kultanen

Lääkkeellinen kohdun tyhjennys

687 posts in this topic

Tsemppiä roopsukka! Toivottavasti sulla on sielä vuoto alkanut viimeisimmän kirjoituksen jälkeen ja homma olisi siltä osin jo paketissa.

 

Mulla todettiin kkm viime syksynä (todettiin np-ultrassa rv 12+2, sikiön kehitys pysähtynyt rv 8 loppupuolella). Mulle kävi niin, että ekalla lääkesatsilla ei ollut juuri mitään vaikutusta. Sain sitten parin päivän päästä uuden satsin ja sillä kertaa ennen Cytoja otettiin Mifegyne. Tuo toinen satsi tehosi niin, että alkio ja jonkin verran muuta "raskausmateriaalia" poistui. Istukka jäi kuitenkin osin vielä kohtuun ja sen takia tehtiin vielä imukaavinta reilut kaksi viikkoa keskenmenon toteamisen jälkeen. Toivottavasti sulla menee lyhyemmän kaavan mukaan. Toisella cytokierroksella totesin, että käveleminen edisti tyhjentymistä, ja suurin osa matskusta tuli ulos sen jälkeen, kun kävin miehen kanssa pienellä kävelylenkillä kodin lähistöllä. Jätin myös särkylääkkeet mahdollisimman vähälle (ts. otin vain polilta saadut pari särkylääkettä ennen cytojen laittamista, sen jälkeen ei mitään), koska totesin, että ekalla yrityksellä ne lopetti mulla supistukset. Kipu oli mulla ihan siedettävää, kun pysyi liikkeessä tai heijasi jumppapallon päällä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vuoto alkoi aika pian viimeisen viestini jälkeen, mutta mitään hyytymiä ei ole tullut ja vuoto on niukempaa kuin normaali menkkavuotoni, mutta varmaan sellaista normi-ihmisen menkkavuotoa vastaavaa kyllä. Mulla kivut ovat olleet aivan sietämättömät ja sen kauhean lääkearsenaalin jälkeenkin mietin vielä ambulanssin kutsumista jotta pääsisin sairaalaan. Yritin kaikkia keinoja mut lopulta en pystynyt edes puhumaan oksentamatta, saati sitten kävelemään. Konttasin vaan lattialla jos halusin siirtyä paikasta toiseen. Päivystyksessä sanoivat rohkaisevasti et kaikkia lääkkeitä voi syödä et vuoto kyllä tulee jos on tullakseen eikä sitä voi lääkkeillä estää. Kuulemma jopa auttaa jos saa alavatsan rennoksi. Tämä piti ehkä hyvinkin paikkaansa, koska vuodot eivät alkaneet ennen lihasrentouttajan syömistä. Kohta taitaa olla taas aika ottaa uusi satsi lääkkeitä, sillä kivut tuntuvat palaavan. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Luulisin, että jonkin verran hyytymää pitäisi tulla, eli jos ei tuosta runsastu, kannattaa käydä tsekkaamassa, onko kaikki tullut ulos. Tsemppiä, toivottavasti homma on pian ohi!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No katselen nyt vielä hetken kun kerran vielä vuotaa, että jos niitä hyytymiäkin alkaisi jossain vaiheessa tulla. Mulla kun näyttää kaikki tulevan vähän viiveellä.. Sitkeä tapaus. Ja muutenkin kun se ultraus on mulle niin kivulias niin ei mielellään siihen menisi.. Eilenkin se tutkiminen sattui niin pirusti et kyyneleet tuli silmiin, vaikka koitin olla ihan rentona. Mulla on vaan jotain kipupisteitä sisälläni joihin osuessa tekee todella kipeää. Veikkaan että se liittyy sairastamaani fibromyalgiaan, kun endometrioosinhan pitäisi olla nyt kurissa kun kerran oli raskaanakin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nyt tuli käsky tulla huomenaamulla klo 8 päivystykseen ultrattavaksi ja jos ei oo kohtu tyhjentynyt niin tekevät kaavinnan samantien.. No, kai se on sit hyvä näin.. Ei ainakaan täydy käydä toista kivuliasta lääkekuuria läpi kun eka tosiaankin toi vaan melkein pelkästään ne kivut. Vuotaa kyllä edelleen mut ei edes normaalien menkkojen vertaa.. Miten kaavinnassa käyneet, pääsittekö kuinka pian kotiin ja pystyittekö itse ajamaan? Mä oon meidän "perheessä" ainut kortillinen joten jotenkin pitäis päästä kotiinkin.. Julkisia ei kulje tänne missä me asutaan. Taksilla menosta ois hyvä tietää etukäteen ettei auto jää sit sairaalalle. Tää viikko on kyllä ihan hirveä.. Tänään aamulla äitikin soitti että mummi on kuollut eilen illalla.. Sydänkohtaus.. Sille tehtiin pallolaajennus aikaisemmin ja sai lääkkeet kotiin mut omien sanojensa mukaan sydän oli nyt parempi kuin uusi.. Ei ehtiny olla kotona kuin pari päivää ja sitten kuoli.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roopsukka, täällä käytäntö on että kotiin pääsee 4h kaavinnan jälkeen ja jonkun piti tulla hakemaan, ei saanut siis yksin lähteä. Näin siis TAYSissa. Minulla siis epäonnistui lääkkeellinen tyhjennys myöhäisen keskenmenon jälkeen ja kohtuun jäi paljon istukkakudosta.

