Sign in to follow this  
Followers 0
Adelita

Kysymyksiä päivähoitomaksuista ja kelan tuista

43 posts in this topic

Pistetäänpäs pystyyn tällainen kysymysketju kaikesta mahdollisesta päivähoitomaksuihin ja kelan tukiin yms. liittyvästä.

 

Aloitan itse kysymällä yksityisen hoidon tukeen maksettavasta kuntalisästä. Onko kuntalisä lapsi- vai perhekohtainen? Eli maksetaanko sitä jokaisesta lapsesta erikseen vai vain "yksi maksu per perhe"-periaatteella?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tässä voi olla kuntakohtaisia eroja, mutta ainakin meillä sen saa vain yhdestä lapsesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Eli kyseessä olisi ns. perhekohtainen maksu riippumatta siitä, että onko perheessä yksi vai viisi lasta? :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Taidatte puhua eri asiasta. Kotihoidontuen kuntalisä on yleensä perhekohtainen, joissain kunnissa maksetaan muutaman kympin sisaruslisää. Kelan maksama kotihoidontukihan on myös perhekohtainen, vaikka onhan siinäkin se pieni sisaruslisä. Yksityisen hoidon tuki taas on lapsikohtainen. Yleensä siis myös yksityisen hoidon tuen kuntalisä on lapsikohtainen. Nykyäänhän voi myös valita lapsikohtaisesti, kumpaa tukea haluaa. Siis vanhempi sisarus voi olla yksityisessä hoidossa ja vanhemmat saada hänestä yksityisen hoidon tukea, vaikka nuorempi lapsi olisi vanhemman kanssa kotona ja vanhempi saisi hänen hoitamisestaan kotihoidontukea.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Kiitos Miaka selvennyksestä! Tarkoitin juuri tuota yksityisen hoidon tukeen maksettavaa kuntalisää. En vaan älynnyt kysyä asiaa heti alussa tarpeeksi selvästi. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko kenellä vain mahdollisuus saada kelalta yksityisen hoidon tukea vai onko siinä jokin tulorajoitus?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kela maksaa yksityisen hoidon tuen hoitorahaa 160 euroa per lapsi kuukaudessa. Tämän saavat siis kaikki. Lisäksi on mahdollista saada tuloista riippuen hoitolisää maksimissaan 134,55 euroa per lapsi kuukaudessa. Kelan sivuilta saa asiasta hyvin tietoa.

 

Kuntalisä taas on kunnan maksama etuus, jonka myöntämisperusteista, suuruudesta jne. kunta päättää itsenäisesti. Muistaakseni ainakin meidän kunnassa yksityisen hoidon tuen kuntalisä on yhtä suuri kaikille tuloista riippumatta.

Edited by Miaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos jälleen Miaka selkeästä vastauksesta! :)

 

Kävin noita juttuja lueskelemassa kelankin sivuilta, mutta jostain syystä (!) en aina ihan tajua mitä siellä sivuilla lukee... :rolleyes:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meillä ainakin kotihoidontuen kuntalisä on lapsikohtainen. Eli jokaisesta alle 3v:stä saa sen 200€.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Se on kuitenkin selkeästi poikkeus pääsäännöstä kotihoidontuen kuntalisästä puhuttaessa.

 

Googlettaessa löysin tällaisen kannanoton:

 

Lasten kotihoidon tuen kuntalisä

 

Lasten kotihoidon tukeen kuuluu lakisääteinen kotihoidon tuki ja mahdollinen kuntalisä. Lapsiperheistään

huolta pitävä kunta tarjoaa lasten hoidon vaihtoehtoina sekä päivähoitoa että lasten kotihoidon tuen

kuntalisää. Kuntalisä parantaa perheen todellisia mahdollisuuksia hoitaa lapsia kotona.

 

Mikäli kuntalisää myönnetään vain perheen yhdestä lapsesta, monikot saaneella perheellä ei ole usein

taloudellisesti mahdollista jäädä kotiin hoitamaan lapsia kun jo lakisääteinen tuki on monikkoperheelle

epäedullinen (täysimääräistä kotihoidon tuen hoitorahaa saa yksi monikkolapsista, toisen ja kolmannen

monikkolapsen saadessa vain sisarkorotuksen). Kuitenkin monikkolasten kotihoidon tarve on usein pidempi

lasten keskosuuden ja terveydellisten erityistarpeiden sekä arjen sujumisen kannalta. Joskus perheen

kokonaistilanteessa voi olla perusteltua, että osa perheen lapsista on päivähoidossa ja osaa hoidetaan

kotona.

