Possu

Repeäminen synnytyksessä


290 posts in this topic

Ei tehty epparia, repesin jonkin verran. Ei mitään hajua, minkä asteen repeämä ja montako tikkiä, mutta välilihaan niitä laitettiin pariin kerrokseen ja sitten tuli joku pieni pintavaurio. Pyrstö oli pari päivää melko hellänä, nyt 1,5 viikkoa synnytyksestä on jo satunnaisia kolotuksia lukuunottamatta suht normaali olo.

Nyt toisella kertaa ei tullut mitään vaurioita. Vähän toki turvotuksen tunnetta, mutta liikkumisessa tai istumisessa ei ollut mitään ongelmaa edes salissa sängystä noustessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekasta toisen asteen vauriot, vähän "sinnetänne" tuli tikkejä. Nopeasti kyllä toivuin vaikka tikit olivat vähän kurjia.

 

Toisessa yksi repeämä johon sain 3 tikkiä, kuulemma sitäkään ei ois tullut jos ei tytöllä olis ollut käsi kaulalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekassa synnytyksessä tehtiin eppari, en tiedä miksi, enkä olisi epparia halunnut vaan olisin mieluummin antanut revetä luonnollisesti. Tikkien määrää en muista, mutta haava tulehtui, oli todella kipeä pitkän aikaa. Edelleen, synnytyksestä sen kymmenen vuotta, tietyissä yhdyntäasennoissa epparin arpi kiristää. En sitten tiedä tuleeko mulla voimakasta arpikudosta vai johtuuko siitä tulehduksesta jonka takia haava ei pysynyt alkuun nätisti kiinni vaan "irvisteli" vai mitä, mutta voin sanoa, että en kannata turhia eppareita.

 

Toisessa synnytyksessä olin pitänyt huolen, että kätilöt tiesivät mun haluavan epparin vain ääritapauksissa. Tässä synnytyksessä välilihaa venytettiin käsin ja lämmiteltiin kauratyynyllä. Mulle tuli pari pientä nirhaumaa. En ollut kipeä hetkeäkään synnytyksen jälkeen. Olihan alapää toki arka, mutta kipeä ei todellakaan.

 

Kumpikin lapsista oli kuitenkin yli neljäkiloisia ja päälle 50cm, sekä kummankin päänympärys oli vastasyntyneelle iso, eli 37cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tehtiin eppari ja repesin silti. Se sattui, mutta oli ohi sekunnissa. Mikä sen sijaan ei ollut ohi sekunnissa eikä viikossa eikä kuukaudessa eikä vielä monessakaan kuukaudessa oli kipu niissä arvissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eppari leikattiin ekassa synnytyksessä ja lisäksi repesin, about 28 tikkiä toosaan ja eppari tulehtui ja kauhea kammo ponnistamista kohtaan.

Tokaan synnytykseen harjoittelin Epi-no Delphinellä, ja tasan yksi pieni nirhauma (ja paikat on kuulema yhä kireänä ;) ) Suosittelen tuota vekotinta, oli hintansa väärti!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selvisin yhdellä piskuisella nirhaumalla tästä meidän esikoisesta. Symppaan kovasti teitä, jotka ruhjouduitte rytäkässä enemmänkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei edes puhuttu epparista ja kätilö oli hyvin hämmästynyt kun sain 2. ja 3. asteen repeämät. Synnytys oli kuulema hieno ja sopivalla nopeudella, joten kai se sitten oli vain huonoa tuuria tai jotenkin kudostyypistä johtuvaa. Itse en niiden tapahtumista huomannut. Emättimen 2. asteen ja sulkijalihaksen 3. asteen repeämät tikattiin leikkaussalissa. Toisesta päivästä lähtien pystyin jo istumaan ja Burana ja Panadol pitivät kivut täysin poissa. Söin särkylääkkeitä reilun viikon kunnes en enää tarvinnut. Vessassakäynti sujui hyvin jo heti sairaalassa ja nyt kuukausi synnytyksestä arki on täysin normalisoitunut.

Toisessa synnytyksessä 1,5v myöhemmin ponnistin kyljeltäni (ekassa jakkaralla) ja vanhaan arpikudokseen tuli pieni vekki joka tikattiin synnytyssalissa. Tikkaaminen oli ilmeisesti vähän hankalaa arpikudoksesta johtuen, mutta paraneminen on lähtenyt hyvin käyntiin. Ekana päivänä otin vähän särkylääkkeitä, mutta ei niitä ole sittemmin tarvinnut. Stressasin siis uudelleenrepeämistä ihan turhaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toisella kerralla ei repeämiä, pari aivan pientä nirhaumaa limakalvoille.

 

Niin ja epparia ei leikattu tälläkään kertaa.

