Tikku

Mitä mieltä varpajaisperinteestä?

182 posts in this topic

Uskoisin että pitää jonkinlaiset pippalot, noilla kun on aika tiivis kaveriporukka ja kun yhdelle on jo ehditty pitää varpajaiset, niin varmaan järkkäävät sitten muillekin. Ja pyhästi uskon siihen, että osaa joka tapauksessa pitää juhlinnan semmoisissa rajoissa ettei tule sanomista.

Piti kaivaa oma edellinen vastaus. Nyt kumpikaan ei muista, että pitikö tuo varpajaisia vai ei. :D Jonkinmoinen maltillinen saunailta saattoi olla. Kun tämä toinen näkee toivottavasti kesällä päivänvalon, niin jopa toivon, että lähtevät poikien kanssa vähän tuulettumaan. Nykyään melkein kaikilla on jo perhettä, joten humputtelut on vähentyneet aika radikaalisti. Itseasiassa nyt on muutamille kaveriäideille järjestetty porukalla myös omat varpajaiset, sitten kun se äidille itselleen on sopinut imetysten ja muiden takia. Toivottavasti mäkin saan sitten sellaiset. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mies ei esikoisesta mitään varpajaisia pitänyt, tuskin haluaa toisen syntymänkään jälkeen pitää. En kyllä pistäisi pahaksi vaikka sellaiset järjestäisikin. Eri asia on, josko tietäisin että ne on hirveet örvellysbileet, mutta kun mieheni ei sellaisia harrasta. Meilläkin tilanne on kuin Jenny-Marialla, mies osallistuu perhearkeen melkein enemmän kuin minä. Varsinkin nyt raskausaikana kaikki hommat tuntuu kaatuvan miehelle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä mies on saattanut pitää jotkut "varpajaiset" muutama kuukausi vauvan syntymän jälkeen. Käytännössä tämä ei ole eronnut mitenkään siitä, että viettäisivät normi miestenillan. En haluaisi, että lähtee varpajaisiaan viettämään kun olen sairaalassa. Luulen, että vauvan syntymä on lapsillekin sen verran jännittävä kokemus, että isän läsnäolo on tärkeää. Se, että iskä lähtis vielä jonnekin, tulis väsyneenä ja krapulaisena kotiin, ei olis musta hyvä idea. Tosin en muutenkaan kannata mitään "juopottelua" eikä mieskään sellaista harrasta kuin äärimmäisen harvoin. Haluan, että mies tulee virkeänä moikkaamaan mua lasten kanssa laitokselle, juhlia ehtii sit vähän myöhemminkin. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kyllä meillä mies sai pitää varpajaisensa ja kuvista päätelleen oltiin nautittu enemmänkin kuin muutama olut. Käy muutenkin harvemmin missään "poikien kanssa", joten jos haluaa noin juhlistaa, irrotella ja kenties purkaa jännitystään synnytyksestä jne, niin mulle se on ok.Varpajaiset pidettiin silloin kun minä olin vauvan kanssa sairaalassa. Perhehuonetta ei saatu, joten eipä Se mies siinä muutenkaan koko aikaa olisi ollut vrt.siihen kun joku täällä kauhisteli miten mies raaskii olla pois vastasyntyneen luota. Kotiin miehen oli kuitenkin joka ilta mentävä. Kotona mua ja vauvaa odotti siisti asunto ja jääkaappi täynnä ruokaa, eikä suinkaan mitkään juhlinnan jäljet.

Kotitumispäivänä tai siinä ekoina viikkoina en olisi katsonut hyvällä, jos mies olisi lähtenyt rilluttelemaan.

Edited by Retiisi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mies piti varpajaisgrilli-illan, joka lopulta osui juuri meidän kotitutumispäivälle (oli aluksi uskomus, että päästään kotiin vasta vielä myöhemmin). Oli kuitenkin liikkeellä ihan autolla, joten ei tarvinnut miettiä, missä kunnossa tuore isä tulee kotiin. Kunnon rillutteluvarpajaiset on tulossa sellaisena viikonloppuna, jolloin on muutenkin mies menossa rilluttelemaan, niin edellisenä iltana pitää sit varpajaiset. Silloin pojalla ikää jo melkein 2 kuukautta, joten ei ole tulossa ihan heti. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

En alkaisi miehen menemisiä rajoittaa ja jos hän haluaisi varpajaisensa, siitä vain. Silti on pakko sanoa, että olisin pettynyt, jos hänellä vielä mun ollessa sairaalassa olisi kova kiire viettämään kosteita varpajaisia. Arvostaisin kovasti, jos hän tapaisi kavereitaan vasta vähän myöhemmin. Mies on kyllä sen tyyppinen, että jos tilanteeseen päädytään, hän ei luultavasti koe tarvetta järjestää varpajaisia vaan keskittyy perheeseen. Hän kun ei muutenkaan paljon rilluttele. 

