Iridessa

Raskausdiabetes vol. 3

72 posts in this topic

Nostellaas tätä. 

Radi tosiaan napsahti jälleen ja paastoarvo tälläkin kertaa missä on häikkää. 

Ennen sokerirasitustestiä jo mittailin sokereita ja se paasto oli jo tuolloin koholla ja mikään mitä iltaisin söin ei auttanut millään tavalla, paasto koholla. 

Onko jollain jotain vinkkejä, mitä illasta kannattaa syödä, että sokerit laskee? Terkalta sain vain ohjeeksi venyttää iltapala mahdollisimman pitkälle ja lisätä proteiininmäärä.

Vai pitääkö tässä kohta yöllä laittaa kello soimaan, että herää yöllä syömään. 

Edellisten radien napsahtaessa paastoarvot pysyi normaalissa rajoissa ihan normi ruokavaliolla. Nyt olen heti plussan saatua noudattanut raskausdiabetes ruokavaliota aika tarkkaan, toki on tullut välillä herkuteltua, mutta ruoan jälkeisiin arvoihin ei ole vaikuttanut millään, ne arvot on kunnossa. Myös paino pysynyt grammalleen samana plussattua. 

Nyt siis 13+3 menossa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla auttoi se, että söin lasten kanssa syödyn iltapalan jälkeen vielä pienemmän iltapalan ennen nukkumaanmenoa. Tyyliin yksi ruisleipä, salaattia ja paprikaa päälle. Valvon normaalisti siis johonkin yhteentoista niin alkoi olemaan jo nälkäkin siinä vaiheessa yötä jos viimeisimmän ruoan oli syönyt puol kasilta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ kokeilin tuota että syön vähän myöhemmin vielä just yhden leipäpalan vihannesten kanssa, sokerit oli aamulla 6,5 eli korkeimmat tähän asti :dash2:

Ja aamupalalla söin pari palaa ruisleipää juustolla ja kurkulla niin sokerit 8,5 :hysteric: ja ikinä ei sokerit ole olleet yli arvojen ei edes lähellä niin nyt paukku reilusti yli :girl_cry:

Eli ruisleipä nostattaa sokereita, mitä hittoa tässä voi kohta enää syödä. Vaalea leipä nostaa kans sokerit, eli sitä en ole muutenkaan moneen viikkoon syönyt. 

Täytyy heti maanantaina olla neuvolaan yhteydessä ja saavat laittaa lähetteen sinne diabetes hoitajalle, ei tästä nyt tule enää yhtään mitään. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain tänään kuulla viimeviikkoisen sokerirasituksen tuloksesta sen verran että paastoarvot oli olleet vähän koholla! Onko ton jälkeen automaattisesti RaDi- diagnoosina? Meen huomenna käymään neuvolassa ja saan sieltä mittarin kotiin sekä jotain ohjeita. Ei oo koskaan aiemmin ollu mitään radia, joten oon vähän pihalla kaikesta! Sain myös kauheen stressinkin tuosta.. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä @Tepsa toukokuisen odottaja, jolla myös pomppasi sokerirasituskokeessa helmikuun alussa nimenomaan vain tuo paastoarvo ja sekin ainoastaan vaivaiset 0,1 viitearvosta. Ei muuta rasitetta asialle taustalla kuin mun ikä. Kun sitten helmikuun puolivälissä kävin terveydenhoitajalla kotimittarin käytön perehdytyksessä sekä kuulemassa ohjeet ruokavaliota ym. koskien, niin hän ainakin puhui musta ihan suoraan raskausdiabeetikkona. Täytyy myöntää, että se jotenkin särähti jatkuvasti korvaan, kun kerran kyse oli noin yhdestä, noin pienestä poikkeamasta, enkä ole ainakaan tähän mennessä tarvinnut siihen mitään lääkitystä, vaan sitä ainoastaan seuraillaan. Jostain kuitenkin myös luin, että mikäli sokerirasituskokeessa yksikin arvo pomppaa, niin RaDi-diagnoosi säilyy raskauden loppuun asti, vaikka arvot tuon sokerirasituskokeen jälkeen olisivatkin jatkuvasti normaalit.

