urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Morjensta ketjuun, tänään sain diagnoosin. Viikon päästä menen neuvontaryhmään, josta saan kotimittarit ja tarkemmat ohjeet, tänään antoivat neuvolasta jonkun yleisemmän paperin.

 

Mulla meni yli siis sekä paasto että yhden tunnin arvo, joten lienee ihan "oikeastikin" syytä tarkistella ruokavaliota ja syömisrytmiä. Nyt kun pahin laattaaminen on luultavimmin ohi, niin voinee myös panostaa tuohon ruokapuoleen paremmin.

 

Selailen ketjua vinkkien toivossa kunhan ehdin :)

 

26+2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Kullannuppu! Kyllä tää tästä, vielä en suostu maailmanloppuangstiin, vaan niillä korteilla pelataan, jotka jaetaan :)

 

Eniten harmittaa tää ajoitus juuri joulun kanssa päällekkäin, että mitäköhän siitäkin tulee.. mutta, eipä sitä nyt liikaa auta murehtia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylsä juttu Lunna! Onneksi tässä on vielä aikaa ennen joulua testailla millainen ruokavalio sulle sopii. Suurin osa voi kai onneksi radista huolimatta välillä vähän herkutellakin... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep, on aikaa ennen joulua ja kokonaisuutena ei edes niin kovin pitkä aika, vain kolmisen kuukautta. Kyllä sen ajan pienen puolesta jaksaa mitä vaan :) (varsinkin kun on jo jaksanut neljä kuukautta bulimiaa, siihen verrattuna tää on vielä helppoa :P)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Joo, hyvinhän sen kestää, vaikka mulla on kyllä tässä raskauden viimeisinä viikkoina tullut ihan hirveä makeanhimo ja unelmoin vaan kaikista herkuista, joita aion syödä sitten kun vauva on syntynyt! Varmaan tää kotona olokin aiheuttaa sitä, on liikaa aikaa miettiä syömisiä. Kyllä mä tosin nyt jo vähän olen herkutellut, mutta pienehköjä määriä kerrallaan ja ennemmin iltapäivällä kuin illalla, jolloin sokerit on jostain syystä korkeammat...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle Lunna neuvolantäti sanoi että poimi joulun ajalta vaikka kaksi päivää, milloin syöt ihan tasan mitä haluat ja kuinka paljon haluat - joten jos sulla ei ole insuliinia vaativaa tilaa niin en usko että että joutuisit ihan tiukan radi-ruokavalion mukaan joulunakaan syömään :)

 

Kiiraa mun piti kiittää pikkurillivinkistä! Siitähän on ihan mahdottoman paljon iisimpi ottaa näyte ja koska sitä käyttää niin paljon vähemmän, ei se edes ole niin kipeäkään. Jee!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä en tietenkään tiedä tuosta joulunajan insuliinista (toki toivon ettei sitä ole), mutta hyvä neuvo Kullannuppu, laitetaan korvan taa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä, että vinkistä oli apua Kullannuppu! :)

 

Mulla on nyt sokeriseurannat ja radiruokavalio tältä erää historiaa. Meidän pieni söpöläinen nimittäin syntyi eilen! <3 Tytöltä on kontrolloitu sokerit ekan vuorokauden ajan noin 8 tunnin välein ja kun kaikki arvot olivat hyviä, saatiin äsken kuulla, että seurantaa ei tarvitse enää jatkaa.

 

Tosi helpottunut fiilis, että radi pysyi ruokavaliolla kurissa ja vauva syntyi normaalipainoisena. Ja nyt saa luvan kanssa herkutella! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihana kuulla, että Kiiran pienellä on hyvät sokeriarvot ja että ruokavalio auttoi. Paljon onnea vielä! <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paljon onnea Kiira pienestä tytöstä  :wub:  Hieno juttu, että vauva syntyi normaalipainoisena, eikä hänen sokereissaan ole ollut häikkää  :)

 

Mulla oli torstaina äitiyspolilla kokoarvioultra sekä radi-kätilön tapaaminen. Kätilöltä sain kehuja hyvistä sokeriarvoista. Arvoissa ei ole ollut yli kuukauteen yhtäkään ylitystä. Ja ylityksiähän mulla on tämän 13 viikon seurannan aikana ollut vain kolme kertaa paastoarvoissa ja kerran aterian jälkeen. Äitiyspolin radiseuranta voitiin lopettaa, eikä mun tarvitse enää niin tiheästi tehdä kotimittauksia  :)  Kokoarvion mukaan vauva 2700g viikolla 35+3 eli ihan keskikäyrällä. Sain vielä viikolle 38+0 kontrolliajan vauvan kasvun seuraamiseksi. Kätilö halusi ehdottomasti varata aamupäiväajan, jos synnytys päätetäänkin silloin käynnistää. Se vähän ihmetyttää, sillä vauva on ihan normaalipainoinen, istukka toimii kuten pitääkin ja lapsivettä oli normaali määrä. Jos sama tilanne on kontrollikäynnillä, niin ei kai silloin ole mitään syytä käynnistykselle? Käynnistystä en haluaisi, vaan toiveena olisi, että synnytys käynnistyisi luonnollisesti. Tuo ajankohtakaan ei ole käynnistystä ajatellen mikään ihanne, sillä se on juuri ennen joulua 19.12. Mä niin toivon että vauva syntyy vasta joulun jälkeen ja mieluiten ensi vuoden puolella.