 

lähde: http://www.suomenmonikkoperheet.fi/monikko...jalle270608.pdf

 

En ihan ymmärrä tuon ajatuksen logiikkaa. Siis, kun kotihoidontukea maksetaan, kun lapsi tai lapset eivät ole päivähoidossa, miten siihen pärjäämiseen vaikuttaa se, että hoidettavia lapsia onkin kaksi?

 

Tuo viimeinen lause taas on jo hoidettu kuntoon, eli lapsikohtaisesti voi jo valita, onko lapsi kotihoidossa, kunnallisessa hoidossa vai ehkäpä yksityisessä päivähoidossa.

Edited by Miaka

Share this post


Link to post
Share on other sites
En ihan ymmärrä tuon ajatuksen logiikkaa. Siis, kun kotihoidontukea maksetaan, kun lapsi tai lapset eivät ole päivähoidossa, miten siihen pärjäämiseen vaikuttaa se, että hoidettavia lapsia onkin kaksi?

 

Ainakin meidän perheen kohdalla kotihoidontuen riittämättömyys tulee esille siinä, että kaksosille (jotka ovat perheemme ainokaiset) on ostettava kaikki tuplana! Rahaa menee siis tuplasti enemmän, eikä asiaa auta yhtään se, ettei meillä ole tuttuja tai sukulaisia, joilta saisimme jatkuvasti tavaraa lainaan tai pieneksi jääneitä vaatteita, kenkiä yms. Kaikki on siis ostettava (joko uutena tai käytettynä)! Itse olen opiskelija, eikä mieheni palkkakaan ole suurensuuri. Meillä kotihoidontuki vaikuttaa siis todellakin pärjäämiseen, ja jos tuota kuntalisääkin saa vain yhdestä lapsesta, niin sekään ei kovin paljoa auta. :mellow: Mutta tämä siis meidän perheessä.

 

Jos perheessä taas on esim. kolme ja yksivuotiaat, niin kyllähän siinä rahaa hieman säästyy, kun esikoiselta jää tavaraa ja vaatetta seuraavan käyttöön... Mutta en väitä, etteikö kotihoidontuki olisi ylipäänsä riittämätön. Mielestäni Suomessa ei todellakaan kannusteta vanhempia (tai äitejä) jäämään kotiin lapsia hoitamaan!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Juu, sinänsä ymmärrän kyllä tuon, että tuplaperheessä kaikki pitää ostaa tuplana. Kuitenkin kotihoidontukivaiheessa lapset ovat jo noin 1-vuotiaita, eikä siis enää tarvita kaikkia suuria vauvahankintoja, ehkä turvaistuimet on sellainen, mikä vielä tulee hankittavaksi. Saahan tuplaperheet kuitenkin ylimääräisen äitiysavustuksen, molemmista lapsista lapsilisää ja kotihoidontuessakin on sisaruslisä, joka on suurempi alle 3-vuotiaalle. Perimmäinen juttu mun mielestä on kuitenkin siinä, että kotihoidontuki korvaa töistä poissaolevan vanhemman palkan menetystä, erittäin huonosti myönnän, jos oikeasti töissä on, mutta kuitenkin. Sehän ei sinänsä ole tarkoitettukaan tai laskettu sen mukaan, kuinka montaa lasta kotona hoitaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
^Juu, sinänsä ymmärrän kyllä tuon, että tuplaperheessä kaikki pitää ostaa tuplana. Kuitenkin kotihoidontukivaiheessa lapset ovat jo noin 1-vuotiaita, eikä siis enää tarvita kaikkia suuria vauvahankintoja, ehkä turvaistuimet on sellainen, mikä vielä tulee hankittavaksi. Saahan tuplaperheet kuitenkin ylimääräisen äitiysavustuksen, molemmista lapsista lapsilisää ja kotihoidontuessakin on sisaruslisä, joka on suurempi alle 3-vuotiaalle.

 

1-vuoden kieppeillä on meillä ollut hankinnassa välikausipuvut asusteineen, ensimmäiset kengät (ja näitäkin on ostettava kesän tullen lisää), isompia leluja, turvaistuimet... 1-vuotiskuvauksessa on otettava kuvat tuplana!... Muksut syövät koko ajan enemmän, joten ruokakustannuksetkin nousevat koko ajan... Siihen päälle vielä asumiskulut (vastikkeemme nousi juuri 50e!), asunto-, auto- ja opintolainojen lyhennykset, vakuutukset, sähkö- ja vesilaskut, puhelinlaskut, autosta aiheutuvat kulut jne. jne., niin eipä siinä miehen palkasta ja minun tuistani jää käteen sentin senttiä!

