Ren

Millaisia soseita valmistat vauvalle?

204 posts in this topic

Monet varmaankin tekevät vauvalle soseita myös itse. Millaisia soseita teette?

 

Entä säilytys? Pakastatteko pieninä annoksina?

 

Vinkkejä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse tulee tehtyä kaikki kasvis- ja lihasoseet. Aluksi pakastin kaikki jääpalamuotteihin, mutta kun vauvan ruokahalu kasvoi niin siirryttiin pakastepusseihin, joihin laitan aina päivän annoksen verran eli kahden ruoan soseet. Lihasoseet on kyllä kätevä tehdä jääpalamuotteihin, kun niistä saa sopivat kerta-annokset. Kasviksista tulee yleensä bataattia, porkkanaa ja perunaa käytettyä. Lihoista on tähän mennessä kalkkunaa, broileria, nautaa ja possua maisteltu.

 

Hedelmäsoseet tulee ostettua kaupasta kun niitä menee sen verran vähän että ihan sama ostaa pari purkkia viikossa. Kunhan lapsi vähän kasvaa niin puuron kanssahan voi tarjota myös marjoja pakkasesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tein kaikki muut soseet tybylle itse paitsi luumun. Alkuun tein pieniä annoksia ja pakastin jääpalamuoteissa ja myöhemmin tein isoja annoksia ja pakastin pilttipurkeissa.

 

Lihat(kana, possu, nauta) tein aina jääpalamuotteihin, oli sitten kiva lisätä lihaa erilaisiin soseisiin ja vaihdella sen määrää. Lohen laitoin suoraan soseen joukkoon. Ja myöhemminkin tein joitain makuja jääpalamuotteihin, niin niitä sai kanssa sitten lisätä valmiisiin soseisiin.

 

Tässä muutama soseesimerkki:

bataatti

bataatti-peruna

porkkana

mansikka

vadelma

mustikka

banaani-persikka

omena-kiiwi-jaffariini

bataatti-peruna-porkkana-kukkakaali

bataatti-peruna-porkkana-basilika

bataatti-herne-maissi-paprika

bataatti-peruna-parsakaali-basilika-rakuuna

bataatti-tomaatti-riisi-kesäkurpitsa-basilika-rakuuna

 

Bataatti oli tybyn herkkua :)

 

Hedelmäsoseet menivät kanssa ihan hyvin pakkasessa.

Käytin paljon mausteita aika alusta asti, erilaisia yrttejä ja kaikkia mausteita kaapista missä ei ollut suolaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tehdää muutaman päivän satsi kerrallaan, jota en viitsi enää pakastaa. Hyvin menee kaupaksi kaikki, mutta tässä muutama suosikki:

 

Bataatti-kesäkurpitsa-jauheliha/kana-italianmausteella

 

peruna-porkkana-lohi-tillillä ja laakerinlehdellä

 

parsakaali-maissi-kaurapasta-timjamilla ja pippurilla

 

peruna-kukkakaali-palsernakka-herne+mausteet

 

Bataatti-kesäkurpitsa-riisi-kana-curry

 

Meillä tehdään kyllä paljon siitä mitä kaapista löytyy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyviä vinkkejä, lisää kiitos ;) ! Meillä aloitettu kiinteät 4 kk esikoistypyn kanssa viikonloppuna, eli hyviä vihjeitä otetaan myös täällä ilomielin vastaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miten kypsennätte noi lihat?

 

Me ei olla vielä lihoja aloiteltu, mutta olen suunnitellut keittäväni lihat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen pakastanut lihan raakana sopivan kokoisissa annoksissa. Lisään jäisen lihan muiden kanssa kiehumaan ja soseutan lopuksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maustamisesta:

Tuoreita yrttejä vai kuivattuja? Milloin voi tai kannattaa laittaa currya (minkä ikäiselle)? Milloin pippuria? Kuinka paljon mausteita uskaltaa laittaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä olen pakastanut ruokia jääpalamuoteissa ja pussittanut palat. Niistä paloista on helppo (miehenkin) koota erilaisia aterioita.

 

Edellisistä kirjoituksista sain kyllä hyviä uusia mauste vinkkejä. Kiitos!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Maustamisesta:

Tuoreita yrttejä vai kuivattuja? Milloin voi tai kannattaa laittaa currya (minkä ikäiselle)? Milloin pippuria? Kuinka paljon mausteita uskaltaa laittaa?

 

 

Mä käytin molempia, kuivattuja ja tuoreita. Aloin laittamaan aika alusta(n.kk soseita takana) mausteita, ensin ihan pikkusen ja sitten lisääntyvässä määrin. Eli pimu sai pippuria( ja vaikka mitä muuta) jo aika varhaisessa vaiheessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Keitättekö jauhelihankin vai käytättekö vain isompia lihapaloja? Ei ole koskaan tullut koitettua tuota jauhelihan keittämistä mutta kai sekin onnistuu?

 

Paljonko muuten laitatte lihaa soseisiin, suurin piirtein prosentteina?

