urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Täällä oli silloin keskustelua lisämaidoista ja huomasin Itun fb-sivuilta pumppauskeskustelun ennen synnytystä. Sieltä kannattaa käydä kattomassa jos kuuluu ryhmään. Käsittääkseni niitä ryhmäasioita ei saa jakaa, joten en tiedä mitä voin kirjoittaa. Tukiäiti oli antanut ohjeeksi, että ennen rv 37 ei tule pumpata.

 

Mut mietin ite pitäisikö kokeilla loppuraskaudesta. Pakastaisi vaikka pieniin ruiskuihin maidot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnittelut hyvistä arvoista :) Itse pidän nyt muutaman päivän mittaustaukoa.

 

Valkosiipitiira, mulla oli se tunnin arvo 12,0. Kahden tunnin arvo oli kyllä hyvin laskenut, mutta ei sekään ihan ehtinyt rajoihin, kun tunnin arvo oli niin korkea. Ensimmäisen sokerirasituksen siinä jossakin ensimmäisen raskauskolmanneksen lopussa selvisin ihan puhtain paperein ja kaikki arvot oli reilusti alle rajojen. Joten yllättävän nopeasti ja rajusti näyttäisi voivan tämä radi puhjeta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mööh..mulla tekee maailman eniten mieli semmosta lidlin vehnäsämpylää sieltä paistopisteestä...Oikeesti kuola valuu kun vaan aatteleekin...Nyyyyyyh ! Kelju elämä. Ei saa ihminen ees sämpylää syyä :angry:

Edited by tossavainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain viime yönä nukuttua 24.00-06.30 ilman että kukaan herätti. Sit sain hirveen suonenvedon kun en ollu juonu yöllä, mut jatkoin sen jälkeen uniani hiukan huonommalla menestyksellä 8.30 asti. Aivan ihanaa, en muista taas koska oisin oikeesti saanu nukuttua noin hyvin. Ja mitä sanoo aamupaasto 4,9 :dancegirl:  Hetki ollukkin et ollaan nelosen puolelle päästy, 3.2. viimeks...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hienoa tossavainen! Itsehän kerkesin hörpätä kahvia jo ennen kun mittasin (noin puoli tuntia olin maitokahvia juonut, kun tajusin), mut paasto oli 5,4 mmol/l eli vois kuvitella paastonkin olleen aivan hyvä.

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Hieno juttu :) 

Ootteko muuten joku huomannu et vaikuttaako kahvi jotenkin arvoihin (siis pelkkä musta kahvi) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi kakkelis. Tajusin just et en oo mitannu ollenkaan niitä koko vuorokauden mittauksia vaiks on ollu tarkotus (2 krt pitäs mitata viikossa). Mun mielestä ihan pöhköä kun syön melkeen joka päivä samat ruuat, niin onko mitään järkeä oikeesti kattoo et mitä näyttää rahkan jälkeen tänään arvo. Niin ja sitte se et mä yleensä huomaan jossain tyyliin lasten kanssa lenkillä/kaupassa/pihalla, et söinpäs tunti sitten eikä oo mistä ottais mittarin. Hötöpää. Mut oon kyllä mitannu joka aamu paaston ja sitte jos oon syöny jotain kummaa ni tunnin arvon. Saankohan sapiskaa...

Eilen tuli syötyä ihan sairaan huonosti (liian vähän ja liian harvoin) kun olin reissun päällä. Aamulla oli 5,7 ja 5,3 arvot. Leikitään et se oli toi alempi ja jatketaan tarkemmalla linjalla :P

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla aamupalan jälkeiset korkeat sokeriarvot päätettiin nyt hoitaa ottamalla insuliini käyttöön aamupalalla. Jos iltapalan jälkeisten arvojen kanssa ongelmat jatkuu, pitää alkaa pistämään silloinkin. Yritän nyt kuitenkin tehdä kaikkeni, että iltapala-arvot saisi ruokavaliolla kuntoon. On tuo insuliinin pistäminen sen verran inhottavaa, että kerta päivässä on enemmän kuin riittävästi :)

 

Tossavainen, on nuo sokeriarvot vaan niin kummallisia, että täsmälleen sama ruoka voi aiheuttaa erilaiset lukemat eri päivinä. Mulla oli esim. eilen aamupalan jälkeinen arvo 6,4 ja tänään tismalleen samanlaisen aamupalan jälkeen 7,4. Paastoarvo ennen aamupalaa oli sama ja molemmilla kerroilla pistin saman määrän insuliinia. Näin siis menee ainakin mun kohdalla, mutta varmaan tässäkin tapauksessa on hyvin yksilöllistä, miten säännöllisesti verensokerit käyttäytyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, mulla kyllä voi myös samanlaisen aterian jälkeen olla sokerit erilaiset. Johtunee varmaan just yöunista, stressistä ja muusta "ylimääräisestä".

