Tikku

Mitä mieltä varpajaisperinteestä?

182 posts in this topic

Meillä mies ei ole pitänyt kertaakaan, ei vaan kiinnosta mun puolesta olisi kyllä saanut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ei meillä mies ole kertaakaan varpajaisia viettänyt enkä ole kieltänytkään viettämästä, ei vain ole ilmeisesti kiinnostanut kenenkään kuuden lapsen kohdalla :D

 

Minulle ihan sama jos miehet viettää "viimeisiä" hetkiä juhlien enne lapsen tuloa, eikä sitten kun lapsi on jo syntynyt...

Edited by anneliini

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä varpajaiset on niin hauska perinne, että vähän tuputtamalla houkuttelin miehenkin niitä viettämään pojan syntymän jälkeen. Mun mielikuvissa varpajaisiin liittyy juurikin ylpeä isä, sikarit ja konjakki/viski, muttei mitään örvellystä. Oman miehen kohdalla ajatuskin jostain räkäkänneistä on niin vieras, kun ei mies koskaan juo ns. liikaa.

 

Itse en halunnut että varpajaisia vietetään sairaalassaoloaikana, eikä mieskään olisi silloin jaksanut. Meidän poika taisi olla 1,5 kk vanha, kun mies piti juhlansa. Juhlat juhlittiin ihan meillä kotona, vieraita oli kai 5 ja rauhallisesti jutellen ja olutta ja viskiä nauttien sujuivat kekkerit. Tarjottiin myös ruokaa (lasagnea) ja vähän pieniä naposteltavia. Kukaan ei ollut varsinaisesti kännissä eivätkä miehet sitten edes lähteneet baariin, kun ei kenenkään varsinaisesti tehnyt mieli, vaan istuivat meillä n. yhteen asti yöllä. Me oltiin vauvan kanssa ihan kotosalla ja mulla oli ystävä seuraneitinä (ajattelin että miehet lähtee baariin jo alkuillasta), ja oltiin välillä mukana vähän miesten jutuissakin. Ihan kivat juhlat ja ainoa haittapuoli oli se, että sikarinhaju tuli miesten vaatteissa sisälle parvekkeelta, mutta onneksi sen sai tuuletettua pois aika nopeasti.

Share this post


Link to post
Share on other sites
En vaan hokaa, mikä järki tässä on!?!?!

 

Piruja en halua maalata kenenkään seinille ja varmasti useimmilla kaikki menee ihan hyvin, mutta juuri tänään sain kuulla, että tuttavapiirissä oli itsenäisyyspäivän syntynyt kuollut tyttövauva. On varmaan tosi hienoa siinä vaiheessa, jos varpajaiset pidetty jo etukäteen.

 

Joten kyllä mä odottaisin ainakin noilla bileillä siihen asti, että vauva on onnellisesti maailmassa ja hyvässä kunnossa.

 

Meillä kuopuksen varpajaiset pitämättä, kun ei vaan löytynyt sopivaa ajankohtaa.

 

Tottakai mitä vaan voi tapahtua, mutta koska mies ei tule varmaankaan vauvan syntymän jälkeen ihan heti näkemään kavereitaan (asuvat ympäri Suomea) ja aika pitää muutenkin sopia etukäteen, joten vauvan syntymän jälkeen on hiukan myöhäistä alkaa sopimaan, kun kaikilla oma elämänsäkin (+ paikan, matkojen jne..järjestely). Ja musta on tärkeää, että toinen saa käydä ennen vauvan syntymään juhlimassa kavereidensa kanssa, joita ei usein nää ja joita ei ole pitkään aikaan nähnyt. Jos jotain käy niin sitten käy, väliäkö sillä onko ne varpajaiset pidetty vai ei. Pitoajankohtakin on varmaan ihan henkilökohtainen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En oikein pidä. Mun mielestä se vaan on jotenkin mautonta. Varmaan kai siksi kun on niin usein kuullut miten homma menee ihan överiksi ja tuoretta isää ei sitten näy eikä kuulu sairaalaan vaikka on sovittu. tai sitten tulee ihan tillintallin ja haisevana.