 

Varpajaisperinteen näen siis aika negatiivisena ja miestä ja naista eriarvoistavana. Toisaalta nyt kun luin Retiisin vastauksen, jossa viitattiin jännityksen purkamiseen synnytyksen jälkeen, suhtautumiseni pehmeni vähän. En ollut tullut miettineeksi tuota puolta ollenkaan. Tosiaankin voi tulla enemmän kuin tarpeeseen jakaa ystävien kanssa kokemuksia raskausajasta ja synnytyksestä ja kuulla kokeneempien mietteitä perhe-elämästä. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä ehdottomasti halusin, että mies pitää varpajaiset silloin kun mä olen vielä sairaalassa, ettei sitten kun vauva on kotona tarvitse katella krapulasta miestä ;)

Varpajaiset on mun mielestä ihan kiva perinne, ja vauva jos mikä on Mies-juhlan ansainnut. Suomalaiseen juhlintaan kuuluu alkoholi, eikä siinä sen ihmeempää. Mies käy niin harvoin muutenkaan missään, että ei tulisi mieleenkään "kieltää" moinen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Samoilla linjoilla. En ole kokenut, että miehen tarvis olla sairaalassa aamusta iltaan mun ja lapsen kanssa, mutta kotiin tultuani odotan miehen viettävän alkuun mahdollisimman paljon ajastaan uuden vauvan seurassa. Eli jos mies on pitänyt varpajaisensa mun ollessa sairaalassa, niin mies saa puolestani kaikessa rauhassa nukkua krapulan pois aamupäivällä ja tulla vasta iltapäivällä siistiydyttyään sairaalaan meitä katsomaan.

 

Mä en koe varpajaisia negatiivisena, vähän hölmönä perinteenä kyllä. En koe, että se olisi minulta mitenkään pois, minähän olen kuitenkin se, joka on saanut kantaa lapsen kohdussani ja synnyttää. Koen sen olevan suunnaton etuoikeus, mitä mieheni ei pysty ikinä kokemaan :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä kovin kosteita bileitä ei tarvitse järjestää kun vauva on ihan pieni. Parikuisena alkaa hommat jo luistaa ja silloin on varmaan isän aika kiva päästä tuulettumaan. Tosin ehdottomasti äidin jaksamisen mukaan. Ja äidille omat pippalot sitten myöhemmin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varpajaiset on mielestäni ok, jos ne pidetään vasta n. parin kuukauden päästä vauvan syntymästä, eikä silloin kun äiti on vielä sairaalassa lapsen kanssa - tuntuu vähän oudolta, jos isä vaan bailaisi kun häntä todenäkösesti tarvitaan tueksi sairaalassa. Sama juttu isyysloman kanssa, se aika menee nopeesti, ja bailata ehtii myöhemminkin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun puolesta mös varpajaiset on ihan ok, kunhan tosiaan ei ajoitu ihan mihinkään "lapsivuodeaikaan", tai sisällä armotonta ryyppäämistä. Jotkut illanistujaishenkiset on mun puolesta ihan fine.
Varsinaisessa humalassa ei ole mitään asiaa kotiin jos siellä on samaan aikaan pieni lapsi (olkoonkin nukkumassa tai ei).

 

Tosin en jaksa uskoa, että meillä joudutaan edes keskustelemaan tästä asiasta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vähän riippuu minkälaiset varpajaiset kyseessä. Mulle ihan ok jos mies haluaa pari paukkua ottaa kaverien kanssa ja keskustella isyyden tuomista tunteista ni sehän on vaan hyvä että saa vähän muuta ajateltavaa... Mutta jos se on vaan tekosyy vetää pää täyteen ni ei oo sellasella isällä mitään asiaa sairaalaan kattoon mua tai vauvaa...

 

Tietenki jos ne järjestetään vasta myöhemmin kotiutuksen jälkeen mutta siinä siinä vähän menee se hohto. Kyllähän niitä saunailtoja saa olla. Mies on luvannu ettei oo humalassa raskausaikana (muutaman "saunakaljan" voi ottaa) eikä oo ollukaan. Mutta ei sekään oo kivaa ku toinen hokee ettei voi olla mitään valittamista sen juomisesta ku mun mielestä tän pitäis olla niinku "normaali tila". Saa sitä tieteni joskus humalassaki olla mutta tietyissä tilanteissa se helposti lähtee käsistä eikä todellakaan oo kivaa kateltavaa.

