Guest -Jonski-

Tyhmät kysymykset kiinteistä

1012 posts in this topic

^ Ei niin, mutta äidinmaidossa ja korvikkeessa on huomattavasti enemmän valkuaista ja rasvaa kuin vaikkapa porkkanasoseessa. :)

 

Niin on. Meillä typyn molemmat mummot piti potun syönnin aloittamista ihmelääkkeenä yöheräilyyn ja sanoivat, että sen jälkeen nukutaan täysiä öitä. No ei nukuta, enkä sitä odottanutkaan. Tyttö on syönyt kiinteitä nyt pari viikkoa ja tällä hetkellä menee päivässä muutama jääpalakuutiollinen kasviksia, ei sillä tosiaan vielä yöunta pidennetä :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mummut taitaa olla siinä uskossa, että hitaasti sulava ruoka pitää nälän kauemmin loitolla. Maito kun on aika nopeasti sulavaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ no mut eihän kalorimäärä aina kerro sitä, miten täyttävää jokin ruoka on. Vrt. suklaapatukka ja iso salaatti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt kun poitsu näyttäisi tajuavan syömisestä sittenkin jotain... niin tulipas mieleen sarjassamme tyhmiä kysymyksiä...

 

Kauanko itsetehty kasvisose ja lihasose säilyy jääkaapissa?

 

Pitääkö itsetehdyt soseet lämmittää höyryäviksi vai riittääkö mikrossa haaleaksi (syömislämpöiseksi) lämmittäminen? Mietin, ettei vauva saa vaan mitään ruokamyrkytystä...

Share this post


Link to post
Share on other sites

^sanoisin, että vähintään 2 vrk säilyy jääkaapissa, kun nopeasti valmistamisen jälkeen jäähdyttää ja laittaa jääkaappiin. Kyllähän tavallinen kotiruoka muutenkin ainakin tuon 2 vrk jääkaapissa säilyy, niin miksei siis soseetkin. Varsinkin jos lisää (mahdollisen) maidon vasta tarjoiluvaiheessa. Ja näkisin myös, että jääkaapissa säilytetty kotiruoka on ihan turvallista syötävää kylmänäkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyhmä kysymys:

Meillä menee sosetta n. puoli purkkia kerralla ja olenkin miettinyt kauanko avattu sosepurkki säilyy huoneenlämmössä. Jos siis on vaikka kaupungilla tms. ja ruokaa jää puoli purkkia, niin kauanko sitä uskaltaa vauvalle antaa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Keitättekö vauvalle perunat kuorineen vai kuorittuina? Kun kaikissa ohjeissa sanotaan, että kuorineen (edit.) kannattaa keittää, mutta sittenhän sitä keitinvettä ei voi enää käyttää sotkemiseen, vai?

Edited by rosero

Share this post


Link to post
Share on other sites

Keitin kuorittuna ja käytin keitinvettä soseuttamiseen. Olen vain ajatellut että siihen kun liukenee hiukan tärkkelystä niin se suurustaa enemmän.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^Mä oon kuorinut perunat, kun en ilmeisesti ole lukenut ohjeita tarpeeksi tarkkaan, kun en ole huomannut että kuorineen pitäisi keittää. :unsure: Aion kyllä varmaan jatkaa samalla linjalla kuitenkin, kun on ne aika paljon helpompi kuoria etukäteen.

 

Tiksu, mä teen niin, että jos teen soseet esim. maanantaina, niin sitä syödään (jos riittää) vielä keskiviikkona. Arvioin tota määrää ja loput pakastan valmistuspäivänä.

Edited by shh

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ei kai se ihan niin tarkkaa ole, keittääkö kuorineen tai ilman :) En keksi yhtäkään syytä, miksi vauvan perunat pitäisi nimenomaan keittää kuorineen. Ei siitä perunasta niin paljon tärkeitä hivenaineiat keitinveteen kuorittuna irtoa, että se olisi olennaisesti huonompaa kuin kuorineen keitetty :D

 

Esmeralda, riippuu varmaan siitä, mitä sosetta annat kaupungilla ja montako tuntia purkki on auki (ja onko viileässä vai lämpimässä). Maitopohjaista ns. vauvajogurttia en kantaisi kotiin asti, mutta hedelmäsoseen olen kantanut ja antanut sen kotona sitten jossain vaiheessa. Purkki on ollut siis ehkä pari tuntia hoitolaukussa avattuna. Eipä meillä ole ruokamyrkytyksiä ollut :) Ei ne pöpöt kuitenkaan ihan parissa tunnissa kasva. Hedelmäsosepurkiin varmaan pitäisi seistä avattuna huoneenlämmössä pari-kolme päivää ennen kuin siitä saisi jotain mahavaivaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milläslailla olette testanneet tomaatin sopivuuden?

