Sign in to follow this  
Followers 0
Severiina

Allergiset lapsukaiset

10 posts in this topic

Olisi kiva lukea muidenkin allergisten lasten arkea.

Kuinka allergiat on todettu, miten hoidetaan, paljonko vaikuttaa arkielämässä yms...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aloittelen itse kertomalla meidän elämästä.

 

Esikoinen syntyi 08/06. 9kk todettiin maitoallergia ja hieman myöhemmin myös vilja-allergia. Maitona meni nutri-soija. Altistuksia tehtiin puolen vuoden välein ja nyt tyttö on 2v9kk ja kaikki ruoka-allergiat on poistunut. Nyt lepän kukinta-aikaan oli kovin räkäinen ja iho punoitti kasvoilla. Kaksi viikkoa kesti ja loppui kuin seinään. Eli epäilen lievää siitepöly-allergiaa.

 

Poika syntyi 07/08. Heti syntymästä hengitys rohisi ja poika oli kovin itkuinen. Kun poika oli 3vko oltiin yön yli sairaalassa tutkimuksissa hengityksen takia. Ottivat kaikenlaisia kokeita,mutta ei niissä mitään erikoista näkynyt. Rintakehä oli hieman "tynnyrin " mallinen ja sitä ihmettelivät. Sydämen ultrakin tehtiin,mutta kaikki oli ok. Diagnoosina saatiin pehmyt kurkunpää. Ei vaikuta millään tavalla kuulemma hengitykseen,mutta aiheuttaa rohisevaa ja korisevaa ääntä.

 

Ensimmäiset kaksi viikkoa meni hyvin poika söi ja nukkui. Sitten alkoi itkut ja poika oli koko ajan levoton. Puhuin tytön allergioista neuvolassa,jossa oli terkka vaihtunu. Sanoi et voi olla koliikkia ja katsellaan vielä. Siellä poika oli aina niin iloinen ja itkuja ei paljoa tullu. Kotona ei viihtynyt lattialla ja sylissäkin heilui koko ajan. N.2kk annoin pullosta nan:ia ja kasvot helahti punaiseksi kuin palo-auto ja nokkosihottumaa nousi. Sit lähdin käymään ensiavussa ja saatiin lähete sitä kautta lastenlääkärille. Ohjeeksi sain olla maidottomalla dietillä sinne asti kuin aika tulee. Vajaa kuukausi ja päästiin lääkäriin. Siitä alkoikin lääkärikierre ja Tän äipän hurja dietti. Poika reagoi kaikkeen mitä suuhuni laitoin. Saatiin almiron pepti resepti,mutta ei poika huolinu tutipulloo. Koitettiin neocate ja sekään ei uponnu. 5kk harjoiteltiin pullosta juomista ennen kuin sen huoli. Kaikki mahdollinen tehtiin,mut lopulta se onnistui. Nyt poika on ollut pullolla 2,5kk ja maitona profylac. Almiron jouduttiin vaihtamaan vajaa kuukausi sitten kun todettiin maissi-allergia. Tällä hetkellä ruokavaliossa ei ole kuin tuo profylac maito ja bataatti. Ja ikää on 10kk. :(

Silti vaikka ei muuta syö on iho tällä hetkellä huonossa kunnossa. Luultavasti on saanut taas jotain lattialta suuhunsa ja ne pienet murusetkin riittää... Tyttö kun ei vielä osaa varoa niin joskus laittaa omaakin ruokaa veljensä suuhun. Koko ajan saa olla silmät selässäkin :mellow:

 

Lääkkeinä meillä on kotona atarax,syrtec,sibicort ja rasvoina decubal ja essex. Kerran laitoin ceralan-voidetta ja iho lehahti täyteen punaisia läikkiä. Siinä kun on maitorasvaa (milk libits). En sitä vielä tuolloin tiennyt. :(

 

 

Jatkuu...

Edited by Severiina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mua kiinnostaa, minkä ikäisenä lapselle voi puhjeta siitepölyallergia? Olen itse astmaatikko ja olevinani tunnistaisin tytössä samoja oireita, ikää tytöllä tosin vasta 1v5kk. Olen kuullut, että lapsi altistuisi oikeasti vasta 2-3v iässä? Tietääköhän joku pitääkö tämä paikkansa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Meillä lääkäri epäili jo tuolla meidän 7kk (silloin 6kk) ikäisellä siitepölyallergiaa. Sanoi kyllä sitten, että jos lapsi olisi parivuotias, niin tapaus olisi selvä. Nyt se on kysymysmerkki. Eli tukkoisuutta ja kirkasta räkää valuu jokseenkin, hengitysvaikeuksia toisinaan ja silmät punertaa myös. Saatiin ohjeiksi käyttää Ataraxin sijaan Zyrteciä 2 kertaa päivässä ja lisäksi saatiin Ventoline. Meillä tosin on maitoallergiakin taustalla, joten joskus tuo räkäisyys liittyy myös siihen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos siilis :) Näitä oireita on meidänkin tytöllä... Lisäksi sellanen allerginen yskä, miten sen paremmin selittäisin... Silmiä tyttö hinkkaa koko ajan ja siristelee. Taitaa olla samoille jutuille allerginen kuin minä koska oireet alkoivat ihan samaan aikaan nyt keväällä meillä molemmilla. Itsessäni tunnistin oireet heti, meillä kulkee suvussa astma vaikka minulla onneksi lievänä. Mutta siskollani ja isälläni on niin pahana että ehdin jo toivoa että jos tyttö säilyisi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä puhkesi siitepöylyallergia vajaa parivuotiaana. Kaksi kertaa oltiin yötä taysissa hengenahdistuksen kanssa. Sitten saatiin astmalääkitys ja nyt kesät vedetään zyrteciä. Ei ole enää ollut ongelmia, ja astmalääkettäkään ei tarvita enää säännöllisesti.