 

Vielä yksi kysymys; käytättekö pakastevihanneksia vai tuoreita vai onko siinä eroa esim. vitaaminien määrään tms?

 

Meillä on tehty mm. tällaisia soseita:

bataatti, peruna, maissi, kukkakaali, kana

bataatti, maissi, kana

peruna, kukkakaali, porkkana, parsakaali, possua tai nautaa

kalaa ei olekaan tullut itse tehtyä vielä

 

Mausteista olen alkanut käyttää vasta pippureita. Ei oikeen itsekään osaa sanoa mikä yrtti noihin aina sopisi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Minä olen pakastanut ruokia jääpalamuoteissa ja pussittanut palat.

 

Näin meilläkin toimitaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Keräsin aikoinaan itselleni wordiin vauvanruokaohjeita..

 

Tässä niitä

 

 

Spagetti Bolognese

- 400 g paistijauhelihaa

- 1/2 pussia raketti-spagettia

- 4 tomaattia

- 1 pieni kesäkurpitsa

- 2 pientä paprikaa

- 1 pussillinen babyporkkanoita (vaihtoehtoisesti 3 tavallista porkkanaa)

- mausteet: pizzamauste, mustapippuri, basilika, provencen yrtit,

Keitä koko komeus isossa kattilassa, vettä sen verran että ainekset melkein peittyvät. Keittele hiljaisella lämmöllä reilut puoli tuntia, jotta vesi haihtuu lähes kokonaan. Halutessasti spagettia voi hiukan hienontaa sauvasekoittimella.

 

 

 

Kalapata

- 1 paketti pakasteseitä

- 2-3 bataattia

- 1 parsakaali

- mausteet: tilli, mustapippuri, timjami, provencen yrtit

 

Lisää kattilaan vettä niin että ainekset melkein peittyvät. Keitä kevyellä lämmöllä kunnes vesi on lähes kokonaan haihtunut ja kasvikset pehmeitä.

 

 

 

Kanarisotto

- paketti broilerin paistisuikaleita

- 2 pussia pakastekasviksia (riisi, herne, maissi, paprika, porkkana, kesäkurpitsa)

- riisiä 2 dl (jos pakastepussi ei sitä valmiiksi sisällä)

- mausteet: mustapippuri, paprika, persilja, provencen yrtit, timjami

 

Keitä aineksia pienessä määrässä vettä, kunnes broileri on kypsää ja vesi haihtunut. Halutessasi voit soseuttaa risottoa hiukan sauvasekoittimella.

 

 

 

POSSUSOSE

 

30-75g possun paistia tai filettä

 

100g porkkanoita

 

2 kivetöntä luumua

 

100g kesäkurpitsaa tai kukkakaalia

 

lohko omenaa

 

(1/4 tl rosmariinia)

 

3 dl vettä

 

[/color]

 

Poista lihasta mahd. rasva ja kalvot. Kuutio liha ja kiehauta miedolla lämmöllä. Lisää puolikypsien lihojen joukkoon porkkanat ja luumut. Keitä noin 5min. lisää sitten kesäkurpitsa/kukkakaali ja omena. Mausta rosmariinilla. keitä kypsiksi. Soseuta.

 

 

 

JAUHELIHA- KASVISSOSE

 

100g porkkanoita

 

100g perunoita

 

50g parsa- tai kukkakaalia

 

10g purjoa tai sipulia

 

30-75g jauhettua naudanpaistia

 

1 tl persiljaa

 

3dl vettä

 

 

Pese, kuori ja paloittele kasvikset ja perunat. Keitä luettelon mukaisessa järjestyksessä. Jauhelihan lisäämisen jälkeen keitä vielä noin 5 min. Mausta persiljalla. Soseuta.

 

 

 

BROILERISOSE

 

30-75g broilerin filettä

 

100g porkkanoita

 

100g perunaa

 

75g kukkakaalia

 

(1/4 tl rosmariinia)

 

(isommalle lapselle 1/2tl currya)

 

3dl vettä

 

 

Leikkaa broileri pieniksi kuutioiksi. Pese ja kuori kasvikset. Keittele miedolla lämmöllä ensin broilerit puoli kypsiksi ja sitten vihannekset luettelon järjestyksessä kypsiksi. Soseuta.

 

 

POSSUPATA

 

100–150 g possun suikaleita

 

3-4 perunaa

 

2-3 porkkanaa

 

puolikas palsternakka

 

kaksi laakerinlehteä

 

muutama kokonainen pippuri

 

 

Keitä kaikki vähässä vedessä. Poista pippurit ja laakerinlehdet. Soseuta.

 

 

NOPEA BROILERISOSE

 

2-3 broilerin rintafilettä

 

1litra vettä

 

10 keskikokoista perunaa

 

(tai 5 perunaa ja 300g riisiä)

 

1 pussi herne-maissi-paprikapakastetta

 

 

Siisti ja paloittele broileri. Laita kiehumaan veteen. Pese ja kuori perunat. Laita lohkoina veteen.

