LottaP

Lappiin vauvan kanssa

23 posts in this topic

Ollaan helmikuun alussa menossa Pyhälle laskettemaan etc., ja mukana matkustaa 7 kuukautinen vauva. Mitä pitäisi ottaa huomioon? Mitä vaatteita - riittääkö äp:n toppahaalari + kerroksia alle? Voiko murtsikkasuksilla mennä varovaisesti hiihtämään metsään jos hinaa vauvaa vauvapulkassa? Mitä kaikkea vauvan kanssa voi siellä tehdä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Talvilomailusta vauvan kanssa ei sen enempää ole kokemusta, mut sen verran oon seuraillu aiemmilla omilla hiihtoreissuilla että monilla on ollut sellainen jalaksellinen korkea ahkio jolla pääsee ihan murtsikkaladuille hiihtämään = jalakset menee just sopivasti ladulle ja siellä on vauvan hyvä ja lämmin istua kun ei oo peppu kylmää lunta vasten. Kivempi sellaisen kanssa on käydä pienillä hiihtolenkeillä ihan kunnon laduilla (ei tosin ehkä missään oikein mäkisessä maastossa...) kuin ihan vaan metsässä... Veikkaan että sellaisia vuokrataan monissa hiihtokeskuksissa, kannattanee kysyä etukäteen?

 

Ja muuta mitä tulee mieleen on tietty mäenlasku yhdessä muksun kanssa (tarpeeksi iso pulkka ja loiva mäki), meillä vuosikas ainakin tykkää mäenlaskusta yhdessä äitin/isin kanssa ihan sikanaan. Vaunukävelyillä on varmaan kans kiva käydä, itse kokeilisin ehkä lumikenkäilyä sauvojen kanssa silleen että muksu istuu kantorinkassa - tähänkin tarkoitukseen luulisin ainakin joissain keskuksissa olevan kenkäilyreittejä joilla on umpihankea parempi kävellä = voi ottaa muksun mukaan lyhyelle retkelle.

 

Vaatteista - mä varmaan ottaisin jonkun toisenkin haalarin mukaan varmuuden vuoksi, sellaisen josta saa hihat ja töppöset "umpeen". Tuon ikäinen ei kuitenkaan vielä kävele itse eli toppatöppöset on melko varmaan jalassa. Ja sit tietty riittävästi vaatetta alle, villasukkia ja -tumppuja, välihaalareita (villa, fleece) jne. Mielummin liikaa mukaan kuin liian vähän, helmikuussa kun voi olla aikas kylmää...

Edited by Katz

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos Katz vinkeistä ja ohjeista, kävinkin heti katsomassa jos Pyhällä olisi ahkiota vuokrattavana ja olihan siellä, 20e/päivä. Ei nyt ihan joka päivä viitsi vuokrata mutta ei sitä toisaalta joka päivä viitsi lähteä hiihtämäänkään murtsikkasuksilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Näinpä :) . Mä vuokraisin sellaisen kans jos olisin vastaavalle reissulle lähdössä, oli meinaan sen verran fiksun näköinen laite että siinä kuvittelis muksunkin viihtyvän vähän pidemmän hiihtolenkin ajan. Mitään ihanampaa en vois ajatella kuin että eväät mukaan ja jonnekin kivalle laavulle tai taukotuvalle retkelle ja talvisia maisemia ihastelemaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan lähdössä ensi viikolla 8,5-kuukautisen kanssa Rukalle, joka nyt ei varsinaisesti ole Lappia, mutta sopii kyllä mielestäni tämän otsikon alle. Omana huolenani on se, että tähän aikaan talvesta pakkasta saattaa olla vähän turhan paljon vauvan ulkoilua ajatellen.

Kaikki suunnitelmat ovat vielä ihan auki enkä tiedä, mitä kaikkea sitä voisi edes yrittää vauvan kanssa puuhailla. Tulin etsimään täältä vinkkejä, mutta ketju on vielä harmittavan lyhyt.

