-Heidi-

TAYS -Tampere

702 posts in this topic

Mulle jäi Taysista 2B:ltä nyt syksyllä 2011 oikein hyvä fiilis. Esikoisen kanssa pari vuotta aiemmin 2a:lla puutteita oli imetysohjauksessa ja muutenkin meininki oli vähän nuivaa. Nyt tokalla kerralla kokemus oli paljon parempi. Imetykseen todella panostettiin. Mulla oli jo esitiedoissa toive imetysohjauksesta, ja sitä sain. Hoitajat kyselivät jatkuvasti miten sujuu, opastivat asennoissa, auttoivat vauvaa rinnalle, toivat Lansinohia, tarjosivat imetystukikätilön (en nyt muista henkilön virallista titteliä) käyntiä jne. Muutenkin kätilöt olivat tosi mukavia ja tunnelma osastolla oli mukavampi. Toki itselläkin oli toisen lapsen kohdalla jo enemmän itsevarmuutta, tietoa ja rohkeutta kuin ekan kanssa. Silti sain oikein hyvää ohjausta ja kannustusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saako Taysissa käydä muita vieraita osastolla, kuin isä, sisarukset ja isovanhemmat? Miten tarkasti sitä seurataan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kesällä ainakaan ei saanut. Isä ja sisarukset saivat olla 'aamusta iltaan' ja sitten isovanhemmat illalla tunnin (vai kaksi?). Kellonaikoja en tarkemmin muista.

Tosta en osaa sanoa että miten sitä silmällä pitävät. Tuskin ihan heti tulevat mitään sanomaan, mutta ehkä jos huonetoveri esim valittaa että toisella lappaa koko ajan väkeä eikä oo rauhaa niin sitten puuttuvat viimeistään..?

 

Mun huonekaverilla kävi osastolla äitinsä illalla. Eli ihan luvalla isovanhempi. Mutta mua häiritsi että oli huomattavasti pidempään kuin mitä kellon mukaan oli lupa olla. Tämäkään ei olisi varmaan muuten häirinnyt, mutta kun pitivät aika kovaa ääntä itsestään ihan peruskeskustelussa (olikohan tää huonekaveri turkkilainen, joten on varmaan heille ihan ominainen tapa keskustella mutta mua vähän häiritsi). En kuitenkaan ottanut asiakseni valittaa tästä hoitajille, hekin kyllä huoneessa pariin kertaan illan aikana kävivät ja näkivät kyllä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun huonekaverilla kävi yhtenä iltana (mä en siis ollut siellä kuin yhden illan niin en teidä sen muista illoista, ne jäi vielä sairaalaan kun me lähdettiin) ihan älytön määrä porukkaa. Siinä oli jo enemmän kuin vaan isovanhemmat. Mutta ei siitä kukaan mitään tullut sanomaan eikä se mua itse asiassa haitannut kun oltiin itse silloin päivähuoneessa kun anoppi oli vauvaa katsomassa. Eikä siellä kellonajoistakaan mitään sanottu, huonekaverin mies oli siellä illalla pidempään kuin mitä olisi saanut olla ja hoitajat kävi siinä muilla asioilla. jotenkin voisin kuvitella että ei hoitajat puutu asiaan, varsinkin jos isommalla porukalla jäädään päivähuoneeseen eikä siten täytetä niitä pieniä huoneita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okei... Kiitos vastauksista! Lähinnä pikkusiskoni odottaa, että pääsisi sit käymään jo sairaalassa... Ja yleensäkin olen (aikaisempien synnytysten jälkeen) nähnyt iso- ja isoisovanhempia päiväsalissa, ei tulisi mieleenkään viedä heitä sinne pieneen huoneeseen...