 

Paljon voimia sinulle <3

Edited by Lacrimosa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aion kyllä vielä kysyä perustelut sille, miksei yritetä lääkkeellistä tyhjennystä uudelleen kun se kerran nytkin pisti vuodot alkamaan. Toinen satsi voisi mielestäni tuoda loputkin ulos.. Kaavinta pelottaa et jos siinä meneekin joku pieleen.. Ja kun haaveissa on suurperhe niin tietää et keskenmenoja tulee vielä olemaan varmasti useita, eikä joka kerta voi kaavintaan mennä. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mulle tehtiin ns. imukaavinta, joka tehdään paikallispuudutuksessa. Ei ole ihan kivuton toimenpide mutta sen olisi saanut keskeyttää kesken kaiken, jos ei olisi kestänyt kipua. Mulla on aika korkea kipukynnys, joten toimenpide oli siedettävä. Päädyin imukaavintaan, koska keskenmenon toteamisesta oli kaavintapäätöksen hetkellä jo yli kaksi viikkoa ja silti en olisi saanut välttämättä aikaa nukutuksessa tehtävään kaavintaan lähipäiville (+ meillä oli matka varattuna ja sinne pääsy alkoi olla vaarassa). Tuon imukaavinnan jälkeen muistaakseni käskivät puoli tuntia tai tunnin istua kahviossa odottamassa ja sitten sain ajaa kotiin. Olin siis yksin autolla liikenteessä.

