mimmynmama

Todella allergiset lapset

374 posts in this topic

Kiitos Neven kakkureseptistä! Taitaa lähteä kokeiluun...

 

Meillä pitäis kai kokeilla nyt taas noita viljoja, kun edellisestä kokeilusta on se 6kk. Ja perunaa. Huoh, ei jaksais, kun nyt menee taas tosi hyvin ja on saatu kana, päärynä, mustikka ja maissi (pieninä määrinä, mut esim. naksuja pystyy syömään) mukaan ruokavalioon. Tänään sai ekan kerran keitettyä porkkanaa pienen määrän, porsaanlihaa on tuossa myös keitettynä joten se lähtee sitten seuraavaksi kokeiluun. En vaan jaksais sekottaa taas koko palettia noilla viljoilla tai perunalla, joihin reagoi aiemmin tosi herkästi (pienestäkin määrästä vesiripuli ja kauheet mahanväänteet), mutta onhan tilanne saattanut muuttua. Maissiakaan ei aiemmin meinannut kestää laisinkaan, mut nyt pystyy jo noita naksuja syömään ja vähän on sotkettu ruokiinkin maissisosetta. Onneksi näyttää, et pikkuhiljaa tää ruokavalio kuitenkin laajenee. Ehkä sitä 1v päivänä jo jotain "oikeaa" ruokaa saadaan tehtyä :give_heart:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me jätettiin nyt tuo peruna pois vähäksi aikaa, kun pakastetustakin tuntuu tulevan ihottumaa ym. ikävää oiretta.

 

Meillä on nyt sitten seuraavat ruoka-aineet käytössä: riisi, maissi, vaalea liha, sei, persilja, lanttu, soija pieninä määrinä, päärynä, vesimeloni, banaani, mustikka, vadelma, kurkku, salaatti, kasvimargariini, öljy, kananmuna ja luontaisesti gluteenittomat tuotteet, missä ei ole maitotuotteita.

 

Paljonhan tuossa on ruokia, mutta pikkuhiljaa alkaa tuntua niin vähäiseltä tuo monipuolisuus. Tuntuu, että tähän hommaan ei tule koskaan selvyyttä. Vaikka koitetaan noudattaa tuota ihan pilkun tarkasti, niin silti tuntuu että jostain niitä oireita aina ilmaantuu. Kunpa saataisiin edes maitotuotteet tuohon listaan, niin voisi antaa muitakin kalsiumin lähteitä. Tytölle tämä ruokavalio ei ole niinkään ongelma, vaan ehkä mun oma henkinen probleema. Johtuen siitä, että näistä saatiin tietää niin myöhään. Arrgh miksi pitää koko ajan tuntea niin huonoa omaatuntoa. sad.gif

 

Voimia muillekin, ei ole helppoa ei.

 

Lainaan itseäni muutaman vuoden takaa.

Tilanne on pitkälti sama, mutta ruokavalioon on saatu hapanmaitotuotteet. Tämä on ollut todella iso juttu!

Muuten oireet ja uudet ruoka-aineet tuottaa tuskaa. Tyttö täyttää loppukesästä 4 vuotta ja ei olla kovin paljon parempaan menty tänä aikana. Iho-oireet on kerta kerralta pahemmat ja voimakkaammat, kun näppylät ja kutina oli aluksi vähäistä (3 vuotta sitten).

Kuitenkin meillä on tosi iloinen ja liikunnallinen tyttö! Nyt on alkanut ilmaantua surua ja haikeutta, kun kaverit saavat aina kaikkea herkkua ja hän saa aina jotain muuta. Tämä on tosin jo vähän helpottanut kun yritetään mahdollisimman vähän kiinnittää tähän huomiota.

 

Meille on syntynyt myös toinen tytär ja hän täyttää 2 vuotta kesällä. (aikaisemmin taisin jotin kirjoitella)

Tämä tyttönen on ollut haasteellinen, mutta niin erilainen tapaus. Allergioita on yhtä paljon ja oikeastaan tyttö on vielä herkempi: oksenteli jossain vaiheessa ja mitään ei olla vielä saatu listaan ts. uudet ruoka-aineet ei vaan sovi.