 

Keitä noin 10 min. Lisää pakastevihannekset. Keitä kypsäksi. Soseuta. Ohjeesta tulee noin 2l sosetta.

 

Makua voi muutella esim. korvaamalla osan tai kokonaan perunan palsternakalla, bataatilla tai riisillä.

 

 

ITALIANPASTA

 

1 kesäkurpitsa

 

6 tomaattia

 

4 porkkanaa

 

2dl jyväpastaa

 

1 rkl kalaa, broileria tai muuta hyvää

 

 

Kesäkurpitsa kuutioidaan pieniksi paloiksi ja haudutetaan pannulla kuorittujen tomaattien kanssa pehmeiksi. Porkkanat keitetään makaronin kanssa ja soseutetaan perunasurvimella. Ainekset yhdistetään ja mausteeksi basilikaa + paprikajauhetta.

 

 

SYYSPATA

 

1 kukkakaali

 

6 porkkanaa

 

1 sipuli

 

1prk maissisose

 

1 rkl kalaa, broileria tai muuta hyvää

 

 

Kukkakaali, porkkana ja sipuli kuutioidaan ja keitetään kypsäksi, jonka jälkeen soseutetaan perunasurvimella. Sekaan lisätään valmis maissisose ja mausteeksi valkopippuria.

 

 

 

VAUVAN KESÄKURPITSANYYTTI

 

20 g vähärasvaista jauhelihaa

 

30-50 g kesäkurpitsaa tai kesäkurpitsan sisusta

 

1 keskikokoinen peruna

 

n. 2 rkl vettä

 

 

Pese, kuori ja raasta peruna. Raasta pesty kesäkurpitsa tai hienonna kesäkurpitsan sisus hienoksi. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään ja nosta ne foliolle. Tee foliosta nyytti ja lisää vesi. Kypsennä nyyttiä uunissa 180 asteessa noin 25-30 minuuttia uunista riippuen. Tarkista ruuan kypsyys ja soseuta tarvittaessa ruokaa vielä vauvalle sopivaksi.

 

 

HEDELMÄINEN KASVISPATA

 

1 kesäkurpitsa

 

1 paprika

 

3 porkkanaa

 

1 persikka

 

1 rkl kalaa, broileria tms

 

 

Kesäkurpitsa ja paprika kuutioidaan ja keitetään kypsäksi, jonka jälkeen soseutetaan sauvasekoittimella sileäksi. Porkkanat kuutioidaan pieniksi paloiksi ja keitetään kypsäksi, samoin persikka kuoritaan ja kuutioidaan. Sekoitetaan aineet keskenään ja maustetaan currylla ja paprikajauheella.

 

 

KALASTAJAN HERKKU

 

Pakasteseitä tai muuta kalaa

 

perunaa

 

porkkanaa

 

herneitä

 

hieman kalan keitinlientä

 

pippuria ja tilliä maun mukaan

 

 

Keitä ensin kuutioidut perunat, porkkanat ja herneet + mausteet vähässä vedessä lähes kypsiksi, lisää kala ja anna kiehua 10 minuuttia eli kunnes kala on kypsää.

 

 

TILLILIHA

 

50 g naudanlihaa (paistijauhelihaa tai paistipaloja tms)

 

100 g perunoita

 

100 g porkkanoita

 

2 tl tilliä

 

vettä

 

 

LOHI-KASVISSOSE

 

30 g lohta (tai kuhaa)

 

100 g perunaa

 

80 g porkkanaa

 

20 g palsternakkaa

 

vettä

 

 

POSSUINEN PATA

 

50 g possunlihaa (esim. ulkofilettä, suikalelihaa)

 

2 porkkanaa (100g)

 

pala kukkakaalia (100g)

 

1/4 tl oreganoa

 

vettä

 

 

BROILERIRISOTTO

 

broilerin rintafile

 

4 porkkanaa

 

pala palsternakkaa

 

1 dl täysjyväriisiä

 

1 dl pakastemaissia (lisätään ihan lopuksi, kun kypsyy nopsaan)

 

Mausteeksi persiljaa ja hiukan currya

 

 

UUNIPOSSU

 

perunaa

 

bataattia

 

possua

 

 

Suikaloi ainekset. Hauduta paistopussissa uunissa 150 asteessa 1½ tuntia.

 

 

KEVÄINEN KALKKUNASOSE

 

(2-4 annosta)

 

30-50 g kalkkunan lihaa

 

2 dl (120 g) kuutioitua bataattia

 

1 dl pakastemaissia

 

1 kpl porkkanaa

 

n. 2 1/2 dl vettä

 

 

Hauduta maustamatonta kalkkunan lihaa pienessä vesimäärässä noin 10 minuuttia.

 

Lisää pestyt, kuoritut ja paloitellut kasvikset, esimerkiksi porkkana, bataatti ja maissi. Kypsennä ruokaa, kunnes kasvikset ovat kypsiä (noin 10 minuuttia). Soseuta kypsä liha ja kasvikset.

