Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Miaka

Alkoholi raskausaikana

462 posts in this topic

Musta on surullista myös se, että sitä omaa toleranssia pidetään parhaana mittarina alkoholin käytössä.

Mua nyt kyllä vähän jäi vielä mietityttämään, että oikeastiko se 6 annosta on yhtä paha 60-kiloisella ja 120-kiloisella? Johan siinä alkoholi liukenee ihan erilaiseen määrään nestettä jne.? Siis, että millä perusteella se 6 annosta on aina yhtä paha?

 

Vastauksen tähän voit lukea aiemmista viesteistäni. Eli fyysisesti ei ole sama asia - tai yhtä paha, niin kuin sinä asian ilmaiset. Mutta nähdäkseni tuon kyselyn tarkoitus on pistää miettimään omaa alkoholinkäyttökulttuuriaan sekä alkoholiin liittyviä asenteita. Miltä se lapsen silmissä näyttää, kun isä tai äiti ottaa sen kuudennen kaljansa illan mittaan? Mitä lapsi siitä oppii? En tarkoita, että lasten nähden näin toimittaisiin, mutta jos on ihan normaalia juoda pitkin iltaa useampi alkoholiannos, niin onko se ihan oikeasti tarpeellista. Juhlat toki on aina oma lukunsa, mutta miksei niitäkin toisaalta voi vetää läpi tissuttelematta koko päivää, iltaa ja yötä. Jotain asenteista kertoo sekin, että kerrotaan alkoholinkäytöstään näin: "Voin juoda niin ja niin paljon tulematta edes känniin" tai "Eihän se tunnu missään!". Siksi musta on ihan hyvä, että tuossa testissäkin niitä pisteitä ropisee, jos on tapana pitkin viikkoa tai sitten sinä yhtenä päivänä ottaa vaikka pieniäkin annoksia alkoholia, mutta useita. Se voi herättää joitakuita ajattelemaan, että hyvänen aika, minähän juon oikeastaan aika paljon! Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta usein alkoholinkulutus kasvaa sitä mukaa, kun toleranssi kasvaa. Siksi se ei ole luotettava mittari alkoholiasioissa.

 

Ja mitä taas tulee tuohon yhteen sallittuun kaljaan, niin missä se kalja on sallittu? Tietääkseni Suomessa suositellaan nollalinjaa raskausaikana.

 

Uskon kyllä, että olen kannassani paljon tiukempi kuin moni muu (myös raskausajan syömisten suhteen), mutta toisaalta uskon vahvasti myös siihen, että lapsia kannattaa tässäkin asiassa kuunnella. Jos lapsi jännittää vanhempansa jokaista alkoholiannosta tai kysyy, miksi vanhempi juo niin paljon (vaikka se olisi vain se viikottainen viinilasillinen) niin kuin erilaiset asiaa tutkineet tahot antavat lasten mietteistä alkoholia kohtaan ymmärtää, niin kyllä minä mieluusti tässäkin asiassa ajattelen lapsen parasta. Tai jos nollalinjaa suositellaan raskausaikana, vaikkei pienehkö alkoholinkäyttö näytäkään maallikon silmin lisäävän mitään ongelmia, niin mielelläni maksimoin varmuuden siinäkin asiassa. Tiedänpähän, etteivät mahdolliset ongelmat ole ainakaan alkoholista johtuneet.

 

Silti en ole absolutisti, mutta ymmärrän tällaisten asioiden taustat enkä puhu holhousyhteiskunnasta tai vähättele näiden kyselyiden merkitystä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ai esim. niin kuin tästä viestistä?

 

^ Mutta kymmenen annostahan on ihan hillitön määrä! Samoin kuusi alkoholiannosta kerralla on enemmän kuin suositukset pitävät hyvänä. Ei se toleranssi kerro yhtään mitään. Juotu alkoholimäärä on sama oli kyseessä kuinka iso mies - tai nainen.

