-Heidi-

Mikä hoitomuoto


162 posts in this topic

Mä vastasin että koti ja joku muu kuin minä itse. Meillä on anoppi pojan kanssa arkipäivisin, mutta usein on niin että kotona on myös minä tai mies suurimman osan aikaa. Me ollaan molemmat opiskelijoita yliopistolla joten aika joustavaa ja kotipainoitteista on opiskelu. Mä koitan itse olla joka päivä kuutisen tuntia muualla lukemassa tai seminaareissa, mutta liian usein aamupäivästä jään kotiin puuhailemaan pojan ja anopin kanssa tai olen kotona jo kun poika herää päikkäreiltä. Mies osaa keskittyä opiskeluunsa kotonakin, eli on paikalla usein päivisin, mutta läsnä varsinaisesti ei. Poika oli 1v 5kk kun tämä järjestely alkoi, siihen asti olin minä kotona ilman opiskelua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poitsu aloitti perhepäivähoitajalla 1-vuotiaana ja siirtyi päiväkotiin 4-vuotiaana, kun muutimme toiselle paikkakunnalle. Pienelle lapselle pph on hyvä ratkaisu, jos hoitaja on 100% luotettava, mutta isompana muksu viihtyy paremmin päiväkodissa. Syynä tähän on se, että kun lapset vaihtuivat pph:lla, tilalle tulee lähinnä 1-2-vuotiaita, eikä oman ikäistä seuraa enää tahtonut löytyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poika aloitti päiväkodissa ollessaan 1v3kk. Meillä päiväkodin valintaan vaikutti se, että ryhmä ja koko päiväkoti ovat suht pieniä, hyvät kulkuyhteydet, hyvä maine ja kotoisa tunnelma. Emme oikeastaan edes miettineet perhepäivähoitoa vaihtoehtona, koska vaikka itse olen ollut pienenä perhepäivähoitajalla minusta tuntuu siltä, että perhepäivähoitaja on aika iso riski. Vaikka perhepäivähoitajia on myös tosi hyviä, niin paljon on puistossa nähnyt ja kuullut juttuja huonoista. Perhepäivähoitajan ammattiin kun jotkut eivät hakeudu vaan ajautuvat. Lisäksi päiväkoti tuntuu lapsen kannalta pysyvämmältä, kun ei esim. hoitajan sairaustapausten vuoksi joudu eri paikkaan hoitoon ja kun monet perhepäivähoitajat ovet itse pienten lasten vanhempia ja ottavat hoitolapset saadakseen lisärahaa kotona pidempään olemiseen, niin uudet äitiyslomat jne. saattavat katkaista hoitosuhteen omaan hoitopaikkaan. Päiväkodissa on parempi mahdollisuus olla kaikki hoitovuodet samassa paikassa ainakin osin samojen tuttujen aikuisten kanssa.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kotona on suunitelma olla, kunnes nuorin lapsi täyttää kolme. Sen jälkeen päiväkotiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On nyt pakko kommentoida tähän kun olen ihmetellyt tällä forumilla varuksetonta perhepäivähoitajien suosimista. Nähdäkseni perhepäivähoitajia ei kuitenkaan ihan ongelmattomana hoitomuotona pidetä, päinvastoin. Ymmärrän että vanhemmat haluavat laittaa alle kolmevuotiaat pph:lle pienien ryhmien vuoksi, mutta ei se poista pph:n keskeistä ongelmaa.

 

Hyvinkin leipiintynyt ja työhönsä kyllästynyt hoitaja saattaa tehdä työtään yksin, ilman työkavereita, apukäsiä ja esimiehen läsnäoloa ja VALVONTAA. Minä en halua ottaa riskiä että hoitajan työttömät kaverit notkuvat puistossa ja kotona vähän pitämässä seuraa kaverilleen.

 

Millä logiikalla pph.lla pieni pääsee helpommin syliin ja saa huomiota kun yksin lapsia hoitava henkilö laittaa lisäksi ruuat ja siivoaa ja samalla hoitaa neljää pientä lasta?

