Severiina

Maitoallergia

1128 posts in this topic

^ Onpas teillä käynyt tuuri lääkärin kanssa. Itse yritin ehdottaa samaa, mutta vastaus oli että lääkäriasemalla on altistus tehtävä, jotta todistuksen saa. Itse kävimme juuri eilen tekemässä altistuksen korvikkeella ja lääkäri diagnosoi maitoallergian jo 10 millin annoksen jälkeen. Itse en tuota uskonut ja annettiin vielä seuraava annos, mutta ei tämäkään mielestäni näyttänyt vaikuttavan mitään. Lääkäri kuitenkin hoitajan kanssa oli näkevinään muutoksia ihossa ja pitivät tapausta selvänä. Itseäni nämä ns. iho-oireet eivät vakuuttaneet, varsinkin kun meillä on kyseessä suolioireinen allergikko (jos nyt siis allerginen ylipäätään onkaan).

 

Lopputulos siis että jatkan maidotonta (ja munatonta/vehnätöntä/soijatonta) dieettiä ja otan nuo muut vähitellen takaisin. Kuukauden päästä voin kokeilla maitotuotteita itsellä ja silloin vasta oikeastaan näkee oliko tällä maidottomuudella vaikutusta. Imetysdieettiä on siis jo nyt takana 5 viikkoa, ja toki oireita on tässä ajassa hävinnyt, mutta mietityttää onko se vain iän tuomaa kehitystä vai johtuuko tosiaan karsitusta ruokavaliostani.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Teillä on tosiaan ollut järkevä lääkäri! :) Varsinkin suolioireisella kun ne oireet kuitenkin tulee todennäköisesti vasta tuntien/päivien päästä, niin ihan turhaahan se on lääkäriasemalla istua altistuksessa ja maksaa itsensä siitä kipeäksi.. Ilmeisesti on siis lääkäristä kiinni eikä niinkään kelan vaatimuksesta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me käytiin eilen niissä ihotesteissä ja maitoaltistuksessa. Prick-testeissä ei näkynyt mitään, eikä polilla tehdyssä altistuksessa tullut oireita. Jatketaan altistusta kotona, eli minä saan taas syödä maitotuotteita ja tytölle pitäisi juottaa joka päivä vähän korviketta/velliä, jotta saisi maitoproteiinia, ja oireista pidetään päiväkirjaa. Soittoaika lääkärille on 2.12. eli reilu viikko pitäisi tätä nyt tehdä.

 

Eilinen ilta meillä olikin sitten huutoa ja tyttö oli tosi väsynyt (voi kyllä johtua siitäkin, että piti aiemmin herätä ja oli niin poikkeusohjelmaa koko päivän) ja ihan kuin olisin muutaman näpyn illalla iholla havainnut. Tänä aamuna näppyä on ilmestynyt lisää ja posket ovat taas aika punaiset. En sitten hoksannut kysyä, että miten toimitaan jos oireet tulevat kotona takasin, mutta meillä on torstaina käynti lastenpolilla ravitsemusterapeutilla, ehkä siinä voisin asiaa kysäistä jos oireita edelleen on tai ne pahenee. Saatiin kyllä resepti ataraxiin, mutta ei silti huvittaisi lasta turhaan kiusata, jos oireet on ihan selkeät.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mekin käytiin aikoinaan suolioireisen pojan kanssa valvotussa altistuksessa. Tuntui ihan älyttömältä valvottaa väsynytää lasta päikkäriaikaan altistuksessa, kun oli tiedossa, ettei mitään erityistä kuitenkaan tule vielä sen 3-4h sisään, mikä aika altistuksessa oltiin. Kotona sitten jatkettiin oirepäiväkirjan pitämistä ja kyllä ne oireetkin sieltä sitten tulivat viiveellä.

 

Sitten oma kysymys.

