urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Niin mitä hierontaa toi on ? Mä oon joskus kuullu et joitain on kehotettu ihan lypsämään. Mut sit oon miettiny, et jos ei varsinkaan ole ennen imettänyt, niin onko se lypsetty maito sitten jo sitä kolostrumia ja jos on ja sen lypsät pois ja mahdollisesti pakastatkin niin eikö sen laatu huonone pakastuksesta tai jos vaan lypsää pois niin tuleeko sitä lisää synnytykseen asti vai onko se vaan sitten pois vauvalta silloin ? Kun sehän on se "rokote" missä on erilaisia aminohappoja ja immunoglobuliineja ja entsyymejä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itellä on onneks maito noussut nopeesti eikä lisämaitoja ole tarvittu. Kakkoselle kyllä menivät tunkemaan ilman lupaa sitä, mistä olen vieläkin hiukan käärmeistynyt. Poika kätisi syntymän jälkeen mahaansa ja kätilöt veivät vilpolaan varmuuden vuoksi kun eivät tienneet mitä se vitisi. Tottakai pulloa naamaan ja sieltä tulikin sitten KAIKKI pihkakakat pihalle kerralla. Siinäpä saivat siivottavaa :P Mitäs pilasivat mun "täysimetyksen" ennen kun sain edes yrittää...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tohon nännihierontaan ei oo kai mitään virallista ohjetta. Pyöritellä tai hieroa nännejä, joka stimuloi niitä. Mulla ainakin pelkkä pyörittely aiheuttaa supistuksia, mut maitoo ei oo kyllä tullut vaikka esikoista imetinkin onnistuneesti.

 

Pumppaamaan en itse lähtisi vaikka suositeltaisiin, kun siinä on riski istukan irtoamisesta. Maidonhan pitäisi nousta vasta istukan irrottua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edit: Kirjoitinkin äsken tuosta ensimaidosta, mutta ehkä ymmärsinkin jotain lukemaani aiemmin väärin. Mä yritän etsiä vielä lähteen tueksi ja poistan tuon aiemman tekstin.
 

Mua hirvittää kauheasti imetys, mut eipä se tähän radiin liity.

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin siis mun saamat ohjeet stimuloinnista koski "koko rinnan" hieromista, leveällä otteella maitotiehyeiden suuntaisesti, ei siis pelkkää nännien pyörittelyä. Lypsämisestä ei ollut mitään puhetta, mä varmaan lopettaisin hieronnan jos sitä maitoa alkaisi tulla. Ja todellakaan en pumppaa etukäteen :o

 

Sitten taas vaihteeksi aiheesta kysymys, eli onko muilla käynyt niin, että arvot onkin nousseet aterioiden välillä? Eli siis arvo just ennen seuraavaa ruokaa onkin korkeampi kuin arvo tunti edellisen ruuan jälkeen? Mulle kävi siis näin eilen ja nyt vähän ihmetyttää.. toki eroa oli vain 0,1 ja molemmat arvot oli alle 5, mutta oli se musta silti jännä. Mistä voisi johtua (paitsi mittavirheestä)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jos noin pieni ero niin veikkaisin mittavirhettä jos ei kauheen usein ala tulemaan. Mut eikö se kieli juuri heikentyneestä insuliinin tuotannosta eli kroppa ei tuota tarpeeksi insuliinia siihen sun syömään ruokamäärään/ruuan laatuun nähden tai sitten insuliiniresistenssistä, eli insuliinia tulee kyllä tarpeeksi, mutta se ei toimi toivotulla tavalla. Mut toisaalta riippuu kyllä lukemistakin. En pitäis vakavana jos vaikka ateriaa ennen on joku vitosella alkava luku ja jälkeen myös, mut sitten jos lukemat on paljon isompia niin se kertoo et sokerit saattaa olla pitkiäkin aikoja ylhäällä...Esim itsellä kävi silloin viikko sitten kun söin niitä irttareita, et sokerit nousi ylös, tulivat alas suht nopeesti jonnekkin seiskan paikkeille, mutta sitten ne jäi siihen pööpöilemään vaikka kuinka kauaksi aikaa ja aamullakin oli vielä kuuden päälle. Eli insuliinissa oli sen verran terää et sai sieltä ihan ylhäältä alas ne, mut ei loppuun asti, loppu tehot kesken... 

Meillä ei tarvitse mitata ollenkaan aterian ennen, ihmetyttää toisaalta kun itselläkin juuri paasto-ongelmaa, luulis et sekin kertois paljon infoa kun stä mitattais aina välillä... Oon kyllä muutaman kerran mitannu ominpäin ja sillon ne ollu ainakin mielestäni ihan ok :)

 

Mulla oli taas eilen illalla ongelmia ruokarytmin kanssa ja taas oli 5,4 paastot aamulla. Söin kyllä siis jotain, etten paastonnut, mut kunnon ateriat jäi välistä ja iltapala venyi yhteentoista. On tää sit kerrassaan tarkkaa. Pitää olla tietty määrä hiilareita (n. 30g/pvä), tarkka ruokarytmi ja mieluusti vielä aterian jälkeiset viidellä alkavia niin tulee nelosella alkavia paastoja (ja mahtaakohan toi kromikin vaikuttaa jotenkin). Sit jos poiketaan tosta, niin johan hätyyttelee paastot rajoja...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla parin päivän testin jälkeen tuntuisi, että on sama mitä syö iltapalaksi. Toisena iltana söin maustamatonta rahkaa + ananasta ja pienen leivän. Eilen söin paniinia ja sokerirahkaa. Sama tulos 10 tunnin paastolla eli 5,2 mmol/l :D (toki on saattanut vaikuttaa aterian jälkeiseen, mut sitä en mitannut.)  No testailu jatkuu.. 

