Sign in to follow this  
Followers 0
Guest Miaka

Alkoholi raskausaikana

462 posts in this topic

^Rouskupa tässä ilmaisikin omat ajatukseni. 

 

Mielestäni on aika lailla turhaa, että raskauden ajan absolutistit ja kohtuukäyttäjät hakkaavat toisiaan tutkimuksilla päähän - eiköhän ole osoitettu sekä totaalikieltäytymisen että vähäisen alkoholinkäytön olevan ihan ok. 

 

Sen sijaan on ihan mielenkiintoista pohtia, miksi alkoholin vaikutukset noudattavat tuota Rouskun mainitsemaa J-käyrää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen ehkä jankkaaja ilonpilaaja tai jotain muuta vastaavaa. Mutta toistanpa silti jo aikaisemmin sanomaani... Kukaan ei voi varmasti tietää onko siitä yhdestä tai kahdesta lasillisesta haittaa. Moni täällä vain sanoo "en usko"... Mutta varmaa totuutta ei voi nykytiedolla saada. Miksi siis haluaa riskeerata? Miksi ei voisi olla ottamatta edes sitä yhtä? Sinä voit valita mitä teet, mutta pieni sikiö ei. Joo ja en ole mikään absolutisti, todellakaan! Mutta minusta raskausaika on niin eri asia kuin ei raskaana olotila.

 

Mutta en halua loukata ketään sanomisillani, en halua kohdistaa tätä sanomaani kehenkään henkilökohtaisesti. Nämä ovat vain omia mielipiteitäni ja kertoo siitä miten itse toimisin. Mutta kaikki me olemme aikuisia ja osaamme päättää omista tekemisistämme ja siitä, missä omat rajamme kulkevat. Minulla se on vain täysi raittius raskausaikana kaikilla ei ja minulle se ei ole ongelma jos muut käyttävät raskausaikana pienen määrän alkoholia. Mutta minusta on turha tulla sanomaan, ettei siitä olis haittaa. Kun sitä ei voi kiistattomasti todistaa. Ja jos alan asiantuntija on samaa mieltä niin en näe omaltakohdaltani syytä lähteä kyseenalaistamaan. Ainakaan vauvani kustannuksella. Ja joo on minullakin maalaisjärki. En kirjoituksellani tarkoita yhtä hörppyä vaan yhden tai useamman alkoholiannoksen nauttimisesta.

Edited by BabyDust

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo tutkimus ei suinkaan todista, että pienet määrät alkoholia olisivat sikiölle turvallisia. Tekstissä ei ensinnäkään käy ilmi tilastollinen edustavuus, eli onko aineisto edes riittävän suuri tuon kaltaiseen johtopäätökseen. Toinen tärkeämpi seikka on se, että kahden asian esiintyminen yhdessä ei ole sama asia kuin syy-seuraussuhde, josta klassisena esimerkkinä on jäätelönsyönnin yhteys hukkumiskuolemiin.

 

Jos hieman alkoholia käyttävillä on keskimäärin terveitä lapsia, ei voi sanoa sen johtuvan alkoholista vaan syynä on todennäköisesti jokin muu elämäntapaan tai yleiseen terveydentilaan liittyvä seikka.

 

Varmasti ei tiedetä, millainen määrä alkoholia on sikiölle haitallista. Suurkulutuksen riskit ovat tiedossa, mutta rajanveto turvallisen määrän ja ei-turvallisen määrän välillä on nykytiedolla mahdotonta. Siksipä raskaana olevalle suositellaan nollalinjaa. Toisaalta esim. yhden alkoholiannoksen nauttimisella viikossa ei ole missään tutkimuksessa osoitettu olevan haittaa.

 

Varmaa on se, että alkoholi on keskushermostomyrkky ja äidin veren promillelukemat ovat samat kuin sikiöllä. Ainoana erona on se, että sikiön maksa ei polta alkoholia, joten siksi sellainenkin määrä alkoholia joka ei ole haitallista äidille voi olla haitallista sikiölle. Alkoholi ei sisällä mitään, mitä sikiö tarvitsisi tai mistä tämä voisi hyötyä.

