Nesbit

Lapsentahtinen sormiruokinta

201 posts in this topic

Onko tietoa saako TinyDineria pääkaupunkiseudulta jostain liikkeestä?

 

Entä jos tilaa netistä niin mistä kannattaa tilata?

 

Sitten kysymys varsinaisesti sormiruokailusta: kuinka kypsäksi keitätte kasvikset?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun kokemus kasviksista on, että kannattaa jättää vähän pureskeltavaa hampaattomallekin. Muuten ne on vaan muusina sormissa.

 

Jatkanpa toisella kysymyksellä: Miten lihaa helpoiten kypsentäisi sormiruokailtavaksi? Alkais olla lihojen ottaminen ruokavalioon ajankohtaista, mutten ole vielä saanut aikaiseksi kun pannulla paistamista ei vauvoille suositella enkä mä lihoja viittis keittääkään. Uuniin kai sit vaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miksi et keittäisi? Yksi vaihtoehto on tietysti höyryttäminen. Osa lihoista (tai siis osista) vaatii mureutuakseen pitkähkön kypsymisajan, joten siinä mielessä keittäminen olisi hyvä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta on vaan hullua keittää sellaisia ruokia, joita ei syödä liemineen, kun kaikki ravintoaineet on sit siinä liemessä. Mutta tajusin äsken: lihapullia! Niitä voi tehä ison satsin pakkaseen ja sulatella tarpeen mukaan, ei tarvii joka päivä miettiä mistä sitä lihaa nyt keksisi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joku kyseli, että mistä niitä TinyDinereita saa. Mä tilasin omani juuri täältä, Sannas . En ole missään kaupoissa noita nähnyt (ja myönnettäköön, en kovin monesta edes etsinyt), ulkomailta en halunnut tilata ja sit googlettelemalla löytyi tuo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me syödään laiskoina päivinä kaupan valmispyttipannuja, joka vaan lämmitetään pannulla. Oon sitten tytöllekkin kokeillut antaa, kun ei tosiaan nyt ihan joka päivä sellaisia syödä ja ei niissä nyt mitään pahaakaan oo. Tällä hetkellä tyttö syö tuossa vieressä niitä perunakuutioita käsin. Annan vaan kasan niitä tuohon eteen ja siitä se ne napsii yksi kerrallaan, tosi kätevää! Suosittelen jos ei vaan oo tuollaista ruokaa vastaan mitenkään. girl_smile.gif

 

Me ei mitenkään aktiivisesti sormiruokailla, vaan ihan lusikasta syötetään. Joka päivä silti vähintään yhdellä aterialla syö käsinkin jotain. Nyt tyttö vaan kaivoi ruuan suusta, kun annoin, joten taisi vaan tykätä syödä sormin mielummin, kun on tuollaisia suurempia paloja kuitenkin... girl_sigh.gif

Edited by pinkdream

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nostanpa ketjua, kun tällaisen huomasin :)

 

Eli meillä on nyt 6kk tyttölapsi, jonka kanssa ollaan aloteltu sormiruokailua 5.5kk iässä. Tähän asti on mennyt oikein kivasti ja neiti on ihan haltioissaan ruuasta :) Masuun asti menee jo melko paljon tavaraa, koska sitä tulee ulospäinkin! Tähän mennessä ollaan maistelut kasviksia (perunaa, porkkanaa, bataattia, kesäkurpitsaa jne. sekä höyrytettynä, paistettuna että uunissa), hedelmiä (päärynää, banaania, omenaa, luumua, nektariinia, aplaria jne.). Ollaan maisteltu myös kaurapuuroa (yökyök) ja ruiskaurapouuroa (kanssa yök, mutta jotenkuten menee yksi lusikka alas), pastaa ei olla vielä annettu, mutta kanaa kylläkin.