En ole silti asiaa mieheltäni kieltänyt, kyllä hän ilmeisesti pienimuotoiset pitikin esikoisen synnyttyä. Minä en juuri asiasta kysellyt mitä teki sillä aikaa kun oltiin sairaalassa, mutta mainitsi se että pari kaveria oli saunomassa.. No, ihan ok, kun kuitenkin seuraavanakin päivänä asiallisessa kunnossa sairaalaan tuli.

 

Nyt jos meille toinen lapsi tulee, pidän asiasta vielä vähemmän. Esikoisen aikaan ehkä miehellä onkin aikaa juhlia silläaikaa kun äiti ja vauva on sairaalassa. Mutta toisen (ja kolmannen, neljännen..) lapsen kohdalla kyllä toivoisin että mies viettäisi sen ajan esikoisen(ja muiden sisarusten) kanssa kun kerta äitikin on sairaalassa. Ja lapsi(lapset) on varmaan juuri synnytyksen ajan ollut jo hoidossa muualla. Niin ei nyt biletyksen takia enää!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onhan tuo ihan ok juttu.Tosin se on aina yhtä huvittavaa,että äiti punnertaa lasta tuntikausia,ja isä lähtee siitä juhlimaan "kovan urotyön tehneenä" ;) Mutta enpä mä kyllä haluaisi varpajaisilta kieltää siipalta missään nimessä.Paras ajoitus olisi varmaan se,kun itse on vielä laitoksella.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mä en oo koskaan oikein ymmärtänyt mistä toi ryyppäysmielikuva kaikille oikein tulee? :rolleyes: Mun mielikuva (ja miehen toteutus) oli kyllä jotain ihan muuta. --- mies vietti siellä (sairaalassa) meidän kanssa 3pv ja meni viimeiseksi illaksi kotiin ja piti nuo kuuluisat varpajaiset, täysin minun "luvalla". :P

Mä olen ymmärtänyt, että varpajaisperinne on vähän kuin vastine jenkeistä alkujansa saaneelle baby-shower-kekkerille; äiti ja tuleva lapsi keskipisteenä, napostelua, muita äitejä ja parhaat ystävät, jutustelua yms.

Varpajaisissa on tuore isä lähimpien ystäviensä kanssa, joista osa ehkä isyyden jo kokeneita, napostelua, miehistä jutustelua mm. isyyden herättämistä tunteista, saunaa yms. toki pari saunakaljaa voi ottaa, mutta että armotonta ryyppäystä...? B) Eiköhän se ole ihan järjestäjän omaa tulkintaa, millaiset varpajaiset pitää, toisille ilmeisesti vaan tekosyy ryypätä.

 

No siinähän se tuli. :)

 

Mun mies oli odottanut niin kauan isäksi tuloa, ja halusi juhlistaa kavereiden kanssa. Niin tohkeissaan oli, että en olisi hennonnut kieltää, vaikka olinkin itse paniikissa sairaalassa vastasyntyneen kanssa. ;) Meillä oli ollut muutama miehen kaveri, toivat vauvalle kortteja ja lahjoja, söivät, pelasivat pleikkaa tjsp ja ottivat alkoholiakin, kuka reilummin ja kuka vähemmän. Osa taisi lähteä lopuksi baariin, tuore isä ei. Mies soitteli mulle monta kertaa, että onko kaikki ok, ja seuraavana aamuna oli ysiltä ajamassa 50km päähän sairaalaan meidän luokse. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varpajaiset on ok, mikäli osaa juoda kohtuudella. Meillä on ollut varpajaisista puhetta raskausaikana ja olen tehnyt selväksi sen, että mua ja vauvaa ei sitten tulla krapulaisena hakemaan laitokselta. En myöskään kestäisi sitä, että huusholli on niitten bileitten jäljiltä ihan sekaisin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä mies piti kolmen kaljan varpajaiset kolmen kaverin kanssa saman päivän iltana kun vauva syntyi. Ainut ehto mulla oli, että sen pitää kyetä tulemaan meidän luokse taas seuraavana päivänä ja siksi varmaan ei lähtenytkään sen enempää örveltämään. Onneksi lapsi synty keskellä viikkoa :) Ois varmaan muuten ollut polttavampi tilanne tuon miehen tuntien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon sitä mieltä, että varpajaiset on ok juurikin jos mies osaa juoda kohtuudella.. Sitä en ymmärrä jos vedetään kamalat perseet ja örvelletään jossain puskissa, kun äiti ja lapsi ovat sairaalassa :rolleyes: Mieheni saa ne vapaasti pitää jos haluaa, mutta sellaisella mukavalla hengellä, ei mitään sellaista, että mä kotiudun sitten vauvan kanssa miljoonien kaljapullojen keskelle haiseva mies sohvalla maaten... Kuten monet muutkin olivat tämän tapaista sanoneet :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