Millaisia ohjeita olette saaneet isommalle lapselle kotona tehtävään altistukseen? Siis kun ei tarvita mitään lausuntoja Kelaa varten. Me saatiin vaan ympäripyöreä ohje pikkuhiljaa lisätä lehmänmaitotuotteita ruokavalioon. Olen kuitenkin kuullut, että monet ovat tehneet altistuksen suunnitelmallisemmin tietty maitomäärä kerrallaan annosta nostaen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaakaopapu:sivulla 29 oli juttua tästä. Laitan kuitenkin ohjeen jonka Tiitiäinen oli saanut Taysista.

 

Me saatiin kotialtistusohjeet TAYSista. Altistuksen aikana pidetään oirepäiväkirjaa. Ekana päivänä määrät ovat 1tl aamupalalla, 2tl lounaalla ja 3tl välipalalla/päivällisellä. Toisena päivänä 1rkl, 2rkl ja 3 rkl. Kolmantena puoli desiä kolmesti. Sen jälkeen loppuviikon 3-5dl maitoa yhteensä.

Edited by Neven

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos Neven! Muistelin juurikin Tiitiäisen noista ohjeista maininneen, mutta olin puusilmä enkä pikaisella selauksella ja haulla tuota onnistunut löytämään.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä muistin suurinpiirtein ajankohdan koska siitä keskusteltiin, kun se oli lähellä sitä meidän altistusta. :girl_smile:

Tiitiäisellä oli niin hyvät neuvot, että niitä voi aina välillä kaivella kyllä esille :grin:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä oli 5-7 annosta päivässä maitoa. Siinä oli myös ne annoskoot mitä saa erituotteista. Mun muistaakseni oli että juustoviipale oli 2 annosta kun mä olin ajatellut sen tosi vähäseksi (0,25 annosta). Eli aika yllättäviä olivat nuo annosmäärät. Viikko me jatkettiin esikoisella rasitusta ja toisena päivänä se ripuli alkoi ja ei loppunut altistuksen aikana. Ja tays oli meillä kans se sairaala.

Nyt saatiin lähete juniorista tayssin maitoaltistukseen kun oireet on kokonaan loppunut allergiamaidolla. Onneks saatiin sinne lähete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noi määrät on Taysin lapusta "Maitoaltistus yli vuoden ikäiselle". Ja siis kohta "Sen jälkeen loppuviikon 3-5dl maitoa yhteensä." tarkoittaa tietysti että loppuviikon 3-5dl maitoa päivässä yhteensä. Puolta litraa ei jostain syystä saa ylittää. Muistelen allergialääkärin sanoneen runsaan maidon saamisen vaikuttavan hemoglobiiniim ja aiheuttavan anemiaa, joka tietysti voi kehittyä vasta ajan kanssa. Kun tehtiin valvottua altistusta, joka jatkui kotona, saatiin just tuollainen Aniksen kuvailema lappunen, jossa oli kerrottu eri ruokien sisältämät maitoproteiinisuhteet, jotta tietää, mitä antaa minkäkin verran. Se tosin ei ole enää mulla tallessa. :girl_sigh:

 

Muoks. Löytyihän se vielä! Pistän kiertoon jos jotakuta kiinnostaa:

 

Kukin seuraavista annoksista sisältää n. 3,5g maitoproteiinia.

- 1 dl maitoa sellaisenaan tai esim. puuron nesteenä

- 1 dl piimää

- 1 dl maustettua tai maustamatonta viiliä

- 1,5 dl kermajäätelöä

- 1 kukkurainen rkl raejuustoa

- 1 reilu viipale juustoa

- 3/4 viipaletta annospakattua Aamupala-juustoa

- 2 rkl maitorahkaa

 

Poliklinikalla aloitettua altistusta seuraavina päivinä lapselle annetaan kotona 5 annosta päivässä.