 

Meillä tämä on siis toiminut tosi hyvin ja ollaan päätetty, että ei anneta vauvalle ollenkaan ruokaa syöttämällä, eli hän saa itse toimittaa ruuan suuhunsa. Nyt on alkanut askarruttaa sellainen asia, kun maitotuotteita suositellaan annettavaksi 10kk iästä lähtien, mutta miten on siis esim. makaronilaatikon kanssa, jossa on munamaitoa? Tai siskonmakkarasoppaa jossa on koskenlaskijajuustoa? tai spagettikastiketta, jossa on kermaa?

 

Missä vaiheessa sormiruokailuperheet olette alkaneet antaa vauvalle samaa ruokaa, mitä itse syötte, eikä vain "pelkkiä" kasvis- ja hedelmätikkuja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ taalla pain "saa" antaa taysmaitoa ruuan seassa 6kk lahtien kuten myos tayspastoroituja juustoja ja muita maitotuotteita. Parisen viikkoa sitten annoikin kuopukselle pastan paloja makaroonilaatikosta. Ja eilen tein bolognesekastiketta (kayttaen mahdollisimman vahan suolaa) ja tarjosin sita pennepastan kanssa. Joten tasta lahin kun vauva on pari paivaa vajaa 7kk yritan laittaa sellaista ruokaa etta siita voi antaa hallekin. Niin ja tanaan sai dippailla hedelmapaloja jogurttiin.

 

Ma jo kirjoitinkin tasta tuohon toiseen ketjuun kun en tata silloin hoksannut etta meidan kuopus ei ole huolinut lusikkaa ollenkaan. Aloitin takalaisella vauvapuurolla noin 5.5kk ikaisena mutta suu pysyi tiukasti kiinni kuten myos myohemmilla kerroilla vaikka tarjosin jotain "kivempaa" kuten muussattua banaania tms. Nyt tuntuu silta etta soseet jaa meilla kokonaan valista, kuopus syo nyt aika innoissaan kaikkea mita nenan eteen laitan, paljon ei kyllakaan mahaan asti paady mutta innostus on kova girl_smile.gif Pari ekaa viikkoa meni ruuan kanssa leikkiessa mutta sen jalkeen hoksas etta sita voi syodakkin ja on ollut tosi kiehtovaa seurata vauvan taitojen kehitysta ja nopeasti kylla oppii miten saada kunnon ote vaikka liukkaasta banaanista ja tai ohjata muita ruokia suuhun. Paras on vaan olla auttamatta silla nayttaa nopeasti oppivan kun saa itse rauhassa tutustua eri muotoihin ja tekstuureihin.

 

En taysin poissulje soseita, paiva kerrallaan jne, talla hetkella nukkuu edelleen taysia oita mutta jos alkaa nalka yllattaa oisin niin saatan kokeilla lusikalla syottamista sormiruokien ohella. Mainittakoon etta meidan kuopus on aika iso tapaus, hence the name Sumo-boy grin.gif mutta toistaiseksi tuo nayttaa hyvin jaksavan tarjottujen sormiruokien ja korvikkeen voimalla.

 

Pitaa myos mainita etta tuo on kakonut tosi vahan, mutta eka hammas tuli lapi reilu viikko sitten ja toinen pari paivaa sitten joten tilanne saattaa muuttua. Tukehtumisriski tosiaan pelottaa mutta hyvin tuo on toistaiseksi onnistunut pyorittelemaan ruokaa suussaan. Omenaakin olen antanut, tasta ketjusta nyt vasta opin etta sita ei saisi antaa alle 3-vuotiaalle??

 

Syottotuoli - meilla on kaytossa Ikean Antilop-tuoli ja IMO se on paras syottis mita markkinoilta loytyy girl_wink.gifPoika ei osaa viela istua ilman tukea mutta pysyy hyvin pystyssa Antilopissa kun eteen kiinnittaa siihen kuuluvan tarjottimen. Koko hassakka on myos erittain helppo pesta ja pyyhkia puhtaaksi.

