mimmynmama

Todella allergiset lapset

374 posts in this topic

Mä taidan myös kuulua tänne meidän pienen 7 kk-ikäisen atooppisen lapsen kanssa.

Verikokeissa on havaittu voimakasta allergiaa viljoille, munalle ja maitotuotteille.

Nämä kai ovat ne ensimäiset, joita edes tutkitaan, joten meidän prosessi on vasta hyvin alussa.

 

Aluksi se tuntui kuoliniskulta, koska mä imetän vielä enkä ole aikeissa lopettaa. Kaurapuuron korvasin tattarilla ja ainakin maistuu hyvin. Maitotuotteita, kananmunaa tai muita viljoja ei ole lapselle vielä annettu muutenkaan, joten oma ruokavalio täytyy laittaa remonttiin. Nyt kun teitä muita kuuntelee, niin sehän olisi vain helpotus jos allergiat jäisivät tälle tasolle (ja toivon mukaan häviäisivät ajan kanssa) koska lapsi kuitenkin saa syödä marjoja, hedelmiä, kasviksia jne. Mutta tämä varmaankin on vasta alkua eikä suinkaan lopullinen tuomio. Katsotaan nyt miten tällä muutoksella saadaan iho kuriin...

 

Meillä lapsi oireilee vaan atooppisella iholla, en siis ole huomannut vaikuttavan kakkaan tai kiukkuisuuteen, vaan lapsi on herra aurinkoinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa muistaa että atooppinen ihottuma voi elää omaa elämäänsä allergioista huolimatta eli iho ei välttämättä korjaannu välttämisdieetilläkään. Äidinmaidon kautta altistuminen on muutenkin minimaalista joten ei ole sanottua että välttämisdieetti olisi Antsan tapauksessa mitenkään välttämätön. Kannattaa testailla kaikessa rauhassa ja jos välttämisdieetti ei pitkällä aikavälillä tuo selvää parannusta ihon tilanteeseen niin sitä ei kannata turhaan jatkaa.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miten sitten voi olla mahdollista, että (nyt saatan puhua väärillä termeillä) allergiaveritestien lukemat olivat niin voimakkaat, että mitään "epäselvyyttä" niistä ei olisi. Eli eivät olleet mitään rajatapauksia. Ainoa "oire" joka lapsella on, on iho. Lapsi ei siis kitise tai ole itkuinen enkä ole huomannut pissassa tai kakassakaan mitään erikoisempaa. Jotenkin siis automaattisesti liitin nuo allergiat ja ihon oireilun yhteen.

 

Lapselle ei ole annettu vielä mitään maitotuotteita eikä kananmunaa ja viljojenkin osalta vain kaurapuuroaa.

 

Tietty voihan se olla, että juuri sen takia se ei oireilekaan (muuten kuin iho) kun ei lapselle suoraan ole niitä vältettäviä ruoka-aineita annettu. Kaurakin kun on kuulema kotimaisista vilkoista se vilja, joka vähiten aiheuttaa ongelmia. Jotenkin siis kuvittelin, että äidinmaidosta se altistumisen täytyy tulla...

 

No testailen tätä aikani ja jos ei mihinkään suuntaan tunnu paranevan, niin katsotaan sitten uudestaan. Meillä on siis lastenlääkärikäynti vielä käymättä, nyt vasta odotellaan siihen suuntaan lähetettä. Toisaalta ajan kanssa imetys loppuu kuitenkin ja viimeistään silloin voin omalta osalta palata normaaliin ruokajärjestykseen. Toisaalta, jos lapsi sitten jää allergikoksi, niin onhan se ihan sama opetella kokkaamaan diettiruokaa nyt kuin myöhemminkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Antsa: kyllä minulle allergialääkäri voimakkaasti suositteli välttämisdieettiä ainakin maidon ja kananmunan osalta, kun vielä imetän. JA meilläkin tyttö oireilee pääsääntöisesti ihollaan, joskus harvoin vatsa on selkeästi kipeä ja/tai kakka "huonoa". Eli ei siitä varmasti haittaakaan ole, jos jaksat oireita aiheuttavia ruoka-aineita vältellä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille julkisella väitettiin myös tota, että äidinmaidon kautta ei muka altistu juuri millekään, mutta allergialääkäri oli asiasta eri mieltä. Hoitsut ovat hokeneet niille opetettavaa oppia, mutta mä luotan kyllä enemmän lääkäreihin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä nyt kyselen tyhmiä, mutta eikös veritestissä näy tavallaan nekin, mitkä ovat piilevänä ihmisessä? :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiitiäinen: Ei. Veritesti osoittaa herkistymisen ko. ruoka-aineelle mutta se ei mitenkään korreloi oireiden vahvuuteen. On ihan tavallista että veritestissä ja ihopistotestissäkin saadaan vahvasti positiivinen tulos mutta henkilö ei silti oireile syödystä ruoasta mitenkään. Sama ruoka-aine voi myös aiheuttaa oireita iholle joutuneena muttei syötynä (esim. maidolla tämä on aika yleistäkin). Toisaalta ruoka-aine saattaa aiheuttaa etenkin suolioireita vaikka veritesti olisi negatiivinenkin (etenkin suolioireisessa maitoallergiassa veritesti on useammin negaa kuin plussaa).

