Ren

Millaisia soseita valmistat vauvalle?

204 posts in this topic

^Ajattelin lähinnä, että miten äidinmaitoon tai korvikkeeseen tottuneen vauvan maha reagoi jogurttiin tai rahkaan, kun yleinen suositus on vasta jossain 10kk:n kieppeillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ niitä on käsitelty vähän samaan tapaan kuin korvikkeita (en osaa sanoa tarkemmin), eli sopivat suolistolle paremmin kuin tavalliset jogurtit ym. joita tosiaan suositellaan vasta 10 kk iästä eteenpäin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurpitsaruokia on Saksassa hylly täynnä vauvoista taaperoille. Kurpitsa ja riisiä, kurpitsa-lammasta, kurpitsa ja muuta ymym. Ihan Nestle:n purkissakin. Ero on, että täällä se ei ole Bona vaan Alete, Nestle Alete. Pojalle se on todellakin oikein herkullista. Suosittelen tekemään itse, jos ei Suomesta löydy purkista!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
^Ajattelin lähinnä, että miten äidinmaitoon tai korvikkeeseen tottuneen vauvan maha reagoi jogurttiin tai rahkaan, kun yleinen suositus on vasta jossain 10kk:n kieppeillä.

 

Meillä ei mitään ongelmaa ensimmäisestä jogurtista alkaenkaan. Jogurtti aloitin viikko vaille 6kk, rahkaa kuukausi sen jälkeenn. Muuten poika juo korviketta. Ne hapanmaitotuotteet. Lisäksi, rahka on keitettyä tavaraa, valmistuksessa siis se keitetään ulos happamasta maidosta. Meillä lapsuudessa tehtiin kotoan rahkaa. Itse ostan valmiita vauvalle tarkoitettuja jogurtteja. Rahkaa len jo antanut aitona ja hedelmien kera. Tosin serkkutyttövauva syö A-jogurttia (alkaen 7-8kk) ja marjoja sen seassa.

Lueskelin niitä rahka- ja jogurrtiselostuksia vauvan purkeissa ja niissä ei mitään mainita että modifioitua tai pilkottua, ihan vain että rahka, ja jogurtti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voisiko puuroa pakastaa? Haluan itse keitellä puurot vaaville, mutta toistaiseksi menee kerralla niin mikroskooppinen määrä, että hermo menee kun yrittää valmistaa jotain 0,5dl puuroa kerralla (josta sitten vauva syö ehkä 0,2dl hyvänä päivänä) <_< Jos keitän puuron veteen, niin voinko pakastaa sen pieniin annoksiin samoin kuin muunkin ruuan? En keksi hyvää syytä miksi en, mutta ajattelin varmistaa :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Miksipäs ei, en tosin ole vauvan puuroja (ainakaan vielä) pakastellut, kun niitä menee n. desi kerralla ja lopun syö mies. ;)

Koirien "Yrjölän puuroa" sen sijaan olen pakastanut annospusseihin, ihan hyvin kestää. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyhmä kysymys: miten kesäkurpitsasta tehdään sosetta? Tai lähinnä, pitääkö se kuoria ennen keittämistä? Kuinka kauan sitä pitää keittää?

 

Meillä tehdään soseet itse ja olen tähän asti välttänyt kesäkurpitsasosetta, kun en ole osannut sitä valmistaa, mutta ehkä nyt pitäisi kokeilla..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen kuorinut kesäkurpitsan vaikka en tiedä, olisiko se tarpeen. Mun kokemuksen mukaan kesäkurpitsa kypsyy aika nopeasti ja olenkin lisännyt sen kattilaan aika loppuvaiheessa. Esim. peruna-kukkakaali-kesäkurpitsasoseeseen olen keittänyt ensin perunoita n. 10 minuuttia, lisännyt sen jälkeen kukkakaalin ja hetken päästä kesäkurpitsan. Olen kokeillut ihan haarukalla, milloin juurekset ja kesäkurpitsa ovat olleet kypsiä. Tuo esimerkkisose onkin yksi meidän pojan lemppareista. Myös lihasoseisiin olen laittanut kesäkurpitsaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Voisiko puuroa pakastaa? Haluan itse keitellä puurot vaaville, mutta toistaiseksi menee kerralla niin mikroskooppinen määrä, että hermo menee kun yrittää valmistaa jotain 0,5dl puuroa kerralla (josta sitten vauva syö ehkä 0,2dl hyvänä päivänä) <_< Jos keitän puuron veteen, niin voinko pakastaa sen pieniin annoksiin samoin kuin muunkin ruuan? En keksi hyvää syytä miksi en, mutta ajattelin varmistaa :lol:

Olen tehnyt vauvan puurot mikrossa. Aluksi poika söi sellaista annosta, jossa oli 0,6 dl vettä ja 3 rkl kaurahiutaleita ja tein puuron suoraan pojan lautaselle ja lämmitin mikrossa täydellä teholla minuutin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten valmistatte lihaa soseeseen? Siis onnistuisikohan niin, että keitän broiskun jauhelihaa (mistäs sen tietää, miten kauan pitää keittää?) ja soseutan sauvasekoittimella ja keitinlientä joukkoon? (ja tästä pikku nokareita pakasteeseen....)