Edited by Helsbels

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksestasi Helsbels! Pitääkin ottaa vaikka parin viikon päästä kokeeksi vaikka toi makaronilaatikko :) Totutellaan ensin kunnolla näihin ensiruokiin, niin kehittyy taidotkin tästä vielä pikkusen!

 

Meillä kakomista tosi paljon oli sillä ekalla viikolla kun aloteltiin ja olin itse toooosi huolissani. Pelotti antaa vauvalle ruokaa, kun olin yksin kotona. Mutta nyt ei ole enää niin paha. Toiset ruuat kakotuttavat edelleen, mutta luottamus vauvaan ja siihen, että hän selviää on jo aika vahva :) Joskus ruokaa menee useammin mahaan ja useimpina päivinä lattialle ;) en usko, että tyttö vielä tajuaa ruuan poistavan nälkää vaan haluaa aina tissille syömisen jälkeen. Ihan ok näinkin, sillä tavoitteena olis imettää lähemmäs vuoden ikää.

 

Mäkään en ollut kuullut tuota, että omenaa ei saisi antaa :o .. Oon antanut tytölle jauhosta omppua paloina ja hyvin on maistunut!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä teen makaronilaatikkoa veteen ja ilman suolaa, tulee ihan kohtuullista kun laittaa runsaasti muita mausteita, esim. tuoreita yrttejä. Omaan annokseen laitetaan sit suolaa ja ketsuppia ;) Mut on kyllä tosi kätevää, kun teen tota ison satsin ja pakkasesta kun sulattaa rasiassa kiireisten harrastuspäivien lounaan niin sama käy mulle ja tytölle. Nyt siis tyttö 8,5kk, ja ajattelin jatkaa tätä linjaa siihen 10kk asti, jolloin saa niitten suositusten mukaan alkaa ruoanlaitossa käyttää maitoa. Koskenlaskijaa laitetaan meillä päin joissain resepteissä jopa makaronilaatikkoon, mutta vilkaistuani tuoteselostetta taidan jättää sen toistaiseksi pois kokonaan - aika monta E-koodia ja suolaakin runsaahkosti. Mutta toki sitä tulisi esim. makaronilaatikkoon vain pieni nokare.

 

Kyllä meillä edelleen silloin tällöin tytölle tulee keiteltyä eri ruoka kuin itselle, esim. jos itselle tehdään jotain vauvalle sopimatonta, silloin juuri hyvin palvelevat meillä noi keitetyt vihannekset. Mut aika hyvin olen pystynyt soveltamaan samoista raaka-aineista tytölle sit omat sapuskat, jos ei ihan suoraan samaa voida syödä. Esim. lohta uunissa kermakastikkeessa -> tytölle keitin omat lohenpalat, tai riisiä ja kana-kermakastiketta, ->tytölle keitin kanafilesiivut riisin kanssa.

 

Kummasti on kyllä omatkin ruokailutottumukset muotoutuneet terveellisempään suuntaan tässä sormiruokailtaessa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaivoin tämän ketjun esiin, kun me ollaan nyt pikkuhiljaa aloittelemassa sormiruokailua. Poika on ollut täysimetyksellä ja nyt 5,5 kk ikäisenä on alkanut saada eteensä jotain syötäväksi kelpaavaa. Oikeastaan takana on vasta muutama päivä kokeiluja ja kerran-pari päivässä. Vielä ei ole oikein onnistunut. Kurkkua on imeskellyt eniten ja saanut paloja irti, mutta sylkenyt ne. Banaani ja päärynä olivat liian liukkaita ja porkkana ei kiinnostanut. Maissinaksut ovat tosi kivoja, mutta haluaisin antaa mielummin oikeaa ruokaa, nuo kun hajoaa suussa, niin niissä ei tule sitä ruuan suussa käsittelyn harjoittelua.

