Guest -Jonski-

Ristiäiset vai nimiäiset?


487 posts in this topic

nimijuhla tulee toisellekin, ihan kuten esikoisella aikanaan. emme kumpikaan kuulu kirkkoon, joten ei tarvi tätä asiaa edes miettiä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ristiäiset joko kotona tai kirkossa riippuen vähän varmaan sit sen aikaisesta tilanteesta. Tuskin myöskään pidetään nimeä salassa jahka sellainen keksitään, ristiäiset on kuitenkin aivan muuta kuin nimijuhlat meille. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen kohdalla pidettiin ristiäiset kotona. Meillä oli todella ahdas asunto (59 m2) ja vieraita oli n. 30!

 

Toisen kohdalla tullaan pitämään ristiäiset myös kotona, mutta meillä on nyt paljon tilavampi asunto (95m2). Vieraita tulee olemaan varmaan tuo sama n. 30 henkeä. Me kuulutaan miehen kanssa molemmat kirkkoon. Enemmän meillä tuo juhla on kuitenkin perinne kuin uskonnollisuuteen liittyvä tapahtuma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jonkinlaiset nimibileet pidetään meilläkin. Ei kumpikaan kuuluta kirkkoon ja tuleva tyyppi saa sitten itse päättää, haluaako aikanaan liittyä. Nimiäisetkin kuulostaa joltain pönötykseltä, jota halutaan välttää viimeiseen saakka, eli tosiaan jonkinlaiset vapaamuotoiset nimijuhlat voitais pitää. "Kummit" aiotaan silti valita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kastejuhla ensi viikonloppuna, vihkikirkossa pidetään ja meitä on noin 15 henkeä, eli pieni ja rento tilaisuus sekin. Nimen kanssa tilaisuudella ei ole mitään tekemistä, pappikin sanoi kastekeskustelussa, että nykyään toivotaankin (tässä seurakunnassa), että nimi on jo annettu, niin että ristiäisissä tosiaan muistetaan juhlia sitä kastetta eikä nimenantoa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lasta ei ole, eikä ole tuloillaan, mutta asiaa olemme miettineet. Kuulumme molemmat kirkkoon ja meidät on kirkossa vihitty, mutta lapsiamme emme tule kastamaan. Suurin syy on se, että kirkolle tuntuu olevan tärkeämpää se, että kummi on kirkon jäsen, kuin se minkälainen ihminen kummi on ja mitä annettavaa hänellä on lapselle. Haluamme, että lapsen kummeilla on elämänarvot kunnossa ja kirkkoon kuuluminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että henkilö on henkisesti tasapainoinen tai valmis olemaan tukena lapsen elämässä.

 

Tätä ei ole tarkoitettu kenellekään henkilökohtaisesti. Halusin vain tuoda ilmi myös sen näkökulman, että kaikilla ei lähipiirissä ole sopivia kirkossa olevia läheisiä kummeiksi, eikä meille kelpaa se että ottaisimme kummeiksi jotkut randomit kirkon työntekijät. Olisimme halunneet tulevat lapsemme kastaa, mutta emme missään nimessä halua vaatia ketään liittymään kirkkoon vain sen takia, että haluamme hänet lapsemme kummiksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muutama tuossa sanoikin, ettei ole kumpaakaan pitänyt. Olen miettinyt, että pitääkö pitää juhla, joka liittyy nimeen? Onko se ihmisistä outoa jos ei järjestä sellaista? Onko lapsesta ikävää jälkeen päin? (Itse muistan olleeni kiinnostunut omista ristiäisistäni lapsena.) Kadummeko jälkeen päin?

 

En itse usko jumalaan tms, enkä tule opettamaan lastani uskomaan, enkä siksi näe syytä liittää hänet mihinkään kirkkoon. Siksi ristiäisiä en tule järjestämään.

 

Kiusaannun vähän kaikenlaisista juhlista, jossa olen keskipisteenä, enkä osaa nähdä itseäni järestämässä nimijuhliakaan. Jonkinlaiset kummit tms haluaisin lapsilleni joka tapauksessa, mutta voihan sellaiset asiat sopia ilman juhlallisuuksiakin.

 

Pitääkö siis järjestää juhlat? Tiedän, että vastaus on, ettei ole pakko tehdä mitään, muta kuulisin mielelläni mielipiteitä ja perusteluja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

meillä esikoisen kohdalla kyse oli siitä, että haluttiin juhlia itse lasta ja samalla paljastettiin lapsen nimi, joka ei ollut kenenkään tiedossa ennen juhlaa. (nyt kun tuo esikoinen on jo 3v kuopuksen syntyessä, niin en tiedä, mahtaako nimen salaaminen enää onnistua täysin. :D ) itse olisin halunnut lapselle juhlat vaikka nimi olisikin paljastettu jo aiemmin, mun mielestä oli tosi kiva pitää lapselle hänen ensimmäinen juhlansa jo noin pienenä vaikka toki meillä se nimen paljastaminen oli varmaan yhtä suuressa osassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suurin syy on se, että kirkolle tuntuu olevan tärkeämpää se, että kummi on kirkon jäsen, kuin se minkälainen ihminen kummi on ja mitä annettavaa hänellä on lapselle.