 

Entäs sit kaikenmaailman mausteet (pippurit, tillit jne.). Kun olette alkaneet laittaa mausteita soseisiin, niin oletteko laittaneet vaan yhtä maustetta kerrallaan testimielessä, vai paria kolmea maustetta heti kerralla?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Me laitoimme paseerattuja tomaatteja itsetehdyn soseen sekaan, siinä se tuli samalla testattua (toki typy oli saanut jo kaikkia muita soseeseen tulleita aineksia).

 

Edit. Mausteina ollaan melkein alusta saakka käytetty valkosipulia ja suolatonta pippuri-yrtti -sekoitusta.

 

Onko täällä ketään peruna-allergikon äitiä? Meidän typyn maha ei kestä perunaa yhtään.

Edited by penguin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Onko täällä ketään peruna-allergikon äitiä? Meidän typyn maha ei kestä perunaa yhtään.

Täällä! Meillä peruna on koko ajan ollut kaikkein pahin ja tyttö nyt kuitenkin jo 1v3kk. Nyt kun saa nuo puhkeamassa olevat hampaansa tehtyä niin ajattelin taas testata Oolannin pakasteperunamuusilla, joka sopii joillekin, joille peruna ei muuten ole sopiva.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Milläslailla olette testanneet tomaatin sopivuuden?

 

Entäs sit kaikenmaailman mausteet (pippurit, tillit jne.). Kun olette alkaneet laittaa mausteita soseisiin, niin oletteko laittaneet vaan yhtä maustetta kerrallaan testimielessä, vai paria kolmea maustetta heti kerralla?

 

 

Kalttasin itse kotimaisia tomaatteja ja soseutin pojan ruoan sekaan. Makusteltiin ensin ja olikin pojan mielestä tosi herkullista ;) ! Eka kerralla laitoin vähemmän, nyt jo reippaammin. Tomaatista tulee melkein mehua kun sen soseuttaa. Olen tehnyt tähän tomaattimehuun maustekuutioita (basilikaa, usein jotain muuta yrttiä, vaihdellen eri pippureita, paprikaa jne.), joita voi laittaa ruoan sekaan. Samalla tulee sitten makua ja nestettä, ei tarvi aina vedellä jatkaa. Olen myös käyttänyt suolatonta, säilöntäaineetonta tomaattipyrettä maustamaan pojun ruokia. Käytetään itse paljon tomaattia ruoanlaitossa, joten kiva, että poikakin tykkää.

 

Mausteita laitan ruoan mukaan. Aloitin nekin varovaisemmin yrteillä, esim. kalan kanssa tilliä, mutta pian siirryin laittamaan jo enemmän erilaisia suolattomia mausteita, kun huomasin, että poika tykkäs ruoasta paljon enemmän, kun se oikeasti omaankin suuhun maistui hyvältä :) . Ajattelin myös lähipäivinä keitellä itse kasvislientä, jota voi sitten fondin tapaan käyttää pojan sapuskoihin.

 

Ja pojalla ikää nyt siis 5½kk. Kiinteitä aloiteltiin 4kk iässä ja mausteet tuli mukaan 4kk 3vkoa.

Edited by marlee

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on tomaattia kokeiltu ensin ihan vaan kaltattuna ja pieneksi pilkottuna (ja sisukset tietty niine hyvineen) pöperön seassa. Sitten on otettu mukaan tomaattipyre ja paseerattu tomaatti. Noissa kannattaa olla tarkkana, että tulee suolaton vaihtoehto! Meillä on molemmat muksut kans tykännyt tosi paljon tomaatista ja hyvä niin, koska käytetään kans tomaattia paljon ruuanlaitossa. (ja vedellään esikoisen kanssa kilpaa tomaattipyrettä pelkälteen.. :D)

 