 

Mä voisin hyvin olla absolutisti vaikka siihen asti kun mun lapseni täyttää 18, jos se mun mielestä olisi parasta lapselle. Mulla ei ole minkäänlaista aikomusta ikinä juoda itseäni humalaan lapseni nähden (eikä varsinaista tarvetta juoda humalaa "piilossakaan"). Mä olisin valmis tekemään lähes mitä vain, että mun lapseni oppisi terveen suhtautumisen alkoholiin, eikä se stressaantuisi yhdestä viinilasillisesta päivällisen yhteydessä tai saunaoluesta/siideristä.

 

Mä en ymmärrä, miksi edes aloin tästä vääntämään, koska tämä asia ei sinänsä kosketa mua mitenkään. ja pahoittelen OT:tä. Ehkä mäkin ensi joulukuussa näen valon ja ymmärrän kaiken paremmin. Tällä hetkellä tuntuu jotenkin ihan hiton koomiselta, että raskautta ja lapsiperheaikaa edeltäneestä alkoholinkäytöstä voi seurata suunnilleen huostaanotto, vaikka raskausaikana ja lapsen nähden olisi tulevaisuudessa tarkoitus olla tipaton. Toisaalta, kaikkea, mitä lukee netistä, ei ehkä kannata uskoa. Se on varmasti ihan hyvä, että kannustetaan miettimään omaa alkoholinkäyttöä, mutta joku kohtuus pitäisi seuraamuksissakin olla.

 

Mä en ole käsittääkseni koskaan kuvannut, että "eihän se tunnu missään". Mä tuun kyllä parista punkkulasillisesta tai puolikkaasta siideristä hiprakkaan ja siksi harvoin sen enempää juonkaan. Mutta mun mielestä ei ole synneistä suurin juoda lasillista punkkua ruualla tai kylmää omppusiideriä saunan jälkeen (koska ne maistuu hyvältä).

 

Ja siis oikeasti, saiko joku nyt käsityksen, että mun mielestä alkoholi raskausaikana on ihan ok? Koska mä en todellakaan aio mahdollista huulien kostutusta skoolatessa (kun raskaus ei vielä ole julkista tietoa ja jos alkoholitonta ei saa ilman hirveän húomion herättämistä) käyttää alkoholia raskaana ollessani. Enkä mä ajatellut heti lapsen synnyttyäkään alkaa juomaan punkkua ja sidukkaa heti, kun lapsen silmä välttää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Minä olen viitannut ihan yleisesti tähän aiempaan keskusteltuun ja tuonut esiin senkin näkökulman, ettei kyse ole pelkästään äidin alkoholinkäytöstä vaan isänkin juomatavat vaikuttavat lapsiperheessä. Vaikkei tarkoituksena olisi humaltua, voi tuota kyselyä täyttäessään pohtia, onko pienen lapsen läsnäollessa hyvä juoda pitkän kaavan mukaan juhlajuomat tai vaikkapa tissutella ne 6-10 olutta jonkin ottelun yleisössä, vai pitääkö niitä aiempia juomatottumuksia ryhtyä vähän muokkaamaan jo ennen lapsen syntymää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ai esim. niin kuin tästä viestistä?

 

Ei vaan tästä:

 

^ Toki sillä on elimistössä eroa. Pointti on kuitenkin ennen kaikkea siinä, mikä on juomisen tarkoitus. Edellä kirjoitettiin, että kuusi kaljaa isolle miehelle ei ole mitään. Mitä sen sitten pitäisi olla? On se kuusi annosta alkoholia elimistöön siitä huolimatta, ettei se nouse vielä päähän tai ettei veren alkoholipitoisuus nouse yhtä paljon kuin pienemmällä ihmisellä.

 

 

Myös minä olen ihan yleisesti viitannut tähän aiempaan keskusteluun, vaikka lainasinkin edelliseen viestiini juuri Elkun viestiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK. Mulle tuli vaan sellainen olo, että useampi ihminen jonkun mun viestin jälkeen kommentoi raskausaikana juomista yms., että kirjoitanko mä jotain ihan muuta kuin tarkoitan...

