masu

Hoikat, pienet ja sirot vauvat

212 posts in this topic

^Mä katoin just, että meidän neidillä ollut 7 kuisena lähes samat mitat, hieman vielä vähemmän painoa 6,350 kg, pituus ihan sama. Meidän neidiltä ei ole koskaan otettu mitään verikokeita, pvk:ta lukuunottamatta yhtä pientä toimenpidettä varten ja siinä kaikki oli tietty normaalisti. Ei ole oikeestaan edes ehdotettu mitään sellaista. Mutta tämä johtunee siitä, että on ollut koko ajan varsin terve. Tarkoitan siis, että ei mitään havaittavia allergioita/iho-oireita tms ole koskaan ollut. Hän vaan yksinkertaisesti syö todella vähän... osaispa äitinsä samangirl_wink.gif. Meillä mieheni on peruskokoinen mies, hieman yli 180 cm ja minä aika lyhyt, 158cm... Suvussa on kyllä isäni puolella hyvinkin lyhyttä porukkaa, naisista jotkut ihan minejä, sellasia 152cm:siä pikkiriikkejä, mä oon ihan pitkä heihin verrattuna!girl_haha.gif Oma isäni oli myös lyhyt, samoin äiti, velikulta kasvoikin sitten taas ihan miehen mittoihin. Että en tiedä sitten, äitini puolella on myös "normaalin mittaisiakin ihmisiä"... Itse olen ollut pienenä myös tosi pikkuinen ja lyhyt. Että ei tainnut siinä mielessä omena puusta kauas pudota.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teillä muilla on sentään näyttäny tulevan kasvupyrähdys, mutta ei meillä. Tosin voisin ehkä mitata kun nukkuu sikeästi, jos sitten sais luotettavamman mitan.girl_crazy.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

meillä käytiin päivittämässä mittakontrollissa mittoja 1 v neuvolan jälkeen kuukausi sitten 15 kk kohdalla...

silloin (JIPPII) oli pysytty jo kerrankin himpun ylempänä -1.6 kohdalla, joten ei enää mennä painokäyrän ulkopuolella täällä!

Pituus vieläkin siellä ylemmillä käyrillä, omassa ennustekäyrässään menee... mitat olivat 9,2kg ja 83 cm...

josko tuo pituuskasvukin jossain kohtaa hidastuisi, niin saattaisi painokehityskin nousta... nyt painon kehitykseen vaikuttanut selvästi vaan se että itse syödessä ruoka kiinnostaa sen verran että sitä menee kerralla jopa melkein annoksellinen :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä parkkeeraan itteni tähän ketjuun kanssa, meillä poika on kasvanut aina yläkäyrillä niin pituudessa ja painossa. Tuli jotenkin yllätyksenä raskausaikana kun huomattiin että meidän vauva on pienempi mitä rv:t näytti. Käytiin monissa ultrauksissa ja sydänkäyrissä kunnes tyttö sai terveenpaperit. Syntyessään oli ihan hienot mitat eli 51cm ja 3880g ja syntyi 41+5. Nyt 4,5kk neuvolassa (kasvukontrolli) mitat oli 61.3cm ja 5535g. Rintamaidolla ollaan kuitenkin saatu mennä tähän asti, kokeiltiin soseita jotka ei maistunut ja pidettiin viikon tauko, nyt soseet maistuu mutta ovat edelleen maisteluannoksia vaikkakin joka kerta on jo enemmän lusikoitavissa. Huomenna on 5kk neuvola ja jännittää mitä mitat nyt ovat.

 

Meidän oma th on ihan kiva eikä ole huolissaan tytön painosta tai pituudesta koska muuten kehitys on ikäisensä tasolla ja tyttö on tyytyväisen oloinen ja pirteä. Meillä oli kuitenkin välissä kolme kertaa eri neuvolantätejä jotka eivät millään meinannut uskoa että tyttö on ollut raskausaikana jo pieni, kiertotietä pitkin vihjailtiin etten anna maitoa tarpeeksi ja viimesin määräsi kontrollinkin. Lääkäritkään ei ole olleet huolissaan lainkaan tytön pienuudesta, ja ite tähän alkaa pikku hiljaa tottumaan.

