urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

En olekaan tänne kirjoitellut, mutta lueskellut kyllä. Mutta siis synnytin TAYSissa viime viikon keskiviikkona ja mulla todettiin radi joskus rv26 (paastoarvo rajalla). Koko raskauden kuitenkin arvot pysyivät normaaleina eikä yhtäkään ylitystä tullut.

 

Mutta itse sairaalassa oloon niin koko aikana ei mitattu tytöstä sokereita eikä lisämaitoakaan saanut ollenkaan. Ei edes tarjottu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea Alberta! <3 Jännästipä tuntuu vaihtelevan nuo käytännöt lisämaidon suhteen... Ja kiva kuulla, että sulla meni noin hyvin arvojen kanssa! Varsinkin kun mulla on sama tilanne, eli paasto oli raja-arvolla.

 

Mulla on nyt eka paastomittaus takana ja arvo oli tosi hyvä (4,6)! Helpotti kummasti, kun olin jo ehtinyt alkaa jännittämään asiaa, ja varsinkin eilen illalla oli tosi paskat fiilikset koko radista huonosti nukutun yön ja väsyttävän työpäivän päätteeksi. No, ehkäpä yksi arvo ei vielä kerro paljoakaan, mutta oli kiva yllätys. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

perjantaina kävin rasituksessa ja niin kuin arvelinkin, paasto oli koholla ( nyt oli kyllä korkeampi paasto arvo kun aiemmin, huih).   nyt on sitten taas uusi mittari kotona ja mittailen arvoja ja maanantaina soittelen neuvolaan tilannetta.  paastot näyttää koholla olevan :(  nyt koitan tosi tiukasti tuota ruokavaliota noudattaa josko sillä olis vaikutusta arvoihin.  kauheen helppoa ei ole kun tekisi mieli syödä tyyliin vaan suklaata :)

mutta vauvan vuoksi teen kyllä kaikkeni <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noniin tyttö putkahti maailmaan. :) Hänestä otettiin kahdeksan tunnin välein sokerit ja arvot olivat kokoajan hyvät. Ja pituus oli 49cm ja paino 3255g. Että se siitä sokerivauvasta. :D

 

Tsemppiä kaikille raskausdiabetesdiagnoosin saaneille!

Edited by Jellona

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea Jellonalle ja perheelle! <3 Ja mukava kuulla, että kaikki on mennyt hyvin loppuun asti!

 

Tyhmä kysymys: mittaatteko tunnin arvon tunti syömisen aloittamisesta vai lopettamisesta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiira, ei ollenkaan tyhmä kysymys. Kysyin samaa itsekin raskausaikana täällä, mutten todellakaan muista vastausta tai sitä, että miten tein  :grin:  :grin:

 

Edit: Sivulla 17 olen asiaa kysynyt ja mulle on vastattu, että ruokailun lopettamisesta lasketaan aika  :)

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisämaitokaan ei välttämättä nosta sokereita tarpeeks, silloin on vaihtoehtona vastasyntyneideiden seurantaosoto ja glugoositippa. Mulla esikoisella oli glugoositippa kun sokerit oli liian alhaset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sokerirasitus ohi... Nyt kauhulla odotetaan tuloksia. Pitäisköhän huomenna soittaa neuvolaan että osaa varautua ku perjantaina aika. Kääk. Nyt ei ollu kyllä lähellekään niin kamala ku oli alko paljon myöhemmin se rasitus ja lähempänä mun omaa rytmiä. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaatteko sanoa, kertooko virtsassa oleva sokeri jotakin raskausdiabeteksen aikana? Eli jos radi on jo diagnosoitu, onko väliä löytyykö virtsasta sokeria vai ei? Ja jos on, millaisia vaikutuksia sillä voi olla vauvaan tai äitiin?

 

Mulla oli viime neuvolassa muutama viikko sitten kaksi plussaa sokeria virtsassa. Silloin olin jo saanut diagnoosin, mutta en vielä ruokavalio-ohjeita tai mittaria. Nyt ensi viikolla ois taas neuvola, ja alkoi jännittämään, onkohan tilanne tuon osalta parantunut vai ei. Kotimittauksissa veren sokeriarvot ovat pysyneet hyvinä, mutta asiasta hieman luettuani olin ymmärtävinäni, että se ei välttämättä kerro mitään virtsan sokereista...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Virtsan sokerit erittyy munuaisista, ei siis haimasta, mistä johtuu raskausdiabetes kuten muutkin diabetekset. Ainakaa normaaleilla diabeetikoilla ei ole väliä miten paljon sokeria erittyy virtsaan. Itsellänikin on välillä miinuksella ja välillä 4 plussalla ja niiden jostain välistä. Ja sokeriarvoilla ei ole mitään tekemistä kuulemma näiden kanssa kuin kysäsin diabeteshoitaja/kätilöltä , kun ihmettelin miksi ne vaihtelee ihan satunnaisesti.

