Birbir

TYKS

636 posts in this topic

Laskettu aika tsmmikuussa 2012 ja mietin että mitä tietoja TYKS tarvitsee äidistä ennen synnytystä/ synnyttämään tullessa? Saako ne kaikki tarvitsemansa tiedot äitiyskortista? Vai miten?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin itselleni annettiin neuvolassa lomake, joka tulee täyttää seuraavaa neuvolakertaa mennessä ja sillä seuraavalla kerralla neuvolatäti täyttää loput. Laittaa sitten menemään sen TYKS:n. Ja kun menee synnyttämään, niin tarttee neuvolakortin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muistan, että mua stressasi kun siihen lomakkeeseen piti täyttää nimiehdotukset ja seurakunta/maistraatti, muuten ei ole muistikuvaa mitä siinä oli. Ilmeisesti se oli lähinnä sitä varten, että osastolla sitten hoitajat käyttivät tuota nimeä, lapuissa nimi luki sitaateissa. Ilmeisesti siis siihen olisi voinut laittaa ihan minkä vain "työnimen" kun joku ainakin mainitsi, että ei se siinä enää minkään mahdollisen hätäkasteenkaan vuoksi ole. Lopulta meidän tytön nimeksi tuli juuri se nimi mikä oltiin lomakkeeseen kirjoitettu ja oli se ihan mukavaa kun hoitajat sairaalassa kutsuivat vauvaa nimeltä ja itsekin tottui nimeen kun ei oltu sitä vauvasta masussa ollessa käytetty.

 

Ihan ok kokemukset mulla on esikoisesta TYKSistä, 2010 lokakuulta siis. Synnytys sujui hyvin, olisin ehkä kaivannut hieman enemmän ohjeistusta ja neuvontaa, mutta ihan hyvin meni näinkin. Olin 3h huoneessa keskipedissä 5 yötä, en muista enää kummalla osastolla, sillä kirkon puoleisella :) Huone oli ihan jees, mä tykkäsin kun hieman alkoi lopussa harmittamaan kun huonekaverit vaihtui niin hurjaa vauhtia (mulla oli kaikkiaan 5) ja viimeisimmällä ramppasi kovaäänisiä vieraita ja mies oli paikalla minuutilleen koko vierailuajan. Tyttö oli valohoidossa ison osan sairaala-ajasta, ja mulle oli todella rankkaa olla erossa vauvasta ja hoitajien suhtautuminen mun eroahdistukseen ei ollut kaikkein paras. Välillä sain ristiin meneviä neuvoja ja osa tuntui tosi tylyiltä, mutta ehkä olin itsekin hieman rasittava hormonihuuruissani. Lääkärit oli kyllä tosi asiallisia ja niiden kanssa juttelusta tuli aina tosi hyvä fiilis. Kokonaisuutena siis ihan jees, vaikka pientä parantamista olisi voinut olla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minkälaista vierailukieltoa tarkoitat? Lapsen isä ja terveet sisarukset voivat olla osastolla aamusta iltaan (en nyt muista tarkkoja aikoja), muut vain vierailuaikojen puitteissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

en tiedä miten tiukkoja ovat, mutta siis synnärinaulassa on lappu että isä ja terveet sisarukset ovat tervetulleita kokopäivän (yöllä siis ei vierailla vieläkään) ja iso vanhemmat saavat vierailla sen 1h / vrk, kello 18(?).

Isän sijaan saa nimetä myös tukihenkilön joka voi käyttää isän oikeutta.

Tiedän myös että eräs yli viikon osastolla ollut on saanut tänävuonna jaettua tuota isän oikeutta. Eli isä ja sisarukset vieraili viikonloppuisin mutta tukihenkilö käytti viikolla vierailua hyväkseen. Itse en uskaltanut mennä osastolle kun kävin ystävää moikkaamassa. Hän tuli vauvan kanssa hissiaulaan tervehtimään minua.