 

Antakaapas kokeneet vinkkejä ja kertokaa mistä saisi kärsivällisyyttä. Mulle on tullut hirmu paineet (itse luodut), että pojan pitäisi nyt yhtäkkiä alkaa syömään kiinteitä hurjasti. Meidän olisi siis tarkoitus mennä ihan pelkästään sormiruokaillen kiinteitten maailmaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei teillä mikään kiire ole, rauhassa vaan :)

 

Päärynään kannattaa jättää kuori samoin banaaniin voi jättää kuorta jos haluaa, sillon vaan pitää olla tarkkana vieressä ettei sitä banaaninkuorta koita syödä :D Vihanneksista ja juureksistakin saa sopivia kun höyryttää tai keittää, nyt alkuun ei ole pakko laittaa mausteita tai yrttejäkään. Bataatti, porkkana, peruna oli ne joilla me lähdettiin liikkeelle, aloitettiin tuollaisista kypsennettävistä kun ensimmäisen kurkku kerran jälkeen huomattiin että vielä ei ole valmiuksia kovien syöntiin. Oikeastaan kurkku/paprika/raaka porkkana ei vieläkään maistu. Sitten kun otetaan lihat/kalat mukaan niin uunissa paistamalla saa sopivan kosteita helposti. Uunilohi, uunibroisku, possufile yms.

 

Meillä rupes helpottamaan kun rupesin luottamaan tyttöön, annoin omalta lautaselta kaikkea sellasta mitä pystyi antamaan missäkin vaiheessa. Palat oli tarpeeksi isojaettä sopi käsiin ja siinä edessä ei ollut kuin pari palaa kerrallaan ettei mennyt leikkimiseksi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei teillä mikään kiire ole, rauhassa vaan :)

 

Kiitti OA! Etenkin tuosta kommentista!

Ja vinkeistä ja linkeistä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hiljaa hyvä tulee, vaikea se on varmaan esikoisen kanssa rentoutua eri asioissa. Mutta niinkuin sormiruokailu yleensä on ja niinkuin tämän ketjun otsikossakin, lapsentahtista. Pikku hiljaa ja jos joku ei maistu tai onnistu niin sitten se tauolle ja yrittää myöhemmin uudelleen. Meillä esim Aune ei vieläkään innostu kovista ja kylmistä, kuten kurkku/paprika/omena :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voin kertoa myös meidän kokemuksia sormiruokailusta, niillä päästiin hyvään alkuun ja nyt vuoden iässä syödään sormin, omalla lusikalla ja äidin lusikalla. Aloitettiin höyrytetyllä porkkanalla reilun 6 kk:n iässä ja sillä mentiin 3-4 päivää. Sitten otettiin muistaakseni bataatti kokeiluun ja vähitellen lisättiin ruoka-aineita ja ruoka-aineryhmiä, samaan tahtiin kuin soseitakin suositellaan annettavan. Heti ekasta ruokailusta alkaen ruokaa meni todistetusti myös mahaan asti, vaikka hampaita ei ollut. Maito oli kuitenkin useita kuukausia poikasen pääasiallinen ravinnonlähde eli rintamaito oli ihan 11 kk:n ikään asti meillä tooosi tärkeää. Vieläkin maitoa menee aika paljon, nykyään aterian päälle. Alussa imetin poikasen ennen ruokailua, jotta hän ei nälkäänsä joutunut syömään sormiruokaa, vaan sai keskittyä uusiin makuihin ja koostumuksiin rauhassa. Sormiruokailu on ainakin meillä ollut tosi hauskaa sekä vanhemmille että lapselle. Alussa ruokaa kuitenkin menee mahaan melko vähän verrattuna syötettyyn soseeseen ja sotkua tästä tulee paljon. Toisaalta nyt poikanen ei enää sotke, paitsi jos ruoka lakkaa maistumasta ja se tietoisesti heitetään lattialle :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta tuntuu, että me yritettiin nyt aloittaa liian aikaisin. Tänäänkään ei sormiruokailu kiinnostanut yhtään. Taisi olla yhtenä tai kahtena päivänä, kun tuo poika jaksoi ruuanpalasia natustella, nyt taas parina päivänä kyllästyy ihan heti, eikä juuri vie ruokia suuhun. Silti olen vaipasta löytänyt porkkanan murusia.

