Sign in to follow this  
Followers 0
Helea

allergisen ruokailu päivähoidossa

9 posts in this topic

Olisin kiinnostunut kuulemaan miten ruoka-aine allergisten lasten ruokailut päiväkodissa ovat onnistuneet? Tuleeko oikeaa ruokaa, onko ilmennyt allergisia reaktioita jne...

 

Meillä poika aloitti päiväkodissa vuoden alusta ja hänellä todettiin ohra-allergia hieman ennen sitä. Nyt muutama viikko sitten poika sai allergisen reaktion paprikasta. Päivähoitoon on ilmoitettu nuo allergiat ja he ovat ilmoittaneet niistä keittiöön (ruoka tulee ostopalveluna päiväkotiin). Ongelmaksi onkin nyt muodostunut se, että poika saa edelleen allergia oireita päivähoidossa. Kotona en samaa ongelmaa ole huomannut. Poika ei siis siedä ollenkaan paprikaa missään muodossa (mausteena, tuoreena, kypsennettynä) vaan pylly menee auki ja posket muuttuvat punaläiskäisiksi ja karheiksi, tämä tapahtuu muutamaa tuntia ruokailun jälkeen. Ohran kanssa sama juttu, joskin oireisiin menee pidempi aika.

 

Itse epäilen, että päiväkodin ruuassa on edelleen paprikaa. Ensi viikolla pitäisi saada lista noiden ruokien sisällöstä ja toivon mukaan jotain selviää. Ongelma ei siis ole suoranaisesti päiväkodissa, koska ovat allergiat eteenpäin ilmoittaneet, vaan paikassa josta ruuat tulevat. Tuntuu vaan niin turhauttavalta, kun saa pojan ihon kuntoon ja kohta taas on takaisin alkupisteessä.

 

Onko muilla ollut ongelmia sen suhteen, että päiväkotiin olisi tullut väärää ruokaa? Miten saitte ongelman ratkaistua?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tämä vastaus ei paljon helpota, koska meidän neiti on perhepäivähoidossa ja meillä on toiminut allergioiden hoito tosi hyvin. Helmillä siis pannassa vehnä-ohra-ruis sekä nyt kotona huomattiin että gluteenittoman kakun suklaa aiheutti ihottumaa poskille. No eipähän tuon ikäisen suklaata tarvitsekaan syödä, eikä sitä varmaan hoidossa tarjota.

 

Onko teidän poika niin herkkä että hän voisi saada oireita ihan siitäkin jos esim.samassa työtilassa samalla veitsellä on juuri leikattu paprikaa tms.? Olen huomannut että ihmiset eivät ajattele aina ihan loppuun asti näitä juttuja ja saattavat epähuomiossa tehdä jotain vastaavaa. Mutta tosi hyvä että saat ruokalistat ja voit ne tarkistaa, ehkäpä voisit ottaa yhteyttä suoraan sinne paikkaan jossa ruoka tehdään jos sitä ei valmisteta tarhassa?

 

Tsemppiä, allegiat on hieman haastavia välillä :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitoksia Evestiinalle vastauksesta :) .

 

Ja sitten päivitystä meidän tilanteeseen: Eli toissa viikon poika oli vatsataudissa eikä sen vuoksi hoidossa, mutta tällä viikolla on taas palattu hoitoon. Maanantaina saatiin tämän viikon ruokalistan tuoteselosteet. Tiistaina oli sitten ollut ruokaa jossa toisessa oli mausteena chiliä ja toisessa ei. Oletin tietenkin (tyhmä minä), että pojalle tulee tuo chilitön vaihtoehto noista ruuista. Vaan eipä ollut tullut. Iltapäivällä kun mies haki pojan hoidosta pojan posket olivat tulipunaiset, maha löysällä ja peppu auki kun oli kotimatkalla tehnyt kakan. Onneksi keskiviikko on meidän vapaapäivä tarhasta, joten ehdittiin parannella pojan peppu parempaan kuntoon.