 

Lasten ruoka-aineallergioiden hoidosta on viimeisen vuoden aikana tullut uusi ohjeistus jossa nimenomaan pyritään eroon noista turhista välttämisdieeteistä jotka aiheuttavat vain turhaa stressiä ja pahimmillaan imetyksen epäonnistumista äidin aliravitsemuksen vuoksi. Äidinmaidon kautta tapahtuvassa altistuksessa puhutaan kuitenkin äärimmäisen pienistä määristä (milligramman osista) ja se on todennäköisesti huomattavan paljon harvinaisempaa kuin mitä tähän asti on luultu. Jos lapsi saa anafylaksian lattialta löytämästään leivänmurusta niin on mahdollista että äidinmaitokin aiheuttaa oireita mutta jos esim. teelusikallinen vastiketta ei aiheuta oireita niin ei ole todennäköistä että äidinmaidon kautta saatu maitoproteiinikaan aiheuttaisi.

 

Julkisella ollaan näissä asioissa siinä mielessä huomattavan paljon edistyksellisempiä että yksityíspuolella toimii hyvin paljon "vanhan polven" allergialääkäreitä jotka eivät ole tietojaan päivittäneet aikoihin ja jotka edelleen määräävät niitä vanhoja rutiininomaisia välttämisdieettejä kun taas jokaisella julkisen sektorin allergialääkärillä ainakin tulisi olla asiasta viimeisin tietämys. Nykypäivän tietämyksen mukaan kuitenkin kohtuullinen altistus jopa suojaa allergioilta eikä ruokavaliota (äidin tai lapsen) tulisi turhaan supistaa jos siitä ei saada ILMEISTÄ hyötyä. Vanhempienkin kannattaa olla tässä asiassa aktiivisia ja itsekin kysyä perusteluja sille miksi ja etenkin miten pitkään jotain välttämisdieettiä kokeillaan ja koska pitäisi altistaa uudestaan ja millä ehdoilla kokeilua jatketaan ja erityisesti milloin se lopetetaan.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ajattelin, että olis mukavaa porista muiden moniallergisten lasten vanhempien kanssa arjen murheista, mutta myös iloista.

 

Mä kuvittelin, että tämä ketju on vertaistukiketju moniallergisten lasten vanhemmille. Mitä allergioita Angervo sinun lapsellasi on?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en oikein ymmärrä, miksi Angervon viestistä piti loukkaantua tai kimpaantua? Aika puolueetonta faktatietoa tuo minusta oli. Itse olisin allergioiden akuutimmassa vaiheessa (tai ehkä siis jo ennen siihen pisteeseen joutumista) ottanut mielelläni vastaan Angervon tuomaa tietoa! Näin jälkikäteen ajateltuna meidän pojan ruokavaliota karsittiin liian paljon ja oireita tulkittiin välillä varsin villisti. Ja mä uskoin mitä lääkärit sanoivat, enkä osannut kyseenalaistaa tarpeeksi. Vuoden iässä meillä oli Nutramigen-maidon lisäksi käytössä 5 ruoka-ainetta, ei siinä paljon hurrattu.

 

Me on hoidatettu allergiaa yksityisellä, koska siellä hoitoon pääsi nopeammin. Mun mielestä yksityisellä ja julkisella allergiahoidolla on kummallakin omat hyvät ja huonot puolensa. Uskon Angervon tapaan, että yksityisellä on lasten allergia-asioissa enemmän lääkäreitä, joilla ei ole ihan viimeisintä allergiatietämystä. Julkisella toisaalta ollaan välillä turhan nihkeitä ottaan oireita tosissaan. Me tosin oltais päästy neuvolan kauttakin tutkimuksiin, kun iho oli niin hurja. Meillä pojalla reagoi siis iho todella pahasti, mitään suolioireita ei tullut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me taas ei päästy neuvolan kautta minnekään, koska neuvolalääkärin nähdessä lapsen oli meillä jo rajattu ruokavalio käytössä ja lapsen iho ym hyvässä kunnossa. lääkärin mukaan allergioita ei ole, koska verikokeissa mitään ei näy..

