Guest -Jonski-

Ristiäiset vai nimiäiset?


487 posts in this topic

Ristiäisiä suunnitellaan. Ei ollut mulle helppo valinta, mutta kai se kiteytyy siihen että meille kirkko on osa suomalaista kulttuuria ja perinteitä (vietetäänhän jouluakin) eikä liity niinkään uskomiseen. Muksun annetaan erota, jos alkaa ahdistaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille tulee nimiäiset. Kumpikaan ei ole kuulunut kirkkoon maailman aikoihin joten ihan luonteva päätös.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me emme kumpikaan usko mihinkään, mutta koska minusta vauvan nimen pimittäminen kastejuhlaan/nimiäisjuhlaan asti on tylsää (sori vaan kaikki :lol:), niin nimiäisetkään eivät ole oikein vaihtoehto. Joten luultavasti kutsumme ihmisiä kotiin jonkin sortin ryhmissä (tyyliin kauempaa tulevat kaverit, sukulaiset, lähempänä asuvat kaverit) kahvittelemaan ja tapaamaan uutta tulokasta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vielä ei olla edes raskaana mutta ollaan jo päätetty ettei ristiäisiä tule. Nimiäiset ehkä, mutta katsotaan tilanteen mukaan. Mies oli sitä mieltä että kummit tottakai, mutta itse olen ajatusta vastaan kun kummithan liittyy nimenomaan ristiäisiin. Sitten taas jotkin erityisaikuiset lapselle kuulostaa oudolta. Miten te muut olette ratkaisseet tämän? Jättäneet kummit tai "kummit" kokonaan pois vai vaihtaneet nimitystä?

 

edit. Tuolla toisessa keskustelussahan tästä olikin jo puhetta. :)

Edited by Larus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nimijuhlat. Emme kuulu kirkkoon, joten valinta itsestään selvä :) Enkä pidä kasteen merkityksestä lapsella (sehän tarkoittaa muutakin kuin kastamista kirkon jäseneksi, ainakin Raamatussa). Ehdottomasti meillä on kuitenkin uskonto- ja eettistä kasvatusta kotona ja haluan, että lapsi saa koulussa osallistua et-tunneille. Kummeja ei tule.

 

Isovanhemmat tulevat järkyttymään :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillekin tulee nimiäiset koska olemme miehen kanssa eronneet kirkosta jo vuosia sitten. Nimiäisetkin sellaisenaan ovat meillä ehkä vähän väärä nimitys suunnitellulle juhlalle, enemmänkin tarkoituksena olisi pitää ihan lähimpien sukulaisten ja ystävien kanssa rennot kesäjuhlat joissa ihmiset jotka eivät vauvaa ole vielä tavanneet, pääsevät niin tekemään. Ajatuksena olisi sään salliessa pistää pihalle pitkät pöydät, koristella pihaa ilmapalloin, grillata ja järjestää muutenkin mukavat pippalot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei ole meille vielä ajankohtaista kun en ole raskaanakaan, mutta olen miettinyt tätä kyllä. Itse en kuulu kirkkoon ja haluaisin mieluummin nimiäiset. Mies kuitenkin kuuluu kirkkoon (tavan vuoksi) ja vaikkei millään tavalla uskovainen olekaan, en tiedä miten hänen puolen sukunsa suhtautuisi siihen jos lasta ei kastettaisikaan kirkossa. Eli tässä asiassa ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen, mutta eipä tässä mikään kiire vielä olekaan..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tämä onkin jännä kysymys. En ole miettinyt aiemmin. Erosin vuoden lopussa ev. lut. -kirkosta, koska olen alkanut uskoa hieman toisin joissakin asioissa. Lapset kuuluvat isänsä kanssa vielä kirkkoon, ja heidät kaikki on kastettu. Pitää kyllä miettiä, pidetäänkö kuitenkin vain nimiäisten tapainen siunaustilaisuus tälle neljännelle. Kuuluuko silloin ottaa lapsen elämään "kummeja"? Tuollaistakaan ei ole ennen tullut mieleeni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kumpikaan meistä vanhemmista ei ole erityisen kirkollista kansaa, mutta lapset kastettiin ja saavat sitten aikuisiällä päättää mihin uskovat. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tämä kysymys on melkoinen haaste parisuhteelle :P Minä kuulun kirkkoon ja uskonkin, mies on ateisti ja lapsikastetta vastaan.

Miehelle kaste on asia, josta lapsen tulisi saada itse päättää; itse koen, että kaste on vanhempien tapa yrittää turvata lapsen elämää pyytämällä apua suuremmalta voimalta. Aikuistuessaan lapsi saa tehdä päätökset juuri niinkuin haluaa, siitä olemme molemmat yhtä mieltä. Haluaisin ristiäiset myös siksi, että itselläni on lapsuudesta paljon hyviä muistoja seurakunnan kerhoista ja tapahtumista (tosin voi olla, että kastamaton lapsi voi yhtä hyvin osallistua seurakunnan tapahtumiin ja kerhoihin, mutta omatuntoni kyllä vähän soimaisi siinä tilanteessa). Iso juttu on myös kummius, haluaisin lapsellemme ihan oikean / oikeat kummit. Ja sitten on vielä historiallinen jatkumo, johon haluaisin liittää lapseni. Toisaalta ymmärrän myös mieheni näkökulman, koska onhan vähän hassua, että lapsen puolesta päätämme, millainen hänen uskontonsa on. Päätämmehän me toisaalta myös nimen, asuinpaikan, loma-aikojen ohjelman, mitä hän syö, missä hän nukkuu... Minusta on ihan ok ja oikeastaan vanhemman tehtävä, että tarjoaa jonkinlaisia vastauksen mahdollisuuksia isoihinkin kysymyksiin, kunnes lapsi on kasvanut niin isoksi, että muodostaa itse omat mielipiteensä.

Onneksi meillä on vielä puolisen vuotta aikaa päättää :) Katsotaan nyt, päädytäänkö lopulta ristiäisiin, nimiäisiin vai nimenantojuhlaan + siunaukseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ristiäiset, ollaan molemmat tapakristittyjä ja kuulutaan kirkkoon joten aika selvä valinta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ristiäiset.

Moniko teistä pitää kotona vai kirkolla/srk-talolla? Kauanko teidän juhlat on kahveineen päiveineen yleensä kestäneet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kotona pidetty molemmat ristiäiset. Varmaan kaikenkaikkiaan aikaa mennyt sellainen ~4h että viimeisetkin vieraat on lähteneet. Mutta meillä ristiäisissä vaan lähiperhe joten kovin vieraita eivät ole. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itse en kuulu enää kirkkoon, kolme lapsista on kastettu mutta nyt neljännen lapsen kohdalla pidetään nimiäiset. Ihan jo sen takia, että suvusta/ystäväpiiristä ei löydy enää ketään, kenet kummiksi voisi pyytää ja osa on myös kirkosta eronnut. Kolmannen lapsen kohdalla oli oikeasti suuri ongelma löytää toinen kummi, koska kirkko ei hyväksynyt yhtä kummia. 

Joten näin ollen helpommalla päästään kun ei tarvitse kummiasiaa miettiä ja lapsi saa isompana valita, haluaako kirkon jäseneksi vai ei. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now