Edited by Hyasintti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soitin sinne sairaalaan ja kuulemma siellä kaavinta (imukaavintakin) tehdään nukutuksessa. Sanoivat et kestää kuitenkin vain joku 10 minuuttia kyseinen toimenpide mut et sitten ei vuorokauteen autolla saa ajaa, koska on "huumetta" elimistössä. Täytyy nyt sit keksiä jotain taksikyytiä tai vastaavaa, kun julkisia täältä menee aika huonosti ja kenelläkään tutulla 90km säteellä ei oo ajokorttia. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niin.. Säästyin kaavinnalta.. Viime yönä alkoi kahden aikaan supistella ja supisteli sitten ihan aamuun saakka. Ultrassa lääkäri totesi että täältähän on melkein kaikki jo poistunutkin et eiköhän loput tuu ihan itsellään pois. Antoi vielä pari cytotecia mukaan jotka otin heti kun pääsin kotiin. Tästä puolen tunnin päästä tuli n. 6cm möhkäle kovien kipujen saattelemana ulos ja lähemmän tarkastelun perusteella veikkaisin sitä istukaksi. Nyt vielä joitain kipuja tuntuu kun cytoteceistä on niin vähän aikaa mut ei oo tullut enää muuta kuin verta ulos.. Luulisin että itse alkio on poistunut minun huomaamatta jo aiemmin, eihän sen pitänytkään olla muutamaa milliä suurempi joten on hyvin voinut jäädä  huomaamatta. Olo on helpottunut vaikka jouduinkin vielä syömään noita cytoteceja pari kappaletta.. On se kuitenkin parempi vaihtoehto kuin kaavinta. Tulipahan käytyä pikavisiitillä sairaalassa taksin kanssa.. Tajusin sentään soittaa Kela-taksin ja pyytää lääkäriltä lapun että tarvitsin erikoiskyydin. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minulla olis kohdun tyhjennys edessä huomenna, tai toivottavasti se siis lähtee tyhjenemään! Mulla todettiin eilen tuulimuna yksityisellä ultrassa. Utraan hakeuduin vasemman puoleisten alamahan vihlomisten takia, sekä hitaasti vahvistuvien raskaustestien takia. Itse pelkäsin siis kohdun ulkoista, mutta tuulimunahan se oli (onneksi). Yksityinen gyne laittoi heti tälle päivälle lähetteen äitiyspolille päivystykseen. Tänään päädyin muutaman mutkan kautta Naistentautien polille tutkimuksiin ja hoidettavaksi sitten. Siellä ultrattiin vielä uudelleen ja samaan tulokseen päästin, kun edellisenä päivänä. Meinasivat, että katseltais vielä viikko, että mikä on tilanne, mutta minä halusin aloittaa lääkkeellisen tyhjennyksen jo heti. Ja siihen suostuttiin kyllä ihan mutisematta. sain sieltä lähtiessä jonkin lääkkeen, jonka pitäisi pehmentää kohdunkaulaa jotenkin (?) ja sitten 4 cytoteciä huomisaamulla emättimeen laitettavaksi. Kovasti jännittää tulevat kivut. Sain reseptin ja ohjeet, että voin ottaa 2 x panacodin ja 1x 800mg Buranan kerralla. ja että kannattaa ottaa ne, ettei kipu pääse pahaksi. Jos joku ehtii lukemaan tämän ennen huomista, niin kiinnostaisi tietää millasilla kipulääkkeillä ootte pärjänny ihan inhimillisesti. Muutamia juttuja luinkin tästä ketjusta, missä kivut oli jotenkin hallittavissa. Vähän lohduttaa, että mulla olis vasta vko 6+1, hoitaja sanoi, että ei pitäis olla kovin paha juttu noin pieneillä viikoilla. Toivotaan parasta, mut silti vähän pahinta kumminki pelkään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen tosi pahoillani vauvakuumeilija! Mun lääketarinat voit lukea ylempää tältä sivulta, mutta siis koin että kivut oli siedettäviä, vaikka raskaus oli vähän pidemmällä (ts. alkio kuollut rv 8 loppupuolella, todettiin rv 12+2). Jälkimmäisellä tyhjennyksellä otin vain nuo polilta saadut lääkkeet. Liikkeessä pysyminen (käveleminen, jumppapallon päällä heijaaminen...) auttoi sekä tyhjentymiseen että kipuihin. Nää on tietysti tosi yksilöllisiä, ja kannattaa varata muutakin kipulääkettä varmuuden vuoksi. Paljon tsemppiä, toivottavasti tyhjennys sujuu ongelmitta!

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos myötätunnosta. Onhan tämä kyllä ikävää, eik toivoisi kenellekkään. Toivottavasti tästä selviäisi edes jotenkuten "helpolla", että pääsisi pois tästä tilanteesta nopeasti. Sitten varmaan vasta edes tietää miltä oikeasti tuntuu. Nyt varmaan suurin huoli noista käytännön asioista. Voih, sinulla on käynyt vähän ikävästi, että on täytynyt tehdä vielä jälkeenpäin toimenpiteitä. :( Onkohan tuo Mifegyne se lääke jonka minä otin sairaalalla, joka pehmittää sitä kohdun suuta?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Olen todella pahoillani uutisistasi, vauvakuumeilija. <3 Toivotan jaksamista ja hyviä asioita sinulle. 