Mun isän ja äidin puolen suvuissa on lyhyitä naisia ja muutama lyhyt mieskin, miehen puolelta on ns. keskimittasia ja pitkiä eli poika kasvaa selvästi miehen suvun mukaan ja tyttö minun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on myös pienikokoinen Taapero. Jostain viime syksystä on painokäyrä ollut laskeva pituuteen nähden. Maaliskuussa (eli 1v 3kk) mitat olivat 8100g/ 76,6cm. Neuvolassa olivat huolissaan tästä painon nousemattomuudesta ja laittoivat lähetteen lastenlääkärille. Taaperolla on epäilys maitoallergiasta (sekä kananmuna) ja on nyt menossa maitoaltistukseen. Mutta varsinaisesti tuohon painon nousemattomuuteen ei lääkärikään osannut sanoa mitään. Hänelle ja minulle taisi tulla asiassa vielä väärinkäsitys, kun puhuin, että Taaperomme on ollut aina huono syömään, jolla tarkoitin sitä, että hän on aina syönyt määrällisesti vähän. Lääkäri taas ymmärsi, että syömistilanne on vaikea/rauhaton, mikä ei pidä ollenkaan paikkaansa.

 

Me miehen kanssa ei olla mitenkään kauhean huolissaan tästä painon nousemattomuudesta, lapsi on kehittynyt normaalisti, on liikkuvainen ja energinen. Eikäpä lapselle voi sen enempäänsä ruokaa syöttää, kun hän syö..Ja varsinkin kun Taapero on vuoden iästä asti ollut omatoiminen syöjä, jolle ei juurikaan saa syöttää ruokaa. Eikä me Miehen kanssa olla kumpikaan mitään kauhean suurikokoisia itsekään.

 

Neuvolassa pelkäävät vissiin, että painonnousemattomuus alkaa vaikuttaa pituuskasvuun, mikä ei vielä ole kuitenkaan näkyvissä. Alkuvuonnakin oli tullut pituutta 3cm vajaassa 3kk. Pituus on muutenkin mennyt kokoajan käyrillä.

Nyt kevään aikana on Taaperolle puskenut hurjasti hampaitakin, joka on myös ajoittain huonontanut syömistä. Nyt taas on muutaman viikon ajan ruoka maistunut oikein hyvin, oikeastaan paremmin, kun aikoihin. Tuskin vaan kovin pian näkyy missään käyrillä, jos paino nyt alkaisinkin nousemaan.

Painoasia on nyt käymistilassa tuon maito-asian selvittämisen takia, mutta kyllähän se aina mielessä on ja sitä toivoo, että se paino alkaisi nousemaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä kun löysin tämän ryhmän. Olen stressaillut niiiin paljon tytön painosta. Tyttö on nyt reilu 8 kk ja 8 kk mitat olivat 6,25 kg ja 70 cm. Liikkuu paljon; ryömii, konttaa, istuu, karhukävelee ja nousee seisomaan. Tytöllä on tod.näk. maitoallergia, joka varmaan vähän vaikuttaa kasvuun. Tyttö syö mielestäni ihan hyvin; aamu-ja iltapuuro (0,5 -2 dl), 2x liha-kasvisateria (1.5 dl) ja hedelmäateria (1dl). Soseisiin olen lisännyt teelusikallisen oliiviöljyä. Ruokailuiden päälle juo rintamaitoa ja yöllä herää syömään pari kertaa. Olen kuullut että suositus maidon määrälle olisi 5-6dl (?). Imetyskertoja tulee n.7 kpl vuorokaudessa ja olen miettinyt saakohan riittävästi maitoa. Onko täällä muita vauvoja, jotka eivät juo korviketta lainkaan? Ja kuinka paljon vauvat juovat rintamaitoa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän tyttö on varsin siro: 1-vuotiaana mitat 72 cm ja 7600 g. Pituus nousee tasaisesti, mutta paino on parilla viime kerralla ollut laskusuunnassa. Nyt taisi olla jossakin -15 käyrällä. Tyttö on tosi aktiivinen, koko ajan liikkeessä eikä siis yhtään paikallaan. Syö hyvin, on pirteä ja iloinen ja touhukas, joten itse uskon painokehityksen johtuvan hurjasta liikkumisesta enkä ole huolissani. Mutta kaikkemme nyt yritetään, että saataisiin painokehitys tasaantumaan tai kääntymään nousuun, koska muuten taitaa olla edessä passitus tarkempiin selvityksiin, onko jotakin häikkää.