 

Voi, jospa sinne pian pääsis nyyttiään hoitamaan... :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se riippuu aika pitkälti kätilöstä, puututaanko ylimääräisten vierailijoiden läsnäoloon vai ei. Mutta eikö sitä ohjetta kuitenkin voisi noudattaa, kun siihen on olemassa hyvät perustelutkin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun huonekaverilla oli ihan vierailuajan puitteissa kaikki (4kpl) isovanhemmat ja lisäksi mies. Oli kyllä aika sakki sinne pieneen potilashuoneeseen. Porukka puhui ja nauroi kovalla äänellä, liikkuivat sängyn ympärillä niin, että potilaspaikkojen väliverho rakoili koko ajan, eivätkä vetäneet verhoa paremmin kiinni. Lisäksi rouvilla oli aika reilusti hajuvettä ja koko huone löyhkäsi. Oli aika kurja siinä härdellissä harjoitella imetystä. Onneksi olivat vaan sen tunnin...

 

Esikoisen kanssa 2a:lla ollessa huonekaverin äiti (ja ajoittain myös mies ja esikoislapsi) oli paikalla melkein aamusta iltaan, mutta se ei häirinnyt ollenkaan, kun olivat hieman hiljaisempia ja hienovaraisempia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heissan!

 

Ihan sellaista kyselisin, että onkos Taysissa vielä mahdollista ponnistaa jakkaralla?

Onko kellään kokemusta viime ajoilta?

Tässä synnytykseen on vielä ihan hyvin aikaa, mutta ajattelin kysellä..

Neuvolasta sain vastauksen, että ainakin vielä vuosi sitten oli mahdollista mutta eivät tienneet tämän päivän tilannetta.

Entä onko kokemuksia pelkopolista?

Mitä siellä tapahtuu?

 

Kiitos näistä tiedoista :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^luulisin että jakkara löytyy kun on niin iso laitos kyseessä. Itsekin haluaisin siinä synnyttää tällä kertaa.

 

Mutta tietääkö kukaan suositellaanko siellä edelleen ottamaan omat tossut mukaan? ainakin 2008 suositeltiin, en tosin silloin ottanut, mutta miehelle otettiin. Itse sainkin sitten kaksi numeroa liian isot tossut sieltä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Heinäkuussa mulla oli omat tossut mukana ja kätilö svo:lla sanoikin että tosi hyvä juttu kun siellä ei silloin oikein ollut vapaita tossuja. Eli vielä toivovat kovasti että synnyttäjät toisi omat kengät mukanaan. Ja miehelle/tukihenkilölle on omat tossut otettava mukaan niitä ei saa sairaalan puolesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Uutisessakin sanotaan näin: "Marras-joulukuun aikana kymmenkunta raskaana olevaa naista on jouduttu lähettämään muihin yliopistollisiin sairaaloihin. Heillä on ollut vaara, että lapsi syntyy ennenaikaisesti tai tarvitsee muusta syystä tehohoitoa."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, ilmeisesti vastasyntyneiden teho on ollut aivan täynnä, joten sen takia on jouduttu riskejä siirtämään toisiin sairaaloihin.

 

Omia tossuja suositellaan edelleen (tai ainakin alkukesästä vielä suositeltiin). Mulla esikoisen synnytyksen jälkeen oli jalat niin turvonneet ettei omat töppöset menneet jalkaan joten menin penkomaan osaston laatikkoa ja eipä siellä ollut kuin pääasiassa 4 alkavia kokoja. Ne tosin oli silloin ihan ok, kun jalka oli yli-iso, mutta turvotuksen laskiessa oli kivempi pitää omia sopivia ja mukavia kenkiä.

Miehelle tosiaan pitää jokatapauksessa olla omat sisäkengät/-tossut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taysin pelkopolista:

 

Sinne mennään neuvolan lääkärin lähetteellä. Kutsu tulee postissa, mulla viikoille 30+

Kätilö ottaa vastaan äitiyspoliklinikan luona ja ohjaa omaan huoneeseen keskustelemaan. Kätilö oli kaivanut edellisen synnytyksen tiedot valmiiksi esille ja se käytiin läpi. Sitten juteltiin tarkemmin siitä, mikä tarkalleen ottaen synnytyksessä pelottaa. Tehtiin kivunlievityssuunnitelmaa ja juteltiin tukiryhmiin osallistumisesta ja rentoutus- ja synnytysvalmennuksista sekä ns. hypnosynnytysasiaa käytiin läpi. Tutkimuksia ei tehty.

