Siirineiti

Niskaturvotusta nt-ultrassa

78 posts in this topic

Ensinnäkin: voimia! Epätietoisuudessa eläminen on pahinta...

 

Henkilökohtaista kokemusta ei ole, mutta ystäväpiirissäni on parikin tapausta, joiden uskon lohduttavan. Eräällä ystävälläni todettiin hänen esikoisellaan reilu niskaturvotus, joka näkyi vielä kontrolliultrassakin. Istukkabiopsia otettiin, ja kaikki olikin ok. Nyt tuo niskaturvotuksesta "kärsinyt" pikku sikiö on reipas pian neljävuotias poika, joka on täysin terve ja hienosti kehittynyt :) .

 

Toisella ystävälläni taas huomattiin ultrassa liiallinen niskaturvotus. No, saivat lähetteen äitipolille jatkotutkimuksia varten. Siellä sitten selvisi, ettei mitään turvotusta enää ollutkaan..! Oli ilmeisesti mittavirhe tms. Ja nyt on tuolla ystävälläni terve puolitoistavuotias tyttö.

 

Enpä tiedä, oliko tästä mitään apua.. Mutta kai nämä pari esimerkkiä kertovat siitä, että yleensä kyseessä tosiaan on väärä hälytys.

 

Kaikkea hyvää raskauteesi :) !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on nyt kohta 1 v 3 kk ikäinen poika. Odottaessani häntä, keväällä 2007, kävin niskaturvotusultrassa ja suureksi järkytyksekseni turvotusta olikin yli sallitun rajan. Menin veriseulaan, sekin hälytti. Olin todella peloissani :(. Meiltä kysyttiin, haluaisimmeko mennä lapsivesipunktioon. Päätimme mennä, sillä koin, että minu oli pakko saada tietää onko lapsemme sairas. Tuntui liian vaikealta elää koko loppuraskaus pelossa...olin jo ehtinyt etsimään netistä kaiken mahdollisen tiedon niskaturvotusta aiheuttavista sairauksista ja olin tietysti aivan kauhuissani.

 

Menimme siis lapsivesipunktioon ja sitten alkoi piinaava tulosten odottelu. Voin sanoa, ettei elämässäni mikään ole ollut niin vaikeaa kuin se 3,5 viikkoa. En osannut tehdä oikein mitään, en uskaltanut edes nauttia raskaudestani, pelkäsin ja odotin pahinta. Ja kun se odotettu puhelu sitten vihdoin ja viimein tuli: "Lapsi on kromosomeiltaan terve." Sitä tunnetta ja helpotusta ei voi sanoin kuvata!!

 

Turvotuksesta huolimatta meille siis syntyi raskausviikoilla 39+5 täysin terve, ihana poika :wub:. Emme koskaan saaneet tietää, mikä turvotuksen syynä oli. Eräs lääkäri tokaisi mielestäni aika hyvin, että onhan meillä aikuisillakin erilainen taipumus turvotukseen, miksei siis vauvoillakin. Esim. minä itse saan helposti turvotusta silmien alle ja raskausaikana sormeni ja jalkani turposivat aika tavalla. Tietysti sitten, jos sikiön niskaturvotus on todella huomattavaa, esim. jotain 20 mm, indikoi se jo jotain kehityshäiriötä, mutta näissä suht pienissä turvotusrajan ylittävissä lukemissa voi mielestäni olla aivan hyvin kyse juuri tuosta vauvan yksilöllisestä taipumuksesta. Tai sitten ihan mittavirheestä.

 

Toivotan sinulle hurjasti voimia ja tsemppiä! Ja jos vain mitenkään pystyt, älä lietso itseäsi samanlaiseen paniikkiin kuin minä aikoinani...Uskon ja toivon, että teilläkin olisi kyseessä väärä hälytys. Todennäköisyys siihen, että kaikki on hyvin, on paljonpaljon suurempi, muistathan sen!

 

Kaikkea hyvää odotukseesi,

 

toivoo Brumme :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Palasin vielä kertomaan, että meidän tapauksessa tämä kaikki osoittautui vääräksi hälytykseksi. Eli istukkabiopsiassa käytiin ja päivää vaille kahden viikon tuskallisen odottamisen jälkeen tuli tulos; terveet kromosomit!