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei taas, enpä oo muistanut käydä täällä ja just oli tullut sitä keskustelua, mitä kaipasin. Terkuin kaks paastoylitystä tällä viikolla :( ihan pieniä toki, mut ärsyttää. Nyt sit ehkä luvassa ä-polilähete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heiii! Mä piruuttani koitin leipoa tänään vhh pullaa ja yllätyksekseni voin kertoo et nää mun tekeleet maistuu aivam aidolta pullalta ja rakennekkin tosi lähellä. Et jos joku muu kaipaa laskiaispullia mut ei hiilarit anna periks, ni kantsii tommosta omituisuutta testata. Ainut et en raskinu ostaa karppitomusokeria, niin ilmesesti sen takia mun pyöreistä pullista tuli pannukakkuja, mut seuraavalla kerralla teen vuokiin :) Jee, laskiainen pelastettu !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en oo saunaa ennen enkä jälkeen testaillut sokereita, mutta oon huomannut että mullakin ne siellä vissiin laskee kun tulee helposti heikko olo. Oonkin viike kuukaudet syönyt ennen saunaan menoa niin olo on pysynyt hyvänä. :)

 

Mä söin eilen illalla palasen vaaleaa patonkia lämpimänä voileipänä. Tiesin ettei sais mut himo voitti. sokerit insuliinin kanssa syönnin jälkeen 9.4, suuri virhe siis. Enää en syö mitään ekstraa ennen synnytystä, ei tässä onneksi pitäis mulla montaa päivää olla jäljellä. :)

Edited by Saanuska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kävin just äsken saunassa, ennen sitä mittasin kun oli mittattava aamupalan jälkein (5,9 oli). Ja saunan jälkeen oli sit vähän heikko olo tosiaan. Saunan jälkeen en viitsinyt tuhlata liuskaa, mut varmaankin vaikuttaa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moi kaikki! Mulla olisi perjantaina edessä sokerirasitus. En oo koskaan ennen sellaisessa ollut ja hoitajalta sain vinkin ottaa mukaan syötävää. Että voi sitten syödä heti, kun lupa myönnetään. Rupesin miettimään, olisiko jotain erityisen hyvää evästä, millä alkaa palauttelemaan normaaleja olotiloja? Jotain sokerista? Vai suolaista? Leipää?

 

Löytyisikö vinkkejä? :) Muutenkin saa vinkata, jos on jotain, mitä kannattaisi huomioida tai millaiseen kokemukseen tässä ollaan valmistautumassa...

 

(En tiedä, onko tästä jo ollut keskustelua, mutta en jaksanut kaikkia 45 sivua käydä läpi.. :D)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on ollut helppoja kokemuksia. Aamulla on tehnyt vähän tiukkaa, kun ei ole saanut syödä tai juoda. Litkun juonti on ehkä ollut tympeintä, koska ei se nyt erityisen hyvää ole. Onneksi ainakin viimeksi oli tosi kylmää. Pahoinvointia mulla ei ole ollut ja näytteiden välissä vaan odotellut.

 

Eväitäkään mulla ei muistaakseni ole ollut mukana. Tai on ollut ehkä, mut en ole niitä muistaakseni tarvinnut. Kolme rasitusta siis itsellä takana.

 

Edit: Mut varmaankin leipää ja juomista (vettä) ottaisin mukaan!

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli eväsleivät mukana ja kyllä teki hyvää syödä ne heti vikan verikokeen jälkeen. Samoin mukana oli vesipullo, vaikka toki labran aulassa oli vesipiste ja mukeja, että välttämätöntä ei siis ole. Huslabin ohjeiden mukaan aamulla ennen koetta saa juoda (lasillisen) vettä, samoin pieniä hörppyjä/mukillisia myös kokeiden välillä. Mutta tämä on ilmeisesti vahvasti alue/labratoimijakohtaista, eli noudata sitä ohjetta, mikä sulle annetaan ja tietty kysy tuosta välijuomisesta näytteenottajalta. :)

 

Mulle tuli vähän huono olo toisen odottelutunnin aikana, muuten meni suht iisisti. Toki väsytti ja nukahtaa ei saa :D glukoosinesteen (litku on hyvin arvolatautunut sana!) juominen ei ollut paha rasti.