 

Mietin nyt, että kannattaisiko pitää pari päivää taukoa, vai jatkaa tarjoamista, vaikka poika ei ole kiinnostunut? Tuli vaan mieleen tuosta, kun Mangokin kerroit teidän aloittaneen vasta päälle 6 kk iässä. Meillä on vielä viikko 6 kk synttäreihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä kannattaa pitää parin päivän tauko ja kokeilla sitten uudelleen. 6kk ei ole mikään maaginen raja, mutta kannattaa mennä ihan lapsen mukaan. Tarjota pienen tauon jälkeen uudelleen, jos maistuu niin hyvä ja jos ei maistu vieläkään niin pitää taas pieni tauko. Maidosta lapsi saa kyllä tarpeaksi ravintoa vielä joten hyvin voi pitää taukoa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kanssa aloitettiin vasta 6kk iässä. Tyttö hoksasi heti, mitä höyrytetylle parsalle, kesäkurpitsalle ja porkkanalle pitää tehdä :) Mutta kyllä aluksi oli meilläkin aika sottaista puuhaa, eikä määrät olleet alussa suuren suuret. Mä otin ohjelmaan mukana uusia lajeja aika nopeastikin, kun vasta 6 kk iässä aloitettiin kiinteät eikä mistään tullut oireita. Puuron syömisen kanssa oli välillä temppuilua, sitä me yritettiin syöttää lusikalla alusta asti, ei siis käsin, ja välillä oli kausia, jolloin lusikka oli ehdoton nou-nou. Silloin sit paistelin uunissa jämäpuurosta kosteita keksejä (lisäsin puuroon vähän jauhoja ja öljyä ja paistoin nokareita uunissa n. 10 min). Nuo menivät omin käsin vähän helpommin.

Aika pitkään (pari kk) ateriat koostuivat höyrytetyistä kasviksista, keitetyistä lihoista/ kaloista, uunijutuista jne. Mutta kun kypsennettyjä maitotuotteita sai alkaa antaa 10kk iässä, onnistuivat monet laatikot, esim. lohilaatikko, makaronilaatikko, kalkkunalaatikko jne. Ja tästä eteenpäin oli helpompi järjestää niin, että koko perhe söi samaa ruokaa :)

Nyt kun tyttö lähestyy vuoden ikää, hän syö osan ruoista itse käsin (eikä enää juurikaan tiputtele, paitsi tahallaan), osa sotkuisemmista tai vaikeammin tartuttavista ruokalajeista syötetään lusikalla. Omalla lusikalla meillä ei vielä juuri osata syödä, paitsi niin, että äiti lataa sen valmiiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omasta puolestani suosittelisin paahtamaan kasvikset uunissa, niissa on enemman makua kuin keitetyissa. Olen paahtanut perunaa, porkkanaa, bataattia, kesakurpitsaa, palsternakkaa, paprikaa ja myos kanafileen siivuja. Vihannekset leikkaan vauvan kateen sopiviksi lohkoiksi, sekaan vahan oliivi tai auringonkukkaoljya ja uuniin. Sailyvat jaakaapissa pari paivaa sen jalkeen myos, on tosi helppo seuraavana paivana vaan ottaa lautaselle tarvittava maara, 20 sekkaa mikrossa ja lapsella on ruoka nenan edessa :) Omien empiiristen kokeilujen mukaan peruna ja kana menee paremmin alas kun niiden paalle on paahtovaiheessa ripoteltu paprikajauhetta.

 

Kannattaa kanssa kokeilla maissia, itse lammitan sen kattilassa joku 6 minuuttia, pienen pieni nokare voita sekaan ja tulee tosi hyvaa. Ne maissit tosin tulee sitten kokonaisina toisesta puolesta ulos mutta kaipa niista jotain hyvaa imeytyy...

