mimmynmama

Todella allergiset lapset

374 posts in this topic

inku: onko teidän mahdollista päästä ravintoterapeutille? Meillä oli siitä kovasti apua, itse asiassa päästiin kahdelle erille, oman paikkakunnan ja sitten vielä Kysinkin. Jotenkin on sellainen hukassa olo vieläkin kun tuntuu ettei päästä eteenpäin sitten millään...

 

Tänäänkin tuntui tosi pahalta, kun lapsi olisi halunnut maistaa perunaa, se kun on niin perusruokaa ja kun sitäkään ei voi antaa. :girl_sad:

 

Huoh :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

inku: Mä oon antanut bonnen soseet alusta asti ihan sellaisenaan. Oon ollut siinä uskossa, että ne on varmaan jotenkin lämpökäsitelty, kun säilyvät niin hyvin.. Mutta voisihan tota keittämistä tosiaan kokeilla, jos tuntuu, ettei "raakana" sovi. Kaikki käsittelyt kuitenkin yleensä vähentää allergeeneja.

 

Neven: Ootko kokeillut eddo-juuresta? Se on varsin perunamainen juures (muttei kuitenkaan mitään sukua perunalle) ja siitä voi kuulema hyvin tehdä esim. ranskiksia, muusia (tulee tosi herkästi liisteriä tosin!) ym. samoja juttuja kun perunastakin. Sitä voi kyllä olla hankala löytää..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tiity ihanainen, mistä niitä saa? ei ainakaan meidän normi kaupasta. siis niitä bonnen soseita.

 

soittelin tänään allergiakeskukseen, että millähän mallilla se meidän lähete on. niin ei ole lääkäri vielä edes lukenut lähetettä, saati tehnyt suunnitelmaa! jaksan ehkä odotella ensi viikkoon (kirjattiin siis sinne, että pikaista aikaa odotellaan) kirjettä sieltä ja jos ei kuulu, niin sitten mennään yksityiselle. olen jo valinnut mielestäni hyvän ja mukavan lääkärin (ja tarkistanut, että hänelle on aikoja lähiviikkoina).

 

vielä siitä murheenkryyni banaanista, mies halusi kokeilla vielä kerran sitä ja pojalla on nyt taas iho aivan rikki ja mulla ja pojalla takana tosi rikkonainen yö. eli ei banaania meidän pienelle. nyt sitten vaan ihon hoitoa ja sitten uusia kokeiluja. ja uskon jo, että eka maistiaisesta voi oireet tulla. ei siis ihan heti kokeilla myöskään tattaria, kun siitä tuli kanssa oireet tokasta teelusikallisesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vastailen Pahe noihin soseisiin, vaikka kysymys olikin asetettu Tiitylle. Ainakin niitä sato soseita, jotka on siis vaan pelkkää marjaa tai hedelmää on ollut meidän prismassa hillohyllyssä. Lisäksi muistelen, että olisin nähnyt citymarketissa niitä kanssa. Ja lisäksi niitä saa allermiina nettikaupasta. Tosi kypsää, että ette jo ole saaneet aikaa allergialääkäriin.

Neven, sinänsä hyvä idea tuo ravintoterapeutti. Oon käynyt kerran neuvolan kautta, kun mulla oli itsellä aika maidottoman ruokavalion suunitteluun. Ehdin vaihtaa neocateen ja lopettaa imetyksen ja menin sitten silloin kyselemään, millä ruuilla kannattaisi aloittaa kiinteät ja sain vaan huonoa palvelua ja toteamuksen, että kaikkea pitää kokeilla. Tietty nyt voisi jossain vaiheessa yrittää päästä uudestaan vaikka sairaalan puolelle.

Lääkäriltä oli tänään tullut s-postia, että rotaation voi aloittaa ja että siihen voi laittaa sellaisia kokeiltuja ruokia, joista on tullut vain iho-oireita viiveellä. Ja meillä ei sellaisia siis ole girl_cry2.gif Eli nyt pitäisi keksiä uusia ruokia rotaatioon. Kun siis yleensä on ollut lähinnä suolioireita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ kiitos! täytyy lähteä joskus "isoon kaupunkiin" prismaan ostoksille. katsoin muuten nyt tarkemmin nuo Tiityn linkittämät sivut ja ainakin persikan kohdalla luki, että on pastöroitu - eli eikös se silloin tarkoita, että on iskukuumennettu.

