Coordinator

K-HKS

186 posts in this topic

miimay: Mä olen synnyttänyt pelkosektiolla meidän pojan K-HKS:ssa. Pelkopolilla kävin muistaakseni 3 kertaa. Sanoivat että sektio onnistuu vaikka synnytys olisikin alkanut ennen sovittua sektiopäivää joka meillä oli rv 40+1. Laita yv jos haluat kysellä vielä jotain :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla eli polikliininen synnytys olisi todennäköisesti ollut mahdollinen negatiivisen veriryhmän vuoksi , mutta yhteensä olin sairaalassa 30h.

 

Synnytys oli nopea, klo 7 sairaalaan, 8.15 syntyi vauva. Kotiin lähdettiin seuraavana päivänä n. klo 12.30 lääkärintarkastuksen jälkeen. Jouduttiin käyttämään vauva vielä paikallisella lastenpolilla tarkastuksessa vähän alle viikon ikäisenä nopean kotiutumisen vuoksi. Eli suhtautuivat ihan positiivisesti nopeaan kotiinlähtöön ilmeisesti koska ei ollut esikoinen ja mies näytti taitonsa vauvanhoitajana sairaalassa :girl_wink: Repesin jonkin verran (2.aste) synnytysessä, mutta tämä ei ollut minkäänlainen este nopeaan kotiutumiseen.

 

Kotona vaan tuli ehkä puuhattua liian paljon liian nopeasti, mutta se oli ihan oma vika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kenelläkään kokemusta/tietoa miten tuolla suhtautuvat siihen jos äiti ei imetä? Itsellä kolmen lapsen kanssa epäonnistuneet imetykset takana, maitoa ei vaan ole alkanut tulla ensimmäisten viikkojen rankasta yrittämisestä huolimatta ja nyt neljännen kanssa olen päättänyt mennä alusta asti pullolla. Neuvolassa olen asiasta puhunut ja siellä suhtautuminen oli erittäin ymmärtävää ja asiallista mutta sairaalan henkilökunnan suhtautuminen vähän jännittää, pitääkö varautua moittimiseen ja painostukseen hoitajien/kätilöiden taholta vai kunnioitetaanko äidin päätöstä ja suhtaudutaan asiallisesti?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Varma en voi olla, mutta sanoisin, että kunnioitetaan sinun päätöstä. Etenkin kun kokemusta on jo monesta lapsesta. Meidän kohdalla ainakin lisämaitoa suorastaan tuputettiin ja lääkärit ym. sanoivat heti, että korviketta sitten vaan (kun yritin vähän keskustella vaikeuksista imetyksen suhteen).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuore kokemus Kanta-Hämeestä, ja en voi kuin kehua. Kaikki meni todella ihanasti, vaikka synnytystä käynnisteltiin pari päivää ja salissa meni synnytyksen jälkeen pitkään istukan ja kuumeen nousun takia. Myös osastolla oli oikein hyvä olla :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kellään kokemusta suunnitellusta sektiosta?

Meillä on tällähetkellä vauva perätilassa, ja jos ei käänny niin mennään sektioon.

 

Oikeastaan sektiossa kiinnostaa se valmistelu, itse tapahtuma ja sen jälkeinen aika?

Kuinka kauan ollaan syömättä jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

osaatko tarkemmin sanoa mitä kaikkea haluat tietää? Voin toki pääpiirteittäin kertoa päivän kulun ihan kokonaankin, mutta silloin tarinasta saattaa tulla hiukan pitkä. Itse sis olen tuolla talossa töissä ja varsin läheltä pääsen sektioita seuraamaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Meillä on tällähetkellä vauva perätilassa, ja jos ei käänny niin mennään sektioon.

 

 

 

Minulle tehtiin onnistunut käännös Kanta-Hämeessä aika loppupuolella raskautta, ensimmäinen kyseessä.

 

 

Haluaisin vielä uudestaan kertoa, että kätilöt olivat ihania!

Share this post


Link to post
Share on other sites

osaatko tarkemmin sanoa mitä kaikkea haluat tietää? Voin toki pääpiirteittäin kertoa päivän kulun ihan kokonaankin, mutta silloin tarinasta saattaa tulla hiukan pitkä. Itse sis olen tuolla talossa töissä ja varsin läheltä pääsen sektioita seuraamaan...

 

Eli ennen sairaalaanmenoa mitä pitää olla tehtynä, miten sectiossa toimitaan, kauan se kestää, kauan suunnilleen puudutukset ym kestää, ja koska pääsee näkemään vauvan. Ja kuinka pian leikkauksen jälkeen saa syödä. :D

Sitäkin mietin, että jos vauva ei tästä käänny, ja sectio päätetään tehdä, niin tehdäänkö se laskettunapäivänä, vai?

