Sign in to follow this  
Followers 0
Mintaka

Yleinen vai harvinainen nimi

39 posts in this topic

Haluan mieluummin harvinaisen, mutta kuitenkin sen verran yleisen, että sen nimeksi tunnistaa. En siis välitä keksimällä keksityistä nimistä, vaan annan mielellään jo olemassa olevan nimen, joka ei sillä hetkellä ole suuri suosikki. Toisaalta joihinkin nimiin olisi helppo ihastua, vaikka niitä ei ole vielä kellekään annettu. Niitä löytyy mm. kirjasta "Uusi etunimikirja: Aadasta Äijöön". Olen kuitenkin sen verran arka, etten uskalla tehdä lapsestani Suomen ainoaa tietynnimistä lasta. En siis toisaalta halua, että nimi on liian leimaava.

 

Jotenkin nimi on kuitenkin aina aikansa tuote ja pieneksi harmiksi olen saanut todeta, että esim. esikoisen nimi on alkanut yleistymään juuri sen jälkeen, kun me se keksittiin. :D Eli alkuun harvinaisemmasta nimestä onkin tullut jo selvästi yleisempi. Vähän samankaltainen ilmiö on toisenkin lapsen nimessä. Kuopuksen nimi taas valikoitui sopivaksi jatkoksi sisarussarjaan ja siinä harvinaisuus oli vähempiarvoinen kriteeri.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tahtoisi nimen olevan kovin yleinen, mutten mitään tosi erikoistakaan. Helposti lausuttava ja kansainvälinen olisi hyvä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän piti tehdä meidän tytöstä ensin Enni, mutta päädyttiin lopulta tosi paljon harvinaisempaan nimeen. Pohdittiin nimiasiaa ihan viimeisille metreille saakka ja lopulta tyttö sai harvinaisen nimensä. Olimme miehen kanssa hirmuisen epävarmoja asiasta, mutta nyt jälkikäteen niiiiin onnellisia, että annettiin juuri tämä nimi tytölle. Nimi on helppo sanoa ja oikeastaan aika moni antaa nykypäivänä hiukan erikoisempia nimiä lapselleen. Nyt varmaan toisenkin kanssa pyritään löytämään hänelle sopiva, hiukan harvinaisempi nimi. Itse pidän 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun nimistä. Jos sieltä joku sopiva löytyisi.

 

Luulin lisäksi, että ihmiset jotenkin taivastelevat päin naamaa, että mitä te nyt tuollaisen nimen annoitte :P  Sellaista ei kuitenkaan kertaakaan ole kohdattu. Puhuvat sitten selän takana :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun äitini esikoisen nimen kuultuaan sanoi suunnilleen: "vai että x! ...Mutta onko se edes oikeasti nimi?" :girl_crazy:

 

Toisaalta yksi kaverin kaveri oli nimen kuullessaan sanonut: "voi kuinka kiva tavallinen nimi, nykyään kun annetaan paljon niin erikoisia." Yhden erikoinen on toisen tavallinen. ;)

 

Äitini lisäksi ei oo päin naamaa meille kukaan mitään kummempaa sanonut, mitä nyt on lempinimiksi luultu monestikin. Kuopuksen nimestä varsinkin on monesti kuultu "ai se olikin ihan oikea nimi!" :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä mieltä olette tästä? Lapsen nimestä tulisi erään julkisuuden henkilön etunimi ja sukunimi. Ei olla tätä tavoiteltu, vaan etunimi tuntui kivalta jo hyvän aikaa. Sitten huomattiin tämä koko nimen samankaltaisuus. Vaihtaa nimeä vai olla vain välittämättä? Sukunimi on hyvin yleinen, etunimi ehkä vähän harvinaisempi. Kyseessä on poika, joka ehkä pitää saman nimen koko elämänsä. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mä en näe ongelmaa, jos ei nimellä ole tuon julkkiksen kautta kovin negatiivista kaikua. En siis ehkä antaisi nimeksi esim. Matti Nykänen tai Johanna Tukiainen. :P (Adolf Hitlereistä nyt puhumattakaan.) Ja ehkä siinä ja siinä, jos kaima on todella kuuluisa, esim. Sauli Niinistö olisi juuri nyt ehkä hitusen hassu. Mutta sitten jo taas Jenni Haukio ei herättäisi erityisiä tunteita. Ville Virtasia tai Jani Tanskasia varmasti jo löytyykin hyvin monia, vaikka jotkut heistä sattuvatkin olemaan keskimääräistä kuuluisampia.

