Sign in to follow this  
Followers 0
Pekaani

Hallituksen lapsiperheisiin vaikuttavat uudistukset

18 posts in this topic

Mediaa seuratessa on käynyt ilmi, että lapsiperheitä koskevia vähennyksiä saattaa olla tulossa ainakin seuraaville osa-alueille:

 - päivähoitomaksujen korotus

 - lapsilukumäärän lisääminen per hoitaja (yli kolmevuotiailla lapsilla 7 -> 8)

 - ei-työssäkäyvien vanhempien lapsen päivähoitoajan rajaaminen

 - äitiysloman aikaisen loma-ajan ja eläkkeen kertymisen loppuminen

 

 

Saataisiinko tästä ketju, johon linkattaisiin uutisia jos ja kun lapsiperheiden asemaa ja etuisuuksia muuttavia lakiehdotuksia ja asetuksia on vireillä tai päätetty panna toteen? Tuntuu että oma tiedonsaanti on vähän satunnaista, riippuen onko ehtinyt jonain tiettynä päivänä käydä netissä selaamassa uutisia vai ei.

Onkohan tässä edes kaikki mahdolliset vähennykset? Onko näitä lisää koskien esim. äitiys/vanhempainpäiväraha ja kestoa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Löysin heti yhden, päivähoito-oikeutta koskevan. Uudistukset tulisivat voimaan yhtä aikaa, vuoden päästä elokuussa.

 - yli 3-vuotiaita lapsia voisi jatkossa olla kahdeksan yhtä hoitajaa kohden

 - Subjektiivinen päivähoito-oikeus rajataan jatkossa lähtökohtaisesti 20 tuntiin viikossa

 - Ensi vuoden syksyllä tulisivat voimaan myös päivähoitomaksujen korotukset. Maksujen suuruudesta ei ole vielä tietoa.

 

http://yle.fi/uutiset/paivahoito-oikeutta_rajataan_ehka_ensi_syksyna/8261812

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos tästä aloituksesta, tuoreita tietoja kaipaan minäkin kun ei kauheasti ehdi uutisia lukemaan mutta kiinnostaa kuitenkin.

Tässäkin oli jo uutta, onneksi aiempaan oletukseen verrattuna parempaan päin mentiin. Viimeksi kun luin niin ainakin subj.ph-oikeuden rajaaminen oli tulossa voimaan jo vuodenvaihteessa ja puhuttiin osapäivähoidosta mikä oli aivan pönttö idea. Maksimi tuntimäärä kuulostaa jo paremmalta.

Edited by duudeli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Työ- ja elinkeinoministeriössä valmistellaan perhevapaalla oleville vanhemmille kertyvän vuosiloman rajaamista. Vuosilomaoikeutta aiotaan rajoittaa niin, että lomaa kertyisi perhevapaalla kuudelta kuukaudelta, ei kuutta kuukautta ylittävältä osalta.

 

http://www.hs.fi/kotimaa/a1440732239653

 

Tuossa ei ollut aikataulusta vielä mitään tietoa, olisi kiinnostavaa tietää kuinka nopeasti tällainen muutos saataisiin polkaistua voimaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näyttää siltä että muutokset tulisivat voimaan heti ensi vuonna:

 

http://yle.fi/uutiset/katso_mita_budjetti_vie_sinun_kukkarostasi/8336699

Tuosta linkistä kun valitsee "lapsiperheet" niin leikkauksia olisi luvassa:

 - päivähoitomaksut nousevat

 - Aamu- ja iltapäiväkerhojen maksut nousevat 60–80 euroa kuukaudessa

 - Vanhempainpäivärahaa leikataan poistamalla aiempi 30 päivän korotettu jakso. Samalla kertymäprosentteja ja tulorajoja alennetaan.

 - Perhevapaalla kertyvä vuosilomaoikeus rajoitetaan 6 kuukauteen. Vuosiloma-oikeus ja siten myös rajaus on saajakohtainen.