 

aurora, Toivottasti itelläkin käännös onnistuisi, jos vauva ei itsekseen käänny. Sectiota en haluaisi, mutta en myöskään perätila vauvaa synnyttää alakautta. :( Viime neuvolassa terkka sanoi, että vauva on melko tiukasti pyllynsä istuttanut kohdunsuulle, ja epäili ettei se ihan heti sieltä käänny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sopusektio tehdään tyypillisesti hiukan ennen laskettua aikaa etenkin tilanteessa jossa synnytyksen ei haluta käynnistyvän varkain. Esim. vaikka juuri perätilassa jossa on katsottu ettei vauva mahdu ulos alakautta. (Mikäli synnytys käynnistyisi ennen sovittua sektiopäivää itsekseen, niin silloin tehdään sitten kiireellinen sektio, eli alakautta ei ole pakko synnyttää esim. silloin kun sektio on sovittu tehtäväksi vaikka synnytyspelon vuoksi). Aika sovitaan yleensä hyvissä ajoin, teillä todennäköisesti kääntöyrityksen yhteydessä jos ulkokääntö ei onnistu.

 

Sektiopäivänä sairaalaan tullaan osastolle 1 aamulla yleensä noin klo 8 aikaan. Aamulla kannattaa käydä suihkussa, eikä aamupalaa saa syödä, ei myöskään juoda kahvia tai teetä. Mikäli syöt säännöllisiä lääkityksiä annetaan niistä ohjeistus yleensä erikseen. Osan aamulääkkeistä siis joskus saa aamulla ottaa pienen vesitilkan kanssa (tarkoittaen siis juuri ja juuri sellaista tilkkaa että lääkkeet alas menevät, ei koko lasillista). Sitten vaan sairaalakassi mukaan ja menoksi. Itse suosittelisin ottamaan jotain pientä puuhasteltavaa aamuksi mukaan, vaikkapa kirjan kummallekin luettavaksi, sillä sektioille ei ole erikseen K-HKSassa varattuna leikkaussalia vaan ne tehdään päivystysleikkausten ohessa. Joskus saliin saattaa päästä klo 10, joskus menee reippaasti iltapäivän puolelle. Aika tyypillistä on, että aikaa kuluu hyvinkin kahteen asti ennen saliin kutsumista ja silloin tällöin jos kovasti on kiireellisiä leikkauksia, voidaan sektioita joutua siirtämäänkin vaikkapa seuraavaan päivään.

 

Aamu siis tulee kulumaan jännittäessä. Osastolle tullessa pääsette huoneeseen ja saat oman petin jonne asettua. Edessä on vaatteiden vaihtaminen ja hoitajan kanssa täyttelette lomakkeita. On ruokatilausta varten kyseltäviä tietoja, voit esittää toivomuksia osastolla olon suhteen (ja muutenkin), sekä kyselyä terveydentilasta, sairauksista, allergioista, aikaisemminsta leikkauksista ja niin edelleen.

 

Sitten kun kutsu saliin viimein tulee, alkaakin tapahtua varsin nopealla tahdilla. Hoitaja antaa osastolla esilääkkeeksi pienen pullollisen aivan kamalan makuista litkua joka pitää juoda kiltisti (olen itse tuon pullollisen päässyt nauttimaan ja voin oikeasti sanoa maun olevan aivan kaamea. Ei siis kannata jäädä maistelemaan vaan ennemmänkin skoolata ja vetää se pohjanmaan kautta). Kyse on natriumsitraatista joka tasapainotta vatsan happoisuutta, se ei siis ole rauhoittava tai rentouttava lääke. Yleensä tuosta menee n 15-30 minuuttia siihen, kun sitten lopulta saliin pääsee. Mikäli isä on tulossa mukaan sektioon, niin tässä kohtaa tienne erovat: sinä lähdet sängyllä suoraan saliin ja isä menee kätilön kanssa vaihtamaan vaatteita synnytyssalien läheisyyteen.

 