Niinpä olen nyt sitten seuraillut sokeriarvojani kotimittauksilla jo kuukauden ajan joka toinen päivä neljästi: aamulla mittaan ensin paastosokerin sekä sen jälkeen ovat vielä syömisen jälkeiset mittaukset kolmesti eli tunti aamupalan, lounaan ja päivällisen jälkeen (kivaa touhua muuten piikkikammoiselle, kyllä tässä taas siedättyy... :rolleyes:). Kuluneen kuukauden mittaan on käynyt selväksi, että mun paastosokeri keikkuu siinä rajoilla: useimmiten se on hiuksenhienosti alle raja-arvon, mutta pari kertaa se on hiuksenhienosti myös ylittänyt sen. Syömisen jälkeiset arvot sen sijaan ovat aina täysin normaalit, eivät lähellekään raja-arvoa. Kun kuitenkin myös sf-mitta menee yläkäyrällä, niin huomenna on ylimääräinen lääkärintarkastus sen suhteen. Kysyin kuitenkin neuvolan terkalta pari viikkoa sitten, että voiko tuo paastoarvon satunnainen, pieni raja-arvojen ylitys jo aiheuttaa sikiön liikakasvua, niin hän meinasi, että sen ei kyllä pitäisi niinkään vaikuttaa asiaan, vaan hankalampaa sikiön liikakasvun kannalta on se, jos nuo syömisen jälkeiset sokeriarvot olisivat koholla. No, huomisen jälkeen olen ehkä taas vähän viisaampi kuultuani, että mikä on uusin "tuomio" :P

Mulla on muuten @Vilhelmiina83 sama kokemus kuin sulla sen suhteen, että neuvolan terkat suosittelivat paastosokeriarvon hillitsemiseksi pilkkomaan iltapalan kahteen osaan: eka osa joskus klo: 20 maissa ja toinen sitten klo: 23 maissa. Mutta silloin kun toimin näin, niin saan aamulla kaikista korkeimmat tulokset eli niitä harvoja kertoja, jolloin raja-arvo ylittyi :dash2:

Edited by Töhö

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tosiaan jos joku arvo rasituksessa on pielessä niin radi diagnoosi siitä tulee. Itsellä nyt toinen radi raskaus ihan loppusuoralla. Mulla on tässä raskaudessa ja viime raskaudessa paastoarvo ollut tasan sen 5.3 ja sillä napsahti diagnoosi. Kummassakaan raskaudessa ei kotiseurannassa ole tullut yhden yhtäkään ylitystä mihinkään arvoihin. Sf-mitta mulla huitelee yläkäyrän yläpuolella, näin on ollut jokaisessa kolmessa raskaudessa. Vauvat kuitenkin kaikki olleet normaslikokoisia. Tänään juuri kävin kokoarviossa (38+2) ja tää vauva oli 3362g eli täysin keskikäyrällä. :) Mulla ei ekassa raskaudessa ollut radia ja esikoinen oli ja luultavasti tulee olemaan kaikista isoin vauva. :)

Ei kannata Tepsa vielä asiasta stressiä kehittää. Hyvällä todennäköisyydellä arvot pysyvät hyvinä ihan vain ruokavaliolla kuitenkin. :)

Tsemppiä teille! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Töhö mulla ei edes iltapalan pilkkominen  tai myöhemmin syöminen  auttanut paastoarvoihin millään lailla. 

Eli sain viime viikon torstaina nyt iltainsuliinin käyttöön ja pienillä annoksilla aloittelen ja nostan kolmen päivän välein 2ky:llä. Vielä ei suurempia muutoksia ole tullut, kun laskenut sieltä 6,2 ----> 5,9. Mutta ehkäpä jossain välissä löytyy oikea annos ja saisi sen paaston nyt kuriin.  

@Tepsa ylitys kun ei tuon suurempi rasituksessa ollut, niin ihan ruokavaliolla korjaantuu tuo. Mulla kans kahdessa muussa raskaudessa paastoarvo ylitti sen 0,1 ja kotimittaukset ei ikinä ylittynyt yli arvojen kun vain kiinnitin vähän enemmän mitä suuhuni laitan. Joten ei kannata stressata! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos teille! Yritän olla stressaamatta!

