Galentin

Epiduraalikysely


327 posts in this topic

Tuli mieleen kysellä epiduraalista, sillä itse kyllä pääsin kokeilemaan tätä ihmekeinoa, mutta se ei tehonnut. Epiduraali ei siis vaikuttanut lainkaan enkä saanut tähän ikinä mitään selitystä. Pettymys oli melkoinen kun oli lukenut muiden hehkutusta epiduraalin ihmeitä tekevästä voimasta ja taivaan aukeamisesta kun puudutus vaikuttaa.

 

Nyt siis kiinnostaa, kuinka moni on epiduraalin saanut ja olisiko etukäteen halunnut sen. Entä toimiko keino halutulla tavalla? Lisäkeskusteluna voisi jatkaa seuraavasta synnytyksestä eli haluatko epiduraalin mahdollisessa seuraavassa synnytyksessä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Halusin ja sain, ja vei kivut pois, eli toimi mulla! :)

 

Mulla oli jo siinä esitietolomakkeessa toiveena epiduraali, ja tosiaan sen synnytyksessä heti pyysin kun olin tarvittavat sentit auennut. Epiduraalin laiton koin siinä mielessä aika kamalana, että kun siinä piti olla niin paikoillaan, vaikka supisti ja sattui niin pirusti... Mut aika nopeasti se vaikutti ja vei tosiaan kivut mennessään. Tai kyllä mä edelleen tunsin, että milloin supistaa (lähinnä sellaisena paineen tunteena jossain selässä..), mutta kipua ei enää juuri tuntunut. Itse sain epiduraalia vielä toisenkin annoksen ennen kuin vauva syntyi.. Ja tuo toinen vaikutti ilmeisesti vielä ponnistusvaiheessa, sillä sitä en kokenut (kivun kannalta) mitenkään kamalana.

 

Nyt on muutaman viikon sisällä toinen synnytys edessä, ja jälleen laitoin esitietolomakkeeseen toiveeksi epiduraalin. Tai mikäli seuraava synnytys etenee nopeammin, niin varmaan suositellaan ennemmin spinaalia, mutta joka tapauksessa ilman puudutteita en ole sinne tälläkään kertaa menossa... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Halusin ja sain. Toki jouduin sitä odottamaan jonkun aikaa siitä kun ilmoitin että NYT, kiitos.

Mun mielestä kans se laittaminen oli ihan kamalaa kun piti olla pienessä *hah* kippurassa kyljellään ja supistuksen tullessa mulla ainakin oli sellainen olo että ois pitänyt sinkauttaa itsensä tikkusuoraksi että ois pystynyt ottaan supistuksen vastaan.

 

Ja auttoikin, olin täysin kivuton sen tasan 2h mitä epiduraali auttoi. Tuntui vaan sellainen kakkahädän tunne takapuolessa, ja mulle sanottiin että just niin sen pitäiskin tuntua.

 

Kun vaikutus loppui, kivut olivat infernaaliset sen jälkeen.

En tiedä miksen saanut uutta epiä, mulle laitettiin kipulääkettä epikatetrin kautta, olin siis kipupumpussa. Ehkä sit jotenkin tuo oksitosiinikäynnistys vaikutti asiaan? Mutta se on jo toinen asia, taas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ennen synnytystä ajattelin, että mennään ilman epiduraalia niin pitkään kuin pystyn, mutta en ala kuitenkaan mitään sankaria leikkimään, vaan otan sitten, jos muut kivunlievitysmenetelmät eivät tepsi. Mua jotenkin pelotti se selän ronklaaminen... Halusin ja sain, ja vei kivut niin hyvin pois, että sain nukuttua/torkuttua pari tuntia, jonka jälkeen olinkin kokonaan auki.

