Adelita

Taaperoiden kestovaipat

92 posts in this topic

Ehdottomasti kannattaa kestoilla pottailuvaiheessa, kestot helpottaa ihan hulluna pottailua kun raaskii pienimmästäkin hädän epäilystä riisua sen vaipan eikä tarvii harmitella että taas menee roskiin. Meillä ei siis vielä(kään) pottailla, mutta tyttö oli jo lähes päiväkuiva 6kk-15kk iässä VVV:n ansiosta. Jostain syystä se vain loppui sit kuin seinään ja nykyisin tyttö ei malta istua potalle, eikä osaa enää pidättää pissaa. Kertsien kanssa en varmaan ikinä olisi jaksanut sitä VVV-rumbaa, joten siksi uskon sopivan hyvin varsinaiseen pottailuunkin.

 

Kestovaippayhdistyksen sivuilta saa kaavan, eikun ompelemaan vain. Myllymuksuilta saa kans tilattua valmista tsi-pakettia, jossa on materiaalit ja kaavat. Varmaan L-koko olisi hyvä. Housuvaipat voisi toimia kans hyvin tuohon tilanteeseen, kannattaa ostaa sellaisia jotka toimii harkkahousuina, mut tarvittaessa voi lisätä imuja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä ehdottomasti kannattaa pottailuvaiheessa siistyä kestoihin. Silloin vaippapyykkiä ei tule niin mahdottomasti, mekin pärjätään nykyisin n. 10 vaipalla eikä tarvitse pestä kuin joka toinen päivä. Eli huomattavasti vähempi hommaa pyykinpesun kanssa kuin ihan alkuaikoina. Nykyisin suurin osa kakoista ja melkein kaikki pisutkin kuitenkin saalistetaan jo pottaan. Kerran oli sama kertakäyttövaippa (yön jäljiltä) päällä vielä illallakin ja se alkoi jo mennä pahaksi kun teipit eivät enää tarttuneet ja materiaalista alkoi tulla sellaista höttöä.

 

Mulla yksi kaveri otti kestot käyttöön siinä vaiheessa kun lapsi oli kokonaan päiväkuiva, mutta yöllä saattoi vielä satunnaisesti (1 krt/vko) lirahtaa housuun. Siispä yöksi kestovaippa, joka ei mene pahaksi vaikka samaa vaippaa käyttäisi monta yötä jos ei vahinkoa satu ja sitten kun sattuu, (yöllä ei lapsi ole mikään megapissijä, joten ihan normaali-imu riittää) niin sit vaan pyykkiin. Ei tarvitse pyykätä mahdottomia määriä vaippapyykkiä, kun kyse on vain yhdestä yövaipasta ja säästyy rahaa kun ei tarvitse joka yöksi laittaa uutta vaippaa. Useampaa yötä peräkkäin kun ei pysty samaa kertakäyttövaippaa käyttämään kuitenkaan kun menee jotenkin hassun rakeiseksi se materiaali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pyytelisin suosituksia 1 v 5 kk taaperon yövaipoiksi. Alle puolivuotiaasta tähän asti käytetyt Tot bot Bamboozlet taittoimulla ja villikset ovat olleet pomminvarmat. Nyt vain eivät enää riitä ja ovat jääneet sen verran pieniksi, että tarrat ei pysy kunnolla kiinni. Mielellään käytettäisiin just sisävaippaa ja villiksiä, mutta en tiedä niistä mitään, em. vaipatkin ostin ihan summassa, mutta osuin onneksi toimiviin kerralla. Valitettavasti näistä ei vain tehdä isompia kokoja. Meidän poika on vantteratekoinen ja reisimakkaroitakin löytyy. Päiväsaikaan käytössä taskut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on viime aikoina ilmaantunut hassu ongelma vaippojen kanssa. Eli vaippa valuu kesken leikkien niin, että peppuvako tulee näkyviin. Vaippoina meillä on tarrallisia taskuja (Bumgenius 3.0, Sampsukka, Lempi). Tätä tapahtuu kaikkien vaippojen kanssa, vaikka miten kireälle ne pukisi. Housutkaan eivät pidä vaippaa paikoillaan, vaan valuvat mukana. Kiva olla jossain kylässä tms leikkimässä, kun jäbän peppu vilkkuu paidan alta. Ja kakat tulevat sitten monesti selästä ulos.

 

Poju on aika hoikka ja kapeapeppuinen ja ilmeisesti kapenee lantion kohdalta alaspäin rolleyes.gif

 

 

Onko jollain ollut vastaavaa ongelmaa tai osaisiko kukaan vinkata, millä nuo vaipat saisi pysymään?

