urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

^ Musta se on joskus viikoilla 27-35. Sit alkaa istukan hormonit vähenemään ja oma insuliinintuotanto pääsee taas toimimaan paremmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

:girl_haha:  Toi mittari on ihan seko ! Söin rahkaa, pari hapankorppua ja sit oli viel hirvee nälkä viel niin täyslihamakkaran vihersalaatilla. Niin ja sokeritonta suklaata varmaan 5 palaa. Tunnin arvo oli 3.1 ....Öööööö...niinpä vissiin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko sulla miten vanha mittari? Neuvolasta kai voi pyytää tarkastusmittausta tai niitä on kai jotain tarkastusliuoksiakin olevia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla jää ennen päivällistä oleva arvo koholle jostain syystä. Tai no koholle ja koholle, nytkin oli 5,2. Mietin, että pitäisikö välipalaa aikaistaa (nyt söin 14.30 ja päivällinen klo 17:30) vai mitä sitä söisi välipalaksi, että tulisi kylläiseksi. Nyt söin ruisleipää ja hörpin myöhemmin närästykseen maitoa.. Mut luulis että se ei tai xylitolpastilli voi vaikuttaa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tossavainen minkä merkkinen vehje sulla on? Mulla oli jossain raskaudessa freestyle lite ja se oli ihan p*ska, eli ihan omaa elämäänsä. Jos yhtään epäilee mitä liuskat näyttää niin testiliuoksilla ne saa testattua helposti. Jos neuvolassa ei oo niin luulisi äitiyspolin diabeteshoitajalla olevan.

 

Mä mittailen aina Niinkuin mut on töissä opetettu (oon sh), eli aina näyte keskisormen tai nimettömän laidasta, eka tippa pois ja toisesta testi. Ei sais painaa liikaa. En tee koskaan varmistusmittauksia vaan meen aina ekalla. Jos ei meinaa tulla riittävästi verta mittausta varten niin teen reiän eri sormeen.

 

Ei insuliinit oo olenkaan huono vaihtoehto jos sokerit ei pysy aisoissa, mulla ainakin inskat on ollut helpotus kun ei mitenkään dieetillä pärjännyt. Helposti niiden kanssakin oppii pelaamaan. Mä ihan mielelläni käytän niitä kun tiedän että vauvalla on sit paremmat mahdollisuudet siihen että pystyisi itse pitämään sokerinsa hyvinä syntymän jälkeen, on ainakin tehty kaikki mitä voi sen eteen. Ja onhan se kiva itsekin syödä jotain. :) Oon kyllä myös huomannut että välillä on kamalan hankala saada hallittua sokereita, kun se voi samoilla syömisillä olla eri päivinä ihan eri lukemissa kun se on niin monesta asiasta riippuvainen miten se oma keho niihin reagoi. Tsemppiä kaikille sokeriarvojen kanssa painimiseen! :D

 

Mä kävin tänään äippäpolin syynissä. Vauvan painoarvio oli nyt 37+1 3300g eli keskikäyrällä meni. Sain seuraavan ajan ens viikon tiistaille jolloin luultavasti aloitetaan käynnistys jos osastolla on vaan tilaa. Tarvii varmaan alkaa tekemään jo listaa kaikista valkojauhoisista herkuista joita aion herkutella synnytyksen jälkeen. :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uus mittari mulla on, contour xt. Tarvii kysyy neuvolasta, äippäpolin asiakashan en toistaseks oo :)

Voi vitsi Saanuska, sulla on ihan pian nyytti sylissä :):wub: 



 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli tuo mittari ekassa raskaudessa ja sillä mittasin myös nyt alussa ennen diagnoosia, mulla toimi hyvin. Nyt on joku muu mittari, mikä on aivan hyvä sekin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noi contourit on yleisesti ihan hyviä mittareita. Yks mikä tuli mieleen on patteri, mahtaakohan patterissa olla vielä virtaa kunnolla ettei se sitä varten näytä mitä sattuu. Neuvolaterkalta kannattaa tosiaan pyytää että testais sillä litkulla sun vehkeen liuskat/mittarin. Ootko ihan varma ettei sokerit oo kuitenkaan ihan oikeasti voinut käyttäytyä niin kuin mitä mittari näytti? Aika hullulta tuo kyllä kuulostaa syönnin jälkeen toi 3.1 mutta mimmosia arvoja sulla yleensä on tullut rahkan jälkeen? Henkimaailman juttuja noi sokerit välillä. O.o