 

Vuoden korvatulehduskierteen jälkeen saatiin suositus putkitukseen ja päädyttiin operaatioon. Tilanne helpottui osin, mutta pari pahaa tulehdusta on sattunut tämän 4 kuukauden aikana. Mä alan vahvasti epäillä, että parilla ruokakokeilulla saattaa olla tähän yhteys ja siksi ollaan pidetty nyt vähän taukoa.

 

Meidän lapset ovat olleet syksystä asti kunnan päiväkodissa ja pääosin kaikki on mennyt tosi hyvin. Ruuat on hyvät ja vahinkoja on sattunut ihan muutama, mutta onneks hoitajat on reagoineet heti. Tytöt tykkää tosi kovin päiväkodin ruuista ja aina on kuulemma maistunut hyvin. Meille on sattunut lähinnä hyviä kokemuksia. :)

 

Mitä tulee tähän vanhemmat henkiseen puoleen...Olen saanut näiden kolmen vuoden aikana monelta taholta kuulla paljon pahaa ja arvostelua. Sanoja, mitkä todella sattuvat. Sanoja ja kuvitelmia, miten epäonnistunut ja kuinka kaikki on lopulta omaa syytäni. Olen tyrinyt altistukset ja aina voisin tehdä kaiken toisin ja paremmin. - Nämä tällaiset jutut ja niiden kuuleminen on arkipäivää ja minusta on kuoriutunut todella kova ihminen. Nyt, kun kaikkea ajattelee jälkikäteen, niin ihmettelen, että paljon ihminen jaksaa ja kestää. Samalla ihmettelen, mikä ihme vaivaa, kun on pakko päästä aina mollaamaan, syyttelemään ja arvostelemaan. Ja ihan tutuista ihmisistä puhun. Toki myös olen saanut arvostelua lääkäreiltä ja tuntemattomilta, mutta nämä henkilöt ovat lopulta olleet väärässä ja diagnoosi on ja pysyy. (lasten allergian tila)

 

Saan kuitenkin olla kiitollinen, että lasteni allergiat eivät ole hengenvaarallisia (toivottavasti näin jatkuu) ja elämä pääosin hymyilee. Allergiat on vain yksi osa elämää, vaikka välillä se meinaakin ottaa vallan ja tuntuu hallitsevalta. Tällä hetkellä minusta kuitenkin tuntuu, että tämän ruokavalion kanssa elo sujuu hyvin, vaikka välillä meinaa henkinen puoli rakoilla ja lujaa.

 

Tuli tosi pitkä tarina omista ajatuksista. Näin tällä kertaa.

 

Kovasti tsemppiä ja lämpimiä ajatuksia kaikille :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on nyt reilu kuukausi päivähoitoa takana ja ihan ok on sujunut. Tyttö (1v.5kk.) siis ryhmiksessä, jossa ruoka tulee keskuskeittiöltä. Vielä ei ainakaan ole saanut mitään kovin pahoja oireita, mutta on jotakin epäsopivaakin siellä syönyt säännöllisesti. Mm. eilen oli kakan jälkeen vaippa-alueen iho ihan rikki ja tyttö vain huusi ja huusi, kun pesu, pyyhkiminen ja vaipan vaihtaminen sattui :girl_to_take_umbrage2:

Mutta tuotakaan ei pysty mitenkään selvittää, mistä johtui. Hoitopaikassa hoitajat ei tiedä, mitä tytölle tuleva ruoka sisältää, koska keittiöltä laitetaan ruoka-astian jälkeen vain lapsen nimi. Tokihan se soittelemalla selviää, mutta olishan se ihan kätevää, kun voisivat hoitajatkin tarkemmin katsoa, mitä tyttö syö. Siinä on kova vaiva ruveta selvittämään, jos tulee oireita.