 

Jos seuraava kerta joskus tulee, niin luultavastikin mennään samalla periaatteella, eli epiduraalin otan mielihyvin tarvittaessa (ei kai sitä kukaan huvikseenkaan ota :rolleyes: , mutta siis että yritän selviytyä ensin "lievemmillä" konsteilla).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Itselläni oli vähän kahdenlaiset ajatukset epiduraalista. toisaalta se olisi ollut metka kokeilla, mutta toisaalta en olisi halunnut. Synnytys käynnistettiin ja se eteni sitten kätilöiden yllätykseksi nopeasti ja en saannut muutakuin petidiinipiikin. Piikin sain siis sitä varten että olisin saannut nukuttua, mutta se nopeuttikin synnytystä ja puolitoista tuntia piikin jälkeen olin täysin auki ja siitä vain siten ponnistelemaan.

 

Nyt toista odottaessani toivon melkein samanlaista synnytystä, koska ei se ollut niin kamalaa kuin olin kuvitellut.

Edited by blue.eyes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain epiduraalipuudutuksen, mutta se ei auttanut yhtään. Höngin siis edelleen rystyset valkoisena ilokaasua.. :rolleyes:

 

Vaikka epiduraalipuudutus ei ekalla kerralla tehonnut, taidan kuitenkin haluta sen myös toisessa synnytyksessä. Josko tällä kertaa vaikka toimisi.. Ja kun ekalla kerralla ei tullut mitään haittavaikutuksia, en niidenkään takia jätä kokeilematta toista kertaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain epiduraalin. Kätilö alko sitä suositteleen kun kalvojen puhkasusta (jolloin supistukset tuli ihan tuskasiks) oli jo useempi tunti ja edistyminen oli silti erittäin hidasta. Alunperin olin ajatellut olevani ilman. Mutta sen kun sain niin taivas aukeni, kivut loppu heti. Onneks sain, ei siitä muuten olis tullu mitään.

 

Ainoo haittapuoli oli se, että epiduraali aiheutti mulla ihan sietämättömän kutinan iholla. Varsinkin mahassa. Synnytyksen jälkeen olin ihan naarmuilla, kun raavin itteeni niin kauheesti synnytyksen aikana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerroin jo synnärille mennessä, että haluaisin epiduraalin. Kätilö tutki ja pyysi minun kertovan heti kun sen haluan. Epiduraalin sain heti pyydettyäni ja se vei kivut ihan kokonaan. Synnytys eteni hirmu nopeasti -osittain oksitosiinin avulla- ja kahden epiduraaliannoksen avulla jaksoin hyvin ponnistusvaiheeseen saakka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain epiduraalin pari tuntia oksitosiinitipan laittamisen jälkeen, kun supistukset alkoivat tehdä kovin kipeää. Se tuntui todellakin taivaalliselta, luulin, että supistukset lakkasivat kokonaan. Mulle tuli siitä ainakin ihan pöhnäinen olo, kun siinä on sitä opiaattia, hihittelin vain. Mulle kävi vain niin, että erään vessareissun yhteydessä epiduraaliletku unohdettiin kytkeä takaisin ja kivut palasivat. Vaikka letku kytkettiin uudestaan ja annostusta lisättiin, se ei enää vienyt kipuja pois ja ne kovenivat aika lailla loppua kohden. Nyt olenkin jäänyt miettimään, että miltähän ne kivut olisivat tuntuneet, jos en olisi saanut ollenkaan epiduraalia. Nyt ne eivät olleet mitenkään sietämättömiä, vaikka tuskaisia kylläkin.

 

Niin, mulla tuota puudutetta laitettiin menemään jatkuvalla syötöllä tippaletkua pitkin. Eikös se sitten yleensä niin mene? Johtuikohan se tuosta käynnistyksestä?

