Birbir

TYKS

636 posts in this topic

Synnäripuolen kokemusta en taida kirjoittaa tarhaan pelotellakseni, mutta sanotaan vaikka, että kätilö vaikuttaa paljon kuinka "kivaa" on. Kolme kätilöä oli minulla yhteensä, ja vaikka kaksi oli ihania, ja harjoittelija oli maailman ihanin, niin se yksi taulapää... voi helvetti, että kiehuttaa vieläkin. Joskus yksi mätä omena pilaa koko sadon. <_<

 

Osasto 310 oli minusta hyvä paikka olla (minulla on myös aikaisempaa kokemusta osastosta 312, ja sama pätee ko osastoa.) Sarjassamme tyhmiin kysymyksiin sain todella hienosti vastauksia ja apua sai nopeasti jos vain kehtasi kysyä.

 

Poju sai äidinmaitoa (ei korviketta) pullosta parikertaa, ja minulle kerrottin, että sokerivauvat, keskoset ja vastasyntyneet tms tapaukset saavat äidinmaitoa, mutta muille se ei yksinkertaisesti riitä. Lopulta itse tuotin niin paljon maitoa, että kävin lahjoittamassa sitä, vaikka kotiinkin olisin saanut maidot pakastaa. Mutta annoin hyvän kiertää, kun itsekkin saimme äidinmaitoa.

 

Tutti meille tuotiin pojun ilmavaivoihin, tai siis kun poika oli itkenyt kipeää vatsaansa kaksi tuntia kanssani, tuli hoitaja luokseni ja ehdotti minulle nukkumista. Hän vei vauvan hoitohuoneeseen hoidettavaksi, vaikka tällaista apua en pyytänyt. Itselle jäi tästä "huono äiti" -fiilis ensin, ymmärrän kyllä että veivät pojan, koska itsekkin olin toipilas rajusta synnytyksestä. Takaisin tullessa oli tutti ilmestynyt pojalle. Imeminen helpottaa ilman kulkeuumista elimistossä, joten ilmavaivoihin ei kuulemma kannata rintaa tarjota. Vauva rikkoo nännin silloin helposti, "been there, done that" :rolleyes: ...

 

Osa hoitajista antoi äidille mahdollisuuden vaikuttaa todella paljon vauvan hoitoon, vaikka vauva vietiinkin hoitohuoneeseen, toiset halusivat väkisin "pitää päänsä", mikä olisi paras tapa toimia - tällaista tapahtuma sarjaa seurasin sivusta (viereinen peti)

 

Ruokahuoltopelasi hyvin, vaikka meidän poika halusi aina silloin syödä, kun minun olisi pitänyt hakea ruokani. Tarjotin oli myös "maagisesti" ilmestynyt viereeni kerran, kun nukuin vahingossa ruokailun ohi.

 

Osasto 310 oli kyllä minusta suurten kehujen arvoinen. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuoreet kokemukset TYKSistä:

 

Keskeneräisten osasto 312 oli kiva paikka, en törmännyt yhteenkään ei-mukavaan henkilökunnnan jäseneen.

 

Synnärin puolella meillä oli mahtava, mutta ei ennakkoluuloiselle sopiva, porukka. Kätilö oli kaikella todennäköisyydellä muslimi-nainen (huivi ja nimi antais ymmärtää näin), opiskelija oli tosi mukava nuori mies ja lastenhoitajakin kaljupäinen, pirun mukava ja lepposa, mies.

Mua nää ei haitannu yhtään, vaikka kaikki poikkeskin synnytys-sali henkilökunnan stereotypioista, mutta voisin ajatella että tietytyyppiset ihmiset vähän epäröis kun tää sakki pelmahtais ovesta sisälle :lol:

 

Synnäriltä mentiin sitten osastolle 311, pyysin päästä nimenomaan sinne.