 

Kolme viikkoa sitten tuntui, että maailma kaatuu päälle ja kaikki näytti niin toivottomalta. Helpotus oli sen mukainen, kun puhelu näytteen tuloksista tuli. Eniten ketuttaakin se ensimmäisellä kerralla ultrannut ja suuren järkytyksen meille aiheuttanut kätilö, joka sanoi heti ylimääräisen turvotuksen nähtyään, että suurella todennäköisyydellä on jotain vialla..

 

Mutta toivottavasti meidän tarina antaa toivoa muille mahdollisesti samassa tilanteessa oleville, melkein 4mm niskaturvotuksella kuitenkin terveet kromosomit!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luin nyt ensimmäistä kertaa kokemuksestanne. Hienoa, että saitte lopulta hyviä uutisia. Odottaminen on taatusti ollut vaikeaa. Kätilön sanomiset kuulostavat törkeiltä. Kyllä sitä tuollaisessa tilanteessa varmasti muutenkin sitä pahinta alkaa pelätä. Onnellista loppuodotusta. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin täkäläisessä NT-ultrapaperissa jo sanotaan, että jos turvotusta on, 25 %:lla on vikaa kromosomeissa. Eli siis valtaosalla ei ole mitään. Ihmeellisen ammattitaidotonta tuollainen uhkakuvien maalailu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehkapa tahan ketjuun voisi joku tuoda positiivisia kokemuksia sellaisistakin tapauksista, etta joku 'vika' on oikeasti ollut olemassa? Eli vaikka kaikki tietenkin toivovat lapselle aivan puhtaita papereita, niin tuloksia odotellessa olisi varmaan ihan hyva lukea viesteja sellaisiltakin vanhemmilta, jotka ovat omien kokemusten pohjalta havainneet etta ei lapsen kromosomihairio tai muu vastaava loppujen lopuksi olekaan mikaan katastrofi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ainakin täkäläisessä NT-ultrapaperissa jo sanotaan, että jos turvotusta on, 25 %:lla on vikaa kromosomeissa. Eli siis valtaosalla ei ole mitään.

 

Tähän on pakko lisätä että niskaturvotushan ei aina kerro kromosomipoikkeamasta, vaan turvotus voi myös viitata rakennepoikkemaan. Eli vaikka kromosomit olisivat puhtaat ei se välttämättä tarkoita että kaikki on kunnossa ja lapsi täysin terve.

 

Oma tarinani on juuri tuollainen. Meillä selvisi nt-ultrassa 7,6mm niskaturvotus. Lääkäri näytti meille tilastoja ja kertoi että meidän yli 6,5mm turvotuksella on n 70% tod.näk kromosomipoikkeamaan, mutta lisäksi myös 50% tod.näk rakennevikaan. Meillä istukkanäytteen tulokset olivat puhtaat, eli kromosomit olivat normaalit, mutta piinavan odotuksen jälkeen saimme vasta rakenneultrassa kuulla että vauvalla oli niin vakava sydänvika, että hänen pelastamisekseen ei ollut mitään tehtävissä.. girl_to_take_umbrage2.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pienellä oli nt-ultrassa reilua turvotusta (5,4mm), joka kasvoi muutaman viikon kuluessa lähes puolella. Puhtaat paperit kromosomiseulasta, mutta kontrolliultrassa rv 16 tosiaan turvotus oli kasvanut ja sitä oli kauttaaltaan sikiön ympärillä. Kävi ilmi, että sikiön sydämessä oli vikaa. Lääkäri ei uskonut, että sikiö selviäisi synnytykseen asti. Päädyttiin raskauden keskeytykseen, sillä sikiön todennäköisyys selvitä oli lähes olematon.

 

Ikävää, että näin kävi, mutta sille ei voi mitään. Meillä oli vain äärimmäisen huono tuuri.

Unelmaa lapsesta ei kuitenkaan ole kuopattu. Elämä jatkuu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli torstaina nt-ultra ja turvotusta löytyi 5,2mm, ei ainoastaan niskasta vaan koko selän mitalla on turvotusta. Huomenna on aika istukkabiopsiaan, mutta olo on aika lohduton ja omalta osaltani olen jo oikeastaan luovuttanut.

