Nesbit

Lapsentahtinen sormiruokinta

201 posts in this topic

Olen aikeissa kokeilla poikani kanssa lapsentahtista sormiruokintaa, ja kaipailen muiden kokemuksia ja vinkkeja. Olen internetissa tehnyt aika paljonkin 'tutkimusta' aiheesta, ja minusta ja miehestani tama kuullostaa juuri meidan tavalta syoda kiinteita. Kysyin meidan baby clinicilla ravitsemusterapeutilta mielipidetta, ja han oli kovin innoissaan ja suositteli kokeilemaan.

 

Eli lapsentahtisessa sormiruokinnassa (nain yksinkertaistaen... :rolleyes: ) ei syoteta soseita lusikalla, vaan annetaan lapsen alusta asti itse syoda sormin (tai lusikalla sitten kun se kadessa pysyy.) Lapsi on siis itse 'vastuussa' kuinka paljon syo. Ruokia ei myoskaan soseuteta 'helpotukseksi', vaan yleensa leikataan noin lapsen nyrkin kokoisiksi paloiksi. Sotkuista kuulemma on, mutta pian yleensa lapsi oppii jo saamaan ruokaa suuhunsa itse. Lapsi saa tutustua ruokaan rauhassa ja omassa tahdissaan, kaikkia aisteja kayttaen.

 

Plussapuolia on, ettei tarvitse soseuttaa ja pakastella erillisia vauvanruokia, vaan vauva syo mita aikuisetkin (tietenkin ilman suolaa, jaahdytettyna ja sopivankokoisina paloina). Lapsentahtista sormiruokintaa on myos kehuttu ylipainoisuutta myohemmassa elamassa estavana.

 

Lapsentahtista sormiruokintaa ei pitaisi aloittaa ennen 6kk ikaa, ja lapsen tulisi pystya istumaan itse syottotuolissa tukehtumisvaaran valttamiseksi.

 

Eli meilla siis viela kuukauden verran odotellaan ennenkuin tata kokeillaan. Poikaa ei ainakaan talla hetkella kiinnosta ruoka yhtaan, vaikka usein istuukin sylissa esim. kun istumme poydassa syomassa lounasta. Mutta kaipa se kiinnostuskin siita herailee kun ikaa tulee lisaa.

 

Kokemuksia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minuakin tämä kiinnostaa. Asia on ajankohtainen vasta kesällä, mutta nythän tuota jo voisi miettiä. Mitä kaikkea sitä sitten oikein on sellaista, mitä lapsi osaisi itse nakertaa? Voiko esim. mustikoita antaa puolivuotiaan syödä itse, vai tukehtuuko niihin välittömästi? :lol: Ja mistä tuosta kannattaisi lukea enemmän?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin olen kiinnostunut tästä aiheesta. Luin jostain vanhasta Vauva-lehdestä aiheesta. Todennäköisesti aloitamme kuitenkin soseilla koska neuvola "painostaa" aloittamaan kiinteät ennen puolen vuoden ikää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tassa pari linkkia asiasta kiinnostuneille: Baby Banana Klik

 

Ilmeisesti 'pienia' palasia kuten mustikoita ja rusinoita tulisi ainakin alkuun valttaa juuri tukehtumisvaaran vuoksi. Ja tietenkin lasta ei saa jattaa vahtimatta muutenkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on annettu kyllä alusta asti ihan mitä vain. Jo hieman yli 6kk ikäisenä (mutta alle 7kk) neiti söi vattuja ja puolukoita. Kyllä ne kakoo ne poies, jossei alas mene. Ja oppii helpommin käsitteleen niitä isompia paloja, kun alusta asti antaa isompia.

 

6kk ikäisenähän vasta voi tota sormiruokintaa aloittaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Juu ei ennen 6kk ikaa, ja/tai kunnes osaa istua tukevasti itse syottotuolissa. Ja tietty taytyy osata vieda ruoka kadella suuhun.