Edited by Tiitiäinen

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Toi ns. maitoanemia liittyy käsittääkseni siihen, että jos lapsi juo paljon maitoa (ts. täyttää vatsansa maidolla), se todennäköisesti syö vähemmän "oikeaa ruokaa", jolloin esim. raudan (ja muidenkin ravintoaineiden) saanti voi jäädä heikoksi. Mutta siis itse maito ei aiheuta anemiaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalsium heikentää raudan imeytymistä. Mutta tuskin vielä alle litran maitomäärillä anemiaa saa aikaiseksi. Mutta jos on todettu raudanpuuteanemia, niin rautalisää ei kannata ottaa maitotuotteiden kanssa samaan aikaan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meidän pojalle ei ole tavalliset nanit tai tuttelit sopineet ollenkaan. Maha tulee niistä tosi kipeäksi ja ilmavaivoja tulee myös. Nutrilon comfort jauhetta annettiin ja se näytti aluksi sopivan hyvin ja poikakin tykkäsi. viikon verran kokeiltuamme alkoi kuitenkin maidon juonnin jälkeen tulla oksennusta ja ehkä vähän masuvaivaa.

 

Neuvolan ohjeesta siis kokeiltiin ensin tätä kaupan herkkämasuisten jauhetta ja saatiin resepti, jolla kokeilla apteekin jauhetta. Haettiinkin jo purkki tätä. Meitä vähän mietityttää, että haettiinko liian aikaisin sitä ja olisiko pitänyt vielä juottaa tuota Nutrilonia? Onko tuollaiset oksennukset normaaleja? Ei olla vielä annettu tuota apteekin maitoa. äh, mitäs tässä pitäisi tehdä?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos teillä on kerran jo purkki haettuna, niin kyllä mä testaisin sitä. Eihän siitä haittaakaan ole. Ja aina voi myöhemmin testata uudestaan sitä kaupan korviketta, jos jää mietityttämään tai oksennuksille ilmenee jokin muu syy. Jos teillä ei ole mitään muita erityisiä muutoksia ollut vauvan ruokavaliossa, on aika todennäköistä, että oksentelu johtuu siitä maidosta, varsinkin, jos normaalit korvikkeet on selkeästi epäsopivia..

 

Meillä kävi niin, että viikon-pari ensimmäinen testattu korvike (Almiron pepti) tuntui sopivan tosi hyvin, mutta sitten alkoi oireilu. Vaihdettiin suht pian toiseen korvikkeeseen (Neocate) ja oireet loppui. Myöhemmin testattiin (kelaa varten) vielä se ensin kokeiltu korvike uudestaan ja parin päivän testijakson jälkeen oli selkeää, että lapsi on sille allerginen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meillä tehtiin alkuun prik-testit lääkärillä kuten myös tuttipullosta maidon juonti. Koska meilläkin oli suolistoperäinen, niin jatkoin kotona maidon nauttimisella. Mun ei tarvinnut kuin päivä pari olla maitoruokavaliolla. Neiti meni taas niin huonoon kuntoon. Soitin lääkärille ja sanoin, etten mä jaksa enää sitä itkuisuutta ja valvomista. Mä olin siinä vaiheessa niin loppu neidin oireiluiden kanssa. Juuri olin saanut nukuttua neljä tuntia yössä monen kuukauden aikaisempien kaksien yöunituntien sijaan. Lääkäri onneksi uskoi meitä, kun oli meidän kanssa jo kunnolla jutellut vastaanotolla. Hän sanoi, ettei tarvitse lasta enempää kiusata, kun on selkeät oireet. Kirjoitti sitten sellaisen todistuksen, että meni Kelassa läpi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mä oon nyt pari päivää syönyt maitotuotteita. Lähinnä juonut lasin tai kaksi maitoa päivässä. Neiti on silmiinnähden ärtyisämpi ja paukuttelun määrä (ja se haju!) on kasvanut, vatsa selvästi vaivaa, mutta ei ole vielä niin paha, että huutaisi 24/7 niin kuin pahimmillaan teki. Pitäisi lisätä vielä tuota maitotuotteiden määrää, halusin vaan aloitella varovasti, kun ei mun oma mahakaan siedä maitoa kauhean hyvin (vaikka siis käytän jo laktoositonta). Katsellaan nyt. Vähänhän se vaikuttaisi, että se sitä allergiaa on, mutta odotellaan nyt jääkö oirelu tälle asteelle vai päästäänkö niihin kunnon vatsan väänteisiin ja huutokonsertteihin..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilla on juuri alettu 15-kuukautiselle maidoton, munaton, vehnaton ja soijaton ruokavalio. Korvikkeeksi maarattiin Neocate LCP eika mitaan toivoa saada sita alas, yokkii eika enaa ees suostu ottamaan pulloa kateen.

