Sign in to follow this  
Followers 0
Strutsi

Särkylääkkeet

21 posts in this topic

Meillä urakoidaan hampaita ja samaan aikaan osu vielä kivasti flunssakin. Öisin on nyt viikon verran jouduttu antamaan Panadolia (sekä suppona että suun kautta annettu) + pahimman kuumeen aikana päivällä, mutta sitä oli vaan pari päivää. Jotta tyttö (ja me) saa edes jotenkin nukuttua, on illalla annetun särkylääkkeen lisäksi pitänyt antaa toinen annos aamuyöstä.

 

Kuinka pitkään uskallan vuoden ikäselle vielä yöksi särkylääkettä antaa? Tuleeko raukkaparalle kohta jo joku riippuvuus?

Share this post


Link to post
Share on other sites

En mä usko että tulee riippuvaiseksi... Me jouduttiin yhdessä vaiheessa antamaan panadolia 2x pvä(aamulla+yöksi) kun tytön teki hampaiden tulo niin kipeetä että oli jatkuvaa itkua ja valitusta. Sitten ei taas annettu aikoihin ja nyt ollaan jouduttu antamaan taas, tosin vain yöksi neljänä yönä. Tyttö on kyllä nyt muutenkin flunssanen ja nyt annettiin lääkärin määryksestä Pronaxenia kipuun.

 

Kunhan ei siis mitään viikkoja putkeen anna niin eiköhän tuo ole OK. Mietin kyllä itsekin samaa aikanaan mutten ole nähnyt mitään riippuvuutta meidän tytössä. Tuo kyllä itkee öisin ja heräilee myös huolimatta siitä antaako särkylääkettä vai ei.

 

Meille lääkäri sanoi että kannattaa antaa lääkettä suun kautta koska se suppo voi vielä pullahtaa uloskin jos lapsi pistää kovasti hanttiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojalla oli 7 kk:n ikäisenä viikon verran kuumetta ja hän sai lääkärin ohjeen mukaan parasetamolia ja ibuprofeiinia yht. 3 kertaa päivässä viikon ajan. Kysyin sitä lääkäriltä ja hän sanoi, että tärkeämpää on saada kuume laskettua kuin miettiä särkylääkkeiden mahdollisia haittoja. Hurjalta tuntui kuitenkin kun viikossa meni melkein 1/3 molemmista lääkepulloista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anteeksi että tulen tähän ketjuun häiriköimään, ajakaa pois jos täytyy alkaa oma ketju. :unsure:

 

Tuli sellainen kysymys mieleen, että kuinka herkästi annatte vauvalle (alle vuoden ikäiselle) särkylääkettä? Mitä oireita pitää olla, että annatte esim. supon yöksi? Tosi moni tuntuu antavan välillä särkylääkettä vähän niinkuin varmuuden vuoksi... Jotenkin itse vierastan tätä ajatusta. Pitääkö siis olla varma, mikä lasta vaivaa ennenkuin lääkitsee vai pitäiskö munkin vaan laskea rimaa ja avartaa katsetta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon aika arka kanssa antamaan lääkkeitä - samoin kuin ottaan ite. Mutta kun mikään muu ei auta, ei sylittely, halittelu, tanssiminen, leikkiminen, kylpy... niin sitten annan lääkettä. Vilpsu tosiaan on saanut nyt viikossa kolme hammasta ja lisää on tulossa koko ajan. Ikenet on kipeet, niihin ei saa koskea - paitsi Vilpsu, syöttäessä on oltava tosi varovainen, neiti hankaa ikeniään jopa suun ulkopuolelta välillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo, mä sanoisin että antasin lääkettä sillon

 

kun lapsi on saanut rokotuksen niin samana iltana antaa supon jos on äreänä

 

kun tosiaan näkee että vaikka ikenet on kipeet(sormet menee suuhun ja itkee vaan jatkuvasti).