Äärimmäisen hyvä pointti! Toki kummin tehtävänä on periaatteessa avustaa lapsen kristillisessä kasvatuksessa, minkä takia moinen vaatimus on säilytetty, mutta ainakin omassa lähipiirissäni kirkkoon kuulumattomat ovat paljon paremmin perillä kristinuskon opeista kuin tapakristityt. Ja tosiaan, on tyhmää jos moisen vaatimuksen takia parhaat kummiehdokkaat jäävät käyttämättä ja tilalle on pakko valita "vain joku". Kirkon kannattaisi oikeasti luopua tuosta vaatimuksesta, niin lapsia todennäköisesti kastettaisiin silloin enemmänkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yksi ajatushan kummiudessa on se, että kummi kirkon jäsenenä ottaa tavallaan vastaan / toivottaa tervetulleeksi kirkon jäseneksi. Monet ei-kirkon jäsenet ovat uskovia ja tietävät kristinuskosta, mutta johonkinhan se raja on vedettävä, ja aika luonteva rajahan se on, että kirkon jäsen tai lapsikasteen hyväksyvän kirkkokunnan jäsen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ On toki, mutta voisiko rajan vetää vaikkapa vain yhteen kirkkoon kuuluvaan kummiin? Sekin auttaisi monia perheitä tuossa kummiongelmassa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan ajateltu, että periaatteessa haluttaisi ristiäiset, mutta se kyllä rajaa ihan merkittävästi sellaisia ihmisiä pois, joita voisimme ajatella kummeiksi. Meidän kavereista yllättävän moni ei kuulu mihinkään seurakuntaan ja joitakin taas kuuluu sellaiseen seurakuntaan, jossa ei kasteta pieniä lapsia. Kannattaisin siis myös tuota Tiistain ehdottamaa ajatusta, että lapsella voisi olla vaikka vain yksi kirkkoon kuuluva kummi. Tämä nyt ei ole vielä ajankohtainen pohdinnan aihe, mutta onpa tullut joskus mietittyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on vain yksi kirkkoon kuuluva kummi, ei se vaatinut kuin yhden sähköpostin lähettämisen kirkkoherralle. :) Ja tämä tapahtui viime lokakuussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisään vielä, että yhden "virallisen" kummin lisäksi meillä on kaksi kirkkoon kuulumatonta kummia, jotka olivat lastetilaisuudessa(kin) ihan tasavertaisesti mukana. Pappi myös kirjoitti heille kummitodistukset, joihin vain lisäsi sulkuihin "ystäväkummi".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on ollut nimiäiset molemmilla, kun ei (enää) kirkkoon kuuluta. Halusimme kuitenkin jotkut juhlat pitää. Nimi paljastettu vasta juhlassa ja molemmilla myös "ystäväkummit" toisella 3 ja toisella 4.

 

Itse olen juhlassa muutaman runon lausunut ja kummeille oli myös ohjelmaa. Myös molemmille istutettu puut pihaamme, toiselle luumupuu ja toiselle omenapuu, joka tosin istutettiin vasta kesällä, kun juhlat olivat helmikuussa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nimiäiset oli lähes ainoa luonnollinen vaihtoehto. Emme kuulu kirkkoon ja haluan lapsella olevan oikeus päättää ihan itse mihin uskontokuntaan tahtoo kuulua vai haluaako mihinkään.

 

Juhla oli kaunis ja lämminhenkinen. Lapsi sai kummit ja oli seremoniakin, jossa paljastettiin nimi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minä en kuulu kirkkoon, mies kuuluu. Lapsille on pidetty ihan perinteiset ristiäiset pappeineen ja kummeineen. Voivat sitten itse päättää isompana, haluavatko jatkaa vai erota. Vaikka kummit on tytöille valittu, niin silti lähipiirin ihmiset on kaikki yhtä tärkeitä ja läheisiä lapsille, mikä on tosi tosi huippua. Itse en pidä kummien valitsemista mitenkään välttämättömänä. mutta sepä kuuluu asiaan kun kastetaan kirkon jäseneksi.

 

Muistaakseni tuo yhden kummin sääntö (siis että yksikin kummi riittää) tuli voimaan 2010 elokuussa, juuri kun oli meidän toisen tytön ristiäiset.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now