Sign in to follow this  
Followers 0
Nelimo

Päikkäreiltä herääminen

8 posts in this topic

Tää asia puhuttaa miehen kanssa kovasti, sekä vaivaa tietysti myös, onko normaalia:

Eli meidän tyttö 1v 7kk on jo kauan herännyt päikkäreiltä huutamaan yleensä hysteerisesti eli siihen ei auta mikään muu kuin aika. Haluaa syliin eikä sitten halua, yrittää nukahtaa uudelleen, mutta ei pysty ja huutaa vaan. Se on stressaavaa ja sitä kestää yleensä 10-30min ja sittenkin sen loputtua on pahalla tuulella ja herkkä itkemään jonkun aikaa.

Onko kellään ollut vastaavaa tilannetta ja milloin se on kenties loppunut vai onko siihen tarvittu jotain muuta apua?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuulostaa normaalille, valitettavasti. Siis ikävää, mutta ei mitään huolestuttavaa sinänsä. Kauanko teidän lapsi yleensä nukkuu päikkäreitä?

 

Meillä on kuopuksen kanssa tuota välillä, jos nukkuu liian pitkään ja sitten herää väärässä kohtaa unisykliä. Tai vaihtoehtoisesti jos nukkuu liian pitkään ja verensokerin laskee liian alas niin vaan karjuu ja hampaat tärisee samalla ja näkee, että auttaisi, jos saisi jotain syömään. Mutta joskus ei kyllä tiedä mistä johtuu ja on just tuollaista, että haluaa syliin, mutta ei sitten ola siinäkään hyvä olla ym ja sitten pitää vaani odottaa, että lopulta menee ohi.

 

Esikoisen kanssa oli tuollaista myös tuossa alle kaksivuotiaana, ,heräsi kiukkuisena. Sille ilmeisesti noi unet oli sitten liikaa, koska se lopetti päikkärit lopulta jo hieman alle 2v symttäreitä. Eli se meni niistä tokkuraiseksi ja loppu päivän kiukutti. Vähän sama kuin jos itse nukkuisi joskus liian pitkään tai liian myöhään päikkärit, mullakin ainakin menee siinä loppupäivä pilalle.

 

Vinkkejä on varmaan monenlaisia, koska voihan olla, että teillä ei nukuta liian pitkään vaan liian vähän, johon tietysti auttaa sit joku muu, mutta yleisesti ehkä kuitenkin vinkkinä päikkäreiden lyhentäminen, jos ovat kauhean pitkät ja jollain tavalla houkutella lapsi syömään joku pieni välipala herättyään, jos johtuisi verensokereiden heilahteluista.

Edited by Lainie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli kans tuommoista taaperoiässä. Meni sit itsekseen ohi jossain vaiheessa. Ja kun imetin, niin jos olin tarpeeksi nopea, sain lapsen joskus imetyksellä jatkamaan unia, kun se heräsi ja sitten seuraavan kerran herätessään olikin ihan leppoisa ja aurinkoinen. Aina ei kyllä sekään tepsinyt ja silloin se vaan sitten oli ihan tosi kiukkuinen ja itkuinen monesti tunninkin heräämisen jälkeen. Joskus auttoi kyllä, kun lähdettiin heti ulos tai joku Kaapo telkkarista saattoi rauhoittaa myös. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, joku tuollainen piirretty sylissä saattaa auttaa, jos sen onnistuu saamaan pyörimään ennen kuin meno yltyy hysteeriseksi. Joskus pienempänä sai myös maidon nokkamukista sohvalle syliin (nykyisin yritetetään välttää ja syödä vain keittiössä, mutta tuo onkin paljon isompi jo)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosi tuttua! Täällä siis ilmennyt esikoisella samaa about samassa iässä. Pienemmällä ei vielä ainakaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi kiitos vastauksista! "Ihanaa" kuulla, että ei ole niin tavatonta.

 

Lainie: Päikkäreiden pituus on 1-2 tuntia, se 2h on aika harvoin, mutta ainakaan mie en oo huomannut eroa itkuisuuteen, nukkuipa hän kuinka vähän tai enemmän. Myöskään sillä ei ole vaikutusta, herääkö itse spontaanisti vai herätelläänkö. Se herääminen tuntuu olevan niin traumaattinen kokemus, että tosiaan tekee mieli unohtaa ne kokonaan, mutten tiedä, voiko näin pienen antaa olla ilman niitä? :/

Ollaan välillä ilman päikkäreitä poikkeuksellisesti, jolloin tyttö alkaa olla jo 7 aikaan illalla aika tillin tallin, mutta nukkumaan käy joskus siinä puoli tuntia aiemmin kuin päikkäreiden kanssa.

 

Ei oo helppoa siis taaperoillakaan! :D

Vauva meillä saa aina hepulin jos tyttö huutaa, sitten huutaa molemmat ja kumpikin on yhtä vaikea rauhoittaa. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valitettavan tutulta kuulostaa. :girl_sigh: Onko teillä Nelimo helpottanut?

 

Meillä on auttanut vaihtelevasti sylittely heti välittömästi heräämisestä, välipala syötettynä myöskin ihan heti, tai tehokas hämäys eli lähinnä Pikku Kakkonen sylissä katsottuna. Tai sit ei mikään.

 

Kokonaan on loppunut oikeastaan vasta päikkäreitten jäätyä pois, sitä tuo huuto on meillä ennakoinut. Tiedä sitten onko syy-seuraussuhde tuo oikeasti vai sattumaa. Nykyään 2v nukahtaa välillä jolloin loppuilta on kauheaa kiukkua heti heräämisestä lähtien. Unien pituus ei tunnu tuolloin vaikuttavan, herääminen on syvältä joka tapauksessa.

 

Aika pienihän teidän tyttö on vielä jättämään unia pois mutta ei se mahdotonta ole. Meidän esikoinen alkoi taistella vastaan puolitoistavuotiaana tai vähän allekin ja kokonaan (pääosin, poikkeuksia ei lasketa) jätti pois alle kaksivuotiaana. Mutta tuolloin taisteluaikoina sain kuulla paljon miten monet olivat välillä nukkuneet huonommin ja sitten taas jatkaneet päikkärilinjalla. Voi siis mennä miten vaan. :D

 

Tsemppiä tuplahuutoihin! Vielä on elävässä muistissa miten usein pakkasin tandemina huutajat tupliin ja lähdin kävelemään. Sinne ne hiljeni, edes toinen. :D Onneksi oli kesä.

Edited by Onna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kans isompi on vähäuninen ja päikkäreille laittoi alkoi olla kamalaa tuolloin 1,5v. Sinniteltiin ja 2v jäi meilläkin kokonaan pois mutta ehkä 1v9kk alkaen nukkui niitä enää muutaman kerran viikossa.

 

Tuplahuudot oli siihenkin syynä. Esikoinen kun vastusti nukkumaanmenoa (täytyi nukuttaa, ei nukahtanut yksin) ja koska mä jo joka ilta jouduin "huudattaa" lapset uneen koska häiritsivät huudolla toinen toistaan niin en jaksanut samaa päivisin. Eli esikoinen pääsi päikkäreille lopulta vaan jos kävi tuuri ja vauva oli nukkumassa siihen aikaan.

 

Tsemppiä vaan. Kyllä se helpottaa ajan kanssa :) meillä tämä "vauva", eli kakkonen, on onneksi paljon parempi nukahtaja ja herääjä että elättelen toiveita ettei tuo sama ole edessä kun kolmonen syntyy..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0