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ En usko, että tarrallisia vaippoja saisi pysymään muuten kuin siirtymällä käyttämään bodeja. Meillä on taaperolla käytössä pelkästään sivunepillisiä vaippoja mm. tuon valumisongelman vuoksi (lisäksi ne on helpompi pukea seisovalle tai sylissä istuvalle lapselle eikä muksu toistaiseksi osaa riisua niitä itse), ne saa helpommin tarpeeksi kireiksi vyötäröltä ja osassa on vieläpä kumppari niin takana kuin edessäkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Mulle ei tullut mieleenkään, että tarrat voisi olla ongelman syy! Meillä kun yksikään nepillinen vaippa ei ole koskaan istunut kunnolla. Ne vasta valuivatkin, kun säätöjä ei saanut sopiviksi. Kaikista pahimpana sivunepillinen (ollaan tosin testattu vaan yhdenmerkkistä sivunepillistä). Nyt ei kyllä ole aikoihin ollut nepillisiä käytössä, joten kai niitä voisi taas kokeilla huh.gif.

 

Minkä merkkiset sivunepilliset teillä on suosikkeja?

 

 

Meidän lapsi on tosiaan pepusta tosi kapea ja hoikka, mutta masu on pyöreä pömppö. Tämä kehonmuoto tuo ehkä oman haasteensa vaippojen paikoillaan pysymiseen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä taas on reitevä mutta hoikkavyötäröinen poika, ja sivunepilliset vaipat on jo pitkään saanut säädettyä paremmin sekä reisistä että vyötäröltä sopiviksi - esimerkiksi reisineppi saattaa olla toiseksi kireimmässä tai löysimmässä, mutta vyötäröneppi kireimmässä säädössä. Etutarralliset vaipat jäävät vyötäröltä helposti löysiksi, kun ei niitä voi reisien vuoksi kiinnittää tarpeeksi kireälle.

 

Meillä käytössä ovat olleet lähinnä Onnikkaan ja Hahtuvahullun (Helmi) sivunepilliset vaipat. Onnikkaat ovat aika korkeita ja Hahtuvahullultakin meillä ovat käytössä korotetut +-koot. Pömppövatsaisella kannattaisi varmaankin kokeilla jotain kohtalaisen matalaa vaippamallia, jotta vyötärö jää kunnolla pömppiksen alle? Hahtuvahullun ns. normaalikoot (ilman +-merkintää siis) voisivat olla yksi vaihtoehto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mitä harkkahousuja olette käyttäneet? Meillä on hoikat lapset ja kaikki harkkahousut, joihin olen törmännyt, ovat olleet ihan hervottoman kokoisia :girl_mad:

 

Onko harkkahousuihin jollakin kaavaa? Tai siis mistä sellaisen löytäisi? Kestoihin mulla on hyväksi koetut kaavat (kokeilin ja muokkailin itse), mutta harkkahousuihin ei. Vai voiko sellaiset väsätä itse vaikka pikkuhousujen kaavoista? Sellaiset kyllä pitäisi löytyä.

 

Mitä harkkahousuissa on sisällä? Vetävät yhden pissan, mutta mutta... ? Niissä kai ei ole kuivaliinaa tms. vaan ovat ihoa vasten märän tuntuiset kastuessaan?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Meillä on Helemi-harkat ja Mannamaan harkkahousut. Kummassakin on sisäpuolen materiaalina tencel-joustofrotee, mutta myös bambujoustofrotee ja puuvillavelour kävisivät kai oikein hyvin. Imuina noissa on tiiman mallisesti 2-4 kerrosta, käytetyimpiä materiaaleja taitavat tällä hetkellä olla mikrokuitu- ja tencelfrotee sekä bambuhamppufleece. Mikrokuitu ja tencel ainakin kuivuvat nopeasti narukuivatuksessa, joten niitä ehkä suosisin tsi-harkkahousuissakin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onko teillä käytössä Laurelinin vaippoja? Meillä poika on reilu 8 kk ja muutamaa Laurelinin taskuvaippaa käytetään mieluiten, mietin vaan josko pitäis varautua isompiin kokoihin vai miten tää homma menee, nyt kun kasvu on hidastunut eikä enää vaatteetkaan jää niin pian pieniksi..? grin.gif Huuto.netistä koitin katsoa vaippoja, aattelin kokeilla eri malleja jotta löytää uusiakin suosikkeja, mutta kun en tiedä mikä koko olisi järkevin tällä hetkellä, M vai L ja meniskö noi ällät sitten pottaharjoitusvaiheessa yhä.. Tosin pottaharjoituksia tehdään jo päivittäin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on aika uusi, kerran vasta käytetty Laurelin yhdenkoon aio. Halvalla sai tarjouksesta ja on kyllä hyvin istuva vaippa 1v 2kk tytölle. Tarkoitus on noita yhdenkoon vaippoja käyttää sitten vauvallakin, joka heinäkuussa syntyy. Hyvin on kyllä säätövaraa tuossa vaipassa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä ostin Lapsimessuilta Laurelinin yhdenkoon AIO:n, oli ihan pakko ostaa, kun oli niin söpö kuosi :P:rolleyes: Istuvuudesta voin tulla raportoimaan myöhemmin, vielä ei olla ehditty kokeilla. Mukavan kapeannäköinen se on haaroista.