Sain tänään sen mittarin kotiin, se mun paastoarvo oli ollu sielä sokerirasituksessa 5.4

Kotimittauksilla paastoarvon pitäs olla alle 5.5, mut mikä tossa sokerirasituksessa on se paastoarvon raja?

Ohjeena ei suuria ruokavalio muutoksia vielä, mutta säännöllinen syöminen, kasviksia lisätä, täysjyväviljaa suosia, sekä vähä rasvaista/rasvatonta, sekä paastoaikaa lyhentää, eli syödä myöhäisiltapala vielä normi iltapalan lisäksi. sekä ateriavälit ei sais venyä kovin pitkiksi, mutta ei myöskään mitään turhaa napostelua.

Mun pitää nyt alkuun mittailla 2-3krt/vko paasto+ tunti joka aterian jälkeen ja lisäksi vielä kahtena päivänä/vko ottaa toi pelkkä paasto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten myöhään ootte syöny sen toisen iltapalan ja monenko aikaan aamulla ootte paaston mitannu? Siis montako tuntia ootte paastonnu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tepsa sokerirasituksessa se paastoarvo pitää olla alle 5,2. 

Itse syön iltapalan klo 21-22 välillä. Aamulla sokerit mittaan klo 8-9 välillä. Itsekin jouduin opettelemaan myöhemmin syömään iltapalan vaikka itelle ei ollut minkäänlaista vaikutusta paastosokeriin kun muutenkin olivat reippaasti koholla. Joskus yritin syödä vielä just kun olen nukkumaan menossa, mutta ei ollut hyötyä arvoihin. Ja jopa pari kertaa yöllä vessareissun jälkeen söin vähän jotain niin ei sekään auttanut. 

Kannattaa tosiaan vaikka kokeilla niin, että syöt normaalisti ja samaan aikaan mihin olet tottunut ja aamulla heräämisen jälkeen mittaat sokerin niin tiedät siitämitä ne on ja tartteeko seuraavana iltana muuttaa iltapalassa jotain tai syödä myöhemmin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onkohan 8 tunnin paastoaika liian lyhyt? Mut toisaalta ku sokerirasituksessa paastoaika on nykyään 10 tuntia ja neuvolasta kehotettiin lyhentämään paastoaikaa! No, jokatapauksessa viimeyönä paastosin sen 8 tuntia ja aamun paastoarvo oli 4.9 kokeilen seuraavana yönä paastota n. 10 tuntia ja jos silläki arvot pysyy normaalina, nii ei tarvis sitä ylimääräistä iltapalaa.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla oli sokerirasituksessa paastoarvo just rajalla ja sekin lasketaan radi-diagnoosiksi. Kotiseurantaohjeet, ei ruokavalioon muutoksia. Kuukauden seurasin kiltisti ja tarkasti arvoja, mutta kun en saanut ikinä, millään ruoalla, paastolla tai muulla arvoja lähellekkään rajoja. Sitten enää jaksanut seurailla. Sillon tällöin mittailin loppuun saakka, mutta tosi löysästi. Ikinä ei ylittynyt arvot. Että ei se pakosti maailman loppu ole :) 

Poika oli viikoihin nähden jopa vähän alakanttiin syntyessään. Synnärillä totesivat että kun yhtään ylitystä ei raskausaikana tullut että mulla ei sitten ollutkaan radia. :blink: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla tuntuu et ois jatkuvasti nälkä, mut ei uskalla jatkuvasti olla syömässä ku joka aterian jälkeen pitää tunnin päästä pistää! Pelkään tota pistämistä, ku on piikkikammo! Mullahan on tässä raskaudessa ollu verivuotelua ja sen takia joskus sairaalassa käydessäni lääkäri meinas että ois viikkoihin nähden pieni vauva (ja toi vuotelu kuulemma lisää riskiä siihen et vauvasta tulis pienikokoinen), äitiyspolilla oon seurannassa ton verivuotelun takia ja sielä jo kerran käyneenä ei ultraava gyne saanut millään tapaa viikkoja jätättään millään mittauksella vaan vauveli näytti kasvavan keskikäyrällä tai hieman sen yli. Että kyllä uskallan sanoa että ei tuu suurikokoista vauvaa, eikä pienikokoistakaan! Joutuuko muuten radin takia sit käymään jossain vaiheessa äitiyspolilla seurannassa? Mullahan ton vuotelun takia on vielä ainakin yksi käynti äitiyspolilla.