En ihan hirveästi arvostaisi sitä, jos mies lähtisi vetämään hirveät perseet, kun minä vielä toivun synnytyksestä. Miehen ystäväpiirissä ei edes ole vietetty varpajaisia, joten tuskin viettää mieskään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieheni ei erityisemmin pidä juhlien järjestämisestä (vaikka pitääkin juhlimisesta), mutta tää lapsensaaminen oli hänelle sen verran iso juttu, että järkkäs kavereilleen kemut vuokratulla saunamökillä. Siihen kuului saunomista, uimista, syömistä, juomista ja lähtivätpä baariinkin loppuillasta/yöstä. Nää kemut oli kyllä jo lapsen ollessa n. pariviikkoinen. Miehen monet kaverit on jo isukkeja eli hänelle tää oli varmasti mukava siirtymäriitti sinne isien maailmaan. Itsellä ei ole varpajaisperinnettä vastaan mitään, mutta onhan se mukava ainakin ne ihan ekat päivät viettää vaan hissukseen perheen kesken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No saahan se mies pitää varpajaiset jos haluaa.. En kyl ihan ymmärrä et miks pitäis ihan kamalasti ryypätä.. Mutta sivistyneesti voi pienokaisen syntymää juhlia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varpajaiset perinteenä epäilyttää minua todella paljon. Kuulostavat vaan siltä, että ollaan Suomessa ja pakko keksiä taas joku syy vetää ihan perseet. Kun sillä on kerta nimikin, niin sen on oltava tärkeä perinne. Sinänsä lapsen syntymän juhlistaminen ei minusta ole missään nimessä huono asia, mutta jotenkin mieliyhtymä nimeen varpajaiset on ryyppyjuhlat. Tiedä sitten mistä se tullut, kun täälläkin lukee tarinoita, niin vaikuttaa, että ihan rauhallisella tavalla on juhlittu. En siis kieltäisi sitä mieheltä, kun uskon, että hän ei mitään perseitä vetäisi. Vaikka itse ole monestikin liikaa ottanut, niin ei se lapsen syntymän aika, kun äiti on vastasyntyneen kanssa, kuulosta ollenkaan oikealta ajankohdalta reilumpaan juhlintaan. Siis, että ei sitten olisi kunnossa auttamaan äitiä tai tulemaan sairaalaan.

 

Noh, itselläni ei ole todellakaan vielä ajankohtaista.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä olen ihan kauhea vaimoke, mutta toivon vilpittömästi ettei mieheni varpajaisia lähde viettämään. Syy siihen on aika yksinkertainen: kaveriporukka on tätä överidokaus-sakkia ja lopputulos olisi erittäin humalainen uusi isä ja aamulla niin huonovointinen, ettei hän omaa lastaan tunnistaisi. :/ Miehen kaverit eivät ole mitään kypsiä ja suurin osa lapsettomia, yhdellä taitaa olla lapsi ja ryyppää vieläkin rajummin kuin kukaan tuntemani teinivuosinaan.

 

Edit. Mutta me toivotaankin hartaasti perhehuonetta, jos se saadaan niin sieltähän ei saa poistua juhlimaan ;)

Edited by wanda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Näköjään nyt kun tulin tätä aluetta lukemaan niin pitää vastailla vähän joka paikkaan...