 

Yösyönnit ollaan jätetty pois ja päivän aikana tyttö käy rinnalla 2-3 kertaa. Korviketta ei ole koskaan suostunut juomaan ja nyt siis noiden imetyskertojen lisäksi juo vettä ruoan kanssa (muutamat hörpyt per ateria) ja nyt ollaan aloitettu tavalliseen maitoon totuttaminen (muutama hörppy per ateria). Tällä hetkellä kyllä epäilyttää tuo päivittäinen maidon määrä, mutta tehdään puurot maitoon, annetaan jogurttia ja juustoa ja yritetään nyt saada maitoa menemään ruoan kanssa aina edes vähän. Esikoisen kanssa oli sama juttu että korviketta ei juonut ja imetyksen loputtua vuoden iässä meni jonkun aikaa, ennen kuin maitotuotteita alkoi menemään riittävästi. Taisin antaa kalkkitabletteja hänelle. Nyt yritän saada maitomäärää kasvatettua riitävästi ennen kuin lopetan imetyksen kokonaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mukava lukea, että muitakin pieniä vauvoja löytyy..

Meillä poika 8kk. 7640g. ja 69cm. Neuvolassa on terkka jatkuvasti huolissaan käyriensä kanssa ja kyselee tuntuuko poika nälkäiseltä ruokailun jälkeen... :hysteric: Juu, ei me viitsitä antaa tarpeeksi ruokaa, ettei poika vaan pääse pulskistumaan. Kuinka pöljä pitää "ammattilaisen" olla, että edes viitsii tuollaista kysyä!?

Poika on todella huono syömään ja neuvolan kanta pojan kokoon on saanut mut stressaamaan ihan hirvittävästi noita ruokailuja. :girl_sad:

Meillä syödään aamu- ja iltapuuron lisäksi kaksi liha-kasvis-ruokaa ja vaihtelevasti hedelmäsoseita välipalana. Maitoa menee ruokailujen jälkeen (30-45min ruokailun jälkeen) 80-100ml. Ruokien määrät toki vaihtelevat välillä hyvinkin paljon, muutamasta lusikallisesta reiluun desiin. Mutta minkäs teet jos lapsi ei vaan suostu syömään..

 

Terkka laittoi meidät vielä 10kk. kasvu- ja motoriikkakontrolliin, kun poika ei vielä konttaa!! On kuitenkin noussut kohta pari kuukautta punnerrusasentoon, kuukauden verran karhukävelyasentoon ja nyt nousi itse istumaan. Konttausasennossakin on nytkytetty jo jonkun aikaa..

Navan ympäri pyöritään, liikutaan taaksepäin ja sivuille pyörimällä. Mutta kun se konttaus vielä uupuu!!! :hysteric:

Huh, tulipas avauduttua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä keskustelu NIIN pelasti päiväni.. meillä asustelee myös siro ja hoikka tyttölapsi, jonka kanssa kävimme tänään yksivuotisneuvolassa.. oma ihana "tätimme" oli lomalla ja nuori, innokas sijainen sitten paikalla.. Pituutta 77cm ja painoa 8460gr. Paino oli hyvin loivassa laskussa, ollut nyt ainakin kolme viimeistä kertaa. PItuus noususuuntainen.. tästä viis: saimme taas kuulla, miten paino laskee ja rasvalisää jne suosituksena.. joo, tyttö saa joka päivä rasvalisää. Mua jotenkin ahdistaa ajatus siitä, että voilla ja juustolla pitäis saada paino nousuun?! Eikö se jos mikä ole epäterveellistä?!! Tyttö on HYVIN eläväinen ja oppii juuri kävelemään: 18 askelta ennätys tähän saakka :grin: JOten energiaa kuluu. Neljä poskihammasta pullottaa: ruokaa ei mene edes sitä normimäärää, mikä on vähän myös.. mä oon niin mega-ahdistunut, vaikka uskon, että ihan suotta.. kerran jo (5kk) olemme käyneet lastenlääkärillä kun silloinen neuvolantätimme säikäytti minut imeytymishäiriöllä/aliravitsemuksella. Kummastakaan ei lääkärin mukaan ollut kyse, vaan kyseessä oli lääkärin sanoin "terve, hoikkarakenteinen tyttö"...

 

Ugh. Jatkan teidän muiden tekstien lukemista.

 

Kiitos tästä keskusteluketjusta!! :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

NIin ja lisäyksenä tuohon ylläolevaan (sama tyyppi siis girl_dance.gif ) että tyttäremme syö edelleen rintaa, joskin imetyskerrat ovat toki harventuneet. Allergioita ei ole todettu (enkä usko olevankaan -kopkop-).