Share this post


Link to post
Share on other sites

No en usko et oli, en kyllä tarkistanut, mutta en oo koskaan saanu millään muulla mittarilla alle 4,5, et tuskin on mahdollista. Mut toi on ennnenkin näyttäny 10 minsan sisällä 9.9, 7,6 ja 6.4 ja pari lukua siitä väliltä. Et kovin on meikäläisessä vaihtelevaista tuo sokeripitoisuus jos mittari pitää paikkansa :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla ainakin kymmenessä minsassa syömisen jälkimittausaikaan laskee sokerit jo useita yksiköitä. Esim. tasan tunnin arvo on 7.6, sitten se voi olla jo viiden minuutin päästä vaikka 6.5. parikymmentä minsaa myöhemmin voidaan mennä jo viiden tienoilla. Sitä varten laitan aina herätyskellon soimaan tasan tunnin päähän syömisen lopettamisesta, sillä jos aika myöhästyy vaikka kymmenen minuuttia sokereita on ihan turha enää ottaa kun ovat laskeneet jo paljon siitä mitä se ois ollut silloin kun piti mitata. Että jos noi sun lukemat ois mulla tuossa järjestyksessä n. tunti syömisen jälkeen niin luultavasti mun sokereilla olisivat ihan niitä oikeita arvoja. Mulla onkin ollut ongelmana muutenkin se, että syömisen jälkeen nousee liikaa ja sitten sokerit tulevat nopeasti alas, jo esim. kahden tunnin päästä voi sokerit olla taas jo tyyliin 3.4. Sellaisia sokereita on tosi hankala koittaa pitää tasaisina. :/ 

Mutta joo, parhaiten sä omat sokerit ja niiden käyttäytymisen tunnet kun ne tosiaan menee kaikilla niin eri tavalla. :) Kannattaa tosiaan neuvolasta pyytää ekana ne tarkistukset ja sen jälkeen ihmetellä uudestaan jos siinä ei oo häikkää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei vaan ne oli ihan randomissa järjestyksessä :) Olin vaan niin huuli pyöreenä kun se heitteli niin ihme lukuja ja et innostuin seuraamaan et laskeeko ne loogisesti vai arpooko se vaan päivän lottonumerot. Muutenkin kun nyt on ollu ongelmana liian korkeet paastot ja muutama ateriaylitys niin en todella usko et nyt tulis jotkut hypot kuvioon, ainakaan jos oon vetäny hapankorppua :D

Mut muuten liittyen tän päivän arvoihin, niin on ollu tosi alhaset arvot, alle 5,5 kaikki aterianjälkeisetkin (jos näihin nyt voi ylipäätänsä luottaa). Tosin en oo syönykkään mitään mikä vois taivaisiin nostaa, mut mun mielestä samoja mitä oon syöny esim edellispäivänä, niin nyt aterianjälkeiset on pienempiä. Voikohan tuo kromi oikeesti tehostaa tuota insuliinintoimintaa vai onks tässä joku hieno lumelääkeefekti meneillään. Vai hajosko mittari. Tai liuskat pilaantu. Tai kroppa selviyty vasta niistä irtokarkkien jälkimainingeista. Tai ehkä se on tuo vihree tee ;) Jännä nähdä mitä huomenna on paasto :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä suosittelen Tossavainen kanssa että pyydät neuvolaa tarkastamaan mittarin. Ja sit kun se on tehty niin mittaat vaan yhden arvon. Mä harrastin jossain vaiheessa kanssa tota useasti mittausta ja siitä siitä ei tullut kun stressiä. Sit luovutin ja päätin et se on se mikä ekaks tulee oli hyvä tai huono. Mulla tosin on nyt vasta 35 viikon jälkeen paastot pysynyt rajan alla. Sitä enemmin oli ainakin joka toinen aamu koholla.