En pettynyt tälläkään kertaa. Kaikki oli hirveen mukavia ja ekana päivänä pojan vaippa vaihdettiin mun puolesta (mä kyllä häärin siinä ympärillä) mut aika sillee itekseni mä siellä sain olla. Ei ne siinä turhia rampannnu, kävivät vuoron alkuun esittäytymässä ja olivat aina perillä mitä on tapahtunu ja mitä on edellisen hoitsun kanssa juteltu.

Vauva otettiin mieluusti hoitoon kun kävin suihkussa tai poikkesin miehen ja esikoisen kanssa kanttiinissa.

311 on selkeesti tosi imetys-myönteinen... tai jopa imetys-tyrkky... osasto. Joka huoneessa on kansio jossa sivukaupalla tietoa imetyksestä ja sitä jotenkin painotettiin ja pyydettiin oman-tunnon mukaan kirjaamaan ylös imetysajat jne. Mutta tästä huolimatta mä sain rintakumin kun sellaista pyysin. Piti mun vähän perustella pyyntöäni, tai siitä keskusteltiin hetki, mutta sen käyttöönotto jäi kokonaan mun päätettäväksi.

Myös luovutusmaitoa pojalle tarjottiin kun hän oli ollut itkuinen mun kanttiinivierailun aikana ja kun syöttöpunnitus seuraavana-aamuna oli -2g niin luovutusmaitoa sai käydä pyytämässä aina kun siltä tuntui eikä sitä pihtailtu.

Tosin kun me oltiin siellä niin olii TOOODELLA hiljasta. Minä yksin kolmen hengen huoneessa ja viereinenkin kolmen hengen huoneessa oli vain yksi äiti vauvansa kanssa. Todistin jopa kun sitä kultaakin arvokkaampaa luovutusmaitoa kaadettiin pari pullollista lavuaariin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turun sanomissa oli 4.6 yleisöpalstalla kirjoitus 'tyksin tautia' jossa lapsettomuushoidossa käynyt nainen kertoi pettyneensä saamaansa kohteluun. Tänään oli vastaavanlainen kirjoitus toiselta naiselta, ja myöskin vastine TYKS naistenklinikan ylilääkäriltä Risto Erkkolalta.

 

Erkkola kehottaa yhteydenottoon mikäli huomautettavaa on, TYKS suhtautuu niihin vakavasti.

 

Mielenkiintoista miten näitä kirjoituksia on viime aikoina tullut enemmän julkisuuteen (tai sitten mä olen lukenut vaan lehteni tarkemmin :D )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vähän Turun Sanomia lainaamaan, josko kaikki eivät ole tätä huomanneet.

- - - - -

 

Useita hoitajia on jäänyt sairauslomille

Home-epäily Tyksissä sulki synnyttäjien osaston

Turun Sanomat 13.6 2009 02:27:46

 

Tyksin hoitajat epäilevät runsaiden samanaikaisten sairaslomiensa syyksi hometta tai asbestia.

 

U-sairaalassa on suljettu synnyttäneiden osasto 310 siellä tehtävien kunnostustöiden vuoksi, ja tämä on puolestaan sysännyt huhumyllyn liikkeelle.

 

– Asbestitöitä ei osastolla ole edes tehty ja home-epäilyltäkin pyrimme katkaisemaan siivet ottamalla maanantaina suljetulta osastolta varmuuden vuoksi homenäytteet, toteaa viestintäpäällikkö Esa Halsinaho .

 

Homenäytteiden viljely kestää kaksi viikkoa, minkä jälkeen tulokset julkistetaan.

 

Asbestin osalta pelkojen taustalla on se, että työmaalla käytettiin betonipölyn leviämisen estämiseksi samoja työmenetelmiä kuin asbestityömaalla.

 

Kun asiasta tiedotettiin osaston henkilökunnalle, syntyi väärinkäsitys.

 

Turun Sanomien tietojen mukaan synnyttäjien osastoilta olisi sairaslomilla samanaikaisesti lähes kymmenkunta työntekijää, mutta ylihoitaja kiistää näin korkean luvun.