 

Mutta ensi viikon jälkeen voin tulla viisaampana jakamaan vinkkejä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaipaisin lisää talvikokemuksia Lapista vauvan kanssa. Mitä paikkoja suosittelette, mitä ette? Mitä olette tehneet alta 1-vuotiaan kanssa Lapissa talvella? Miten olette sinne matkustaneet? Mulla on matkakuume mutta en tiedä onko järkeä lähteä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kaipaisin lisää talvikokemuksia Lapista vauvan kanssa. Mitä paikkoja suosittelette, mitä ette? Mitä olette tehneet alta 1-vuotiaan kanssa Lapissa talvella?

Me ollaan oltu Pyhällä ja Vuokatissa (ei ole kyllä Lappia, mutta hiihtokeskus kumminkin) alle vuosikkaan lapsen kanssa. Meidän seurueessa oli molemmilla kerroilla jomman kumman vanhemmat mukana, joten vuoroteltiin lastenhoidon kanssa, että kaikki aikuiset pääsivät hiihtämään. Lapsen kanssa vaunuiltiin, laskettiin mäkeä, käytiin retkellä kodassa niin että pieni oli rintarepussa ja vietettiin aika tavallista "arkea". Kylpyläänkin oli tarkoitus mennä, mutta se sitten jäi..

 

Monet matkaa pitkän matkan niin, että ajavat yöllä. Itse ei vielä olla tuota vaihtoehtoa kokeiltu, kun esikoinen nukkui melkeinpä aina auton ollessa liikkeellä, tosi pitkiäkin aikoja. Mua mietityttää, miten kuski(t) jaksaa sitten seuraavan päivän perillä lomakohteessa, jos on koko yö mennyt ajaessa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laitan tämän tänne joukon jatkeeksi vaikkei ihan lappia vielä olekaan.

 

Osaisiko joku sanoa onko huhtikuun loppupuoliskolla Kuusamossa mikä lumitilanne tai siis mitä voisi toivoa/olettaa? Siis ihan luonnonlumi. Matka kun siirtyi ja siirtyi niin sitten alkoi miettimään että mites sitä lunta onkaan tuona ajankohtana B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse en ole käynyt juurikaan lomalla Lapissa, mutta kun kotoisin olen sieltäpäin niin... :rolleyes:

 

Miten olette sinne matkustaneet?

Suosittelen pienen kanssa matkustaessa auto-junaa, vaikka se ei kovin edullinen vaihtoehto olekaan. (Ja jos Lappiin lähtee niin halvalla ei se reissu muutenkaan järjesty... :rolleyes:) Mukavuus junassa on kuitenkin ihan omaa luokkaansa verrattuna pelkkään autolla matkustamiseen! Auton saa junan kyytiin Helsingin, Turun tai Tampereen asemalta ja matkaa voi jatkaa Rovaniemeltä/Kemijärveltä/Kolarista lopulliseen kohteeseen. Kerran otettiin auto mukaan kun käytiin kesälomareissulla vanhempien luota ja kivasti meni koko reissu! B) Ei tarvinnut blondin edes itse ajaa autovaunuun. :lol:

 

"

" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^toinen "ei niin halpa" tapa matkustaa on lentokone. :lol: Mutta todella mielelläni maksoin sen kolmesataa meidän kanden matkoista. Meitä oli isompi seuruen menossa kuusamoon, ja muut kulkivat maantietäpisin, joten bensakulut jäi miehen osalta aika pieniksi kuitenkin.