 

Muoks. Ainoastaan voidaan epäillä jos virtsasta löytyy sokeria että olisi raskausdiabetes, mutta jos sokerirasituksessa sokerit on kohdillaan niin ei tule virtsan sokereiden takia diagnoosia.

Edited by Anis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Anis! Viimeksi terkkari taisikin sanoa, että jos en olisi ollut rasituksessa jo, niin olisi tehnyt lähetteen sinne, mutta ei muuten selittänyt asiaa. Tuo selvensi. En taida sitten turhaan huolehtia asiasta... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paljonko teillä on olleet kotimittauksissa sokeriarvot? Mulla on paastot olleet 4,4-5,9 ja aterian jälkeiset 4,8-7,8. Tavallisimmin aterian jälkeiset on alle 6. Epäilen välillä sokerimittarin toimintaa. Kerran kun epäilytti aterian jälkeinen matala arvo niin kovasti, niin mittasin uudelleen ja lukema olikin ihan eri. Nyt olen silloin tällöin mitannut kahdesti ja eroa on saattanut olla 0,5 yksikköä  :o Miten se voi heittää noin? Vaikuttaako miten se veripisaran koko tai sormenpään puristelu veripisaran aikaansaamiseksi? Aina oon yrittänyt puristella sormea mahdollisimman vähän ja jos tarvii puristaa, niin nivelen alapuolelta.

 

Mulla on paastoarvot alkaneet pikkuhiljaa nousta ja nyt on paastoarvoissa ollut raja-arvojen ylityksiä :unsure: Mua on alkanut huolettaa kovasti  :unsure: Huolettaa vauvan hyvinvointi ja se, että vauva kasvaa isoksi sokerivauvaksi. Oon jättänyt kaikki herkut pois, mutta tunnen morkkista vieläkin syömisistäni. Esim. tänään aamulla join 2 dl omenamehua ja vaikka sekä paastosokeri että aamupalan jälkeinen olivat kunnossa, niin morkkista pukkaa tuosta mehusta. Perjantaina käytiin miehen vanhempien luona ja anoppi oli leiponut kääretorttua. Kertoi leiponeensa sen ihan mua ajatellen vehnäjauhojen sijaan spelttijauhoista ja normaalin valkoisen sokerin sijaan oli käyttänyt intiaanisokeria. En usko, että kääretorttu olisi siltikään yhtään "terveellisempää" tai vähemmän sokeria ja hiilareita sisältävää, mutta oli "pakko" syödä, kun mua varten anoppi oli sen tehnyt. Otin puolikkaan kääretorttupalan. Se maistui ihan ällöttävän makealta, kun en ole syönyt mitään makeaa moneen viikkoon. Mulle tuli vähän oksettava olo ja henkisesti varsinkin tosi paha olo sen kääretortun syömisestä  :(

Vaikka mulla on morkkis syömisistäni, niin samaan aikaan on huoli myös siitä, etten syö tarpeeksi. Musta tuntuu, että maha ei ole kasvanut yhtään pariin-kolmeen viikkoon. Ja eilen kun kävin vaa'alla huomasin, ettei painokaan ole noussut. Edellisessä neuvolassa 2 viikkoa sitten mitattiin painon nousuksi neljässä viikossa 100g! Ja mun mielestä kotivaaka näytti samaa lukemaa kuin viimeksi kun kävin kotona vaa'alla eli 6-8 viikkoa sitten  :o Meidän vaaka ei ole kyllä kovin tarkka.

Soitin jo aamulla neuvolaan ja jätin soittopyynnön omalle terkkarille. Täällä siis odottelen, että terkka soittaisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on paastot olleet sellaista 3,9-5,7, noita ylityksiä on ollut muutama vaan ja uskon niiden johtuvan liian pitkästä ateriavälistä. Ruoan jälkeiset arvot ovat heitelleet enemmän 4,9-8,0. Niissäkin ylityksiä on ollut tosi vähän ja syynkin yleensä tiedän. En esim. pysty syömään vaaleaa leipää, tuoremehua, aterian yhteydessä vaikka kolmea täytekeksiä yms. olen niitä siitä huolimatta välillä syönyt. Tunnen kyllä ylityksistä ja väärin syömisistä huonoa omaatuntoa, vaikka vauva kasvaa ihan käyrillä eikä ole mikään sokerivauva.