 

Tänään mies vei pojan tarhaan ja kertoi asiasta ja korosti, että myös chili-mauste, cayanne-pippuri ja mausteena käytetty paprikajauhe ovat PAPRIKAA. Lupasivat informoida keittiötä ja ruuuan toimittajaa uudestaan. Nyt on kyllä sanottu noista allergioista niin monta kertaa ja ihan rautalangasta väännetty että luulisi viimein menevän ostopalvelukeittiössäkin jakeluun. Jos ei niin sitten täytyy varmaan ruveta olemaan yhteydessä suoraan tuonne keittiöön.

 

Tuntuu vaan niin käsittämättömältä että ammatti ihmiset eivät tuolla keittiössä osaa asiaa hoitaa. Varsinkin jos tuoteselosteessa lukee paprika niin ei nyt luulisi olevan kovin vaikeaa käsittää että ruoka silloin todellakin sisältää paprikaa... Tuo chili nyt voi olla vaikeampaa mieltää paprikaksi. Mutta josko tämä nyt tästä helpottaisi. Aika pienestä tuo pojan vatsa kuitenkin tuntuu reagoivan, koska tuskin noissa ruuissa noita mausteita nyt älyttömiä määriä on. En tosin ole uskaltanut kokeilla miten pienestä määrästä reaktio tulee, eli reagoiko juurikin Evestiinan mainitsemalla tavalla jos samoilla ruokailuvälineillä kosketaan paprikaan. Anafylaktista reagtiota meillä ei onneksi ole tullut. Kuitenkin tuntuu, että poika reagoi koko ajan vaan herkemmin ja herkemmin.

Edited by Helea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niin ja kyllähän ammatti-ihmisille pitäis joka tapauksessa olla aivan itsestäänselvyys, että eri välineitä, leikkuulautoja jne. käytetään noissa allergisten ruoissa. :angry: Siis siellä keittiöllä. Vahinkoja VOI tietysti sattua ja ajattelemattomuusvirheitä, mutta ei pitäisi.. Ja kai annostelevat päiväkodissa eri kauhalla allergisten ruoat, luulisi?

 

Meidän pojan päiväkotiryhmässä on eräs niin allerginen lapsi, että hänellä on oma pikkupöytä missä syö, ettei vahingossakaan ole kosketuksissa muiden ruokiin. Pieniä kun ovat niin helposti vois maistaa vähän naapurin lautaseltakin, tai jos vaikka käsi osuu pöydälle tippuneeseen ruokaan niin siitäkin voi tulla reaktio.

 

Päiväkodissahan on usein opiskelijoita, laitoshuoltajia (vai mikä se nimike on) ym. 'vieraampaa' apuvoimaa, helposti joku ei-niin-asiaan-perehtynyt vois just vaikka halkaista sämpylän veitsellä jolla muille on leikattu paprikasiivuja, ja lapsi sais sitä kautta reaktion. Luulisi kyllä että apujoukoillekin painotetaan että joku lapsi on kovasti allerginen, mutta kiireessä ehkä niitä vahinkoja tapahtuu. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Päiväkodissahan on usein opiskelijoita, laitoshuoltajia (vai mikä se nimike on) ym. 'vieraampaa' apuvoimaa, helposti joku ei-niin-asiaan-perehtynyt vois just vaikka halkaista sämpylän veitsellä jolla muille on leikattu paprikasiivuja, ja lapsi sais sitä kautta reaktion. Luulisi kyllä että apujoukoillekin painotetaan että joku lapsi on kovasti allerginen, mutta kiireessä ehkä niitä vahinkoja tapahtuu. :(

 

Joo tai sitten näin, miten tutussa tarhassa tapahtui. Sijainen oli laittanut pahasti allergisen pojan ruokaan soijamaitoa, kun ruoka näytti niin kuivalle. Tutut tädit eivät olleet tätä huomanneet. Parivuotias poika ei ollut halunnut syödä ruokaansa (onneksi), olisikohan jotenkin maistanut heti, ettei tämä sovi minulle. Mutta oli ehtinyt tietysti maistaa. Pojalle tuli paha reaktio tuosta soijamaidosta ja jouduttiin viemään ambulanssilla sairaalaan anafylaktisen shokin saaneena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kertokaahan lisää kokemuksia!