Leikkaussalissa sinua odottaa ensin yleensä 3 hoitajaa. Siirryt kapealle ja kovalle leikkaustasolle ja ympärillä alkaa kova hyörinä: Sinulle laitetaan tippa (ellei sitä poikkeuksellisesti ole jo laitettu osastolle) vasenpaan käteen ja tippakäden yhteen sormeen pyykkipojan näköinen mittari. Oikeaan olkavarteen tulee verenpainemittari ja rintakehälle sitten 3 EKG-elektrodia. Tämän jälkeen viimeistään paikalle saapuu anestesialääkäri ja käännyt oikealle kyljellesi. Nyt tulee se epämukava vaihe, eli kylkimakuulla pitäisi saada polvet mahdollisimman lähelle napaa ja leuka rintaa vasten ja vielä pitäisi olla mahdollisimman rento ja muistaa hengittääkin. Selkä pestään todella kylmältä tuntuvalla keltaisella nesteellä ja sitten tunnet anestesialääkärin sormet selässä. Pieni pisto alaselkään hyvin ohuella neulalla ja sitten tunnetkin jo kohta lämmön tunnetta selässä. Hoitajat kääntävät sinut todella rivakasti takaisin selällesi ja oikeaa kylkeä nostetaan hieman yläviistoon kiilatyynyt avulla. Kädet tulevat telineille tason ulkopuolelle ja kasvoille tulee happinaamari. Ja tässä kohtaa sitten mies pääsee kätilön mukana saliin ja istumaan vierellesi.

 

Hetken kuluttua vatsa pestään kauttaaltaan sillä samalla kylmällä ja kirkkaan keltaisella aineella. Tämä ei yleensä enää tosin kylmältä tunnu, sillä puudutus alkaa nopeasti ja vie kylmätunnon. Tunnet kyllä että vatsalla jotain tehdään, mutta se on sellainen tylppä ja epämääräinen tuntemus. Pesun jälkeen päälle laitetaan peittelyt ja menetät viimeistään tässä kohtaa näkyvyyden vatsalle. Gynekologi soitetaan paikalle ja sitten alkaakin varsinainen leikkaus.

 

Vauvan synnyttyä vauva viedään virvoittelualustalle parin metrin päähän sinusta. Isä pääsee tämän jälkeen jo tutustumaan pikkuiseen ja seuraamaan kätilön toimintaa. Kätilö tarkistaa että kaikki on kunnossa, pyyhkii suurinpia kinoja pois, typistää napanuoran ja laittaa vauvalle pipon päähän. Tämän jälkeen, jos vauvan vointi sen sallii, saat pikkuisen rintasi päälle paijattavaksi. Siinä hän saa viettää aikaa useamman minuutin verran, mutta lopulta on lähdettävä laittamaan vaatteita ienellekin päälle. Hänet kääritään peiton sisälle kapaloon ja sitten hän siirtyy kätilön mukana synnytyssalin puolelle pestäväksi, mitattavaksi ja punnittavaksi. Isä lähtee kätilön mukaan ja jäät nyt hoitahenkilökunnan seuraan paikattavaksi. Aikaa ompeluun kuluu enemmän kuin vauvan ulos saamiseen, ja kun haavat on saatu kursittua kokoon, siirryt heräämön puolelle odottamaan puudutuksen häviämistä. Leikkauksen kesto vaihtelee aika paljonkin, nopein kokonaiskesto on tainnut olla 15 minuuttia, mutta tyypillisesti menee arviolta se 1-1½h. Puudutuksen vaikutus kestää yleensä n 2-3h, ei sen kauenpaa. Sitten pääsetkin heräämöstä synnytyssalien puolelle isin ja vauvan luo. Saatte siellä tutustua toisiinne rauhassa ennen siirtymistä takaisin osaston puolelle. Ja syödä saa kun puudutus on kunnolla hävinnyt, yleensä siinä kohtaa kun itsestä siltä tuntuu. Taitavat yleensä tuoda ruokaa jo tuonne synnytyssaliin.

 

 

Kuten sanoin, tarinasta tuli pitkä, mutta toivottavasti se valaisi nyt edes jotain.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksesta Nat, selvisi kyllä paljon asioita, joita olen miettinyt. :)

Vielä se kiinnostaa, että miks ne kädet pitää olla siellä sivuilla? Ja onko ne jotenkin kiinni vai ihan vapaasti liikuteltavissa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mullahan oli siis sovittu sektio (pelkosektio). Nat:n kirjoitus oli oikein hyvä. Omat kokemukset eroaa sillä tavalla että mut oli pyydetty osastolle vasta klo 9. Ja vauva syntyi jo 10.07 :lipsrsealed: Osui just sopivasti oleen salissa tilaa... Katetri laitettiin jo osastolla ja tippa sitten salissa, mutta oikeaan käteen. Synnytyksen jälkeen tulin osastolle joskus 13 aikoihin ja illansuussa n.19 aikoihin mulle tuotiin huoneeseen nestemäinen ateria, siis jugurttia. En kyl toiste syö niin aikaisin sektion jälkeen, mutta kukaan ei ollut sanonut pahoinvoinnista :( Mulla tuli siis tosi huono olo vähän syömisen jälkeen (tai oli vähän jo ennenkin) ja oksentaminen oli ihan kamalaa kun maha oli "auki", tosin sen kivun takia oksennus stoppaskin melki heti kun ei vaan pystynyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käget tulee sivuille niille tarkotetuille telineille mm. siksi että silloin anestesiapuoli pääsee helposti ja nopeasti käsiksi tippaan Ja samaten silloin leikkaajalle ja avustajalle on tilaa päästä riittävän lähelle leikattava aluetta. Kädet tulee ihan löyhästi kiinni varmuuden vuoksi, mutta sitten kun vauvan rinnalle saat niin kädet irrotetaan kyllä ja saat vauvasta kiinni pitää. Ja sen jälkeen jos tuntuu että haluat mieluummin pitää kädet loppuajan rinnan päällä niin se yleensä onnistuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitoksia taas vastauksesta :)