Edited by Leonor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mietin pitkään, tungenko lusikkani tähän soppaan. :rolleyes:

 

Mulla on vähän ristiriitaiset ajatukset aiheesta, koska en itsekään ole absolutisti. Ennen lapsia alkoholia kului jonkun verran, mutta ensimmäisen raskauden alusta tähän päivään saakka olen "pärjännyt" yhdellä siiderillä ja senkin join esikoisen imetyksen lopetettuani ja ennen uutta raskautta. Jotenkin alkoholi ja raskaus tai imetys eivät mielestäni kuulu yhteen. Senkään jälkeen en halua alkoholia ainakaan usein nauttia. Syitä tällaiseen ajattelutapaan on ainakin se, etten koe alkoholia millään tavalla tarpeelliseksi aineeksi. Moni on tässäkin ketjussa maininnut nauttivansa alkoholia maun takia, mutta etteivät kuitenkaan itse alkoholia mihinkään kaipaisi. No, eikö se alkoholi ole osa sitä makua?

 

No joo... En saa kaikkia ajatuksiani järkevästi nyt ulos, joten tämä nyt ainakin tältä erää.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hassuna lisänä vielä, että kuulemma entisaikaan, kun oli näitä imettäjiä, niin heille tarjottiin päivittäin tuoppi olutta (tai muuta vastaavaa), jotta maidontuotto olisi optimaalista...että näin :huh: .

 

Ei mun mielestä yhtään hassu asia, kun miettii, että Naistenklinikalla on tänä päivänä jääkaappi täynnä Perinneolutta imettäjille juuri samasta syystä. Siinä on kuitenkin 2.2 %, eli ei ole alkoholitonta. Ja pakko vielä lisätä, että on todella hyvän makuista (ei siis ole kotikaljaa) ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Ja juuri oli siinä amerikkalaisessa "Meille tuli vauva" tms. ohjelmassa lääkäri, joka suorastaan vauhkosi siitä, että suosittelee kaikille synnytyksen jälkeen olutta, jotta maitoa alkaisi tulemaan :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle ainakin riittää ne tutkimustulokset, että pienistä alkoholimääristä ei oo todettu sikiölle olevan haittaa. Ja kuten Miaka totes, on toi keskieurooppalainen juomakulttuuri siitä yks hyvä osoituskin. Mikään tässä elämässä ei ole varmaa ja vaikka millä saattaa aiheuttaa sikiölle haittaa, onhan stressinkin todettu olevan sikiölle hyvin haitallista. Itse pyrin elämään raskausaikana todellakin niin, että pidän mahdollisimman hyvää huolta itsestäni, niin pidän huolta lapsestakin. Jos se tarkoittaa sitä, että saatan välillä maistaa mieheltä saunaolutta tai juoda tilkan viiniä, niin sitten niin. Ja todellakin juon alkoholia sen maun takia ja joo, kyllähän se alkoholi siihen liittyy joissain tapauksissa, mitä sitten? Sillä olen tarkoittanut juurikin tuota, että juomisen tarkoitus ei ole humaltua eikä mitään sinne päinkään, vaan nautiskella tilkka juomaa, jonka mausta pidän.

 

Kukaan niistä, joka täällä on kertonut nauttineensä raskausaikana alkoholia, ei ole mielestäni mainostanut, että juo alkoholiannoksen tai useita ja tiuhaan tahtiin, päinvastoin, jokainen on kertonut, että kertamäärä tuskin vastaa edes sitä ravintola-annosta. Siksi on mun mielestä naurettavaa moralisoida toisten, aikuisten ihmisten päätöksiä, vaikka ne olisivatkin erilaisia, kuin omat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ juurikin näin!