 

koitahan jaksaa keksiä uusia ruokia kokeiluun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun ymmärtääkseni marjat (ja hedelmistä aprikoosi ja päärynä) on usein siedettyjä. Pakastaminen, keittäminen, muussaaminen jne voi tehdä ruuista paremmin siedettyjä. Pakastevihannekset voi esim. keittää ja pakastaa vielä uudelleen. Samoin valmiiksi keitetyn puuron voi pakastaa. Sulatus-pakastus-sulatus-"syklit" pilkkovat proteiineja.

 

Kananmunan voi korvata monissa leivonnaisissa tms jollain muulla. Meillä sopii kaupan No-egg-valmiste (http://www.allermiina.fi/shop/product_details.php?p=490). (Kananmunaa ei olla vielä kokeiltu ja sitä ennen on tärkeämpiä ruokia kokeiltava, jotan meillä käytössä tuo No-egg).

Share this post


Link to post
Share on other sites

pahe: Mä olen löytänyt noita soseita Prismoista ja Cittareista (Espoossa ainakin Ison Omenan ja Sellon). Lisäksi joissain pienemmissä kaupoissakin on saattanut jotain yhtä tai kahta makua olla. Ja hillohyllyssä tosiaan ovat olleet aina. Cittarista oon saanut myös todella hyvää palvelua, kun olen soittanut ja pyytänyt heitä ottamaan valikoimiinsa jonkun tietyn soseen (esim. vadelma-bonne silloin kun se oli just vasta tullut markkinoille). Eli kannattaa kysyä rohkeasti!

 

Kiitos myoni, kun muistutit tosta kananmunan korvikkeesta. Ootko sä käyttänyt sitä ruuanlaitossa, esim. laatikkoruuissa? Meillä ei tosin ole varmuutta tapiokatärkkelyksestäkään, joten pitää miettiä lähtistkö tota kokeilemaan vai kokeilisiko suoraan kananmunan. Jotenkin tuntuu vaan todennäkösemmältä, että tapiokatärkkelys sopisi, kuin muna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Enpä ole eddo-juuresta kuullutkaan, mistähän sitä saisi, kun asumme täysin "korvessa"...

 

Noita Bonnen soseitakin kyllä täytyy tutkailla tarkemmin, josko sieltä löytyisi meillekin ainakin vadelmasosetta. Sitä ei taida saada tällä hetkellä miltään valmistajalta pikkupurkissa?

 

Onko tuota kananmunankorviketta olemassa muuta merkkiä kuin tuota Noeggiä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta ruoat on helppo tehdä ilman munaa (siis ihan vaan jättämällä pois). Tai sitten korvata esim kermaviilillä (ei toki sovi maidottomaan). Toki leivonnaiset voi olla haasteellisia. Saatiin aivan mahtava kakkupohja resepti pojan entiseltä tarhakeittäjältä. Sillä tulee niin kuohkea pohja, ettei kukaan usko, ettei siinä ole munaa :grin: Mies aika aktiivisesti surffailee meillä maidoton- munaton- soijaton akselin reseptejä :)

Nyt on toki taas ärsyttävää, kun joutuu kuopuksen vuoksi välttelemään vähän kaikkea. Esikoisen kanssa on jo "helppoa", kun maitoproteiini sopii, vaikka kaikki muut onkin yhä jäljellä..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neven: En tiedä miten helposti eddoa on saatavilla. Meillä on käynyt sinänsä hyvä tuuri, että tuossa meidän lähimmässä kaupassa sitä on. Missään muussa kaupassa en ole nähnyt. :girl_sigh: Ei varmaan auta muu, kun soitella kaupat läpi ja kysellä tilausmahdollisuuksista, jos sitä haluaa. Tai voin mä tietty postittaa. :girl_haha:

 

Se bonnen vadelmasose on muuten todella ärhäkkää! Ihan hirveän hapanta siis. Laitoin sitä kerran itse maustamattoman jugurtin ja myslin sekaan ihan pari ruokalusikallista ja oli vähällä etten pystynyt sitä syömään.. Mutta varmasti sitä voi hyvin käyttää jonkun muun soseen seassa tai vaikka kiisselissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

fungus: ja sitten reseptiä kehiin kiitos :grin:

 

Kananmunaa en tarvitsisi mihinkään muuhun kuin leivonnaisiin. Siksi kiinnostaisi tietää miten sen voisi korvata, kun ainakin tuossa NoEggissä näytti olevan vaikka mitä epäsopivia aineita :girl_sad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin ja Tiity, minkä ketjun kaupassa sitä eddoa olet löytänyt? Sitäkin kautta voisin ehkä löytää ja tietysti tuolta ravintoterapeutilta voisin kysellä.

Onko se muuten kallista?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ K-marketista. On se suht kallista. Ainakin jos vertaa perunaan. girl_sigh.gif Muistaakseni jotain 5e/kg luokkaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

fungus: ja sitten reseptiä kehiin kiitos :grin:

 

Kananmunaa en tarvitsisi mihinkään muuhun kuin leivonnaisiin. Siksi kiinnostaisi tietää miten sen voisi korvata, kun ainakin tuossa NoEggissä näytti olevan vaikka mitä epäsopivia aineita :girl_sad:

 

 

Tulee, jahka mies ettii/luettelee sen! ;) Se on meillä tää nainen ja leipoo/tekee salaatit :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Kiitos myoni, kun muistutit tosta kananmunan korvikkeesta. Ootko sä käyttänyt sitä ruuanlaitossa, esim. laatikkoruuissa? Meillä ei tosin ole varmuutta tapiokatärkkelyksestäkään, joten pitää miettiä lähtistkö tota kokeilemaan vai kokeilisiko suoraan kananmunan. Jotenkin tuntuu vaan todennäkösemmältä, että tapiokatärkkelys sopisi, kuin muna.

 

Tapiokatärkkelystä on myös joissain Piltin ja bonan hedelmäsoseissa eli mun mielestä se kannattaa testata (ainakin jos säilyviä välipaloja tms tarvii). Luulen, että tuo on yleisesti hyvin siedettyä, ainakin kananmunaa paremmin siedetty :). Tosin kohta sen kananmunankin joutuu kohta MPR-rokoteen takia kokielemaan. (Meillä on sitä ennen kyllä tulossa maissi ja kotimaiset viljat).

 

Kananmunankorviketta en ole vielä käyttänyt kuin pannukakussa (jauhoina quinoa ja puhdaskaura) ja peruna-tonnikalapihveissä. Makaronilaatikon tapaista ois tarkoitus väsätä pian.

 

Saisko tota eddo-juuresta jostain isommista ruokakaupoista (esim. kaupunkireissun yhteydessä)? Tampereella ainakin Turtolan cittarissa on tosi hyvät valikoimat eksoottisia kasviksia (bongattiin sieltä monta sellaista, mitkä pk-seudulla asuessa haettiin aina "afrikkalaisesta kaupasta").

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on lähimpään "isoon" kaupunkiin matkaa 60 kilsaa, joten täytyisi vähän selvitellä mistä sieltä sitä voisi saada. Jostain Sokkarilta tai vastaavasta luulisi löytyvän...

 

Tyhmä kysymys, mutta mitä tuo tapioka on? Tai löysinhän sen tiedon itsekin, se on maniokkikasvin juurimukulaa, mutta miksihän se on ollut kiellettyjen listalla meidän isommalla tytöllä, jolla oli vilja-allergia, kun ei sitä millään tavalla missään testattu, sairaalassa vaan sanoivat että sitä ei saa antaa.

 

Nyt sitten mietin uskallanko kokeilla sitä tuolle pienemmälle. Onko joku tehnyt siitä kiisseliä, millaista tulee?

 

Tein vadelmakiisseliä maizenasta eikä sitä viitsi kyllä kaikille tarjoilla... :girl_sad:

 

Minusta olisi kiva saada ihan mikä tahansa ruokalaji jota kaikki voivat syödä. Siis jotakin muuta kuin popcornia :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässäpä tää munaton kakku

2prk kermaviiliä

150gr sulatettua voita/margariinia

1tl soodaa

5dl vehnäjauhoja

3dl sokrua

1tl vaniljasokrua

 

175C n 45min-1h

 

Tosiaan maitoallergia kun väistyi tossa vähän alta 2- vuotiaana niin tää on sen jälkeen ollut ihan POP joka synttäreillä. Ja hirveästi kehuja kaikilta :)

Edited by Fungus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitkä ruoka-aineet teillä on Neven nyt tytön ruokalistalla?