 

Kiva kuulla etta pienemmatkin palaset menee alas. Itse en ole varma kuinka pian edes uskaltaisin kokeilla. (ja meilla aloittamiseenkin viela yli kuukausi... :rolleyes: )

 

Talla hetkella poikaa ei meidan syomiset kiinosta patkaakaan, ja kielimotoriikkakin on kehittymaton. Joten kiiretta ei ainakaan aloittelemiseen ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä ei ainakaan vielä voi edes haaveilla sormiruokien syömisestä. Poika nyt kuusikuukautta ja lusikasta syö ruokaa mielellään. Jos jotain antaa käteen poika hakkaa sillä pöytää tai nostaa tavaran/ruuuan pään päälle. Haaveissa kuitenkin on, että poika jossain vaiheessa söisi myös sormiruokia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää aihe kiinnostaa tosissaan! jotenkin mua pelottaa tuo tukehtumisvaara, toivottavasti aiheetta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kuulemma kakomista on paljon, mutta se on normaalia, kun vauva totuttelee ruoan tunteeseen suussa ja nielussa. Mutta harvemmin kai ne oikeasti tukehtuvat... Kuulemma kakomisesta ei saisi panikoitua ja nayttaa vauvalle pelkoaan, vaan hymyillen maiskuttaa suuta ja 'pureskella' niin etta vauvakin oppii mita ruoalla suussa tehdaan. Saa nahda miten siihen kakomiseen sitten suhtautuu kun se kohdalle osuu.

 

Ilmeisesti jos lapsentahtisesti menee, siina vaiheessa kun vauva niita pienia paloja saa itse pinsettiotteella suuhunsa laitettua, niin pitaisi fyysisestikin olemaan valmis niita tukehtumatta syomaan.

 

Muoks. selvennyksia erittain sotkuisesti kirjoitettuun tekstiin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juu, niinkuin NooNoo sanoi, niin äiti/isä/kuka-nyt-syöttääkin on tässä asiassa tärkeässä asemassa. Lapsihan reagoi niinkuin pitää, mutta jos kauheesti pelästyy itte, alkaa kauhistella tai tehdä muuta ns. negatiivista asiassa, niin lapsihan säikähtää myös. Tokikin, jos lapsi kakoo vähän pidempään, eikä tunnu saavan palasta pois, niin tarvii auttaa. Meillä yleensä ollaan toimittu niin, että jos on kakonut, niin sen jälkeen on annettu nestettä, että ikävä tunne lähtee pois.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen kiinnostunut tästä nyt toisen lapsen kanssa. Esikoinen sai soseita lusikasta noin 5-kuisesta alkaen, mutta söi oikeastaan alusta asti soseiden rinnalla myös sormiruokaa - maissinaksuista se kai alkoi ja liikkui luontevasti erilaisiin järsittäviin. Keitettyjä vihanneksia en tajunnut tarjota, eli sormiruoka oli lähinnä tuorepalatyyppistä "oheisruokaa".

 

Tytär on nyt vuoden ja 7 kk ja syö edelleen mielellään sormin, osaa myös käyttää lusikkaa hyvin. Mä uskon, että sormiruokailusta on ollut hyötyä motoriikan ja ruuan monipuolisuudenkin kannalta. Poika on vasta kolmiviikkoinen, eli aivan ajankohtaista ei lisäruuan ajattelu vielä ole, mutta alustavasti ollaan ajateltu ainakin kokeilla, miten sujuisi kiinteiden opettelu ainakin painottuen sormiruokiin, jos ei nyt ihan kokonaan soseetta.

 

Meillä muuten esikoinen kakoi kyllä lusikkaruokaakin, eli sitä lajia lie luvassa joka tapauksessa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojallamme pinsettiote oli vasta lähempänä vuoden ikää sellainen, että sormin syöminen onnistui. Neuvolasta kyllä kehotettiin harjoittamaan pinsettiotetta juuri sormiruokien avulla, mutta siitä ei vaan tullut mitään. Lisäksi poikamme oli yli vuoden ikäiseksi aika huono syömään muutenkin ja alkoi syödä karkeampia ruokia hyvin vasta n. 11 kuukauden ikäisenä, joten sormiruoat eivät oikein maistuneetkaan. Muutaman kerran poika on oksentanutkin kunnolla syötyään liian suuria paloja. Monesti sormiruoat taitavat olla soseruokailua täydentämässä ja soseita tarvitaan, jotta ruokaa menee isompia määriä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Aluksi (ja vaikka pidempaankin ;) ) lapsentahtisessa sormiruokailussa ravinto tulee viela paa-asiallisesti rintaruokinnasta. Niin kai ihan soseita maistelevalla vauvallakin.

