnon eväät sekä aamu- että iltapäiväksi niin että ateriaväli pysyy tarpeeksi lyhyenä. Olen kyllä tähänkin asti syönyt jonkinlaisia välipaloja, mutta ehkä turhan kevyitä.

 

Muuten jäi ihan hyvä fiilis, mutta aika nihkeetä tuntuu täällä olevan liuskojen kanssa verrattuna moneen muuhun paikkaan... Eli niitä saa vaan tietyn määrän, ja jos haluaisi mittailla useammin, pitää itse ostaa.

 

Lisäksi jäi vähän huolettamaan se, että ilmeisesti juuri paastoarvo on se ratkaisevin - ja siitähän mulla juuri kosahti rasituksessa. Toki oli vasta rajalla, mutta vähän jännittää, riittääkö ruokavalio pitämään arvot kurissa, kun raskaus etenee...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se seuranta on kyllä hyvä, mutta oli melko riipaisevaa tuoreesta äidistä ne verinäytteenotot. Mut ei sillä otettiin pojasta sit niitä bilirubiiniarvojakin paljon (tai ehkä jopa enemmän kun verensokeria).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taysissa kyllä salissa oli 2013 oletuksena et kaikille annetaan heti lisämaitoa. Ei mitattu mitään sokereita sitä ennen eikä kyllä sen jälkeenkään. Tiedä sitten onko nyt käytäntö muuttunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.