Rozie

Kuritusta vai pahoinpitelyä?

319 posts in this topic

Eihän aikuistakaan saa lyödä, miksi millään perusteella sitten lasta!?!??!

(joka on vielä täysin kykenemätön puolustamaan itseään, ja tuskin on tehnyt mitään niin kamalaa,

että olisi sen ansainnut...rinnastaen lapsen siis aikuiseen. tuskin kukaan lyö aikuista jos tämä esim. saa sormeiluillaan digiboksin sekoamaan)

 

Joku saattaa kuitenkin harmissaan läpsäyttää toista aikuista...monet (erityisesti) naiset saattavat lätkäistä (KEVYESTI) miestään juuri tuon tapaisissa tilanteissa. Itse en tässä kohtaa käyttäisi sanaa lyöminen...vaan ehkä ennemminkin juuri jotain huitaisua.

 

Onneksi täällä ei sentää kukaan ole myötänyt LYÖVÄNSÄ lastansa (tai muita aikuisia sen puoleen).

 

selvennän tätä vielä jälkikäteen, kun ei ole mun välkyimpiä kirjoituksia

 

tarkoitan, että jos lempiohjelman aikana joku läheinen ihminen tulee sorkkimaan digiboksia, voi ihminen heilauttaa kättään osoittaakseen turhautumistaan (ei aiheuta varsinaista kipua), niin ettei toinen tulkitse sitä lyömiseksi tai oikeastaan juuri miksikään muuksi..

en usko, että on kovin tavanomainen käyttäytymismalli, mutta ei varmasti ihan tavatonkaan. Toisaalta jos tuollaisesta asiasta lapselle suuttuisi niin, että häntä huitaisi, ei olisi samalla tavalla olan kohautuksella ohitettavissa.

 

Miksi tässä keskustelussa ei suostuta tekemään minkäänlaista eroa lyömisen ja kevyen ”huitaisun” välille, vaikka ne kummatkin yhtälailla katsottaisiin paheksuttaviksi? Yritin ehkä tällä kommentillani sanoa, että kyllä aikuisetkin joskus lievästi fyysisesti tehostavat kommenttinsa tehoa, eikä sitä aina tulkita lyömiseksi pahoinpitelyksi jne.

Tämä toki riippuu näiden kahden ihmisen välisestä suhteesta ja tilanteesta ylipäätään

Edited by Mustikka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Musta noi linkin esimerkki tapaukset viittaa varsinaiseen lapsen pahoinpitelyyn, eikä varsinaisesti niihin esimerkkeihin mitä täällä pääasiassa on esitetty (=lähinnä voimakas kosketus)

 

Ihmisoikeuksien perustana on, että jokaisella ihmisellä on oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen. Yksilön henkilökohtaiseen koskemattomuuteen kajoaminen on räikeässä ristiriidassa näiden perusoikeuksien kanssa. Luunapit, tukistaminen ja läpsäisyt ovat aina rikos myös ihmisoikeuksia vastaan.

Harmitonta kurittamista ei ole. Tukistaminenkin on rikos.

 

Rikoslain pahoinpitelyä koskevat pykälät (rl 21. luku 5 §, 6 § ja 7 §) eivät jätä vanhemmille oikeutta käyttää minkäänlaista väkivaltaa lapsiaan kohtaan. Rangaistavaa on tahallinen kivun tai vamman aiheuttaminen. Väkivallan käyttö ei muutu hyväksyttäväksi sillä, että sen käyttäjä nimittää sitä kuritukseksi. Laki lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta kieltää ruumiillisen kurituksen.

 

Laki lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta, 361/1983 1 §, 3. momentti

 

Lasta tulee kasvattaa siten, että lapsi saa osakseen ymmärtämystä, turvaa ja hellyyttä. Lasta ei saa alistaa, kurittaa ruumiillisesti eikä kohdella muulla tavoin loukkaavasti. Lapsen itsenäistymistä sekä kasvamista vastuullisuuteen ja aikuisuuteen tulee tukea ja edistää.