 

Meillä allergia-asiat lähtiv't liikkeelle vasta lapsen ollessa 10 kk. Olin jo paljon aiemmin ihmetellyt montaa asiaa, mutta ne kuitattiin neuvolassa aina näillä "kaikki vauvat puklailee, ei kaikki vauvat nuku päiväunia jne" -kommenteilla. Lähete eteen päin altistuksiin saatiin vasta yksityiseltä. Julkinen puoli taas söhläsi jotain lähetteen kanssa pariinkin otteeseen ja siksi lasta ei ole altistettu vieläkään!!

 

Tällä hetkellä ruokavaliosta on pois maito, kotim. viljat, riisi, maissi, kaikki muut hedelmät paitsi päärynä, aprikoosi ja banaani, soija, nauta, possu, broileri, kotim. lammas (NZ lammas sopii?). Lammas, possu ja broileri on vielä vähän kysymysmerkkinä ja jätetty pois tällä hetkellä vähän varaksi, koska joku vielä vähän vaivaa. Lisäksi vaihdoin rypsiöljyn auringonkukkaöljyyn samasta syystä. Kaloista on saanut nyt vain seitiä (lohi ei ainakaan sovi). Osaan ruuista reagoi iholla ja päänahalla, osan puklailee ja osasta tulee suolioireita. Joistain (riisi!) tulee sitten kaikkea näitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei kaikki! löysin tämän keskustelun netin syövereistä ja lukaisin sen pikaiseen läpi. Nyt haluaisinkin kuulla teidän "konkareiden" mielipiteen asiaan eli:

Minulla on 5,5kk ikäinen tyttö. Jossain 3kk:n ikäisenä koitettiin harjoitella tuttipullosta syömistä (joka ei sitten luonnistunut millään). Pulloon laitettiin korvikemaitoa (nan, nutrilon, tutteli), jonka seurauksena tytön kasvot tai oikeastaan suun ympärys lehahti punaiseksi, nutrilonista posket meni täysin punaiseksi. Tämä meni kuitenkin ohi 15-30minuutissa. Kokeilin myöhemmin uudestaan ja sama juttu. Rintamaidolla siis on menty eteenpäin, edelleenkin imetän enkä itse ole missään vaiheessa ollut millään maidottomalla dieetillä. Tytöllä on ollut jo pitkään aavistuksen punoittavat/kuivat posket/leuka, ei kuitenkaan häiritsevästi. Nyt ollaan kokeiltu kiinteitä syödä ja suurimmasta osasta on tullut punaiset isot läikät ohimoille (luumu, päärynä, viinirypäle, ruusunmarja-vadelma, mustikka), jotka ovat hävinneet suht nopsaa. Kaura, riisi, maissi, bataatti, porkkana ja peruna ovat aineita mitkä eivät ole aiheuttaneet noita ohimoläikkiä. Kysymys onkin, että kannattaako noiden ruoka-aineiden syöntiä jatkaa vai lopetanko ne välittömästi siihen? Esim. päärynää tyttö sieti tiettyyn pisteeseen asti, mutta noin puolen purkin kohdalla tuli ohimo-oireet. Kannattaako tyttöä altistaa noille vaikka noita iho-oireita on tullut? Tyttö ei kutise, kakka vaihtelee keltaisen ja vihertävän välillä, välillä voi olla koostumukseltaan limaisen oloista (maidostako johtuu).

Tyttö on pienestä asti ollut erittäin tyytyväinen ja vähäitkuinen lapsi ja on sitä edelleenkin. Meillä ei siis ole mahavaivoja huudettu eikä iho ole liiemmin ollut huonossa kunnossa kasvoja lukuunottamatta. Mitä tehdä?

Jotenkin tuntuu niin avuttomalta, kun jokaisesta uudesta aineesta näyttää tulevan jotakin, huoh.

 

Kiitos, jos joku jaksaa vastailla!

 

Kaikille kovasti jaksamista arkeen! *Halauksia*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse en välttelisi ruoka-aineita pelkän lehahtelun perusteella. Meilläkin kasvot lehahtavat punaiseksi välillä (en edes tiedä mistä ruuista), mutta se ei kuitenkaan häiritse lasta millään tavalla. Itse karsin ruokia vasta, kun niistä tulee lasta häiritseviä oireita (mahavaivoja, kutisevaa ihottumaa tms.). Ainoa "äitiä häiritsevä" oire, mikä meillä aiheuttaa ruuan karsimisen on puklailu, koska en jaksa kantaa aina laukullista varavaatteita mukana. Toisaalta taas puklailuun liittyy meillä jonkin asteista refluksikipuakin (vaikkakin lievää).