 

Pojalla on vauvasta lähtien ollut myös kaikki mahdolliset ruoka-aineallergiat. Vieläkin on esim. maito ja muna poissa käytöstä. Olen 95% varma että seuraava lapsukainenkin on yhtä allerginen... Hänellä on eri isä, mutta ennusmerkit eivät ainakaan sen paremmat.girl_sad.gif No, nyt osaa varautua paremmin ja tietää mistä saa apua. Ja että kaikesta selviää hengissä.girl_wink.gif Tsemppiä allergiaperheille, se suo on todella syvä ja raskaskulkuinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä kummallakin pojalla on suolisto oireinen maitoallergia. Esikoisella myös tuo pientä punaisuutta kasvoihin jos saa maitoa. Esikoisella on myös infektio-astma johon lääkityksenä on ventoline ja flixotide. Toi viiminen lääke menee kaksi kertaa päivässä. Ja esikoisella on todettu myös atopia. Eli esikoista joutuu rasvaileen ja antaan lääkettä ja katsoon mitä se suuhunsa saa. Meillä ollaan siirrytty koko perhe maidottomaan kun kummallakin lapsista on maitoallergia joka tulee miehen puolelta. Anopilla todettiin vasta yli 50-vuotiaana maitoproteiini allergia. Joten on oletattavaa että meidänkin lapsilla se ei poistu mihinkään iän karttuessa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää on mun ketju!

 

Meidän 9,5kk ikäisellä tytöllä allergiat paljastuivat rankalla tavalla eli anafylaktisen sokin ja sitä seuranneiden allergiatutkimusten myötä. Ruokalistalla on tällä hetkellä peruna, porkkana, bataatti, parsakaali, kurkku, banaani, päärynä (ei tuore), mustikka, vadelma, broileri ja possu. Imetän edelleen joten omakin ruokavalio on tämän seurauksena kaventunut. Tällä hetkellä elämää rytmittävät sairaalareissut ja tutkimukset muutaman viikon välein (kaikki testit on tehtävä osastolla anafylaksiahoitovalmiudessa). Maito on pahin kaikista ja voi aiheuttaa pienestäkin määrästä suolistossa anafylaksian, pisara iholla riittää nostattamaan rakkulan. Ruoka-allergioiden lisäksi tytöllä on atooppinen iho.

 

Allergioiden paljastuminen on kyllä toisaalta helpottanut arkea kovasti, sillä tuohon 7 kk ikään asti yöt olivat tosi huonoja ja joulu- tammikuun tyttö vietti kantoliinassa kun mikään muu ei tuntunut häntä rauhoittavan. Nyt tiedän, että yli 10 heräämistä yössä ei välttämättä ole vain liikkumista harjoittelevan vauvan touhuilua vaan voi olla oire myös muusta. Pulauttelukin on kaikille vauvoille normaalia, mutta ei ehkä niin paljon että matot ovat aivan läikikkäiksi värjäytyneitä. Oireita on siis ollut jälkeenpäin ajateltuna jo selvästi ja olen niistä neuvolassakin puhunut, mutta kun tyttö ei sen selvemmin oireillut (esim. kakkaaminen on ollut aina normaalia), ei mitään osannut kukaan epäillä.

 

Tällä hetkellä oma vertaistuen tarve on jonkinmoinen, sillä vaikka allergiat ovat tosi yleisiä, tälläiset moniallergiset ja vaikeammat tapaukset ovat ainakin omassa tuttavapiirissä tosi harvassa tai heitä ei oikeastaan ole. Pari kertaa on tuntunut tosi pahalta kun pelkää lapsensa puolesta ja ikinä en kyllä unohda sitä, miltä tuntui pidellä tajutonta vauvaa sylissä. :girl_cry: Onneksi nämä ovat usein ohimeneviä juttuja, mutta välillä kyllä saa olla sydän kylmänä. Adrenaliini on koko ajan mukana ja jo tieto sen olemassaolosta kuitenkin helpottaa :)

Edited by Xanor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Xanor ja muutkin: Tuolla lasten terveys-puolella on vähän aktiivisempi ketju näistä allergioista!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojalla on atooppinen iho sekä on voimakkaasti alerginen itikoiden puremille:/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0