Tällä hetkellä harmittaa eniten, että ultraus lopetettiin oikeastaan heti, kun alkoikin (kätilö lähti hakemaan lääkäriä, joka ei sitten tullutkaan ultraamaan, vaan laittoi suoraan lähetteen biopsiaan) eli mitään mitään muuta ei saatu selville, kuin että sydän lyö ja turvotusta on. Viikkoja oli kuitenkin "vasta" 11+4 joten jos ultralla olisi löytynyt pahempaa silloin samalla, olisi raskaus voitu vielä keskeyttää samantien. Nythän tilanne on sitten se, että viikkojen odotus ja epävarmuus on edessä joka tapauksessa ja kuten sanoin, itse olen jo luovuttanut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja lisätään vielä, että meille ei kerrottu oikeastaan mitään, eikä annettu kyllä toivoakaan. Mulla on ikää yli 40, joten johtuu ehkä siitäkin. Edes riskilukua ultraaja ei laskenut. Sain sen omalta kätilöltäni joka tekee noita ultria, mutta ei harmikseni ollut tuolloin työvuorossa.

Soitin siis ultran jälkeen hänelle ja sanoi itsekkin, että tökeröä toimintaa ja oli jo kerennyt lasketuttaa ultraajalla riskiluvun 1:5, kun ultraaja oli tajunnut sentään informoida kätilöä asiasta, kun huomasi neuvolakortistani että työkaverinsa mulla kätilönä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei!

Kävin tänään ultrassa murentamassa maailmani. Tilanne oli todella hirveä. Ensin kätilö leperteli, että siellä se näkyy, osoitti sydämen sykkeen ja pienet vispaavat raajat. Ja sitten kertoi, että turvotusta on reippasti, 6,22 mm. Aloin itkeä ja parkua, kätilö siinä lohdutteli, että päivä kerrallaan ja että nyt pitäisi teidän kerätä kimpsunne ja kampsunne, kun seuraavat odottavat ovella. Siinä sitten marssin masujaan taputtelevien äitien kunniakujan läpi. Oksentamaan ja labraan.

Olen ihan rikki. Varasin iltapäiväksi ajan yksityiselle.

Tätä lasta on väkerretty vuosia, ja nyt tuntuu, että oli huomattavasti helpompaa elää lapsettomuuden kanssa kuin sen, että tulee raskaaksi, uskaltaa jo varovaisesti iloita ja sitten se viedään pois. Olen ihan tajuttoman vihainen - en kenellekään, yleisesti, en ole koskaan tuntenut moista vihaa, toivottomuutta ja vaikutusmahdollisuuksien puuttumisen tunnetta kuin nyt.

Parin päivän päästä istukkabiopsiaan, mutta olen luovuttanut. Aamulla olin vielä tuleva äiti, nyt kuolemaantuomitun selli...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nosto! Meillä oli nt-ultra eilen ja turvotusta niskan alueella 4,4mm, ikää 32v. Muualla turvotusta ei ollut ja muutoin koko niinkuin pitikin ja luut kehittyneet normaalisti jne. Nyt olisi lapsivesipunktio edessä 4 viikon päästä, ehkä sitä ennen käydään vielä toisessa mittauksessa muualla. Olo on hieman lohduton, mutta kuitenkin toiveikas!!

 

Lisää tarinoita np-ultraturvotuksista kaipaisin, kohtalontovereita ja etenkin, kuinka kromosomitutkimuksissa on käynyt, onko ollut muita kehityshäiriöitä rakenneultrassa tai onko silti vauvalle tullut "terveen paperit"!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Samaa ikäluokkaa täällä. Meillä oli nt ultrassa Jaskalla turvotusta noin 3,4mm, mutta sitä oli niskan lisäksi myös koko kehon alueella. Istukka biopsia ei onnistunut, koska kohtu oli kallistunut taaksepäin ja istukka takaseinässä. Kaksi kertaa kävimme stekkauttamassa tilanteen, toisaalta oli ihan kiva nähdä Jaskaa tiheämmin. Alussakin nähdään jo osa rakenteista, eli jos on jotain suurempia puutteita tai esimerkiksi selkäranka halkio tai suolet väärällä puolella mahaa niin näkyvät viikoista riippuen.

