Ren

Millaisia soseita valmistat vauvalle?

204 posts in this topic

Kalana käytän suurimmaks osaks pakasteesta saatavia kalakuutioita. Yleensä teen kalapataa/-keittoo perunasipulisekotuksesta, sekaan raastan porkkanaa/bataattia/kesäkurpitsaa tai laitan pakkasesta soseutettuja kasviksia. Maustan tillillä ja valkopippurilla. Keitän niin kauan (ja laitan vettä alunperinkin tarpeeks vähän), että neste on sopivasti haihtunut ja ruuan koostumus sopivaa. Ja tietysti kaikki kasvikset sekä kala kypsää.

 

Pastasta tein viimeks uunissa pastavuokaa. Rakettispagettia+porkkanaa, bataattia, sipulia ja kesäkurpitsaa raastettuna+valkosipulia, mustapippuria, basilikaa ja tomaattipyrettä, sekaan paseerattua tomaattia ja vettä ja uuniin. Pakastin sopivina annoksina ja lisään sekaan pakkasesta valmiiks kypsennettyä ja hienonnettua lihaa tarpeen mukaan.

 

Keitettyyn riisiin oon lisännyt sekaan pakkasesta soseutettuja kasviksia, mm. maissia ja bataattia. Ja lihaa taas tarpeen mukaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aikas laidasta laitaan löytyy...jos sitä nyt jotain listais. :P

 

Kalana oon käyttäny pääosin lohta, koska siinä on niin paljon hyviä rasvoja mutta myös punakampleaa löytyy. Kalan sekaan perunaa, purjoa/sipulia, porkkanaa, tilliä ja valkopippuria.

 

Kanan oon ostanu rintafileinä ja sellasenaan keittäny ja soseuttanu. Kanan joukkoon eksyy yleensä jotain näistä bataattia, maissia, sipulia, kesäkurpitsaa, kukkakaalia. Lisukkeeksi riisiä, pastaa tai couscousia.

 

Nautaa ja possua käytän myös ja hyvin maistuu. Patatyyppisesti pistän vaan kaikki kiehumaan ja hyvä tulee. Lihasuikaleita, perunaa/riisiä, sipulia, paprikaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, tomaattimurskaa...mitä milloinkin sattuu kaapista löytyvän. :)

 

Meijän neiti on onneks aika kaikkiruokanen, joten soveltamalla vähän noita ohjeita saa mukavasti vaihtelua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kiitos vastauksista! mitenkäs tuo maissi, millaista maissia olette käyttäneet? ihan purkkimaissia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Muistaakseni purkkimaissia ei suositeltu. En muista miksi, mutta näin muistelisin.

 

Mä olen käyttänyt ihan pakastemaissia. Ekalla kerralla keitin jonka jälkeen painelin siivilän läpi. Oli aivan liian kova homma siihen nähden paljonko sitä sosetta siit tuli. Sit toisella kerralla otin sauvasekottimen käyttöön. Eli ihan vaan sauvasekottimella soseutin ja uppoo neidille, vaikka sinne jääkin niit kuorenpalasia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse en tykkää maissista, niin unohdin ihan täysin, että saahan sitä pakkasestakin :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thingumy oli käyttänyt soijarouhetta vauvan ruuassa, itse olen kanssa miettinyt sen käyttöä, mutta joskus joku sanoi, että sitä ei suositella vauvoille? Olenko saanut ihan väärää tietoa? Linssejäkin taitaa olla kaapissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meille ravitsemusterapeutti sanoi, että soijarouhe, -jauho ja tofu sekä linssit ovat hyviä proteiininlähteitä vauvalle. Kuivatut pavut sen sijaan ovat aika huonosti sulavia eikä niitä ehkä kannata antaa alle vuoden ikäisille. Mutta jos vauvan masu kestää niin mitään estettä niidenkään antamiseen ei ole. Tällaista tietoa olen siis saanut ravitsemusterapeutilta :)

 

Meillä on viime päivinä maisteltu myös maustamatonta soijajogurttia ja se on meidän (melko nirson) pojan herkkua :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^tuohan on kiva kuulla, soijarouhe on niin kätevää ja helposti lisättävissä ruokaan kuin ruokaan. Soijasuikaleitakin voinee käyttää sitten, kun niitä jaksetaan vähän enemmän pureskella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jotkut ovat käyttäneet paseerattua tomaattia ruoanlaitossa. Onko olemassa kokonaan suolatonta vaihtoehtoa, vai oletteko käyttäneet esim. Rainbow'n tuotetta, missä on 0,4% suolaa? Poika tykkää tomaatista kuin hullu puurosta, mutten viitsisi jättimäärää käydä kalttaamaan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tein pojalle (ainakin omasta mielestäni) aivan älyttömän hyvää kasvispastaa!

 

1 sipuli

1 kesäkurpitsa

1 munakoiso

vajaa tetra paseerattua tomaattia

pari desiä täysjyväpastaa

mausteeksi basilikaa ja oreganoa

 

Maistuu ihan moussakalta ja sopii erinomaisesti naudan jauhelihan kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luin ketjun läpi ja mieleen jäi vähän kysymyksiä.