 

Pohdittiin onko tarvetta toiselle käynnille. Sain ajan painoarvioon/lääkärille.

Todella ihana käynti oli ja pelkopolikätilö oli todella osaava. Lääkärin kanssa käytiin vielä samoja asioita läpi.

Loppulausunnossa luki "suhtautuu myönteisesti alatiesynnytykseen, jää odottamaan synnytyksen normaalia käynnistymistä"

 

Ekassa synntyksessä meni moni asia pieleen ja jäi todella pelottavat tunteet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Terveisiä Taysista, täällä sit joulua odotellaan... :D

 

Vierailijoita ei hirveesti kytätä, mut itse en edes ota muita kuin miehen ja lapset huoneeseen. Päiväsalissa kävi eilen sit anoppi ja sisko miehineen.

Synnyttää saa jakkaralla, itsekin sellaisen päällä toissapäivänä tyttömme synnytin... :girl_wink:

 

Omat tossut on hyvä olla mukana, niitä ei tosiaan sairaalasta monia löydy. Miehelle kans jotkut läppöset on hyvät.

 

Ja pelkopolillehan itse sain ajan niin, et se ois ollut tänään... :rolleyes: No, tyttö on kuitenkin jo syntynyt, et jäipä sit se pelkopoli käymättä. Tänään ois ollut rv 38+2.

Edited by Eppa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosiaan vierailut on sallittu isille ja vauvan sisaruksille noin klo 10-20 ja VAIN isovanhemmille klo 18-19. Monet kätilöistä on tarkkoja vierailijoiden suhteen, mikä on hyväkin. Kyllä vieraita on käännytetty poiskin tai ainakin huomautettu, että vierailut ovat sallittu vain isovanhemmille. Tietenkään heillä ei ole mahdollisuutta vahtia vierailijoita ja heidän viettämäänsä aikaa osastolla, mutta toki toivotaan ihmisten kunnioittavan sairaalan käytäntöjä.

 

Ponnistaminen jakkaralla on mahdollista TAYS:ssa, tosin ensisynnyttäjällä se on hankalampaa, kun kätilö ei pääse kunnolla tukemaan välilihaa ym, mutta mahdollista periaatteessa se on heillekin.

 

Omat tossut kannattaa ottaa mukaan, niitä ei ole juurikaan ylimääräisiä.

Edited by vaude09

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mikä ero jakkarassa on ensisynnyttäjälle kuin seuraavien? Uudelleen synnyttäjilläkö pystyy tukeen välilihaa vai ei ole niin väliä, en ihan ymmärtänyt..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oliskohan niin, että ensisynnyttäjällä tuetaan välilihaa (uudelleensynnyttäjällä antaa jo paremmin periksi?) mutta myös samalla kätilö antaa suuntaa ponnistamiselle. Mä ainakin sain paljon apua kätilöltä ensimmäistä synnyttäessä, nimenomaan tuon suunnan suhteen. Toisen kanssa jo tiesi mitä tehdä ja miten ponnistaa.

 

Tää nyt on aika mutua, mut kerroinpa silti :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä synnytin esikoisen viime vuonna (eri sairaalassa) jakkaralla ponnistaen ja ei siinä ollut mitään ongelmaa välilihan tukemisessa. Kätilöopiskelija istui polvillaan pikku tyynysellä (sillä sattui polviin, varsinaisella kätilöllä ei ollut tyynyä :grin:) mun edessä ja tuki kuumalla, kostealla pyyhekääreellä ja tarvittaessa myös vähän painoi antaen suuntausapua ponnistukseen. Eihän se mikään ergonominen työskentelyasento kätilölle ole mutta ihan mahdollinen. Mulle ei tullut kuin ihan pieni repeämä ja epparia ei tarvinnut tehdä...