Edited by Mirde77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällähän on keskustelu taas virennyt :)

Annikki oli heinäkuussa kysynyt tissittelykerroista; meijän pienempi neiti syö tällä hetkellä rintaa 4-6kertaa päivässä, ja 8kk tienoilla varmaan 5-7kertaa, joista yksi oli yösyöttö. Yösyötöstä päästiin vasta tällä viikolla eroon, 11kk tuli juuri neidille mittariin. Jos vauva jaksaa keskittyä rinnalla syömiseen ja imee hyvin, niin jo muutama imetyskerta päivässä pitäisi riittää tyydyttämään maitotarpeet :) Meillä siis ei ole kumpikaan neiti alle 1-vuotiaana saanut muuta kuin tissimaitoa.

 

Meijän pienempi neiti ei ole ihan yhtä siro kuin isosiskonsa, mutta -10 käyrällä on menty painonsuhteen jo pitkään. 10kk neuvolassa mitat olivat 74cm/8.6kg. Isosisko puolestaan oli 3v neuvolassa 94cm/13kg, joten sirppana edelleen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä neiti oli 1-v 74cm ja 8.8kg. Pienehkö siis, vaikkei kaikista pienin. Mutta meillä ainakaan tytön kasvu ei korreloi vanhempiin, sekä minä että mies ollaan oltu 1-v 80cm, minä 11kg ja mies 10kg. Syntymämitat kuitenkin meillä kaikilla kolmella lähes samat. Tyttö syö vaihtelevasti, kaikki temput saa keksiä, että saa pysymään pöydässä ja siinä huomaamatta sitten tulee syöneeksikin.

 

Ihmettelen tuota EAOn motoriikkakontrollia - meillä tyttö konttasi vasta 11-kuisena, 8-kuisena ei edes ryöminyt, pyöri vain ja istumataitokin tuli vasta 10-kuisena. Kuitenkin nyt 1-v kävelee tukia pitkin ja seisoo ilman tukea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitää tulla päivittelemään tilannetta, kun niin raivoissani tuon ekan viestin kirjoittelin.. girl_haha.gif

 

Poika tosiaan oppi konttaamaan muutama päivä tuon viestin kirjoituksen jälkeen, joten synninpäästö saatiin neuvolassa liikkumisen osalta.

Itse myös ihmettelin kovasti tätä motoriikkakontrollia, koska eihän kukaan voi tosissaan odottaa että kaikki lapset konttaavat 8kk. päivänään! Toiset konttaavat aiemmin ja toiset myöhemmin.

Syöminen meillä on hiukan parantunut mutta eipä sekään pojan kokoon ole kovasti vaikuttanut.

10kk. neuvolassa oli pituutta 70cm. ja painoa 8260g. Eli edelleen pieniä ollaan. Tosin terkan käyrät näyttivät taas paremmilta, kun pituutta oli tullut vain sentti parissa kuukaudessa. Tässä taas yksi asia mikä ei mun kaaliini uppoa.

Täti on tyytyväinen jos pituutta tulee "normaalia" vähemmän, jolloin tietysti painokäyrä nousee sieltä pohjamudista hiukan ylöspäin.. hysteric.gif

 

Nyt olen yrittänyt olla välittämättä neuvolan haahuiluista, kunhan poika on tyytyväinen ja virkeä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö nyt ei niin kovin pieni ole, itse asiassa pituutta on tullut hyvinkin, mutta hoikka on edelleen. Puolivuotisneuvolassa pituudeksi saatiin 68,5 cm ja painoksi 7210 g. Laitoin nuo huvikseni Kasvukäyrät-sivuston laskuriin, ja sen mukaan pituus menee tytöllä n. +1 käyrällä, paino puolestaan -1 käyrällä. Onneksi meidän neuvolan terkka on kiinnostunut vain tytön omasta käyrästä :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Päivitystä meidän tilanteeseen. Meillähän otettiin keväällä verikokeita hitaan pituuskasvun vuoksi ja ne kaikki oli ihan ok. Myöskään mitään allergioita meillä ei ole epäilty missään vaiheessa. Nyt 1-vuotiaana neiti on 7615g ja 68 cm. Paino suhteessa pituuteen on ollut koko ajan ihan hyvä, pituus on ollut se "ongelma". Nyt onneksi neuvolassakin vaon todetaan että pienenä tyttönä kasvaa. Neiti on kuitenkin ihan tyytyväinen ja terve tyttö. Rauhallinen liikkeelle lähtijä on ollut, mutta lähes ikätasoisesti on oppinut asioita. Fysioterapiassa ollaan käyty muun asian vuoksi. Nyt typy liikkuu jatkuvasti kävellen tukia pitkin eikä hetkeäkään olla paikoillaan. girl_haha.gif

 

Mä kyllä kans ihmettelen tuota EAOn motoriikkakontrollia! girl_impossible.gif Konttaamisen oppimisen "keski-ikä" on kuitenkin vasta 10kk ja sekin tosiaan on vasta keskiarvo.