Mausteista oon ensin laittanut yrttejä, yhtä kerrallaan ja sitten kun on todettu maistuvan ja sopivan niin pippureita lisäks. Valkosipuli ja tavallinen sipuli on otettu kuvioihin jo aiemmin noita yrttejä. Oikeestaan heti kun on ollut kuvioissa edes muutama kasvis, niin on alettu maustaan. Ja molemmat muksut on tykännyt kyllä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulla on kotimaisia mustikoita pakasteessa, marjat on ostettu kaupasta mutta itse pakastettu, ilman sokeria. Mitenkäs näistä tehdään sosetta, pitääkö marjat siis jotenkin keittää tmv. vai sulatanko ja survasen vaan? Kuoret ja siemenet vähän mietityttää mutta kaipa ne siinä samalla menee muussiksi.

 

Muoks. Ongelma ratkaistu, sulatin mikrossa jossa lämpenivät samalla, survasin haarukalla ja hyvin meni alas ;)

Edited by chloe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänään maistatin 10kk ikäisellä vauvalla ekaa kertaa maustamatonta jugurttia ehkä n. ruokalusikallisen verran. Sen jälkeen tyttö on pulauttanut tänään kaksi kertaa, vaikka pulautuksia ei muutoin ole tullut moneen kuukauteen. Voisiko johtua tuosta jugurtista, vaikka annoinkin vain ihan vähän? Onko muilla kokemuksia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tigru, mä epäilen että meidän mystinen "oksennustauti" oli jugurtin aikaansaamaa. Poika siis oksensi illalla / yöllä 3 kertaa ja oli syönyt päivällä ekaa kertaa elämässään maustamatonta jugua. Ajattelin odotella muutaman viikon ennen kuin tarjoan uudestaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näistä jogurttiasioista tulikin mieleen... Kun pienille vauvoille ei saa antaa jogurttia tai muitakaan maitotuotteita niin mitä ne kaupassa olevat esim. Piltin marjoja ja jogurttia tai hedelmiä ja rahkaa jutut sitten on? Purkin kylessä kuitenkin lukee 5kk. Annatteko niitä vai jätättekö hyllyyn?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mä olen niitä antanut ongelmitta. Jostain neuvolan lappusesta luin, että niissä oleva maito on korvike-tyyppistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ride: Meillä on myös annettu Piltin jogurttia/rahkaa 5kk lähtien. Välipalaksi ollaan tarjottu ja hyvin tuntuu maistuvan. Olen myös jostain lukenut, että maito on "korvattu" korvikkeella.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Näistä jogurttiasioista tulikin mieleen... Kun pienille vauvoille ei saa antaa jogurttia tai muitakaan maitotuotteita niin mitä ne kaupassa olevat esim. Piltin marjoja ja jogurttia tai hedelmiä ja rahkaa jutut sitten on? Purkin kylessä kuitenkin lukee 5kk. Annatteko niitä vai jätättekö hyllyyn?

 

Mä olen ajatellut olla antamatta näitä, koska meillä poitsu ei ole saanut koskaan korviketta. Voisin niitä antaa joskus 10 kk iässä, kun hapanmaitotuotteitakin saa alkaa antamaan. Ajattelin viivyttää näin altistusta lehmänmaidolle.

Tietysti jos jossain kohtaa annetaan korviketta ennen 10-12 kk, niin sitten voisin antaa näitä jugurtti/rahka-juttuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä jogurttiasia jäi kiinnostamaan sen verran, että kävin tutkimassa asiaa Piltin kotisivulla ja siellä sanottiin näin:

 

Jogurtteja ja rahkoja suositellaan annettavaksi vasta lähempänä yhden vuoden ikää. Miten jogurtteja ja rahkoja voi olla jo 5 kk -tuotteissa?

 

Lastenruokamme vastaavat kunkin ikäryhmän ravitsemussuosituksia. Suomen viranomaisten antamien ravitsemussuositusten mukaan lehmänmaitoa juomaksi voi alkaa tarjota vasta lähempänä 1 vuoden ikää sen runsaan proteiinipitoisuuden vuoksi.

Maitoa voi käyttää aterian tai välipalan yhtenä raaka-aineena jo aiemmin, kunhan sen osuus ei ole liian suuri. Teolliset rahkaa tai jogurttia sisältävät soseet, jotka sopivat 5 kuukauden iästä alkaen, sisältävät vain 10-20 prosenttia maitoraaka-ainetta. Ne vastaavat siten ravitsemussuosituksia

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.