 

Itse tosin synnytin esikoisen 09 keväällä, jolloin vieraina kävi niin perhettä kuin ystäviäkin vierailuaikana. Oli ihan kivaa kun ystävät sai tulla, ja koska itsekkin olin ylimääräistä aikaa osastolla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kesällä oli niin että isä ja terveet sisarukset sai olla melkein koko päivän ja isovanhemmat sen tunnin päivässä klo18-19

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, kiitos tiedosta! mun muistaakseni viime kerralla (-09 loppuvuosi) ei saanut vierailla ollenkaan muut paitsi isä.

kiva kuulla että esikoinenkin saa tulla päiväksi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vierailuajat isälle ja terveille sisaruksille taisi olla klo 10 - 20. Muut sukulaiset ja ystävät voivat vierailla kello 18 - 19. Kummasti muuten unohtaa nämä asiat vaikka itse olin vielä vähän yli kaksi viikkoa sitten osastolla vauvan kanssa... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ja tuon isovanhempien vierailuajan lisäksi ainakin viime vuonna oli sunnuntaisin vielä toinenkin vierastunti aiemmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viime jouluna sai vaan vierailla isovanhemmat (ei siis kavereita tai muita sukulaisia) klo 18-19? Vai muistanko ihan väärin..?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viime jouluna sai vaan vierailla isovanhemmat (ei siis kavereita tai muita sukulaisia) klo 18-19? Vai muistanko ihan väärin..?

 

Näillä mennään nytkin. Kotiuduttiin 2 vkoa sitten ja silloin tämä sama ohjeistus oli vielä voimassa, sunnuntaisin tosin oli 2 vierailuaikaa, juuri tuo 18-19 ja joku toinen, mitä nyt en enää millään muista, onhan siitä tosiaan jo 2 vkoa :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Useampi äiti näytti viime keväänä treffaavan vauvan kera muita vieraita kuin lähisukua hissien edessä olevassa aulassa/käytävällä vierailuaikojen ulkopuolella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ollaan väitelty miehen kanssa, että oliko osastolla 311 huoneissa telkkarit? Mä sanoin ettei ole, mutta mies väittää vastaan. Ja itse olin huoneessa 10 jos joku teistä on ollut samassa huoneessa grin.gif

 

En tiedä onko osaston fyysinen paikka muuttunut nyt, mutta kyseessä oli aika noin vuosi sitten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt kun osasto on entisen infektio-osaston tiloissa, huoneissa oli telkkarit. (Ja omat suihkut ja vessat, jotka ilmeisesti alkuperäisessä paikassa on käytävällä.) Kummassa paikassa olet mahtanut olla? :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinka nopeasti uudelleen synnyttäjä pääsee tyksistä nykyään kotiin? Viimeksi valvoin siellä hälinässä neljä vrk putkeen ja se ei ollut kovin hyvä alku äitiydelle :skilletgirl:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Tyttö syntyi 5. päivä ja kotiin päästiin 7. päivä. Eivät mielellään päästä aikaisemmin, koska tarkkailevat mm. keltaisuutta ja painon nousua. Näin siis ainakin meillä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Mulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta kaveri oli syksyllä kaksi vuorokautta TYKS:ssä. Olisi periaatteessa voinut kai päästä jo edellisenä kotiin, mutta sitten olisi pitänyt käydä uudelleen TYKS:ssä näytillä vauvan kanssa kuitenkin seuraavana päivänä ja täältä meiltä päin on noin tunnin ajomatka. He olivat sitten suosiolla siihen asti sairaalassa, että kaikki siellä tarvittavat tutkimukset ja seurannat oli suoritettu.

 

311 on ilmeisesti ollut evakossa siellä infektio-osaston tiloissa. Onko 310 pysynyt omalla paikallaan? Kuinka monen hengen huoneita näillä osastoilla on? En ole päässyt tutustumaan kumpaankaan edellisellä kerralla, kun kaksoset olivat keskolassa ja minä osastolla 312.

 

Jos tässä nyt käy niin nätisti, että vauva vielä kääntyy raivotarjontaan, niin kiinnostaisi tietää, onko moni kokeillut ammetta synnytysosastolla? Onko se ollut vapaana, jos olet sitä halunnut kokeilla? Itseä kiehtoo ajatus sen käytöstä, jos se vain mahdollista on. Mietin lähinnä, kuinka tuuripeliä mahtaa olla sen vapaana olo. Entä onko joku toivonut mahdollisimman luonnollista synnytystä ja miten kätilö on siihen suhtautunut? Lähinnä ajan takaa sitä, oletko saanut kätilöltä hyvin tukea, jotta lääkkeellistä kivunlievitystä voisi käyttää mahdollisimman vähän. En ole siis väkisin lähtemässä hakemaan lääkkeetöntä synnytystä, mutta haluaisin ensisijaisesti pyrkiä siihen kuitenkin. TYKS:n sivuilla mainitaan kivunlievityksenä myös akupunktio. Osaavatko kaikki kätilöt sitä antaa vai onkohan kyseessä joku/jotkut tietyt kätilöt, jotka sitä antavat kivunlievityksenä? Lisäkysymyksenä vielä, onko sinulle annettu synnytyksessä akupunktiota ja onko siitä ollut mielestäsi hyötyä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muistaakseni 310 on ihan omalla paikallaan. Molemmilla synnytysvuodeosastoilla on kai kolmen hengen huoneita, mutta 311:llä on vessat huoneissa, 310:lla käytävillä.

