Antsa

Milloin kerroitte raskaudesta työnantajalle?

541 posts in this topic

Mä oon kaikissa kolmessa raskaudessa kertonut aika aikasin, kaikki kolme on olleet eri työnantajia.

 

Ekassa raskaudessa kerroin heti ar-ultran jäkeen joskus viikolla 7 sen takia että silloinen työni sijaitsi baareissa joissa sai vielä sillon n. puoleenväliin mun raskautta polttaa. Työnantaja oli velvotettu hommaamaan mulle työpiste missä en altistu savulle tai sit oisin jääny erityisäitiyslomalle. Sain savuttomia hommia.

 

Tokassa kerroin kun oli sellanen olo että halusin kertoa. Halusin myös että kaikki ultrat ja neuvolat on helpommin sovittavissa. Tais olla viikkoja jotain 8-10 sillon. Ja oli vakkarisopimus.

 

Nyt kolmannella kerralla en olis kertonut kun vasta joskus viikkojen/kuukausien päästä, mutta pahoinvoinnit yllätti mut ihan puun takaa ja jouduin olee saikulla. Saikkulapussa luki syynä raskauspahoinvointi, niin eipä ollut paljon vaihtoehtoja kun kertoa. Viikkoja oli jotain 8. Nyt mulla on vähän hassu tilanne, mulla on vakituinen soppari vuokrafirman kanssa, mutta määräaikanen soppari siihen firmaan jossa työni suoritan. Jälkimmäisessä määris loppuu pari kuukautta sen jälkeen kun äippis alkaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kerroin pomolle jo viikolla 8, kun olin ollut jo jonkun aikaa sairaslomalla pahoinvoinnin takia. Ja sitten muutamille työkavereille saadakseni mulle sopimattomat työtehtävät jotenki hoidettua ja aika pian siitä tiesi kaikki. Asiaa ei varmaan auttanut se, että ryntäsin välillä palavereista ulos oksentamaan, välillä kesken lauseen. :rolleyes: Ja olin kuulemma ihan vihree naamastani...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerroin pomolleni jo hyvin varhaisessa vaiheessa (rv 6), sillä olemme kahden hengen tiivis työtiimi ja halusin hänen tietävän raskaudestani jo hyvissä ajoin. Pomo oli uutisesta onneksi hyvin iloinen ja on ollut ymmärtäväinen kaikkien neuvoloiden ja ultrien kanssa, jotka ovat toimistotyötä tekevällä aina työajalla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mie taisin kertoa jossain vko12 kieppeillä, np-ultran jälkeen. Muille työkavereille sitten tosin vasta toisen ultran jälkeen, jolloin tosin varmaankin muutama oli jo tilanteen arvannut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerroin esimiehelleni raskaudesta ennen nt-ultraa, koska minun piti mennä sinne työajalla. Meillä on läheiset välit esimieheni kanssa, joten oli ihan luonnollistakin kertoa hänelle noinkin aikaisessa vaiheessa. Muille työkavereille en ole vielä kertonut, mutta en aio mahaa enää piilotellakaan, joten saa nähdä koska ensimmäinen työkaveri kehtaa kysyä asiasta. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

En itse oikein aina luota omaan työyhteisööni - selkäänpuukottajia ovat olleet ainakin yksi työkaveri, entinen työnohjaaja ja pomo. Nyt ei ole tietysti enää samaa työnohjaajaa eikä pomoa, mutta molemmat ovat lapsettomia naisia eikä heiltä ainakaan olisi irronnut ymmärrystä tässä aiheessa. Lisäksi työtuntini sovitaan kuukaudeksi kerrallaan ja pelkään raskausuutisen vähentävän työtuntieni määrää. Huono puoli on, että vaikka työtehtävieni yksikkö ja pomo vaihtuivat, nihkeämmän laatuinen ex-pomo suunnittelee työvuoroni. Sopparissa tosin lukee, että tuntimääräni on 100h/kk. Ja olen vakituinen. Olen ollut jo melko lailla joutunut olemaan sairaslomalla ja varmaan ovat palkanlaskennassa nähneet todistuksista sairauspoissaolojeni syyt. En tiedä käykö pomoni niitä urkkimassa, mutta vien lappuseni aina suoraan palkanlaskentaan.