 

 

ERILAISIA YHDISTELMIÄ:

 

 

kana/kalkkuna

 

maissi

 

riisi

 

banaani

 

 

 

naudan/possunjauheliha

 

porkkana

 

bataatti

 

 

 

bataattia tai perunaa

 

ruohosipulia

 

jauhelihaa

 

maissia

 

ripaus maustepippuria

 

 

 

 

possu

 

kukkakaali

 

peruna

 

 

 

kana/kalkkuna

 

porkkana

 

riisi

 

 

 

kana/kalkkuna

 

peruna

 

porkkana

 

maissi

 

 

 

Bataatti

 

maissi

 

jauheliha

 

parsakaali

 

 

 

Parsakaali

 

kalkkuna

 

peruna

 

maissi

 

munakoiso

 

 

 

jauheliha

 

peruna

 

omena

 

porkkana

 

kesäkurpitsa

 

bataatti

 

munakoiso

 

jauheliha

 

 

 

naudan/possunjauheliha

 

tomaatti

 

riisi

 

maissi

 

 

 

bataatti

 

pätkä purjoa

 

paistijauhelihaa

 

 

 

bataatti

 

kukkakaali

 

omena

 

 

 

naudan/possunjauhelihaa

 

porkkana

 

tomaattia

 

makaronia/spagettia

 

 

 

Lisää soseisiin sipulia, valkosipulia, mausteita ja yrttejä makua tuomaan!

 

 

 

 

MAKEITA HERKKUJA

 

 

 

1 pieni banaani

 

1 rkl puolukoita

 

 

Muussaa ja sekoita yhteen. Jos sose on liian kirpeää, lisää banaania tai hedelmäsokeria.

 

 

OMENAKANELIHERKKU

 

1 omena

 

2 dl vettä

 

ripaus kaneli

 

ripaus hedelmäsokeria

 

 

Pilko omena ja keitä vedessä. Keitä niin ettei omenasta tule sosetta vaan jää pieniksi paloiksi. sekoita kylmään vesitilkkaan 1rkl perunajauhoja tai 1,5 rkl maissitärkkelysjauhoa. Kaada nauhana omenoiden joukkoon ja sekoita kiisselimäiseksi. Mausta kanelilla ja hedelmäsokerilla maun mukaan.

 

 

AVOKADO-ANANASSOSE

 

 

1 avokado

 

2 viipaletta ananasta

 

 

Kuori ja halkaise avokado. Poista kivi. Lohko avokado ja soseuta ananasviipaleiden kanassa. Tarjoa heti.

 

 

PORKKANA - OMENASOSE

 

300g porkkanoita

 

100g omenoita

 

2,5 dl vettä

 

 

RUUSUNMARJA-PERSIKKA- VISPIPUURO

 

(noin 4 annosta)

 

1 l vettä

 

2 dl maissiryynejä tai

 

1,5 dl tummia mannasuurimoita

 

240 g pakasteruusunmarjasosetta

 

250 g persikkasosetta

 

sokeria

 

 

Sekoita manna- tai maissisuurimot kiehuvaan veteen. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää valmiiseen kuumaan puuroon pakasteruusunmarjasose ja persikkasose. Sekoita ja vatkaa puuro jäähtyneenä. Lisää tarvittaessa sokeria.

 

 

 

RUUSUNMARJA-BANAANIKIISSELI

 

2 dl vettä

 

1,5 rkl Maizena-maissitärkkelystä

 

2 dl ruusunmarjasosetta

 

puolikas banaani

 

 

Sekoita kattilassa kylmä vesi ja maissitärkkelys. Kuumenna kiehumis-pisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Sekoita välillä ja jäähdytä kiisselipohja. Lisää ruusunmarjasose ja kuutioitu tai soseutettu banaani.

 

Vinkki: Korvaa ruusunmarja mustikka-, vadelma- tai omenasoseella.

 

 

 

LUUMU-KAURAPUURO

 

100 g kuivattuja luumuja

 

5 dl vettä

 

1,5 dl kaurahiutaleita

 

 

Huuhtele luumut ja anna niiden liota puurovedessä muutaman tunnin ajan. Sekoita joukkoon hiutaleet. Anna puuron kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Soseuta puuro tarvittaessa.

 

 

 

MUSTIKKAINEN KAURAMANNAPUURO

 

2 dl vettä

 

-2 dl mustikoita

 

-1/2 dl kauramannasuurimoita

 

-1/4 dl sokeria (vähempikin riittää, mutta tuli jo laitettua)

 

 

Kiehauta vesi ja mustikat. Lisää sokeri ja vispilöi suurimot joukkoon. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan tai maidon kera.

 

 

BANAANI-PÄÄRYNÄSOSE

 

½ banaania

 

½ päärynää

 

väriksi muutama puolukka

 

 

Hienonna banaani haarukalla lautasella. Raasta päärynä hienoksi. Sekoita hedelmät keskenään. Lisää muutama puolukka ja sekoita. Tarjoa heti.