 

Ajattelin etukäteen sinnitellä mahdollisimman pitkään ilman puudutteita ja kokeilla muita kivunlievityskeinoja, mutta oksitosiinitipan laittamisen jälkeen piti maata vain toisella kyljellä, niin eipä jäänyt paljon muita vaihtoehtoja. Mulle kätilö suositteli ottamaan epiduraalin. Heti käynnistyksen jälkeen oli kuulemma kärry puudutteineen odottamassa ovella ja sain sen heti kun pyysin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Molemmilla kerroilla sain ja halusin epiduraalin. Vei kaikki kivut pois ja varsinkin ekassa synnytyksessä oli ihan nappiajoitus kun helpotti vielä ponnistamisvaiheessakin vaikka tunsin kuitenkin ponnistustarpeen. Toisella kerralla suosittelivat spinaalia mutta halusin epiduraalin koska sitä on helpompi lisätä. Molemmissa synnytyksissä on laitettu vielä lisäannoksia epiduraalia kun edellisen vaikutus loppui.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekassa synnytyksessä halusin epiduraalin. Sain sen ja auttoi valtavasti. Oli aivan ihana apu niihin kamaliin suppareihin eikä tehnyt oloa mitenkään huonoksi. Ajoituskin taisi olla kohdallaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä lähdin synnytykseen avoimin mielin. Ajatukseni oli koittaa kestää ilman puudutteita niin pitkälle kuin mahdollista, mutta en kuitenkaan halunnut täysin kieltääkään niitä. Lopulta sitten päädyin ottamaan epiduraalin, joka toimikin kohdallani loistavasti vieden kaikki kivut pois. Toisaalta se vei terän supistuksilta ja oli vaikea ponnistaa, kun supistuksia joutui arvailemaan. Synnytys ei kuitenkaan pitkittynyt epiduraalin ansiosta, vaan jopa nopeutui, sillä rentouduin ja kohdunsuu pääsi avautumaan kokonaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niin, mulla tuota puudutetta laitettiin menemään jatkuvalla syötöllä tippaletkua pitkin. Eikös se sitten yleensä niin mene?

 

Joo, epiduraalissa tosiaan ohut letku jää paikoilleen ja sen kautta voidaan antaa boluksia, eli kerta-annoksia lääkettä jatkuvan tiputuksen lisäksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En olisi alunperin halunnut, mutta kätilö katsoi parhaaksi tilata lekurin paikalle, kun kivut olivat todella kovat. Ihan oikein teki, myöhemmin vielä varmisteli, että eihän mulle tullut nyt paha mieli/jäänyt jotain hampaankoloon. Luotin kyllä kätilön arvostelukykyyn.

Epiduraali taasen ei onnistunut. Vaikutti vain toispuoleisesti, vaikka kuinka käänneltiin. Toki sen verran tuokin auttoi, että avauduin tunnissa viisi senttiä lisää, ja olin siis täysin auki tuon ajan jälkeen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ekassa synnytyksessä halusin epiduraalin ja se tultiinkin laittamaan melko nopeasti. Mulle ei tuottanut ollenkaan tuskaa olla paikallaan, kun lääkäri tuikki puudutetta selkään (miehen mielestä se oli synnytyksen kamalin kohta! :lol::blink: ). Valitettavasti mulla ei epiduraali tehonnut ihan niin hyvin, kuin olisin toivonut -kyllä se pahimman kärjen vei kivulta, mutta mulle ei todellakaan tullut en-tunne-mitään -fiilistä. Lisäksi puudutteen teho lakkasi melko nopeasti ja jouduin kärvistelemään kipujen kanssa jonkin aikaa, ennen kuin saatiin antaa toinen (ja kolmas) annos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Esikoisen kanssa sain epiduraalin vaikka en sitä koskaan pyytänytkään. En muista miltä se tuntui tai tuntuiko miltään, koska lääketokkurasynnytyksestä ei ole minulla juurikaan muistikuvia :( Kaksi seuraavaa synnytinkin sitten luomuna ja muistan syntymät kuin eilisen päivän :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Halusin, sain ja se vei kivut lähes kokonaan pois. Supistuksen aikana tuli ainoastaan (melko voimakas) paineen tunne, ei kuitenkaan kivulias. Pystyin hengähtämään, lähes nukahtamaan tunniksi. Sen jälkeen saikin sitten jo ponnistaa, eli ajoitus osui ihan nappiin!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja auttoikin, olin täysin kivuton sen tasan 2h mitä epiduraali auttoi. Tuntui vaan sellainen kakkahädän tunne takapuolessa, ja mulle sanottiin että just niin sen pitäiskin tuntua.