 

Huomaan kyllä nyt kun raskaus on pidemmällä, että ylityksiäkin tulee helpommin. Nyt siis 29+3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bee, noihin mittareihin vaikuttaa jos tulee veren mukana lihas/iho nesteitä. Ne vaikuttaa alentavasti. Siksi ei hirveästi auttais puristella enään sen jälkeen kun on tehnyt reijän sormeen. Ennen sitä kannattaa pakata se veri sormenpäähän. Ja kannattaa ottaa se koe silloin kun kädet on lämpöiset, ei siis suoraan pihalta tullessa. Sillon sitä verta joutuu puristelemaa että se tulee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tsemppiä huoliin bee! Ymmärrän hyvin, että epätoivo voi iskeä, jos ylityksiä tulee tiukasta ruokavaliosta huolimatta. Itsekin toivon kovasti, että arvot pysyisivät hyvinä pelkkää ruokavaliota noudattaen, eli olisi kova paikka, jos näin ei käykään. Mutta ilmeisesti sulla ei ole kuitenkaan tullut ylityksiä niin usein, että olisit saanut lähetettä tarkempiin tutkimuksiin?

 

Mulla on olleet aamupaastot 4,3-5,3 ja aterian jälkeiset 4,6-6,2. Aamupaaston kanssa saan siis selvästi olla tarkempana... Ja siihen tuntuu vaikuttavan eniten se, mitä olen syönyt edellisenä iltana, vaikka mitään täysin selvää syytä noille parille lähempänä raja-arvoa oleville tuloksille en olekaan keksinyt. Aterioiden jälkeiset sokerit eivät ole nousseet tuon korkeammiksi edes herkkujen jälkeen. Saa nähdä mihin suuntaan arvot kehittyvät kun raskaus etenee...

 

Meillä hoitaja kielsi mittaamasta uudestaan heti perään, mittari ei kuulemma toimi silloin oikein... Tuntuu oudolle kyllä, miksei muka toimisi? Mutta voisi selittää heitot arvoissa, jos todella on noin.

 

Mulla oli viime viikon neuvolan mittauksen mukaan paino jopa laskenut muutaman sata grammaa edellisestä kuusta, mutta sanoisin kotimittausten perusteella, että pikemminkin se on pysynyt suunnilleen samana. Sf-mittakin oli edelleen alle keskikäyrän, mutta kasvanut tasaisesti. Hoitaja tuntui pitävän molempia oikein passeleina, eli käynnistä jäi hyvä fiilis.

 

Uskon, että sunkin vauva kyllä kasvaa tiukasta ruokavaliosta huolimatta ihan normaalisti, vaikka paino ei nousisikaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla aamupaastot on olleet yleensä 4,3-4,7 välillä. Tänään oli 5,1, tuli eilen syötyä liian hiilaripitoinen iltapala, se vaikuttaa selvästi. Muuten on ylityksiä ollut vuorokausimittauksissa ehkä 2. Mulla on jo ennestään niin tarkka ruokailurytmi, ettei tässä sen puolesta oo ollut opettelemista. Hiilarin ja sokerin määrää täytyy vähän ajatella, jos tarjolla on jotain erikoisempaa ruokaa.

 

Ekassa raskaudessa mulla tuli väh. 20 kiloa painoa, nyt on tullut alkuraskaudessa jatkuvan pienen mussuttamisen ansiosta 5 kiloa, joista 1 on häipynyt tän diabeteksen ja tarkemman syömisen takia. Nyt pidän peukkuja, ettei loppuvaiheessakaan tulis hirveesti lisää!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista  :) Kiva kuulla millaisia lukemia te muut ootte mittailleet. Ei enää epäilytä nuo omat lukemat niin paljoa.

 

Anis, tyhmä kysymys, mutta miten pakkaat veren sormenpäähän ennen mittaamista? Puristelemalla? Kuulin semmoisenkin vinkin että kättä kannattaa ravistella ennen mittaamista, niin veri kiertää paremmin. Oon nyt ravistellut kättä ja kyllä huomaa, että veripisaran saa tulemaan sitten paremmin  :)

 

Kiira, jännä tieto tuo ettei mittari toimisi oikein jos mittaa kahdesti peräkkäin. Mutta siinähän saattaa olla perää. Kävin nimittäin eilen diabeteshoitajan luona ja sanoin, että joskus jos mittaa kahdesti peräkkäin saattaa eroa mittaustuloksilla olla se 0,5 yksikköä. Hoitaja sanoi, että siinä tapauksessa ensimmäinen arvo on se oikea.