 

Mä yritin katsella noita uusia kasvukäyriä, ihan kaikkea en ymmärtänyt, mutta pituuskäyrä näyttäisi siinä yhdessä kaaviossa jopa tippuvan vielä näilläkin luvuilla.. No, täytyisi yrittää unohtaa käyrät ja käppyrät ja katsoa vain tuota tomeraa tyttöä. Mutta kyllä ne käyrät vaan siellä jossain takaraivossa aina välillä kolkuttaa, erityisesti silloin jos tyttö ei suostu syömään... girl_sigh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi, nyt vasta löysin tämän keskustelun. Olisi tullut tarpeeseen muutamien viime kuukausien aikana, kun huono kasvu on huolettanut ja pelottanut, tuntuu että kaikki muut kasvavat hienosti tytön rinnalla. Meidän muru on pikkuisesta päästä ja erityisesti paino on taittanut viimeiset... öö.. 4-5kk. Pituuskasvu oli nyt viimeksi (8,5kk) ottanut jonkinverran kiinni, mutta paino taittaa edelleen. Tyttö on siro mutta mielestäni ihan sopusuhtainen. Kävelee tukea vasten ja on liikkunut aktiivisesti jo useamman kuukauden ajan, on sellainen "sählä"-luonne.

 

Meillä oli ylimääräinen neuvolalääkäri tuon painon taittamisen takia ja siellä todettiin, että terveeltä vaikuttaa ja hyvinvoivalta, joten turha stressata liikaa lukuja. Näitä juttuja lukeneena monella on terkkarit tuntuneet jotenkin voimakkaasti reagoivan tuohon painoasiaan, me on onneksi saatu lähinnä asiallisia kommentteja (ehkä mun ammatti vaikuttaa vähän? Oon itse alalla).

 

Lohdutukseksi muille voin todeta, että 8,5kk mitoilla:

 

68,5cm ja 7230g

 

meidän tyttö sai kuulla olevansa ihan normaali, ainoastaan sirommasta päästä. Soseita menee vaihtelevasti, ajoittain aika huonosti kyllä. Sormiruoka maistuu paremmin, mutta määrät on kyllä rajallisia siinäkin. Rintamaito maistuu.

 

Lueskelen varmaan vielä ajan kanssa paremmin teidän vinkkejä ja kommentteja tuolta ketjun alkupuolelta myös. Mutta siis yksi hitaastikasvavan äiti ilmoittautuu jakamaan huolia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt vasta löysin tämän ketjun ja oon sitä viime päivät lueskellu läpi. Meillä siis myös neitokainen on varsin siro ja eräätkin hikikarpalot ovat otsalle vierähtäneet hitaan kasvun vuoksi. nykyisin olen jo asian kanssa sinut ja lisää potkua antoi sille tämä ketju! :)

 

Meillä on aikanaan kiinteät aloitettu 4kk iässä, samantein siihen rasvalisät päälle, tuplaliha-ateriat hiukan normaalia aiemmin jne.jne. ja siltikään likka ei vaan kasva. Verikokeissa käytiin pari kuukautta sitten, jolloin saatiin poissuljettua keliakia, kilpirauhasen toimintahäiriöt, imeytymisongelmat jne. Tyttö on terve, eloisa, mielestäni hyvä syömään kokoonsa nähden, aurinkoinen ja aina liikkeessä. Kehitys on siis mennyt hyvin ikätasonsa mukana, ryömiin lähti 6kk iässä, konttaamaan 7,5kk iässä, 8kk iässä nousi seisomaan ja tukia vasten kävelee parhaillaan 10 iässä. Joten osittain tietenkin tuo liikkuminen, on verottanut tuota jo muutenkin niin hihdasta kasvamista.