 

MiniM:lle etta komppaan OA:ta, alku voi olla hidasta mutta kannattaa vaan jatkaa eika lannistua. 6kk ei todellakaan ole mikaan virallinen virstanpylvas vaan vauvan tarkein ravinto on maito yksivuotiaaksi asti. Mita varsinaiseen ruokaan tulee niin tarkeinta vauvalle on oppia eri tekstuurit, hajut jne.

 

Meidan kuopus on nyt vahan paalle 10kk vanha, tassa parin viikon sisaan olen ollut huomaavinani etta tuo on nyt yhdistanyt nalan ja syomisen yhteyden. Ainakin ruoka-aikaan (me syodaan aika santillisesti samaan aikaan joka paiva) alkaa kitina ja uhmailu jos ruoka on vahan myohassa :g_feedbaby: Ja nyt meneekin jo aika paljon alas, taitaa syoda enemman kuin sihtikurkkuinen isoveljensa. Tosin edelleen on valilla ruokahetkia etta ei juurikaan kiinnosta vaan ruuat on vaan kivempi heittaa lattialle. Siivoan ne sitten vain pois ja saapi odottaa seuraavaan ateriaan.

 

Yksi vinkki viela, kuivatut aprikoosit ovat hyvaa nakerrettavaa/imeskeltavaa. Niissa on jotain hyvaa, oooo, en nyt muista, oliko kenties rautaa? Mutta hyva sormiruoka kuitenkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu ja kuivatut luumut on ollut meillä herkkua. Ja se mikä on meillä kannustanut syömiseen sitten siis kun se on jo jonkun verran tuttua, niin syödä samaan aikaan. Toisten syömisen näkeminen on selkeesti meillä auttanut esim siinä että 11-12kk ikäisenä tyttö rupesi syömään haarukalla itse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä tulin tänne hieman kurkkimaan kokemuksia. Me saatiin käsky aloittaa kiinteät JO 4kk iässä pienen syntymäpainon/keskosuuden takia. Nyt mä täältä utelen, että onko jollain kokemusta jo NÄIN aikaisin aloitetusta sormiruokailusta? (En oo vielä kerenny lukea koko ketjua läpi.) Jotenkin ajattelin, kun alussa noita ruoka-aineita (mössöjä) menee niin pienet maistelu määrät, että jos jollain kikalla saisi pojan itse viemään sitä käsillään suuhun, kun noi nyrkit nyt muutenkin maistuu niiiiin hyvältä. :grin: Uskoisin, että ainakin kannattaa kokeilla..

 

muoks. niin siis soseilla sormin aattelin aloittaa..

Edited by tuiku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mini on nyt aloittanut kiinteät hyvällä menestyksellä, on tää jännää! Aloitettiin kurkulla, ihan vanhempien laiskuuden vuoksi. Paljon helpompi pilkkoa kurkkua eteen kuin höyrytellä vihanneksia, tehdään sitä sitten jatkossa kun tämä alkaa olla tutumpaa puuhaa :). Mutta heti tuli mietityttäviä asioita. Miten olette tarjonneet vauvalle kalaa, esim. lohta? Saako vauva vietyä keitettyä lohipalaa suuhun ilman että se murenee, vai täytyykö alkaa tehdä kalapullia?

Toinen kysymys liittyy noihin koko perheen maitopohjaisiin ruokiin. Voiko niihin käyttää lehmänmaidon sijaan kauramaitoa? En ole koskaan käyttänyt sitä ruuanlaitossa, mutta olisi kokeilemisen arvoinen, jos se vaan sopii vauvalle. Näin äkkiseltään ajattelen, että kauramaitoa voisi käyttää sitten kun kaura on esitelty, mutta onko tuossa kauramaidossa tai siis juomassa jotain muutakin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now