 

Lainauksia Siiliksen tuomalta sivulta - kiitos muuten linkistä. Mun mielestä siellä ei siis todellakaan puhuta vain "kunnon" pahoinpitelystä, vaan todellakin korostetaan, että myös lapsille kuuluu täysi ruumiillisen loukkaamattomuuden suoja. Raja menee mun mielestä siinä, että kiinnipitäminen, kädestä taluttaminen jne. normaalilla tavalla toteutettuna ei tietenkään ole missään laissa eikä minkään järjen mukaan kiellettyä, mutta tosiaan läpsäisy, tukasta tai korvasta repiminen ja retuuttaminen ovat jo väärin. Toki tilanteen mukaan nämä voivat olla hyväksyttäviä, jos lapsi on vaarassa vaikkapa pudota, tämä on jo ihan rikoslaissakin määritetty vastuuvapausperuste (pakkotila).

 

Ei munkaan mielestä ole mitenkään kehittävää lähteä syyttämään ketään, joka on joskus kajonnut lapseensa. Mutta nyt, kun asiasta on säädetty laissa ja tutkimustietoa on paljon, jokaisen vanhemman olisi hyvä miettiä asiaa uudemman kerran, eikä vaan toimia omien vanhempien mallin mukaisesti tai tyytyä hymisemään siitä, kuinka itsekään ei ole traumatisoitunut, vaan on täysin henkisesti terve.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Musta ei voi sanoa, että

 

pieni näpäytys = automaattinen trauma

 

- lapset ja vanhemmat ovat erilaisia

- eri lapset reagoivat eri tavalla samaan tilanteeseen (miten kokee uhkaavaksi)

- motiivit kuritukseen ovat erilaisia sekä siinä käytetty voima

- tavat toimia kurituksen jälkeen ovat erilaisia

- vanhemmat kokevat kurittamisesta syyllisyyttä ja osaavat tai eivät osaa osoittaa tätä lapselle

- oikeasti mikään tilannetta ei voi todella hahmottaa, jos ei ole itse ole ollut paikalla (ihmiset mieltää eri asiat niin eri tavalla) ja tuolloin jokaisen tulkita varmasti eroaisi ainakin jossakin määrin täällä tehdyistä tuomioista (suuntaan tai toiseen)

Okei, ja juuri tämän takia fyysisestä rangaistuksesta pitäisi pidättäytyä. Lapset ovat erilaisia - eli ei voi todella tietää miten käytetty fyysinen rangaistuskeino vaikuttaa juuri omaan lapseen. Kiva jos sinulle ei tullut traumoja, mutta jollekin toiselle voi tulla, juuri tässä mainitsemastasi syystä.

 

Edelleen ihmettelen sitä, miten se "kevyt" ja "lempeä" (täällä käytettyjä sanoja) läpsäytys mitenkään tehostaa ei-toivotun toiminnan lopettamista? Jos siinä ei ole tarkoitus satuttaa lasta, mihin sen kaikkivoipa teho oikein perustuu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^joo siksi kirjoitinkin etten itse aijo soveltaa käytännössä

 

muoks: jälleen kerran typoja ^_^

 

*pois, pois* on liian helppo tulkita väärin (ja nyt minä siis häivyn oikeasti)

Edited by Mustikka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jos siinä ei ole tarkoitus satuttaa lasta, mihin sen kaikkivoipa teho oikein perustuu?

 

En usko, että kukaan on puhunut kaikkivoivasta tehosta, mutta luulen että teho perustuu ihan huomion kiinnittämiseen.

 

Meillä ainakin pojat on toisinaan todella kuuroja kielloille tai kehoituksille eikä mikään tunnut menevä perille, ei nätisti, eikä rumasti sanottuna tai huudettuna, eikä edes puhuttelemalla kasvotusten, joten voin kuvitella, että vastaavanlaisissa tilanteissa joku tekee "yllätyshyökkäyksen" näpäyttämällä ja saa näin lapsen huomion kiinnitettyä.... tämä siis minun arvaukseni asiasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja nyt siis puhun muutamasta kurituksesta lapsuuden aikana ja mitättömästä "voiman käytöstä", jos voi sellaisesta edes puhua...