 

En oo ite todellakaan mikään absolutisti mutta nyt raskausaikana toleranssi muiden juopottelulle on vähentyny entisestään. Varsinki nyt vapun aikana ei jaksais kuunnella miljoonatta kertaa samoja juttuja opiskelijavapuista. Varsinki ku opiskelut on nyt vihdoin takana päin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tää on jännä aihe. Vähän niinkun polttaritkin. Mä itse koen tän niin että mä en olis mennyt naimisiin ja hankkiutunut raskaaksi miehelle kenen omaan arvostelukykyyn tällaisessa asiassa mä en voisi luottaa.

Mutta toisaalta mulla on yleisestikin vapaampi suhtautuminen alkoholin käyttöön kuin mitä monella täällä tuntuu olevan. Meillä kyllä tissutellaan viiniä viikottain / muutamia kertoja viikossa normaalisti. Toki itse en nyt raskauden aikana juo mutta en mä ymmärrä miksi mun mies ei saisi juoda? Jos se juo kotona niin se on pari viskipaukkua tai olutta viikonloppuiltana. Jos sillä on poikien ilta niin juo enemmän ja joskus on krapulakin mutta mitäs siitä, ei se usein ulkona käy. Tai sitten juhlitaan molemmat (esim tuleva juhannus) niin ihan selväähän on että minä en juo ja mies juo. En mä jotenkin osaa nähdä siinä mitään ongelmaa.

 

Ja vastauksena siis alkuperäiseen (sori pitkästö introsta) niin mä luulen että joudun tökkimään miestä että lähtee viettämään varpajaisia. Jos ei saada perhehuonetta niin toivon että pitää varpajaiset jo sairaala-aikana mutta jos saadaan niin ehkäpä muutama viikko / kuukausi kotiutumisen jälkeen voisi olla hyvä. Samaan aikaan mä voisin kutsua mun parhaat ystävät kylään ja korkata shampanjan heidän kanssa (toki en varmaan lasia enempää voisi juua kun olen vauvasta vastuussa mutta silti).

 

Ja jos tuo varpajaisten takia on krapulassa niin siinähän on. Se on yks aamu. Enköhän mäkin tuu menemään ulos sitten kun se on imetyksen yms puolesta mahdollista. Kiva vaan jos juhlii isäksi tulemista, ei se alkoholi mikään demoni ole mikä tekee Huonoksi Vanhemmaksi heti kun sitä ottaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lyhyesti: koko perinne on perseestä, naista halventava ja menee yli ymmärryksen.

 

 

Mies voi ryypätä ennen vauvaa, odotusaikana ja vauvan syntymän jälkeen. En ymmärrä miksi pitää jättää vastasynnyttänyt nainen vauvan kanssa sairaalaan/kotiin ja lähteä vetämään hanurit olalle. Kunnioitan miestä joka haluaa olla lapsensa ja naisensa kanssa, tukea ja olla läsnä. Hormoonihöyryissä oleva synnyttänyt nainen kaipaa mahdollisesti unta, ja siinä oiva tilaisuus miehelle sylitellä vauvaa ja antaa äidin nukkua, ottaa vastuuta ja olla mies isolla äMMällä. 

 

 

Exä vietti varpajaiset esikoisesta. Muiden kohdalla tätä ei enää tehty (ei kiinnostanut häntä, en kieltänyt).

 

 

(polttaritkaan ei ole mun juttu, ei omat eikä muiden, joten olen ehkä hieman nipo vaan tällaisten ''perinnekännijuttujen'' kanssa. )

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Mitäs jos ei saa perhevuonetta ja mies häädetään yöksi kotiin? Pitääkö sen kökkiä kotona ja miettiä isänmaata (ja ikävöidä vaimoa ja lasta) vai saako käydä drinksuilla kavereiden kanssa ja palata taas seuraavana aamuna sairaalaan?

 

En kyllä ymmärrä tätä "naisia halventavaa". Siis mikä siinä halventaa naisia? Se ehkä halventaa ko. parisuhdetta jos on sovittu ettei varpajaisia järjestetä ja silti mies lähtee ja on vaikka kolmen päivän ryyppyputkella mutta muuten se on ymmärtääkseni ihan parin oma valinta mitä perinteitä haluaa noudattaa. Puhumattakaan pelisilmästä, ei kai kukaan nyt väen vängällä järkkää varpajaisia jos äiti ei ole kunnossa tai kaipaa apua yms. Mä nyt en vaan jaksa uskoa että lapsen syntymästä seuraavan parin kuukauden sisällä ei löytyisi iltaa kun mies voi käydä varpajaisdrinksut ottamassa kavereiden kanssa - olettaen että lapsella ja äidillä on terveyden puolesta kaikki ok.