Edited by Scarlet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on käytössä enimmäkseen mun TSI vaippoja ja ovat istuvuudeltaan kyllä ihan parhaita. Sen lisäksi on pari Sampsukan yhden koon vaippaa, jotka ostin joskus ennen TSI aikoja. Ne ovat kyllä olleet pitkäikäisiä, kohta 1,5 v käytössä eikä vielä tarvitse käyttöä lopettaa, koska säätövaraa riittää vielä. Nyt olen sitten hankkinut muutamia Vihreän Variksen vaippoja ja ne ovat olleet aivan loistavia!

 

Meillä kyllä pottaillaan jo suurin osa pisuista ja kakoista lähes kaikki. Hoitopaikassakin on hoitaja ollut todella yllättynyt Oton pottailusta, hänen oma 3 v poika on vielä tiukasti kaatisvaipoissa. Otolla menee n. 1-2 vaippaa päivässä, iltaisin ollaan kotona oikeastaan koko ajan ilman vaippaa. Välillä tulee vahinkoja, mutta silloin saa syyttää vaan itseään kun ei ole kuunnellut lasta. Otto ei vielä osaa puhua ollenkaan ja ilmoittaakin vessahädästään hinkumalla syliin tai kitisemällä. Aina ei viestit mene perille ja sitten luututaan lattiaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä poika sai lainaksi muutamat kestoharkkarit, käytti pari kertaa jonka jälkeen totesi että ne on siskon vaippoja (sisko kestoili satunnaisesti silloin, nyt aktiivisesti) ja rupesi käymään potalla. Eli oppi oikeastaan reilussa viikossa päiväkuivaksi, pari viikkoa meni piha- ja kyläkuivaksi oppimiseen. Nyt mietin että kannattaisiko ostaa yökuivaksi opettamista varten omat pöksyt? Näin ihanat villaset, mutta onko ne hyvät? Varsinkin megapissijälle jolla välillä vaippakin falskaa.. :unsure: Näitä katselin klik

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ En ehkä yökäyttöön tuollaisia hankkisi, sillä ne ovat kyljistä yksinkertaista neulosta, ja jos lapsella on tapana nukkua myös kyljellään, falskaavat helposti. Imua ja kosteussuojaa pitäisi siis olla reilummin kyljissäkin, jos ja kun yöllä tulee ihan kunnon pissoja eikä vain pikkuliruja. Yökuivuuteen on myös hankala opettaa, koska siihen vaaditaan myös hormonaalinen valmius, paitsi jos kyse on siitä, että lapsi on yön pissaamatta, mutta lorottelee sitten aamulla herättyään ensimmäiset pissat vaippaan eikä pottaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minäkin kyllä sanoisin, ettei noissa ole riittävästi imua yövaipaksi. Ja jos olisi, niin eihän ne sitten varmaan enää olisi harkkahousut rolleyes.gif Sikälimikäli harkkahousuilla tarkoitetaan vaippaa, joka imee vain vähän pissaa, idiksenä vissiin, että ei ole niin isoa pissalammikkoa siivottavana vahingon jälkeen? Jos taas harkkahousulla tarkoitetaan vain vaippaa, joka on helppo riisua ja pukea potalla käyntiä ajatellen, niin sellainen tietty olisi ihan hyvä yöksikin. Tai no jos lapsi pissaa monta kertaa yössä pikkupissat, niin sitten tietty voisi ajatella harkkahousuja, jos haluaisi, että joka pissaan herättäisiin ja ne harkkarit vaihdettaisiin. Meidän tyttö pissaa vain kerran yössä, mutta sellaisen määrän, ettei siinä harkkahousuista olisi mitään apua, se on joko vaippa (jos haluaa, että sänky pysyy kuivana, ehkä) tai ilman (jos ajattelee, että lapsi siitä jotain oppii, eikä haittaa vaihtaa lakanoita). Meidän valintamme on kyllä vaippa, mutta lapsi ei ole samaa mieltä, joten joskus on noita sänkypissojakin girl_sigh.gif Ja vähän aikaa sitten se pissasi usein pottaan vasta herättyään, niin että vaippa oli kuiva, nyt taas ei kyllä vähään aikaan ole sitä tapahtunut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on kyllä edelleen aamusin vaippa niin täysi ettei varmaan kannattaisikaan koittaa vielä yökuivaksi oppimista, aamusin ensimmäisenä käydään potalla eikä sitä tarvitse edes muistuttaa. Pottaan tulee tosi iso pissakin, päivälläkin käydään paljon pissalla potalla eli kyseessä ei voi olla edes että pidätellään pitkin päivää ja vaippaan tehtäisiin kaikki. Onhan tässä kyllä aikaa, ei se tän päivän juttu ole että öisin on vaippa kun se ei paljoa vaadi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kestoilua täällä vähän aloitellaan tai ainakin kokeillaan 1,5v poitsun kanssa. Nyt on käytössä vain pari Muksut AIO:a ( onnikas, ipana ja ronja&roope vaippoja on tilauksessa ). L koko sivunepeilla mahtuu juuri ja juuri, 2h välein pitää vaihtaa. Pottailu ei kiinnosta pätkääkään, seisten saattaa pisut pottaan tulla. Istua ei jouda kuin 1s ja taas mennään. ;) Alle 1 vuotiaana pottailu sujui aivan hyvin, mutta kävelemään oppimisen myötä ei potalle juurikaan ehdi ja koska kertakäyttöiset ovat niin mukavia ja pintakuivia, ei senkään takia pojalla ole tarvetta ilmoitella pissoistaan tai edes kakoistaan. Jospa kestoilun myötä se potalle pissiminenkin alkaisi kiinnostaa.