 

Ja siis, mä en edelleenkään ymmärrä tuota kuusi annosta on kuusi annosta koosta huolimatta -mantraa. Jos toisella kuusi annosta nostaa promillen humalan ja toisella kahden promillen humalan (luvut heitetty ihan hatusta, mutta ymmärtänette pointtini), niin onhan siinä vinha ero? Mä oon ymmärtänyt, että alkoholin vaikutukset on siinä mielessä suhteellisia, että alkoholin suhteellinen osuus (siis niin ja niin monta milligrammaa per painokilo tms.) elimistössä on se, mikä merkitsee, ei se, montako milligrammaa alkoholia absoluuttisesti on. Mutta mä voin tätä tutkailla ihan vaikka keskenäni, ei siihen tarvi käyttää enempää tätä ketjua.

 

Ja kyllä, meistä harvoin kumpikaan juo kuutta annosta (minä tuskin koskaan ja mies silloin tällöin), että ei mulla tässä sinänsä ole oma lehmä ojassa. Mulla vaan on kamala tarve ymmärtää, että miksi jonkun, joka saavuttaa kuudella kaljalla kahden promillen kännin on suurempi "oikeus" siihen känniin kuin toisella, jolla se vaatii vaikka 10 annosta.

 

Mutta joka tapauksessa, meillä on puhuttu ja puhutaan alkoholin käytöstä ja sekä mies että minä ollaan sitä mieltä, että alkoholi ei kuulu lapsiperheeseen. Ja mä toki ymmärrän, että miehen alkoholinkäyttö vaikuttaa perheeseen (d'oh, en oo ihan idiootti vaikka siltä voi vaikuttaa) Silti mun mielestä meidän ei tarvitse alkaa absolutisteiksi, jotta me oltaisiin hyviä vanhempia. Toki, alkoholia en edelleenkään aio käyttää raskaus- tai imetysaikana yhtään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Jos nyt sen verran keskustelua tuosta määrästä jatketaan, niin onhan siinä ero eri kokoisten ihmisten välillä, kuten sanottu. Varmaan nuo suositusten rajatkin on vedetty kuitenkin jonkun keskiarvon mukaan niin kuin vaikkapa vyötärölihavuuden raja. Onhan se ihan eri asia olla vyötäröltään 80 cm 150-senttisenä kuin 180-senttisenä. Noita rajoja voi toki jokainen kohdallaan spekuloida, mutta yksinkertaisissa testeissä spekulointeja ei voi ottaa huomioon.

 

Toinen aspekti tuohon määrään on taas se, että lapsi ei ymmärrä alkoholin vaikutusta suhteessa määrään. Lapselle se yksikin annos voi aiheuttaa hermostusta tai toisaalta lapsi voi oppia, että on ihan ok juoda (toistuvasti) useampi annos putkeen. Se nyt ei tähän raskausajan juomiseen liity, mutta mittaa kuitenkin alkoholiin liittyviä asenteita osaltaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lapselle se yksikin annos voi aiheuttaa hermostusta tai toisaalta lapsi voi oppia, että on ihan ok juoda (toistuvasti) useampi annos putkeen.

 

Niin, tai sitten lapsi voi oppia, etta alkoholia voi nauttia hyvinkin maltillisesti osana arkea eika siihen tarvitse liittaa merkityksia kannaamisesta tai juhlinnasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Niin voi. Musta se kyllä sitten edellyttää sitä, ettei kotioloissa tissutella yhtä tai kahta annosta enempää, vaikkei isommatkaan määrät ns. nousisi päähän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mun mielestä se on juurikin se kuuluisa viinilasillinen ruoan kanssa. Ihan normaali ruokajuoma Keski- ja Etelä-Euroopassa, ei siitä ehkä tarvitsisi meilläkään tehdä niin isoa numeroa. Minusta on todellakin eri asia juoda yhtenä iltana monta annosta humalahakuisesti (vaikka vain kerran kuussa) kuin ottaa sivistyneesti ruoan kanssa pieni lasillinen viiniä muutamana päivänä viikossa. Kuten Chikokin sanoi, lapset oppivat että alkoholia voi käyttää hyvin pieniä määriä myös normaalina osana arkea eikä se ole mitään ehdottoman kiellettyä (ja kiehtovaa).