Edited by kinuskimansikka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muakin jäi kaivelemaan tuo "naista halventava". Siis millä tavoin? Kyllähän siitä sellaisenkin juhlan saa, mutta ei se sitten mielestäni ole varpajaisten tarkoitus. Parasta mun mielestä varpajaisissa on ollut se, miten ihania lahjoja miehen kaverit ovat tuoneet miehelle. Esikoisen varpajaisissa yksi lahja koski myös meidän parisuhdetta, se oli ja on aivan ihana muisto :lipsrsealed:

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tykkää. Tämä ehkä johtuu siitä, että kaveri- ja tuttavapiirissä varpajaisia on vietetty milloin ulkomailla, milloin ruotsinlaivalla ja milloin ties missä. Ja kaatokännissä tietenkin. En tosin tiedä, että onko nämä tapahtumat olleet ihan ok tuoreille äideille.

 

Ymmärrän kyllä jos muutamat oluet juodaan, saatetaan ottaa konjakkiakin ja polttaa sikaria. Mutta, että perskännit vedetään vauvan kunniaksi, niin ei vaan minulle passaa.

 

Mies on onneksi sanonut, että ei ole kiinnostunut siinä vaiheessa ryyppäämisestä. En ole vielä raskaanakaan, mutta tarvitsen varmasti paljon miehen tukea lapsen synnyttyä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varpajaisissa sinänsä en näe mitään paheksuttavaa, mutta...

 

...mun mielestä on jotenkin itsestäänselvyys, että välittömästi synnytyksen jälkeen molempien vanhempien elämä pyörii vauvan ympärillä (jos esikoinen, perhehuoneessa tai sitten päivät ainakin sairaalassa) tai jos on vanhempia lapsia, niin mies hoitaa varmaankin niitä ja tulee mahdollisuuksien mukaan käymään sairaalassa. Ja kotiutumisen jälkeen ainakin itse olen kaivannut molemmilla kerroilla a) rauhallista elämää B) miehen apua tai oikeastaan hän on tehnyt lähes kaikki kotityöt alkuvaiheessa. Ja varsinkin tokan synnyttyä jonkun piti viedä esikoista ulos ja harrastuksiin (juu, varmasti monet äidit lähtee heti synnäriltä leikkipuistoon, mutta olihan se paljon helpompaa kun mies vei enkä näe kovin paheksuttavana jos juuri synnyttänyt äiti haluaa mahdollisimman helpon arjen). Eli siinä mielessä heti syntymän jälkeen tai edes viikon päästä tapahtuvat varpajaiset eivät oikein mahdu mun päähän.

 

Mun mies ei ole järjestänyt varpajaisia (olen kysynyt haluaako, ei kuulemma jaksanut) ja kaverinsa ovat järjestäneet muualla kuin kotona kun vauva on ollut hieman isompi, tyyliin kuukauden. Minusta tuo on hyvä ratkaisu. En siis paheksu muitakaan ratkaisuja, mutta mulle ei vaan jotenkin mene päähän että miten käytännössä se onnistuu että mies pitää bileet kun vauva on päivän vanha.

 

Tai no, paheksun todella voimakkaasti jos synnyttänyt äiti joutuu tulemaan siivottomaan kotiin varpajaisten (tai muun ei-välttämättömän syyn) takia. Eli jos äidin ja vauvan ja mahdollisten isompien lasten hyvinvointi on etusijalla, niin silloin varpajaisissa ei ole mitään pahaa.

 

Ja me siis käydään molemmat kaverien kanssa ulkona useinkin ja se on vain ilmoitusasia. Mutta kun on vastasyntynyt, niin se on erikoistilanne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naista halventava -ilmaisu lienee turhan jyrkkä, mutta oma kantani alkoholiin on niin kielteinen, että se selittänee sen, että olen karvat pystyssä ryyppyperinteistä.

exäni piti tosiaan ne yhdet varpajaiset esikoisesta. Lähibaarissa ryyppäsivät pilkkuun asti, mies tarjosi koko köörille, ja sauraavana aamuna oli armoton krapula.
Kun pääsin kotiin oli siellä mulle siivottavaksi sotku pizzalaatikoista lähtien, puhumattakaan riemusta kun kuulin baarilaskun summan. Ex ei tosin sairaalassakaan viihtynyt eikä siellä oleillut, joten kaipa tuo sama minulle vaikka itse tikit alapäässä, verenhukan jälkeen yritin epätoivoisesti tissittää vauvaa, itkeskelin hormoonihöyryissä, ja kotiinpaluu oli sekin ikimuistoinen. Eipä ko ukko ollut synnytyksessäkään mukana.