 

Se että tekee asiat tietyllä tavalla ei tarkoita sitä, että kaikkien tulisi tehdä samoin! Ennen kaikkea mustavalkoinen ajattelutapa saa mun niskakarvat pystyyn :rolleyes: "Minä teen oikein ja sinä teet väärin" ja sitä rataa....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onpas täällä mielenkiintoinen keskustelu meneillään, miten mä en ennen ole tätä huomannut?

 

Omalta osaltani voin sanoa, etten ole kyllä tippaakaan alkoholia tämän raskauden aikana nauttinut...mutta se taas ei johdu siitä, ettenkö niin voisi tehdä. Ihan hyvin voisin ottaa muutaman hörpyn esim. saunasiideriä. Mutta eipä ole tullut ennen raskauttakaan saunasiideriä juota, joten enpä juo nytkään..kun ei tee mieli. Viiniä joisin kyllä ruoan kanssa, jos sen mausta pitäisin ja olisin sitä tottunut juomaan. Mutta kun näin ei ole, niin en juo nytkään. Omissa häissäni otin alkumaljan holittomana, kun en holillisesta vaihtoehdosta pitänyt. Toisin sanoen, en katso yhtään pahalla niitä, jotka PIENIÄ määriä alkoholia raskauden aikana juovat, mutta itse ei ole niin tullut tehtyä, kun loppupelistä juon vähän ihan ei-raskaanakin.

 

Mitä tulee imetysaikaan (siitäkin oli puhetta) niin juuri luin jostain (en muista mistä), että 2-3 annosta voi juoda ihan hyvällä omalla tunnolla, eikä se vielä tunnu rintamaidossa ollenkaan. Tiedä sitten onko näin, mutta itse ainakin meinaan kesällä suunnata terassille siiderille hyvällä omalla tunnolla. Ja mansikkamargarita vain on niin hyvää, että sitä on pakko muutaman lasin verran kesässä saada, imetti tai ei!

 

Mielenkiintoisen seikan huomasin myös ollessani baarissa n. rv 26. En juonut mitään alkoholipitoista, vaan alkoholittomia drinkkejä, mutta sain todella pahoja katseita osakseni, varsinkin vanhemmilta naishenkilöiltä, kun mahani kanssa jorailin tanssilattialla. Tuli fiilis, että heidän mielestään minun pitäisi istua kotona kiltisti koko raskausaika, eikä nauttia ystävieni seurasta siten, kuin ennenkin raskautta. Mutta joo, tää on nyt vähän ot...sori :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Tohon OT:hen voisin lisätä, että noi paheksuvat katseet jatkuu vauvan synnyttyä. Mä olin kavereiden kanssa syömässä niin, että mulla oli vauva vaunuissa mukana. Kyseessä on ruokapaikka, jossa saa myös alkoholia ja jotkut käyvät siellä vain juomassa. Me oltiin kuitenkin syömässä ja kaverini joivat pari ruoan kanssa. Meillä pojan rytmi oli sellainen, että meni yöunille vasta n. klo 1-2. Siinä n. klo 23, kaverini, joka oli ulkona tupakalla, kuuli, kun joku sanoi, että nyt on kyllä vauva väärässä paikassa väärään aikaan. Eli ei sais vauvan synnyttyäkään käydä kavereiden kanssa syömässä :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Suomessa kyllä toi kyyläys kyllä on aina niin mukavaa. Oli mielestäni ihanaa olla viime kesänä Kreikassa, kun vaikka lapsi rattaissa mukana olikin, niin kehtasi silti ihan hyvin juoda olutta päivällä terassilla (saatoin juoda useammankin päivän aikana, muttei tosiaan jääty yhdelle terassille istumaan moneksi tunniksi) ja illalla viiniä ruoan kanssa ilman, että kukaan sua arvostelevasti kyylää.