 

 

Potilaat siirretty naapuriosastolle

Osastolla 310 on tehty pesukoneen vesiputken rikkouduttua putkitöitä. Uuden putken asentaminen edellytti kuitenkin myös sisäkaton avaamista.

 

Työt aloitettiin sulkematta osastoa, mutta viime viikolla osasto lopulta päätettiin sulkea remontin nopeuttamiseksi.

 

Kyseisellä osastolla ei missään vaiheessa tehty varsinaisia asbestitöitä.

 

Potilaat siirrettiin naapuriosastolle, jossa tilanne on aiheuttanut pientä tilanahtautta ja ajanut muutamat synnyttäneet äidit käytäväpaikoille.

 

– Nyt helpotti hetkeksi, kun saimme kaikki äidit huoneisiin, seuraavat joutuvat taas käytävälle, huokaa osastonhoitaja Hannele Korkka .

 

Hannele Korkka myöntää, että naapuriosastolla on valiteltu henkilökunnan suuria sairaslomamääriä.

 

 

Osasto avataan

taas juhannuksena

Osaston 310 remontti on jo valmis, mutta siivoustyöt jatkuvat ensi viikolla ja osasto avataan juhannusaattona.

 

Homehuhujen taustalla oli osaston keittiössä tapahtunut pieni, neliömetrin alueelle levinnyt vesivahinko.

 

Vahinko havaittiin ja korjattiin heti välittömästi, mutta silti tapahtuma käynnisti arvelut homeen olemassaolosta, sillä samassa keittiössä oli havaittu hometta aiemmin helmikuussa. Silloin löydös käynnisti suuret kuivatus- ja remonttitoimet.

 

 

Oireiden työ-peräisyyttä tutkitaan

Tyksin työterveyshuoltoon on tullut useita yhteydenottoja U-sairaalan työntekijöiltä, jotka epäilevät erilaisten sairausoireidensa syyksi työpaikkansa sisäilmaongelmia.

 

Nyt työterveyshuollossa on kirjattu kaikkien yhteyttä ottaneiden oireet ylös ja käynnistetty henkilöstöä koskevat terveystarkastukset sen selvittämiseksi, miten yleisiä oireet ovat.

 

– Joidenkin yksittäisten työntekijöiden kohdalla on herännyt epäilys oireiden työperäisyydestä, kertoo sairaalan vs. johtava työterveyslääkäri Anne Laaksonen.

 

– Työperäisyyden mahdollisuutta selvitelläänkin nyt, mutta asian käsittely vie varmasti vielä pitkään.

 

Laaksonen muistuttaa, että tervekin voi saada oireita tavallisista remonteista.

 

U-sairaalan 50 000 neliön kokoisessa rakennuksessa suoritetaan lähes jatkuvasti pienimuotoisia saneeraustöitä.

 

Asbestia rakennuksesta löytyy runsaasti sekä lattiasta että seinärakenteista.

 

– Jo pelkkä asbesti-sana on kyllä sellainen, että se koetaan meillä uhkaavaksi, toteaa asiasta työsuojeluvaltuutettu Kristiina Mäkelä .

 

SUSANNE HILTUNEN

Share this post


Link to post
Share on other sites
Turun sanomissa oli 4.6 yleisöpalstalla kirjoitus 'tyksin tautia' jossa lapsettomuushoidossa käynyt nainen kertoi pettyneensä saamaansa kohteluun. Tänään oli vastaavanlainen kirjoitus toiselta naiselta, ja myöskin vastine TYKS naistenklinikan ylilääkäriltä Risto Erkkolalta.

 

Erkkola kehottaa yhteydenottoon mikäli huomautettavaa on, TYKS suhtautuu niihin vakavasti.