 

36+1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi Kiira, tuhannesti onnitteluita pienestä tytöstä! :lipsrsealed:  :lipsrsealed:  :lipsrsealed:  Mä täällä itken onnesta teidän puolesta :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kaikille onnitteluista! :)

 

Kullannuppu <3 <3

Kieltämättä täällä on herkistelty myös aika paljon lähipäivinä... Oma pieni ihme!

 

Bee, hienoa että arvot ovat olleet noin hyvät! En kyllä näe mitään syytä käynnistykselle minäkään, jos tilanne on kontrollikäynnillä sama. Oisko vaan joku rutiinijuttu, että haluavat kaikkien kohdalla kuitenkin varmuuden vuoksi varautua käynnistykseen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beelle taputuksia hienoista arvoista! Jännä kyllä tuo käynnistysvarmistelu, Kiiran veikkaus kuulostaa järkevältä. Tsemppiä sinne vikoihin viikkoihin!

 

Täällä on eilen käyty opastusryhmässä ja saatu mittari + alkusetti tykötarpeita. Loppujen toimitus pitäisi muistaa maanantaina soittamalla sopia, tänään unohdin.. Aamulla otin myös ekan paastoarvon, oli kauniisti 4,8 :)

 

"Jännästi" olen huomannut, että mm närästys ja heikotukset ovat vähentyneet nyt kun olen enemmän keskittynyt tuohon ateriarytmiin. Harmi, että siihen tarvittiin tämä diagnoosi, mutta parempi tietysti nyt kuin ei milloinkaan.

 

Aah, kirjoitanpa tämän tänne ylös, jos/kun jotakuta tulevaisuudessa kiinnostaa: Helsingin kaupungilta saa siis noita mittaliuskoja ja neuloja aina kolmen kuukauden setin kerrallaan - mitoitettu siihen heidän ohjeistamaansa joka toinen viikko 4 aamuarvoa ja joka toinen viikko yksi vuorokausikäyrä. Hoitaja taisi myös sanoa, että liuskoja on 10/viikko, eli on siinä aina muutama mahdollisuus treenata tai ottaa ylimääräinen mitta, mutta ei mitenkään hurjastelemaan pääse :D

 

Toivon että tuo yksi setti riittää minulle, viikkoja tänään se 27+4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bee, hurjan paljon sulla on kontrollia, vaikka arvot ovat pysyneet hyvinä! Mulla oli esikoisen rasituksessa aikanaan 2 arvoa yli, kävin diabeteshoitajan kansa juttelemassa ja hakemassa liuskat. Kun ylityksiä ei tullut kuin pari moneen viikkoon, en raportoinut niitä enää kuin omalle neuvolaterkalle,eikä minkäänlaista ylimääräistä ultraa, käyntiä missään tai erityistä kokoarviota ollut ollenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nyt siis toista odottelen ja radi napsahti jo aikalailla viikoilla. Tällä kertaa vain paastoarvon ylitys, 5,5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiira ja Lunna, olette varmaan oikeassa, että on rutiinijuttu tuo käynnistyksen varmistelu. Itse pohdin myös onko lähestyvällä joululla vaikutusta. Tää on pieni sairaala ja jos "pelkävät" että mä muuten synnytän jouluna.

 

Fragaria, täällä kaikille radi-äideille tehdään kokoarvioultra. Luulin, että se on vaan kerran, mutta ultrannut lääkäri sanoikin, että ultrataan toisenkin kerran niin saadaan vauvan koosta realistisempi arvio. Äitiyspolikäyntejä mulla on radin takia ollut kaksi, ensimmäinen silloin kun alussa kotimittauksissa oli paastoarvot muutaman kerran korkeat ja toinen nyt kokoarvioultran yhteydessä, ja lisäksi kaksi kätilön soittoaikaa.

 

Jännä miten nämä radin ja muutenkin raskauden hoidon toimintatavat eroavat niin suuresti eri kunnissa :o Esim. Lunna kun kertoi miten Helsingissä saa liuskoja ja neuloja, niin täällä on siinäkin ihan eri käytäntö. Liuskoja ja neuloja saa siis niin paljon kun tarvitsee. Diabetes-hoitaja kysyy kyllä lasketun ajan ja miten usein on neuvottu mittamaan sokereita, mutta eivät mitenkään laske määriä. Viimeksi kun hain liuskoja ja neuloja, sain niitä paljon enemmän mitä loppuraskauden aikana edes tarvitsisin :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään sokerirasituksessa paastoarvo rajalla ja sinänsä tylsää, että siitä diagnoosi tulee. Toisaalta tiesin, että radi puhkeaa ennemmin tai myöhemmin, niin eipähän tarvi mennä rasitukseen enää ja luulen, että hyvin pitkälti ruokavaliolla pärjätään. Paastoarvot on 10-11 tunnin paastolla olleet kotona ihan hyviä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille kävi niin että radi olikin "radi".