 

En tiedä pitäisikö jo kertoa jatkuvan huonovointisuuden takia, mutta olen päättänyt olla hiljaa ensimmäiseen ultraan saakka. Siihen on vielä puolitoista viikkoa. Nyt on jo rv 11+1 ja huimausta ja yökötystä on kestänyt puolisentoista kuukautta. Olen aina pari päivää kiltisti töissä, sitten haen muutaman päivän loman. Ultraan olikin vaikea saada aikaa, pitää mennä tutkittavaksi Helsinkiin, kun ei Espoossa ole aikoja laisinkaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää on ehkä vähän OT, mut kerroin potentiaaliselle työnantajalle heti työhaastattelussa rv 15. Tästä sitten keskusteltiinkin seuraavat 20 minuuttia, mutta ihan positiivisesti suhtautuivat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse jännitin kertomista kovasti, koska olen ollut töissä vasta alle puoli vuotta. Mutta kun kerroin viikolla 12+4, esimies otti asian tosi hyvin. Oli itse asiassa kuulemma jo aavistellutkin asiaa. Päivää myöhemmin kerroin sitten omalle nelihenkiselle tiimilleni ja esimieheni oli kertonut muille esimiehille. Muille en töissä aio erikseen kertoakaan. Kyllähän huomaavat sitten, kun maha tästä vielä selkeämmäksi kasvaa. Nyt se jo pullottaa, mutta kätkeytyy vielä villatakin alle. Varsinaisesti piilotella en enää meinaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
^ Kaikesta huolimatta kyllä :D (sillä edellytyksellä, että valmistun lähiaikoina).

 

Ihan mahtavaa, onnea!

 

Me mietittiin just työkaverin kanssa, että periaatteessa työnantajaa ei haittaa ehkä ihan niin paljon, jos sen valitsema ehdokas jää heti äitiyslomalle, koska se voi täyttää sijaisuuden siitä samasta rekrystä. Ts. soittaa seuraavaksi parhaalle jne., että valitettavasti et saanut tätä virkaa, mutta samassa tehtävässä aukeaa 2 kk:n päästä äitiyslomasijaisuus, oletko kiinnostunut. Eikä sen tartte pistää uusia rekryilmoituksia ja tehdä koko rasittavaa haastattelurumbaa uusiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerroin töissä rv 17.

Teen osa-aikaisena tuntityöläisenä etätöitä ja minulla on osa-aikainen vakituinen sopimus. Jostain syystä jännitti kovasti kertoa. Halusin kuitenkin kertoa pomolleni (sekä yrityksen omistaja) että omalle esimiehelleni henkilökohtaisesti raskaudesta. Olivat molemmat tosi positiivisia. Kerroin lopulta samana päivänä sitten kaikille muillekin, kun kerta olin toimistolla töissä. Halusin kertoa myös tiimiä kokoavalle soittamalla (nainen) henkilökohtaisesti, ettei ihmettele vähentyvää työmäärääni. Töitä kun en jaksa kovin myöhään iltaan tai enää pitkiä 10-12 päiviä enää tehdä. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerroin esimiehelle rv 17 alkaessa. Muille sitten pikku hiljaa sen jälkeen sopivan tilaisuuden tullen ja sitten alkoi jo mahakin olla niin selvä, ettei sitä piiloteltu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ihan kun olisin tähän vastannut? En löytänyt sitä kuitenkaan ketjusta eli en kai sit. Mä kerroin vasta kun oli raskaus yli puolenvälin. Silloin selvisi että yksi mun työnantajista oli jo tsekkaillut mun mahanseutua :D Hän oli silloin myös itse raskaana, kaks kuukautta mua edellä. Mua pelotti kamalasti keskenmenot ja muu ja sen takia en kertonut raskaudesta juuri kellekään kauheen ajoissa, mikä aiheutti sit koomisia tilanteita. Mut sitten tosiaan sain kerrottua ja samalla työnantajat sai selityksen sit sille miksi mulla oli ollut poissaoloja koko kevään ajan, toki oli työn puolesta vähän joustoa muutenkin kun opiskelin työn ohella ja sen mukaan tehtiin aikatauluja. Mut kyse määräaikaisesta työsuhteesta jonka oli määrä päättyä just muutenkin äitiysloman alkamisen korvilla joten sinällään siis kertominen ei olis siinä mielessä ollut tärkeää erityisen ajoissa koska sijaisia ei ollut tarve järkätä muutenkaan. Muistaakseni se oli rakenneultran jälkeen, viikkoja siis 20-24, en enää muista tarkkaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yyh, mä paljastin tänään. Oon opintovapaalla ja pomo soitti kysyäkseen, että mites sen jatkon laita on. Sanoin, että jatkan mutta kaiken mennessä hyvin jään syksyllä opintovapaalta äitiylomalle... Eli tosi aikaisin, tänään 5+1.

