urppis

Raskausdiabetes vol. 2

1072 posts in this topic

Kiitos Tossavainen tsempeistä - nyt näyttääkin jo paastosokerit laskeutuvan vähitellen. Rajaa hipovat, mutta olen jo tyytyväinen siihen 5.4 -arvoon mitä aamuisin on ollut pari päivää tarjolla.

 

Kokeilin myös eilen vähän erilaista iltapalaa, jätin maitorahkan pois ja vaihdoin tilalle toisen jälkiuunipalan ja arvo oli varsin mallikas aamulla vaikka nukuin hurjat 11 tuntia. Nyt siis iltapala oli kaksi jälkiuunipalaa, joissa päällä avokadoa, tomaattia ja basilikaa. Oli muuten hyvää, en tajua miten olen unohtanut tuon makuyhdistelmän!

 

Tervetuloa Neferica! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siis ekassa raskaudessa jouduin automaattisesti diabeteshoitajalle, vaikka vain paastoarvo ylittyi ja oli 5.5.

En joutunut erikseen uudestaan labraan.

 

Nyt menen taas hoitajalle. Ja pointti oli että täytyy mennä labraan juuri ennen hoitajalle menoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minullekin tuli tuo pitkäsokeri mieleen ekana, en vaan yhtään tiedä miten se analysoidaan tai tarvitseeko paastota esim.

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitkään sokeriin ei tarvii paastota. Mulla on otettu laskimonäytteestä mut kai sen voi sitten sormen päästäkin ottaa :)

Tervetuloa Neferica !

Mulla ollu kokeileva keittiö. Eilen tein raejuustopannaria ja edellispäivänä suolasta piirakkaa vhh-pohjalla (seuraavaks teen ilman pohjaa, yök :D ). Paastot ollu tosi hyviä ja tästä lähtien teen niin et jos jotain kiellettyä herkkua on syötävä, niin kromia 30 min päästä perään niin laskee arvot tunnin kohdille. Hieno juttu :) !

Havahduin eilen todellisuuteen et oon oikeesti ihan valtava valas. En oo ees muumi, oon muumien mörkö. HUGE!!! Saa siitäkin motivaatioo tarkkailla näitä sokruja, jossei kasvais kahen mörön kokoseks...





 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä sain taas alhaisemman paaston, kun venähti paastoaika. Eli nyt on todistettu, et ei ainakaan kannata sitä lähtee lyhentämään.

 

Mulla on mittaukset unohtunut. Tai eilen aloitin aamulla, mut aamupalan jälkeinen oli 10min myöhässä ja lounaan jälkeinen enemmän, joten luovutin ja uusi yritys tänään. Pakko vaan laittaa kello soimaan, kun pitää mitata.

 

Kevyesti oon kyllästynyt siis mittauluun ja vielä ois juma melkein 15 viikkoa jäljellä. Huh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullakin on pitkät paastot parempia kun lyhyemmät. Mut sit oon kyllä miettiny, et jos mulla enivei on paasto korkee vaikka viideltä, mut mittaan vasta kun herään ysiltä ja sillon se on hyvä niin papereissa näyttää nätiltä ja itekin oon tyytyväinen,  mut paastot on kuitenkin perseellään jossain vaiheessa yötä ? Mä oon ihan vainoharhanen näitten kanssa....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla venähti paasto aamulla noin tunnin tavallista pidemmäksi ja ekaa kertaa ylittyi paastoarvon raja. En sitten tiedä, johtuiko ylitys tuosta tavallista pidemmästä paastosta vai ei, kun tuo paastoarvo on mulla muutenkin ollut noususuunnassa ja rajan ylitys jossakin vaiheessa oli ihan odotettavissa.