 

Me menimme kuusamoon (Turusta), niin että minä lensin 4,5kk pojan kanssa, ja mies meni autolla. (Arvakaas kumpin ehti lentokoneen ensin varaamaan ;) ) Olen kyllä todella tyytyväinen siihen valintaan. Lentoasemalle menimme kahdelta ja kuuden jälkeen olimme perillä. Helsingin lentoasemallakin onnistuimme virittämään kaukalon matkatavaroille tarkoitettuun kärryyn niin ei tarvinut kantaa kokoajan poikaa. Kentällä oli paljon kantoreppuilijoitakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Laitan tämän tänne joukon jatkeeksi vaikkei ihan lappia vielä olekaan.

 

Osaisiko joku sanoa onko huhtikuun loppupuoliskolla Kuusamossa mikä lumitilanne tai siis mitä voisi toivoa/olettaa? Siis ihan luonnonlumi. Matka kun siirtyi ja siirtyi niin sitten alkoi miettimään että mites sitä lunta onkaan tuona ajankohtana B)

 

En tiedä onko tästä mitään apua, mutta me oltiin viime vuonna vappuna Rukalla ja silloin oli vielä paikoitellen lunta. Justiin ja justiin pääsi murtomaahiihtämään ja kaikki rinteet oli vielä auki, tosin ei varmaan pelkästään luonnon lumella. Tiet oli kuitenkin silloin jo sulana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiinnostava aihe! Me ollaan näillä näkymin menossa Leville tammikuussa 1v 4kk lasten kanssa. Harmi, että suorat lennot Tre-Kittilä jäävät just tauolle kun joulusesonki loppuu. Oltais varmasti ainakin toinen suunta menty koneella. Nyt näyttää siltä, että autolla mennään ja matkataan yö. Vuorotellaan kuskia ja nukutaan sit vuorotellen vaikka päikkärit seuraavana päivänä. Mietityttää vaan, kuinka huono lapsen on nukkua turvaistuimessa yö, pitääkö välillä päästä oikomaan jäseniä, ja kuinka usein? :unsure: Pulkkailua, vaunuttelua ja kylpylöintiä on lasten kanssa suunnitteilla ainakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lueskelemassa muiden kokemuksia. Me myös olemme menossa Leville kahden lapsen kanssa, tosin pääsiäisenä vasta ja vanhempi on tuolloin just täyttänyt 3 vuotta ja nuorempi on 8 kk. Meillä salaisena aseena ovat mukaan lähtevät isovanhemmat, eli päästään sitten miehen kanssa välillä kahdestaankin jonnekin (kunhan pienempi ei just hirveesti vierastaisi silloin...). :lol: Me päädyttiin autojunaan, sillä tavalla matkataan molempiin suuntiin. Paikat on varattu jo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mekin ollaan suuntaamassa maaliskuussa 2 mukulan kanssa Ylläkselle, eli lisää vinkkejä kiitos! Autojunaa (tai vaihtoehtoisesti junaa sarjalla äiti+lapset eli mies ajaisi auton sinne) on mietitty, samoin lentokonetta sekä myös yöllä ajamista. Sen verran on aiempia kokemuksia yöllä liikkeelle lähtemisestä, että rankkahan se seuraava päivä olis mutta toisaalta kun mun vanhemmat on tulossa mukaan niin ei varmaan olisi kauhean iso ongelma...

 

Lisää mietintöjä reissaamisesta siis kaivattaisiin!

Edited by Katz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan pariin otteeseen käyty Lapissa lasten (05/05 ja 03/07) kanssa - Ylläksellä marraskuussa 2007 ja Levillä viime helmikuussa. Maaliskuussa on nyt taas Ylläksen vuoro.

 

Ylläkselle mentiin autojunalla - helppoa, ja ihmeen hyvin junassa sai myös nukuttua. Oma vessa hytissä helpotti elämää kummasti vaippaikäisen kanssa :P Liput junaan kannattaa hankkia heti kun reissun ajankohdan tietää; nuo autojunapaikat kun tuppaavat menemään nopeasti.

