Sign in to follow this  
Followers 0
Nadda

Apteekki vs. luontaistuotekauppa

9 posts in this topic

Millainen on teidän neuvolan linja luontaistuotekaupan lisäravinne- ja vitamiinivalmisteisiin? Suositellaanko ensisijaisesti tai vain ja ainoastaan apteekin vastaavia?

 

***

 

Minä kerkesin ennen raskautta ottaa käyttöön nestemäisen rautavalmisteen, jota myydään apteekin ulkopuolella. Pullossa on mielestäni kaikki lisäravinteet kohdallaan (sisältää jopa foolihapon), se on kotimainen ja kyljessä lukee, että sopii raskaana oleville. Neuvolassa kuitenkin suositeltiin pelkkiä apteekin tuotteita, koska ne on tutkittu jne. Ymmärrän tämän kannan, mutta jos löydän toimivan tuotteen muualta, enkö uskaltaisi sitä sitten käyttää? Apteekin tuotteet eivät liene aukottomia nekään (paljon synteettisiä ainesosia, jotka eivät imeydy niin hyvin kuin luontaiset), joten onko pelkkää bisnestä tarjotella niitä?

 

Mitä teidän neuvolassa sanotaan? Käytätkö tai oletko kertonut käyttäväsi ns. luontaistuotteita?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän neuvolassa ainakin suositellaan vain ja ainoastaan apteekkituotteita.

Terveydenhoitajani siellä on sellainen vanhan kansan neuvolaterkka, lähellä eläkeikää ja vannoo apteekkijuttujen nimeen, mutta koska tietää, miten niihin suhtaudun, meillä on muodostunut asiasta jopa oma huumori. ;) Äitini on siis vaihtoehtohoitaja ja mie käytän nimenomaan luontaistuotteina niitä, joita on mahdollisuus käyttää apteekin tuotteiden sijaan ja niitä on onneksi paljon, kuten juuri tuo mainitsemasi nestemäinen rautavalmiste.

 

Olen maininnut käyttäneeni mm.homeopaattisia valmisteita jne ja suhtaudun varauksella kaikenlaisiin kausirokotteisiin jne. Noh, tää terkkari aloittaakin aina suosittelut näin: "No minä tiiän, mitä sie ajattelet ja teet kuitenkin niin kuin teet, mutta mun työtäni on kertoa, että..." :D

Bisnestähän se paljolti on, että niitä apteekkituotteita suosittelevat, kuten lääkäritkin tiettyjä lääkevalmisteita lääkefirmojen takia.

 

Uskallat käyttää siis tuota nestemäistä kotimaista rautavalmistetta, itselläni ainakin sellaisella hyvin nousi hb. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Terveysalan ammattilaisilla ei ole oikeutta suositella mitään luontaistuotteita juuri siksi ettei niitä ole tutkittu kuten apteekin tuotteita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kans th sanoo, että hän ei voi suositella, mutta antaa kuitenkin päättää itse ts. ei kiellä käyttämästä. Mä käytän ei-apteekin luontaista rautalisää, koska se imeytyy paremmin enkä halua käyttää synteettistä. Ja useinhan niissä luontaisissa on samoja juttuja kuin ravinnossakin on/olisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytän sellaisia tuotteita, joiden voin luottaa olevan etiketinmukaisia ja turvallisia. Ostopaikalla ei sinänsä aina ole merkitystä: joitakin tuotteita myydään sekä apteekissa että luontaistuotekaupoissa, koska ravintolisät luokitellaan elintarvikkeiksi. Lääkkeiksi luokitellaan sellaiset tuotteet, joiden vitamiini- tai kivennäisainepitoisuus on huomattavan suuri. Ostan siis sellaisia tuotteita, joiden markkinoijaa ja maahantuojaa pidän luotettavina. Evira ei tutki ravintolisiä ennen niiden tuloa Suomen markkinoille eikä sen jälkeenkään. Ravintolisille ei myöskään tarvitse hankkia ennakkohyväksyntää Evirasta. Eikä ole olemassa kiellettyjen tai sallittujen aineiden listaa, paitsi vitamiinien ja kivennäisaineiden sekä niiden lähteiden osalta.

 

Käyttäisin vain sellaisia ravintolisiä, joita on tutkittu raskauden aikana (käytän itse nyt monivitamiinia, foolihappoa ja kalaöljyä). En käyttäisi raskausaikana mitään kasvirohdoksia (no ehkä kuitulisää, mutta sekin apteekista), koska niiden sikiövaikutuksia ei ole tutkittu. Esimerkiksi inkiväärivalmisteisiin, joita aikaisemmin vielä suositeltiin raskauspahoinvointiin, on tietojen karttuessa lisätty varoitus "Ei suositella raskaana oleville". Samoin kävi pellavansiemenille, joissa on liiaksi raskasmetalleja päivittäisessä runsaassa käytössä. Sekä inkivääriä että pellavansiemeniä saa tietysti syödä pieninä määrinä ruuan mukana, kun määrä on huomattavasti pienempi ravintolisään verrattuna. Muutenkin raskausaikana on tärkeää noudattaa monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota. Mikä tahansa on myrkyllistä, jos sitä syö liikaa. Myös kosmetiikan suhteen on syytä olla tavallista varovaisempi, sillä jos haitallisia aineita on, ne voivat imeytyä ihon läpi verenkiertoon (esimerkiksi aurinkorasvojen kemialliset suoja-aineet).

 

Tämä menee nyt vähän aiheen ohi, mutta pitää kumminkin kommentoida. Terveydenhoitajat eivät saa tuotteiden suosittelusta mitään, eivätkä yleensä edes suosittele minkään firman tuotetta vaan esimerkiksi käyttämään rauta- tai D-vitamiinilisää. Terveydenhoitoala on suuri bisnes, mutta niin ovat myös vaihtoehtohoidot, joita vieläpä valvotaan heikosti. Homeopatiasta en viitsi edes aloittaa, mutta en suosittele (voihan sitä toki johonkin vaarattomaan, kuten unen laadun parantamiseen kokeilla, kun plasebovaikutuksella on suuri merkitys, vaikka hinta on kyllä kova siihenkin).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bisnestähän se paljolti on, että niitä apteekkituotteita suosittelevat, kuten lääkäritkin tiettyjä lääkevalmisteita lääkefirmojen takia.

 

 

Onneksi luontaisalalla ei ole mitään tekemistä bisneksen kanssa, siksi kaikki luontaistuotteet ovatkin ilmaisia. Eiku....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytän jonkun verran luontaistuoteitta ja tulee lueskeltua jotakin niihin ja raskauteen liittyen. Käytössä esim sieniuutteet eli reishi ja cordyceps, ja satunnaisesti ruusujuuri. Osassa tutkimuksia sanotaan että turvallisia ovat ja osassa että ei tarpeeksi tietoa. Vähän hankalaahan noista on päättää, varsinkin kun monista ensin lääketieteellisesti turvallisiksi tutkituista voikin tulla myöhemmin isoja haittoja! Eli se koululääketiedekään ei valitettavasti oo erehtymätön. Käytössä ei ole mitään mikä olisi yksiselitteisesti todettu sikiölle vaaralliseksi, silloin olisikin helppoa tehdä päätös. Erityisesti hankalia on ne rajanvedot että joku juttu kiinalaisen lääketieteen puolella on ollut vuosisatoja turvallinen, jopa suotuisa, ja täällä siitä ei osata sanoa :girl_sigh:  Varovaisempi kyllä tulee oltua ja mitään uusia juttuja en ottaisi aktiivisen yrityksen tai raskauden aikana käyttöön. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0