 

Mulla oli kanssa eilen kontrolli 38+0. Painoarvio oli 3200g. Kaikki muuten vauvalla hyvin. Pulssi huitelee 180 pintaan, mut niin on tehnyt oikeestaan joka kerta kun käyrää otettu. La:na sitten aika osastolle käynnistyksen aloitukseen mikäli sitä ennen ei synny. Hurjaa ajatella että kohta tää pistely oikeesti loppuu. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

No enpä mä yleensä mittaa kun vaan kerran. Niinkun en eilenkään mitannu toista kertaa, tyydyin vaan naureskelemaan. Mut se on varma et niin kauan kun mittari hettelee sokeriarvoja kun lottonumeroita, niin ainakaan mä en sellasten lukujen perusteella rupee millekkään lääkityksille :) Meillä onneks liuskoja saa kun vaan hakee, niin ei tarvii niitä säästellä.

 

Nyt oli 5.4 paasto, pööh. Tosin nukuin kyllä tunnin kauemmin kun yleensä et ehtiihän se siinä noustakin hiukan :)

 

Hyvä ettäs sulla on lurutin paastot asettuneet kohdalleen. Miksi sulla käynnistellään :) ? Kohta on vauva sielläkin sylissä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

4,9 :dancegirl:  Eilen vielä herkuttelin vhh-omenahyveellä ja jätskillä päivällä, jee - ei nostanu arvoja !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoa tossavainen! :)

 

Mua on mietityttänyt sellainen asia, kun joka paikassa sanotaan, että radiäidin vastasyntyneen vauvan sokereita seurataan, "koska se on kohdussa tottunut korkeisiin sokereihin" - mutta jos mun mittausten mukaan mun omatkaan sokerit ei nouse rajojen yli, niin miten ne sitten sikiöllä voisi nousta? Vai enkö vaan tajua?

 

Ja en siis vastusta tuota seurantaa, vaan kunhan pohdin. Eli onko kuinka todennäköistä, että vauvalla on sokereissa häikkää vaikka äidin arvot olisi olleet hyvät?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ainakin mitä näitä ketjuja on lukenut niin on se mahdollista. Tässäkin ketjussa kun lukee tuonne kauemmas, niin olikos iiki sellainen, jolla oli aina ollut hyvät sokerit ja vauva joutui silti glukoositippaan. Ja tietty sekin vaikuttaa, mitä vähemmän joutuu mittailemaan niin, sitä vähemmän periaatteessa tietää omista sokereistaan ihan oikeasti.

Mut itellä on toisaalta semmonen kokemus niistä sokerien mittaamisista vauvalla, että vauva sai aina sitä glukoosia kun pisteltiin kantapäihin, niin hän hyvin tyytyväisenä oli tilanteessa (toisaalta hassua et koko vatsassa olo ajan piti vältellä sokeria ja sitten kun syntyy niin pistellään koko ajan ja sokeriruisku pienellä suussa :lol: ). Ja kun ei ollut liian alhaisia sokereita kolmena kertana, niin sitten ei tarvinnut enää mittailla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, kiitos, hyvä tietää :)

 

Kuulostaa kyllä oudolta, että jos sokeriarvoja vauvalta mitataan, niin samalla sitä siihen "pumpataan".. miten se noin voi mennä? Tai siis että miten ne sitten voisikaan olla liian alhaiset, jos niitä glukoosilla nostetaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei se varmaan niin nopeesti sinne kantapäähän etene, ja en oo varma napsasiko ne ensin ja sitten äkkiä sokerit nassuun ennen kun tulee suru. Mut sinänsä kyllä hassu tilanne :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoa Tossavainen että nyt tuli parempi paastoarvo! :)

Lunna; vauvan sokereita tarkkaillaan synnytyksen jälkeen koska vauva saattaa laskea sokereitaan jos mahassa ollessa äidillä on ollut korkeat sokeriarvot. Silloin vauva on joutunut jo vatsassa ollessa "laskemaan sokereita" enemmän jolloin saattaa synnyttyään laskea niitä liikaa koska on joutunut niitä enemmän vatsassa ollessa laskemaan. Kestää hetki ennen kuin vauva oppii "pitämään sokerit" oikealla tasolla eli vauvan insuliinituotanto sopeutuu vauvan omiin syömisiin.