 

Onko olemassa tutkimustietoa, miten tällaiset voimakkaan kosketuksen tasoiset kokemukset vaikuttavat lapsen henkiseen hyvinvointiin verrattuna esimerkiksi kotona tapahtuvaan henkiseen väkivaltaan? Rankemmat tapaukset ruumiillisesta kurituksesta sekä usein toistuva kuritus varmasti vaikuttaa esimerkiksi juuri tuolla älä lyö lasta -sivustolla kuvatulla tavalla.

 

Varmasti ylipäätään olisi mielenkiintoista lukea asiasta tutkittua tietoa, mutta sitä mä en taas ymmärrä, miksi pitää rinnastaa kuritus ja henkinen väkivalta. Eiköhän ihannetapaus ole, ettei lapsi joudu kotona kokemaan kumpaakaan, ja varmasti suurimmassa osassa kodeista näin onkin.

 

Juutuinkin sit lueskelemaan noiden älä lyö lasta-sivujen kautta englanninkielisiä tutkimuksia. Tietoa löytyy muuten oikeasti paljon. Esimerkiksi näiltä sivuilta:

 

http://www.endcorporalpunishment.org/

 

http://www.corpun.com/.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nimenomaan mä oon tarkoittanut sitä, niinkuin moni muukin ja kuten Monnaxkin sanoi, siihen että sillä saat sen huomion kiinnitettyä itseesi. Monesti lapsi on niin keskittynyt siihen mitä tekee, eikä näin ollen välttämättä pelkkä puhe riitä. Kosketus-ei satuttamismielessä tehostaa sen, että lapsi keskittyy kuuntelemaan sinua. Mä en vaan ymmärrä mitä väärää siinä on? Kun kuitenkaan se ei aiheuta kipua eikä niinkään traumatisoi lasta! Hienoa, jos jonkun lapset tottelevat ja kuuntelevat pelkkää puhetta. Mun kokemukseni pikkusisaruksistani on se, että aina se pelkkä puhe ei riitä. Siinä on kysymys siis ainoastaan huomion kiinnittämisestä toisaalle! Eikä niin ikään riko lapsen koskemattomuussuojaa!

Edited by cranberry85

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ viittaan siis sellaiseen henkiseen väkivaltaan, jota vanhemmat tekevät tiedostamatta sitä itse tekevänsä. musta sellainen on vakavampaa ja lasta enemmän traumatisoivaa kuin esimerkiksi hermostuneen vanhemman esim. kerran tapahtuva hmm, niin mikä...(on niin rasittavaa toistaa näitä samoja ihmeellisiä kiertoilmaisuja) fyysinen "kosketus". (en siis tarkoita lyömistä, luunappia, tukistusta jne.)

 

mutta nyt minä vain toistan itseäni kirjoittelemalla samoja juttuja uudestaan ja uudestaan...

 

(niin joo, mukamas jo lopetin tältä päivää, mutta mun kyllä olisi pitänyt, koska enää ei oikein ajatus eikä sen puoleen sormetkaan näppäimistöllä kulje..en siis siksi varmaan kunnolla perustele näkemyksiäni ja niihin jää paljon varaa myös tulkita väärin kirjoituksiani)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joku saattaa kuitenkin harmissaan läpsäyttää toista aikuista...monet (erityisesti) naiset saattavat lätkäistä (KEVYESTI) miestään juuri tuon tapaisissa tilanteissa. Itse en tässä kohtaa käyttäisi sanaa löyminen...vaan ehkä ennemminkin juuri jotain huitaisua.

 

Onneksi täällä ei sentää kukaan ole myötänyt LYÖVÄNSÄ lastansa (tai muita aikuisia sen puoleen).

 

 

:blink::blink::blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joku saattaa kuitenkin harmissaan läpsäyttää toista aikuista...monet (erityisesti) naiset saattavat lätkäistä (KEVYESTI) miestään juuri tuon tapaisissa tilanteissa. Itse en tässä kohtaa käyttäisi sanaa löyminen...vaan ehkä ennemminkin juuri jotain huitaisua.