 

Kerran on tullut maitokiisseliä, joka oli tehty maitoon, vaikka tytöllä on maitoallergia, mutta onneksi hoidossa huomasivat (haistoivat/maistoivat) ja eivät ehtineet syöttää. Vararuokapurkkeihinkin ovat muutaman kerran joutuneet turvautua, kun tyttö ei tahdo syödä siellä kunnolla. Keittiöltä tulevat ruuat ovat vissiin aikamoisia epämääräisiä mössöjä, eikä hoitajatkaan ihmettele, jos tytölle ei tahdo maistua. :girl_sigh:

 

Jotain positiivistakin silti, eli tyttö on oppinut vähän paremmin syömään itse, vaikkei se nyt vielä onnistu täysin. Veden juominenkin onnistuu nokkamukista jo vähän paremmin. Jee!

 

Meillä seisoo altistus nyt ihan kokonaan.. Hoidossa ollessa on niin hankala altistaa, kun tyttö on valmiiksi tosi väsynyt hoitopäivien jälkeen ja muutenkin nuo altistamiset pilaa aina tytön yöt, joten ei siitä mitään tulisi, kun olisi entistä väsyneempi hoidossa. Kaiken lisäksi tyttö tuntuu saavan vähän väliä jo nytkin jotakin pieniä oireita, eikä tiedä, mistä ne tulee. Meillä piti olla aika kasvukontrolliin ja ravitsemusterapeutille, jossa piti suunnitella mm. maidon altistus (viimeksi altistettu yli vuosi sitten) ja muitakin ruokia, kuten lihoja jne. mutta ei saatukaan aikaa lääkäripulan takia, ehkä joskus syksyllä sitten.

 

Päätinkin jäädä syksyksi kotiin, jos saataisiin sitten taas altistettua ja siedätyskin käyntiin, tytölle lisää ruoka-aineita sopimaan. On ihan utopistista ajatella, että tyttö voisi joskus syödä ihan mitä vaan. :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitää tulla sen verran päivittämään, et meillä näyttää tuo peruna nyt sopivan tytölle, vaikka aiemmin sille oireili! Pieniä määriä on nyt saanut jo kk verran ja alkuun oireili ja kieltäytyi syömästäkin välillä (ei tee tätä ikinä) mut nyt tuota Oolannin pakastemuusia pystyy pari-kolme ruokalusikallista ilman mitään jo syömään. Uskon et tuon suoliston suhteen siis ollaan edistytty. Lihoja menee nyt hirvi, possu, kalkkuna ja kana. Naudanlihaa sai hieman kerran, mut en tiedä oliko ne neljä uutta hammasta vai se liha, joka sai seuraavat yöt huonoksi, joten testataan sitä kohta uudestaan. Lisäksi kaura on saatu ruokavalioon, joten miellä ollaan tosi positiivisella mielellä. Tosin päärynä jäi pois kun iski ihottuman, mutta koitetaan ajatella, et tää on tämmöstä ikuistan kiertokulkua, pääasia et niitä ruoka-aineita vaan nyt ois useita ja saatas vähän vaihtelua aikaan.

 

Nyt ollaan kyl huomattu, et tytölle on tullut yskä kun tuli tämä koivuaika. Ollaan kuitenkin annettu nukkua päikkärit vielä pihalla, vaikka hieroo silmiä ja nokka vuotaa ja tuo yskä on, kun ei tyttöä sen kummemmin häiritse. Ihottumaa on nyt myös ehkä hieman normaalia enemmän. Ei ollakaan nyt sit uskallettu ottaa kokeiluun mitään ristireagoivia ruoka-aineita, otetaan niitä uusina rotaatioon sitten kesemmällä...

 