Entäs naudan- ja possunlihat? Miten kauan pitää keittää? Kannattaako jauhelihaa saksia vielä pienemmäksi ennen soseutusta?

 

Entäs kaurapuuro, olen sauvasekottimella päräyttänyt hiutaleita pienemmäksi, niin keitetäänkö niitä sama aika kuin kokonaisiakin että tulee puuroksi?

Edited by Extravaganca

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen keitellyt lihoja semmoisina peukalon kokoisina köntteinä, ja antanut kiehua ihan huolella (yli 10min) niin tulee takuulla kypsää. Ja tosiaan soseuttanut sauvasekoittimella ja sitten yleensä muovaillut sopivan kokoisia kökkeröitä muovialustan päälle ja pakkaseen.

 

Enää en hienonna puuroa, mutta silloin kun hienonsin, niin keitin normaalisti puuron ja käytin valmiin puuron sauvasekoittimella. Luulisin että hienonnetut hiutaleet kypsyvät vähän nopeammin?

 

Miten olette käyttäneet tomaattia vauvanruuissa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miten valmistatte lihaa soseeseen? Siis onnistuisikohan niin, että keitän broiskun jauhelihaa (mistäs sen tietää, miten kauan pitää keittää?) ja soseutan sauvasekoittimella ja keitinlientä joukkoon? (ja tästä pikku nokareita pakasteeseen....)

Entäs naudan- ja possunlihat? Miten kauan pitää keittää? Kannattaako jauhelihaa saksia vielä pienemmäksi ennen soseutusta?

 

Olen keittänyt ihan naudan- possun- ja kananfilettä vedessä kypsäksi (saa keittää varmasti kypsäksi, aika riippuu lihaköntin koosta jne) ja sitten pilkkonut kuppiin ja soseuttanut sauvasekoittimella niin että seassa on tilkka vettä. Tulee tosi hienoa sosetta muuten. Jauhelihoissa tuppaa olemaan kaikkea muutakin kuin itse lihaa (siis jänteitä sun muuta törkyä) joten olen käyttänyt filettä. Kallistahan se suhteessa on mutta yhdestä kanafileestä esimerkiksi saa tosi ison määrän sosetta, kymmeniä annoksia. Naudan filettäkin saa ostettua lihatiskiltä vaikkapa vaan 100g ja siitä saa ison läjän sosetta. Olen pakastanut soseen jääpalamuoteissa ja jäätymisen jälkeen laittanut kuutiot pakasterasiaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Miten olette käyttäneet tomaattia vauvanruuissa?

Meillä poika on kohta 9kk ja ruuan joukkoon olen laittanut kiehumaan tomaattimurskaa sellaisesta tetrasta. Käsittääkseni säilykkeitä ei saa käyttää. Lisäksi olen katsonut, että on sellaista, jossa ei ole suolaa joukossa. Olen myös muutaman kerran kaltannut tomaatin, hajoittanut ja tehnyt siitä jauhelihakastikkeelle pohjan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ompas hyödyllinen ketju!! Kiitos siitä ja kaikista ruokaohjeista ja vinkeistä! Kaikki on uutta kun esikoinen on 5kk ja ruokailu-ura vasta edessä :D

 

Sauvasekottimesta olen kuullut että sen mukana soseeseen menee ilmaa joka taas ei ole hyvä asia vauvan masun kannalta. Oletteko havainneet sellaista? Jos soseen tekeekin tuollaisella blenderillä (mikä olisi tyylikäs B) ) niin onko siinä sama ongelma?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Sauvasekoittimen tosiaan sanotaan, että siinä menee soseeseen ilmaa, mutta en mä ole ainakaan huomannut. Varmaan jos oikein antaumuksella ruokia sillä soseuttaa, niin voi mennäkin, mutta pehmeäksi keitetyt vihannekset ja hedelmät eivät montaa hurautusta tarvitse. Jos vatsaan joskus päätyy ilmaa, kyllä se meillä ainakin menee sinne maitoa imiessä eikä soseiden joukossa. Blenderistä mulla ei ole kokemusta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika kakistelee bataatille kovasti. Hän sinänsä tykkää sen mausta, mutta bataatin koostumus on jotenkin semmoinen, että hän ei meinaa saada sitä alas. Millähän sen koostumusta voisi muuttaa? Olen jättänyt siihen reilusti keitinvettä ja usein lisännyt pumpattua maitoakin, ja nyt tuumailin, pitäisikö soseisiin alkaa lisätä vähän öljyä. Poika kasvaa hurjaa kyytiä, joten sen puolesta öljylisää ei sinänsä kaivattaisi. Öljy varmaan notkistaisi bataattia vielä paremmin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaupan soseisiin on lisätty öljyä ja ainakin meitä kehoitettiin lisäämään 1tl/vrk itsetehtyihin ruokiin. Eikä kasvussa ole ollut mitään vikaa missään vaiheessa, tälläkin hetkellä tyttö huitelee +30%-käyrällä. Sitä en sitten osaa sanoa, helpottaako syömistä ja kuinka paljon. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kaupan soseisiin on lisätty öljyä ja ainakin meitä kehoitettiin lisäämään 1tl/vrk itsetehtyihin ruokiin. Eikä kasvussa ole ollut mitään vikaa missään vaiheessa, tälläkin hetkellä tyttö huitelee +30%-käyrällä. Sitä en sitten osaa sanoa, helpottaako syömistä ja kuinka paljon. :)