 

Paheneeko tämä radi yleensäkin raskauden edetessä, kun ainakin omalla kohdalla tuntuu, että ruokailut menee koko ajan vain vaikeammiksi? Sellaisetkin ruuat, jotka vielä mittailujen alkuvaiheessa ei nostaneet sokereita liian ylös, saattaa aiheuttaa ylityksiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen nyt pari päivää mittaillut ja näillä viikoilla näyttää vielä hyvältä. En ole päässyt lähellekään rajoja. Mutta henkisesti valmistaudun siihen, että viikkojen edetessä raja-arvoissa pysyminen on vaikeampaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ipuliina, ei välttämättä, mutta usein kai pahenee. Mulla oli vaikea kausi tuossa n rv 20-22, sen jälkeen mennyt nyt 5 viikkkoa paljon paremmin. Mä itse asiassa lisäsin vähän hiilareita ruokavalioon takaisin,niin pysyy paastot mulla parempana... Tässä tosin pari olin nousee enemmän, kuin VHH,mut en nyt sit tiesä, kumpi on parempi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sitähän sanotaan, et tietyt viikot on pahimpia, jolloin sokerinsieto heikkenee. En kuollaksenikaan muista niitä viikkoja ja sitten taas ennen synnytystä sokerinsieto saattaa parantua. Jossain keskustelupalstalla luki, että huonoimmat olisivat viikot 24-28 (silloinhan jälkimmäinen rasitus yleensä tehdään). Ja vaukkareiden vanhemmissa ketjuissa googlen mukaan oli, että keskiraskaudessa ois huonoimmillaan ja loppuraskaudessa parantuisi.

 

Eli saapa nähdä miten käy. Mulla on tänään 27+0.

 

Edit: Kaksplussan keskustelupalsta taas sanoi, että viikot 28-35 ois huonoimmat..

Edited by rain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tällä hetkellä radi ei ole paha. Söin tavallisen pullan ja verensokeri oli 5.4. Mittasin kolmesti eri sormista kun en uskonut sen olevan niin hyvä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli arvot korkeimmillaan heti silloin rasituksen jälkeen ja mähän kävin vain siinä myöhemmässä. Joulun aikaan (n viikko 30) tuli myös se mun ainoa paastoylitys. Nyt loppuraskaudessa (tänään 38+6) ei ole ollut mitään vaikeuksia pysyä rajoissa.. ja sehän mua ottaakin aivoon, kun silti pitää mitata ja vauvalla voi kuitenkin olla jotain ongelmia, vaikkei ne mussa mitenkään näy. Ok, päiväkäyristä näkee, että aamupalan jälkeen arvot nousee enemmän kuin muuhun aikaan, mutta sekin siis selvisi noin kahdella käyrällä. Ja siihen on ollut helppo sopeuttaa syömiset.. :/

 

Huomaa kyllä että raskaus on loppusuoralla, kun kaikki ärsyttää :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiva kuulla, ettei paheneminen välttämättä jatku raskauden loppuun asti. Varmaan on vähän yksilöllistä, mitkä on pahimmat viikot, mutta ainakin mulla viikot 28 -> 31 radi on mennyt koko ajan pahemmaksi.

 

Eilen söin päivällisen yhteydessä puolikkaan laskiaispullan. Vähän aikaa ehdin jo iloita, kun sokerit oli tunnin päästä vain 5,6. Seuraavan aterian eli iltapalan jälkeen pärähtikin sitten mittariin lukema 9,1, vaikka iltapalalla en syönyt mitään tavallisuudesta poikkeavaa ja normaalisti samanlainen iltapala nostaa sokerit kuutosella alkaviin lukemiin. Eli ilmeisesti se pullapala kostautui sitten myöhemmn jollakin mekanismilla. Vielä tänä aamunakin paastot oli 5,5 ja aamupalan jälkeiset arvot pysyi juuri ja juuri rajoissa, kun nostin vähän insuliinin annostusta. Hohhoijaa, kyllä on tarkkaa näiden syömisten kanssa ja nähtävästi ei passaa lipsua yhtään ruokavaliosta :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Noi on kyllä ärsyttäviä, kun se vaikutus ei välttämättä oo välitön vaan venahtaa sitten myöhemmäksi. Noin mullakin menee että aamulla näkee jos on kusahtanu edellisenä päivänä. Nyt söin appelsiinin puol tuntia sitten kun poika halus, eikä syönykkään ja nyt hiukan jännäkakka housuissa. Ihan känninen olo kyllä. Arvon tässä just et käynkö nappaamassa hiukan kromia vai katonko mielenkiinnosta mihin nousee...