 

En kyllä ole kuullut, ettei vilja-allergikolle sopisi tapioka.. Mutta en ole siihen asiaan (onneksi) joutunut perehtymäänkään. Eikös myonin pojalla ole vilja-allergiaepäily ja tapioka kaiketi sopii?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä karsitui ensimmäisenä pojan ruokalistalta maito ja heti seuraavaksi kotimaiset viljat (isompi apu kuin maidon karsimisesta). Näiden jälkeen lähti riisi. Tapiokatärkkelys on sopinut koko ajan. (Nyt sopii jo maito, ainakin hyla, ja kotimaisista kaura.) Mä en ymmärrä miksi joku ruoka kielletään vain siksi, että joku muu ei sovi. Toki joillain ruuilla on yhteys, mutta aina ei suinkaan näin ole. Esim. kaverin superallergikko lapsi reagoi kauraan vahvasti, mutta vehnä sopi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitkä ruoka-aineet teillä on Neven nyt tytön ruokalistalla?

 

Nupulla on käytössä 13 ruoka-ainetta: Almiron, kana, possu, maissi, riisi, kesäkurpitsa, bataatti, kurkku, salaatti, banaani, aprikoosi, mango ja vadelma.

 

Ravintoterapeutin mukaan ihan hyvin, kun mukana on kaikkea tarpeellista, mutta tervetuloa vaan meille loihtimaan jokapäiväisiä ruokia tuolle muksulle :girl_sigh:

 

Mulla ei riitä taidot, aika eikä kekseliäisyys, vaikka noistakin saisi vaikka mitä ihan varmasti. Mies eilen lykkäsi neidin käteen hiukan lohta, olin itse sitten ihan että häh :girl_impossible: mutta ainakaan vielä ei ole oireillut millään tavalla.

Olisipa hienoa saada taas joku uusi, kun edellisestä onkin jo useampi kuukausi ja sen jälkeen kokeilluista ei ole käynyt mikään.

 

Funguksen reseptin sopivuutta meidän tytölle saadaan kyllä odotella jonkin aikaa, mutta ei sitä tiedä, jos tarvitseee jollekin muulle tehdä munaton kakku. Kiitos siis reseptista :lipsrsealed:

 

Esikoisella oli vilja-allergia ja hän oireili lähinnä vehnästä ja ohrasta, mutta ruiskin piti jättää pois kun on samaa sukua kuin nuo kaksi muuta. Mikä oli aika tyhmä juttu.

En haluaisi tehdä samoin tämän toisen kohdalla kun muutenkin tuo ruokalista on mitä on...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kananmunan voi korvata monissa leivonnaisissa tms jollain muulla. Meillä sopii kaupan No-egg-valmiste (http://www.allermiina.fi/shop/product_details.php?p=490). (Kananmunaa ei olla vielä kokeiltu ja sitä ennen on tärkeämpiä ruokia kokeiltava, jotan meillä käytössä tuo No-egg).

 

^Viitaten tähän ja moneen muuhunkin kommenttiin - näitä kannattaisi kirjoitella tuonne "ravitsemusterapeuttien parhaat" -ketjuun *klik*

Toki nyt kun tuli luettua tätä ketjua niin hyvinhän tiedot täältäkin löytyy, mutta auttaisivat varmaan monia tietoa etsiviä :girl_smile:

Tosi hienoa kun olette jakaneet kokemuksia/tietoa muille! :lipsrsealed:

 

 

Meillä asustaa myös kohta 1,5v moniallergikko, jonka kanssa meni vielä hetki sitten hienosti... mutta taas ollaan siinä pisteessä, että ei tiedetä mikä tekee iho-oiretta.

Edited by Saimi

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tiedä kuulutaanko meillä tähän ketjuun, ollaan vasta maistelemassa kiinteitä ja kohta pitäisi aloittaa tosissaan kai kun tyttö tulee 6kk.