 

kun koko päivä on ollut huutoa ja itkua ja se on selkeästi kipuitkua, olkoon sitten joko flunssasta tai hampaista tai mistä onkaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panadol on oikein käytettynä ihan turvallista. Kurjempaa se kipu varmasti on lapsesta kuin aikuisesta, kun ei oikein vielä edes ymmärrä miksi sattuu.

 

Siis kunhan muistaa oikean annostelun ja huomioi, että supoissa ja mikstuurassa on samaa tavaraa (ei siis kumpaakin yhtä aikaa) niin kyllä sitä voi pitempäänkin käyttää jos tarvitsee. Parasetamoli on vaarallista, jos sitä saa liikaa, ja pienillä lapsilla yliannos tulee kyllä melko pienistä määristä. Mutta niissä ohjeissa on kyllä hyvin kerrottu, minkä verran minkäkin kokoiselle annetaan, eikä sitä pienempääkään annosta kannata antaa, kun sitten se ei tehoa.

 

Enskalle on onneksi hampaat tulleet melkein huomaamatta eikä muutenkaan ole ollut paljon sairaana. Mutta jos minusta on tuntunut siltä, että nyt tekee kipeää, niin annan lääkettä. Pari kertaa näin on tehty ja aina se olo on lääkkeen saamisesta parantunut, eli olen tainnut tulkita oikein :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Annoin eilen illalla lapselle nestemäistä Panadolia helpottamaan nukkumista, kun hampaita tulee suun täydeltä. Nähtävästi kuitenkin se Panadolin sisältämä sorbitoli alkoi vääntää mahassa, koska aamuyöstä tuli sellainen huutokohtaus, että ihan säikähdin pitääkö soittaa taksi ja lähteä lääkäriin. Meni kuitenkin piereskelemällä ohi. (Huomioitava tässä, että Enska on aina ollut tosi vähäitkuinen, joten jos itku kestää yli minuutin ja/tai siihen ei tissi auta, ollaan ihan paniikissa koko perhe :rolleyes:)

 

Nestemäisessä Panadolissa on sivuvaikutuksena nuo mahavaivat "herkkävatsaisilla" eli nähtävästi meidän pikkukaverilla. Mahdollisesti osuutta asiaan on sillä, että isokokoiselle tyypille annetaan tietysti jo miehen annos ja siinä on sitten aika paljon sitä makeutusainettakin.

 

Mietin nyt, että mitäs seuraavaksi ostettaisiin. Toisinaan kun tuota särkylääkettä varmasti tarvitaan. Pamol F tuli mieleen, mutta siinäkin on mannitolia ja se voi siis myös aiheuttaa mahavaivoja. Ehkä kuitenkin sen verran vähemmän on tuota makeutusainetta, että sivuvaikutukset eivät ole yhtä pahat.

 

Suppoja en mielellään lapselle laita, koska koen ne hankaliksi. Onko mitään muita vaihtoehtoja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on käytössä toi Pamol F, koska sitä Panadolia tarvitsisi antaa niin iso määrä. Ei ole aiheuttanut merkittäviä mahavaivoja ja veteen liuotettuna menee omnomnom alas herkkuna. Suppoja en o tykänny käyttää kuin tilanteissa, joissa jäbä ei suostu mitään nielemään.

 

Mites ibuprofeeni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taas meillä tehdään hampaita - great! Viime yönä huudettiin kahdesta johonkin puoli viiteen. Tuntuu, ettei sillä Panadolilla ollut oikein vaikutusta.

 

Mitäs toi Pamol F on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

PamolF on samaa tavaraa, parasetamolia. Meilläkään ei Panadol (eikä PamolF) auttanu kyllä yhtään noihin poskihammasvaivoihin, toi Pronaxen on saanut huudot loppuun.