 - Lapsilisien indeksitarkistus poistetaan

 

Onko kenelläkään tietoa saako vanhempainpäivärahan vanhoilla luvuilla, kunhan edellinen lapsi on sen alle kolme vuotta? Vai leikataanko kaikkia vanhempainpäivärahoja kautta linjan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua ärsyttää kaikkein eniten noi päivähoito- ja iltapäiväkerhomaksujen korotukset. Tosin edelleenkään ei ole kerrottu miten tuo käytännössä toteutetaan... jossain vaiheessa muistan lukeneeni mm. sellaista väläytystä että maksuihin lisättäisiin yksi tuloluokka lisää eli maksu ei vaikuttaisi pienempituloisiin ollenkaan. Toivon että tää on näin eikä esim. niin että luokkien tulorajoja nostetaan, koska ne on nyt jo ihan naurettavat.

 

Edit, jaa olihan siellä toinenkin erityisesti Lapin perheitä kiristävä tekijä... Kelan maksamia matkakorvauksia ollaan leikkaamassa, mutta ei vielä tiedetä miten. No sehän kiva. Meillä kun on pakko matkustaa mm. korvien putkitukseen 300km/suunta. Nyt reissusta saa korvausta omalla autolla ajaessa 88 euroa. Pieniruokaisella diesel-autolla toki on varaa tuosta leikatakin, toki silloin se kattaa vain ja ainoastaan polttoainekulut mutta se kai on tarkoituskin. Yöpymisistä maksettavat korvaukset on jo aika pieniä ja niistä ei toivottavasti enää leikata, kyllähän sitä päiväreissunkin käy toki mutta on se varsinkin kipeälle lapselle turhan HC.

Edited by Ida-Mari

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo aamu- ja iltapäiväkerhojen maksujen nosto on järkyttävän suuri. Se jo ihan tosissaan karsii pois pienituloisten lapset kun se ei ole edes mitenkään tuloihin sidottu maksu. :( Katselin tuossa oman kunnan sivuilta että tuon korotuksen kanssa sekä aamu- että iltapäiväkerhoa tarvitsevalle maksu tulisi korotusten jälkeen olemaan 200 euroa. Kuussa. Siihen päälle päivähoitomaksujen korotukset. Lapsiperheiltä on ilmeisesti vaan niin helppo ottaa kun me ei osata pitää tarpeeksi meteliä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hallitus päätti päivähoitoryhmien suurentamisesta ja subjektiivisen päivähoidon rajaamisesta

http://www.hs.fi/politiikka/a1445480278817

 

Lakia ja asetusta koskevat muutokset tulevat voimaan 1. elokuuta 2016.

 

Kyseessä siis tuo kahdeksan lasta per hoitaja, ja vain 20 h subjektiivinen päivähoito-oikeus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edelleen ihan pöpiä kasvattaa noita ryhmäkokoja. Niiden pienentäminen toisi jotain tolkkua lapsien elämään.

 