 

Pinsettiotteen ei tarvitse olla hallussa sormiruokailua aloitellessa, riittaa kunhan lapsi osaa vieda kadella ruokaa suuhun. Yleensa aloitetaankin 'isommista' (lapsen kaden kokoisista) paloista, joita lapsi puristaa nyrkissa ja syo 'ylijaavan' osan ja pudottaa loput. Parhaimmin toimivat 'kahvalliset' ruoat, kuten parsakaali tai pitkittain leikattu porkkanapala. Varmasti alkuun tuleekin totuttautumista ruoan karkeuteen, mutta kun lapsentahtisesti etenee, niin hyvin pitaisi sujua. Ja tosiaan, lapsentahtisessa sormiruokinnassa on tarkoitus edeta kiirehtimatta, ja luottaa siihen etta vauva oppii syomaan sitten kun on fyysisesti siihen valmis.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sormiruokinta kuulostaa muuten todella hyvältä, mutta... Kun sanotaan, että lapsi tarvitsee puolivuotiaana jo muutakin ravintoa, kuin maito niin saako se sitä riittämiin syödessään sormin itse? Ja lähteekö nälkä varmasti ja maha tulee täyteen?

 

Meillä ei meinaan äidinmaito enää nälkää tytöllä pidä vaan selvästi tarvitsee tuhdimpaa ruokaa ollakseen tyytyväinen.

 

Enkä oikein muutenkaan ymmärrä sitä, että tuon ikäinen olisi itse vastuussa (edes heittomerkeissä) syömisistään. Tähän asti sitä on pidetty ihan vauvana ja nyt on sitten riittävän iso huolehtimaan siitä, että saa riittävästi sapuskaa kurkusta alas?! Lattialle nuo sapuskat päätyy.

 

Kaunis ajatus kyllä ja varmasti jees niillä joilla onnistuu.

 

Meillä tyttö syötetään, mutta saatavilla on samalla myös sapuskaa jota tyttö lappaa itse suuhunsa. Kaikki on tyytyväisiä, kun maha tulee täyteen ja ruokaa on myös "taivasteltu". Parhaani teen sen mukaan, että itse maisteltavat ruoat olisi samaa kun lautasella.

 

Meillä tyttö sai palasen omenaa järsittäväkseen ja meinasi muuten ihan oikeasti tukehtua. Oli jo sininen, kun sain palan kurkusta kaiveltua ylös. Ei enää ikinä!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

WHO:n suositusten mukaan 6 kk:n iässä pitäisi tarjota kiinteää ruokaa 2 kertaa päivässä 2-3 ruokalusikallista. Käytännössä varmasti lusikalla syöttäessäkään tuo koko määrä ei aina mene alas asti :lol:

 

Eihän sitä tietysti kannata lasta nälässä pitää, jos ei äidinmaito riitäkään. Luulisin kuitenkin, että jos se siihen puoleen vuoteen saakka on määrällisesti riittänyt niin riittää se siitä eteenpäinkin. Vaikka vauva on isompi, niin kasvaa kuitenkin jo vähän hitaammin, joten energiantarve ei mitenkään hirveää vauhtia kasva :) Puolivuotiaalla se kiinteä ruoka on tosiaan enimmäkseen totuttelua varten, ja vasta vähitellen alkaa täyttää energiantarvetta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ mutta toisaalta isompi vauva liikkuu enemmän ja kuluttaa enemmän...??!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun on pakko hehkuttaa tänne ;) Meillä sormiruokinnan etuna on tällä hetkellä se, että meidän 10,5kk ikäinen neiti osaa itse viedä haarukalla suuhun ruokansa - väitän siis, että sormiruokinta on edesauttanut koordinaatiota näin paljon! (ja meillä ollaan siis sekasyöjiä siksi, että äiti on ollut laiska, eikä aina jaksa miettiä sormiruokintaan sopivia ruokia tai tehdä niitä).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kun ei se vauva nyt ole, kun kuukauden 6kk ;) .