 

Aiemmin stressasin asiasta ihan hirveesti ja yleensä neuvolan jälkeen ilta meni itkiessä, kun en voinut vaan käsittää miksi käyrät on jatkuvasti laskusuunnassa. onneksi terkka on erittäin mukava ja suopea asian kanssa, mutta lähinnä kehitin asiasta stressin siksi, että meidän poika oli vauvana juuri päinvastainen, plussa käyrillä kasvoi eikä koskaan tarvinnut miettiä kasvaako toinen tarpeeksi. Ja vaikka tiedän, ettei saisi vertailla, niin silti se on helpommin sanottu kuin tehty! :rolleyes:

 

Meillä on siis laahannut vuoroin pituus, vuoroin paino ja keskimäärin tyty on painonsa kanssa ollut jossain -20 käyrällä ja yleisesti pituus-paino suhdanne jossain -3 käppyrällä. Vihdoin 10kk neuvolassa pituuskäyrä oli hieman noususuunnassa ja painokin jatkoi vanhalla miinuskäyrällä. Terkka totesikin, ettei hänen mielestään tarvitse olla huolissaan, koska täytyyhän jonkun olla tässä maailmassa pienikin. ;)

 

Tässä hieman mittoja matkan varrelta:

 

synt. 3060g ja 47cm

1vko: 3000g

2vko: 3150g ja 48cm

1kk: 3505g ja 50,2cm

1.5kk: 3810g ja 52,5cm

2kk: 3980g ja 53,8cm

3kk: 4385g ja 55,8cm

4kk 4795g ja 57,8cm

5kk: 5075g ja 59,6cm

6kk: 5370g ja 61,4cm

8kk: 5825g ja 64,3cm

10kk: 6365g ja 66,7cm

 

Anteeksi pitkä sepustukseni ja kiitos tästä ketjusta. Jään varmasti seurailemaan jatkossakin muiden kuulumisia. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kuulun myös tähän kerhoon ja on kyllä ollut tosi terapeuttista lukea tätä ketjua :girl_smile:

 

Meillä on normaalipituinen mutta tosi hoikka poika. 6kk mitat 69cm/6805g ja 7kk painokontrolli 69cm/7080g eli pituuskäyrä on nyt kuitenkin notkahtanut alaspäin tuolta nollakäyrältä.

 

Liikkumaan lähti tosi aikaisin: 3.5kk kääntyi, 5kk ryömi, 6kk konttasi ja istui, 6.5kk nousi tukea vasten seisomaan.

 

Mulla myös vaan kolkuttaa nuo käyrät takaraivossa vaikka poika voi hyvin ja on jatkuvasti liikkeessä. Kovasti toivon että tuo pituus palaa taas omalle käyrälleen. Tietääkö kukaan kannattaisiko erityisesti suosia jotain tiettyjä ravintoaineita tuon pituuskasvun turvaamiseksi? Kun näin perustietämyksellä painoa voi koittaa saada lisää hiilareilla ja rasvalla (puuroa, öljylisät jne.). Niin mites toi pituus sitten? Meillä notkahti siis siinä vaiheessa kun siirryttiin kiinteisiin 5.5kk iässä ja poika lähti liikkeelle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pikkuinen ukko on aina ollut huvittavan pieni. nyt ikää on 1v9kk ja mitat 77cm/8,4kg. Pari viikkoa sitten käytiin taas lastenlääkärillä ja sieltä lähetteellä ravitsemusterapeutilla jossa päädyttiin antamaan a) kalsiumlisää, b)kokeilemaan apteekin ravintolisäpulveria mehukeiton sekaan c) lisäämään ruokaan ja etenkin puuroon rypsiöljyä 2-3rkl/pvä d) antamalla pojan unohtaa kasvikset e) korviketta jatketaan, koska näkyy tuo tankkaus painottuvan yöhön, päivällä ei malta syödä joten yömaitoa kuluu f) lontraamalla ruokakermaa vastaavalla kasvirasvavalmisteella kaikki mahdollinen ruoka...

 

Meillä siis asustaa varsinainen sihtikurkku jolle kelpaisi vain nakit, kaurajäätelö, mehukeitto ja kiisseli tai hedelmäsose. kesä meni hyvin vähäsyöntisissä merkeissä, nyt on keksinyt taas syömisen ja syöttääkin omalta lautaselta ahkerasti äitiä girl_impossible.gifgirl_crazy.gif

 

Epäilen itse tuon syömisen vaikeuden ja tietysti sitä myöten "aliravitsemustilasta" johtuvan heikon kasvun johtuvan suun motoriikan ongelmista tai nielun ongelmista, sillä poika ei välttämättä saa nielastua karkkiakaan. Nakkeja syö raakana, mutta paistettuna ei. Makarooneja ei saa syötyä eikä paljon riisikään maistu.