 

Mielenkiintoista miten näitä kirjoituksia on viime aikoina tullut enemmän julkisuuteen (tai sitten mä olen lukenut vaan lehteni tarkemmin :D )

 

Minäkin olen kiinnittänyt huomiota vastaaviin juttuihin. Löytyi Turun sanomista tosin kehujakin jokin aika sitten.

 

Tuo on mielestäni ihan hyvä pointti ylilääkäriltä, että kannattaa TYKSiin ottaa yhteyttä. Toki yleisönosastolla asian saa muillekin tietoon, mutta tuskinpa sillä muutosta saa aikaan. Asiallinen yhteydenotto oikeaan osoitteeseen omalla nimellä varustettuna voi hyvinkin saada muutosta aikaan. Ihan varmasti hoitohenkilökunnan asiattomaan käytökseen puututaan, jos sellaista tulee tietoon. En jaksa uskoa, että siellä ylilääkärit kohauttelisivat olkiaan asialliselle palautteelle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Synnärin puolella meillä oli mahtava, mutta ei ennakkoluuloiselle sopiva, porukka. Kätilö oli kaikella todennäköisyydellä muslimi-nainen (huivi ja nimi antais ymmärtää näin), opiskelija oli tosi mukava nuori mies ja lastenhoitajakin kaljupäinen, pirun mukava ja lepposa, mies.

Meillä oli sama kätilö ja oli kyllä todella pätevä ja mukava nainen. Toivottavasti hän ei kohtaa työssään ennakkoluuloja! Voin kuvitella, että tuo teidän porukka voisi saada tietyissä piireissä huonon vastaanoton. Mun mielestä on vain hienoa, että miehiäkin alkaa olla kätilöinä.

 

Osastolla hieman ärsytti, että vauvalle oli annettu lisämaitoa kysymättä multa mitään. Hoitaja vain ilmoitti tuodessaan vauvaa tarkastuksesta takaisin, että oli antanut hänelle vähän maitoa... Muuten kaikki sujui taas oikein hyvin. Uudelleensynnyttäjää ei enää oikeastaan mitenkään neuvottu, vähän muistuteltiin miten vauvaa pitikään pukea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saako sairaalassa käyttää omaa yöpaitaa tai aamutakkia, vai pitääkö kulkea niissä kamalissa sairaalan rytkyissä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saa käyttää. Pari äitiä kulki omissa vermeissään. :)

 

Itse koin mukavaksi sellaisen lyhyen mallisen yöpaidan (ei siis se lyhyt paita) ja housut. Mukava tunikamainen vaikutelma. Alussa vaan en tajunnut, että siellä oli kolmea eri yläosavaihtoehtoa ja käyttelin sitä pitkää kaapua!

 

Joo, nyt on kyllä ikävä tuota pyykkihuoltoa! :lol::rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitääkö olla omat aamutossut tai vastaavat vai saako sellaiset tarvittaessa "talon" puolesta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä sain ainakin jo sieltä alakerran synnäriltä sellaiset tohvelit ja ne matkusti sitten sinne yläkertaan myös!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin vajaa vuosi sitten osastolla 310 ja mulle jäi pääosin ihan hyvä fiilis paikasta. Onhan se osasto vanha ja aika ankea, huoneet tosi pieniä ja ahtaita ja hoitajat kiireisiä, mutta jos asiaa katsoo positiivisesti, niin se ainakin kannustaa omatoimisuuteen ja pikaiseen kotiutumiseen! :P

 