 

En itsekään Suomessa kyllä viitsis vauvan kanssa enää klo 23 olla liikkeellä, kun siihen aikaan alkaa viikon päivistä riippuen olla jo aikamoinen meininki ravintoloissa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuo kyyläys "raskaanaoleva baarissa" on varmaan perinne siitä kun baareissa sai polttaa ja passiivista tupakointia oli mahdoton välttää. Mutta nykyäänhän senkin pahan voi välttää. Mielestäni ei ole mitään pahaa olla raskaana baarissa seurustelemassa ja tanssimassa. On niitä vaarallisempiakin harrastuksia ;)

 

muoks. kirjotushärö

Edited by BabyDust

Share this post


Link to post
Share on other sites

On se tosiaan jännä, että raskaana olevien naisten oletetaan olevan pyhimysmäisiä henkiolentoja ei vain raskauden aikana, vaan mielellään myös ennen sitä! Ei paljoa kannata puhua aikaisemmasta bailaamisesta, tupakanpoltosta tai -herra paratkoon!- esiaviollisesta seksistä! Raskaana olevathan eivät myöskään ole ikinä elämässään juoneet humalahakuisasti, ja punaviinin tuoksu suorastaan ällöttää.

 

Raskaana olevien aivot muussautuvat ikuiselle halinallevyöhykkeelle, jossa aikaisempi, paheellinen elämä haihtuu mielestä ja olemassaolon täyttää siveellinen vatsan paijaaminen imelä hymy naamalla.

 

Oho, taisi mennä avautumisen puolelle... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin musta tuntuu, että monesti ihmettely myös otetaan paheksuntana. Eli ehkä se oma toiminta aiheuttaa pienen pistoksen siellä sisimmässä ja sitten kun joku muu sitä ihmettelee, niin se tuntuu paheksunnalta.

Kun omaan korvaan se kuulostaa hassulta kun joku haikailee raskaana vaikka kunnon kännien perään, kun itsellä ei tee ollenkaan mieli. Eli voin tätä ihmetellä, mutten suinkaan paheksu. Enkä nyt tarkoita, että sitä pistosta tarvitsisi tällaisesta tuntea, mutta niin varmaan helposti käy yleisen painostuksen takia.

 

Mutta joo kummallisia asioita täällä suomen maassa ihmetellään, kuten just tuo raskaana baarissa käynti. Musta se on ihan ok, etenkin nykyään kun ei sitä röökiäkään saa baareissa vetää.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, ei mulla ainakaan mielihalu joihinkin tiettyihin juttuihin ole kadonnut, vaikka olenkin raskaana. Haaveilen esimerkiksi jannittavammasta seksista, oikein rajusta urheilusta, jonka jalkeen on aivan puhki, vaivalloisesta reppureissaamisesta ympari mailman ja kylla, myos kivasta kekkulista. Musta taas kuulostaa hassulta, etta yhtakkia muuttuuisinkin todella tyyneksi patsaaksi, jonka ei edes tekisi mieli mitaan entiseen elamaan kuuluvaa. Ja ihan yhta lailla - en ma paheksu, ma vaan ihmettelen...

 

Itse olen ottanut silloin talloin lasillisen viinia/siideria enka ole tuntenut siita pistoja sydamessani. Asumme Malawissa ja kaikki lapselliset kaverini ovat eri puolilta maailma. Vaikuttaa tosiaan silta, etta suositukset eri puolilla ovat todella erilaisia ja moni on suorastaan jarkyttynyt kuulleessan, miten alyttoman paljon SUomessa suositellaan kaikenlaisten juttujen valttamista. Suositukset alkoholista nayttavat myos olevan tosi erilaisia. Parasta onkin ollut napata eri suosituksista se itselle sopiva malli :lol: Kukin taaplatkoon tyylillaan myos tasta eteenpain, tama on minun valintani.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olen ehkä jankkaaja ilonpilaaja tai jotain muuta vastaavaa. Mutta toistanpa silti jo aikaisemmin sanomaani... Kukaan ei voi varmasti tietää onko siitä yhdestä tai kahdesta lasillisesta haittaa. Moni täällä vain sanoo "en usko"... Mutta varmaa totuutta ei voi nykytiedolla saada. Miksi siis haluaa riskeerata? Miksi ei voisi olla ottamatta edes sitä yhtä? Sinä voit valita mitä teet, mutta pieni sikiö ei. Joo ja en ole mikään absolutisti, todellakaan! Mutta minusta raskausaika on niin eri asia kuin ei raskaana olotila.