Ei hyvää päivää :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

^no joo, en siis ollut täysin tosissani, jos se ei tuosta käy ilmi

 

lisäys vielä:

mua vaan ärsytti alkuperäinen kärjistys, joten syyllistyin itse samaan ;)

täällä ei kukaan lyö lastansa vaikka tämä sorkkisi digiboksia

 

olin eilen todeeella väsynnyt pitkän työviikon jäljiltä, joten suhtautukaa varauksella mun eilisiin kirjoituksiin :P

Edited by Mustikka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eihän aikuistakaan saa lyödä, miksi millään perusteella sitten lasta!?!??!

 

Olen tuosta samaa mieltä, mutta sinällään on aika outoa ajatella, että lapsille ei saisi tehdä jotain sellaista, mitä aikuisillekaan ei tee. Esim laitan kyllä lapseni jäähylle jos hän tekee jotain tuhmaa, mutta en toimi näin muiden aikuisten kanssa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
^no joo, en siis ollut täysin tosissani, jos se ei tuosta käy ilmi

 

olin eilen todeeella väsynnyt pitkän työviikon jäljiltä, joten suhtautukaa varauksella mun eilisiin kirjoituksiin :P

Siinä tapauksessa ei varmaan kannata pahemmin kirjotella, jos ei ole ihan täysin tosissaan. Huumori ja pahoinpitely sopii muutenkin harvinaisen huonosti yhteen.. :mellow:

 

Olen tuosta samaa mieltä, mutta sinällään on aika outoa ajatella, että lapsille ei saisi tehdä jotain sellaista, mitä aikuisillekaan ei tee. Esim laitan kyllä lapseni jäähylle jos hän tekee jotain tuhmaa, mutta en toimi näin muiden aikuisten kanssa.

Yhteiskunnassa on muita ihmisiä, jotka jäähyttävät sitten kurittomat aikuiset --> poliisi.

Edited by Kivi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yhteiskunnassa on muita ihmisiä, jotka jäähyttävät sitten kurittomat aikuiset --> poliisi.

 

Ja poliisi saa tarvittaessa käyttää fyysisiä voimakeinoja kurittomuuden taltuttamiseksi.

 

 

 

Minäkään en ymmärrä sitä miksi lasten kasvatus rinnastetaan aikuisten väliseen toimintaa, jossa kyse ei ole kasvatuksesta. Enkä tällä kommentilla ota kantaa fyysiseen kuritukseen vaan ihan ylipäätään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ No se nyt on taas ihan eri asia, kun aikuiset tuntevat lain ja tietävät mikä on oikein ja mikä väärin ja mitä väärin tekemisestä seuraa = rangaistus = sakko, vankeus yms. Lapsia taas vasta kasvatetaan, joten heihin tehoaa vielä nuo väkivallattomat keinot toisin kuin joihinkin pahasti turmeltuneisiin aikuisiin. En ymmärrä miksi lapsen tahallista satuttamista pitää millään lailla selitellä, eikö se vaan yksinkertaisesti mene perille, että toisen ihmisen TAHALLINEN satuttaminen on rikos.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Varmasti ylipäätään olisi mielenkiintoista lukea asiasta tutkittua tietoa, mutta sitä mä en taas ymmärrä, miksi pitää rinnastaa kuritus ja henkinen väkivalta. Eiköhän ihannetapaus ole, ettei lapsi joudu kotona kokemaan kumpaakaan, ja varmasti suurimmassa osassa kodeista näin onkin.

 

 

^^ viittaan siis sellaiseen henkiseen väkivaltaan, jota vanhemmat tekevät tiedostamatta sitä itse tekevänsä. musta sellainen on vakavampaa ja lasta enemmän traumatisoivaa kuin esimerkiksi hermostuneen vanhemman esim. kerran tapahtuva hmm, niin mikä...(on niin rasittavaa toistaa näitä samoja ihmeellisiä kiertoilmaisuja) fyysinen "kosketus". (en siis tarkoita lyömistä, luunappia, tukistusta jne.)

 

Ymmärsin, että Miaka tarkoittaa tässä sitä, että miksi pitäisi kahdesta pahasta valita se vähemmän paha. Muitakin vaihtoehtoja on olemassa.