 

Miten tomaattien kalttaus tehdään?

 

Jotkut ovat soseuttaneet kypsää päärynää haarukalla, eikö siitä tule ihan litkua? Joskus yritin tehdä päärynästä sosetta vauvalle ja taisin saada aikaiseksi ruokalusikallisen sosetta + desin mehua :girl_to_take_umbrage2:

 

Miten olette soseuttaneet ruoan isommalle vauvalle, ettei tule ihan sileää? Sauvasekoittimella ei taida saada paljon kokkareita jäämään ja kovin isoa määrää ei ehkä haarukalla viitsi alkaa mössäämään...? Pitäisikö minun hankkia sellainen nuija? :girl_haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luin ketjun läpi ja mieleen jäi vähän kysymyksiä.

 

Miten tomaattien kalttaus tehdään?

 

Kalttaus tehdään niin että tomaatin pintaan tehdään risti viilto ja laitetaan kiehuvaan veteen hetkeksi, eli lasketaan vaikka kauhalla veteen, lasketaan kymmeneen ja nostetaan pois kiehuvasta laittaen vuorostaan kylmään veteen hetkeksi. Sitten vain tomaatin nahka pois.

 

Miten olette soseuttaneet ruoan isommalle vauvalle, ettei tule ihan sileää? Sauvasekoittimella ei taida saada paljon kokkareita jäämään ja kovin isoa määrää ei ehkä haarukalla viitsi alkaa mössäämään...? Pitäisikö minun hankkia sellainen nuija? :girl_haha:

 

Mä tein sattumia soseisiin makaroonista, pienistä perunakuutioista tai riisistä, ja kasviksien/lihojen soseuttaminen sauvasekottimella sillain puoli huolimattomasti. Sitten vain kaikki sekasin ja siinä on pieniä sattumia sitten

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tomaatin kalttaamisesta tai päärymäsoseesta ei ole kokemusta, mutta karkeampaa sosetta tein ihan perunanuijalla. Tai siis sellaisella, jossa on "ritilä". Ja voithan vaikka jättää jonkin ainesosan soseuttamatta ja muut hurautat sauvasekoittimella.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin sitten sen ritilänuijan ostamassa :D Kohta kokeillaan. Mitään ei voi kokonaan jättää soseuttamatta, kun ei tuo niin hyvä syömään kuitenkaan ole.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo ritilänuija on hyvä, sillä olen minäkin tehnyt. Päärynää ja vastaavia voi myös raastaa. Vähän kovemmat jutut, kuten omenan voi raastaa ihan pienimmällä terällä ja päärynä, joka on tosi pehmeää kannattaa tehdä sillä suurimmalla (puhun siis ihan siitä käsiraastimesta). Sosemylly on myös aika kova juttu. Siinä kun voi tehdä myös karkeampaa raastetta.

 

Tein muuten eilen ihan huippuhyvää sapuskaa, vähän Moussakka-tyyliin:

 

1 munakoiso

1 kesäkurpitsa

3 tomaattia

5 perunaa

1 paprika

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

 

Kaikki viipaleiksi ja kattilaan, tomaattia lukuunottamatta. Vettä vähän joukkoon, niin että kasvikset eivät ihan kokonaan peity. Keitellään kunnes perunat on lähes kypsiä, sitten lisätään tomaatit. Keitellään kypsäksi ja maustetaan oreganolla, valkopippurilla ja paprikalla. Soseutin nuijalla, voi tarvittaessa soseuttaa sauvalla, jos haluaa sileämpää sosetta. Voidaan siis syödä ihan kasvisversiona, tai lisätä vähän jauhelihaa. Jauhelihan voisi lisätä jo valmistusvaiheessa, mutta halusin nyt tehdä kasvisversion. Nam nam, hyvin maistui!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jep, kivaa sosetta tuli ritilänuijalla. Aika sileää, mutta kuitenkin vähän kokkareista. Sillä on hyvä edetä pikkuhiljaa noista ihan sileistä vähän karkeampaan suuntaan.

 