Tsempit päivähoitoon ja ruokavaliokokeiluihin kaikille!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojalla on edessä n.1v syntymäpäivän paikkeilla Prick-testit. Jostakin luin että niissä ei allergiat näin pienellä näkyisi? Millainen tuo tapahtuma tulee olemaan? Mitä allergeeneja siinä testataan? Onkohan tämä oikea paikka kysyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tehtiin Prickit jo alle vuoden ikäisenä, mutta ei näkynyt mitään. En tiedä liittyikö ikään vai siihen, että poika reagoi kaikkeen iholla ja viiveellä. Prickit kun tarkistetaan 15min kuluttua pistämisestä niin näyttävät vain nopeat reaktiot. Meillä pistettiin selkään kun oli pieni kyseessä, isommilla kai käteen. Eli käytännössä siis niin monta piikkiä kun on testattavia aineita. Tippa nestettä tai vaikka vehnäpuuroa iholle ja sit piikillä iho rikki joka tipan kohdalta. Odotetaan hetki ja hoitaja katsoo nousiko mitään patteja ja minkä kokosia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kans tehtiin prickit jo joskus 6kk iässä. Käsiin laitettiin ja mitään ei näkynyt. Meillä ei poika koskaan oirehtinut iholla, vaan suolistolla, joten oli musta aika kaukaa haettua edes tehdä testiä.. Verikoe saattaisi näyttää herkemmin.

 

Poika ei muistaakseni yhtään pistänyt vastaan eikä edes tajunnut itkeä. Itselleni on tehty prickit joskus lapsena ja muistan, että se lähinnä kutitti. Olen myös lähiaikoina seurannut n. 3-4 vuotiaille tehtyjä testejä ja osa lapsista on jo tajunnut sen ikäisenä pistää vastaan - lähinnä varmaan siksi, että pitää pitää käsiä paikallaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Joo siis mulle on tehty joskus koululaisena itselle noi prickit ja kun olin monelle allerginen niin ne kohdat kutitti ihan sairaasti, eikä ihme jos allergeenia pistetään rikkinäiseen ihoon :/ ja kun ei saa koskea niin odotus oli piiiitkä.. Silloin - olisinko ollut 9v. testi toimi hyvin. Meillä pojan kohdalla verikoe oli ensimmäinen joka näytti jotain allergiaa alle vuoden ikäisenä, mutta nekin arvot on nousseet pikkuhiljaa iän myötä. Meijän lastenlääkäri haukkui noi prickit "jälkeenjääneeksi" tavaksi, joka ei monen kohdalla osoita paljoakaan (vaikka meidätkin siellä käytti, kun kaikkea piti kokeilla.. :girl_sigh: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista! Olen myös pohtinut että onko poika nyt hyvin monelle ruoka-aineelle allerginen, vai onko ihan sattumaa että hän alkaa niskassa olevaa ihottumaansa juuri syömisen yhteydessä useimmiten raapimaan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt on kyllä pakko tulla kertomaan ihan lyhyesti, että meidän elämä taitaa sitten kääntää uuden lehden!

Ollaan altistettu lääkärin ohjeiden mukaisesti ruista 5 päivää ja se näyttäisi sopivan! Tää kolmen vuoden helvetti ja syyllistäminen, se nalkutus että kaikki on mun syytä ja ja. Mun syytä vissiin, että nyt ruis alkaakin sopia...Oireet on todella minimissä, vanhemmalla tytöllä ei ole juurikaan mitään oiretta. Pientä näppyä, mutta niin pitkään jatketaan kun olotila tytöillä pysyy hyvänä eli ei mene oireet pahaksi. Aivan huippua!

Mä löysin tänään kaupasta 100% luomuruisleipää, sitä voidaan sitten syödä koko perhe. Altistukset jatkuu koko kesän ja seuraavaksi pidetän pieni taukoa ja jatketaan lääkärin listaa. <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minttuliini: kiva kuulla, että ruis alkaa sopia. Meillä ei nyt mitään muuta edistystä ole tapahtunut, mutta oireita ei tule enään niin helposti, aiemmin neidille on tullut oireita esim. jos on ottanut Keijumargariinia samasta rasiasta kuin mitä me muut käytetäán.

Isommalla tytöllä on vain omena- ja päärynäallergiat, mutta ovatkin sitten aika hankalat, sai pitkästa aikaa vahingossa päärynämehua, jossa minimaalisesti sitä varsinaista päärynää, mutta ihottuma oli ihan järkyttävä.