 

Rintamaidosta on tullut oireita ainoastaan jos olen syönyt raakaa kananmunaa (majoneesia ja suklaamoussea) ja kerran kalakeitosta (sei). Tai näin otaksun. Tytöllä on atooppinen iho ja tällä pakkasella se on tosi kuiva, rasvaan jalkoja apobase oilylla joka vaipanvaihdolla ja aamuin illoin koko tytön.

 

Lehahtelut tytölle tulee selkään ja vatsaan ja nuo mun syömästä kananmunasta oireet on olleet selkeät, selkä kuin nokkosilla pistelty ja kamalan kutiseva.

 

Kiinteistä ollaan kunnolla koitettu bataatti, maissi, aprikoosi, mustikka, päärynä ja uusimpana luumu. Riisipuuroa ja perunaa tyttö ei oikein ole suostunut syömään, ne pitäisi koittaa varmaan nyt uudestaan kun on oppinut syömään lusikasta.

 

Yllämainituista bataatti ja maissi sopii. Luumua annoin ensimmäisen kerran tänään. Makeista soseista mikään ei tähän mennessä ole sopinut. Vaan kysymys on että miten atoopikolla voi tietää että oire on uudesta ruoka-aineesta? Tuntuu että tytöllä hikikin ärsyttää ihoa ja kylvyn jälkeen koko tyttö on ihan laikuilla. Olen vähän pihalla, että miten nämä ruoka-ainekokeilut pitäisi tehdä ja milloin voi todeta ettei joku sovi, kun iho lehahtelee välillä "muuten vaan"...

 

Itse olen ollut tosi allerginen lapsena (mm. kananmuna, melkein kaikki hedelmät ja kasvikset), joten perimätaustaakin on..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei mites teidän muiden lapset sietää tuoreita yrttejä, kuten tilliä ja persiljaa? Voikohan niistä tulla oireita tai onko yleistä?

 

Minä olen antanut vanhemmalle lapselle välillä persiljaa sekoittamalla pastaan, kastikkeen tai salaatin joukkoon, laittanut leivän päälle ja nykyään tuo syö ne mielellään heti. Mietinkin, että voikohan niistä tulla oireita, vaikka pieninä määrinä syö. Mitään selkeetä reaktiota kun en ole vielä havainnut.

 

 

***

 

Meidän yöt ei ole vielä helpottaneet - oireita on edelleen. Nyt mennään siinä tilanteessa, että vanhempi on ilmeisesti riisille ja nuorempi maissille allerginen. (ja viljat) Nyt tää taitaa mennä sitten leipomiseksi - toinen saa riisikakkua ja toinen naksuja.:girl_crazy: Ei ole yhtään tämä äiti kohta päästään pyörällä mitä kumpikin syö.

 

 

Vanhemmalle ei siis käy mikään maito vaan vesilinjalla ollaan vielä viikko tai kaksi (ennen kokeilua) ja sitä ennen pitäisi saada oireet pois.

Pikkuisella on soijapohjainen korvike ja nyt ollaan alettu epäillä, että saa siitä oiretta kun ei vaan iho parane - päinvastoin.

 

:girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi voi hurjalta kuulostaa,Marlene, tsempit :lipsrsealed:

 

Marleenaa en osaa valitettavasti auttaa, kun ei ole kokemusta atopiasta.

 

Meillä tilanne on vissiin hiukan helpottamassa, nyt on kokeiltu perunaa, ja se tuntuu sopivan. Yllättäen sopivien listalle taitaa päätyä myös lohi. Jos nuo alkavat todellakin käydä, niin saadaan koko perheelle käyttöön muussi, kylläpä helpottaisi elämää :lipsrsealed:

 

Ensi viikolla on ravintoterapeutti, kaipa sieltä saisi taas lisää ideoita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tännekin tulen kertomaan, että kahden viikon päästä olisi aika allergologille, tehdään maitoaltistus ja prick testit. nyt sitten vaan odotellaan. mitään uusia ei saa kokeilla ja ens viikosta alkaen pidetään oirepäiväkirjaa (luultavimmin oireita ei juurikaan pitäisi enää perunasta ja hirvenlihasta tulla...).

 

tsemppiä kaikille!

Edited by pahe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now