Itse myös aikaisemmin samankaltaiseen asiaan täällä kommentoin.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Olen tuosta samaa mieltä, mutta sinällään on aika outoa ajatella, että lapsille ei saisi tehdä jotain sellaista, mitä aikuisillekaan ei tee. Esim laitan kyllä lapseni jäähylle jos hän tekee jotain tuhmaa, mutta en toimi näin muiden aikuisten kanssa.

 

 

Nyt puhuinkin nimenomaan tuosta lapsen lyömisestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viitaten Isabellezan Miakalle kirjoittamaan vastineeseen (oli saivartelua tai ei), väkivalta ja pakko tosiaan sekoitetaan joskus keskenään.

Väkivalta ja pakko sekoitetaan joskus toisiinsa. Pakko eroaa väkivallasta siinä, että tarkoituksena ei ole aiheuttaa lapselle kipua eikä rangaista häntä. Pakkoa on esimerkiksi se, kun vastaan pyristelevä lapsi napataan syliin ja estetään juoksemasta autotielle. Pakkoa joudutaan käyttämään varsinkin silloin, kun joku asia on välttämätöntä tehdä nopeasti eikä pieni lapsi suostu vapaaehtoisesti.

 

Minusta tämä on hyvä ja tärkeä aihe ja selkeästi keskustelu tästä on edelleen kesken.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nyt puhuinkin nimenomaan tuosta lapsen lyömisestä.

 

Joo, niin puhuitkin. Tarkoitin sitä, että on mielestäni melko omituista, että lasta ei saisi lyödä sen takia, että eihän aikuistakaan saa. Tällä logiikalla siis lasta saisi lyödä jos aikuistakin saisi. Eli lapsen kohtelu riippuisi siitä, mitä aikuiselle saa tehdä. Mielestäni lapsen lyöminen on väärin riippumatta saako niin tehdä aikuiselle vai ei. JA TÄYSIN SAMAA MIELTÄ MONNAXIN KANSSA, JUURI NIIN TARKOITIN ASIANI! Lapsen kasvatusta ei voi verrata aikuisten välisiin suhteisiin. Tai jos vertaa niin se on mielestäni huono vertaus.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pieni tukistaminen, läppäisy kädelle (saakin vähän tuntua) tai luunappi (tämä on parempi antaa muualle kuin päähän, sillä päässä se tekee kipeää :mellow: ) ovat mielestäni ihan ok tehostaessaan kuuroille korville kaikuneita kieltoja. Ne ovat niitä viimeisiä, äärimmäisiä rangaistus- ja huomionherättämiskeinoja, joita ei useimmiten tule kuitenkaan käytettyä (jos koskaan). Usein pelkkä pelottelu tukkapöllyllä tai luunapilla riittää saamaan tuloksia aikaan.

 

Tämä lainaus selventää ainakin mulle sen minkä takia mä edelleen keskustelen täällä: osa keskustelijoista on edelleen sitä mieltä, että nämä Suomen lain kieltämät ja lapsen ihmisoikeuksia rikkovat teot olisi ihan ok. Isabelleza ja jotkut muutkin keskustelijat ovat sitä mieltä, että vanhempi saa tahallisesti satuttaa lastaan. Täällä on esitetty kommentteja, joissa on väitetty tyyliin että eihän kukaan täällä nyt oikeaa fyysistä rangaistusta hyväksy, ihan turhaan vaahtoatte jostain kevyistä läpsäytyksistä. Tämä ei siis ole totta (viitaten tähän lainaukseen).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lihavoin tuon kohdan, sillä se herätti minussa hilpeyttä. :P Jos nyt oikein saivartelulinjalle lähdetään, niin kyllä on todella vaikeaa kasvattaa pieniä riiviöitä, jos niihin ei saa edes fyysisesti kajota! Esim. jokasuuntaan potkiva, rimpuileva kakara on joskus vaan pakko napata vähän riuskemmin syliin ja kantaa autoon...