Edited by RGB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei leikattu epparia. Pieni repeämä tuli, taidettiin laittaa kolme tikkiä. Tuli sen verran piiloon, että vessareissut ovat olleet kivuttomia ja särkylääkkeille ei ole ollut tarvetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näistä pahoista repeämisistä löytyy yleisesti niin vähän tietoa, että ajattelin kirjottaa kuulumisia tänne..

3. asteen repeämisestä reilu 1.5 vuotta aikaa:

Arpi parantunut kait kohtalaisen hyvin. Kosketusherkkä mutta ei suoraan kivulias. Pystyn kyykkimään ja ajamaan pyörällä. Alueen venytys tekee kuitenkin vielä pahaa, en osaa enää sanoa mikä on normaalia tuntemusta ja mikä arvesta johtuvaa.

- Yhdyntä sattuu edelleen, ekan kerran seksiä synnytyksen jälkeen 11kk synnytyksestä. Älyttömän pitkällä rentoutumisella ja purkillisella lubea varovainen seksi on ihan ok. Joskus jopa ihan nautittavaa ja kivun voi unohtaa. Lähinnä välilihan arven alku on niin joustamaton, että sattuu venytettäessä. Tällä hetkellä vain yksi asento toimii, kaikki muu sattuu.

- Vessassa joutuu käymään useammin ja pidätyskyvyt on tallella mutta vessaan kannattaa mennä aika ripeästi. Kakkosen tekeminen yleisesti tekee jonkin verran kipeää joka kerta.

- Käsittelen edelleen synnytyksestä jäänyttä traumaa ja uudelleen raskaaksi tulemista ehkä jonain päivänä. Tällä hetkellä ei ole lapsia tulossa vielä pitkään aikaan, jos koskaan johtuen pitkästä paranemisprosessista ja peloista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tikkejä alle kymmenen, ekat puolitoista viikkoa teki kipeää/arkaa istua mutta sen jälkeen ei enää häirinnyt. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

SleepyKitten, sun tarina oli melkein suoraan mun. Mulla tismalleen samat jutut vain sillä erolla että mulla on repeämisestä pian kolme vuotta aikaa ja silti nuo samat vaivat on edelleen. En usko että tilanne enää muuttuu tästä ja olen saanut toisen lapsenkin repeämisen jälkeen, kylläkin sektiolla ( en olisi missään olosuhteissa suostunut alatiesynnytykseen). Ensimmäisen synnytyksen traumoja käyn edelleen läpi, asia tulee mieleen kyllä päivittäin. Itse synnytys ei niitä traumoja aiheuttanut vaikka karseaa olikin vaan nimenomaan repeäminen ja siitä aiheutuneet ongelmat. Seksielämään sillä on ollut paljon vaikutusta, henkisellä puolella on pahat lukot jotka juontaa tuohon ekaan synnytykseen. En ole toistaiseksi saanut niitä avattua, ehkä joskus.....Liian vähän näistä kyllä puhutaan ja terveydenhuollossa vähätellään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolmas synnytys takana ja tästäkin selvisin vain kahdella pikku naarmulla vaikka poika oli iso (4580g) ja häntä jouduttiin hivuttamaan ulos pikkuhiljaa hartioista. Mutta mulle on onneksi sattunut sekä tässä että tokassa synnytyksessä kätilöt, jotka ovat osanneet tukea välilihaa ja ponnistuasennossa on myös otettu huomioon se, että iso lapsi tulossa. Mut on siis ohjattu hidastamaan ponnistamisessa mikä ei muuten ole helppo homma kun haluais vaan puskea sen lapsen ulos heti.

 

Todella kurjaa lukea repeämisistä, varsinkin, kun itse alan heti miettiä, olisiko sitä voinut jotenkin estää vai onko se niin lantiosta ja kudostyypistä kiinni miten käy :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolmannen asteen repeämä tuli yllätyksenä, en tuntenut repeämistä. Ommeltiin synnytyksen jälkeen samantien leikkurissa spinaalipuudutuksessa. Istumaan pystyin sen päällä jo samana iltana, haavaa ei kiristä eikä purista, ainoa harmi on ettei pyllyreikää tahdo saada millään puhtaaksi koska uloste on pidettävä pehmoisena. Näin neljän päivän kokemuksella, vaikutukset seksielämään yms. tiedetään sitten myöhemmin. Uloste ja virtsa pysyvät sisällä, lantionpohjalihaksiin löytyy tuntuma. Ainoastaan liikkeellelähtiessä täytyy kiristää "ryppynaru" ettei olisi kamalaa paineentunnetta. Jääsiteitä käytin osastolla ahkerasti.

 

Vauva tuli sen verran vauhdikkaasti ulos ettei epparia ehditty tehdä, vaikka luulenpa että epparihaava ei olisi ollut yhtään sen helpompi. Että on meikäläinen aika helpolla tämän kanssa päässyt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now