 

Tuplaperheiden ylimääräinen äitiysavustus = ylimääräinen (tai kaksi) äitiyspakkaus ei tässä vaiheessa enää paljoa paina, eivätkä kaikki tuplaperheet pysty sitä pakkausta edes hyödyntämään täysin (esim. jos lapsi syntyy sellaiseen vuodenaikaan, että talvivaatteet jäävätkin käyttämättä...). Lapsilisä nyt on mitä on :rolleyes: ja kotihoidontuen sisaruslisäkin alle 100e, joten...

 

En jaksa tätä asiaa aina puolustella. Meidän perhe on tiukilla, moni monikkoperhe pärjää taloudellisesti paremmin. Asiat on vaan esitetty Suomen Monikkoperheiden sivuilla typerästi, mutta miksi ihmeessä tuohon tekstiin tartutaan aina vaan uudelleen, etenkin sellaisten taholta, jotka eivät itse elä monikkoarkea...?! :mellow:

 

Nyt on muutenkin lähtenyt tämä keskustelu taas ihan OT-linjalle...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Perimmäinen juttu mun mielestä on kuitenkin siinä, että kotihoidontuki korvaa töistä poissaolevan vanhemman palkan menetystä, erittäin huonosti myönnän, jos oikeasti töissä on, mutta kuitenkin. Sehän ei sinänsä ole laskettu sen mukaan, kuinka montaa lasta kotona hoitaa.

 

Ymmärrän ihan hyvin sen, ettei kotihoidontuella juhlita. Se on aika pieni summa, mitä sitä ylipäätään voi saada. Tuo ylläoleva nyt kuitenkin oli siis se mun pointti, mutta ei mun ollut tarkoitus mitenkään henkilökohtaisesti pistää sua tiukille, ja varmaan vähän turhaan koko asiasta jauhaminen. Suomessa nyt ylipäätään mieluummin nähdään, että vanhemmat vanhempainvapaan jälkeen lähtevät työelämään. Yksityisen hoidon tukikin on esimerkiksi meidän kaupungissa kuntalisän kanssa suurempi kuin kotihoidon tuki.

 

Muoks. Kotihoidontuella ja kuntalisällä itsekin elelen sekavassa elämäntilanteessa, eli jälkikäteen alkoi kuulostaa hassun ulkopuolisen silmin kirjoitetulta tuo viesti...

Edited by Miaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

onko päivähoitomaksujen määräytyminen valtakunnallinen juttu vai kuntakohtainen? googlailin aihetta ja suuressa osassa kunnista näyttäisi määräytyvän tasan samalla tavalla.

 

ylöjärven kaupunki tarjoaa laskurin, jossa voi laskea paljonko päivähoito tulee maksamaan. me ei asuta ylöjärvellä mutta voinko laskea sillä kuitenkin? kai se jotain suuntaa ainakin antaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos on kokopäivähoidosta kyse niin maksut on samat joka kunnassa eli max 233 egee ensimmäisestä lapsesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Täällä olis pulma liittyen yksityisellä perhepäivähoitajalla tehtävään hoitosopimukseen ja tukiin.

 

Mulla on ajatuksena palata töihin 4 päiväksi/vko. Lapsi olisi siis kotona yhden arkipäivän ja muut neljä yksit. pph:lla (hoitoaika 9 h/pvä). Hoitosopimus tehtiin ja pph merkitsi hoitopäiviä olevan 5/vko. (Hän oli tietoinen 4-päiväisestä työviikostani ja mainitsi, että on silti kiva jos on sopimuksen mukaan mahdollisuus olla kokopäivähoidossa mikäli tulee "asiointitarpeita" tms.) Hoitomaksuksi hän kirjasi 500 e/kk. Yksityisen hoidon kuntalisä tulee.

 

Perehdyin, että minun olisi mahdollista saada osittaista hoitorahaa, koska lyhennetty työaikani on enintään 30 h/vko ja 120 h/kalenterikk.

 

No, nyt kävin täyttämään Kelan yksityisen hoidon tuki- ja osittaisen hoitorahan hakemusta (sama lomake, johon täytetään molemmat). Siihen toki pitäisi merkitä, että onko lapsi hoidossa

5 pvä/vko

yli 5 h/pvä

alle 5 h/pvä

 

Valitsin toki tuon "yli 5 h/pvä", mutta mietin, että ristiriitahan siitä tulee jos haen osittaista hoitorahaa ja kuitenkin sopimuksessa seisoo, että lapsi on hoidossa 5 pvä/vko.