 

Ekassa työnantaja ja työkaverit saivat tietää jopa ennen miestä, kun työterveydestä soitettiin hcg-arvo (4+1 muistaakseni). Olin säteilytyössä ja piti siltä kuulemalta poistua läpivalaisutyöstä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä kerroin tänään, eli 13+4. Olin kertonut jo yhdelle työkaverille/esimiehelle aiemmin, oli helpompi sopia neuvola aikojakin kun ei tarvinut mitään ylimääräisiä selitellä poissaoloilleen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä kerroin pomolle ja lähimmälle työkaverille rv:lla 8, kun olin pahoinvoinnin vuoksi sairaslomalla pari viikkoa. Muut saa tietää nt-ultran jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oma tiimi sai tietää rv 13+ kun nt-ultra oli ohi ja veriseulan tulokset tulleet postissa, muiden töissä ei välttämättä tartte tietää kuin vähän ennen äitiysloman alkua. Mulla prakailee selkä, joten oman tiimin on ihan hyvä tietää, miksi pidän paljon etäpäiviä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä kerroin viime perjantaina, eli viikolla 14+5, kun kerroin samalla saaneeni talon varahebkilöstöstä toimen. Pomo onnitteli molemmista ja lupasi, että äitiyslomaan saakka olen nykyisessä työpisteessä ja mielellään sen jälkeenkn. Onneksi pomo suhtautuu näihin iloisesti ja on tottunut näihin uutisiin, kun töissä on tälläkin hetkellä kaksi jäämässä minun lisäkseni. :) vaihtoehtoisesta työstäkin jo kertoi, että heti jos tuntuu fyysisesti liian rankalta, niin voidaan siirtää toiseen työpisteeseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ensimmäisessä raskaudessa kerroin työnantajalle rv 5-6. Olin juuri tehnyt raskaustestin ja pahoinvointi oli voimakasta. Jouduin olemaan töistä pois huonovointisuuden takia, joten päätin kertoa esimiehelle rehellisesti että olen raskaana. Toisessa raskaudessa taisin kertoa raskaudesta noin puolivälin paikkeilla. Olin silloin kotona hoitovapaalla esikoisesta ja ilmoitin että jään suoraan uudelle äitiyslomalle (en ehtinyt töihin välissä). Jos olisin ollut töissä, olisi asia selvinnyt kyllä jo aikaisemmassa vaiheessa, vatsa oli hyvinkin näkyvä puolessa välissä raskautta :girl_crazy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä kerroin työkavereille n. rv17. Tuolloin alkoi vatsanseutu vähän pyöristyä, joten oli sama kertoa. Olivat kuulemma jo aavistelleetkin, mutta ei masu kuitenkaan ollut niin selkeä, että olisivat kehdanneet kysyä. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now