Mulla on neljässä raskaudessa tätä ennen radi ja yks vauvoista on joutunut keskolaan sokeritippaan, tosin hälläkin alettiin heti sokeritippaa purkamaan joten ei ole joutunut kovin pitkään keskolassa olemaan. Mä olen aina saanut lopulta sokerit hyvälle tasolle ateriainsuliineilla, päivittäisiä mittauksia on tullut raskausksissa n.6 joten aika hyvin perillä olen mun sokereista. O.o :D 
 

Pakko myöntä että mä aloitin tänään jo herkkujen ostamisen sairaalakassiin, karkkia aion kyllä syödä kun saan vauvan ulos mahasta. :D Ens viikolla pääsen ehkä jo herkuttelemaan. :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aijuu, Saanuska, onks sulla ollu siellä äitipolilla sellanen diabeteshoitaja jonka nimikirjaimet on E.L. ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Etunimi alkaa ainakin e:llä, en jaksa mennä tarkistamaan sukunumeä nyt. :D Tosin oon käynyt sillä vaan kerran ja muuten käynyt hakemassa vaan insuliineja kun oon puhelimitse asioinut. Mun kontrollit on olleet aina lääkärillä ton ekan hoitajakäynnin jälkeen. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. No onpahan lisämotivaatiota pitää paastot kurissa, on meinaan tuttu :ph34r:  Kiitos infosta :)

 

Aamupaasto oli 4,3 :blink:  En todellakaan mitannu uudestaan :girl_haha: No, kyllä arvaskin että ei sieltä voi tulla kovin korkeeta arvoa kun reijitin koko käden kaikki sormet eikä vaan mistään tullu verta. Kävin kaks kertaa välissä pesee kädet kuumalla vedellä ja tein sormijumppaa et sain tarpeeks suuren pisaran pikkurilliin.

Onko muut huomannu et jos on verensokerit aika alhaalla niin ei verta tuu kunnolla, kun taas jos mulla on päälle kuuden reilusti, niin johan virtaa...?

Edited by tossavainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saanuska, kiva kun kerroit omasta kokemuksesta! Mutta siis edelleen mua hämmentää tuo, että jos ne mun omat sokerit ei nouse (paitsi siellä rasituksessa), niin siltikinkö ne voivat sikiöllä nousta? Että sattuman kauppaa..

 

Olin muuten eilen perhevalmennuksessa, jossa nopeasti sivuttiin tuota glukoosiruiskua, mistä tossavainen puhui. Ilmeisesti se ei ainakaan täällä hussin alueella ole enää valtavirtaa, vaan vauvan surua kantapääpistoksista pyritään estämään vain ihokontaktilla ja äidistä tulevalla turvalla/lämmöllä :) ja nämä samat tekijät myös auttavat siihen, että se vaavin oma insuliinituotanto tasaantuu, jos siinä häikkää on. Aika liikkistä <3

 

Ah niin ja radiäidit voivat alkaa (varsinkin siis ekakertalaiset) stimuloida maidontuotantoa rintojen "hieronnalla" jo noin rv 36-37 alkaen. Tällä voi auttaa niiden supertärkeiden ensimaitotippojen tulemista - nekin kun osaltaan helpottavat vauvan sokeritasapainon ylläpidossa. Ja tämä ei ollut mutua, vaan tätä on jopa ihan tutkittu :D stimuloinnista kätilöt sanoivat, että sillä _ei_ saa synnytystä käyntiin, jos kroppa ei muuten ole vielä valmis, mutta jos esim on ennenaikaista paikkojen pehmenemistä yms, niin silloin ei pidä liian aikaisin aloittaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, maitohommathan on aika tärkeitä niiden sokereiden kannalta. Mulla oli vähän vaikeuksia sen kanssa (luultavasti sektio ja lääkkeet heikensi maidon nousua ja ensitippojakin), mut poika sai sit lisämaitoa keltaisuuden takia. Sokerit oli ihan ok kylläkin. Nyt kyl teen "kaikkeni", et saisin buustattua maitohommia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.