Meillä ei pidetty mitään varpajaisia, mies ei ollut edes kuullu koko "perinteestä" ennen kuin joku sille kertoi ennen vauvan syntymää. Mulla ei olisi ollut mitään sitä vastaan, että olisi juhlinut vauvan syntymää - tosin meillä on niin yhteinen kaveripiiri, että tapana on ollut juhlia aina yhdessä oli tilaisuus mikä hyvänsä. Sitä en kuitenkaan olisi ymmärtänyt, että se juhlinta olisi ajoittunut vauvan elämän ekoille päiville/sairaalassaoloajalle. Oon sitä mieltä, että vauvan syntymän jälkeen isän paikka on äidin ja vauvan luona, eikä mun mies olisi onneksi missään muualla halunnut ollakaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun mielestä ok perinne, kunhan pysyy juhlinta aisoissa ja se on kaikille osapuolille ok.

 

Mä oikeastaan vaan kannustan miestä pitämään varpajaiset, jos ei joku sitten pidä miehelle niitä hänen puolestaan. Mies on töiden jälkeisen kaiken vapaa-ajan aina kotona ja juhlii tosi harvoin missään, koska tekee viikonloppuisinkin töitä. Muutenkin mies on alkoholin käytön suhteen todella maltillinen, en oo koskaan nähnyt häntä kännissä.. Ja jotenkin mä näen sen niin, että miehelle se on kuitenkin suuri juttu päästä juhlimaan isäksi tulemista juurikin muiden miespuolisten kanssa, joista toivon mukaan ainakin osa on jo isiä ja voivat sitten antaa vaikka ihan vinkkejä ym. siinä ja muutenkin saa "purkaa" sitä tilannetta muidenkin kuin hormonihuuruisen tuoreen äidin kanssa.

No meillä noi varpajaiset on ajankohtaiset vasta loppuvuodesta, mutta kyllähän tuo mies niistä on jo jotain puhellut, että sellaiset ois ihan kivat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tottakai mies voi pitää varpajaiset jos haluaa.

Varmasti miehellekin raskausajan loppuaika on rankkaa, nainen (siis ainakin mä tulen tekemään näin) kiukuttelee vaivojen kanssa, koko ajan pitää olla passissa jos jotain tapahtuu ja onhan se varmasti stressaavaa aikaa muutenkin. Ja sama homma jatkuu kun vauva ja puoliso kotiutuu sairaalasta. Itseasiassa tulen varmaan kannustamaan miestäni viihteelle, kun ei sitten taas pitkään aikaan pääse. Ei se ole multa pois (kunhan jaksaa ennen puoltapäivää tulla mua ja vauvaa katsomaan sairaalaan).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän kaveripiirissä varpajaiset on pidetty vasta, kun vauva on 1-2 kk ikäinen eli kun arki jo rullaa. Kaikki ovat olleet perhehuoneissa synnärillä, joten heti synnytyksen jälkeen ei olisi kellään tullut mieleenkään. Varpajaisia varten on sitten vuokrattu saunatila tms. tai äiti on vauvan kanssa lähtenyt yhdeksi yöksi kotoa (mä menin aikoinaan vanhemmilleni, miehen kaverin vaimo vauvoineen taas tuli meille yöksi). Illanvietto on ollut rauhallista ja ovat jutelleet vauvasta/lapsista ja isäksi tulemisesta (toki muiden aiheiden joukossa). Ja vauvat ovat saaneet lahjoja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyvä tekosyyhän tuo on juhlia, mutta mikä nyt ei olis? :)