 

Nevenin kysymykseen ei mitään hajuakaan. Toisaalta, jos aina altistuksen jälkeen nousee kuume/tulee korvatulehdus, niin ei se ihan sattumaakaan voi joka kerta olla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Käytiin tänään lääkärissä, kolmas kerta kun vehnäkokeilun perään tulee kuume ja korvatulehdus. :girl_cry2:

Vehnää annan tuolle neidille seuraavan kerran kun on täysi-ikäinen :girl_mad:

(no ehkä kuitenkin hiukan aiemmin, mutta nyt pidetään piiiitkä tauko)

 

Nyt on sitten tullut korvatulehduksia yhteensä neljä kolmen kuukauden aikana joten putkitusta aletaan seuraavaksi miettimään.

 

Onko moniallergisilla lapsilla enemmän korvatulehduksia vai onko meillä vaan huono tuuri?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä ainakin oli kunnon kierre ennen putkitusta esikoisella. Tällä toisella ei kai ole vielä alkanut :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen kokeillut Nupulle maissia, naamaan tuli hiukan ihottumaa ja kakka oli pari päivää löysällä. Nyt ei tule enää muita oireita kuin naaman lehahtelu. Voinko siis jatkaa tuota maissin kokeilua, vai vieläkö oireet voivat paheta?

Muuten tuosta ei siis tule mitää mahakipuja tms. Nupulla on suolioiresia nuo allergiat, joskus tulee jotain lievää ihottumaa ja nyt tuota lehahtelua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kai mikä tahansa on mahdollista näissä allergiajutuissa. Mutta mä jatkaisin kyllä kokeilua. En ehkä nostaisi annosta mitenkään vauhdilla niin kauan kun lehahtelee tai tulee ihottumaa. Vähän niinkuin siedätysmeiningillä. :)

 

Lisään vielä, että meillä ainut ruoka mistä on tullut lehahtelua, oli Almiron. Ja se johti lopulta siihen, että alkoi tulla suolioireitakin. Muista ruoista on tullut vaan refluksia ja suolioireita. Eli meillä se lehahtelu oli kyllä merkki siitä, ettei Almiron oikein sopinut. Mutta kuten todettu, koskaan ei voi tietää mitä käy!

Edited by Tiity

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä taas ei mun mielestä lehahtelusta voi aina päätellä mitään. (Meidän muksu on lievemmin allerginen kuin Tiityn.) Itse en pidä lehahtelua vielä (yksinään) edes oireena. Itse karsin ruokia vasta, kun oireet ovat lasta häiritseviä (esim. lehahtelu paheneekin ihottumaksi poskilla).

 

Meillä on nyt hyvä vaihe menossa. Naudan lihaakin sietää ainakin jossain määrin. Maitoaltistus on torstaina tulossa. Saa nähdä mitä siitä seuraa.. Itse olen sillä fiiliksellä nyt menossa, etten yllättyisi jos ei tulisi oireita. Jos tulee niin sitten tulee, en niin kovasti usko maidon sopimiseen, että yllättyisin tai pettyisin siitä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jostain syystä meille annettiin sairaalassa ohjeeksi antaa lapselle esim. leipää kokeiltavaksi. Nyt kokeiltiin sitten pelkkää maissia eli niitä naksuja, eikä mitään oireita tule. Eli ehkäpä Nuppu ei ole edes allerginen sille vehnällekään vaan jollekin muulle mitä siinä leivässä oli.

Minusta tuntuu etteivät sairaalassa oikein ole tajunneet meidän neidin allergioiden laajuutta ja hankaluutta :girl_mad:

 

Nyt tosiaan saatiin se maissi sopimaan, joten tuntuu niinkuin ruokavalio olisi laajentunut hurjastikin, kun saa jo tehtyä esim. kiisseleitä. :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä en ymmärrä tuota sairaalan ohjetta. Ainakin oma järki sanoisi, että (varsinkin moniallergiselle) ruoka-aineet annetaan mahdollisimman puhtaina tai korkeintaan sellaisten aineiden kanssa, jotka on 100 % sopivia. näin ainakin itse olen kotona uusia ruoka-aineita kokeillut. Toinen vaihtoehto voi olla, että ruoka-aine on sattumalta prosessoitu toisessa tuotteessa sellaiseen muotoon, joka sopii. (En nyt tiedä sitten, miten naksujen ja leivässä käytetyn jauhon tms käsittely eroaa toisistaan.) Hienoa kuitenkin, että maissi näyttää sopivalta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vehnäleivän teossa on käytetty montaa eri ainesosaa, noissa naksuissa vain sitä maissia.