Vauvan syntymäpaino 3436g rv 42 tasan.

Kätilö oli sitämieltä et miun pieni flunssa vaikutti arvoihin. Että semmosta :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama täällä. Mulle annettiin ruokavalio seuranta ja poika syntyi 41+2 3.370kg et ei tullu sokerivauva :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heips! 

En ookkaan täällä käynyt pitkään aikaan. Mulla nyt viikkoja 34+1 ja ateriainsuliinit olleet ehkä kuukauden puoltoista. Sokerit nousee tosi herkästi syömisen jälkeen ja monet hiilarit on pitänyt karsia kokonaan ruokavaliosta insuliineista huolimatta. Insuliinia menee päivässä n. 20-30 yksikköä, varmaan puolta enemmän kuin kolmessa edellisessä raskaudessa radin kanssa. Näillä insuliineilla ei oo nyt enää tullut suuremmin ylityksiä.

Mä kävin tänään äippäpolilla tsekkauksessa, meille on nyt povailtu isoa vauvaa ja oon siitä ihan kauhuissani. Mun edelliset insuliiniradi-vauvat ovat olleet kokoluokkaa 2900-3200g syntyessään, tästä oli tänään painoarvio 2700g (34+1).  :blink:  Edellisen kerran kävin 2,5viikkoa sitten 31+5 ja silloinkin painoarvio oli 2200g, toivoin silloin että ois mittavirhe mut ei tainnut olla. Musta tuntuu että elän jo pyhällä hengellä ja insuliinilla ja silti vauva vaan kasvaa jossain yläkäyrillä. Seuraava käynti on jo kahden viikon päästä jolloin taas katotaan mikä on meno. En osaa oikein asennoitua tähän nyt oikein kun tosiaan kaikki mun radi-vauvat ovat olleet ennemminkin pieniä ja on ihmetelty miksei kasva. Nyt ongelma on päinvastainen. Onko kellään tietoa kuinka aikaisin vauva voidaan ottaa ulos jos kasvaa jättiläiseksi??? :D 

 

Saanuska 34+1

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Pakko lohduttaa, että mä sain viime raskaudessa raskausviikolla 36 arvion, että vauva oli 3,9-kiloinen  :grin:  Syntyi 40+1 ja painoi 4030g. Ja meillä käynnistettin silloin koon takia, mikä harmittaa nyt jälkeenpäin, koska kiireellinen sektio jouduttiin tekemään.

Edit: Niin, tokikaan ainahan arviot ei mene näinpäin, mutta arvioitahan ne tosiaan vaan on.

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaaha. Radi paukahti tännekkin. Oon ihan maani myyny kun kotona mittasin paastoa vielä ennen kun lähdin ja se oli 4.8 - laskimoverinäytteessä kuitenkin 5.3 - eli sama juttu kun kakkosen raskaudessa, niin se vaan paukahti. Ärsyttää niin, et voisin mennä itkemään tonne sohvan kulmaan koko illaks. Pitäs sitte varmaan hakee kaupasta jotain sopivampaa ruokaa huomiseks, milläs vaan meet kun auto on varmaan syväjäätyny pystyyn. Hitto mua ärsyttää.

 

25+2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli sama, että pelkkä paasto oli rajalla eli just tuon 5,3. Mut se on totta, että laskimosta ja sormen päästä tulos voi erota, mulla oli tällä kertaa labrassa sormen päästä 5,3 ja sama laskimosta.

 

Tsemppiä sinne! Mä aluksi ainakin kokeilin "vanhalla" ruokavaliolla, että miten sokerit käyttäytyy. Eikä kauheasti ole tarvinnut muuttaa syömisiä.

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos rain ! Toivottavasti sulla ei muutukaan :)

Mä oon luullu et mulla ollu tässä ihan ok paastoja, kun oon huvikseen mitannu, mut jos ne on ton 5 yksikköä suurempia ollu koko ajan, niin pakko tässä alkaa karsii vaaleet leivät ja ruisleipä, perunat, makaronit, karkit (no niitä ei normisti oikeen tuukaan syötyä, mut sattuneesta jouluna on menny konvehti jos toinenkin)...Kakkonen oli jo reilusti yli nelikilonen, niin ei hotsita koittaa kuinka isoks kasvaa jos en tee mitään ruokien suhteen...Aterian jälkeisissä ei ainakaan viimeks näkyny, mut jos jtn hiilareita söi tai vaan paljon ruokaa ylipäätään niin oli varma et paastot oli korkeempia kun piti. En jaksais vaan nyt kikkailla yhtään mitään ja mittailla ja stressata ja ääh. Äiti koitti lohduttaa, et se on vaan 3 kk. No joo, niin on, mut eipä se siitä sen kivempaa tee. Voi ärsytys.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.