 

Super-OT loppuun, pahoittelut: Elkulle tosi isot onnittelut raskaudesta :lipsrsealed: Oltiin samaan aikaan kolmekymppisissä kuumeilijoissa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unohdin ostaa sitä alkoholitonta. :( Noh, tänään sitten kaupoille. Toivottavasti on jotain siiderin makua eikä ole vain omenamehun makuista, toi pelottaa eniten koska en ole pelkistään sellaista juonut vuosiin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Näin tuon mutta en ostanut. Olisi ilmeisesti pitänyt, sillä ostamani Kopparsberg oli kyllä hyvää omenamehua mutta en meinannut edes hiilihappoja huomata. :D

 

Ja jos noita isoissa pulloissa myytäviä "siiderimehuja" ajattelee Turussa ostaa niin ei kannata ainakaan Itäharjun Prismaan mennä, siellä oli hyllykaupalla Rainbow-merkkisiä muttei Helleforsia jota himoitsin. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suhtaudun tähän asiaan yhtä rennosti kuin koko raskauteen ylipäänsä :). Nyt on vk 15 ja olen ottanut saunassa muutaman kerran huikan oluesta, ja yksissä illanistujaisissa lasillisen kuohuviiniä + yhden pienen siiderin pitkän illan aikana. Se on kuitenkin maksimini, suurempi määrä tuntuisi väärältä, enkä koe sitä tarvitsevani, koska ajatuksena ei kumminkaan olisi humaltua. Samalla systeemillä jatkanen loppuraskauden - itsetarkoituksellisesti ei alkoholia, mutta hyvin pienen määrän voi satunnaisesti ottaa. Eiköhän sieltä ihan kelpo vauva tule :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä muuten vihdoin löysin sitä Helleforsia. :grin: Ja se oli tosi hyvää, tuota tuoppi täyteen jääpalojen kanssa kesällä niin voi saada pahoja ilmeitä, mutta eipä sitä tulekaan juotua kuin omalla pihalla.

 

Alkon alkoholiton mansikkaskumppa oli todella hyvää, sillä mitä muuta voi odottaa mansikkalimusta. :girl_crazy: Kuohusi kyllä melkoisesti ja kukaan ei tajunnut että se oli alkoholitonta.

 

Mulla on kaapissa vielä yksi kuiva omena. Tarkoitus oli antaa se siskolle mutta taidankin pitää kaapissa ja odottaa seuraavaa mielitekoa. Harmi että suurin osa tulee menemään viemäristä alas mutta on se muutaman hörpyn arvoista. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse en juonut alkoholia ollenkaan raskauden aikana. Jotenkin ei vain tehnyt yhtään mieli. Ei edes pientä huikkaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Silloin kun äitini minua odotti (80-luvulla) niin lääkäri määräsi koko raskausajaksi ruokalusikallisen konjakkia melkein päivittäin otettavaksi. En stiä tiedä kuinka tarkkaan äitini ohjetta noudatti, mutta on puhunut että iltaisin otti silloin tällöin juuri tuon ruokalusikallisen. Eli olisiko noin 1/4 alkoholiannosta? Perusteluina oli ihan vain verenkierron lisääminen. Ja musta tuli ihan ok kansalainen :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mun aidille suositeltiin konjakkia raskauspahoinvointiin 70-luvulla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288479463207.html Tällasta tänään. Iltasanomat toki on aina laatu-uutisointia, mutta taas pieni viite siitä ettei se niin kiveen hakattua oo että "pisaraakaan ei voi/kannata ottaa". Ite en kyllä edelleenkään jois tota neljää annosta kerralla, enkä viikottain muutenkaan. Juurikin ton takia, että yhen osa-alueen testi ei vielä kerro kaikkee. Yks mikä mua tossa pistää silmään (ja mikä on tässäkin ketjussa tullut monta kertaa esille), on toi että "juhlissa voi yhden annoksen ottaa". Onko se juhlissa tai erityisen hyvällä aterialla nautittu alkoholi siis jotenkin vähemmän haitallista alkoholia kun vaikka ihan ittekseen juodun oluen alkoholi? Vai onko vallalla edelleen niin vahva alkoholismikulttuuri, että jos "juo yksin", vaikkakin ihan ongelmattomasti nautiskelee vaan sen yhen annoksen, niin se on jotenkin huolestuttavampaa kun seurassa ottaminen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä kyllä suhtaudun ton kaltaisiin juttuihin vähän varoen. Ne ikään kuin antavat raskaana olevalle luvan ottaa sitä alkoholia, ja sitten joillain ei pysy mopo käsissä ja tulee otettua liikaa yms. Mä en vain tajua, miksi raskausaikana pitää juoda? Eikö sen lyhyen ajan voi olla juomatta alkoholijuomia lainkaan? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Tietenkin se alkoholi on sama asia, ottipa sen juhlissa tai sitten yksikseen. Usein alkoholi kuitenkin liitetään nimenomaan juhlatilanteisiin ja varsinkin alkuraskaudessa monet peittelevät raskautta ottamalla sen onnittelumaljan, joten sitä kai tuolla haetaan, että "juhlissa voi yhden annoksen ottaa". Toisaalta en ymmärrä sitä ajattelutapaa, että juhlissa on pakko juoda.