 

Kumpi on meille edullisempi:

1) muuttaa sopimus nelipäiväiseksi, hakea neljälle päivälle yksityisen hoidon tukea ja yhdelle päivälle osittaista hoitorahaa vai

2) pitää viisipäiväinen sopimus ja hakea viidelle päivälle yksityisen hoidon tukea? (Olisin silti kotona yhden päivän enkä saisi siltä päivältä palkkaa tai hoitorahaa.)

 

Vai tarvitseeko tässä tehdä mitään ja täyttää silti Kelalle molemmat tukihakemukset?

 

Ilmoitetaanko työnantajan kanssa sovittu lyhennetty työaika Kelalle jotenkin? Tarvitaanko siis Kelalle jotain todistusta, että todella teen lyhennettyä?

Edited by Tiina

Share this post


Link to post
Share on other sites

1kk/vuosi on maksuton päivähoidossa? vai muistanko väärin.. Jos siis on ollut edellisen vuoden elokuusta asti hoidossa, niin heinäkuu olisi maksuton? Ja jos noin on, niin säilyykö tuo etu vaikka vaihtaa paikkakuntaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Pitäisi säilyä, mutta pitää itse muistaa ilmoittaa sinne uuteen kuntaan, että on ollut edellisessä asuinpaikassa kunnallisessa hoidossa ja oikeutettu tohon ilmaiseen heinäkuuhun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai pitää, no täytyykin soittaa. Jos sielä vaikka joku ei olisi lomalla :)

Riittääkö pelkkä oma ilmoitus, vai pitääkö asia todistaa jotenkin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Määräytyykö päivähoitomaksut samalla tavalla kaikissa kunnissa?

 

Tyttö menee hoitoon ensi vuonna ja laskin jo valmiiksi kaupunkini nettisivuilla olevan taulukon mukaan, paljonko päivähoitomaksu on ja sain tulokseksi 390 eur/kk!! Siis voiko olla noin paljon...? Kuulostaako se oikealta...?? (Itsellä ei vielä hajuakaan näistä maksuista, ajattelin vain etukäteen laskematta että n. 250 eur/kk maksaisi)

Tai sitten kaava oli niin monimutkainen, että en osannut laskea oikein.

Laskettu siis niin, että olemme molemmat töissä, minä saan aika pientä palkkaa, mutta mies jonkin verran suomalaisten keskipalkan yläpuolella, mutta ei siis millään johtajapalkoilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä koitin laskea hakemuspapereiden mukana olleen kaavan mukaan aikoinaan: Bruttotulot – tuloraja x korkein maksu % = päivähoitomaksu. Sain sitten himpun verran vaille 400€ meidän päivähoitomaksuksi :rolleyes: Kunnes tajusin, että tuon tulorajavähennyksen jälkeen meidän tulot menee edelleen sen maksimitulorajan yli (eli sen rajan, jolla joutuu maksamaan korkeinta maksua). Helsingissä päivähoitomaksu on enintään 233€ ensimmäisestä lapsesta. Meidän päivähoitomaksu on 186,40€, koska hoitopäivä on 80% täydestä.

 

Jos muistin oikein, missä Extra asut :), niin saman suuruinen on päivähoidon enimmäismaksu teidänkin kaupungisssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos lapsi on saanut kunnallisen päivähoitopaikan, mutta aloitusta on siirretty kuukaudella, voiko tuosta kuukaudesta saada kotihoidontukea? Saatiin hoitopaikka toukokuussa (aloitus elokuussa) ja ilmoitin kesäkuussa, että hoito aloitetaankin vasta syyskuussa ja se oli päiväkodille ok. Nyt Kela on kuitenkin lopettanut kotihoidon tuen heinäkuun loppuun. Elokuun lapsi oli siis kotona ja aloitti päivähoidon 1.9.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuinka paljon saa alennusta täydestä hoitomaksusta jos hoitopäivät vähennetään kuukaudessa 17 päivään?

 

olisiko jollain nopeaa faktaa??!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meidän hoitomaksu oli laskettu seuraavalla kaavalla: Täysmaksu / 20 * hoitopäivien määrällä.

 

Eli kun neiti oli 12 päivää hoidossa, niin kuukausimaksu oli 233/20*12=139,80. En tiedä lasketaanko se noin, mutta meidän kohdalla ainakin pätee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0