 

Sitä vaan mietin, miksi minulla ja lapsilla on kaikilla ihan eri allergiat? Auttaisi kummasti jos olisi samat allergiat, mutta kun ei. No jospa joku päivä nuo lasten allergiat helpottaisivat, minulla ei taida enää toivoa olla parantumisesta... :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on edelleen laajentunut sallittujen lista, jokaisesta rotaatiosta on jäänyt 3-4 ruoka-ainetta listalle, ihanaa! Eli hidasta, mutta varmaa etenemistä. Nyt sovimme ravitsemusterapeutin kanssa, että kesän elämme rennommin, altistamme mitä altistamme, ilman tiukkaa rotatiolistaa ja syksyllä sitten taas palataan listojen pariin.

 

Kävimme myös allergologin vastaanotolla ja sovimme vehnä ja maitoaltistukset syksylle, kun nyt ei voinut altistaa ja kesälle ei enää ollut aikoja. Astmalääkettä röllille on annettu säännöllisesti pääsiäisestä lähtien ja kesän aikana kokeillaan purkaa, tosin hyvin herkästi aloitetaan myös uudelleen. Ja nyt vasta viime viikolla rölli rupesi kunnolla reagoimaan siitepölyihin eli aloitin sitten Zyrtecin säännöllisesti ainakin viikon-kahden ajaksi. Vähän on ruvennut jännittämään se, että rölli on ruvennut reagoimaan ihon lisäksi myös hengenahdistuksella epäsopiviin ruokiin - pitää muistaa aina ottaa mukaan sekä Zyrtec että Ventoline (avaava lääke) vahinkoaltistusten varalle tai jos kokeilee ruokaa muualla kuin kotona. Ja pari kertaa olen joutunut hoidosta nyt hakemaan kesken päivän, kun poika on vaan ahdistellut siellä...

 

Kivaa kesää kaikille!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Paheelle tsempit. Meilläkin Nuppu on reagoinut ensin ripulilla, sitten iholla ja nyt vielä lisäksi hengitysoireilla. Astaa ei ole tutkittu eikä todettu, mutta infektioastma ainakin löytyy.

 

Nyt täytyy kyllä tuuletella, koska Nupulle sopii ilmeisesti nauta, voidaan siis tehdä nauta-sikajauhelihasta sapuskaa koko perheelle, eikä tarvi itkeä possun lihan puutteesta. Jostain syystä meidän kylällä on puute juuri possun jauhelihasta, jotain toimitusongelmia. Mutta niitä on ollut jo pari kuukautta, joten tämä on tosi hieno juttu että nauta sopii :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neven, tosi hienoa jos nauta sopii! Se helpottaa kyllä tosi paljon ruuanlaittoa, että voi käyttää samaa lihaa.

 

Meidän kokeilut tyssäskin sitten tähän.

Käytiin alkuviikosta vehnäaltistuksessa ja hetihän se reaktio tuli: ehdittiin ottaa eka annos ja siitä meni tyttöjen kroppa ja pää ihan sekaisin pariksi päiväksi (en tiedä miten pitkään tämä jatkuu). Pienet reppanat, tuli ihan paha mieli taas tuosta käynnistä, vaikka tää olikin ihan vuosittainen rutiinitoimenpide. :( Lääkäri oli sitä mieltä, että nyt täytyy olla tosi tarkka näiden syömisten kanssa, ettei mene taas pahempaan suuntaan. Isosiskohan on ollut jo 3 vuotta aika rajoitetulla ruokavaliolla. Tauon jälkeen aletaan siten taas maistelemaan uusia makuja, jos niistä joku kävis. 6 viikon kokeilujen aikana aika niukka on saalis ollut tähän mennessä.

Kaiken tän keskellä totean, että sentään ruis näyttäisi sopivan molemille. Tuntuu, kuin rukouksiin olisi vastattu. :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ketju on tainnut vähän hiljentyä mutta tänne käy meidänkin tie.