 

 

 

MANSIKKA- BANAANIVAAHTO

 

2 kpl banaania

 

4 dl pakastemansikoita

 

1/2 dl korvikemaitoa

 

 

Viipaloi banaanit ohuen ohuiksi siivuiksi. Jäädytä banaanisiivut pakastimessa. Kun banaanit ovat jäätyneet, ota ne pakkasesta sulamaan. Ota samalla sulamaan pakastemansikat. Anna banaanien ja marjojen sulaa kohmeisiksi. Soseuta mansikat sauvasekoittimella. Vatkaa sähkövatkaimella kohmeiset banaanit vaahdoksi. Vatkaa vatkaimella myös maito vaahdoksi. Yhdistä kaikki aineet keskenään ja sekoita vaahto tasaiseksi. Tarjoile heti!

 

 

MARGAREETAN MANGOPUURO

 

1 l vettä

 

1 1/2 dl täysjyvämannasuurimoita

 

2 tlk Piltti-mangososetta

 

1 tl vaniljasokeria

 

Kiehauta vesi ja lisää siihen samalla sekoittaen mannaryynit. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Sekoita valmiiseen puuroon pari purkillista Piltti-mangososetta. Puuro maistuu yhtä hyvin kylmänä kuin lämpimänä, joten sitä voi tehdä reilun annoksen ja säilyttää jääkaapissa aamu- ja välipalaksi tai jälkiruoaksi. Tarjoa vauvalle puuroa äidinmaidonkorvikkeen tai jogurtin kanssa.

 

Jos haluat kuohkeaa vispipuuroa, vatkaa jäähtynyttä puuroa sähkövatkaimella noin viisi minuuttia

 

 

Parsakaali-porkkanasose 3–4 kk

 

 

1 peruna

 

2 parsakaalia

 

2 porkkanaa

 

noin 2,5 dl vettä

 

 

Pese, kuori ja paloittele peruna ja porkkanat. Huuhtele parsakaalit ja irrota niistä kukkanuput. Keitä peruna- ja porkkanalohkoja ja parsakaalin varsia kattilassa 10–15 minuuttia.

 

 

Lisää parsakaalin kukinnot ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Valuta kasvikset ja soseuta ne monitoimikoneella. Löysennä sosetta keitinvedellä, äidinmaidolla tai äidinmaidonkorvikkeella.

 

 

Vinkkejä

 

Samalla ohjeella voi tehdä sosetta muistakin kasviksista.

 

Pelkän perunasoseen rakenne kärsii pakastuksesta, mutta perunaa voi hyvin pakastaa muiden kasvisten joukossa

 

 

 

Tomaattinen jauhelihakastike 5–8 kk

 

 

2,5 dl suolatonta tomaattimurskaa (tuoreet tomaatit kaltattuina tai soseutettuina ajavat saman asian)

 

1 dl vettä

 

150 g paistijauhelihaa

 

1 tl oreganoa

 

 

Sekoita ainekset kattilassa tasaiseksi seokseksi, ja anna sen kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista, että jauheliha on kypsää. Tarjoa kastike keitetyn spagetin tai perunan kanssa

 

 

 

Liha-kasvissose

 

10-12 annosta

 

 

> 5-6kk

 

 

150g porsaan-, naudan-, broilerin- tai kalkku-nan jauhelihaa

 

5 isoa perunaa

 

4 isoa porkkanaa

 

3 dl vettä

 

2 rkl rypsiöljyä

 

tilli- tai persiljasilppua

 

 

Kuori perunat ja porkkanat. Pane ensin kie-humaan paloitellut porkkanat ja keitä 10min. Lisää perunalohkot ja vettä niin paljon, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua kannen alla 20min. Kasvisten kiehuessa kuu-menna pannulla rypsiöljyssä jauhelihaa niin että se muuttuu väriltään vaaleaksi, ÄLÄ RUSKISTA! Ota keitinvesi talteen. Soseuta kypsät kasvikset ja lisää joukkoon jauheliha öljyineen. Soseuta vielä hetken aikaa. Lisää kasvisten keitinlientä sen verran, että soseesta tulee löysän puuron paksuista. Mausta lopuksi hienonnetulla tillillä tai persiljalla.

 

 

Sose säilyy jääkaapissa kaksi päivää. Pakasta loput noin 1dl annoksina.

 

 

 

 

 

 

 

Lohta ja kasviksia kastikkeessa

 

noin 15 1½ dl annost

 

> 5-6kk

 

 

300g lohta

 

6 isoa perunaa

 

4-5 porkkanaa

 

1 parsakaali

 

1 paprika

 

10cm:n pala purjoa

 

1 dl kevytkermaa

 

4dl kasvisten keitinlientä + vettä ja 4 rkl veh-näjauhoja

 

2 rkl rypsiöljyä

 

tilliä, valkopippuria

 

 

Kuori peruna ja porkkana ja leikkaa paloiksi. Keitä porkkanapaloja vedessä 5-10min, lisää perunapalat ja keitä kypsiksi. Ota keitinvesi talteen. Leikkaa parsakaali ja paprika pieniksi paloiksi ja purjo renkaiksi. Leikkaa lohi ohuiksi suikaleiksi ja tarkista että kala on täy-sin ruodotonta. Kuumenna kattilassa öljyssä kasviksia ja lohipaloja kunnes kasvikset peh-menevät ja lohi muuttuu väriltään vaaleaksi.