 

Vastailinkin siitä sulle jo tonne ärsytysketjuun. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kyllä ollaan kipeenä huudettu pronaxenista huolimatta, tosin joitakin levottomia öitä se on hieman helpottanut. Kuumeeseen lääkäri määräsi neidille panadolia+pronaxenia, hampaisiin suositteli panadolia mutta meillähän ei tosiaan ole kuin 6 hampia joten pahin on luultavasti vasta eessä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä sama tilanne, suussa vasta 6 hammasta ja nyt jo ottaa koville. Mitenköhän kamalia ne mun pikkuselle tytölle ne loput hampaat on, kun nyt jo tulee se parin päivän 40 asteen kuume/hammas +viikko tolkulla kipeyttä :(.

 

Mun tarvii pirauttaa neuvolaan, josko sieltä sais jotain noihin kipuihin.

Edited by Strutsi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mites ibuprofeeni?

 

En usko että Enska suostuu tabletteja ottamaan (tai ainakaan nielemään) ja supot ei kiinnosta. No, kokeillaan tuota Pamol F:ää :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on nyt pari yötä huudettu hampaita (mitä ilmeisimmin) ja on kokeiltu toisena yönä nestemäistä Panadolia ja toisena Pamol F:ää, meistä aika tuloksetta. Ensi yöksi meinattiin hankkia Buranan suppoja, jos auttaisivat paremmin. Onko muilla kokemusta, että ibuprofeeni auttaisi hampaantekokipuihin paremmin kuin parasetamoli?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meillä Panadol auttaa selvästi enemmän kuin Burana. Mut toki varmasti riippuu lapsesta. Toivottavasti teillä se Burana tepsii!

 

Musta oli ihan kamalaa, kun me jouduttiin antaan tolle pojalle kesäkuussa yli KOLME pakettia Panadol suppoja yhteen putkeen. Eli mitään välipäiviä ei pidelty ja lopulta 'kaverina' oli myös vähän tujumpi Pronaxen. Jossain vaiheessa annettiin vielä Buranaakin. Pojalla oli siis useamman viikon kestäneen korvatulehduksen lisäksi hengitystieinfektio. Kun poika oli sairaalassa, kysyin lääkäriltä (moneen kertaan) että voiko ihan varmasti vielä vaan antaa lääkkeitä. Kyllä vaan voi.. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toissayöksi annettiin Buranan suppo, mutta se aiheutti kovaa piereskelyä ja ilmeisesti vatsanväänteitä, kun nukahtaminen oli tosi hankalaa. Ja yö meni yhtä huonosti kuin edellisetkin. Viime yönä sai taas Pamol F:n, ja nukuttiin selvästi paremmin. Ehkä hammasvaivat vaan on menossa tältä erää ohi eikä niihin nuo särkylääkkeet kovin hyvin tunnu tehoavan :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö taitaa tehdä hampaita tai joku sitä sylettää niin paljon että nukkua ei voi. Annoin panadolia ni rauhottui tosi nopeesti. Mietinkin siis yöksi antaa panadolia tai pronaxenia (eikös pronaxen oo pitkävaikutteisempaa?!). Mulla on esikoiselle ostettu pronaxen pullo ja siinä on hänelle annostusohje 3ml mut paljonkohan pitäis antaa tytölle (n.10kg painaa)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naprokseeni ei kai periaatteessa sovi alle 1-vuotiaille (varmaan voidaan määrätä silti jos tarvitsee). Kannattaa lääkäriltä varmistaa se annostelu, vaikka se netistäkin löytyisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyselin tänään lääkäriltä tuosta Pronaxenin käytöstä esim. meidän kohta 5kk pojan kohdalla. Sanoi, ettei voi suositella sen antamista koska lääkelaitos ei ole siitä tehnyt tutkimusta, mutta jatkoi että sairaalat käyttää Pronaxenia vauvoilla ja lääkärit kuulemma antaa omille lapsilleen. Meidän 7kg pojalle annostus olisi ollut 1ml.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0