 

Ai niin ja rajoitteena ruuan suhteen on maito- ja soija-allergia. Ja koska isoveljellään on em lisäksi vehnäallergia niin hyvin vähän tulee pikku-ukollekaan annettua vehnää, mutta parempi niin. Kaura kaikissa muodoissaan on poikien ravinnon perusta grin.gif

 

Kyllähän sitä tuli epäiltyä että kuinka pieneksi tuo jääkään ja monesti tuli tarkkailtua poikaa aivan liikaa että kuinka nyt kaikki niveletkin on ylilöysät jne... että onko sittenkin joku kasvuhäiriö... girl_sigh.gifvoi meitä äitejägirl_to_take_umbrage2.gif murehtia me kyllä osaamme tender.gif

 

Poika on alkanut puhumaan jonkin verran ja hienosti selviytyy kaikista arkipäivän pulmista pienestä koostaan huolimatta, no mitä nyt oven kahvaan ei ylety millään yms. Iso ääni ja isoveljen läheisyys sekä apinanvartalo ovat avuksi.. Kannattaako mainitakaan ettei tässä pienessä miehessä ole yhtään pehmeää kohtaa?!??! Täyttä lihasta koko kapoisen kroppansa mitaltagrin.gif

 

En syyllistä itseäni enkä pelkää enää neuvoloita enkä lääkäreitä, sillä nyt tilalle on tullut varmuus, että minä äitinä tunnen pojan ja poika itsekin osaa jo sanoa mielipiteensä moneen juttuun.

 

Neuvolasta oikeastaan voisin sanoa päinvastaista mitä muut, sillä minusta me olemme jääneet kovin yksin kasvuongelmien ja ruoka-aineallergioiden kanssa. Ihmeellisintä oli, että kasvukontrollit loppuivat vuoden ikään, vaikka poika ei sen kummemmin kasvanut kuin ennenkään.

Ehkä me emme enää olleet tilastollisesti kiinnostavia tai ehkä riittää että vuosi oli hösssötetty aivan kauheasti ja sitten yhtäkkiä pam.... ei mitään...

 

Näin elämä vaan jatkuu ja pituus ei vaikuta kovin suurelta asialta varhaistahtoikäisen elämässä. Joten ehkä äitinkin on aika lopettaa sen lopullisen aikuispituuden arvailu ja murehtiminen. Se on ainakin varmaa että vaikka lyhyenläntänäkin, tämä poika selviytyy ihan vain sitkeyttään!!!girl_crazy.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ayeshe: Meillähän tuo pituus ei ole ongelma, mutta terkka kehoitti pitämään huolen proteiinin saannista, ettei pituuskasvu vaaraannu. Eli olettaisin proteiinin turvaavan pituuskasvua.

Meidän terkka tosiaan on ihan tyytyväinen tytön kasvuun, kun omalla käyrällään kasvaa kuitenkin hienosti. Eikä meille edes koskaan puhuta neuvolassa noista plus- ja miinuskäyristä, itse kävin tuolta Kasvukäyrät -sivulta niitä ihmettelemässä. Silti mua huolettaa neidin syöminen, kun kasvis- ja lihakasvissoseet ei kelpaa oikein millään ja nyt on alkanut syödä vähemmän myös puuroa ja hedelmä- ja marjasoseita. Maito maistuu edelleen.

 

Mimmynmama: Jos sua kovasti "pelottaa" tuo pojan kasvu, niin voithan sä pyytää neuvolasta kasvukontrolleja. Käsittääkseni niitä pitäisi tarjota, jos vanhemmat / vanhempi on huolissaan lapsen kasvusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Memminkäinen: Niin, kai niitä voisi pyytää, mutta eipä toisaalta ole tarvetta. Poika osaa käydä hienosti kotipuntarilla ja kyllähän sen vaatteista niin helposti huomaa, jos on sattunut kasvamaan. Mua vaan huvittaa, että kaikenmoinen kontrollointi loppui siihen vuoden ikään. Siihen asti pahimmillaan käytiin kontrollissa 2 viikon välein. Meidän entinen terkka tosin lopulta sanoi että ei tämä poika kontrolleilla kasva, stressi siitä vaan kasvaa.