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos sera ja forgetmenot http://www.vauva.info/foorumi/public/style_emoticons/#EMO_DIR#/girl_smile.gif Mä tykkäisin kokeilla sitä jakkaraa, vaikka en olekaan koskaan synnyttänyt mut se olis yksi mistä voisin tykätä. Oon kuullut että jos ottaa epiduaarin niin pitäis sen jälkeen olla sängyssä ettei saa liikkua enään. Mitä kivunlievityksiä jakkaralla ollessa passais kysyä?

Edited by (Äiti)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juurikin sitä tarkoitin, että ensisynnyttäjällä väliliha ei myötää niin kuin uudelleensynnyttäjällä ja lisäksi se ponnistuksen suunnan näyttäminen on hankalaa. Mutta todellakin, ihan mahdollista se on, en mitenkään sitä aio teilata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haaveilija84: Mäkin ihan randomilla vaan kirjoitin toivelappuseen, että voisin sitä jakkaraa kokeilla ja se olikin sit tosi hyvä! Ja pois olis voinut vaihtaa jos ei oliskaan tykännyt. Mulla oli siinä vaiheessa epiduraalit jo haihtunut, mut kyllä mä epin aikanakin sain käydä ihan omin jaloin vessassa, ne tuntui ihan normaaleilta :) Tosta epiduraalista on täällä jossain enemmänkin juttua (en just nyt muista missä), mut hämärästi muistelen että spinaalipuudutus ois se, mikä vie jalat niin tunnottomaksi ettei saa seistä, koska jalat ei kanna. Yksilöllisiä juttuja noi kuitenkin on, joillekin voi epiduraalikin varmaan tehota voimakkaammin.

Edited by forgetmenot

Share this post


Link to post
Share on other sites

multa ei kukaan koskaan edes kysynyt, haluanko jotain muuta ku maata sängyllä, en ollut itsekään miettinyt muuta ku et priority one: vauva kotiin... :grin: Siinä vaiheessa ku alko tapahtua niin epiduraalista oli enää pikkuisen jäljellä, vessaan pääsin omin avuin, mutta oli helpotus päästä takas selälleen siihen sängylle. Vanhan koulukunnan kätilökin osui kohdalle (mun onnekseni, oli ku se ois lukenu mun synnytystä ku avointa kirjaa) ja ei tullu mieleenkään siinä varttia ennen ponnistamista että haluaisin jotain uutta kokeilla... :lol: haaveilin joskus vesisynnytyksestä, mutta kyllä täytyy sanoa ettei tuossa perinteisessä puoli-istuvassakaan mitään vikaa ollut, terv. ensisynnyttäjä ja 11min ponnistusvaihe... :lol: Mulla kyllä siis tehtiin eppari, ja napanuora oli kaulan ympärillä, niin jo siksikin tuo perinteinen asento oli turvallisin ja jotenkin tosi luonnollinenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei mullekaan ehdoteltu mitään, kun saliin mentiin niin mut ohjattiin ihan luonnollisesti sängylle. Mutta se olikin mulle kanssa paras paikka koska mä en voinut supistuksen tullessa liikkua yhtään. Pystyin parhaiten ottamaan ne vastaan ihan liikkumattomana ja se oli helpointa makuulteen. Ei olisi ollut puhettakaan että olisin esim koittanut liikuttaa lantiota supistuksen aikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kivoja kokemuksia tuosta jakkarasta!

Kaksi edellistä on syntynyt perinteisessä puoli-istuvassa asennossa, ei siinäkään mitään vikaa ollut, mutta tuota jakkaraa haluaisin ehdottomasti kokeilla seuraavalla kerralla, jos vain ehdin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now