Yksi asia mua jäi kyllä harmittamaan. Olin synnytyksen jälkeen tosi kipeä, ja epparihaava ja repeämä emättimessä piti huolen siitä, että varsinkin vessassakäyminen oli yhtä tuskaa. Vasta kotiutumispäivänä sain kuulla yhdeltä toiselta äidiltä, että vessassakäyntinen helpottamiseksi olisi ollut saatavana jotain puuduttavaa ainetta. Mulle ei kerrottu asiasta mitään, vaikka kerroin hoitajalle kuinka kivuliaaksi koin tilanteen. Hän vain "uhkaili" katetroimisella jos ei homma muuten onnistu. :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kenelläkään tietoa, miten TYKSissä toimitaan vierailujen suhteen tällä hetkellä? Saako vierailemaan tulla muutkin kuin mies ja mahdolliset muut lapset? Entä vierailuajat? Monissa sairaaloissahan on vierailukäytäntöjä tiukennettu sikainfluenssan vuoksi, miten TYKSissä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meillä on meno Tyksiin taas tässä kuussa (toivottavasti :rolleyes:), enkä ainakaan ole kuullut mistään tiukennuksista tai muutoksista vierailujen suhteen. Elän siis siinä käsityksessä, että vierailuaika on se klo 18-19 (näin muistelen) ja silloin saa käydä ihan keitä vaan vieraita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juuri kotiutuneena voin kertoa, että vierailuajat on arkisin klo 18-19, sunnuntaisin lisäksi 14-15. Tiukennetuissa ohjeissa oli, että (sikaflunssan takia kai) yksi vieras kerrallaan huoneeseen, kouluikäisiä tai alle kouluikäisiä lapsia ei ollenkaan. Isä ja sisarukset saa vierailla joka päivä klo 10-20.

 

Tosin kyllä siellä joillakin näytti olevan useampia vieraita kerrallaan, mutta huoneetkin on tosiaan niin ahtaat, ettei sinne kauheesti jengiä mahdu.

 

Olin itse osastolla 311, ihan positiivinen fiilis jäi kokonaisuudessaan. Apua tosin pitää välillä itse uskaltaa pyytää. Eniten ärsytti eri hoitsujen ristiriitaiset ohjeet mm. imetyksestä. Synnytysosastolla mulla oli ehkä maailman paras kätilö! Eli turhaan TYKSiä minusta niin kovasti moititaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Juuri kotiutuneena voin kertoa, että vierailuajat on arkisin klo 18-19, sunnuntaisin lisäksi 14-15. Tiukennetuissa ohjeissa oli, että (sikaflunssan takia kai) yksi vieras kerrallaan huoneeseen, kouluikäisiä tai alle kouluikäisiä lapsia ei ollenkaan. Isä ja sisarukset saa vierailla joka päivä klo 10-20.

 

Kiitos omasta puolestani tästä infosta :) Tosin en tiedä, tuleeko tällä kertaa mentyä edes osastolle saakka, mutta hyvä tietää nämä tiukennetut käytännöt varmuudeksi. Tosin aika kurja tuo tilanne lasten kohdalla :( Meilläkin lähipiirissä ainakin yksi lapsista hyvin, hyvin, hyvin innostunut ja kiinnostunut juurikin kouluikäinen tyttö. Hassu sääntö siinäkin mielessä, että eiköhän se sikatauti sitten iskisi niiden vanhempienkin kautta, jos niikseen on...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neuvolassa annettiin yhteystieto lappu jossa oli vierailuajat myös. Sen lisäksi siinä luki, että miehen ja sisarusten lisäksi toivotaan ettei tulisi vieraita, koska vauvat ovat vierihoidossa ja huoneet ovat ahtaat. Tuo yksi vieras kerrallaan varmaan on osittain myös tuon huoneiden ahtauden takia. Mut tiedä sitten. Ja kai niitä vieraita voi päiväsalissa tavata jos kerralla tulis enempi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Päiväsalissa voi tavata useampia vieraita kerralla, mutta sielläkin vain vierailuaikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihmiset eivät todellakaan piitanneet siitä yhden vieraan säännöstä. Ja yli puolet vieraista kävelee ovenpielessä olevan käsidesipullon ohi käyttämättä sitä! :angry:

Näin siis elokuussa.

 

Olin osastolla 311. Kaikki meistä huolehtineet hoitsut oli tosi kivoja ja apua sai. Ja kätilö oli loistava!