 

siilis jo kommentoikin, mutta tosiaan tuossa yksittäisessä kohdassa oli hieman ajatus karannut muokkaillessani tekstiä. Jos lukee koko viestin sekä muut viestini, niissä kyllä selkeästi sanon, että tuo pakottaminen ja pakko on lasten kasvatuksessa usein välttämätöntä, kun taas väkivalta, ruumiillinen kuritus jne. ei.

 

Niin kauan, kuin ihmisiä on tallustellut tämän pallon päällä, on fyysinen rankaiseminen/kielletystä pois ohjaaminen (tiedostan näiden eron!) ollut osa lasten kasvattamista. Nykypäivänä ollaan onneksi kaukana niistä ajoista, kun oli ihan yleistä antaa vitsalla tai vyöllä takapuolelle, lyödä avokämmenellä kasvoille tai opettajan lyödä karttakepillä sormille (tiedän, että valitettavasti tällaista tapahtuu joissakin perheissä vieläkin ja kyse on siis väkivallasta!). Pieni tukistaminen, läppäisy kädelle (saakin vähän tuntua) tai luunappi (tämä on parempi antaa muualle kuin päähän, sillä päässä se tekee kipeää :mellow: ) ovat mielestäni ihan ok tehostaessaan kuuroille korville kaikuneita kieltoja. Ne ovat niitä viimeisiä, äärimmäisiä rangaistus- ja huomionherättämiskeinoja, joita ei useimmiten tule kuitenkaan käytettyä (jos koskaan). Usein pelkkä pelottelu tukkapöllyllä tai luunapilla riittää saamaan tuloksia aikaan.

 

Tuo jo antiikin roomalaiset- tai jo kivikaudella- perustelu on yksi huonoimpia, mitä voi olla. Onko aivan pakko jatkaa huonoksi havaittua toimintamallia, vaikka sitten lievemmässä muodossa?

 

Ihan sama mitä minäkin tänne kirjoitan, kun joka(to)inen ymmärtää tekstini väärin. Joten jatkanpa omaa kasvatuslinjaani täällä kotona, olitte te muut minusta äitinä mitä mieltä tahansa. B)

 

Tämä on varmaankin myös huumorilla heitetty, mutta tosiaan tuossa yllä lainauksista jo kävi ilmi, ettei lasten fyysinen kurittaminen ole perheen sisäinen asia. Ei siihen varmasti kukaan ulkopuolinen tulle puuttumaan, jos se pysyy noissa kuvailemissasi rajoissa ja kodin seinien sisäpuolella, mutta oikeutettua se ei siitä tee.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää on nyt vaan tällainen irrallinen toteamus, mutta kauppareissulla näin, kuinka ilmeisesti äiti läimäytti voimalla teini-ikäistä tytärtään selkään. :huh: Kyse oli jostain erimielisyydestä mitä ilmeisimmin, mutta kyllä mua kylmäsi. Tosin tämä saattoi olla kulttuurieroja (ko. henkilöt ulkomaalaisia), mutta pahalta se tuntui. :mellow:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joo, niin puhuitkin. Tarkoitin sitä, että on mielestäni melko omituista, että lasta ei saisi lyödä sen takia, että eihän aikuistakaan saa. Tällä logiikalla siis lasta saisi lyödä jos aikuistakin saisi. Eli lapsen kohtelu riippuisi siitä, mitä aikuiselle saa tehdä. Mielestäni lapsen lyöminen on väärin riippumatta saako niin tehdä aikuiselle vai ei. JA TÄYSIN SAMAA MIELTÄ MONNAXIN KANSSA, JUURI NIIN TARKOITIN ASIANI! Lapsen kasvatusta ei voi verrata aikuisten välisiin suhteisiin. Tai jos vertaa niin se on mielestäni huono vertaus.

 

 

Tuo logiikka tosiaan pätisi jos tässä maailmassa aikuisen lyöminen olisi ok, ja koska se ei ole, niin ei myöskään lapsen lyöminen. Sitä asiaa ei muuta mikään, siksi tuota sanontaa voi käyttää. En nimittäin usko, että toisen aikuisen lyöminen on milloinkaan ollut ok, tai tulee sitä olemaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now