 

Avoimin mielin, se on paras tapa valmistautua. Jos et jaksa kännykkää räpläillä odotusaikoja, niin ota joku kirja/lehti/käsityö mukaan. Mutta yllättävän nopeasti aika kuluu :) tsempit, hyvin se menee!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon selvinny hyvin, normaalisti en muutenkaan ayö aamupalaa. Niissä missä sokerit on ollu ok, niin on tullut hiukan paha olo tunnin jälkeen, niissä missä on napsunu radion ollu tosi hyvä llo koko ajan. Neljä kertaa oon käyny. Tekemistä mukaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä mulle se eväsleipä oli ehdoton. En olisi varmaan päässyt lähimpään kahvilaan asti (ja ne on tosi lähellä molemmissa huslabin pisteissä, joissa oon käynyt). Lämmin litku on kurjempaa juoda kuin kylmä, mutta siihenpä et itse pysty vaikuttamaan. Puhelimeen akku täyteen, niin tekemistä riittää. Mä oisin kyllä voinut harrastaa small talkia muiden kanssa, mutta eipä kukaan oikein näyttänyt vastaanottavalta tai tarttunut mun johonkin pieneen kommenttiin, jonka kerran sanoin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille syntyi eilen poika puoli viiden jälkeen iltapäivällä, 52cm ja 3405g eli oli melko passelin kokoinen. Rv:t oli 38+3.

Vauva sai lisämaitoa salissa automaattisesti, tällainen käytäntö on tyksissä.

Vauvalta on otettu nyt 3h, 6h ja 9h sokerit, kaikki olleet hyviä. Seuraavat otetaan vissiin aamulla. Meille sanottiin suoraan että vauvan sokereita seurataan se 2vrk. Mun pitää kanssa ite mittailla vielä omia sokereita vaikka insuliinit loppui syntymään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saanuska, onnea! Ihania hetkia vauvan kanssa. Tuo lisämaidon antaminen heti kuulostaa vähän karulle.

 

Minunkin piti omat sokerit mitata synnytyksen jälkeen, vaikka mulla ei ollut insuliineja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon vähän äimänä mun aamupaastojen kanssa. Paastot asettui sinne 5,0-5,2mmol/l, kun lyhensin paaston kymmeneen tuntiin. Iltapalan koostumuksella ei juuri ole väliä. Tänään nukuttiin koko sakki 12h ja paaton pituus oli 12,5h. Arvo puolestaan oli 4,3mmol/l eli aamunkoittoilmiötä ei tapahtunutkaan tänään. Miksikohän ei?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hurjasti onnea Saanuska! <3 hienoa että vauva oli sopusuhtainen ja sokerit pysyneet hyvinä :)

 

Oliko salissa annettu maito luovutettua äidinmaitoa vai korviketta? Kysyn siis silkasta mielenkiinnosta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saanuska onnea !!!

Miksi muuten tyksissä mittaillaan kauemmin kun mitä oon muualla kattonu, et otetaan kolme mittausta. Katkerana mietin kun en haluis siellä olla automaattisesti kahta päivää :(  Otettiin kyllä viimeks tolta meijänkin kakkoselta nyt kun mietin. Tyhmää.

Maitoakaan ne ei ois antanu ellei tuo ois jotain inissy. En kyllä tykkää jos se on nykyään joku automaatio :(

Mun ei tarvinu viimeks mittailla omia sokereita ollenkaan. Mittasin kyllä mielenkiinnosta, koska mähän tuhosin heti tilaisuuden tullen fazerin sinisen levyn :D Ei ollu rajojen yli :D




 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyksissä annetaan vauvalle 10ml luovutettua äidinmaitoa ruiskulla ennaltaehkäisemään ns. turhia sokeritippaan joutumisia. Annettiin punnituksen yms. yhteydessä, vauvan eka sokerimittaus oli sit vasta 3tunnin iässä. Mua ei ainakaan yhtään haitannut tuo anto, olin kuitenkin saanut tissitellä vauvaa ihan rauhassa tunnin verran sitä ennen. Mun mielestä toi oli pieni hinta siitä jos sillä mahdollisesti vältti keskolan, aloitetun sokeritipan purkamisessa menee kuitenkin n. vrk jonka vauva ainakin joutuisi olemaan sit erossa. Mulla on yks lapsista joutunut ns. turhaan tipalle kun sokerit oli liian matalat synnytyksen jälkeen kun silloin ei vielä tota ekstraa annettu. Sen jälkeen piti hyvin sokerinsa mut tippaan oli joutunut niin kyllä siinä itku tuli hormonipäissään kun ei saanutkaan olla vauvan kanssa "ikuisuuteen" niin kuin se siinä tilanteessa tuntui. :D toi pieni maitolisä ei oo mitenkään vaikuttanut meidän tissittelyihin, tossa hän juuri ihanasti tuhisee tissillä. <3 Ja tosiaan sen kaks vuorokautta täällä ollaan kun vika sokerimittaus 2vrk:n iässä. Hyvällä tuurilla päästään huomenna alkuillasta pois. :)

 

Mulla oli tänään aamupalan jälkeinen sokeri 8.2 mutta oon tyytyväinen siihen kun söin kumminkin puuroa ja leipää ilman insuliineja. Eilen ne oli vielä korkeammat ilman puuroa 10yksiköllä insuliinia. Eiköhän omatkin arvot tästä taas tasaannu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.