Samoin kaveripiirin varpajaiset ovat kaikki sisältäneet reippaasti alkoholia ja seuraavana aamuna vauvat ovat päässeet moikkaamaan viinahuurulta haisevaa tuoretta isää. Voi kuinka somaa.... :/ 

 

Jokainen tekee tyylillään, mulle toivottavasti sallitte oman kileteisen kantani :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No mutta ei tuo kylöä tee varpajaisista yleisesti naisia halventavaa. Tuo oli spesifisti sua ja tein suhdetta halventavaa millä ei sinällään ole mitään tekemistä varpajaisten kanssa vaan siinä käytettiin lapsen syntymää syynä perseillä ja olla idiootti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En myöskään tajua tuota "naista halventavaa" tässä yhteydessä. Kyllä se on ihan miehestä itsestään kiinni, millä lailla ja milloin varpajaisensa viettää jos viettää.

Meidän kuopus on vähän vajaa 1kk kun mies lähtee viikonlopuksi mökille kavereidensa kanssa. Luvassa on kesäolympialaiset, saunomista, ja veikkaanpa ettei juomiset jää siihen yhteen saunaolueen. Me ollaan sillä aikaa lasten ja koiran kanssa kotona ihan hyvillä mielin, ja ollaan sovittu että miehen kaverin vaimo tulee vauvansa kanssa meille lauantaina, hänen miehensä siis menee samoihin kemuihin. Tehdään ruokaa ja hengaillaan lasten kanssa.

 

Hullua lytätä koko perinne oman huonon kokemuksen takia. Esikoisen aikaan miehen kaverit jopa soittivat minulle, ja kysyivät onko ok jos he vievät miehen yhdeksi illaksi juhlimaan. Esikoinen oli silloin vajaa 2kk. Kyllä varpajaiset voi hoitaa myös niin, ettei kenellekään tule mielipahaa. Vähän samanlainen asia kuin polttarit, joku ei välitä pitää ja jonkun mielestä ehdottoman tärkeä perinne.

Edited by yell

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itsekään en juuri arvosta ko perinnettä. Mistä ihmeestä tulee näkemys, että kun nainen on ollut raskaana, synnyttänyt, syöttänyt pitkin öitä vauvaa saa mies siitä hyvästä palkita itseään lähtemällä pois perheen luota juhlimaan/ryyppäämään/rentoutumaan :huh:?

 

Voihan sitä vauvan syntymää juhlistaa ihan sen vauvan ja perheen läsnäollessakin. Miksi sitä juhlimista varten pitää päästä eroon siitä mitä juhlii?

Edited by bohemian

Share this post


Link to post
Share on other sites

En tykkää ajatuksesta etenkään jos tilaisuus ajoittuu lapsivuodeaikaan. Menköön sitten kun vauva on vähän isompi, mutta epäilen vähän onko edes tulossa mitään varpajaisia.

 

Jos ne varpajaiset tulee niin yksi ilta kavereiden kanssa on ok, jos saan järjestettyä jonkun oman ystäväni/siskoni olemaan minun ja vauvan kanssa, mutta ei viikonloppujen yli kestävät rälläysreissut tai ulkomaanmatkat. Itselläni on myös hyvin negatiivinen suhtautuminen alkoholiin ja mieskään ei onneksi mikään pämppääjä ole. Kun noita iltoja voi toteuttaa mun mielestä niin kovin monella eri tavalla ja aina ei tarvitsis olla turpa rullalla, etenkään silloin kun perheeseen on tullut vauva. Toivon myös että mies joustaa omalta osaltaan minulle vastaavan rentoutumispäivän (mikäli ne varpajaiset tulee) ja voidaan käydä vaikka hieronnassa/kasvohoidossa ja syömässä tyttöjen kanssa tms.

Edited by miumiumi

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Voihan sitä vauvan syntymää juhlistaa ihan sen vauvan ja perheen läsnäollessakin. Miksi sitä juhlimista varten pitää päästä eroon siitä mitä juhlii?

 

 

aamen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mutta toisaalta, vaikka vauva taloon syntyykin niin kyllä vahemmilla voi silti omaakin elämää olla. Mä kyllä tulisin hulluksi jos lapsen saaminen tarkottaisi sitä että sen jälkeen sitten ei enää ole muuta kuin se vauva ja perhe. Viis ystävistä ja niistä aikuisten omista hetkistä, nyt on vaan se lapsi ja perhe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now