 

Mifegyne on se kohdunsuun pehmentäjä. Aina sitä ei edes käytetä, joten hienoa että olet saanut noinkin paljon lääkettä auttamaan.

 

Oma kokemus kivuista on ollut ihan "ok". En käyttänyt mitään järeämpiä lääkkeitä.

Kun se tyhjentyminen voi vähän kestää (vuotoa tunteja/päiviä), ja aktiivisimmassa vaiheessa lääkkeen vaikutus on saattanut jo hälvetä, ei ole haitannut minua. Vähän menkkakipua pahempaa.

Lähinnä se nesteen ym. määrä voi olla ajoittain iso, joten kylppärin lähellä olo (jos kotona olet) kannattaa. Sen kyllä tunnistaa, jos kannattaa siirtyä vessaan. 

Toivottavasti sinulla menee tuo operaatio parhain päin. <3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivottavasti vauvakuumeilija sulla on tyhjennys jo takanapäin ja toipuminen voi alkaa. Mifegyne + cytot oli mulla tokalla kierroksella toimiva yhdistelmä, tosin ei sekään ihan riittänyt istukan irrottamiseen. Toivottavasti sun ei tarvi mennä pitkän kaavan mukaan! Halauksia ja tsemppiä!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos kannustuksesta ja tsempeistä! Valitettavasti piti kumminkin kaapia. Cytot ei toimineet ollenkaan mulla. Otin yhteensä kai 16 kpl, kaavintaan mennessä kohdunsuu ei ollut pehmennyt eikä auennut ollenkan, joka on kai todella harvainaista. Sen seurauksena lääkäri joutui "väkisin" viemään pienimmän mahollisen kaavintavälineen sisään, ja se humpsahti mahollisesti jossain kohtaa kohdun seinän läpi. Lääkärin mukaan tuli siis parin millin reikä. Sen jälkeen kaavittiin supervarovaisesti Ultran kanssa loppuun. Jouduin jäämään seurantaan sairaalaan. Toivottavasti tänään tulis ekan kerran "hyviä" uutisia ja pääsisin kotia. Pitää ootella vielä verikokeiden tulokset ja kerran ultrata vielä. Jospa tää tästä vielä. En toivois kyllä kellekkään tämmöstä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voi ei :( ... Mulle kerrottiin, että Cytotecit eivät toimi 20% tapauksissa. Mulle kävi pari kertaa samoin, että piti ottaa tolkuton määrä tabletteja ilman tulosta (toisella niistä kerroista lähti vuoto sitten odottamalla käyntiin, toisella kaavittiin).

 

Toipumista sinulle kaikin tavoin. Paranet ihan varmasti, vaikka nyt ei varmaan tunnu siltä.  :lipsrsealed:

 

PS. Jos yhtään lohduttaa ajatus, miksi näin ehkä kävi: Kroppasi oli niin valmis raskauteen, että "jatkoi" sitä kaikesta huolimatta. Toisella kerralla voi käydä onnellisemmin! 

Edited by Lilyana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toivottavasti tuo pitäis paikkaansa, lohduttava ajatus sinällään. :)

 