Share this post


Link to post
Share on other sites

No totta, voihan ne heitellä, mutta pointti oli kunhan ei rajojen yli heilu. Enkä mä kyllä syö tällä hetkellä mitään mistä vois heilua rajojen yli.

Oliks sulla Sipuliina yhtä pitkä paasto takana ennen kun söit ? Tai liikuitko yhtä paljon siinä syömisen jälkeen molempina päivinä, entäs joitko ja jos niin mitä ? Jos juo vaikka vihreetä teetä toisena päivänä ja vettä toisena niin se tee voi laskea sokereita enemmän kuin vesi, vaikka periaatteessa vettä molemmat. Vaikuttaahan noihin kaikenlainen, jos toisena päivänä on kauhee stressi ja toisena ei niin sekin voi vaikuttaa :) Ja toisena päivänä voi omat hormonitasot olla erilaiset kun toisena, vaikka insuja lykkää saman määrän niin sillä ei oo merkitystä koska tilanne ei oo sama. Mut sillon se ei kyllä oo mikään sellanen asia millä voi ruokavaliolla vaikuttaa niin ei minusta oo niin merkityksellisiä tollaset heitot. No, mut ehkä mä sit mittaan ees yhen päivän ni on näyttää millä tasolla ne sokerit kulkee :) Kuhan vaan muistais mitata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nämä verensokeriarvot vaan jatkaa kummallista käyttäytymistä. Kolmantena päivänä samanlaisen aamupalan jälkeen pärähti lukema 8,2. Yritin miettiä kaikkia mahdollisia pieniä eroja näiden päivien välillä ja todennäköisin syy taitaa löytyä yöunen määrästä. Ennen ensimmäisen päivän mittausta yöunet jäivät aivan onnettoman surkeiksi (aamupalan jälkeen arvo 6,4), toista mittausta edeltävänä yönä nukuin vain hieman huonosti (arvo 7,4) ja kolmantena päivänä nukuin pitkät ja hyvät yöunet (arvo 8,2). Aika isoja eroja näyttäisi tulevan tuollaisistakin jutuista, joihin ei voi ruokavaliolla vaikuttaa.

 

Mulla on alkanut välillä tulla myös ruokailun jälkeen matalia sokeriarvoja (alle 5,0). Muuten epäilisin mittausvirhettä, mutta noihin mataliin sokeriarvoihin liittyy sellainen huono, heikko ja voimaton olo ruokailun jälkeen, joten varmaan nuo lukemat on ihan todellisia. Sokeriarvot on kuitenkin aina vähintään 4,5, joten ei ne niin matalia ole, että niiden pitäisi itsessään aiheuttaa heikkoa oloa. Insuliinia en ole tuolloin käyttänyt, mutta jotenkin tämä kroppa nyt sekoilee. Ärsyttävää!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullakin oli eilen ihan pöllöt sokeri. Paasto oli 4.3 (Ikuna muista et ois ollu noin alhanen), ruuan jälkeen 4,2. Oli ihan pöhelö olo, pää tuntu oudolta ja multa tuli verta nenästä ekaa kertaa ikinä. Pelästyin siitä sen verran et söin suklaapatukan, et verensokerit nousi ja sit kun koitin tunnin päästä niin sain jotain 9,9 ja 8,9 juttuja, koitin isänkin mittarilla samasta veritipasta niin korkeita silläkin. No kävin pesemässä kädet uudestaan, niin ne korkeet lukemat laski 7,6 et ilmeisesti mulla oli kädet likaset mut kylläpä taas säikähdin. Loppupäivän taas normaalit ja nyt aamulla oli 4,8.