 

Positiiviset muistot jäi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

huomattavasti positiivisempi vierailu tällä kertaa kuin vajaa 6v sitten :)

 

osasto 311, kätilöt mahtavia. imetysinfoa sain paljon ja vaihtoehtoja tarjottiin. kaikki olivat mukavia ja kyselivät miten itse tahtoisin/olen ajatellut ja auttoivat sitten sen mukaan. mitään ei tyrkytetty mutta tarjottiin kyllä.

 

'oppitunnin' sai myös tälläkin kertaa vaivan käsittelystä/pukemisesta/pesusta ja navanhoidosta jne.

 

lisämaitoa saatiin kun tarvittiin, ekaa päivänä antoivat vaan luovutettua lisänä, sit kysyivät et saako antaa korviketta.

 

vauvaa ei viety minnekään mun tietämättä. ekalla kerralla vauva hävisi kopastaan mun vessareissun aikana verensokerimittaukselle.

 

vierailujutut oli tiukentuneet. varsinkin tuo että vierailuaika on ainut kun päiväsalissakin saa ottaa vastaan oli pyllystä. sinne kun sitten sen yhden iltatunnin aikana änkeää jo yhdelle äidille 10 vierasta niin eipä muita mahdu. onneksi ei tullut kauaa siellä oltua, että eipä haitannut itseä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuoreet terkut Tyksistä.

Oltiin osastolla 311 ja kaikki pelasi mukavasti. Tyytyväisiä oltiin :) Melko hiljaisen oloista oli. Itse olin kolmen hengen huoneessa ja sinne saapuessani paikalla oli yksi äiti vauvoineen. He lähtivät seuraavana päivänä ja olin huoneessa kaksin oman vauvelini kanssa siihen saakka, että yöllä tuotiin paikalle toinen äiti ja vauva. Sitten jo onneksi päästiinkin kotiin, tämä viimeisimpänä huoneeseen saapunut jäi sinne yksikseen.

 

Synnärin puolella palvelu oli tälläkin kertaa oikein mukavaa, ei mitään pahaa sanottavaa. Erityisen lämmöllä muistelen kätilöä, joka oli vuorossa kun tyttö syntyi (ehti olla meillä aikoinaan hetken pojankin synnytyksen aikana) sekä anestesialääkäriä ja -hoitajaa. Mutta mukavia kaikki olivat, ei jäänyt paha mieli kenenkään kohdalla.

 

Osaston puolella muuten eilen sitten tiukkenivat vierailuasiat. Nyt osastolle tai edes hissiaulaan ei saa tulla muita vieraita kuin isä. Isät saavat vierailla kuten tähänkin saakka eli joka päivä klo 10-20. Muita ei tosiaan sitten ollenkaan eikä missään muodossa. Aika kurjaa niille äideille, jotka joutuvat syystä tai toisesta olemaan osastolla pitempäänkin :( Toisaalta erityisesti vauvojen parhaaksihan tämä on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Ymmärsinkö oikein että edes sisarukset eivät saa tulla? Olin ajatellut että esikoisen olisi hyvä nähdä vauva sairaalassa, eikä niin että tupsahtaa yhtäkkiä kotiin. Puhumattakaan ikävästä mikä mulle tulee :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Valitettavasti näin tosiaan ainakin meille sanottiin, että vierailukielto koskee myös sisaruksia :( Tosi kurjaahan se on :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perustuiko tämä sisarus/vieraskielto sikainfluenssaan vai mihin? Luulisi, että sen voisi sitten ainakin sisarusten osalta pian kumota, sillä raskaanaolevat on ainakin Turussa jo rokotettu viime viikolla. Eli ensi viikolla kaikilla jotka rokotteen on ottanut olisi sitten jo rokotteen antama suoja ja eikös vauva saa sen suojan myös samalla? Ja jos ei ole halunnut ottaa, niin omapahan on vika...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now