 

Odottelimme sitten viikolle 15 asti, jolloin tehtiin lapsivesipunktio. Tuloksia odoteltiin noin kaksi viikkoa ja kromosomit olivat kunnossa. Lohdutuksena lapsivesipunktiossa käytettiin ohuempaa neulaa, kun istukassa. Jonkin verran sattui, lähinnä oli epämiellyttävän tuntuinen, eli ei ole paha toimenpide, jää henkiin.

 

Pahin kohta oli viikolla 18 kun liikkeet alkoivat tuntumaan ja vielä ei tiennyt miten pikkuisen kanssa käy. Miehen kanssa oli jo ennen lasten teon yrityksen aloitusta keskusteltu asiasta kun ei ihan teinejä olla. Oltiin yhdessä sitä mieltä, ettei meistä ole erityislapsen vanhemmiksi ja halutaan lapselle parhaat mahdolliset lähtökohdat. Tiedostamme ettei kaikkeen pysty vaikuttamaan ja osa lapsista vammautuu myös myöhemmin.

 

Rakenne uä oli 20+6, perinatalogi teki ultran, kun meillä tekee sen muuten kätilö. Kaikki rakenteet olivat kunnossa, tuossa vaiheessa näkyy paremmin sydämen yksityiskohdat ja esim suolisto. Periaatteessa meille on nyt tulossa terve pikkuinen jos kaikki etenee hyvin. Esim kehityshäiriön riski on näiden tutkimusten jälkeen pienempi kuin ilman nt turvotusta olleiden sikiöiden. Kaikkea ei tietenkään ultralla näe, mutta yleensä viat ovat niin pieniä, että ne pystytään korjaamaan helposti.

 

Jo ensimmäisellä kerralla sikiöyksikössä näytettiin tilastoa, jonka mukaan meillä oli 20% riski kromosomi häiriöön, 10% riski rakenne poikkeamaan ja 70% todennäköisyys, että lapsi on terve. Nyt mennään 23+1 ja vihdoin on pystynyt nauttimaan raskaudesta ja pienokaisen liikkeistä mahassa. Tutkimuksissa parasta oli hyvin ystävälliset ja asiantuntevat lääkärit, oli hyvä tuntea olevansa varmoissa käsissä tuloksista huolimatta. Meillä kätilö joka teki nt-ultran meni paniikkiin kun ultrassa näkyi turvotus...

 

Tuulispää tsemppiä tutkimuksiin ja toivottavasti kuulutte enemmistöön :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos tarinastasi majafi, ihana kun teillä mennyt kaikki loppujen lopuksi hyvin!! Antaa toivoa itsellekin.. Toivon, että raskautesi jatkuu ja sujuu loppuun saakka hyvin!!

 

Teillä tuota turvotusta ei ollut niin paljoa, mutta toisaalta, meillä turvotusta taas ei ollut muualla kuin niskan ja vissiin kaulan alueella. Meille ei ees ehdotettu istukkabiopsiaa vaan ehdotettiin suoraan 4 viikon päähän lapsivesipunktiota. Tekivät nt-ultrassa tutkimuksen siis vain vatsan päältä, vaikka näkyvyys oli huono ja jouduttiin moneen kertaan ravistelemaan vatsaa ultraäänipään kanssa ja jouduin yskäisemään monesti, jotta näkyvyyttä ja sikiön asentoa saatiin muutettua suotuisampaan asentoon. Meille ei tosiaan kerrottu edes noita prosenttilukuja, vaan tosiaan lääkäri sanoi, että tämähän on tilastomatematiikkaa mutta hän ei osaa prosenttilaskuja, joten ei voi meille prosentteja antaa...

 

Mutta tosiaan kun ultrasta lähdettiin niin pillahdin täysin itkuun, niin toivoton ja lyttyyn lyöty olo oli. Ei annettu kyllä juurikaan toivoa terveen lapsen saamisesta, saati että tämä raskaus voisi edes jatkua, tosiaan todettiin vaan, että tällaista tämä elämä on jne jne. voivottelua. Sitten itse alettiin tutkimaan juttua samana iltana, löydettiin netistä hyviä asiantuntijasivuja ja artikkeleita ja huomattiin, että onhan meillä silti 99,2% mahdollisuus saada täysin terve lapsi. Tämä vähän lohduttaa, mutta silti mielessä pyörii kaikenmaailman uhkakuvat...