 

Olen kummastuneena katsonut lähiseutujen hoitajien tapaa toimia leikkipuistossa. Kohtuuton määrä kieltoja, käskyjä ja määräyksiä joilla ei ole mitään kasvatuksellista merkitystä. Ainoa tavoite on komentaa lapset tottelevaisiksi ja helpottaa yksin työtään tekevän väsyneen hoitajan työpäivää.

 

Saattaa olla että tämä posti vähän provosoi....mielelläni kuulisin tästä keskustelua,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pphsta pystyy myös paremmin ottamaan etukäteen selvää. Voi käydä jututtamassa ja saamassa tuntumaa siitä onko kyseessä aikuinen jonka hoivaan pystyisi lapsensa jättämään. Päiväkodeissa tämä ei ole mahdollista ja aikuistenkin vaihtuvuus saattaa olla suurta. Pienelle lapselle turvallinen jatkuvuus suuhteessa aikuiseen johon äiti luottaa ja jonka kanssa lapsen päivstä puhuu, on merkitsevin lapsen hyvinvointia tukeva tekijä. Totta on että pphn ammatissa on tehtäväänsä sopimattomia kuten on myös päiväkotien hoitajissa mutta kyllä vanhemmilla on paremmat mahdollisuudet arvioida pphn työn laatua kuin päiväkotien, jos siis ovat kiinnostuneita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä minäkin väittäisin, että perhepäivähoitajasta näkee kyllä melko hyvin päälle päin, voiko tälle luottaa lapsensa vai ei. Päiväkodissa taas ollaan melkoisen kasvottomia, vaikka kaikenlaista omahoitajasysteemiäkin on. Perhepäivähoidossa pääset näkemään myös hoitajan kodin, joka myös kertoo paljon. Päiväkodissa tätä mahdollisuutta ei ole eivätkä työkaverit siellä toistensa tekemisiä kyttää tai ojenna, jos joku hoitajista tai opettajista onkin kasvatusasioissa hiukan kyseenalainen.

 

Tietenkin joukkoon mahtuu mätämunia, mutta aika rohkeaa sanoa, että perhepäivähoito olisi jotenkin ala-arvoista. Ainakin täällä pienemmissä kunnissa juuri ne pph:t ovat tykätyimpiä ja päiväkoteja karsastetaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen oli pienempänä perhepäivähoitajalla, joka oli IHANA. Lapsilla oli oma leikki/unihuone, jossa paljon leluja, kirjoja jne. Ulkoilivat paljon, askartelivat, leikkivät, jne. Lähistöllä oli toinen perhepäivähoitaja, jonka kanssa tekivät yhteistyötä ja näin ollen lapsilla oli muitakin leikkikavereita päivittäin kuin ne oman ryhmän lapset. Tämä perhepäivähoitaja teki lounasruoan aamulla, ennen kuin lapset tulivat, kuten myös aamupalavalmistelut. Välipalavalmistelut ym. hän teki päiväuniaikaan, joten hänen aikaansa ei lasten paikallaollessa mennyt nähin asioihin. Tiedän, että monet perhepäivähoitajat tuskin omalla ajallaan tekevät ruokaa ym, mutta tämä hoitaja halusi keskittyä lapsiin kun he olivat paikalla.

 

Joku aika sitten lasten päivähoitokuvioita miettiessä kävin tutustumassa yhteen yksityiseen perhepäivähoitajaan. Voi apua, sanoisin! Lapsilla leikkihuoneena tietokonehuone, jossa ei mitään merkkiä lapsista, muuta kuin vähän kaapista nostettuja leluja lattialla. Päiväuniaikaan vaan levitetiin patjat lattialla. Oli tosi tarkkaan rajoitettu, missä lapset saavat liikkua - esim. sohvalle ei saanut mennä. Hyvin nopeasti tuli itselle sellainen olo, että en ikimaailmassa tuo lapsiani tänne. Ehkä hoitajasta saamani kuva oli ihan väärä, mutta ei todellakaan tullut sellaista oloa että hän tekisi työtä rakkaudesta lapsiin.