 

Kun vaikutus loppui, kivut olivat infernaaliset sen jälkeen.

 

 

Ennen synnytystä ajattelin, että mennään ilman epiduraalia niin pitkään kuin pystyn, mutta en ala kuitenkaan mitään sankaria leikkimään, vaan otan sitten, jos muut kivunlievitysmenetelmät eivät tepsi.

 

 

Suurinpiirtein nàin myòs minulla. Otin epiduraalin 20 tunnin kàrvistelyn jàlkeen ja vaikutus oli huomattava, vaikka ei kaikkia kipuja vienytkààn pois. Sain silti torkuttua muutaman tunnin ja keràiltyà voimia. Ennen epiduraalia olin 4cm auki ollut jo monta tuntia ja epiduraalin vaikutuksen poistuttua alkoi ponnistuttamaan kamalasti ja niin olinkin sen 10cm auki. Uudessa synnytyksessà voisin harkita epiduraalia, mutta yrittàisin ehkà ensin selvità ilman.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos synnytys olisi edennyt hitaammin olisin voinut epiduraalin ottaakin. Tällä kertaa sitä ei kuitenkaan tarvittu/ehditty antamaan kun poitsu tuli niin vauhdilla maailmaan :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sain epiduraalin sitä pyytäessäni ja vaikka oli yöaika, niin aika nopeasti lääkäri sen tuli laittamaan. Epiduraali myös tehosi mulla, en juurikaan tuntenut supistuksia, tosin olin saanut aiemmin petidiiniä, jotta saisin nukuttua. Kun ponnitusvaihe alkoi lähestymään, alkoi tuntua paineentunnetta alapäässä, mutta varsinaisia supistuksia en ponnistusvaiheessa tuntenut lainkaan. Ponnistelin kätilön ohjeiden mukaan, hänen katsoessaan näytöltä koska supistus tulee.

 

Mulla epiduraalin vaikuttavaa ainetta meni koko ajan letkua pitkin selkään, joten vaikutus ei loppunut kesken. Annostelijassa oli sellainen jättikokoinen ruisku, jossa ainetta oli. Kyselin kätilöltä epiduraalin mahdollisesta loppumisesta ja hänen sanojensa mukaan he voivat antaa mulle ainetta vaikka viikon, kunhan vaan vaihtavat ruiskun välillä uuteen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Todellakin halusin ja sain, auttoi valtavasti. Laitto ei tuntunut missään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Halusin ja sain siinä vaiheessa, kun supistukset olivat jo todella kipeitä. Kivut lähtivät, mutta epiduraalia piti lisätä vielä kahteen otteeseen, kun sen vaikutus alkoi lakata. Seuraavassakin mahdollisessa synnytyksessä aion ehdottomasti ottaa epiduraalin, ilman sitä olisin kai kuollut <_<.

Share this post


Link to post
Share on other sites

En olisi halunnutkaan epiduraalia, koska pelkäsin sitä kamalasti. Kätilö jopa yritti saada minut suostumaan siihen :P Kivun pahentaessa "luovuin" ja otin sen sittenkin täysin peloissani. Teki tosi kipeää ja laitto koetettiin tehdä NELJÄSTI! :( Sitten ajattelin, että tämä saa olla viimeinen yritys, ja se lopulta onnistui! Luojan kiitos... Kyllähän se helpotti kipua ja synnytys tuntui vain siltä, että olisi tulossa jättimäinen uloste ulos. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now