Sign in to follow this  
Followers 0
Rosetta82

Unihäiriöt

4 posts in this topic

Onko täällä muita, joiden taaperot kokevat jonkinlaisia unihäiriöitä eli unissakävelyä, kauhukohtauksia tms? Milloin näitä alkoi esiintyä? Oletteko keksineet jotain altistavia tekijöitä? Miten toimitte, kun unihäiriö iskee - esim. kauhukohtauksen tullessa herätättekö lapsen (jos se on mahdollista)? Millaisia nukkumisjärjestelyitä teillä on?

Vertaistukea siis kaipaisin! Meillä taapero kohta 15kk on ollut hyvä nukkumaan öisin alusta alkaen, mutta  (ehkä herkän osittain luonteen johdosta?) hän näkee eläviä unia, erilaiset kehitysvaiheet ja jännittävät kokemukset ilmenevät öisinä kauhukohtauksina, ja lisäksi hän kävelee unissaan. Esimerkiksi taannoin, kun hän näki elämänsä ensimmäisen klovnin ja pelästyi sitä, hän alkoi kirkua kauhuissaan keskellä yötä viikon verran tuon kohtaamisen jälkeen. Silmät olivat auki, mutta unessa hän oli, eikä häntä saanut helposti hereille. Ei sitten keksitty muuta kuin pitää häntä sylissä ja lohduttaa, kunnes kauhu väistyi ja hän vajosi syvempään uneen. Ja seuraavana yönä sama uusiksi. Samanlaisia kauhukohtauksia on tullut jo tähän mennessä useita, vaikka yleensä ne alkavat kai vasta vanhemmilla lapsilla.

Taapero nukkuu yhä pinnasängyssä, joten ei unissaan pääse muuta kuin kävelemään ympäri sänkyä. Silloinkin hän on silmät auki mutta selvästi unessa, ei katso päin eikä tunnista. Huolestuttaa, mitä tapahtuu, kun hän oppii kiipeämään laidan yli tai kun on aika siirtyä seuraavaan sänkyyn. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilläkin on 1,5-vuotiaalla lapsella ollut jo satunnaisia kauhukohtauksia. En ole osannut yhdistää niitä päivän tapahtumiin enkä muuhunkaan säännönmukaisuuteen. Unissakävelyä ei ole ollut - kuulostaa aika hurjalta! Kohtauksista on selvitty ottamalla lapsi syliin, olohuoneeseen valot päälle ja sylissä kanniskelua siellä valoisassa huoneessa. Sitten uudestaan nukkumaan, kun lapsi rauhoittuu. Meillä ainakin nimenomaan kirkas valo havahduttaa hereille.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä myös alusta alkaen hyvä yönukkuja, jolla siinä n. vuoden iässä oli toisinaan jotain kauhukohtauksen tyylisiä, siis tunti-pari nukahtamisesta hän alkoi huutamaan, eikä tuntunut saavan kontaktia. Kokeiltiin laittaa valoja päälle ja muuta, mutta ei siitä ollut mainittavaa hyötyä. Sitten keksittiin havahduttaa lapsi soittamalla kännykästä hänen lempikappalettaan, sillä yleensä sitten tokeni ja pystyi jatkamaan unia rauhoituttuaan.

Nyt 1 v ja 8 kk iässä kauhukohtauksia ei ole enää ollut, mutta tilalle on tullut yövalvominen. Lapsi siis nukahtaa hyvin ja nukkuu sikeästi jonnekin 3.00 paikkeille, jolloin saattaa herätä esim. yskään ja siitä alkaa höpöttelemään sängyssä. Toisinaan nukahtaa uudelleen, mutta yleensä on hereillä 1-3 tuntia. Vähän aikaa sitten oli jo pitkä jakso, kun heräämisiä ei ollut kuin silloin tällöin, mutta nyt on viikon ajan herännyt joka yö höpöttelemään. Ollaan vuoroteltu miehen kanssa yöheräämisiä, ja se kenellä on valvomisvuoro on mennyt yleensä olohuoneen sohvalle nukkumaan, kun riekkuminen on alkanut. Mitään vertaistukea ei ole kyllä sen kummemmin antaa, kun itseäkin asia aika paljon vaivaa. Meillä on juuri alkanut neurologiset tutkimukset vuorovaikutuksen ja puheen ongelmista/viivästymisitä, niin vähän se huolestuttaa, että ovatko nämä unihäiriöt jotenkin siihen liittyviä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@aivansama Kylläpä teillä alkaa varhain tutkimukset puheen ongelmista! Monella on hyvä, että pääsee tutkimuksiin kolmen vuoden ikään mennessä, kun yksilölliset erotkin ovat niin suuret.

Meillä heräilyt tuntuvat liittyvän uusien taitojen oppimiseen, voisiko teilläkin olla kyse siitä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0