 

Mika avuksi? Kokeiltu lisata vaniljaesanssia pahimman maun poistamiseks mutta ei. HELP :girl_impossible:

 

Tuntuu toivottamalta kun se on ollu meilla kuitenkin niin iso osa kaloreiden saantia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me nyt sitten aloitettiin sen apteekin maito. Siitä ei ole mun mielestä tullut mitään vielä, nyt onkin vasta pari päivää sitä saanut aika pieniä määriä. se ei maistu niin hyvin pojalle kuin Nutrilon. Tänään unohdin soitella neuvolaan, täytyy huomenna muistaa. Mähän olen jo pikkuvauva-aikana testannut olla itse maidottomalla, mut mun nähdäkseni sitä kautta ei meidän tapauksessa ole merkitystä. Korvikkeesta ainoastaan tulee ongelmia. Tähän asti on mennyt vaan herkän masun piikkiin, mutta toivottavasti nyt selviäisi onko vaan sitä vai allergiaa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Voi kurja! Neocate on kyllä ihan hirveän makuista, varsinkin, jos lapsi on jo tottunut "tavalliseen" maitoon. Neocate kun ei mun mielestä muistuta edes etäisesti maultaan maitoa. :girl_sad: Meillä on totutteluvaiheessa laitettu ihan sokeria korvikkeen sekaan (tyyliin 1tl/1dl maitoa). Mutta meillä se totuttelu tapahtui jo 4-5kk iässä eikä lapsi paremmasta tiennyt.. Toivottavasti teillä totutaan makuun pian!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meilla on juuri alettu 15-kuukautiselle maidoton, munaton, vehnaton ja soijaton ruokavalio. Korvikkeeksi maarattiin Neocate LCP eika mitaan toivoa saada sita alas, yokkii eika enaa ees suostu ottamaan pulloa kateen.

 

Mika avuksi? Kokeiltu lisata vaniljaesanssia pahimman maun poistamiseks mutta ei. HELP girl_impossible.gif

 

Tuntuu toivottamalta kun se on ollu meilla kuitenkin niin iso osa kaloreiden saantia.

 

 

Tartteeko 15 kk välttämättä vielä apteekin korviketta? Kaloreita saa hyvin öljystä. Käviskö juomaksi vaikka kauramaito?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meille ohjeistettiin antamaan öljylisä kauramaidon kanssa, 5tl/vrk. Tytöllä silloin ikää vähän vajaa 2v. Onko muille annettu sitä ohjeeksi? Onko siinä kyse vain energiansaannista? Meillä tytön painokäyrä huitelee +20 ja +30:n välissä, en ole öljylisää antanut. Vetää kyllä Floraa ja Keijua paketista runsaasti jos itse saa voidella leivän. :rolleyes: Oonko mä nyt tehnyt jonkin perustavanlaatuisen virheen tyttären hoidossa? :girl_sigh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me ollaan käyty ihan ravitsemusterapeutilla tytön ollessa 11 kk. Silloin hän suositteli apteekin korviketta, mutta kun imetin vielä niin en halunnut alkaa siihen rumbaan ja kun kohta tuli vuoden ikä täyteen. Ravitsemusteraupeutti sanoi että voidaan käyttää ihan kaupan soijamaitoa, kunhan on kalsiumlisä ja rasvalisä. Niinpä joka ruokaan niin paljon rasvaa kuin kehtaa laittaa (että voisi itsekin syödä sitä). Meiän neiti on myös tosi pieni, mutta kuitenkin kasvaa koko ajan. Öljyä menee helposti pari ruokalusikallista ruokaan ja aamupalaleivän päälle paksu kerros keijua. Ravitsemusteraupeutin mukaan ei haittaa yhtään vaikka söisi vain ne rasvat leivän päältä.