Ja tosiaan omenan raastaminen onkin hyvä idea, tänään raastoin omenaa omenariisipuuroon ja siitä tuli ihan hyvää. Meillä ei kyllä ole kuin se isoin raastinterä tuossa, mutta pitää kokeilla, saisiko vauva sillä raastettua omenaa syötyä. Yksi keino voisi olla sekoittaa sitä johonkin sileämpään soseeseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On se niin jännä kun lapsia on moneen junaan, meillä alotettiin oikeestaan hiukan karkeemmalla soseella kun aivan sileät soseet pursui vain suupielistä ulos eikä edes koitettu niellä :girl_haha: Ehkä seuraava onkin sitten päinvastoin kun isoveljensä ja sileätkin soseet kelpaavat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niinpä, tai pelkästään sileät... Meillä Manna ei kyllä saanut alas yhtään kokkareisempaa sosetta alkuun. Välillä huomasi, että se ihan oikeasti yritti syödä, mutta ei ne kokkareet vain menneet alas. Nyt on alkanut tavallisista hiutaleista tehty puuro mennä sujuvasti, joten aletaan pikkuhiljaa lisäillä kokkareita myös kasviksiin. En liian kokkareista viitsi tehdä, se kuitenkin vain rupeaisi sylkemään sitä, kun ei muutenkaan kauheasti tykkää kasvis-/lihasoseista. Lihan kyllä soseutan jatkossakin jonkun aikaa, tuntuisi niin epätoivoiselta saada lihaa jauhettua pelkillä ikenillä :rolleyes: (Minulla on huonoja muistoja vielä kouluiältäkin, kun yritin jotain lihakeiton lihanpalasia syödä ja jauhoin ja jauhoin niitä suussa eikä ne vain menneet alas -_-)

Edited by Chimelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

täälä neiti tullu just 10kk ja ite oon aina tehny ruuan ja sillee,et oon jättäny aika karkeeks :) ja hyvin on menny alas,hyvä on tyttö syömään,kaikkee on syöny mitä on annettu silakasta makaronilaatikkoon :DVälipalaks on paljon kiisseleitä ja tuoreita hedelmiä paloina tai raasteena

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä oliko täällä jo tämänkaltaista ohjetta, mutta laitanpa kuitenkin, kun meillä se ainakin maistui niin hyvin :girl_smile:

 

Eli spagettia, porkkanaa, tomaattia ja lihapullia :girl_smile:

Lihapullat olin valmistanut ennemmin jo pakkaseen itse tällä ohjeella;

 

400 g jauhelihaa

1 pieni sipuli

1 kananmuna

2-3 rkl vehnäjauhoja

 

Tuosta laitoin pakkaseen tytölle ihan muutaman, tais olla n.5 ja mulle ja miehelle tuli varmaan n.20 kpl yhteensä. Tytön pullat siis erottelin ennemmin, mun ja miehen taikinaan lisäsin vielä mustapippuria ja suolaa. Hyvin maistui sekä tytölle, että vanhemmille :) 200 asteessa paistoin n.15min.

 

Tuon tämänpäiväisen soseen toteutin niin, että otin pakastimesta valmiit soseet. Kaksi jääpalakuutiota tomaattia ja kaksi kuutiota porkkanaa (niitä oli siis yhtä paljon) Spagetteja ei ollut, kun ihan pitkiä ja ne pätkin keittovaiheessa sellaisiksi rakettispagetin kokoisiksi ja lautasella paloin vielä pienemmiksi. Yksi lihapulla riitti paloiteltuna ja soseet vaan valmiin spagetin sekaan :) Oreganoa käytin maustamiseen.

 

Jos haluaisi tehdä isomman satsin ja ei olisi pakastimessa mitään valmiina, niin eiköhän se onnistuisi vaan niin, että keittäisi ensin porkkanoita hetken, jonka jälkeen lisäisi spagetit, lopuksi valmista tomaattimurskaa hetkeksi lämpenemään sekaan... (mä oon siis käyttänyt aina valmista tomaattimurskaa pahvitetrasta, mutta tottahan tuoreetkin tomaatit käy) Vettä ei varmaan kannattaisi olla liikaa alunperinkään. Jauhelihahan tuohon kanssa kävisi hyvin ja senhän saisi myös lisättyä sinne sitten alkuvaiheessa kypsymään... :) Ja lopuksi tietysti soseeksi.

 

Musta nyt ei sinänsä ollut apua, kun en osaa sanoa tarkemmin noita määriä jos alusta alkaen keittää koko systeemin eikä yhdistele pakastimen herkkuja. Ajattelin nyt silti jakaa täällä meidän makukokemuksen :girl_wink: Mä tietysti tuota maistoin ja maistui munkin suuhun ihan hyvältä!

 

edit. Niin ja meillä ei todellakaan olla mitään sihtikurkkuja muutenkaan :grin: Puolivuotiaalle neidille siis meni hyvin alas spagetteineen päivineen...

Edited by pinkdream

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten ton lihan soseuttamisen kanssa. jätättekö ihan "rakeiseksi" vai ihan sosesoseeksi?? millä saatte lihan kunnon soseeksi, lisäämällä vettä/lihalientä?? tässä yritin tehdä lihasosetta, mutta se ei ehkä ihan onnistunu.. :rolleyes: etenki ku blender oliki sellanen, että ei voi lisätä nestettä, vaan kaikki neste tuli läpi.. :hysteric:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä soseutan sauvasekoittimella oikeastaan lähes kokonaan ilman nestettä.. Varsinkin jauheliha tulee ihan tarpeeksi pieneksi muruksi niin, ainakin meidän tytölle :girl_smile: Eli en tee mitenkään ihan soseeksi.. Enkä kyllä tiedä miten onnistuis ihan soseeksi :girl_impossible:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now