 

Leville puolestaan ajettiin koko matka autolla. Ajourakkaa helpottaaksemme tosin jaoimme reissun pätkiin - ekana iltana Helsingistä Jyväskylään, seuraavana päivänä Jyväskylästä Kemiin ja lopulta perille Leville. Paluumatka hoitui yhdellä yöpymisellä Oulussa. Aikaahan näin kuluu paljon enemmän (samoin rahaa hotelleihin :rolleyes:), mutta toisaalta lapsia ei tarvitse istuttaa autossa niin pitkiä aikoja - samoin kuskille lyhyemmät pätkät ovat helpompia. Aikaa näin jää myös reiluihin taukoihin ajomatkan aikana.

 

Ylläksellä oltiin aivan kauden alussa. Lastenmaata ei oltu avattu vielä lainkaan, mutta kylän keskustasta löytyi onneksi (hurjahko) pulkkamäki. Lisäksi hiihdettiin lyhyitä matkoja lasten kanssa (lapset ahkiossa/selässä), potkukelkkailtiin ja käytiin Konijänkän kotieläinpihassa. Levillä taas sesonkin oli kuumimmillaan - lastenmaassa siis oli paljon ohjelmaa lapsille (ja pulkkamäki parhaimmillaan!). Lisäksi lapset tykkäsivät ihan möyriä mökin pihalla ja rakennella lumilinnoja. Hiihtäminen ei tällä kertaa lasten kanssa niin hyvin sujunut, ahkiota ei ollut käytössä ja selässä lapsille tuli nopeasti vilu.

 

Ylläksellä oltiin ihan omalla perheellä, Levillä oli isovanhemmat mukana. Kaksi mummoa kun oli kilpailemassa lastenlasten huomiosta, niin me vanhemmat pääsimme myös nauttimaan hiihtämisestä kaikessa rauhassa, ilman lapsia :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin lukemassa vinkkejä.

 

Pääsiäisenä menossa Leville silloin 10kk kanssa. Mukaan lähtee ystäväpariskunta ja mies, minä siis pojan kanssa kun muut rinteessä (sopii vallan mainiosti).

 

Me asutaan Ranskassa, joten lennetään Suomeen ed. päivänä ja jatketaan lentäen matkaa pohjoiseen. Nyt täytyykin löytää vaatetta varastoon, sillä äp:n haalari on varmasti silloin jo pieni...

 

Tuo lumikenkäilyvinkki oli kovinkin tervetullut. Kunhan vaan muistetaan ja saadaan rinkka mahtumaan mukaan :P .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä myös kokemuksia autojunasta. Aivan törkeen hyvä homma, varsinkin kun matkustimme vanhanmallisessa nukkumahytiss (jossa tosin ei ollu omaa vessaa), mahtui matkasänky lattialle vapaaseen tilaan. Sai äiti ja isikin nukkua kunnolla, kun ei tarvinnut käärylettä kainalossa varoa... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

täällä ollaan lähdössä viikon kuluttua Ylläkselle pojan kanssa, reissussa tulee 5kk ikää täyteen. Yöjunalla mennään yhdessä poika, minä ja mummi, ukki on sitten kittilässä vastassa ja ajetaan mökille. Takaisin tullaan kaikki neljä autojunalla.

 

Reissuun on ajatus ottaa mukaan sekä vaunut että Manduca, niillä sitten liikuskellaan.... hiihtoladulle tai rinteeseen en poikaa vielä taida uskaltaa ottaa mukaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ylläksen reissu käyty, ja matkat meni paremmin kuin voisi edes odottaa!!