 

En itse miellä meidän vauvaa vaikeasti allergiseksi kun voi kuitenkin syödä kahden käden sormilla laskettavia määriä ruokia: perunaa, porkkanaa, lammasta, kukkakaalia, possua, kesäkurpitsaa, riisiä, mustikkaa, vadelmaa ja kauraa. Kiinteet aloitettiin viiden kuukauden iässä, itsetehdyt eivät juurikaan käy kun ovat liian vahvaa tavaraa. Lähinnä ollaan syöty niitä pienten soseita joita on tällä hetkellä neljä sopivaa suolaista ja kaksi makeaa. Ei-sopivista tulee osasta iho-oireita, osasta suolioireita ja onneksi tuntien sisällä syömisestä. Oireet eivät ole kovinkaan pahoja, maito on ainut paha joka onkin testattu ja syö Pepti-korviketta.

Nyt on iho alkanut punoittaa ja raapii kovasti ja mietin että oisko allergisoitunut jollekin noista listan aineista. Vaihtoehdot on ruokapäiväkirjan mukaan kaura, riisi tai vadelma.

 

Vehnäaltistus aika on marraskuussa. Niin ja tytöllä on lisäksi refluksitauti johon on lääkitys ja jotkut ruoka-aineet pahentavat refluksia. Esim. maito ja vehnä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olin näköjään kirjoittanut tänne viimeksi lähes vuosi sitten.

Tyttö on nyt 2v. 4kk. ja vuoden takaiseen ei ole juuri muutosta tullut. Joitakin ruoka-aineita on saatu hyvin pienissä määrin sopimaan, mutta edelleen on viljaton ja maidoton ruokavalio, lihoistakin vapaassa käytössä on vain broiler ja kalkkuna, possu harvakseltaan pienissä määrin ja pieninä oireina. No tosin mitään strutsia tai kengurua ei olla kokeiltu, mutta peruslihat muuten on käyty tasaisesti läpi kuten nauta, hirvi, lammas, kala...

 

Tyttö oli loppukesän ja syksyn kotona ja nyt noin 1,5kk. ollut taas hoidossa. Viime kesänä käytiin allergiapolilla, mutta todettiin vain, että tyttö kasvaa todella hienosti ja tuolloin jatkettiin rasvalisää ruuissa, juomana oli 2v.2kk. asti Nutrilon Pepti. Riisimaito sopii ja sitä suostui juomaan 2v. lähtien ja nyt on se ja vesi sekä välillä mehut juomana.

 

Tyttö syö ihan ok:sti ja osaa itsekin syödä paremmin, mutta edelleen esim. leivät eivät maistu ollenkaan ja monien uusien ruokien kanssa (makuyhdistelmät, koostumus, ulkonäkö) on kranttu ja kestää tottua. Siitä syystä hoidossakin syö aika vähän varsinkin lounaalla, kun ei olekaan aina sitä tuttua kotiruokaa, johon on tottunut.

Tyttö silti kasvaa tosi hyvin, pituus menee +1 käyrällä ja paino hieman 0-käyrän alapuolella. Rasvalisäkin on lopetettu 2v:nä.

 

Edelleen silti odotan, että koska nämä allergiat menee ohi. Loppuvuodesta tehtiin vehnä- ja hapanmaitotuotealtistukset ja vehnään reagoi aikaisempaa voimakkaammin ja mm. kalasta tuli kamala parin viikon ihottuma kämmeniin, kun oli kosketuksessa loheen. Maito on edelleen myös epäsopiva ja tulee pienistä määristä oireita, lähinnä suolisto-oireita ja myös jonkun verran iho-oireita. Pahinta on, kun vatsa oireilee ja yöt valvotaan, kun saa jotakin epäsopivaa. Tästä syystä meidän melkein 2,5-vuotias ei edelleenkään nuku täysinäisiä öitä kuin max. 2 kertaa viikossa.

 

Tytöllä on tällä hetkellä vapaasti käytössä peruna, bataatti, kesäkurpitsa, kukkakaali, parsakaali, ruusukaali, keräkaali, salaatti, tuorekurkku, maissi, riisi, viinirypäleet, broiler, kalkkuna, mango, persikka, päärynä, vadelma.

Pieninä määrinä sopivat mansikka (keitetty), omena (keitetty), possu, soija (jogurtit, ruokakerma), kananmuna.