 

Mäkään en ymmärrä tuota sairaalan ohjetta, mutta yritänkin jatkaa nyt ihan maalaisjärjellä.

Kun kerran saatiin jotain tulostakin aikaiseksi.

 

Enkä ole karsinut yhtään ruoka-ainetta pois pelkän lehahtelun takia, mutta kyllä sen eron on sitten huomannut muussakin lapsen olemuksessa, turha ininä on jäänyt pois. Joten kaipa neidillä on sitten ollut mahakipuakin vaikkei olekaan oireillut niin että maha olisi ollut ripulilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä olis kaksi superallergikkoa kans. Allergiat on laaja-alaisia, mutta vähän yllättäviä. Esikoinen on hirmuisen allerginen vehnälle ja muille viljoille, mutta maito käy. Vauva näyttäisi nyt reilu kolmikuisena seuraavan perässä. Imetysdieetille ryhdyin jo noin kuukausi synnytyksen jälkeen ja nyt tuntuu ettei mikään oikein käy... itkuisuutta, pulauttelua ja iho-oireita on tullut useimmista ruuista. Alan olla aika ihmeissäni tämän kanssa enkä tiedä koska päästään edes allergialääkärille. Neuvolasta eteenpäin pääsy tuntuu nyt olevan paljon vaikeampaa kuin viimeksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hjälp!

 

Oisko kellään mitään helpotuskeinoja pienen vauvan kutinaan? Esimerkiksi ihottuma selässä aiheuttaa tuskaista kiehnäystä niin sylissä, sängyssä kuin lattiallakin.. joskus kortisonirasva helpottaa, mutta taas tänään oli tuskaisia hetkiä kun en tiennyt mitä tehdä kun joka paikassa on paha olla. Vauva on 4kk, eikä siis vielä liiku eikä jaksa olla kovin pitkiä aikoja mahallaankaan.. Helpottaakohan suihku? Vai pitäiskö mahollisimman paljon olla ilman vaatteita? :hysteric:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ rasvaa rasvaa rasvaa ja pesu päivittäin

t: kuivaihoisen lapsen äiti. eli meillä pojalla on atooppinen iho ja allergiat oireilevat iho-oirein. jippii, tästä onkin sitten helppo päätellä, mikä on atopiaa ja mikä allergiaa. mutta iho pysyy kohtuullisessa kunnossa, kun rasvataan aina kahdesti päivässä ja silloin kun iho on huonommassa kunnossa niin jopa 8 krt päivässä. alle laitan kosteuttavaa rasvaa ja päälle paksun suojaavan rasvan.

 

 

 

poika on kohta 8kk ja tällä hetkellä syö rintamaitoa (en itse joudu pitämään dieettiä) ja perunaa. varmasti epäsopiviksi on todettu riisi, kaura, ruis ja tattari ehkä eli se kokeillaan vielä uudelleen. hankalaa ja kurjaa tämä on siksi, että minun pitäisi mennä töihin parin kuukauden päästä ja siihen mennessä pitäisi saada jotain tolkkua tähän syömiseen. viljoja olen noin ahkeraan testaillut, kun toivoin saavani iltapuuron aterioihin mukaan.... mutta kai se on nyt pakko kokeilla välissä jotain muuta. ensin annoin muitakin ruokia, mutta ne jouduttiin kaikki lopettamaan ja aloittamaan vielä rauhallisemmin uusien ruoka-aineiden etsiminen. annan uutta ruokaa aina hitaasti eli 1 tl tänään, huomenna 2 tl jne. ja sitten pitääkin olla muutama päivä välissä ja parannella ihoa rauhassa ennenkuin voi taas aloittaa uuden kokeilun.

 

ja nyt alkaa jo väsyttämään... ylihuomenna nla lääkäri, katsotaan mitä se meille keksii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Oletko miettinyt rotaatiota? Meillä oli aikanaan vähän samankuuloinen tilanne (paitsi meidän poika on suolioireinen) ja meille rotaatio oli ihan loistava juttu!

 

Kokeile toki välillä muutakin kuin viljoja. Jonkun ohjeen mukaan olisi hyvä kokeilla ruokia vuorotellen eri ruokaryhmistä. Puurot on kiva osa ruokavalioon, mutta ei kuitenkaan mikään välttämättömyys ja ykkösprioriteetti. Meillä korvikkeeseen tehty perunamuusi korvasi vielä 1v. iässäkin usein ilta- ja aamupuuroa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now