 

ELi omalla autolla lähdettiin matkaan keskellä yötä - puoliltaöin muksut autoon ja menoksi. Nukkuivat kohtuullisesti, ekat 600 km päästiin tyttöjen vedellessä sikeitä takapenkillä. Sitten aamupesut, aamupala ja tunniksi vielä matkaan. Sitten parin tunnin kauppa- ja leikkituokio sekä lounas, siitä taas matkaan ja taas unille. Viimeisen puolen tunnin aikana alkoi kuulua pienemmältä protestointia, mutta siis siinä vaiheessa matkalla oltiin oltu jo n. 12h eli ei paha, ei! Isompi viihtyi loppumatkan hyvin kun oltiin hankittu DVD-soitin, josta sai katsella Pingua ja Nalle Puhia. Loppupäivä meni ihan niinkuin kotosallakin, eli pitkä matka ei tuntunut rasittavan neitejä yhtään!

 

Takaisinpäin lähdettiin samaten taas yötä vasten, nyt jo heti iltapalan jälkeen. Pienempi tyttö nukkui siitä sitten 7-7,5h putkeen isomman valvoessa tuosta viimeisen puolisentoista tuntia. Kun sitten pienempikin heräili, niin otettiin siihen väliin vessa/vaipanvaihto- ja yöpalatuokio (n. puolisen tuntia) ja siitä taas matkaan. Ja unten maille painuttiin uudelleen, pienempi lähes välittömästi ja isompikin n. puolen tunnin jälkeen. Ja meidän tuurilla sitten kun päästiin kotipihaan 11h ajamisen jälkeen aamukuuden aikaan niin molemmat on tikkana hereillä... Jee. Itsellä oli aika huuhkaja olo seuraavan päivän, mutta siitäkin selvittiin kun käytiin päivätorkuille samaan aikaan tyttöjen kanssa.

 

Mutta siis kaikenkaikkiaan, meidän osalta oli ihan onnistunut päätös tuo yötä vasten ajaminen, vaikka vähän itseä väsyttikin seuraavana päivänä!

 

Muoks. Menomatka siis 2 stopilla ja takaisin riitti 1 (jos paluumatkan lopussa kuskin viettämää 2 minuutin venyttelytaukoa ei lasketa :) ). Ja matkoihin siis yhteensä menomatkalla n. 13h ja takaisin 11h, matkaa n. 900 km).

Edited by Katz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin Ylläksen reissu (vähän alle 900 km) takana 11 kk-ikäisen kanssa. Liikenteeseen lähdettiin menomatkalla aamuyöllä 4 aikaan. Neiti yöpuvussa fleecehaalarin sisään ja autoon, oli hereillä noin puol tuntia. Eka etappi oli n.250 km ja neiti heräsi jotain puol tuntia ennen stoppia. Siellä aamupala ja vaatteiden vaihto ja vähän touhua, sitten taas autoon. Veteli tämän stopin jälkeen parin tunnin unet ja sitten pysähdyttiin lounastamaan. Lounaan jälkeen kauppaan olikin vähän lyhyempi matka, ehkä tunnin verran. Kauppakeikan jälkeen taas matkaan ja jossain vaiheessa otti puolen tunnin torkut ja loppumatkan oli hereillä. Vähän alle 13 tuntia meni koko reissussa, eikä natinaa ollut kuin vähän viimeisen tunnin aikana.

 

Mekein samalla kaavalla tulomatka, paitsi vain kaksi pysähdystä tehtiin. Jolloin tunti vähemmän meni aikaakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

muoks. laitoin kysymykseni uuteen aiheeseen.

 

 

Edited by murmeli80

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahkion vuokraukseen liittyen kehoittaisin varaamaan ahkion ajoissa, ainakin jos sesonkiaikaan on menossa Lappiin. Olemme lomailleet useana vuonna Ylläksellä ja vuokranneet sieltä niin yhden lapsen kuin tupla-ahkiotakin. Varsinkin tupla-ahkioita ei ole niin runsaasti vuokrattavana, joten jos sellaisen mielii saada, niin ajoissa kannattaa varaus hoitaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostelen tätä aihetta. Me ollaan lähdössä Leville tänä keväänä, matkassa myös 3 v. ja 5 kk lapsukaisemme. Vinkkejä, keskustelua, kokemuksia? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now