Sign in to follow this  
Followers 0
Killikissa

Taaperon yöunille meno

4 posts in this topic

Kysynpäs täältä josko muillakin olisi samanlaisia ongelmia :)

 

Meillä on 2v 3kk ikäinen tyttö, joka on aina ollut todella hyvä nukkuja. Tutti jätettiin pois vuoden vaihteessa ja siitä luopuminen meni yllättävän kivuttomasti;

tutin perään ei oikeastaan itkettu laisinkaan. Muutaman viikon ajan yöt sujuivat hienosti, tyttö nukkui kuin tukki eikä heräillyt turhaan. Noh, tätä nykyä meillä sitten heräillään enkä tajua, että miksi.

 

Tytön nukkumaanmeno tapahtuu niin, että ensin vaihdetaan yöpuku päälle, käydään potalla ja laitetaan vaippa.

Sitten tyttö menee sänkyyn ja vanhempi lukee iltasadun. Tässä vaiheessa neiti on jo aika väsynyt ja rauhallinen.

Kun satu on luettu, sammutetaan valot ja vanhempi istuu huoneen nurkassa niin kauan, että tyttö nukahtaa.

Nukahtaminen vie sen 10-15 minuuttia, joskus neiti on niin väsynyt, että saattaa nukahtaa melkein kesken iltasadun.

Kun tyttö on nukahtanut, vanhempi poistuu huoneesta ja neiti jatkaa tyytyväisenä uniaan.

 

Alkuyö sujuu hyvin, mutta monesti puolilta öin tyttö herää jostain syystä itkemään. Useimmiten hän haluaisi tulla kokonaan pois sängystä (nukkuu vielä pinnasängyssä) ja mennä esim. olohuoneeseen.

En tiedä näkeekö hän painajaisia, vai mihin ihmeeseen hän herää. Valitettavan usein hän herää myös aamuyön puolella. Rauhottuminen kestää tietysti aina aikansa ja monesti käy vielä niinkin, että kun vanhempi yrittää poistua tytön huoneesta (luulee, että tyttö on jo unessa), alkaa huuto uudestaan. Ollaan yritetty iltaisin nukkumaan mennessä nyt myös jutella tästä, eli kerrottu, että tyttö voi nukkua yöllä rauhassa ja että äiti, isä ja koira ovat kyllä kotona mutta nukkuvat eri huoneessa. Mutta ei auta. Yleensä se on mies, joka käy rauhottelemassa tytön uudestaan uneen. Jos minä erehdyn menemään yöllä tytön huoneeseen, unille rauhottumisesta ei tule enää yhtikäs mitään.

 

Parina viime yönä ollaan tehty niin, että kun tyttö on herännyt, mies on käynyt katsomassa, mikä on hätänä ja laittanut tytön sitten uudestaan vuoteeseen.

Sen jälkeen mies on hetken aikaa odottanut, että tyttö rauhottuu ja sitten poistunut huoneesta. Tässä kohtaa tyttö on alkanut uudelleen itkemään mutta mies on sinnikkäästi selittänyt tytölle, että nyt hän menee omaan sänkyynsä nukkumaan ja tyttö voi jatkaa uniaan omassa sängyssään ja että ei ole mitään hätää. Mies on lähtenyt huoneesta ja tyttö on jonkin aikaa itkenyt ja rauhottunut sitten. Mua tietysti ahdistaa suunnattomasti tuo, että tyttö jää itkemään huoneeseensa yksikseen, vaikka sitä itkua ei sitten kestäkään kuin pari minuuttia.

 

Nyt siis mietinkin, että tehdäänkö me jo tuo tytön nukuttaminen "väärin". Pitäiskö iltasadun lukemisen jälkeen vaan jättää tyttö nukahtamaan itsekseen, jotta hän tottuisi siihen, että vanhempi ei ole aina huoneessa paikalla. Josko tämä sitten lopettaisi nuo turhat yöhuudot. Minkäslaiset nukuttamisrutiinit teillä muilla on käytössä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on ollut kahden ensimmäisen lapsen kanssa samanlaiset iltarutiinit kuin teillä nyt, silloin kun he olivat parivuotiaita. Meillä on lapsilla tullut aina välillä sellaisia vaiheita jolloin lapsi herää yöllä, joskus itkemään, joskus muuten vaan. Rohkenisin epäillä, että teilläkin on vain joku vaihe joka on ohimenevää eikä niinkään nukutustavassa ole mitään huonoa. :) Me ollaan öisin istuttu lasten vieressä siihen asti, että he ovat nukahtaneet uudestaan, olen ajatellut että se tuo turvallisuuden tunnetta loppuyöhön, ja on tosiaan tuntunut liian ahdistavalta jättää lasta yksin itkemään.

 

Nykyään nukutaan koko perhe samassa huoneessa kun pari vuotta sitten tajuttiin, että kun kaikki meidän perheessä tykkää enemmän nukkua lähekkäin niin miksi laittaa lapsia yksin omiin huoneisiin. :)

Edited by Smultron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me taas ollaan aina tehty niin, että lapsi nukahtaa yksin ja tämä tehty juuri siksi, ettei lapsen tarvitse heräillä tarkistamaan onko jäänyt yksin ja että osaisi tarvittaessa rauhoittaa itse itsensä tai nukahtaa helpommin uudestaan. Itkemään ei ketään toki jätetä vaan tämä nukutustapa on ollut ihan vauvasta saakka.

 

Mutta onhan meilläkin näitä vaiheita että heräillään öisin itkemään. Pissahätä on se yleisin syy, mutta onhan näitä muitakin. Tämä voi olla ihan vaan vaihe, mutta jos tuntuu jatkuvan niin voihan sitä nukuttamistapaa muuttaa tarvittaessa? Tai kokeilla.

 

Muoks. Sellainen lisäys, että onko hänellä yövaippa? Meidän kuopukselta kun jätettiin päivävaippa pari vuotiaana pois hän rupesi heti yölläkin havahtumaan kun oli pissahätä. Sitten käytiin potalla ja unet jatkui.

Edited by Nattunen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, kyllä meillä on vielä yövaippa käytössä.

 

Tuota itsekin juuri mietin, että jos lapsi nukahtaisi itsekseen niin ei tulisi sitten yöllä herätessä sitä tarvetta ruveta itkemään vaan hän osaisi itse rauhoittua jatkamaan uniaan. olen nyt itsekin tullut siihen tulokseen, että tämä lienee joku ohimenevä vaihe :) Viime yön tyttö nukkua posotti illasta aamuun heräämättä kertaakaan. Mutta jossain kohtaa täytynee ruveta harjottelemaan tuota itse nukahtamista. Meilläkin se systeemi toimi joskus vauvana mutta muistaakseni puolen vuoden iässä nukahtaminen muuttui tosi levottomaksi ja ruvettiin sitten oikein nukuttamaan tyttö yöunille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0