 

Ollaan menossa viikon päästä maanantaina yksityiselle uuteen ultraan ja pyydetään sieltä vielä toinen arvio, nenäluun tutkimiset jne. Toivottavasti kaikki menisi hyvin, tämä lapsi on niiiiin odotettu ja toivottu!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Naistenklinikalla oli tosiaan valmiina sellainen taulukko, jossa prosentit oli. Muistaakseni teidän turvotus oli vielä samoissa prosenteissa kuin meillä oli. Tosiaan tuo kokovartalon turvotus on ennusteen kannalta huonompi juttu kuin pelkkä niskaturvotus.

 

Istukka biopsiassa voi olla mukana vielä äidin soluja tai mosaikismia, jota itse sikiössä ei ole, joten lapsivesiounktio on parempi jutttu.

 

Aika kylmää kyytiä on tosiaan teillä ollut. Harmi, että eri paikoissa on noin erilainen meininki. Onneksi olette löytäneet myös positiivista tietoa :lipsrsealed: Taistelumieltä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä todettiin nt-ultrassa 3,5mm niskaturvotus. Pelkän turvotuksen perusteella ymmärsin olevan noin 75% mahdollisuus saada terve. Saimme seuraavaksi päiväksi ajan istukkabiopsiaan, jota kuitenkaan ei voitu istukan sijainnin vuoksi tehdä. Lapsivesipunktioon pääsimme rv15 ja tulokset tulivat viikossa eikä niissä ollut mitään poikkeavaa. Niskaturvotus voi kuitenkin kertoa myös esim. sydänviasta, jonka vuoksi rakenneultran teki kätilön sijaan lääkäri. Mitään poikkeavaa ei tällöinkään löytynyt ja lopulta syntyi terve lapsi :) Vasta myöhemmin minulle selvisi, että veriseulan ja niskaturvotuksen yhdistetty down-riskiluku oli 1:8.

 

Tuulispää78, jaksamista tulosten odotteluun ja toivottavasti saatte terveen lapsen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taistelu hävitty, lapsivesipunktion tulos T18 trisomia ja raskauden keskeytykseen. Meillä oli siis ainoana merkkinä niskaturvotus 4,4mm, mitään muuta poikkeavaa tai merkkiä tästä kromosomihäiriöstä ei ollut. Lisäksi tämä t18 trisomia suljettiin jo moneen otteeseen ultrien perusteella pois, oli riskilukunakin se kaikkein pienin... Huonoa tuuria vain, sanoi lääkäri. Ironista sinänsä, että ollaan siinä todella pienessä joukossa (1:5000) joilla tätä trisomiaa tavataan ja tämä ei riittänyt, vaan ollaan vielä tämän lisäksi siinä pienessä 15%:n joukossa, joilla ei ultrissa todeta mitään merkkiä tästä trisomiasta, vaan sikiö näyttää terveeltä!! Opin tästä itse sen, että mitä vaan voi tapahtua ja pelkkään ultratutkimukseen ei aina kannata luottaa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuulispää :( surullista, niin pahoillaan teidän puolesta. Vielä tuo kun ultrat olleet kunnossa niin antaneet valheellista hvyänolon tunnetta... Toivottavasti keskeytys menee niin hyvin kuin se voi mennä ja pääsette uudelleen odottamaan.

Edited by majafi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täälläkin löydetty niskaturvotus. Tiistaina oli ultra ja siellä oli löydös 3.2mm. Veriseulojen tulokset saadaan perjantaina samalla kun mennään NKL sikiöntutkimusyksikköön. Todennäköisesti otetaan sitten istukkanäyte. Sitten meilläkin on edessä jännät viikot. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tsemppiä jatkoon. NKL olette hyvissä käsissä, mutta kannattaa varautua odottelemaan, siellä on ajat lähes aina myöhässä. Onneksi laatu korvaa muut puutteet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep, NKL oli myöhässä 50min... Joka tapauksessa riskikerroin oli 1/25 ja lapsivesipunktioon vie meidänkin tie. Se tehdään 3 viikon kuluttua ja testin tulokset lupasivat viikossa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now