Onneks ei muuten joka päivä tarvi pistellä ja varsinkaan joka aterian jälkeen!

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 tunnin paastolla arvot oli 4.3!

Jotenki tuntuu et sokerirasituksessa se pomppaus tuli siitä kun olin illalla ennen paaston alkamista syöny ranskiksia ja makkaraa ( :D ), tosi terveellisesti siis, no eipä sinne anneta mitään ruokaohjeita!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ sillä on todella iso vaikutus mitä syö paastoa ennen. Että hyvin voi olla se mikä sen pomppauksen on saanu aikaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tepsa mulle kyllä tuli ruokasuositus mitä kannattaa syödä pari päivää ennen rasitusta :) Ihan suullisesti neuvolaterkalta sekä lapulla kirjalliset ohjeet. Nuo ranskikset ja makkara voi hyvinkin olla syynä miksi arvot pomppas!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle ei annettu minkäänlaisia ruokasuosituksia, ei suullisena eikä kirjallisena! Nyt ku netistä oon googletellu tota raskausdiabetesta, nii vasta sieltä huomasin että pitäs syödä sitä ja tätä ja välttää niitä ja näitä..

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/20/2018 at 10:10 PM, Vilhelmiina83 said:

@Tepsa sokerirasituksessa se paastoarvo pitää olla alle 5,2. 

Itse syön iltapalan klo 21-22 välillä. Aamulla sokerit mittaan klo 8-9 välillä. Itsekin jouduin opettelemaan myöhemmin syömään iltapalan vaikka itelle ei ollut minkäänlaista vaikutusta paastosokeriin kun muutenkin olivat reippaasti koholla. Joskus yritin syödä vielä just kun olen nukkumaan menossa, mutta ei ollut hyötyä arvoihin. Ja jopa pari kertaa yöllä vessareissun jälkeen söin vähän jotain niin ei sekään auttanut. 

Kannattaa tosiaan vaikka kokeilla niin, että syöt normaalisti ja samaan aikaan mihin olet tottunut ja aamulla heräämisen jälkeen mittaat sokerin niin tiedät siitämitä ne on ja tartteeko seuraavana iltana muuttaa iltapalassa jotain tai syödä myöhemmin. 

Korjaus, sokerirasituksessa paastoarvo pitää olla alle 5,3. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 24.3.2018 at 1:00 PM, Helium said:

Korjaus, sokerirasituksessa paastoarvo pitää olla alle 5,3. 

Meillä terkka sanoi, että alle 5,2 oltava ja edellisessä raskaudessa radi juuri napsahti, kun arvo oli 5,3 :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noista raja-arvoista: laskimoplasmasta määritettyjen glukoosipitoisuuksien raja-arvot, joiden alapuolelle verensokerin pitää kahden tunnin sokerirasituksessa jäädä, ovat 5,3 mmol/l paaston jälkeen, 10,0 mmol/l tunnin ja 8,6 mmol/l kahden tunnin kuluttua kokeen aloituksesta. Eli jos esimerkiksi paastoarvo on 5,3, niin se riittää raskausdiabetesdiagnoosin saamiseen. Sen sijaan arvo 5,2 on ylin lukema, jolla saisi vielä puhtaat paperit. Ja sokerirasituskokeen pompattua kotimittauksia tavoitearvot puolestaan ovat seuraavat: paastoarvo alle 5,5 mmol/l ja aterian jälkeinen arvo alle 7,8 mmol/l).

@Tepsa kyseli noista seurannoista. Ainakin mulle sanottiin, että mikäli raja-arvot ylittyvät edelleen kotimittauksissakin, niin sitten tulee lähete yliopistolliseen keskussairaalaan, missä tehdään pitkäaikaissokerin mittaus ja mietitään sen jälkeen jatkoa (eli mahdollista hoitoa). Lisäksi RaDi-diagnoosin myötä synnytystapa-arvioon sisältyy automaattisesti ultraus, mitä ei muuten olisi siinä yhteydessä. Mutta tässä viimeksi mainitussa on kaiketi paikkakuntakohtaisia eroja eli täällä tämä käytäntö.