 

Mutta en halua loukata ketään sanomisillani, en halua kohdistaa tätä sanomaani kehenkään henkilökohtaisesti. Nämä ovat vain omia mielipiteitäni ja kertoo siitä miten itse toimisin. Mutta kaikki me olemme aikuisia ja osaamme päättää omista tekemisistämme ja siitä, missä omat rajamme kulkevat. Minulla se on vain täysi raittius raskausaikana kaikilla ei ja minulle se ei ole ongelma jos muut käyttävät raskausaikana pienen määrän alkoholia. Mutta minusta on turha tulla sanomaan, ettei siitä olis haittaa. Kun sitä ei voi kiistattomasti todistaa. Ja jos alan asiantuntija on samaa mieltä niin en näe omaltakohdaltani syytä lähteä kyseenalaistamaan. Ainakaan vauvani kustannuksella. Ja joo on minullakin maalaisjärki. En kirjoituksellani tarkoita yhtä hörppyä vaan yhden tai useamman alkoholiannoksen nauttimisesta.

 

Hyvin sanottu...samaa mieltä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chikondi: niin oiskohan tässä kuitenkin kyse siitä, että mä en niistä kekkuleista haaveillut tai toteuttanut juuri ennen raskauttakaan. Eli luonne ero hyvin pitkälti. En mä myöskään haaveile rajusta liikunnasta tai reppureissaamisesta. En ole koskaan haaveillut. Siksi mulle tämä raskausaika onkin ollut tähän asti helppoa kun mistään en ole joutunut luopumaan, kun ei ole ennen raskauttakaan moni "vaarallinen" asia kiinnostanut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Raskaana olevien aivot muussautuvat ikuiselle halinallevyöhykkeelle, jossa aikaisempi, paheellinen elämä haihtuu mielestä ja olemassaolon täyttää siveellinen vatsan paijaaminen imelä hymy naamalla.

:lol: Tää täytyy opetella ulkoa!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm, ei mulla ainakaan mielihalu joihinkin tiettyihin juttuihin ole kadonnut, vaikka olenkin raskaana. Haaveilen esimerkiksi jannittavammasta seksista, oikein rajusta urheilusta, jonka jalkeen on aivan puhki, vaivalloisesta reppureissaamisesta ympari mailman ja kylla, myos kivasta kekkulista. Musta taas kuulostaa hassulta, etta yhtakkia muuttuuisinkin todella tyyneksi patsaaksi, jonka ei edes tekisi mieli mitaan entiseen elamaan kuuluvaa. Ja ihan yhta lailla - en ma paheksu, ma vaan ihmettelen...

 

Itse olen ottanut silloin talloin lasillisen viinia/siideria enka ole tuntenut siita pistoja sydamessani. Asumme Malawissa ja kaikki lapselliset kaverini ovat eri puolilta maailma. Vaikuttaa tosiaan silta, etta suositukset eri puolilla ovat todella erilaisia ja moni on suorastaan jarkyttynyt kuulleessan, miten alyttoman paljon SUomessa suositellaan kaikenlaisten juttujen valttamista. Suositukset alkoholista nayttavat myos olevan tosi erilaisia. Parasta onkin ollut napata eri suosituksista se itselle sopiva malli :lol: Kukin taaplatkoon tyylillaan myos tasta eteenpain, tama on minun valintani.

Juurkin nain B) Vaikken Malawissa asukaan ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siitä lähtien ku plussasin, en ole juonut raskauden aikana ollenkaan enkä myöskään maistellut mieheltäni olutta tai viiniä vaikka olisi mieli tehnytkin. Jotenkin vaan tuo maistaminenkin tuntuu väärältä vaikka tiedän, ettei se ole vaaraksi tai haitaksi. Kai kyse onkin lähinnä periaatteesta, että raskaana oleessa tai imettäessä ei juoda. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0