 

Nyt lapset ovat menossa päiväkotiin. Vaihtoehtona mietin perhepäivähoitoa, mutta siinä mietitytti se, että isompi on kerhovuosinaan tottunut omanikäisiin leikkikavereihin ja perhepäivähoidossa tilanne saattaa olla se, että hoitokaverit ovat kaikki rutkasti nuorempia. Isompi on myös jo sen ikäinen, että eskariin siirtyminen ei ole kauhean kaukana, joten ajattelin, että sinänsä sama aloittaa heti päiväkodissa. Nuorempi on jo 2v 3kk aloittaessaan hoidon. Alle kaksivuotiaana olisin kyllä ehdottomasti halunnut pienemmän perhepäivähoitajalle. Toisaalta, pienempi on sen verran tomera pakkaus, että tuskin tulee olemaan ongelmia päiväkodissa.

Edited by RouvaR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoidan toistaiseksi itse. Toisen lapsen jälkeen on vielä auki, kuinka pitkään olen kotona. Todnäk tähtään siihen, että olen hoitovapaalla kolme vuotta hänestäkin (oli tarkoitus olla esikostakin).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päiväkotiin meni esikoinen viime syyskuussa, kun mies opiskeli vielä ja oli itse "pakko" lähteä tienaamaan.. Perhepäivähoitajaa ei saanut, vaikka oli 1.vaihtoehto. Onneksi pääsi pienempään päiväkotiin, jossa neiti on viihtynyt alusta asti hyvin. Hoitopäiviä tulee max 13/kk, kun teemme nyt molemmat kolmivuorotyötä. Nyt piti varalle ottaa jo vuoropäiväkoti, jossa neiti käy n.3 hoitopvää kuukaudessa. Oli yhdessä välin pari kuukautta hoidossa ko.päiväkodissa ja sielläkin meni kaikki hyvin. En olisi halunnut tuota "varahoitopaikkaa", mutta oli pakko ottaa.. Kunhan kakkonen tulee, tämä äiti kyllä jää sitten pitemmäksi aikaa töihin kotiin :girl_in_love:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoinen on ollut nyt 2 vuotta pph:lla ja olen ollut tosi tyytyväinen. Hänellä on ollut kaksi eri hoitotätiä ja molemmat aivan ihania. Nyt kuopuskin on menossa hoitoon ja pph-paikka haettu. Perhepäivähoito on mielestäni mukavan kodinomainen ympäristö lapselle, ei ole kamalaa meteliä ja hälinää vaan saa rauhassa touhuilla. Tietysti kaikki riippuu tosi paljon siitä minkälainen hoitaja on. Tänä kesänä en ottanut meille tarjottua pph-paikkaa vastaan kun en tullut hoitajan kanssa yhtään toimeen, hänen asenteensa kaikkeen hänelle uuteen ärsytti äärettömästi enkä olisi voinut kuvitella vieväni lapsiani sellaiseen paikkaan hoitoon. Nyt odotellaan jännityksellä minkälainen paikka saadaan tilalle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän poitsu alotti perhepäivähoidossa elokuun lopussa ja oikein hyvin mennyt! :) Hoitaja on tosi ihana, poika tykkää ja me vanhemmat ollaan tyytyväisiä. Ja kyllä niitä perhepäivähoitopaikkojakin seuraillaan jos vanhemmat uskaltavat antaa palautetta! Eikä enään oo väliä onko yksityinen vai kunnallinen ko jos palaute tehdään niin samantien asia tarkastetaan (ainakin näin meilläpäin).

 

Mutta valittiin perhepäivä hoito sen takia kun lapsi 1v ja saa siellä enemmän sitä perushoitoa ja huomiota. Jouduttiin nyt jo pistämään hoitoon kun koulu alko ja piti palata takas, jotta saadaan paperit ulos! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