Energialisänä meille tota öljyä painotettiin.

 

Joten mun mielestä Tiitäinen et oo tehny virhettä :) teiän tyttöhän kasvaa hyvin jos on +käyrillä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Kiitos vastauksesta! :) Tyttö on ollut ikänsä reippaasti +käyrillä, siinä mielessä en ole ollut huolissani energiansaannista. Tuli vaan mieleen, että jos siinä öljyssä on sitten jotain muuta tarpeellista. Ehkä mä oon sitten ihan tyytyväinen ja jatkan samaan malliin. :girl_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maitoallergiaa se on :( Tyttö on huutanut mahaansa koko päivän, vatsaa vääntää tosi pahasti ja toisella on kurja olla... :girl_to_take_umbrage2: Yö menee varmasti huutamiseksi myös. Täytyy tilailla lääkäriin aikaa, että saadaan todistukset ym. Tosin toivon, että meidän ei tarvitsisi noihin apteekin korvikkeisiin turvautua vaan voisin imettää mahd. pitkään ja sitten jos voitaisiin juoda vaikka kauramaitoa. Selvästi myös soijapohjaiset tuotteet aiheuttaa vatsanväänteitä, joten jätin nekin pois (aluksi siis söin soijajogurtteja ym., mutta nyt oon siirtynyt kaurapohjaisiin valmisteisiin). Mutta altistus loppuu meidän osalta tähän.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ravitsemusteraupeutti sanoi että voidaan käyttää ihan kaupan soijamaitoa, kunhan on kalsiumlisä ja rasvalisä.

Ihan mielenkiinnosta, miksi rasvalisä? Eihän rasvan saannin kannalta ole merkitystä, juoko lapsi lehmän- vai kasvimaitoa? Lapsillehan suositellaan nykyään rasvatonta tai ainakin vähärasvaista maitoa. Soijamaidon rasvamäärää en nyt muista, mutta siinä on muistaakseni rasvaa aavistuksen enemmän kuin kevytmaidossa.

 

Muoks. Luin viestisi huonosti. Lopussahan mainitsitkin, että energialisästä oli kyse :)

Edited by Kaakaopapu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiitos vastauksista! Juu Neocate jo haiseekin ihan hirvealta. Ollaan yritetty sita makeuttaa ja laittaa esim Nesqcuikia sekaan (kova paikka aitille taa sokerointi) eika silti kelpaa - luulen, etta ihan siksi, kun se ei vaan maistu maidolta, vaikka makeutettuna maistuisikin ihan muuten hyvalta. Mutta kun sita maitoa pullostaan odottaa...

 

Tartteeko 15 kk välttämättä vielä apteekin korviketta? Kaloreita saa hyvin öljystä. Käviskö juomaksi vaikka kauramaito?

 

Hyva pointti, Toukka! Meilla ei ole 3 kuukauteen paino noussut lainkaan ja luultavasti imeytysmisongelmia joten ymmartaakseni laakari ja ravitsemusterapeutti olivat sita mielta, etta kaloreiden saanti, seka ravinteikkaampi maito olisi tarkeaa. Mutta jos tama ei onnistu, niin luulisin etta kauramaito voisi olla parempi vaihtoehto...Purkki sita kaapissa on. Millaisia kokemuksia muilla on kauramaidosta? Itse en voi sita maistaa, joten ei aavistustakaan mille se maistuu...

 

Muuten, piti kommentoida tuosta vaharasvaisesta maidosta. UK:ssa lapsille kylla suositellaan ihan taysmaitoa, ei missaan nimessa rasvatonta. Taas kerran maiden valiset erot...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.