 

 

Keitä perunan ja porkkanan keitinliemestä kastike. Sekoita vehnäjauhot pieneen määrään kylmää vettä ja lisää kiehuvaan kasvisten kei-tinliemeen, lisää kevytkerma ja anna kiehua muutama minuutti. Sekoita yhteen kasvikset, lohi ja kastike. Mausta lopuksi. Soseuta 5-7 kuukauden ikäisen lapsen ruoka sauvasekoit-timella. Yli 8kk ikäiselle riittää hienonnus haarukalla. Pakasta pakasterasioihin sopivan suuruisina kerta-annoksina, jäähdytä ja pakas-ta.

 

 

VINKKI: ruuan voi valmistaa myös tuoreista kuha- tai ahvenfileistä

 

 

Lohirisotto

 

noin 15 1½ dl annost

 

> 5-6kk

 

 

300g lohta

 

3 pss herne-maissi-paprikaa

 

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

 

5 dl puuroriisiä, tummaa riisiä tai riisi-ohraseosta

 

1 litra vettä

 

3 rkl tomaattipyreetä

 

tilliä

 

1 tl paprikajauhetta

 

¼ tl valkopippuria

 

 

Keitä riisi kypsäksi ja noin 10min pidempään kuin keitto-ohjeessa neuvotaan. Keitinvettä saa jäädä riisin joukkoon kastikkeeksi. Leik-kaa lohi suikaleiksi ja tarkista että se on ruo-dotonta. Kuumenna lohisuikaleita kattilassa öljyssä noin 5-10min kunnes lohi on tullut väriltään vaaleaksi. Lisää paprikajauhe, to-maattipyree ja he-ma-pa. Kuumenna vihan-nekset. Sekoita yhteen keitetty riisi, ja lohi- ja kasvisseos, mausta tillillä ja valkopippurilla. Soseuta 5-7kk ikäiselle ruoka sauvasekoitti-mella. Jaa pakasterasioihin, jäähdytä ja pakas-ta.

 

 

VINKKI: voit käyttää myös tuoreita kasvik-sia, sopiva yhdistelmä on esimerkiksi paprika, pala purjoa, kolme porkkanaa ja parsakaali. Leikkaa paprika ja parsakaali pieniksi paloik-si, purjo renkaaksi ja raasta porkkana karke-aksi raasteeksi. Kuumenna kasviksia öljyllä pannussa kunnes ne pehmenevät, lisää noin ½dl vettä ja anna hautua kannen alla noin 10min.

 

 

Jauheliharisotto

 

>6kk

 

20 1½ dl annosta

 

 

300g jauhelihaa

 

7 dl puuroriisiä, 1½dl vettä ja 3 rkl rypsiöljyä

 

5 isoa porkkanaa

 

pala palsternakkaa

 

2 pss pakasteherneitä

 

sipuli

 

1 rkl rypsiöljyä

 

100g tomaattipyreetä

 

2 tl jauhettua mustapippuria

 

 

Kuullota riisi kattilassa öljyssä, älä ruskista. Lisää vettä vähitellen ja keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Anna hautua vielä noin 5min. Vesi imeytyy riisiin. Kuori kasvikset, leikkaa porkkana ja palsternakka pieniksi kuutioiksi, silppua sipuli. Keitä kas-viksia kannen alla vedessä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Anna kasvisten kypsyä ai-van pehmeiksi., noin 30min. Lisää pakaste-herneet keittämisen loppuvaiheessa. Murusta jauheliha pannulla öljyssä kuumentaen, älä ruskista. Kuumenna sipulisilppu jauhelihan kanssa. Yhdistä kaikki ainekset ja mausta. Tarvittaessa lisää kasvisten keitinlientä. So-seuta ruoka 5-7kk ikäiselle lapselle sau-vasekoittimella. Sopii sellaisenaan yli 8kk ikäiselle lapselle.

 

 

Kana-kasvisrisotto

 

>6kk

 

noin 15 1½dl annosta

 

 

250g broilerin jauhelihaa

 

5 dl tummaa riisiä ja 1 l vettä

 

50g tomaattipyreetä

 

3 rkl rypsiöljyä

 

3 isoa porkkanaa

 

2 dl vettä

 

2 pss he-ma-pa

 

2 tl currya

 

1 tl timjamia tai rakuunaa

 

 

Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuu-menna pannulla broilerin jauhelihaa ja pork-kanaraastetta öljyssä kunnes porkkanaraaste pehmenee, lisää curry, pakastevihannekset, tomaattipyree ja vesi. Anna kiehua hiljalleen 5-10min. Keitä riisi keitto-ohjeen mukaan + 10min "yli", valuta. Sekoita yhteen jauheliha-kasvisseos, keitetty riisi ja yrttimauste. So-seuta 6-7kk ikäisen lapsen ruoka sauvasekoit-timella.