Mies piti esikoisen aikaan varpajaiset, kun itse olin sairaalassa. Kuopuksen kohdalla ei onnistunut, koska hänen piti olla esikoisen kanssa. Ja jos varpajaiset pidetään vasta myöhemmin, esim. kun lapsi 2kuinen niin miksei ne voisi olla sekä äidin että isän yhteiset..?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mun (ulkkari)mies oli viime talvena elämänsä ekaa kertaa varpajaisissa, kun mun veljen tyttö oli syntynyt ja ihastui kovasti näihin toe-counting-partyihin ;) Mulla ei ole mitään sitä vastaan, että hän pitää itsekin sellaiset lapsemme syntymän jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minun mielestäni oli vain kiva asia että vauvan syntymä on miehen mielestä sellainen asia jota pitää juhlistaa kaverien keskenkin :) Ennen syntymää kun mies ei ollut pitkiin aikoihin uskaltanut lähteä iltaisin mihinkään saati nauttia mitään alkoholipitoista kun koko ajan jännättiin koska tulee lähtö synnärille. Kaveripiirissä varpajaiset ovat järjestään olleet ihan siistejä ja kivoja tilaisuuksia, yksissä olen itsekin ollut mukana kun paikalle oli saatua lyhyen varoitusajan vuoksi sen verran vähän porukkaa että puolisotkin kelpuutettiin ;) Meillä mies siis järjesti varpajaiset kun lapsi oli pariviikkoinen, mies aloitti isyyslomansa vasta kun minä pääsin sairaalasta joten työpäivänä ei mitään bileitä tietysti voinut järjestää ja mies halusi muutenkin vähän "varoaikaa" jotta kauempaa tulevat kaveritkin pääsisivät mukaan. Juhlat pidettiin vuokratussa saunatilassa jonne mies tilasi pitopalvelusta ruokaa. Mies oli kutsunut toistakymmentä kaveriaan joista suurin osa itsekin perheellisiä, ja tuolla nuo olivat sitten tilittäneet vauvakokemuksiaan saunan lauteilla, poltelleet sikareita, pelanneet pokeria ja maistelleet viskiä ja konjakkia. Lahjojakin kaverit olivat tuoneet koko kasan sekä isälle että vauvalle. Tilasta piti poistua puoleenyöhön mennessä joten kovin pitkiksi kemut eivät voineet missään tapauksessa venyä, ja yövalvomisista väsynyt isä ei edes jaksanut lähteä jatkoille baariin vaan palaili ihan siistissä kunnossa kotiin keskiyöllä ja kömpi nukkumaan vierashuoneen sohvalle. :) Soitteli myös puolessavälissä iltaa kotiin että miten minä pärjään vauvan kanssa.

Edited by Angervo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä en näe mitään väärää varpajaisissa. Esikoisen synnyttyä mies piti varpajaiset mun ollessa vauvan kanssa sairaalassa (okei, meillä oli perhehuone ja vasta myöhemmin sain kuulla ettei sieltä ehkä olisi pitänyt lähtä juhlimaan, mutta meni jo :rolleyes: ). Se mikä oli vähän tylsää tollon oli että mies ei päässyt takasin sairaalaan kun vasta iltapäivän puolella, mutta mun sisko kävi siinä sairaalalla niin ei siinäkään mitään.

 

Junnun synnyttyä mies piti kevyempiä varpajaisia yhdessä parin muun kaverinsa kanssa. Junnu oli sillon kuukauden ikänen. En tiedä meinaako pitää varpajaisia tämän kolmannen lapsen synnyttyä, mutta mä tulen sitä kannustamaan siihen jos miehellä yhtään intoa löytyy.

 

Raskausaika ei ole ollut helppoa miehellekään, niin ihan hyvä syy juhlia syntynyttä vauvaa ja rentoutua kavereidensa kesken. Esikoisen varpajaisissa vauva sai lahjoja ja ylpeä isukki esitteli valokuvia vauvasta. En muista miten meni toisissa varpajaisissa, siellä ei tainnut olla valokuvia, tosin me oltiin vauvan kanssa aluksi siellä käymässä joten pojat näkivät vauvan ite.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mies piti varpajaiset esikoisenkin synnyttyä ja pitää nytkin. Esikoisen kanssa olimme vielä sairaalassa, kun mies piti varpajaiset. Kuopus on noin kuukauden, kun varpajaiset ovat ja me lähdemme mummilaan evakkoon. Siitä en kyllä diggaa, mutta eiköhän sitä yksi ilta/yö mene missä vaan :girl_sigh: .

 

Varpajaisiin kuuluu syömistä, saunomista ja juomista. Varmaankin ovat ihan vaan tässä kotona eivätkä lähde kaupungille. Hyvin maltilla mennään, koska kaikki ovat aikuisia, perheellisiä miehiä. Mukaan tulee vajaa kymmenen miestä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now