Erityisen voimakkaasti reagoi mustikkaan, kalaan, banaaniin, maitoon ja viljoihin (vehnä, kaura, ruis, ohra).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musta alkaa näyttää siltä, että tänne kohta kuulutaan. Tytöllä on maitoallergia todettu ja käytössä nyt Neocate. Ainoa sopiva, koska reagoi palmuöljyyn niin voimakkaasti. Ennen diagnoosia käytettiin NAn H.A:ta ja silloin aloitettiin sosekokeilut. Peruna lehautti kasvot ja tuli pukluina samantien takaisin, bataatti ja kesäkurpitsa luultiin sopiviksi mutta NC:n kanssa bataattikin lehautti kasvot ja korvanedustat kuivuivat. Kukkaali aiheutti ripulia...

Tällä hetkellä menee riisiä, joka ei näyttäisi aiheuttavan mitään. Kokeiltiin mustikka-puolukkasosetta(piltti) eilen ja tänään tyttö on kakannut vissiin 7 kertaa...Normaalia suoliston totuttelua vai allergiaa?

 

Mä en oikein tiedä, mitä seuraavaksi kokeilisi. Vihannes/juurespuolelta olisi kiva löytää joku sopiva mutta vähän huonolta vaikuttaa. Toki noita aiemmin kokeiltuja täytyy jossain vaiheessa yrittää uudestaan mutta jos löytyisikin joku uusi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitkästä, pitkästä aikaa moikka! Meillähän ipana on jo 4,5-vuotias ja nykyisin voi syödä mitä vaan! PIkkuhiljaa saatiin yksi aines kerrallaan kaikki takaisin.. Vehnä edelleenkin suurina määrinä ja pitkään käytettynä aiheuttaa oireita. Mutta tosiaan, nämä voivat helpottaa :)

 

Tsemppiä kaikille :give_heart:

Share this post


Link to post
Share on other sites

En nyt lukenut koko ketjua. Mutta onko täällä kokemusta, että millälailla testataan ruoka-aineita lapselle, jolle tulee anafylaktinen shokki jostakin ruuasta? Meillä tyttö on saanut anafylaktisen lohesta ja nykyään on epipen käytössä, jos vahinkoja sattuisi. Ihotestit eivät näyttäneet vuosi sitten mitään kaloille vaan kaikki niiden mukaan sopisi. Tämähän on aika yleistä lapsilla, mutta oli puhetta siellä, että kun tyttö vähän kasvaa, niin voitas tehdä altistustestit noille kaloille ja mereneläville. Koska vaikka olisi esim. lohelle pahasti allerginen, niin joku toinen kalalaji saattaisi sopia. Mutta miten ihmeessä tuollainen altistus tehdään, jos on pahasti allerginen? Ja meillä kun ruuan pitää mennä mahaan asti ennen oireita eli mitkään sivelyt ei aiheuta reaktiota. Tyttö reagoi vasta oksentamalla ja sen jälkeen tajunnan menetyksellä/verenpaineen heittelyllä jne.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tyttö sai anafylaktisen shokin maitoproteiinista 7kk iässä (valmispuurosta). Noin vuoden iässä tehtiin maitoaltistus sairaalassa ja tuolloin riitti ihokosketus eli pisara huuleen aiheuttamaan ihoreaktion, vaikka pelkäsimme juuri sitä, jos maitoa joudutaan juottamaan. Meillä siis tilanne muuttui niin, että vaikka puurosta tuli suoraan anafylaksia ilman iho-oireita, niin jonkin ajan kuluttua iholle tulikin selkeä reaktio mikä riitti allergian toteamiseen. Tosin jo ennen altistusta olimme huomanneet tytön iholle nousevan paukamia esim. jos oli itse juonut maitokahvia ja sen jälkeen suukotteli lasta.

 

Nuo ihopistoskokeet eivät tosiaan aina näytä allergiaa, en tiedä voiko kala-allergiaa testata verikokein. Meidän tytöllä oli niissäkin selvät allergiaan viittaavat tulokset, mutta silti piti altistukset tehdä.