 

Toivottavasti tämä nyt tästä kääntyis, eikä tarttis sektioon lähtee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Nat kovasti vastauksestasi! Itse koen jo terveydellisestikin etten uskaltaisi lähteä nyt synnyttämään alakautta.. aika "pelkopolille" onkin mulla jo ensi viikolle. :) Onko Natilla tai muilla kokemusta tai tietoa siitä, voidaanko naiselle sopia tehtäväksi sterilisaatio suunnitellun sektion yhteydessä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

voidaan sopia tehtäväksi sektiossa. Ei ole sen kummallisempi juttu, ja itseasiassa homma on huomattavasti nopeampi kun kerran ollaan valmiiksi pelipaikalla ja näkyvyys on hyvä. Eli onnistuu helposti sektiossa. Papaerit vaan täytetään valmiiksi ja sitten vielä salissa ennen sektiota varmistetaan ettei mieli ole muuttunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä synnytin heinäkuussa 2011 toistamiseen K-HKS:ssa. Tällä kertaa vauva oli täysiaikainen ja pääsimme kotiin kolmen sairaalavuorokauden jälkeen (aiemminkin olisimme varmaan päässeet, mutta itselleni tuli pahoja vatsavaivoja ja halusin olla varmasti kunnossa ennen kuin lähdemme). Tämä kokemus oli sellainen normaali synnytys- ja synnytysvuodeosastokokemus :) Kun itsellä se järkikulta säilyi suhtkoht mukana matkassa (toisin kuin ekalla kertaa, kun olin hormoneista ja uudesta tilanteesta ihan sekopäänä) ja lisäksi uudelleensynnyttäjänä osasi suhtautua henkilökunnan sanomisiin iisimmin, niin kaikki meni ihan kivasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Nat kullanarvoisista vastauksistasi! Kävin pelkopolin ekan käynnin, kätilön kanssa keskustelun ja itselleni jäi hyvä ja kuulluksi tullut olo tuosta käynnistä. Olen lukenut lähinnä kauhutarinoita kyseisistä käynneistä ja yllätyin että ihan hyvässä hengessä siellä niin itkin kun nauroinkin. Parin vkon päästä tapaan lääkärin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osaako joku sanoa, että pääseekö uudelleensynnyttäjä tuonne tutustumiskäynnille? On kuitenkin nyt eka synnytys Hämeenlinnassa, joten paikka ons ynnytyksen osalta melko tuntematon. Seuraavan ajan kyllä saisi vasta rv 39+0, että vieläkö ne edes ottaa niin myöhään. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt kun vauva on pysynyt raivotarjonnassa, niin mennäänkin yli lasketunajan. Ens viikolla on yliaikaiskontrolli rv 41+5. Siitä kyselisikinkin, että millä viikoilla ne on yleensä alkanut käynnistämään? Kannattaako tuonne yakontrolliin varata sairaalakassi mukaan, jos sinne asti tarvii siis edes odotella?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voin sen verran vastata että 2009 jäin yliaikaiskontrollista sairaalaan. Totesivat siinä että lapsivettä on sen verran vähän että lähdetään käynnistämään. Se taisi olla juurikin noilla päivillä. Ottaisin siis kassin mukaan.

Edited by Sesami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko ammeita vieläkin vain yksi? Saako ammeeseen synnyttää? Otetaanko ennen ammeeseen menoa käyrää ja kuinka kauan?

Jos joku ammeessa lillunut tulisi valaisemaan. :)

 

Niin, ja onko vierailukäytöntä todella niin tiukka? Että vain isovanhemmat, mies ja lapset? Saako muita vieraita tulla edes jonnekin ovensuuhun?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voin vastailla tohon vierailujuttuun, vierailijan näkökulmasta.

Me ainakin päästiin kattomaan siskon vauvaa ja kaverinkin vauvaa, treffailtiin siinä päiväsalissa, ettei tungettu huoneisiin, kun siellä oli muitakin äitejä vauvoineen. Ei meille ainakaan mitään tultu sanomaan, vaikka siinä hoitajia pyörikin ympärillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now