perhepäivähoidosta muuten hyviä kokemuksia, mutta meille tuli semmonen täti, joka sairasteli jatkuvasti. Joskus syystä, joskus ei. Poika joutui varahoitoon päiväkotiin ja siinä tietysti oli jatkuvasti sairaana. Vaihettiin sitten hoitajaa, onneksi onnistui!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neiti (2v.9kk) on vuoropäiväkodissa, jonka joutui harmikseni aloittamaan jo vähän reilun vuoden ikäisenä. :( Öitä ei onneksi joutunut alkuun hoidossa olemaan eikä tähänkään mennessä montaa. Hyvin on hoidossa mennyt ja lapsi viihtyy siellä, vaikka päiväsaikana ryhmäkoot ovatkin aika isoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuopus on päiväkodissa ja tähän päätökseen päädyttiin siksi että kaksi isompaakin on ollut päiväkodissa. Päiväkoti on meillä toiminut hyvin kaikkien kanssa joten ei olla lähdetty muuta edes kokeilemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on poika päiväkodissa. Asumme eri paikkakunnalla kuin isovanhemmat joten ei ole vaihtoehtoa muuhun! Olisin kyllä kotona jos voisin!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Äänestin molempia 'koti' -vaihtoehtoja. Pääsääntöisesti lapset ovat vielä mun hoidossa kotona. Olen kuitenkin palannut kouluun, joten koulujuttujen (tuntien, työharjoittelujen, tehtävien, opparin teon...) ajan lapset ovat mummon hoidossa. Joko mummo tulee meille kotiin hoitamaan tai sitten jos teen tehtäviä kotona niin sitten vien mummolaan, joka onneksi on n. 5km päässä meiltä.

Ensi syksylle olisi sitten tarkoitus hakea lapsille hoitopaikka, tällä hetkellä parhaimmalta vaihtoehdolta tuntuu ryhmis. Mutta saa nähdä sitten mistä paikka saadaan. Kakkosvaihtoehtona tulee olemaan pph.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ryhmäperhepäivähoito, lapsia ryhmässään 4-8, ja hoitajia siis päivästä riippuen 1 tai 2. Ihan sopivan kokoinen ryhmä! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eli missä hoidossa teillä lapset on, tai mihin haluaisitte lapsenne?

 

Kotivaihtoehdoissa on että hoitaa itse kotona tai että kotona hoitaa joku muu, hoitotäti, mummu tms.. muut onkin ihan selvät.

 

Esikoinen toistaiseksi kotona, mutta nyt syksyllä palaa taas vanhempieni hoidettavaksi n. 3 päivää viikossa (klo 7-16) opintojeni takia. Toisen tullessa katsotaan, miten homma etenee, mutta koliikkijackpotin tai muun iskiessä menee keväälläkin muutamana päivänä viikossa vanhemmilleni.

 

Töihin palatessa (2015 alussa) haluaisin nämä yksityiselle perhepäivähoitajalle, lähinnä ihan kunnallisten työaikarajoitteidenkin takia. Meillä on molemmilla jumalattoman pitkä työmatka (no, niin määrittelen) ja meillä ei ole mitään mahdollisuutta järjestää arviolta alle 9,5 tunnin hoitopäiviä. Toinen painos olisi tuolloin n. vuoden ikäinen, enkä halua laittaa sitä ikää vielä päiväkotiin ja haluaisin lapset samaan paikkaan hoitoon. Jälkimmäinen aatos tosin rajaa hoitajia runsaasti, muutamalle tutulle ja luotetulle otetaan vain 2 v. täyttäneitä.

 

Haaveissa olisi palkata hoitaja kotiin, mutta sen kanssa on aika monta "muuttujaa" vielä. Naapurissa olisi samanikäisiä lapsia, joten heidän kanssaan voisi yrittää järkätä jotain (olemme alustavasti keskustelleetkin aiheesta aika ajoin).

 

Päiväkotiyksiköt ovat täällä kohtalaisen täynnä.

 

Töihinpaluun sanelee riittävän raskas lainataakka, josta merkittävä osa on yrityksen lainoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän 1-vuotiaalla oli tänään ensimmäinen päivä kunnallisella perhepäivähoitajalla. Onhan tuossa tietysti juuri nuo työaikarajoitteet, varahoitopaikat jne. "haittoina", mutta yritetään nyt jotenkin selvitä niistäkin esim. eläkkeellä olevaa anoppia ja mun työn joustovaraa hyödyntämällä. Hoitopaikka on noin parinsadan metrin päästä kotoa, joten ihan senkin takia toivon, että tuolla menisi kaikki nappiin ja tyttö viihtyisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now