Raskausdiabetes - ja saat huonon omatunnon syömällä appelsiinin :girl_haha: 

 

Edited by tossavainen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on muuten polikäynti ens ma, pääsen sittenkin sinne ultraan :) Nyt tosin on sokerit ollu ok (no okei, eilen ja tänään ihan hilkulla et ei oo rajalla) ja sf:kin tasottunu (toki vauva on laskeutunukkin tukevasti jo lähtökuoppiin) niin jaksan ihan hyvillä mielin oottaa maanantaita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuore radivauvakokemus Naistenklinikalta Helsingistä. Salissa ei tehty mitään poikkeuksellista, osastolle siirtymisen jälkeen parin tunnin päästä mitattiin lämpö ja aloitettiin vuorokauden sokeriseuranta. Meillä ei ollut häikkää arvoissa, kaikki yli kolmen (yläraja 7). Seuranta olisi jatkunut toisenkin vuorokauden, jos arvot olisivat pomppineet.

 

Nyt tosin annetaan ainakin pari päivää lisämaitoa (kotona), koska vauvan paino oli kotiuttaessa laskenut enemmän kuin 10%. En osaa sanoa, johtuuko tuo mun radista vai ei. Ai niin, syntymämitat 39+5 olivat 51 cm ja 3560g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea Lunna :) ! Tosi yleistä et paino laskee ennen kuin maito nousee, ei varmasti radin kanssa mitään tekemistä !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Huomenta kaikille!

Täällä olisi yksi vertaistukea kaipaava, nimittäin

radi tulla napsahti. Kävin eilen aamulla rasituksessa ja iltapäivällä oli tullut tulokset.

 

Paastoarvo täysin normaali, tunnin arvo 10,5 ja kahden tunnin arvo oli 8,7. Terkkari oli jo soittanut eilen, mut en ole kuullut soittoa. Tänään varmaan soittaa uudelleen ja puhutaan nämä kuviot selviksi. Pistelyhommia siis luvassa seuraavat 3kk. Tympeetä :(

 

Viime raskaudessakin mulla oli radi, joka pysyi kurissa ruokavalion avulla. Tosin mitään suuria muutoksia en edes joutunut tekemään. Ainoastaan rajoitin tuoremehun juontia/join lasillisen aamulla vedellä laimennettuna.

 

Onnittelut Lunnalle! <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ikävää et sait taas radin :( Toivottavasti menee yhtä helppohoitoisesti :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ketuttaa. Olen menossa tänään endokrinologille ja kävin siksi eilen labrassa. Paastoa tuli melkein 14 h ruuhkan ja vähäisen henkilökunnan takia niin paastoarvo oli 6.5. Mittarilla kun olen mitannut niin paastot on ollut 10 h arvoilla alle 5 koko ajan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oliko sulla siis aika varattuna endokrinologille jo ennen labrassa käyntiä? Jouduitko käymään sokerirasituksessa uudelleen vai? Aika erikoista, että koe on edes tehty, kun eikös aina ole ohjeistus, että paasto pitäisi olla sen 12h. Harmillista :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onnea vauvasta Lunna! Mukava kuulla, miten radi on vaikuttanut sairaala-aikaan. Mun pitääkin yrittää muistaa seuraavalla äippäpolikäynnillä kysellä oman sairaalan käytännöistä.

 

Tervetuloa Mtbe!

 

Meillä on ohje, että normaali paastoaika on 10-12 tuntia ja siitä poikkeavasta ajasta pitää ilmoittaa labrassa.

 

Omalla kohdalla verensokeriarvot ovat menneet ihan viime aikoina vähän parempaan suuntaan. Toivottavasti sama meno jatkuu eikä uusia pahenemisvaiheita enää tule. Vauvan kokoa seurataan nyt äippäpolilla muutaman viikon välein.

Share this post


Link to post
Share on other sites

husilla suositus on 10-14 h.

 

Tämä meni vahingoksi, labrassa oli melkein 50 ihmistä ennen minua ja näytteenottajia oli todella vähän. Tunnin sisällä oli 5 ihmistä aina käynyt. Jonotin kiltisti tuon pitkän ajan norminumerolla, mutta kun 13,5 h meni rikki niin pyysin että voinko mitenkään saada päivystys/lasten-numeron, koska raskauden ja radin takia olin ollut pitkään huonovointinen ja huimaava. 

 

Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta ja siksi menen endolle. Hän halusi myös paastosokerin ja pitkän sokerin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.