 

 

Perunaa ja porkkanaa kalkkunakastikkeessa

 

>5-6kk

 

15 1½ dl annosta

 

 

250g kalkkunajauhelihaa

 

2 rkl rypsiöljyä

 

7 isoa perunaa

 

5 isoa porkkanaa

 

2 sipulia

 

1 pss he-ma-pa TAI tuore paprika + 1dl her-neitä

 

5 dl vettä ja 5 rkl vehnäjauhoja

 

¼ tl valkopippuria

 

tilliä

 

puolikkaan sitruunan mehu

 

 

Kuori perunat ja porkkanat ja leikkaa kuuti-oiksi. Keitä kasvikset vedessä kypsiksi, pork-kana vaatii 10min pidemmän keittoajan. Ota keitinvesi talteen, silppua sipuli. Kuumenna pannulla öljyssä sipulisilppua ja jauhelihaa kunnes jauhelihan väri tulee vaaleaksi. Lisää 5dl kasvisten keitinlientä ja suurusta kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Se-koita yhteen keitetyt perunat, porkkanat, kas-tike ja pakastevihannekset. Keitä muutama minuutti. Mausta. Soseuta 5-7kk ikäisen lap-sen ruoka sauvasekoittimella.

 

VINKKI: pakastevihannekset voi korvata tuoreella paprikalla, kukkakaalilla ja parsa-kaalilla.

 

 

Possu-kasvispata

 

>5-6kk

 

noin 15 1½dl annosta

 

 

300g porsaan jauhelihaa (tai muuta jauheli-haa)

 

10cm:n pala purjoa

 

1 kesäkurpitsa

 

4 isoa porkkanaa

 

6 isoa perunaa

 

2 rkl rypsiöljyä

 

4 rkl vehnäjauhoja

 

4 dl perunoiden keitinlientä

 

2 tl rakuunaa

 

¼ tl valkopippuria

 

2 rkl tomaattipyreetä

 

 

Kuori perunat ja leikkaa suikaleiksi. Leikkaa purjo renkaiksi, kesäkurpitsa kuutioiksi ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuu-menna öljy pannulla, lisää jauheliha ja murus-ta. Lisää kasvikset ja porkkanaraaste, kuu-menna vielä kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää noin ½dl vettä ja hauduta kannen alla 5min. Keitä perunasuikaleet kypsiksi vähässä vedessä. Ota perunoiden keitinliemi talteen ja suurusta vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjau-hoilla. Kiehauta kastike. Sekoita yhteen kyp-sät perunasuikaleet, jauheliha-kasvisseos ja kastike, mausta rakuunalla ja pippurilla. Pari ruokalusikallista tomaattipyreetä antaa muka-van värin ja pirteän maun. Soseuta 5-7kk ikäi-sen lapsen ruoka sauvasekoittimella. Jäähdytä ja pakasta.

 

VINKKI; voit suurustaa ruuan vehnäjauhojen sijasta vajaalla desilitralla lastenvellijauhetta.

 

 

Hedelmäinen broilerikastike ja pastaa

 

>6kk

 

noin 15 1½dl annosta

 

 

250g broilerin jauhelihaa

 

8 dl rakettispagettia, makaronia tai kaurapas-taa, 1 l vettä, 1 rkl öljyä

 

(= 12dl valmista pastaa)

 

4 herkkusientä

 

2 lastenruokatölkkiä mangososetta

 

1 kesäkurpitsa

 

punainen ja keltainen paprika

 

10 cm pala purjoa

 

3 rkl rypsiöljyä

 

4 rkl vehnäjauhoja

 

4 dl vettä

 

2 tl basilikaa

 

¼ tl valkopippuria

 

 

Suikaloi kasvikset ja leikkaa purjo renkaiksi. Kuumenna pannulla öljy, lisää jauheliha ja kasvissuikaleet ja kuumenna kunnes jauheliha on väriltään vaaleaa ja kasvikset ovat peh-menneet. Keitä pasta kypsäksi ohjeen mu-kaan, saa olla "ylikeitettyä". Valuta keitinvesi pastasta, sekoita yhteen jauheliha-kasvisseos ja pasta. Sekoita vehnäjauhot veden joukkoon, kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes seos kiehahtaa. Lisää kastike pastan ja jauheliha-kasvisseoksen joukkoon. Lisää lopuksi man-gosose. Soseuta 5-7kk ikäisen lapsen ruoka sauvasekoittimella.

 

VINKKI: Voit käyttää myös kalkkunan jauhe-lihaa. Pastan voit korvata 5-6 perunalla, jotka keität suikaleina kypsäksi vähässä vedessä.