Vielä viimenen ongelma näkyi ultrassa tänä aamuna. Kohtua kaavittiin tosiaan tosi varovasti, ja sinne jäi sattumalta pienen pieni pläntti limakalvoa ja se tuulimunan palleroinen pysyy vaan sinnikkäästi siinä kiinni. En oikein tiennyt itkeäkkö vai nauraa, kun kertoivat, että siellä se vieläkin on, kaavinnan jälkeenkin. Sille ei uskallettu enää tehä mitään tässä vaiheessa sen reiän takia. Kolme gynepuolen lääkäriä sitä ihmetteli, ja totesivat, että kyllä sen pitäis tulla itekseen jo ulos. Minä en tosin usko enää ollenkaan tuohon kaiken tämän jälkeen. Toivottavasti ei rupeasi tulehtumaan ennen ens viikon to verikoetta. Reikä ei ollut aiheuttanut onneksi ongelmia, ja siitä lääkärit ei olleet huolissaan. Kaikkea sitä oikeasti voikin sattua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tsemppiä vauvakuumelija, aikamoiseen mankeliin olet joutunut... Meni sitten todellakin pidemmän kaavan mukaan.  :( Toivottavasti tuulimuna sieltä nyt poistuu ja toipuminen voi alkaa! Jos poistuminen kestää, kannattaa varmaan herkästi mennä käymään tsekkaamassa tilanne, ettei tosiaan pääse tulehtumaan. Mulle annettiin kaavinnan jälkeen vahvat antibiootit, ilmeisesti oli jo pientä merkkiä alkavasta kohtutulehduksesta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hui hitto että minusta tuntuu hurjalta, kun tuon tyhjennyksen joutuu tekemään kotona :-/ Itsellä ensimmäinen raskaus päättyi joskus viikolla 8, mutta asia huomattiin vasta 12+ jotain, nt-ultrassa. Tuo välissä ollut kuukausi sujui ihan normaalisti, ei mitään viitteitä keskenmenosta. Tyhjennys tehtiin osastolla, kotiin sain vaan esilääkityksen. Mun kohdalla osastolle olisi kyllä jouduttu lopulta kuitenkin. Osastolle menin jo aamuvarhaisella, ja cytoja meni alakautta monta satsia, ennen kuin alkoi tapahtua, mutta sitten tapahtuikin rytinällä. Ns. taviskipulääkkeistä ei ollut mitään hyötyä, oksensin, hikoilin ja kuivuinkin jo sen verran, että taisivat lopulta pari pussia keittosuolaa tiputtaa, kun juoda en saanut ja alkoi jo todella nuuduttaa. Vähän tujumpi kipupiikki onneksi helpotti jonkun verran. Paljon tavaraa tuli ulos, mutta myöhään illalla kun lääkäri tsekkasi tilanteen, kävi ilmi, että istukkaa ja muuta silppua oli jäänyt kohdunsuulle tukkeeksi, ja niitä sitten irroteltiin pihtien kanssa (ei ehkä elämäni parhaita hetkiä). Yön yli annettiin vielä tilanteen edetä omineen, mutta kun aamupäivällä tyhjentyminen oli edelleen kesken, jouduin leikkuriin ja kaavintaan. Kotiin pääsin vasta illalla, eli kaksi päivää meni koko prosessiin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei!

Sain juuri ison laskun kunnallisesta sairaanhoidosta ton tyhjennyksen vuoksi. Ootteko muut joutuneet itse maksamaan nuo poliklinikkakäynnit, vaikka neuvolasta on sinne lähetetty? Pisti vähän ihmetyttämään, kun ei kukaan missään vaiheessa kertonut, että joutuisi tässä itse vielä maksumieheksi.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Jouduin maksamaan osastolla tapahtuneesta kkm hoidosta hoitopäivämaksut. Ei se mukava ylläri ollut kun ei mullekaan siitä kukaan puhunut mutta olihan se toisaalta ihan loogista. Kaikkihan noista poli- ja osastohoidoista maksavat, vakavammissakin asioissa. Ainahan keskussairaalaan mennään lähetteellä.

Edited by Montana

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm.. mä kävin siis vain hakemassa lääkkeet ja tyhjennys tapahtui kotona.. Tuli 2x poliklinikkamaksu kun 2 kertaa kävin tutkittavana.. Ja mulla oli sellainen käsitys et täällä olis muutenkin pitänyt olla sellainen vuosimaksu, eikä jokaisesta kerrasta erikseen yli 30 euroa... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now