Pistää myös mieityttämään, millaista sählinkiä tuottaa työttömien lapset. Aatellaan, että toinen vanhempi jää työttömäksi, jolloin oikeus hoitoon laskee 20 tuntiin viikossa. Sitten lisätään soppaan se, että jonossa on osa-aikaisia paikkoja tarvitsevia lapsia. No, nyt tuon vanhemman työttömyyden takia voidaa iskeä ryhmään vaikka kaksi osa-aikaista lasta. Kuluu muutama viikko, ja vanhempi saa töitä. Lapsi tarvitsee jälleen kokoaikaisen paikan. Sitten ryhmä nitkuttaa eteenpäin väliaikaisella ryhmäkoon ylityksellä, koska ei niitä paria osa-aikaista voi enää ulos potkaista. Mä en ymmärrä, missä kohtaa lakia on pistetty stoppi sille, ettei tuo tule tapahtumaan noin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos tiedosta, porsaanreikä on siis osittain tukittu :) Tiedätkö mahdollisesti miten homma menee sitten, jos työtön tekee pikku pätkiä töitä, uudistuuko tuo 2kk jokaisen työpätkän päätteeksi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei siinä mitään mainintaa ollut, mutta luulisi? Eihän siinä muuten ole mitään järkeä... ja onneksi myös osa-aikatyöntekijän (ja -opiskelijan) lapsella on kokopäiväoikeus. Mutta ääh, jotenkin tuo silti tökkii koko homma. Just noiden ryhmäkokojen takia. Tuo antaa niin paljon mahdollisuuksia pelailla ja sitten saadaan aikaan hirveitä megaryhmiä... kun kyllä se osa-aikainenkin lapsi tarvitsee ihan kokonaisen sängyn, tuolin ruokapöydässä ja mielellään sitä syliäkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu kyllä sitä ihminen on täysin riittämätön kahdeksan lapsen kanssa, ihan sama millanen ammattilainen on ja minkä ikäisiä lapsia, kun päiväkotimaailmasta puhutaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä on täysin asiaton kommentti mutta olen naureskellut tuossa että vanhusten hoitajien mitoitusta ollaan laskemassa 0,5 -> 0,4 per vanhus ja siitä tulee kauhea älämölö mutta lapsille taas riittää 0,125 hoitajaa per lapsi ja se ei ole mikään ongelma. Kun vertaa tuollaista 3-vuotiasta ja 80-vuotiasta niin äkkiseltään työläämmältä se lapsi näyttää. (Mutta tämä on huonoa huumoria.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaha, bongasin Kelan sivuilta tällaisen uutisen:

http://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/muutoksia-vanhempainpaivarahaan?_101_INSTANCE_kg5xtoqDw6Wf_redirect=%2Fajankohtaista-henkiloasiakkaat

 

Vanhempainpäivärahaa laskettaisiin, vaikutukset itse kullekin riippunevat nykyisestä tulotasosta.

Muutokset astuisivat voimaan jo 1.1.2016.

 

Aikataulu on mielestäni aika nopea, varsinkin kun päätös vaikuttaa nyt raskauttaan yrittäviin ja jo pitkällekin mahan kasvattelussa ehtineisiin. Eli raskautta suunnitellessa on laskettu tietty tulotaso äitiysloman ajalle ja nyt se ei toteudukaan. Hirveän suurista summista tässä ei taideta kuitenkaan puhua (vähän hankala laskea :girl_sigh: ), itse kukin laskekoon tuosta vaikutukset omaan tilanteeseen.

 

Tässä vertailun vuoksi nykyiset vanhempainrahan määräytymissäännöt:

http://www.kela.fi/vanhempainraha_tyontekijalle

 

 

Muoks.

Tarkemmin aihetta tavailtuani, tuntuu siltä että ainoa muutos on äitiyspäivärahan ja vanhempainpäivärahan ensimmäiseen jaksoon (siihen korotettuun osuuteen). Saiko joku muu tästä paremmin selkoa :D?

Edited by Pekaani

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä ymmärsin, että muutos koskisi vain vanhempainpäivärahaa, eli sitä rahaa jota alkaa saada äitiyspäivärahan jälkeen eli kun lapsi on noin 3 kk. Ja siis siitä jaksosta vain sitä ekaa noin kuukautta, jolloin saa vähän loppujaksoa enemmän rahaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin just. Eli aika marginaalinen leikkaus.

Onkohan tässä kaikki vanhempain/äitiysrahoja koskevat muutokset vai onko niihin tulossa vielä lisää leikkauksia.

 

Yle uutisoi silloin aiemmin:

http://yle.fi/uutise...rostasi/8336699

 - Vanhempainpäivärahaa leikataan poistamalla aiempi 30 päivän korotettu jakso. Samalla kertymäprosentteja ja tulorajoja alennetaan.

 

Niin mietin vaan että nyt on esityksessä tuo ensimmäinen osa; ollaankohan vielä kajoamassa kertymäprosentteihin ja tulorajoihin. Kukapa tietää :girl_mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0