 

Sellaista kyselisin, että kuinka moni ostaa kestoja käytettynä? Onko käytetyt oikeasti hygieenisiä? Itse en ostaisi kirpparilta itelleni alkkareita, joten miksi ostaisin lapselleni vaippoja. Edullinen hinta kuitenkin houkuttaisi, mutta onkohan aiheesta tehty tutkimuksia ja löytyisikö jostain faktaa, että ovat turvallisia käyttää?

Share this post


Link to post
Share on other sites

bebe, me olemme ostaneet vauvallemme kestovaippoja käytettynä. Itse olen pessyt esimerkiksi sisävaipat 90 asteessa. En osaa sanoa, että onko aiheesta tehty tutkimuksia. Löytyisikö lisätietoa esimerkiksi kestovaippayhdistyksen tai kestovaippainfon sivuilta? Tai ehkäpä joku kokeneempi konkari osaisi valaista asiaa... :girl_to_take_umbrage2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä käytössä molemmilla lapsille olleet ihan perus Fuzzit. Olen sinne sitten viritellyt lisäimuja tarpeen mukaan. Fuzzeihin siirryttiin n. puolen vuoden iässä ja niitä käytettiin vaippaiän (n. 2 vuotta) loppuun asti. Päiväkotiin olen myös vienyt kestoja satunnaisesti. Hyvin ovat toimineet sielläkin. Lasta hakiessa likaiset vaipat on laitettu viemääni erilliseen vaippapussiin, jossa vien ne sitten joka päivän jälkeen kotiin pestäväksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä on lähes kaikki vaipat ostettu käytettynä. Pesaisen vaan sen koneellisen, jossa on uusia vaippoja 90 asteessa, eiköhän siellä kuole kaikki vähänkin elävä. :) Nyt on kestoiltu kohta kaksi vuotta, eikä ongelmia ole ollut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bakteerit kuolee jo 60 asteen pesussa. Kyllä se on täysin hygieenistä, meille on suurin osa vaipoista tullut käytetttnä. Ei nyt tähän hätään ole mitään tutkimuslinkkiä laittaa tosin...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä ne pöpöt kuolee kuudenkympin pesussa, ja jos ei kuole, niin sen haistaa kyllä vaipasta! Jos vaippa tuoksuu raikkaalle, niin bakteereja ei ole. Itse en ostaisi käytettyjä alushousuja, koska ne ovat kulahtaneita ja niitä saa uutenakin halvalla. Jos olisivat yhtä kalliita kuin vaipat, niin ehkä ostaisinkin :D

 

Meillä käytetään jenkkimerkkiä Smartipants sekä FuzziBunzeja koossa M kymmenenkiloisella taaperolla. Kivasti toimivat, fuzzit ollut käytössä muistaakseni 2kk iästä saakka! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now