Edited by tossavainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi aargh, nyt on alkanut paastoarvot heittelemään mullakin. Isoin ylitys edelleen vain 5.6 mutta ylitys kuitenkin. Voi pylly! Nyt menossa 27+3 eli matkaa olisi vielä hetken.... Elätän toivoa että ongelma olisi siinä että olen ollut viikon kovassa flunssassa enkä ole päässyt liikkumaan niinkuin normaalisti, eli pitää tarkkailla tilannetta ja tehdä korjauksia sen mukaan alkaako homma palautua urilleen liikunnan palatessa kuvioihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Flunssa monesti pistää paastot persiilleen vaikka söis ihan normaalisti, toivottavasti on vaan siitä kyse :)

Mulla on tapahtunu joku ihmeparantuminen arvoissa. Söin eilenkin vaikka mitä roskaa ja arvot oli ihan hyviä ja paastokin oli hyvä. Nyt vaan pelottaa et tää ei oo mikään pysyvä tilanne, vaan ne vetää taas häränpyllyä kohta ja sit taas en tiiä mitä voi syödä.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko teidän muiden täytynyt mennä labraan ennen diabeteshoitajalle menoa? 

Minulle tuli kutsu sinne eilen postissa, ja viikkoa ennen täytyy mennä verikokeisiin, mutta ei tarvitse paastota. Mikä koe silloin on?  Aiemmin ei ole tarvinnut mennä.

Edited by valkosiipitiira

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei oo tarvinnut käydä kun sokerirasituksessa koskien radia. Enkä kyl oo diabeteshoitajallakaan käyny, kun neuvolan terveydenhoitajat meillä hoitaa neuvonnan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Jos ne ottaa pitkäaikaissokerin ? Siitä näkee hiukan mimmoset sokeriarvot on ollu pidemmällä aikavälillä ja siihen ei tarvi paastota :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkään ei ole diabeteshoitajan tapaamista, mutta radiin liittyen multa on otettu pitkäaikaissokeri-arvo sormenpään verinäytteestä ja lisäksi labrassa otetusta verinäytteestä on katsottu jotakin vasta-aineita. Kilppariarvotkin olisi ilmeisesti muuten katsottu, mutta ne oli muusta syystä katsottu jo alkuraskaudesta, niin ei tarvinut.

 

Olen katsellut vähän huolestuneena tuota mun aamun paastoarvoa, kun se näyttää koko ajan vain nousevan. Kun aloitin mittailut reilu kolme viikkoa sitten, se oli aika matala, mutta on sen jälkeen noussut tasaisesti. Vielä ollaan onneksi rajojen alapuolella, mutta jos nousu jatkuu samaan tahtiin, niin 1-2 viikon päästä paukkuu paastoarvojen raja. Toivottavasti tämä olisi nyt vain jokin vaihe, eikä nousu enää jatku. Nyt on mulla kuitenkin vasta rv 31+.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Söikö joku muu kromia ? Mä oon nyt testannu kun oon ihmetelly noita hyviä sokeriarvoja. Haluisko joku muu koittaa et laskeeko kromi sellasena "täsmäiskuna" arvoja normaalimmalle tasolle ? Et jos vaikka ottaa samaan aikaan (tai heti jälkeen) kromit kun syö vaikka leivän tai jonku muun mikä nostaa sokereita ylemmäs, niin saatko normaalia matalamman tunnin arvon ? Mulla näyttäis toimivan :ph34r:  Tai sitten vaan tosi ihme yhteensattuma parina päivänä !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä ilmoittautuu uusi raskausdiabeetikko. Onkin mulle aivan uusi kokemus. Aiemmissa raskauksissa ei ole sokereissa ollut mitään häikkää, mutta nyt 1 h arvo oli koholla rv 18+3. Mulla vähän venyi rasitukseen meno, kun piti 14-16 viikoilla alunperin mennä. Tänään sitten aloitin seurannan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä käytän kromia, tosin nyt on unohtunut välillä syödäz". Esikoisesta söin muistaakseni myös täsmäiskuna ja silloin tuntui sekin auttamavan. Tarkempaa dataa tästä ei ole antaa. Nyt olen pääsääntöisesti muistaessani ottanut yötä vasten ja ilman maitotuotteita (maitotuotteet kai saattaa haitata imeytymista kuten raudallakin.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastaan ulkopuolisena: diabeteshoitajan seurantaan joutuu jos rasituksessa on 2-3 arvoa yli. Näin itselläkin 2v sitten. Mutta kävin siellä vaan kahdesti koska ylityksiä ei ollut vaikka karkkia ois syönyt :D mutta lopussa pääsi pariin extraultraan! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mä oon käsittänyt et useamman raja-arvon ylittyessä (tai ainakin kolmen) täällä "pääsee" suoraan poliseurantaan. Eli kuntakohtaisia eroja voi olla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.