 

 

Kiitos Tiitiäinen! Meille ei olla puhuttu öljylisästä mitään, muutama tuttu on taas terkan neuvomana lisännyt öljyä kun lapsen paino on ollut alakäyrillä. Meidän poika on kanssa iso, painoa oli juuri mittailuissa jo liki kymmenen kiloa.

 

Kaupan sapuskoissa näkyykin pinnassa tosiaan öljyhelmiä. Luulisin, että se tekisi bataatistakin vähän liukkaampaa :)

Edited by Lia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä olen tehnyt noiden ekan sivun ohjeiden mukaan monta eri ruokalajia pakkaseen.

 

Käsittämättömän helposti ruoat valmistuu ja säästöä kaupan hintoihin tulee aivan valtavasti. Olen antanut pojalle noin kerran viikossa myös kaupan ruokaa, että ei sitten esim. reissun päällä tule itku kun ei ole ruoka omasta kattilasta :P .

 

Kauhistelen vaan aina noita liharuokien hintoja kaupassa, yksi annos noin 80 senttiä ja kun ajattelee, että viimeksi tein esimerkiksi 24 annosta possukasvis-sosetta pakkaseen, kokonaiskustannukseksi tuli vähän alle 4 euroa :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin olen vihdoin löytänyt tämän ketjun. Kiitos kaikille reseptejä laittaneille! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kaupan soseisiin on lisätty öljyä ja ainakin meitä kehoitettiin lisäämään 1tl/vrk itsetehtyihin ruokiin.

Meille neuvolassa sanottiin että öljyn lisääminen itsetehtyihin soseisiin on tarpeellista vasta siinä vaiheessa kun kiinteitä menee enemmän kuin maitoa. Maidosta vauva saa tarpeellisen määrän tarvitsemaansa rasvaa, eli sitä ei kuulemma tarvitse erikseen lisätä soseisiin niin kauan kuin maitoa menee enemmän.

 

Itse olen tehnyt kaikki soseet itse (paitsi marjat/hedelmät), ja tähän mennessä olen tehnyt perunaa, porkkanaa, bataattia, kesäkurpitsaa, parsakaalia, kukkakaalia, maissia ja kanaa. Mä oon tosin tehnyt kaikkia nää erikseen, ja myös pakastanut erikseen ja yhdistellyt vasta syömisvaiheessa. Poika on nyt 5,5kk ja soseita on syöty 6 viikkoa. Nyt pitäisi varmaan pikkuhiljaa keksiä vähän uusia makuja, mutta mun mielikuvitus tyssäsi enkä keksi mitä muuta voisi kokkailla.. Pitääkin lukea koko ketju läpi, jos saisi vähän uusia ideoita. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

^tää kuuluis johonkin tyhmiä kysymyksiä kiinteistä ketjuun, mutta miten sä Bamselina teet tota maissia ite? Oon miettiny, että pitäis tehdä, mutten oo jaksanu selvitellä kuinka. Lähinnä ihmettelen, että tuleeko siitä "sileetä" sauvasekottimella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hieman ot. Meillä sekä sairaala selän kontrollin yhteydessä että yksityinen lääkäri suosittelivat öljylisää heti kun kiinteät aloitettiin. Meillä on tosin pienikokoinen tyttö ja painoa tulee vähän naftisti pituuteen nähden. Kukaan ei ole ollut vielä huolissaan painosta mutta öljyä on suositeltu ihan yleisesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Oujii, ei todellakaan tuu ihan sileetä sauvasekoittimella, ja voikin olla että maissisoseen itse valmistaminen jäi siihen yhteen kertaan koska oli aika työläs tehdä! :lol: Mutta keitin siis maissin, sen jälkeen soseutin sauvasekoittimella, ja sen jälkeen painelin vielä lusikalla siivilän läpi, että kaikki kuoripalat jäi siihen siivilään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now