Yöllisestä paastoamisajasta sen verran, että mulla paastosokeri on nyt pysynyt kurissa siten, että - samoin kuin @Vilhelmiina83 - syön iltapalan klo 21-22 välillä ja mittaan sokerit aamulla klo 8-9 välillä. Mikäli syön iltapalan tätä myöhemmin ja/tai mittaan paastoarvon jo aiemmin, niin paastoarvo pomppaa. Eli mun kokemus on se, että ei saa syödä liian myöhään, eikä myöskään paastosokerin mittausväli iltapalasta laskien saa olla liian lyhyt (esim. seitsemän tuntia), vaan sen on hyvä olla n. 10-12 tuntia. Mutta nämä toki ovat yksilöllisiä ja jokaisen on löydettävä oma linjansa kokeilemalla :)

Mä sain ylimääräisen ultran jo viime viikollekin, joten niitä tulee nyt sitten näköjään kaksi, sillä edelleen on myös se synnytystapa-arvion yhteydessä tehtävä ultra raskausviikon 38 kieppeillä. Samalta vaikuttaa ainakin toistaiseksi onneksi munkin tilanne kuin @Albertalla: sf-mitta huitelee yläkäyrän yläpuolella, mutta sikiö ei ollut lääkärin mukaan mitenkään hälyttävän suurikokoinen ja lapsiveden määräkin oli normaali :)

Edited by Töhö

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/26/2018 at 9:48 PM, Vilhelmiina83 said:

Meillä terkka sanoi, että alle 5,2 oltava ja edellisessä raskaudessa radi juuri napsahti, kun arvo oli 5,3 :o

Tähän välihuutona että HUS-alueella terkka sanoi että raja-arvot vaihtelevat Suomessa kunnittain ja vielä kansainvälisesti maittain. 5,3 arvona ainakin Helsingissä, kotiseurannassa 5,5. Mene ja tiedä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eilen oli sokerirasitus ja radi-diagnoosi napsahti, kun 1h ja 2h arvot meni molemmat yli. Samalla tavalla kävi edellisessäkin raskaudessa. Viimeksi kotimittauksissa oli vain 2 pientä heittoa ja lapsikin syntyi normaalikokoisena, joten toivon että nytkin pääsen helpolla. 

Kahdessa vuodessa kotimittausten käytäntö on onneksi muuttunut, viimeksi jouduin joka päivä paaston + kaikki ateriat mittaamaan. Nyt riittää 4x joka toinen päivä. Ruokapäiväkirjaa joudun pitämään myös, koska kahden arvon ylityksestä pääsee diabeteshoitajan juttusille. 

Tällä kertaa ei stressaa ja harmita radi-diagnoosi niin kovasti, mutta tietenkin mietityttää 2. tyypin diabetes vanhempana jne. riskit. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä hilaan hanurini tänne, kun radi ois suurella todennäköisyydellä mulle diagnosoitu, jos olisin rasituksessa käynyt. Ensimmäisessä neuvolassa terkka sanoi, että pitää käydä rv12-16, joten odottelin rauhassa pahoinvoinnin hellittämiseen ennen sinne menoa. Seuraava neuvola oli rv14-15 paikkeilla ja siellä terkka yhtäkkiä toteskin, että nyt on liian myöhäistä käydä. :rolleyes: Sain sit mittarin kotiin. 

Mutta mennäkseni itse asiaan niin kyllähän noi rajat surullisen helposti paukkuu. :( Kun esim. syö lounaalla perunaa ilman salaattia tms. lisukkeena niin tunnin päästä mitattuna saattaa alkaa arvo jopa kasilla/ysillä. Onneksi isoimman osan hiilareita salaattiin ja kasviksiin vaihtamalla arvot on ihan mallikkaat, mutta kyllähän tää vähän masentavaa on.

Onks joku mittaillut arvoja raskauden jälkeen? Mietin tässä vaan, että voinko mä vetästä enää ikinä vaikka perunamuusia ihan huoletta ilman että sokerit paukkuu? Sanokaa, että tää on vaan raskausajan murhe ja sokerit ei käyttäydy näin (välttämättä) enää raskauden jälkeen! :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now