 

 

Spagetti Bolognese

 

>6kk

 

20 1½ dl annosta

 

 

300g jauhelihaa

 

3 sipulia

 

2 rkl rypsiöljyä

 

3 valkosipulinkynttä

 

5 isoa porkkanaa

 

noin 1 kg tomaattimurskaa

 

150g tomaattipyreetä

 

5 dl vettä

 

3 tl oreganoa

 

2 tl sokeria

 

500g (1 pussi) rakettispagettia

 

 

Silppua sipulit ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Murusta pannulla öljyssä jauheli-ha. Lisää silputtu sipuli ja kuumenna kunnes sipuli on muuttunut läpikuultavaksi. Lisää tomaattimurska, pyree, vesi ja porkkanaraaste. Keitä hiljalleen kannen alla reilu puoli tuntia. Mausta lopuksi silputulla valkosipulilla, ore-ganolla ja sokerilla. Keitä spagetti muutaman minuutin ohjetta pidempään. Huuhdo spagetti kylmällä vedellä. Yhdistä spagetti ja kastike. Soseuta 5-7kk ikäisen lapsen ruoka sau-vasekoittimella.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos ohjeista -Heidi-! Noi tulikin tarpeeseen, kun oma pää tuntuu joskus niin tyhjältä eri ruokia miettiessä :rolleyes: nyt saadaankin vähän uusia makuja neidin ruokavalioon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mahtavaa -Heidi-! Pitääkin laittaa huomenna sosetehdas pystyyn.

 

Mä olen tehnyt itse kasvis- ja lihasoseet. Kalaa ei meillä vielä syödä. Marja- ja hedelmäsoseet ostan kaupasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valtavan hyviä ohjeita täällä! Nyt kun sain miehen takas töihin lomailemasta ja jaloista pyörimästä, niin täytyykin ruveta kokkaamaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Keitättekö jauhelihankin vai käytättekö vain isompia lihapaloja? Ei ole koskaan tullut koitettua tuota jauhelihan keittämistä mutta kai sekin onnistuu?

 

Paljonko muuten laitatte lihaa soseisiin, suurin piirtein prosentteina?

 

Vielä yksi kysymys; käytättekö pakastevihanneksia vai tuoreita vai onko siinä eroa esim. vitaaminien määrään tms?

 

Mä ainakin keitin jauhelihankin niin kuin kaikki muutkin lihat ja kalat.

Lihaahan ei kauheesti tarvi ruuassa olla, mikäköhän vois olla prosenttimäärä..ihan arvuutellen 20% ?? <_<

 

Itse tein ja taas nykyäänkin alan tehdä kaikki soseet jääpalamuotteihin. Minusta niistä on sitten helppo tehdä eri sekoituksia.

Soseita tein mm. bataatista, maissista, kukkakaalista, parsakaalista, kesäkurpitsasta, porkkanasta, herneistä, lihoista ja kaloista. Hedelmät ja marjat pääasiassa purkista.

Mä tein mm. maissin ja herneet pakastevihanneksista. Mulle ainakin on martat luennoinnut että pakastevihanneksissa on melkeinpä paremmat ravintoarvot kuin tuoreissa, mitkä poimitaan maasta joskus aika raakoinakin.

 

Mutta mites perunan pakastamisen laita on? Mulla sellainen mielikuva että ettei olis pakastamisen jälkeen enään niinkään hyvää. En ole siis kokeillut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

-Heidi- mahtiska juttu, kiitos!

Mielettömän työn oot tehnyt kun oot kerännyt kaikki nuo!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Minä olen pakastanut ruokia jääpalamuoteissa ja pussittanut palat.

 

Ja kun vauva alkaa syödä isompia satseja, pakastin valmiita annoksia silikonisella muffinssipellillä, josta jäädyttyä siirsin muovipusseihin. Toinen vaihtoehto olis kai pakastaa pilttipurkeissa, mutta jotenkin koin ne hankalammiksi. Näin mun ei tarvinnut kuin napata yksi "muffinssi" ja sulattaa se, helppoa kuin mikä :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Loistava keksintö, nytpä tiedän munkin silikonimuffinssivuoalle käyttöä. :D

 

Ja Heidille kiitos noista ohjeista!

 

Ite oon tähän asti kans jääpalamuoteissa pakastanu kasviksia ja palat jäädyttyä pusseihin. Niistä on sitten sekoteltu sopivia. Mutta nyt kun annokset on jo isompia ja ajattelin kohta kokeilla lihoja, niin on varmasti kätevämpi siirtyä tohon isompien satsien pakastukseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mulla on joskus aikanaan ostettu Ikeasta noita jääpalamuotteja, niin muistin just et on myös sellanen mistä saa neljä isoa kuutiota. Ei vaan hajuakaan myydäänkö niitä vielä? Kiitos Heidille ohjeista! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo muffinsi idea oli loistava. Varsinkin kun meillä neiti on aika pieni ruokainen. Yksi muffinsin kokoinen ateria on varmasti ihan täydellisen kokoinen.

 

(lähtee kaivamaan laatikoitaan)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now