 

Ylipäätään mua harmittaa vain se, kuinka yksin neuvolassa ja tk-lääkäritkin jättävät allergisen lapsen, silloin varsinkin kun lastenpolilla on jo käyty eikä ihotestit näytä mitään. Pahin kokemus oli, kun tämän pikkukirpun isoveli oli lähes kolme vuotta ja yhtämittainen ripuli jatkunut puoli vuotta. Pyysin neuvolasta lääkäriajan, koska en uskaltanut omin päin kokeilla jättää esim viljoja pois jne. Tämä lääkäri meinasi että ehkä poika saa liikaaa kuitua!!!! Että siksi ripuli... girl_impossible.gifJaa-aaagirl_to_take_umbrage2.gifgirl_impossible.gif... Kokeilin toki vähäkuituisempaa ruokaa mutta pyh se mitään auttanu, pahensi vain!!!

Mutta nyt kyllä eksyin aivan OT... Sori!

Proteiinin saantia on meilläkin korostettu, ja yhä pitäisi koittaa lisätä. On vain niin huonoa tuo lihan menekki....girl_sigh.gif

Onko kellekään muulle suositeltu lisä-kalsiumia? Meillähän siis molemmat käyrät kipuaa hyvin hyvin hitaanlaisesti, pituus sekä paino.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ OK, ajattelin, että oisit tosi huolissasi, ja siksi ehdotin noita kontrolleja :girl_smile:

 

 

Mäkin kaipaisin vinkkejä siitä, millä saisi lapsen syömään. Tylleröllä ei siis ainakaan vielä ole pituuskäyrä notkahtanut, mutta ei sille kyllä ruokakaan oikein kelpaa. Varsinkaan se ns. oikea ruoka, eli kasvissoseet lihalla höystettynä :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille ehdotettiin suun motoriikkaan ja syömispulmiin erikoistuneen puheterapeutin tapaamista, kun tyttömme ei pienenä osannut / pystynyt syömään mitään karkeampaa ruokaa. Saimme ennen tapaamista puhelimitse neuvoja, ja lopulta tapaamiselle ei ollut edes tarvetta. Vinkit liittyivät juuri suun motoriikan kehittämiseen (esim. sähköhammasharjalla tai muulla 'tärisevällä' esineellä esim. lelulla sively suun ulkopuolelta, kasvojen hierominen /sively, hienojakoisen ruuan syöttäminen siten, että sen paksuutta lisättiin vähitellen (esim. perunamuusi) - ei siis karkeutta jne.). Mutta siis puheterapeutti olisi ollut oikea henkilö näihin pulmiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Täytyypä kysyä ensi kerralla neuvolassa. Onkin sopivasti neuvolalääkärin aika, jos siitä nyt mitään apua on.

Meillä on tosiaan nyt viimeisen viikon aikana menneet syömiset entistä huonommaksi. Liha-kasvissoseet on aina maistuneet huonosti, mutta nyt tyttö ei meinaa syödä hedelmäsoseita eikä puurojakaan, joista on ennen tykännyt, no, kuin hullu puurosta.

Ja tänään on ollut ronkeli maidonkin suhteen ja alkanut itkemään joka kerta, kun on ruoka-aika :girl_to_take_umbrage2:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mäkin kaipaisin vinkkejä siitä, millä saisi lapsen syömään.

 

Sun tyttö näyttäis olevan vielä niin pieni, että maito on vielä tosi tärkeää ja ruokavalion perusta eli jos et saa ruokaa menemään niin anna maitoa niin paljon kuin uppoaa. Lihasoseita meillä syötiin usein mm. päärynällä höystettynä. Vispi/marjapuuroa kaurapuuron sijaan, joku sormiruoka kädessä ja siten "huijaamalla" lusikkaruokaa jne. Tai voihan olla, että on hampaita tulossa?

 

Meillä asustaan kanssa pienipainoinen tyttö. Painoa on kontrolloitu pitkin matkaa, mutta syytä hitaalle painonnousulle ei ole löytynyt.

 

Syntymäpaino oli 3980 ja vuoden iässä painoi 7980. Pituutta on koko ajan tullut paremmin s. 51 -> 1v. 75 cm.

 

Rasvalisät on koko ajan ollut käytössä ja ruokaa on syönyt melko ok, mutta oma teoria on ollut, että kuluttaa myös niin tehokkaasti. + uskon myös, että kunhan terveelle lapselle tarjoaa ruokaa niin "ottaa omansa" eli syö mitä tarvitsee joskus enemmän ja joskus vähemmän :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now