 

Ammeita on synnärillä muistaakseni yksi. Sen käyttöasteesta en tiedä sanoa. Luulen myös, että akupunktiota osaavia kätilöitä tuskin on kovin montaa, veikkaukseni on, että yksi tai kaksi..

 

Olettaisin, että jos toivot mahdollisimman "vähälääkityksellistä" synnytystä, siitä kannattaa mainita heti sairaalaan tullessa. Kuvittelisin, että tämän tyyppiset toiveet voivat vaikuttaa siihen, kuka sulle tulee kätilöksi. Siis siinä tapauksessa, että on jotain "valinnanvaraa". Varmaankin kätilöillä on erilaisia ammattillisen mielenkiinnon kohteita, ja joillakin se varmasti on juuri lääkkeetön kivunlievitys. :)

 

Oman kokemuksen mukaan kukaan mun kolmesta kätilöstä ei mitenkään tyrkyttänyt mitään kivunlievitystä. Kun sanoin että nykyinen lääkitys ei riitä, niin tarjottiin muuta. Mutta mitään tuputusta ei missään nimessä ollut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ammeesta itse kysyin (mutta en kuitenkaan käyttänyt). He sanoi että useimmiten se on vapaa, koska hyvin harva sitä kysyy/toivoo.

 

Kivunlievityksestä: varmasti saa yrittää ilman lääkkeiden tuputusta. Pelkopolilla esiteltiin lääkkeettömiä kivunlievitys tapoja/tekniikoita. Hyvällä tuurilla saa kätilöksi vyöhketerapiaakin opiskelleen kätilön (heitä taisi olla kolme?). Mutta tosiaan kannattaa kertoa heti toiveesta. Minulle kipupumppu asennettiin etukäteen. Se kuului käynnistyssuunnitelmaan, traumaattisen ensisynnytyksen jälkeen. Pumppua ei kuitenkaan väkisin tyrkytetty, vaan asiallisesti ehdottivat, ja pohdimme sitä ja sen tarvetta kuitenkin vielä minun tuntemuksien mukaan synnytyksen aikana.

 

2.kerralla olisimme voineet hakea polisynnytystä, jolloin 6h on se minimi aika. Jos on syytä seurantaan ei sitten kotiin pääse. Me pääsimme kotiin 2vrk synnytyksestä, vaikka olimme tiiviissä seurannassa olleet. 6h ennen 2vrkn ikää (keskellä yötä) vauvan keltaisuus tarkistettiin, ja sen perusteella tilattiin aamun labrat. Pääsimme kotiin seurannasta huolimatta, koska kertaakaan emme olleet huonoja arvoja testeissä saaneet. (en tiedä miten olisi käynyt jos vaikka 1vrkn kohdalla olisi ollut 1huono testitulos)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me oltiin elo-syyskuun vaihteessa synnytyksen jälkeen osastolla ke-su. Vauvan paino ei noussut, koska itseltäni ei tullut maitoa ennen sunnuntaita ja ketään hoitajista ei edes ehdottanut vauvalle lisämaidon antamista ennen kuin lauantaina kun olettivat, että maitoa tulisi. :(

Synnytyksessä ja ennen sitä mulle ehdotettiin aqua-rakkuloita, mut kieltäytysin niistä. Ilokaasua kätilö ehdotti ja sitä sitte vedettiin ku viimestä päivää. Epiduraalista ei kunnolla ollu ees juttua, taisivat siinä kaiken häslingin keskellä vaan kysäistä otanko...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kun olette näinkin pian käyneet vastailemassa. :girl_smile: Runoiltiin mun th:n kanssa jo TYKS:n esitietolomakkeeseen noita mun toiveita synnytyksen suhteen, mutta varmasti niistä on hyvä vielä mainita synnyttämään mennessä.

 

Se on mukava kuulla, ettei kivunlievitystä ainakaan väkisin ole tuputettu. Jos nyt synnyttämään pääsen, niin aion kyllä pitää kaikki vaihtoehdot mahdollisina, mutta henkisesti pyrin ainakin etukäteen siihen, että käyttäisin mahdollisimman vähän lääkkeellisiä keinoja. Vaikeatahan se on etukäteen tietää, miltä sitten sillä hetkellä tuntuu, joten yritän kuitenkin suunnitella mahdollisimman vähän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now