 

Itse näkisin asian niinkin, että ennen kuin tämän hetken vauvat kasvaa aikuisiksi, ehtii tulla tuhansia uusia julkkiksia. Varsinkin yleisen (suku)nimen kanssa voi heistä hyvin löytyä kokonimikaimoja kuitenkin. Vaikka niitä Tuksujakin.

 

Eli älä välitä. Varsinkaan, jos ette edes itse tuota heti tajunneet.

Edited by Onna

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos mielipiteestä. Julkisuuden henkilö on minusta neutraalisti tai myönteisesti työnsä kautta julkisuudessa. Ei mikään joka lehden lööppi eikä ihan valtiomiestasoa. Ja samaa ajattelin: vaikea mietää, mitä nimikaimoja lapsen elämän aikana ehtii syntyä ja sammua. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen nimi on erikoinen suomessa, ulkomailla ei niinkään. Kuitenkin on suomalaiseen suuhun sopiva eikä sisällä vierasperäisiä kirjaimia.

 

Kuopuksen nimi on taas uudehko ja silloin muutama vuosi sitten erikoinen mutta nyt todella yleinen.

 

Tykkään nimistä, joissa on jotain erikoista mutta jotka eivät kuulosta keksityiltä tai joita ei tarvitse kovin usein tavata.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On kyllä itselleni ainakin yllätys kuinka harvinaisia 70-80 -luvun suositut nimet ovat 2010-luvulla, esim. Päivi, Pirjo, Sari, nykyään vain alle 10 lasta vuodessa. Eli se mitä vanhemmat meiltävät nyt kolmekymppisinä ns. tavallisina tai yleisinä niminä, ovatkin nykyään harvinaisia ko ikäluokassa.

Edited by Peppar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tykkään että nimi ei ole niitä sen hetken trendikkäimpiä. Omassa ikäluokassa on paljon samannimisiä ja on vähän ärsyttävää kun en voi vain sanoa, että "Henna tulee käymään" tai "Toni lähetti terveisiä", kun se voisi olla kuka tahansa niistä tuttavapiirin viidestä Hennasta tai Tonista. Nytkin huomaa, että eri tuttavien samana vuonna syntyneillä lapsilla on paljon samoja nimiä. Nimet ovat isommassa mittakaavassa harvinaisia, mutta sattuvat olemaan juuri sillä hetkellä suosittuja. Mutta makuasioitahan nämä on, ja jos jostain nimestä tykkää niin turha sitä on liikaa miettiä, antavatko muut samaa nimeä.

 

Mutta kyllä on muuten nimen päättäminen vaikeaa! Esikoiselle meillä oli nimi hyvissä ajoin valmiina, mutta nyt kun on toinen tulossa, ollaankin ihan ihmeissämme! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla itsellä on harvinainen "ulkomaalainen" nimi, joka on onneksi helppo lausua, mutta vaikea kirjottaa. Koin, että haluan lapselle helpon ja yleisen nimen. Sellaisen jota ei tarvitse joka tilanteessa tavata kirjain kirjaimelta ja silti korjata kolmesti :) Nimi on kuitenkin ihana ja ollaan valintaan tosi tyytyväisiä edelleen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse olisin taipuvaisempi antamaan harvinaisemman nimen, jota ei löydy suosituimpien nimien listalta. Olennaisinta taitaa kuitenkin olla, että se miellyttää itseä sekä sopii lapselle eikä nimeä ei löydy lähipiiristä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapselle on varmaankin tulossa juuri tuollainen nimi, joka on meidän ikäluokalla suht yleinen (ja myös aiemmin), mutta harvinainen nyt syntyvillä. Tuttuja kaimoja tulee olemaan, mutta tuskin kovin monta samanikäisissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0