 

Neuvolaterkkari soitti mulle eilen ja mun huolet helpottivat jonkin verran sen puhelun jälkeen. Ei kuulema tarvitse olla huolissaan satunnaisista herkutteluista, siitä että söisin liian vähän tai siitä että painon nousu on pysähtynyt. Ne muutamat korkeat paastoarvotkin saattavat kuulema selittyä edellisen illan syömisillä tai liian pitkällä paastolla. Terkkari laittoi mulle kuitenkin lähetteen äitiyspolille tilanteen tarkempaa selvitystä ja jatkoseurantaa varten. Mun mielestä on ihan hyvä asia päästä äippäpolille, siellä kun kuitenkin on parempi tietämys radista ja sen hoidosta kuin neuvolassa  :) Ja jos sitä kautta saisi vauvan kasvustakin tietoa. Sf-mitta mulla menee yläkäyrän yläpuolella, ja mua jännittää siksi että olisi isokokoinen vauva tulossa. Toisaalta esikoista odottaessakin sf-mitta meni yläkäyrän tuntumassa ja esikoinen oli syntyessään siro 3230g (syntyi 40+5).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bee, mä oon pitäny käsiä alaspäin roikottaen kun oon ottanu verta sormenpäästä, sitten kuumalla vedellä käsienpesu saa myös veren tuleen paremmin ja toi sun mainitsemasi ravistelu. Mutta siis aina vähän joutuu hieroon sormia ennen kuin tekee reijän, mutta sormenpäästä katottuun toiseen niveleen saakka saa jo hyvin veren pakkautuun sormenpäähän. Tosin mulla on 18 vuoden mittaukset takana, joten sormenpäät on jokseenkin kärsinyt vaikka kuinka yrittää paikkaa vaihdella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuntuu tyhmältä kysyä, mut...

 

Seurantavihossa on kohta, johon merkataan 2. rasitustestin tulokset. Jos on diagnoosi ja seuranta jo päällä, niin pitääkö käydä vielä toiseen kertaan rasitustestissä? Eihän siinä oo mieltä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten vääntää anopille rautalangasta mistä raskausdiabeteksessä on kyse, miten se vaikuttaa vauvaan ja miten en edes halua syödä makeaa?

 

Viimeksi kun oltiin siellä, hän leipoi ihan mua varten kääretorttua spelttijauhoista ja intiaanisokerista. Silloin sanoin, että ei jatkossa leipoisi mitään, kun mun on parempi olla kokonaan ilman makeita leivonnaisia ja muita herkkuja, emmekä muutenkaan kukaan meistä (minä, mies, anoppi, appiukko) tarvitse joka kerta kahvileipää. Anoppi oli muka samaa mieltä. Nyt taas oltiin siellä käymässä ja anoppi teki kuivaneesta pullapitkosta köyhiä ritareita! "Kyllähän sä nyt näitä voit syödä, kun ei näissä ole juuri mitään. Jätät hillon ottamatta." Ja kysyi vielä pitäiskö lisäksi ottaa pakkasesta sulamaan jotain kuivakakkua. Käskin säästämään kakun toisille vieraille. "Mutta kun se on bee sinun mummon leipomaa kakkua, niin sinun pitää olla sitä syömässä", anoppi sanoi, mutta jätti onneksi kakun pakkaseen. Ja sitten kieltäydyin köyhistä ritareista. "No, hyvähän se on pitää itsestään huolta", oli vastaus. Kerroin, että ruokavaliollani pidän huolta myös vauvasta. Itse ajattelen, että pidän ensisijaisesti huolta vauvasta ja vasta toissijaisesti itsestäni, sillä mulla ei olisi itsekuria pitää näin kauan tällaista ruokavaliota, jos se vaikuttaisi vain muhun itseeni. Ja kun tunnen itseni niin tiedän, että mun on helpompi olla kokonaan syömättä herkkuja, kun syödä niitä kohtuudella. Anoppi ei tuntunut ymmärtävän yhtään. Toisteli vaan sitä, miten hienoa on kun pidän itsestäni huolta ja kyllä hänenkin pitäisi, kun vyötärölle kertyy ylimääräistä.

 

Me käydään lähes viikottain anoppilassa ja aina siellä on kakkua, pullaa, jäätelöä tms. tarjolla. Välillä ollaan kokonainen viikonloppu siellä ja viikonlopun aikana saattaa olla kolmekin kertaa päiväkahvit herkkuineen. En todellakaan jaksa käydä samanlaista keskustelua joka kerta. Huoh!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.