Se neiti joka asuu meillä on kuitenkin jo lähemmäs 8kk ja saanut maisteltavaa eteensä jo muutaman kuukauden ajan.

Ja on eriasia mitä suositus sanoo ja miten menee aidossa tosielämässä kunkin lapsen kohdalla. Suositukset ovat yleistyksiä, välillä jopa todella rajuja sellaisia. Meillä lääkärin suositus, että lapselle annetaan viisi monipuolista ruokaa päivässä plus maito. Ollut jo siitä 6kk asti. Ja tytön kasvukäyrät ovat ihan normaalit..

 

Mutta kuten sanottu, kuulostaa hyvältä ja toimii varmasti niissä perheissä joissa toimii, meillä ei yksistään, mutta tukee syömistä kyllä :P .

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mä taas olen ihmetellyt jo kauan, miks muka soseiden syöttäminen lusikalla ei olisi lapsentahtista. Kyllä meidän lapset osas pistää suun kiinni kun ruoka ei enää uponnut.

 

Mutta kyllähän tuollainen "kevyt" sormiruokailu varmaan helpottaa vähän kaikkien elämää. Lapsi mutustelee jotain itsekseen, jolloin äitikin ehtii syömään, maissinaksu kylästelyreissun kahvipöydässä on varmaan ihan kiva lapsenkin mielestä jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on välillä annettu sormiruokia mutta kyllä se on aika epätoivoista. Kyllähän se suun suuntaan menee mutta kun sormet menee ekana eikä tajua siirtää sormiaan :D Eli lusikalla 99% syödään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilla ollaan aloiteltu jo maistelemaan hieman sormiruokia, vaikka 6kk:sta puuttuu viela viikko. Poika alkoi nayttamaan kiinnostumisen merkkeja, ja istuu jo ihan tukevasti syottotuolissakin. Ruokakin menee jo sujuvasti suuhun! Ihmeellisen nopeasti alkoi palasista menna hieman vatsaankin, silla parina paivana on vaipassa ollut jo todistusaineistoa! :P

 

Macilla: Ei vauva ole vastuussa ruokailustaan ;) Sormiruokailu on vaan erillainen tapa tutustua ruokaan. Sormiruokinnassa kaytetaan omia kasia ruoan tunnustelemiseen ja tutustustutaan uusiin tekstuureihin vauvan omassa tahdissa. Meilla poika on kiinostunut kaikesta mita syon ja juon, ja haluaa itsekin koskemalla kokeilla mita se on ja milta tuntuu/tuoksuu. Soseiden kanssa tuollaista tutkimusta ei voi tehda.

 

Ja yllattavan nopeasti kuulemma vauvat oppivat syomaan isojakin maaria. Meilla viikon verran harvakseltaan maistellut poika osaa jo omenasta, banaanista, kurkusta ja kesakurpitsasta jyystaa ja niella paloja.

 

Ofelia: Toki soseiden syottamisessa myos voi ja pitaakin menna lapsen tahdissa. Mutta niinkuin mainitsin jo aiemmin, sormiruokailu on erilainen, holistinen tapa tutustua ruokaan. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kyllä meidän typy tutkii sormineen niitä soseitakin :D , ei tosin pääse "kiinteän aineen" fiilikseen, mutta osaa jo sujuvasti työntää sormet lautaselle :rolleyes: ja sieltä suuhunsa. Ja on tosi kiinnostunut muiden syömisistä ja juomisista.

 

Pitää varmaan siinä 6 kk:n tienoilla kokeilla miten typsy suhtautuu omin sormin syömiseen - soseiden ohella siis.

Edited by Katz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now