 

Nyt alkaa hieman jännittää toi meijän allergikon hoitoon laittaminen. En oo edes testannut eri mausteiden sopivuutta ja pitäis ilmeisesti alkaa testaamaan ettei jätkä sitten saa jotain slaagia niiden takia. :girl_impossible:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä työskentelen itse päiväkodissa ja allergisia lapsia on aina ollut ryhmässä ainakin muutamia. Yleisimpiä toki ovat maitoon liittyvät herkkyydet: laktoosittomat, hylat ja täysin maidottomat... Joka vuosi joukossa on ollut aina joku, jolla on useita "kiellettyjä aineita" ja voimakkaita reaktioita ruoka-aineisiin. Meillä ainakin lista allergioista on selvästi näkyvillä niin, että siitä on helppo tarvittaessa tarkistaa jokaisen ruokavalio. Uusille ihmisille myös heti perehdytetään ryhmän lasten erityistarpeet (erityiset ruuat, mahdolliset sairaudet, karkailualttius, jos joku esim. helposti puree/tönii toisia...). Meillä ruokia ei annostele uudet ihmiset yksin (opiskelijat, sijaiset), vaan pyritään siihen, että ryhmän oma kasvattaja on ruokia lapsille lautaselle avustamassa. Allergisille tulee keittiöltä omat pakatut annokset, astioiden päällä on lapsen nimi. Maitotölkkeihin usein vielä merkkaamme tussilla lapsen nimen, koska erilaisia maitoja on niin paljon kaapissa.

 

Meillä vahinkoja ei ole sattunut. Tosin muistan yhden vege-lapsen, joka aina himoitsi etenkin makkaraa toisten annoksista. Ja yhden kohdalla on pyyhitty kyyneliä, kun ei uskontonsa vuoksi saanut lauantaimakkaraa... Pienten kohdalla saa toki olla hyvin tarkkana, kun voivat vaikka lattialta napata jotain suuhunsa. Erittäin allergisten kohdalla olen kuullut myös siitä, että ruokailevat jopa omassa pöydässä, jotta eivät saa vaikkapa ihokontaktia vieressä istuvan kaatuneesta maidosta. Allergiapäiväkodeissa ei ymmärtääkseni esim. kalaa tarjota ollenkaan, koska sen tuoksu voi jo itsessään aiheuttaa oireita herkimmille.

 

Kannattaa muistuttaa myös henkilökuntaa siitä, että hernepussit, muovailuvahat yms. materiaali saattaa aiheuttaa oireita herkille ihan vaan leikkienkin kautta! Ja toki kannattaa asioida suoraan keittäjän kanssa. Mielestäni viestit kulkeutuvat aina varmimmin vanhemmalta suoraan kuin välikäsien kautta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kannattaa varmaan noita allergioita ilmoitellessa myös täsmentää kuinka pahasta allergiasta on kyse (ei saa edes leikata muita ruoka-aineita samalla veitsellä vs. ei saa syödä isoja määriä tai raakana), koska eri yksilöillä oireita aiheuttavat määrät ovat niin erilaisia ja helposti tuon paprika-allergiankin mieltää sen tavallisimman version mukaan eli että raa´asta paprikasta tulee suun kutinaa. Uuden allergiaohjelman mukaanhan allergisoivia ruoka-aineita olisi hyvä pyrkiä käyttämään siinä määrin kuin oireet sallivat eli jos ihan pienestä määrästä ei vielä oireita tule niin voisi olla hyväkin ettei kaikkea kosketusta kyseiseen allergeeniin vältetä (tietysti laitoskeittiöissä pitää aina huomioida ison joukon tarpeet ja valmistaa erikoisruoat sen mukaan miten pienimmällä vaivalla saadaan kaikille varmasti sopivaa).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0