 

Jännää tuo altistus kyllä on jos on pelko voimakkaasta reaktiosta... meilläkin altistettiin sairaalassa kaikki kotimaiset viljat (kaikille allerginen) jne. Vaikka ne lääkkeet ovatkin valmiina, mutta kyllä se silti jännitti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kävin tutustumassa tähän ketjuun, kun meillä on maisteltu pian pari kuukautta kiinteitä ja tuntuu, että ainoa mikä tällä hetkellä sopii on maissi. Bataatti, peruna ja porkkana aiheuttivat vatsaoireita, huutoa, iho-oireita, pulauttelua Piltin hedelmäsoseista on kokeiltu ruusunmarja-vadelma, päärynä ja mustikka kaikista helähti vaippa-alue ihan kirkuvan punaiseksi kun muutama päivä oltiin ko. ruokaa maisteltu.

 

Neuvolassa olen jutellut asiasta mutta siellä tuntuu olevan vähän sellainen asenne että kokeillaan ka kokeillaan..... Missä vaiheessa olette menneet lääkärin juttusille??

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mä luulen, että teillä se ongelma noissa soseissa voi olla ne tärkkelykset, ei välttämättä itse ne marjat/hedelmät.

Teillä ei oo aikaisemmin ollut ongelmia maidon tms. muiden ruoka-aineiden kanssa? Iho-oireita, pulauttelua..?

Toisaalta, hyvä tulla näin jälkikäteen neuvomaan, mutta päärynä ja vadelma on tosi voimakkaita, mustikka tuntuu olevan monelle allergiselle hankala marja. Meille tuo ruusunmarja-vadelma oli ensimmäinen sopiva sose mutta meille sopi myös riisi, jota siinä soseessa on tärkkelyksen muodossa.

 

Jos neuvolassa on kovin nuivaa suhtautuminen niin jossain hyvällä yksityisellä kannattaisi käydä ihan siksi, että kun sitä ruokavaliota pitäisi pikkuhiljaa löytyä maidon rinnalle, sieltä voisi saada vinkkiä ja apua siihen, ettei synny mitään puutostiloja jos/kun allergioita löytyy useita. Pienten kanssa ei toisaalta ole paljon muuta vaihtoehtoa kuin kokeileminen, pikkuhiljaa sieltä löytyy jotain sopivia ja niillä mennään. On paljon lähemmäs 2-vuotiaitakin jotka pärjää tosi kapealla ruokavaliolla kunhan vitamiinit yms. on huolehdittu kuntoon.

 

 

 

Mä olen näköjään viimeksi ite tänne kirjoitellut reilu vuosi sitten. Tällä hetkellä maitoallergia näyttää pikkuhiljaa häviävän, tilalle on sitten tulleet vilja-allergiat+kananmuna. Ainoita sopivia viljoja on riisi, hirssi ja pieninä määrinä ruis. Vihennes/hedelmäpuoli on todella suppea, marjoja jonkin verran enemmän. Lihoina possu. Kalkkunaa ja kalaa pieninä määrinä silloin tällöin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heippa! Onko täällä vielä muita moniallergisten vanhempia? :)

 

Meillä on pieni allergikko, jonka allergialista on hurjan pitkä. Lihoista sopii lähinnä poro ja porsas, hedelmistä banaani ja avokado, viljoista kvinoa ja riisi ja kasviksista kurkku, kurpitsat, kaalit (joita syö rajoitetusti vatsavaivojen vuoksi), sipuli, punajuuri, peruna ja bataatti. Marjoista sopii vadelma, puolukka, karpalo ja punaherukka. Lisäksi sopii basilika, kookosmaito, oliiviöljy ja rypsiöljy. Valko- ja mustapippurikin taitaa käydä.

 

Olisi kiva lukea muidenkin kokemuksia ja vaikkapa ruokavinkkejä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä luulen,että meidän tie käy tänne. Lähete menossa lastenpolille maitoallergiaepäilyn vuoksi ja nyt näyttäisi siltä että soseiden maistelustakin tulee mielenkiintoista. Porkkanaa nyt siis maisteltu ja poika on lievästi reagoinut siihen ihollaan :( Ikää siis vasta 4kk ja tuon mahdollisen maitoallergian vuoksi kiinteiden maistelu aloitettu jo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now