 

Varauksella minäkin suhtaudun tuollaiseen uutisointiin - varsinkin, kun kyse on Talidomidi-maasta Tanskasta. :girl_prepare_fish:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä kyllä suhtaudun ton kaltaisiin juttuihin vähän varoen. Ne ikään kuin antavat raskaana olevalle luvan ottaa sitä alkoholia, ja sitten joillain ei pysy mopo käsissä ja tulee otettua liikaa yms. Mä en vain tajua, miksi raskausaikana pitää juoda? Eikö sen lyhyen ajan voi olla juomatta alkoholijuomia lainkaan? :)

 

No tässä on taas tää ajatus, että joko on juomatta lainkaan tai lähtee mopo käsistä. Eli välimuotoja juoda ihan todella sitä yhtä tai kahta annosta, jotkut kun siihen ihan oikeesti pystyy. On sitten viralliselta taholta lupa juoda tai ei.

 

Mäkään en ennen ihan ymmärtänyt että mikä pakko olis juoda kun ei voi kännätä, koska ite en tosiaan oo juurikaan juonu maun takia. Mutta nyt oon kyllä huomannu, että välillä tekee mieli ihan esim valkkarin makua. Alkoholittomat ei tosiaan oo saman makusia. Toi syy "miks pitää juoda" ei kuitenkaan tarkota sitä, että jos mulle sanotaan että on ok joskus juoda vähän valkkaria (mulle tarkottaa n. kerran kuussa TAI harvemmin 5-15cl, eli alle se yks annos), niin aattelisin että jes, nyt saa juoda, ja vedän pari pulloo. Toki ei oo pakko juoda, voin olla juomatta ja on tilanteita joissa oon ollutkin vaikka ois mieli tehnyt, mut musta syy olla pakolla juomatta ei oo se että pelkään että mopo lähtee käsistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä taas en tajua, miksi pitäisi olla ottamatta sitä yhtä tai kahta lasillista, jos hyvin tietää, että se on se mihin itsellä juominen jää. Esimerkiksi jos on tilanne, jossa ei ilmankaan raskautta ottais yhtään sen enempää. Jos ei tiedä, niin sitten toki on paras pelata varman päälle. Mutta osa meistä on jo sen verran vanhoja odottajia, että tuntee tässä suhteessa itsensä. ;)

 

Mä juon silloin tällöin lasin viiniä ruuan kanssa, kuoharilasillisen juhlissa tai yhden lonkeron saunan jälkeen. Nää on kaikki tilanteita joissa tiedän, että multa ei karkaa mopo käsistä. Bileissä ja vastaavissa en juo alkoholia lainkaan, koska niissä taas en luota itseeni, että en ajattelisi, että no mitä se nyt haittaa jos sen toisenkin jne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en halua juoda yhtään raskausaikana. Mä juon muutenkin todella vähän, eli kyse ei ole siitä, että mopo lähtis keulimaan, mutta mä en näe järkeä tehdä jotain, jolla on mahdollisuus vahingoittaa sikiötä. Siis kun alkoholin vaikutusta sikiöön ei tiedetä. Mitä sikiö kokee sinä hetkenä, kun siihen menee alkoholia istukan kautta? Vaikka pitempiaikaista vauriota ei syntyisikään, en halua ottaa riskiä. Muut tehkööt kuten haluavat, se ei kuulu mulle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0